На сайта на ЦИК вече е достъпен симулатор за машинно гласуване

На сайта на ЦИК вече е достъпен симулатор за машинно гласуване

© Лили ТоушекБългарите зад граница ще могат да гласуват с машини в 208 секции, като във всяка от тях ще бъдат разположени по две устройства, обяви днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Така машините, които ще бъдат изпратени в чужбина, ще са общо 416, а причината във всяка секция да има по две устройства е очакваната по-висока избирателна активност спрямо вота през юли. От ЦИК добавиха, че в момента текат консултациите с паралментарно представените партии за определяне на съставите на секционните комисии извън страната, които този път ще бъдат 753, ако за всички тях се получат разрешения от приемащата страна за разкриването им. Общият брой на членовете в тях трябва да бъде 4115, като 703 ще бъдат представителите на Министерството на външните работи (МВнР).


Във връзка с предложението на изборните доброволци за създаването на Специализирана комуникационна и организационна платформа говорителят на ЦИК Росица Матева напомни, че преди 2 седмици комисията е изразила становище, че не възразява МВнР и дипломатическите и консулски представителства да организират комуникация с изборните добороволци зад граница. Тя изрази надежда, че заканите за бойкот от страна на изборните доброволци няма да се осъществят и този път местата в секционните комисии зад граница, които останат незапълнени, ще бъдат заети от доброволци от българските общности. "Надяваме се, че няма да се откажат да участват, защото участието в изборна администрация е и обществена отговорност и дълг", коментира Матева.


От изборната комисия посочиха също така, че на интернет страницата на комисията вече са достъпни обучителните видеоклипове, включително и симулатора за машинно гласуване. "Нашият симулатор абсолютно точно отразява начина на гласуване с екраните, с полетата, които трябва да се натиснат, и с информацията, която се съдържа в машината така, както ви я показахме. Тъй като в пространството има и други симулатори, но част от тях не отговарят напълно на начина, по който ще се гласува с машина, така че призоваваме всички български граждани да използват симулатора да използват симулатора, подготвен от Централната избирателна комисия", каза Матева. Тя призова избирателите да се информират добре и предварително да решат за кой избор ще гласуват, тъй като след първоначалното заявяване на желанието си гласоподавателите няма да могат да променят избора си. Т.е., ако са заявили в началото, че ще гласуват само за президент, след второто потвърждение на втория екран няма да могат да се връщат назад. Матева уточни, че вече технически не е възможна промяната в софтуера и начина, по който ще се визулизират екраните. "Ще разчитаме на пробните гласувания, 280 машини в страната са изпратени с тази цел, надяваме се да информираме избирателите по всякакъв начин", заяви Матева.


Тя посочи, че общо 5016 са хората, пожелали да се кандидатират за народни представители и получили одобрение от ЦИК. Освен това комисията е взела решение в около 1400 секции да има контролно преброяване на разписките от машинното гласуване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK