Броенето на разписките е риск за изборния процес, обяви Цветозар Томов

Броенето на разписките е риск за изборния процес, обяви Цветозар Томов

© Георги КожухаровЦветозар Томов, зам.-председател и говорител на ЦИК обяви пред БНР, че е "твърдо против" решението за броене на разписките от машините за гласуване. "Това е риск за изборния процес", аргументира се той пред БНР.


Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Томов заяви, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.


То бе взето в петък, а срещу него вече се обявиха "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и "Демократична България".
По думите му това решение може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, грешки.

"Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки".

Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване.


Главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене, анализира той.


Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има.


Цветозар Томов


Подчерта, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ, това е записано в Изборния кодекс, каза той.


"Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките".


Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите .


"Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка", посочи той.


Към момента Централната избирателна комисия е обявила разкриване на 753 секции за гласуване зад граница за изборите на 14 ноември, 208 ще са секциите с по две машини в чужбина.

Цветозар Томов изказа мнение, че заради силната COVID вълна са необходими още мерки за начина на гласуване на хората, защото има много карантинирани и изолирани граждани и притеснението е дали ще има достатъчно мобилни урни.


Здравните власти засега не предвиждат други мерки освен дезинфекция на помещенията, ваксинация или тестване на членовете на комисиите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK