Избори 2021: новините накратко

Избори 2021: новините накратко

© Лили Тоушек"Избори 2021: новините накратко" е рубриката за новини около изборите, за които "Дневник" няма да напише статия, но е важно да бъдат отбелязани.
"Демократична България" няма сътрудници на Държавна сигурност в листите си

Избори 2021: новините накратко

© Георги Кожухаров


"Демократична България" няма сътрудници на бившата Държавна сигурност в листите си за предстоящите на 14 ноември парламентарни избори, съобщиха от формацията. Това показват резултатите от проверка на Комисията по досиетата.


Коалицията е възприела за свое вътрешно правило кандидатите да декларират, че нямат принадлежност към комунистическите тайни служби.


Темата за лустрацията е и широко застъпена в програмата на "Демократична България".

Три формации ще обжалват пред съда броенето на всички разписки от машинното гласуване

Избори 2021: новините накратко

© Георги Кожухаров


"Демократична България", "Изправи се.БГ!Ние идваме!" и "Продължаваме промяната" внесоха във Върховния административен съд жалби за отмяната на приетите в петък от Централната избирателна комисия (ЦИК) методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да вписват резултатите в допълнителни протоколи. Според трите формации така ЦИК променя Изборния кодекс и на практика го нарушава.


По думите на Мая Манолова, съпредседател на "Изправи се.БГ!Ние идваме" това решение слага кръст на машинното гласуване и връща манипулациите в изборния процес.


"Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване", предупреди в петък съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


От "Продължаваме промяната" разпространиха позиция до медиите, в която се казва, че "машинното гласуване се доказа като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на
обществото в провеждането на честни избори в XXI век. Завръщането към ръчно броене на хартиени разписки не съответства на тези цели и може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK