Броенето на всички разписки отваря вратата за хаос в машинното гласуване

Ще се изправим пред стряскащ брой несъответствия спрямо електронните данни, пред вероятния масов отказ на СИК да вършат тази работа или да имитират, че са я свършили.

Ще се изправим пред стряскащ брой несъответствия спрямо електронните данни, пред вероятния масов отказ на СИК да вършат тази работа или да имитират, че са я свършили.Стана интересно. Дали петъчното решение на ЦИК за броене на контролните разписки във всички секции с машинно гласуване ще доведе главно до масово неизпълнение на това ново задължение или до задръстване на системата с грешки, с които не "Информационно обслужване", а изкуственият интелект няма да се оправи? Ще има ли в "Гинес" разделче за държавата, дала десетки милиони за модерна изборна технология, за да определя победителите с екзитполове и публично надвикване?


Ако Върховният административен съд не преобърне решението, което прави от машините за гласуване неразумно скъпи принтери, отиваме към най-лошите избори досега. Да обясня за начало как електронната технология ще произведе планини от безполезна хартия.


При избори 2 в 1 от секционните избирателни комисии (СИК) се очаква да съставят два протокола с резултатите, като по местата, където машинното гласуване е протекло без проблеми, те ще са доста простички - попълват се само няколко реда - за броя на избирателите и доставените, но неизползвани бюлетини, а от машинната разпечатка се преписва единственото числото на гласувалите. Тъй като на юлските избори в огромния брой секции машинното гласуване мина технически добре, не видяхме познатите от по-рано драматични сцени в районните избирателни комисии (РИК). Сега обаче секционните комисии са задължени да преброят контролните разписки и да попълнят още два протокола с гласовете по кандидатски листи - съответно за президент и за парламент. (Да, няма да гледат преференциите, което е облекчение за СИК, но е логически противоречиво, тъй като в нашата избирателна система преференциите са част от изборните резултати.)
Най-лошия късмет ще имат СИК, на които са им дали две машини. Разписките се броят за всяко устройство поотделно и така протоколите стават шест - според приетите в петък от ЦИК Методически указания.Тези указания, които обичайно надхвърляха 40 страници, сега са станали 83 страници, включително 14 приложения, а сред тях са и познатите вече протоколи за ситуациите, когато машината откаже. В този мегадокумент няма "разтягане на локуми" - всичко е важно да бъде добре разбрано. А според моя текстов редактор словосъчетанието "броене на контролните разписки" се среща 23 пъти.


Как започна всичко - малко по-рано:


Идеята машините да печатат контролни разписки е от библията на новите технологии за гласуване. Избирателят трябва да има в ръцете си за момент нещо материално като свидетелство за подадения вот, а "хартиената следа" да може да се използва за одит. С колегите ми от Обществения съвет към ЦИК отдавна настояваме за извадково сравняване на контролните разписки с официалните резултати. Ден преди изборите на 11 юли ЦИК определи за тази цел 1343 СИК в България, които трябваше да направят ръчно броене.


И не последва нищо. На 1 октомври писахме до медиите с "безпокойство и недоумение" и от ЦИК ни поканиха да прегледаме наличните при тях материали. Отидохме шестима. Нямаше разписки. Сравнявахме протоколите, които "извадковите" СИК бяха попълнили от тяхното броене в секцията, с т.нар. числови данни, изтеглени от флашката на машината и достъпни за всеки на сайта на ЦИК. След което пак писахме до медиите, че "не бяха установени индикации за неточности в резултатите от машинното гласуване".


Обаче, писахме, имаше разминавания между сравняваните документи и ги определихме като човешки грешки именно при попълването на въпросните протоколи. Трябва човек да е обикалял секции като член на комисия или наблюдател, за да е наясно какво става след 12-часов работен ден. Има в тези протоколи едни големички полета, където цифром и словом се попълват гласовете за партии и коалиции - там практически нямаше несъответствия. Има на следващите страници едни ситни и многобройни кутийки за преференциите за отделните кандидати. Там е по-лесно да сбъркаш и видяхме го - числото, което според данните от флашката би трябвало да е в една кутийка, да е вписано в съседната. Казват му на това явление "приплъзване". Имаше непопълнени кутийки и дори цели празни страници - несвършена работа.


Видяхме още силни "улики" за хитруване. Минали всички процедури според указанията, броили 200-300 разписки, попълнили безупречно чистичък протокол и отбелязали че са го подписали в 20.40 часа. Няма как да се докаже, но е силно съмнението, че са взели дългата разпечатка от машината и са преписвали числата, за да бъде всичко точно и по-кратка да е нощта в районната избирателна комисия.


И аз бих се изкушил. Допълнително натоварване е това броене, няма го в Изборния кодекс, а по някой лев отгоре не дават.


Решението, което като Обществен съвет предложихме на ЦИК, беше контролните разписки да се броят в ЦИК, с четци на QR кодове и като се почне с малка извадка, а при неудовлетворителни резултати тя да се разширява, докато могат да се направят сигурни изводи. ЦИК ни изслуша на съвместна среща. Нито ни възразиха за изводите, нито се съгласиха заедно да излезем пред медиите.


За да разберем привидната или истинска, колебая се, абсурдност на петъчното решение на ЦИК всички секционни комисии да броят хартийките от машината и да се изправим пред стряскащ брой несъответствия спрямо електронните данни, пред вероятния масов отказ на СИК да вършат тази работа или да имитират, че са я свършили, трябва да се върнем към историята - малко по-отдавна.


В 45-ото Народно събрание, за което информирани ми бяха казали, че ще работи само колкото да промени Изборния кодекс и състава на ЦИК, бяха внесени три законопроекта - на "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и"Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ), с които машинното гласуване ставаше задължително. В крайна сметка се прие вариантът на ИТН - така да е в секциите с над 300 избиратели. Мнозинството за тази промяна се оформи с гласовете и на БСП, против гласуваха ГЕРБ и ДПС. И за трите последно изброени партии се знаеше, че имат най-голям дял поддръжници в категориите възрастни, жители на по-малките населени места и с по-ниско образование, тоест очакваше се да понесат електорални щети. За причините БСП да си стреля в краката има няколко взаимно неизключващи се обяснения, но едва ли е важно да ги изреждам - в онзи парламент доста решения се вземаха след задкулисни договорки на парче - вие помагате за този вот, ние за онуй другото.


Гласуването в ЦИК в петък, 29 октомври, е минало пак на партиен принцип и доста широко отваря вратата за хаос в машинното гласуване и евентуалното му премахване. Явно ИТН и БСП сменят плочата, ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) са останали в малцинство.


За нарушението на азбучното правило важни изборни реформи да се правят с публични консултации и с максимално възможно съгласие сега ще платим всички. Още от април наблюдаваме различни тактически ходове срещу машинното гласуване. Един от тях бе организираната миграция от машинни към хартиени секции. От базата данни на ЦИК с резултатите от юлските избори (т.нар. csv файлове) се видя, че в малки общини и населени места са били образувани мобилни СИК (за хората с трайни увреждания), които като бройка и число на гласувалите са сравними или далеч превъзхождат използването на подвижни избирателни кутии в столицата например. Машини, както знаем, се разполагат само в стационарните секции.


Какво още да очакваме в мъглявия следизборен пейзаж


От говорене за надеждността на електронните данни, през дебат за яйцето и кокошката до оспорване на вота.


В общността на експертите по информационни и комуникационни технологии не от вчера върви дискусия за сигурността на данните от машинното гласуване. Дали и доколко тя ще се оцвети политически остава да видим. Не съм познавач.


На практическо ниво ще се разгорещят споровете кое е първичното при несъответствие на числата, генерирани от машината, и тези от броенето на хартиените разписки на ниво СИК. За читателите, които са юридически подготвени, препоръчвам да видят чл. 268 (4) и чл. 271 от Изборния кодекс. За мен като изборен практик, участвал в описаната проверка, остава доверието в машинните данни до доказване на противното. Знам, че други настояват всичко на хартия и минало през човешка ръка да има превес.


Виждам съвсем наблизо един по-добър свят, в който интригата около изборите е кой ще спечели, а не кой ще сгреши или излъже. Ние сме географски и културно на изток от този свят, защото гледаме на изборните комисии като на минипарламенти. Видяхме в петък какво означава това в ЦИК. Идеята от зората на демокрацията, че членове на СИК, РИК и ЦИК, предложени от различни партии, ще се контролират взаимно, отдавна вече не работи. Системата е блокирана от многобройни дефекти. Ако в началото на прехода бяха деполитизацията на армията и полицията, може би 30 години по-късно трябва да направим същото и с изборната администрация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  ГЕРБ, ДПС, а вече е ясно БСП и ИТН искат да саботират изборите.
  Такова отчаяно действие има само в страни от третия свят.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  По-добре броене от колкото фалшификации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  баце избудалка шараните, че дб ще бърника сорц кода и завалиите налапаха кукичката за секунди. и такива ще ми правят електрическо правителство. каква неграмотност!

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1266 Весело

  Няма нищо по-нагло от това да провериш дали броят гласували е ревен на броя гласове ;-)

  Това нама да бъде допуснато от ДБ, МаяМа и ПП ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#1] от "doctor.no":

  Така е, страх ги е, че Маяма ще ги спечели :)

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 6. 6 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Броенето на всички разписки отваря вратата за хаос в машинното гласуване

  Отваря зер, не можете да лъжете.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Само броенето създава доверие в изборния процес.
  Другото поражда съмнения.
  Страх ли ви е от достоверноста?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на Sparkling Eagle
  Sparkling Eagle
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Защо най-големите "борци за законност и честни избори" са единствените, които неистово се тръшкат срещу проверката на резултатите? Нали става дума за обикновено броене и сверяване на отрязъците с числата, изписани от машината? какъв им е проблема?

 9. 9 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  Тоя па Велко Милоев кой е?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#7] от "zz_s":

  някой да ви е спрял да се съмнявате? съмнявайте си се.

 11. 11 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Малоумието е българска национална черта. Нищо вече не ме учудва.
  Можеше да увеличат контролната извадка, но да карат секциите да броят и то при избори 2 в 1 е повече от малоумно.

 12. 12 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Да бе хаос беше самото машинно гласуване. Като казваха хората, че има причини то да не се практикува в цивилизования, свят умните и красивите Виеха като чакали. В Германия точно поради това Конституционния съд отмени машинното гласуване - единственият начин да има контрол какво отчитат машините е разписки те да, се броят. Обаче това го обезсмисля. За ваксинации те дават примери как било в цивилизования, свят ама за машинното гласуване взимат пример от Венецуела и Буран.

 13. 13 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Малко ми е страно какво точно троловете на ГЕРБ в този форум искат да проверяват. Човека писал статията тактично е препратил към Изборния кодекс който казва ясно - ако машината каже едно, а СИК преброи друго - само това което машината е казала е от значение. Тоест, ръчното броене ще бъде един много неприятен епизод за излъгалите се да се запишат СИК, който обаче не носи след себе си нищо.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#3] от "karatista":

  Томито Дигиталния е там експерта

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  По-добре броене от колкото фалшификации!
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Абсолютно !
  За действителните експерти по информационна сигурност са азбучни истини: първо, че абсолютна сигурност срещу пробив в информационни системи няма и не може да бъде създадена, и второ, че колкото по-атрактивна за пробив е една информационна система, като например система за електронно гласуване за получаване на властта за години напред над една цяла държава, толкова тя е по-изложена на атаки за пробив, рискът за пробив е по-голям и защитата й е по-трудна.

  И това непрекъснато се доказва практически и всекидневно навсякъде по света с пробива и на най-защитените компютърни системи в света. Премиерът на Нидерландия - и там машинното гласуване е премахнато
  Автор Даниела Горчева ДБ :Проверих в кои страни в света не може да се гласува с хартиени бюлетини.

  Ето ги:


  Бразилия, Венецуела, Сомалия, Саудитска Арабия, Оман.


  И България.

  Чудна компания, както се вижда!

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#13] от "Skydiver":

  носи хаос, ще има пак драма с предаване на резултатите и т.н.
  тия това целят

 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1496 Любопитно

  Кой си ти бре, Велко, още Милоев, та ще ни кажеш, че „Броенето на всички разписки отваря вратата за хаос в машинното гласуване“? Да не би да си говорител на ДеБъ, "Изправи се.БГ!Ние идваме!" и "Продължаваме промяната", тези „почтени“, образец на почтеност, които да определят кой е почтен и кой – не, а при най-малката вероятност изборните им машинации да излязат на бял свят, почват пак с крясъците, обидите и несвързаните глупости – щяло да има хаос! Що не си дадеш сметка, че тези указания на ЦИК са приети с участието на техните представители там, които са мнозинство, защото тези на ГЕРБ са само 4-ма? Хайде стига вече с невъздържаната демагогия, двойни стандарти и брутални прояви на презрение към гласоподавателя, защото електоратът изобщо не е нито толкова глупав, нито толкова манипулируем, колкото им се иска на представителите на „подмяната“! Или ще си търсим извинения за загубата на изборите?

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Как се осигурява достъп и задължителна видимост!!! към дребните буквички на ситните разписки за всеки член на комисията+наблюдатели и застъпници, спазвайки изискването за 1,5 м. отстояние в извънредна здравна обстановка?
  Абсолютно невъзможно и вредно решение, тия разписки могат да се броят контролно с QR от РИК или ЦИК на случайно подбрани секции и до там.
  Герб/дпс/бсп много искат да падне машинния вот и да има тъмни стаички и уйдурми, но няма да стане.

 19. 19 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  смятай за 12 г Боко до къде ни е принизил, а?

 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3177 Весело

  Че ще има полза от броенето ще има - най вече , че Хаджибабикяните барабар с тьотките Манолова и Дончева ще духат супата без софтуер да им надува % ...

 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Кой се страхува от броенето на контролни разписки? Неумните протестърски партии отмениха нормалното гласуване, с което премахнаха възможността за съдебен контрол на изборните измами. Вече не е важно кой гласува, а кой държи кодовете за софтуера! 🍭🍭🍭

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Убо де!
  Преди да има машинно гласуване как можеха да броят бюлетине, че сега да не могат.

 23. 23 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Драги Смехурко,

  Машината дава възможност за контрол.
  Но не трябва да се прави от СИК. Иначе хвърляме жертвата отново в ръцете на насилника.

  А резултата от броенето на хартиени бюлетини не подлежи на контрол. Още повече, че от началото на прехода българският съд не се осмели нито един път да отвори чувал с бюлетини от парламентарни избори за повторно броене.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#11] от "jelezo":

  Контролна извадка от примерно 10% ( броени на спокойствие СЛЕД изборите) трябваше да има при първото и даже второто гласуване. И да бъде публикувана официално, даже и с клипове от самото ръчно броене, точно както се искаше да бъде при хартиените бюлетини преди. И тогава тая тема щеше да е заглъхнала естествено. Обаче умните и красивите бяха заети да изчегъртват всичко и всички и оставиха възможност за съмнения и разбира се опозицията го използва и сега се налага да има пълно броене. И в това няма драма, ще се преброят, ще се види че няма измама и другия път няма да е тема.

 25. 25 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  С преброяването на бюлетините

  предимството на 'баращите кодовете'

  от дебе

  Умря!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 26. 26 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 608 Весело

  "всички секционни комисии да броят хартийките от машината и да се изправим пред стряскащ брой несъответствия спрямо електронните данни"

  Аууу, ужас, много са уплашени "умнокрасивите"! Хи хи хи

  Какво предлагат "умнокрасивите" в случаи на "стряскащ брой несъответствия спрямо електронните данни"?
  Нима "умнокрасивите" знаят още от сега, че ще има "стряскащ брой несъответствия"?

  Всеки мислещ човек може да спекулира Кой на какво разчита, че "умнокрасивите" се възмущават толкова силно!

 27. 27 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  До коментар [#16] от "doctor.no":

  "Тия" се очаква да имат над 50% от местата в следващия парламент. За какво им е този хаос?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 28. 28 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#1] от "doctor.no":Така е, страх ги е, че Маяма ще ги спечели :)
  —цитат от коментар 5 на nv


  Може би Маяма има за какво да се притеснява от броенето?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 29. 29 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Убо де!Преди да има машинно гласуване как можеха да броят бюлетине, че сега да не могат.
  —цитат от коментар 22 на atmanpg


  И как сте сигурен, че лелките и чичковците са преброили вашият глас правилно, или пък не са го превърнали в недействителен?

  Сега машината дава тази възможност за одит чрез разписките, които разпечатва.

 30. 30 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#29] от "nebido":

  Е те точно това не искат.


  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 31. 31 Профил на veselinbb
  veselinbb
  Рейтинг: 14 Неутрално

  И да си дойдем на думата. В Европа машинно гласуване практически няма. Има в град Брюксел (1% от избирателите на Европа) и у нас (още 1%). Защо в Европа машинно гласуване няма, съм обяснявам многократно. От известно време насам ние това го учим по трудния начин. Дето първо има 50 тояги (вместо 100), половин торба сол (вместо цяла) и 100 жълтици накрая. Т.е. 50-те тояги и половината торба сол сме ги получили като бонус, щото сме много хитри и велики.

  Айде ваксинирайте се сега, че вече ще е два пъти годишно. За затвърждаване.

  А бе, Господ очевидно е погледнал надолу, видял е какви ги вършим и пръстът му е вече на "Дилит". Ама сериозен дилит, на 95%, или 19 от 20. И всеки 1 от 20 обратно в пещерите, че само там ще става за живеене.

 32. 32 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#27] от "nv":

  те така два пъти очакваха, ама не стана

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#22] от "atmanpg":


  Убо де!Преди да има машинно гласуване как можеха да броят бюлетине, че сега да не могат.
  —цитат от коментар 22 на atmanpg


  Е нали затова въведохме машините ? Да няма броене и грешки при броенето !

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7667 Неутрално

  Какво да очакваме от народ, който си брои парите, когато тегли от банкомат. Българите вярват на лъжи и обещания, а не на очевидни факти. Затова сме все последни и най-нещастни, защото най-мразим, да мислим.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#13] от "Skydiver":

  Напротив, ще донесе доверие. Щото ако има 1-2-3 разписки разлика (грешно сметнати при ръчното броене) значи всичко е наред. Но ако има 10% значи има сериозен проблем. Което разбира се няма да се случи но ако се случи е по-добре да има дискусия и евентуални промени в закона отколкото вечно тая глупава тема да се върти.

 36. 36 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#32] от "doctor.no":

  Кое не е станало? То само ГЕРБ + ИТН имаха мнозинство. Нещо не си добре с математиката.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 37. 37 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#15:"doroteus"][/quote]

  Какъв пробив ви гони?
  Машината няма никакви входове.
  Машините в България нямат нищо общо с тези в Холандия.


  Единственият начин да хакнете машината е чрез парен чук.

 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#13] от "Skydiver":носи хаос, ще има пак драма с предаване на резултатите и т.н.тия това целят
  —цитат от коментар 16 на doctor.no


  Кутевчеее!

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#36] от "nv":

  то и ГЕРБ-БСП-ДПС имаха, ама не смеят нещо

 40. 40 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Ама как така хаос? Нали всичко е машинно префектно? Откъде ще дойдат тези разлики?

  Или пък ще стане ясно, че много от тях не са такива, а касови бележки от супермаркета, а истинските разписки от гласуването са послужили някой да си вземе 50-те лева?

 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  И как сте сигурен, че лелките и чичковците са преброили вашият глас правилно, или пък не са го превърнали в недействителен?
  Сега машината дава тази възможност за одит чрез разписките, които разпечатва.
  —цитат от коментар 29 на nebido


  Идеята е, че машинните разписки си остават, като основен документ.
  Ръчното гласуване е за да се провери, дали някой не е пипал кода. Тоест, че това, което е изписала машината го има и в урната.

 42. 42 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#38] от "zz_s":

  кажи?

 43. 43 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  ГЕРБ, ДПС, а вече е ясно БСП и ИТН искат да саботират изборите.Такова отчаяно действие има само в страни от третия свят.
  —цитат от коментар 1 на doctor.no


  Ха ха ха

  Комунистите са виновни!
 44. 44 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":смятай за 12 г Боко до къде ни е принизил, а?
  —цитат от коментар 19 на doctor.no


  ????? Каккъв ти тук Боко ................

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Жълтопаветният умнокрасивитет нещо много силно се е притеснил....защо ли...?!
  Риторичен въпрос!

 46. 46 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#39] от "doctor.no":

  Питам те какъв интерес имат да създават хаос, при положение че представляват повече от 50% от местата в парламента. От хаос би имала интерес някоя малка партийка - като например Маяма и сие...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":смятай за 12 г Боко до къде ни е принизил, а?
  —цитат от коментар 19 на doctor.no


  Докторе , смени опорките , саамо с Боко не става ! Потърси специализирана помощ !

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  За пръв път срещам този автор, но ми звучи крайно неубедително. Нали въведохме машинно гласуване заради многото недействителни бюлетини, предимно надраскани с ръката на недобросъвестен член на СИК? Ето машината разпечатва гласа, Иван, Пенка, Осман.... вижда за кого е гласувал, СИК брои тези разписки и съставя прокол. Крайната разпечатка от машината може да даде преференциите и контрола дали правилно са преброени разписките! Защо трябва да се крият разписките и да приемем разпечатката на машината, която със зловреден софтуер може да фалшифицира изборите? Нали в Германия КС затова забрани гласуването с машини. Ние да се опрем на отделните разписки, всеки гласоподавател си е видял гласа...

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 49. 49 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#25] от "diq55699032":

  хаха и от петжито бие ток и заразява с ковид.

 50. 50 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ако има хаос - той ще е в резултат от машините, а броенето на разписките е начин за избягване на хаоса!

 51. 51 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Броенето на разписките е стъпка към отпадането на машинното гласуване - то много пречи на партиите на статуквото по две причини. Първата е , че намаляват възможностите да се купуват неграмотни "гласоподаватели". Втората е, че сред тяхните гласоподаватели има значително по- голям процент функционално неграмотни хора, за които машинното гласуване е трудно.

 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Защо най-големите "борци за законност и честни избори" са единствените, които неистово се тръшкат срещу проверката на резултатите? Нали става дума за обикновено броене и сверяване на отрязъците с числата, изписани от машината? какъв им е проблема?
  —цитат от коментар 8 на Sparkling Eagle


  Тритях партии не са първопроходници и не тяхно е авторското право. Преди години едни младежи зеха джакпота от тотото. Отпосле се оказа че след изтегляне на числата успели да ги вкарат онлайн в базата данни с постъпили комбинации и отишли да си искат парите с една ментак разписка за пуснат фиш. Понеже се оказало, че в тотопункта номерът на разписката е с други числа и вместо да земат милионите ги окаушиха. Те обаче останаха в историята като първите протестирали срещу сравняване на разпечатани разписки поради тяхната аналогова назадничавост.

 53. 53 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Има валидни аргументи За и Против..За мен разумното решение остава това от миналите избори.Да се броят контролно в 10-20% от секциите.

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Защо най-големите "борци за законност и честни избори" са единствените, които неистово се тръшкат срещу проверката на резултатите? Нали става дума за обикновено броене и сверяване на отрязъците с числата, изписани от машината? какъв им е проблема?
  —цитат от коментар 8 на Sparkling Eagle


  Защото могат да се изнесат разписки и след броенето да се обжалват резултати, които не се харесват. Не че не ти е ясно, предполагам, просто се правиш, че не си оттук.

 55. 55 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#1] от "doctor.no":

  Генерал й! Ми това са повече от 2/3 от избирателите, бе!

  Sic transit gloria mundi
 56. 56 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#8] от "Sparkling Eagle":

  Като бяхме на бюлетини, и протоколите изглеждаха като чернова на второкласник , що не рева за проверка?

  Sic transit gloria mundi
 57. 57 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#51] от "iiu09354227":

  кои са тия дето не могат да се оправят с машината, неграмотни, ама с по един смартфон, айде де, а помощите от банкомата, как ги теглят с години?

 58. 58 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Явно това ще са последните избори с машинно гласуване.

 59. 59 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#55] от "Hristov":

  ами да, аз какво ти разправям - конституционно мнозинство -гушкайте се и да видим

 60. 60 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#54] от "iiu09354227":

  не могат да се обжалват резултати, ИК е ясен в това, ама могат да грякат и да пускат жалби до откат за касиране

 61. 61 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  На миналите избори другарите от ДБ даже искаха да снимат броенето, сега реват, че ще има броене. :-)

 62. 62 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#13] от "Skydiver":носи хаос, ще има пак драма с предаване на резултатите и т.н.тия това целят
  —цитат от коментар 16 на doctor.no


  Кои, бре?!?!?! Нали тоя ЦИК го назначи Радев!!!!

 63. 63 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1195 Неутрално
 64. 64 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  СИК се назначава и в нея присъстват всички парламентарни партии. те проверяват документите на всички които идват да гласуват и гарантират свободата на волеизявлението. Те са гарант за законоста на избора, но в резултатите щели да внесат хаос. Нужен е зелен сертификат за СИК и за гласуващите. Не може безотговорни хора да опреелят бъдещето на отговорните!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 65. 65 Профил на Sparkling Eagle
  Sparkling Eagle
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#8] от "Sparkling Eagle":Като бяхме на бюлетини, и протоколите изглеждаха като чернова на второкласник , що не рева за проверка?
  —цитат от коментар 56 на Hristov


  Щом са били като "чернова на второкласник", значи са минали през множество проверки.

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#3] от "karatista":

  Не знам ДеБъ дали ще бърника в кода,но ВЪНШНИ експеРти ше бърникат.Наети от ЦИК.

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#11] от "jelezo":

  Малоумие е да гласуваш като във Венецуела и Филипините и да мислиш,че изборите са честни!

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Всяка манипулация (а такива гарантирано ще бъдат направени) в ръчното броене на отрязъците ще бъде превърната в раздувана до крайност база за оплаквания и преувеличеия.
  Ако бъде направена тази грешка (приемането на допълонително броене на отрязъци) бъдете сигурно, че от ГЕРБ/ДПС задължително ще организират и в последствие ще раздуят до крайност такава провокация!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Sparkling Eagle
  Sparkling Eagle
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Защото могат да се изнесат разписки и след броенето да се обжалват резултати, които не се харесват.
  —цитат от коментар 54 на iiu09354227


  То по същата логика могат да се изнесат и бюлетини, че и протоколи даже! Що за аргумент е това? Нали е комисия, с хора от всички партии, които са назначени и получават заплащане, за да контролират и осигурят честен и прозрачен изборен процес. Освен това във всяка секция има полицейски служители. Как така ще изнася някой изборни книжа? Вие съвсем взехте да си изсмуквате "аргументи" от пръстите.

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#13] от "Skydiver":

  Мдаа,а "чесните и пчптените" не искат да проверяват,що така??

 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#19] от "doctor.no":

  Принизил Ви е до обикновени тролове.С по няколки ника.

 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Кои, бре?!?!?! Нали тоя ЦИК го назначи Радев!!!!
  —цитат от коментар 62 на 4ort


  В тази държава си има закони.
  Това че е назначен от Радев съвсем не значи че този ЦИК и съставен само от негови хора.
  Няма ли да престанете с глупашките си аргументи?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#23] от "nebido":

  Ама така е!Не ЦИК,а венецуелски консултатнти трябва да наблюдават гласуването!Мирчев-диетолога!

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#23] от "nebido":

  Ама така е!Не ЦИК,а венецуелски консултатнти трябва да наблюдават гласуването!Мирчев-диетолога!

 75. 75 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#66] от "wre501051215":

  е и? нали има договор? или тези външни експерти ще инсталират тетрис на машините ей така на своя глава?

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#29] от "nebido":

  Ами нали половината оъ "лелките и чичковците" ще са почтени,колкото Кире Лъжеца,красиви,колкото Ице Бойкикев и честни,колкото Мая Манолова?!Това ли Ви притеснява?!

 77. 77 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#62] от "4ort":

  то и Гешев е назначен от Радев, ама не можем да спорим указа

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#34] от "Роси":

  Аа,не е вярно,че "българите вярват на лужци и мошеници" Избирстелите на ППППППППППППППППППППППППППППП не са чак целия народ!

 79. 79 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#71] от "wre501051215":

  така е, днес видях как му гръмна Турецката тръба, кеф голем ми стана

 80. 80 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#78] от "wre501051215":

  е какво ще направиш, ако суверенът ги избере?
  прост въпрос?

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3171 Весело

  До коментар [#23] от "nebido":Ама така е!Не ЦИК,а венецуелски консултатнти трябва да наблюдават гласуването!Мирчев-диетолога!
  —цитат от коментар 74 на wre501051215


  Ако искаме независими консултанти, трябва да са от Папуа и Нова Гвинея.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#51] от "iiu09354227":

  Айде стига с това как машинното гласувсне пречило на неграмотни гласоподаватели,бре!Във Венецуела,Оман,Фелипините само професори и нагоре,ще кажеш,че са!Само машинно глсуване има в диктстури с неграмотно население!

 83. 83 Профил на Sparkling Eagle
  Sparkling Eagle
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Всяка манипулация (а такива гарантирано ще бъдат направени) в ръчното броене на отрязъците ще бъде превърната в раздувана до крайност база за оплаквания и преувеличеия.Ако бъде направена тази грешка (приемането на допълонително броене на отрязъци) бъдете сигурно, че от ГЕРБ/ДПС задължително ще организират и в последствие ще раздуят до крайност такава провокация!
  —цитат от коментар 68 на Храбър


  О, значи опитът да фалшифицирате резултатите е "провокация" и никой не трябва да смее да я "раздува"? А снимките с фалшивите кюлчета са правени от лицензиран фотограф, на предварително обявена фотосесия, никой няма съмнения в тях и затова не са провокация и трябва да ги "раздувате" вече три години?

 84. 84 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#23] от "nebido":

  Тук има нюанси. Съдебни решения за повторно броене на бюлетини има. Проблемът е, че за да се постанови такова решение в самия протокол на СИК трябва да има възражения, жалби и те да са направени от лица, които по ИК имат т. н. правен интерес.

  ОС на ЦИК от 2014та иска няколко пъти да се направи извадково броене на гласовете в чувалите за секции, които имат ненормално висок брой недействителни гласове (в Разлог имаше една секция тогава с над 70% недействителни гласове). Средия процент беше 6.2 на пъвите избори по сегашния ИК. Това ЦИК многократно отказва. Даже за парламенти, които отдавна са разпуснати. Това е от страх, че ще лъснат манипулациите в СИК - протокол, който не съотвтства на гласовете и превръщане на гействителни в недействителни гласове неправилно определяне на действителността на гласа.
  Тези щуротии мотивираха машинното гласуване. Ако сега се мине към 100% броене на разписките, щуротиите ще се върнат и ще се ползват за сриване на доверието. Затова извадковото броене е напълно достатъчна гаранция.
  Я питайте партийните началници какво правят с информацията от броенето в тия 1343 секции! нали за имали хора в СИК, застъпници, наблюдатели. Питайте някой партен тарикат дали са се интересували изобщо от тая тема.

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3171 Весело

  До коментар [#83] от "Sparkling Eagle":

  Дори вашичкият си го призна мило!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Тия удариха и Остап Бендер по честност и честни избори! Даже и не искат да ги проверяват! дават на принципа: "Каквото ви излъжем-това е"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Сравнението е глупаво - броенето на смачкани хартийки от машина по дефиниция не може да бъде безгрешно и аз лично съм виждал ситуации в които машината греши - не успя да изкара една банкнота и я сдъфка. Предполагам че с нови банкноти има вариант да сгреши с една банкнота примерно.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на wqf541063367
  wqf541063367
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Първа точка от програмата на ПППП:
  - закриване на КС

  Втора точка от програмата на ПППП:
  - закриване на ЦИК

  Трета точка от програмата на ПППП:
  - закриване на изборите

 90. 90 Профил на Sparkling Eagle
  Sparkling Eagle
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Тези щуротии мотивираха машинното гласуване. Ако сега се мине към 100% броене на разписките, щуротиите ще се върнат и ще се ползват за сриване на доверието. Затова извадковото броене е напълно достатъчна гаранция.
  —цитат от коментар 84 на Stoil Stoilov


  Вие май ни вземате за канарчета. Защо броенето в 3000 секции няма да "върне щуротиите", а броенето във всички ще ги върне? Нещо ми убягва логиката?! Да не би вече да сте наясно със схемата - как софтуерът на машините в "контролираните" секции ще бъде един, а в неконтролираните ще се опитате да фалшифицирате вота? М?

 91. 91 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  ГЕРБаджиите зпочнаха да се държат като извънпарламентарна опозиция, то не е не са с тая изолация в НС, ама айде по-спокойно де, няма да ни е интересно.

 92. 92 Профил на Sparkling Eagle
  Sparkling Eagle
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Първа точка от програмата на ПППП:- закриване на КСВтора точка от програмата на ПППП:- закриване на ЦИКТрета точка от програмата на ПППП:- закриване на изборите
  —цитат от коментар 89 на wqf541063367


  Четвърта - връщане на член първи, за ръководната роля на БКП (БСП+ДБ+ПППП).

 93. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#1] от "doctor.no":

  Така е. Само в страни от третия свят хората желаят честни избори.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 94. 94 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  Защо най-големите "борци за законност и честни избори" са единствените, които неистово се тръшкат срещу проверката на резултатите? Нали става дума за обикновено броене и сверяване на отрязъците с числата, изписани от машината? какъв им е проблема?
  —цитат от коментар 8 на Sparkling Eagle


  Защото са фалшифицирали изборите на 11 юли, а сега няма да могат.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 95. 95 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#90] от "Sparkling Eagle":

  Може ли да обясните как точно ще стане. Извадката на екциите става известна в дена на изборите, когато машините са в секциите под наблюдение на СИК, членовете, на коите са от различни партии. Машините са с пломбирани входове и нямат дистанционен безжичен достъп. Може ли да обясните как ще стане, за да се предотврати?
  И да обясника какво ще стане, ако няколко разписки ги няма или има имитации в кутията, на които има нарисуван среден пръст? Разписките, според вас изборна кнога ли са според сегашния ИК? Подсъдно ли е е изнасянето им от секцията и къде е уредена тая материя? Що не си питате местния партиен началник знае ли резултатите от контролното броене на миналите избори?

 96. 96 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 436 Неутрално
 97. 97 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  ИТН отново показаха че са дълго подготвян продукт за замяна на ГРЕБ. Само че новият фюрер не оправда надеждите. Веднага скед априлските избори вируса го налази, той се затвори в накакъв палат със спуснати щори и отам чрез продукта на Зукълбърг се мъчи да си оправдае парите. До 14 тия ще направят много золуми заедно с партньорите си от ДПС и ГРЕБ.

 98. 98 Профил на Sparkling Eagle
  Sparkling Eagle
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Може ли да обясните как точно ще стане. Извадката на екциите става известна в дена на изборите, когато машините са в секциите под наблюдение на СИК, членовете, на коите са от различни партии. Машините са с пломбирани входове и нямат дистанционен безжичен достъп. Може ли да обясните как ще стане, за да се предотврати?
  —цитат от коментар 95 на Stoil Stoilov

  На вас и секциите - може би наистина "извадката на секциите става известна в дена на изборите". Но на другарите от БКП всичко им е известно много преди това. Нали те организират всичко.

  И да обясника какво ще стане, ако няколко разписки ги няма или има имитации в кутията, на които има нарисуван среден пръст? Разписките, според вас изборна кнога ли са според сегашния ИК?
  —цитат от коментар 95 на Stoil Stoilov

  Разписките не са "изборна книга", тъй като не по тях се отчита вота. Но те са КОНТРОЛЕН механизъм, който дори венецуелските "демократи" са предвидили, а родните "демократи" искат да обявят за световно зло и заговор срещу "почтените" (които искат да фалшифицират изборите, както направиха при предишния вот).

  Що не си питате местния партиен началник знае ли резултатите от контролното броене на миналите избори?
  —цитат от коментар 95 на Stoil Stoilov


  Значи СИК броят контролно, предават данните на ЦИК, но аз трябва да си питам "началника" за резултатите? Не е ли по-лесно вие да се разходите до Рим и да питате папата? Ще има горе-долу същия ефект.

 99. 99 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#98] от "Sparkling Eagle":

  Аз не само съм се разходил, но съм един от хората, които сравниха 101 машинни протокола с протоколите КР от контролното броене в сградата на ЦИК. Колегата Милоев много точно е описал какви са резултатите. Членовете на ЦИК също са сравнявали, и то доста подробно.
  Искам да Ви кажа, че сега партиите не искат да харчат пари за застъпници (форма на купуване на гласове). Особено тия, дето имат хора в СИК. И на практика маса СИК ще затварят сами без застъпници и без наблюдатели. Такова преписване на машинните протоколи ще настане, че свят ще ви се завие колко точно съвпадат машинния и контролния протокол. Това пък може да стане мотив да се чупят машини и да не се допъска резпечатване на машинен протокол, за да се броят разписки за установяване на резултата. Да не се окаже, че това е замисълът, а не контрол на машините, а?

 100. 100 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#23] от "nebido":Тук има нюанси. Съдебни решения за повторно броене на бюлетини има. Проблемът е, че за да се постанови такова решение в самия протокол на СИК трябва да има възражения, жалби и те да са направени от лица, които по ИК имат т. н. правен интерес.ОС на ЦИК от 2014та иска няколко пъти да се направи извадково броене на гласовете в чувалите за секции, които имат ненормално висок брой недействителни гласове (в Разлог имаше една секция тогава с над 70% недействителни гласове). Средия процент беше 6.2 на пъвите избори по сегашния ИК. Това ЦИК многократно отказва. Даже за парламенти, които отдавна са разпуснати. Това е от страх, че ще лъснат манипулациите в СИК - протокол, който не съотвтства на гласовете и превръщане на гействителни в недействителни гласове неправилно определяне на действителността на гласа.Тези щуротии мотивираха машинното гласуване. Ако сега се мине към 100% броене на разписките, щуротиите ще се върнат и ще се ползват за сриване на доверието. Затова извадковото броене е напълно достатъчна гаранция.Я питайте партийните началници какво правят с информацията от броенето в тия 1343 секции! нали за имали хора в СИК, застъпници, наблюдатели. Питайте някой партен тарикат дали са се интересували изобщо от тая тема.
  —цитат от коментар 84 на Stoil Stoilov


  За парламентарни избори няма такива съдебни решения

  Има само няколко за местни избори и то в много малки кметства.
  Последното беше селото с подмяната на химикал със симпатично мастило. И въпреки, че повече от половината бюлетини бяха невалидни съдът не касира изборите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK