Христо Петров - Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно

Христо Петров - Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно

© Юлия ЛазароваХристо Петров, известен като най-популярния български рапър Ицо Хазарта, се кандидатира за депутат от "Продължаваме промяната". Решението му предизвика много полярни коментари. В разговор с него "Дневник" се опита да изясни мотивацията му да влезе в политиката, какво смята че може да постигне, възгледите му за образованието - сферата, в която иска да работи. И след края на интервюто (видеото може да гледате в края на текста) обсъждаме вероятността да се разочарова от решението, което е взел и от възможностите за промяна. "Подкрепям Кирил Петков, не защото е симпатичен и усмихнат, а защото вярвам, че голяма част от неговите ценности и принципи съвпадат с моите, голяма част от неговите стремежи към смислени промени съвпадат с моите. Надявам се да съм прав. И ако греша, това няма да промени вярата ми, че могат да се правят добри и смислени неща. Ще промени вярата ми в него", обяснява Христо Петров.


Започвам с въпроса защо?


- Отговорът на този въпрос може да е отделен разговор. Ще се опитам да резюмирам - най-общо пред мен има две възможности. Аз мога да продължа да правя това, което винаги съм правил - да бъда изпълнител, и вероятно това би ми носило успех както и досега. Другата възможност е тази, която избрах - всъщност да загубя всичко онова, което имам.
Има момент в живота на човек, не знам дали при всеки е така, но поне аз си зададох въпроса - ще продължиш, ще си правиш песни, както прочетох, че много анализатори казаха "що не си гледаш песничките". Аз мога да продължа да си гледам песничките, но не бих бил честен пред себе си. Защото много пъти съм критикувал властта за нейни решения и след тези години си дадох сметка, че това не е изцяло честно от моя страна, защото не съм бил на тяхно място.


Убедих се за тези години и че промяната не става с интервюта, не става с "Фейсбук", не става с песнички. Става, когато наистина се заемеш с нея. Ако продължа да се занимавам с бизнеса, който имам и много ми харесва, той е мое хоби и по една щедра награда от съдбата изкарвам и пари от моето хоби, но аз знам, че ако бях отказал и бях продължил - щях да бъда страхливец в собствените си очи.


Защото много е лесно отстрани, много е лесно.


В този смисъл, ако не беше дошло предложението на "Продължаваме промяната", щяхте ли да се опитате да се направи нещо различно от това, което правите до момента?


- Вероятно щях. Нямаше да е сега.


Когато дойде това предложение - аз отидох, за да откажа на Кирил Петков, но срещата ми с този човек и това, което стана впоследствие, всъщност дадоха много ясен отговор на въпроса какъв е моят път и какво трябва да правя.


Решението на Конституционния съд за двойното гражданство на Кирил Петков не повлия ли на доверието ви и на бъдещата работа с формацията?


- Погрижиха се решението на Конституционния съд да бъде ясно за всички много преди да излезе. И това е едно от нещата, които при мен подействаха. Аз много внимателно през тези месеци наблюдавах кой го атакува и защо и това беше едно от първите неща, които ми направиха впечатление. Никой не каза какво престъпление е извършил, какво е откраднал, питаха го къде ти е хартията от Канада. Четири месеца цялата държава, всички медии - къде му е хартията на Кирил Петков?


И много ми беше интересно - какво повече трябваше да направи Кирил Петков от това, което е направил? Ако сте вие или аз?! Отиваш пред нотариус, отказваш се от това гражданство, връщаш паспорта - какво е трябвало още да направи. Всъщност Конституционният съд с решението си му казва трябвало е да си траеш, само че той не иска да си трае.


Може би, ако беше някой предишен министър-председател, щеше да отиде и да пребие канадския министър председател, за да му придвижи документите.


Формално е трябвало да се запознае от кой момент се прекъсва гражданството му и не е добре този пример заради контекста да изглежда като поощряване на нарушаването на законите.


- Според много уважавани юристи законът е спазен.


На мен ми повлия позитивно. Убеди ме още веднъж. Защото отново казвам, този човек не е атакуван за нещо друго, а за това.


Защо "Продължаваме промяната"?


- Когато обявих, че съм решил да се кандидатирам - написах и това - познавам доста български политици и мога да кажа, че личност като него не съм виждал в българската политика. Оказа се, че имаме принципи, които съвпадат. Повечето от принципите, които изповядваме, нещата, за които мислим, са в една посока.


Едно от нещата, които много ми направиха впечатление при първия ни разговори - той ми каза: всеки, когото съм поканил да помогне, да стане част от това движение, казва ще помагам с каквото мога, само не ме занимавай да ставам депутат. Никой не иска, защото сме възприели това, че е една сфера мръсна, в която не можеш нищо да направиш - гледай си бизнеса, гледай си песничките, не се бутай, където не ти е работа.


Само че интересното е, че има едни хора, които не им е проблем да се занимават с това, и резултатът е около нас. И аз се надявам, че това, което правя, ще послужи за пример и на други хора. Надявам се да стават повече. И не случайно повтарям - не става с Фейсбук, не става с коментар, не става на маса. Не става на маса.


Един от най-често срещаните коментари е защо не с "Демократична България". Казвали сте, че сте десен и ги подкрепяте?


- Преди години се опитах да помогна на Радан Кънев. Тогава те не бяха "Демократична България", бяха друга партия, но не съм бил част от тях. Не знам дали си струва да споменавам - преди около две седмици един лъжец, за когото не бях чувал, публично обяви, че съм водил разговори с "Демократична България", но те не били съгласни. Водил съм разговори с Христо Иванов.


А Христо Иванов съм го виждал един път в живота си, в студиото на Би Ти Ви на изборите през април - разминахме се, аз му подадох ръка и му казах "Поздравления". Никога не съм водил разговори с тях по тази тема. Нито те са ми предлагали, нито аз съм искал.


Досега получавали ли сте покана да се присъедините към партия или коалиция?


- Да, като общински съветник и като депутат, но не са ме убедили.


От кои политически сили?


- От различни.


Да разбирам, че сега са съвпаднали промяната във вашата нагласа и поканата?


- Аз видях, че тези хора са читави. Видях, че имат способност да направят това, което е нужно. Четирите месеца, в които бяха министри - резултатите им го доказват. Имам навика да работя с факти и аргументи. Този аргумент е силен. Повярвах на тези хора. Смятам, че това е достатъчно.


Доколко опитите за идеологическо определяне - дясно, ляво, либерално, консервативно, центристко - в момента имат значение и къде в тази координатна система стоите вие?


- Има един много лесен отговор - за мен има работещи решения и неработещи. На този отговор знам, че професионалните политици много се присмиват. Само че аз бих ги попитал консервативно ли е това да подкрепяш един престъпник и обикновено отговорът, който ми дават в личните разговори, е различен от този, който дават пред камера. Така че не смятам, че това е важно.


Но по-скоро десен ли сте във възгледите си - с всички условности какво е дясното в България?


- Да. Но, пак казвам, основното е, че хората искат решения, които да работят.


Опитвам се да подредим цялата картина на влизането ви в политиката - защо 25 МИР? Според журналистическото клише е "лидерската битка" - ще се състезавате за гласоподаватели срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова? От "Демократична България" издигнаха също нетипична кандидатура - Елисавета Белобрадова?


- Истината е, че аз не съм бил запознат с това, че г-н Борисов и г-жа Нинова ще бъдат водачи на тези листи. В този район влизат "Надежда", "Люлин", "Овча купел", "Нови Искър", ромските квартали и трябва да вляза в една по-лична тема, извинявам се, че ще го направя, но това ще даде и част от отговора.


Аз съм роден и съм израснал в центъра на София - на улица "Позитано" 34. Първите 22 години от моя живот живях там. Така се случи, че се наложи да продадем апартамента, в който живеехме, и купихме един в "Надежда". Първите години за мен беше странно и ми беше кофти и трябваше да минат доста години, за да разбера, че това е било едно от най-хубавите неща, които са ми се случили в живота, защото всъщност, когато живееш в един такъв квартал, много повече се учиш да живееш, повече виждаш какво е животът, какви са истинските проблеми и как да ги решиш, защото се оказва, че макар разстоянието от центъра до там да не е голямо, всъщност разстоянието е огромно, що се отнася до това с какво трябва да се пребориш и през какво трябва да минеш.


Ходили ли сте скоро в "Надежда"?


- Разбира се, моята сестра живее там.


Разстоянието увеличило ли се е или се е свило?


- Все пак не живея там отдавна. Но има много добри неща, които станаха. Има и проблеми, които продължават и трябва да бъдат решени. Нямам категоричен отговор за разстоянието, по-скоро винаги го е имало.


Каква кампания ще водите там? Ще обещавате ли?


- Кампанията при всички положения е силно ограничена с оглед на това, което се случва. Аз разчитам на едно важно нещо, не само в тези квартали, но и по принцип - хората ме познават. Познават ме огромната част от тях лично. Не от екран или песен.


Хората знаят, че през тези години, ако нещо съм искал да покажа, то не е, че съм голям певец, защото аз не съм. Аз не съм никакъв певец - не голям. И това е добре известно на всеки. Аз съм искал да казвам истината, намерил съм начин и досега това съм правил. Разчитам на разсъдъка, на съвестта си и на това, че не съм крадец. Това не е никак малко. Много често имате самоирония към това, което правите. Ако казвате, че не сте добър певец, какъв народен представител си представяте, че ще бъдете?


- Може би тук е мястото да направя нещо, което никой на мое място не би трябвало да прави. От отговора ще разберете какво имам предвид - как си представям парламента и какво прави един депутат.


На миналите избори аз гласувах за Елисавета Белобрадова, дори успях да убедя и моята съпруга да гласува за нея. Мога да обясня защо - в парламента могат да се правят изключително смислени неща, стига там да попаднат смислени хора.


За тези няколко месеца, в които беше народен представител, тя свърши куп неща полезни, без да води след себе си 20 журналисти, без да разполага с 200 сайта, които да препечатват нейните успехи. Тихо, кротко свърши много работа.


Има страшна ирония, че тя е в тази битка срещу мен. Ако имах възможност, пак щях да я подкрепя. Като човек, който се явява на избори, не трябва да го казвам, но няма защо да си кривя душата.


Парламентът е място, където се гласуват всички важни неща. Едно решение може да е взето на много места. Може да го е взел някой държавник. Може да го е взел мафиот, може всеки. Но за да стане факт, трябва да е бъде гласувано в парламента. Парламентът е институция, в която могат да бъдат гласувани много смислени неща.


Да, България е парламентарна република, макар това да беше унищожено в последните години. Искате да бъдете депутат ли, а не министър или в някоя агенция - ако има коалиционно споразумение, в което "Продължаваме промяната" участва, ще се разпределят и други постове?


- Нямам апетити за изпълнителната власт. Нямам илюзията - много добре съм запознат с нивото си, нивото на образование и с възможностите си. Не смятам, че е правилно да бъда министър или в изпълнителната власт на тоя етап. Нямам необходимите знания и подготовка.


Смятам, че мога да бъда полезен в парламента, защото обсъдих с немалко хора и стигнах до два основни извода - там имам възможността наистина да променям - за разлика от социалните мрежи, интервюта или песни. И второ, вероятно, ако не съм аз, там ще попадне някой, който по-малко го е грижа.


Христо Петров - Ицо Хазарта

© Юлия Лазарова

Христо Петров - Ицо Хазарта


Във властта казват, че повече от всичко апетитът идва с яденето, а ако няма мнозинства - гласът ви не променя, ще бъде ли достатъчно само да заемате позиция?


- На тези избори ще има хора, които ще гласуват за първи път, и много, които ще гласуват за първи път от поне 10 години. Защото най-после има за какво, така че силно се надявам да не стигаме до тази хипотеза, в която ще бъда една безгласна буква там.


Но това не е кратък спринт. Ясно е, че нещата са по-трудни, отколкото изглеждат, не опират до едно обикновено плямпане, ще се постарая да бъда полезен, затова отивам.


Продължавам да съм сигурен, че много от хората не си дават сметка - това е нещо, което казах и на Кирил, как ще ме убедите мен и хората, че вие не сте поредните, които идват от някъде - добре образовани, изкарват едни пари, след което изчезват. Той даде много смислен и личен отговор - това беше едно от основните места, в които преносно се срещнахме - защото в "Продължаваме промяната" от хората, които съм видял, а те не са малко - никой не е искал политическа кариера.


В огромната си част, да не кажа всички, са хора, които са се доказали и влизането в парламента - финансово ще им повлияе силно негативно, както и на мен.


Никой не вярва на това - масовото мнение е, че влизате за повече пари или влизате в кампанията срещу една добра сума...


- Ако хората знаеха истината - може би всички щяха да ме помислят за ненормален.


Какво очаквате да спечелите от евентуалното влизане в парламента и бъдещо управление?


- Да съм спокоен пред себе си, че нещо съм се опитал да направя. Това, което не довърших - Кирил ми каза така - аз мога да си гледам бизнеса, той върви и в един момент всички ние ще си отидем от тоя свят - няма един такъв, който да е дошъл и да не си е тръгнал. В тая секунда, като се обърнеш да видиш какво е било, защо си бил тук - изпитвам ужас, че съм имал възможност нещо да направя и съм си казал - не се занимавай. Трай си. Гледай си бизнеса, не се цапай.


Всичко това, което имам аз, като обич от хората през тези години, усещам я и това е много приятно, меко казано, страхотно, невероятно - аз ще го загубя.


Губите ли го вече, усещате ли го?


- Аз съм повече от сигурен и не знам дали си давате сметка какво струва да се направи това.


Знам какво ще стане. Но знам, че ако не приема това, ако не продължа по този начин, аз ще бъда един страхливец в моите очи и няма да мога да живея така. Материалните блага са супер, но да си имал възможност да направиш нещо - защото аз съм получил много повече, отколкото съм дал, и сега имам възможност да се опитам наистина, а не въображаемо.


Парламентарните групи често действат по команда - има дори популярна схема - как да се гласува спрямо вдигането на определен цвят флумастер.


- Е, няма кой да ми вдигне флумастер.


Затова исках да ви попитам, ако започнете да се разминавате в позициите си с "Продължаваме промяната", как ще действате?


- Една от огромните ми ползи досега е, че успях да се запозная с много качествени хора във всяка сфера и това компенсира моето недостатъчно образование, защото когато нещо не знам - аз знам кого да попитам.


Бих се ръководил от разсъдъка и съвестта си и на базата на информацията, която имам, от това, което чуя от хората, които разбират - аз бих взел решение. Но в тази конфигурация аз нямам началник - няма кой да ми вдига ръка и да ми казва тук ще гласуваш така.


Бихте запазили позицията си дори тя да се се разминава с партията и бихте я изразявали?


- Дотук от разговорите с Кирил и Асен не съм видял нито едно разминаване.


Няколко пъти споменавате за недостатъчното си образование - Кирил Петков обяви, че ще се занимавате в сферата на образованието - защо образованието? Всъщност да изясним първо какво образование имате.


- Имам средно образование - завършил съм Националната гимназия за древни езици и култури в София, след което ме приеха "Публична администрация" в НБУ, но по финансови и други причини прекъснах на втората година. Потръгнаха ми другите неща и така. Но моето семейство е много близко и в сферата на образованието.


Много често говорим как ни трябват нови хора. Това го слушам постоянно - как трябва да дойдат нови хора.


Единствените нови хора, които са в състояние да направят огромната промяна, от която имаме нужда, в момента ходят на училище, детска градина, на ясла. Защото каквото и да говори някой, каквото и да обещава - ние трудно ще се променим, да не кажа никак.  Ако не разберем, че образованието е най-най-важното нещо, на което трябва да се наблегне - от това, което виждам, нас няма да ни има като държава след 20 години. Наистина. И това е безкрайна тема.


Мисля, че малко хора ще спорят или няма да се съгласят с това, но въпросът е как да се случи промяна и не сме ли стигнали и до точка, от която се чудиш откъде да започнеш?


- Не смятам така. Нещо друго, което ми е правило впечатление - много хора, които се опитват да влязат във властта и да привлекат внимание, оплюват всичко преди тях. Аз смятам, че в образованието бяха направени много хубави неща и това, което е добро, не трябва да се разваля, а да бъде продължено. Но трябва да бъде продължено много по-амбициозно и с мощен ресурс. Това може би звучи отвлечено и странно от моята уста, но тъкмо моята липса на образованието, което искам, ми е дала отговор защо е толкова важно.


Имам възможността да познавам сигурно най-добрите учители - канили са ме, неведнъж съм ходил на срещи в училищата, познавам техните проблеми и по-добре от чиновника, който не е мръднал, и знам по-добре за тези проблеми. За които не знам - знам кого да питам. Имам три деца - така се случи, че основно аз ходя по родителски срещи. Това не ми дава илюзията, че, ходейки по родителски срещи, съм капацитет в тази сфера, но имам доста впечатления.


Кое е първото нещо, с което бихте започнали реално и бързо?


- В момента учениците, които ходят на училище, трябва да получат знания, които да им осигурят работа до 2080 г. Начинът, по който се случва всичко това, е неправилен.


Има една хубава дума в български език "зубренето" - това, което искам да премахна, е зубренето. В България човек ходи на училище - сяда, слуша, мълчи, слуша. Трябва да научи нещо наизуст, след това го изпитват на дъската - нещо супер унизително, което трябва да се премахне, и в зависимост от това дали ти си назубрил ти казват - ти си отличен. Ако не си назубрил - ти си слаб. Резултатите са видими. Те не носят нищо, защото назубреното се е забравило след два дни и всъщност тази система ни учи да сме тарикати на дребно. Тя ни учи да преписваме.Тя те учи да имаш шестица, това се пренася в живота ни. След това ходим на шофьорски курсове, за да изкараме книжка, не да се научим да караме. Даваме 500 лв. за фалшив сертификат и, общо взето, целият ни поглед е някак си да избутаме, някак си да мине.


Това, което искам и за което ще се боря най-много, е да направя така, че на децата да им бъде интересно да ходят на училище и да учат наистина важни неща. Не тези, които могат да намерят в Гугъл за около шест секунди. А да учат наистина неща, които са важни за тях, да дискутират.


Години наред коментираме финландската система, нека не само да я коментираме, а да приложим приложимото в България. Много учители го казват. Това преди всичко би научило хората да дискутират.


Сега хората не могат да проведат един нормален разговор, една дискусия, вижте дискусиите за ваксините в медиите - от едната страна сяда един лекар, от другата един глупак - глупакът надвиква лекаря, понеже глупакът това умее, суверенът гледа и вика "Евала, тоя го съсипа".


Начинът, по който учат, е да дискутират, не да бъдат послушни, не да стоят, да мълчат и да наизустяват.


Друга тема, по която колко години си говорим едно и също - моята средна дъщеря продължава да ходи с 15 кг раница - вътре има учебник, помагало, помагало на помагалото. Отваряш учебника и вътре пише "Колко антрацитни въглища има в България?" - 15 кг раница. Сутрин, като видя - "Мальовица ли ще атакуваш, на училище ли ще ходиш".


Това са сред най-лесните неща, които да се променят, но колко време изискват - за следващата учебна година например възможно ли е технологично нещо да се промени в програми, учители?


- Резултатите от тази промяна вероятно ще дойдат след 15 - 20 години, но това, което в началото може да се промени - може да е много бързо - тук разчитам на това, че всяка политическа сила много добре знае силата на образованието, понеже най-ценните й кадри са образованите хора. И едни смислени промени биха били подкрепени от всеки.


Далеч съм и от мисълта, че откривам топлата вода, но едно от нещата, които сме коментирали в този екип, е, че на всяка цена трябва да се работи да се върнат кръжоците - това беше нещо добро - кръжоци и клубове по интереси. Интересно и полезно.


От друга страна, немислещите и нереагиращи хора са удобни за политически сили и системи.


- Вероятно е така, само че ако продължат да се мултиплицират, крадците след 20 години няма да има от кого да крадат.


В сферата на културата ще бъдете ли активен? Участвали ли сте в писането на програмата в тази й част?


- Не, не съм участвал в писането на програмата. Но бих бил активен.


Ще дам пример, че бяха направени много добри неща с театрите, но не с всички. Има малки населени места, в които театрите и местата, които дават култура, са в лошо състояние и малко трябва, за да се помогне. Трябва да бъде подпомогнато, защото там няма как да е пазарен принцип.


В политиката това, което е неизбежно, са компромисите - какви са вашите червени линии, влизайки в политиката?


- Връщам се отново към експертите. Решенията се вземат на база аргументи и да попиташ този, който най-много разбира. Да попиташ неговия опонент защо му е опонент. Какво иска да каже? Защо не е съгласен? И на базата на своя разсъдък да вземеш решение - всичко зависи от ситуацията и какво трябва да се направи. Предварително кой би могъл да каже какви са му червените линии.


Ако например се съставя правителство - коалиционно, каквото се очаква, и участвате в преговори, с кои партии не би трябвало да се преговаря - това е много обсъждана тема в момента?


- Излишно е да казвам, че аз нямам място на масата за преговори. Моята сила е другаде.


Но след това правителството се гласува и имате глас... "Продължаваме промяната" подкрепя кандидатурата на президента Румен Радев - съвпада ли вашата подкрепа или имате друга позиция?


- Абсолютно логична е тази подкрепа. Аз няма да се превърна в агитатор за президентските избори.


Хората, които имат най-големи шансове, са хора много доказали се в своята сфера. Румен Радев - генерал от българската армия, пилот - легендарна професия. Лозан Панов - юристи, с които съм си говорил - според тях той е един от най-добрите български юристи. За съжаление неговият резултат вероятно ще бъде едноцифрен. Проф. Герджиков е кандидатът на ГЕРБ, знам, че е изключителен учен, но това, което ми прави впечатление, е неговият невероятен срам от това, че е кандидат на ГЕРБ - това личи при всяка негова проява.


Така че изборът не е голям.


За да приключим политическите теми - първите (три) неща, които искате да видите от следващото управление (за което евентуално ще имате възможност да гласувате) да свърши?


- Аз искам това, което иска всеки нормален човек. Но този път ще бъда там да го решавам от първо лице. Искам крадецът да бъде в затвора, не да бъде пример за подражание и да дава интервюта и да обяснява кой какъв е. Давам си сметка, че за един ден не става.


Искам бизнесът да тръгне, много малко му трябва, а има хиляди регулации, които му пречат, особено в тази криза. Аз съм се сблъскал с невъобразими глупости, които пречат, а ако не е бизнесът, пари от другаде няма. Трябва да се помогне на малкия и средния бизнес.


Но това са общи приказки, не искам да влизам в ролята на всички, на които се подигравам толкова години. Нямам обещания - безчет са всички неща, които да бъдат направени. Но е важно да ги прави някой с чист разсъдък и чист умисъл.


В момента сме в най-сериозната вълна на ковид кризата и тя ще се задълбочи - каква е оценката ви за мерките в момента (за заведенията, за училищата, за сертификата) и какво е обяснението ви защо стигнахме до ситуация, която беше ясно предвидима?


- Нека хората, които гледат това интервю, не подхождат снизходително към мен. Аз нямам самочувствието на лекар или на медицински експерт или на експерт по овладяване на пандемия. Разговарял съм с няколко много добри лекари и професори и ми се иска да резюмирам проблема с пандемията. Какъв е най-големият проблем, освен че хората умират от тази болест. Най-големият проблем е претоварването и блокирането на здравната система - какво означава това? В един момент лекарите, санитарите, медицинските сестри, както и болничните легла свършват, защото са препълнени с болни. Как се стига до това?


Възрастните хора над 60 години, пенсионерите, когато влязат в болница, средно прекарват по 20 дни - много по-често умират, по-често получават тежки увреждания и смисълът на стратегията и на нормалните държави, които решиха този проблем, е, че ваксинираха първо лекарите и после възрастните.


Ако пенсионерите се ваксинират, 90% няма да са в болница. Това беше начинът да си облекчат здравните системи. Това при нас не беше направено - бабата чакаше на опашка: "Бабо, за теб има "Астра Зенека." "А, вие от фирмата ли сте - елате насам, защото за вас има "Модерна". И бабата се отказа. Не може да й се сърдим. Загубихме една година, ще загубим още една очевидно.


И се видя колко се мразим по темата с ваксинацията. Иска ми се да чувам конкретни идеи, решения, предложения. Г-н Борисов беше министър-председател почти 10 години и съм сигурен, че има немалко опит, и аз очаквах, честно казано, да чуя такова решение, но той месеци наред псуваше Румен Радев. А очаквах конкретно - какво правим.


Ние може да се псуваме, да се мразим, може да се делим на ваксинирани и на неваксинирани, но какво правим. Какво правим - това е въпросът.


Чувате ли такова решение в момента? Адекватни ли са мерките сега, трябва ли нещо да се направи?


- Единствените мерки са тези. След като цяла Европа ги е взела и има тези резултати.


А по-сериозно затваряне?


- Не си въобразявам, че съм експертът по тази тема. Много искам и бих работил в тази посока - българският пенсионер е най-тъжното нещо в цяла Европа. Той е лъган цял живот, мачкан, краден и се ядосвах много, защото знаех още лятото какво ще стане и им се сърдех - но си дадох сметка, че за голяма част от тях е начинът да кажат: гледайте си работата, след като ме мачкахте - сега няма да се ваксинирам.


Много малко лекари се ваксинираха в началото и това подпомогна настроенията и недоверието.


- Много от хората са попитали лекари и те са им казали - изчакай. Неудобно ми е какво трябва да е отношението към тези лекари. Не ми се иска да коментирам.


Христо Петров - Ицо Хазарта

© Юлия Лазарова

Христо Петров - Ицо Хазарта


Ако казвате нещо и сега, то е "ваксинирайте се". Имате ли обяснение защо българите са толкова конспиративно настроени?


- Не са толкова конспиративно настроени българите. Има една част, която ако някой вярва в чипове, 5G намеса, Бил Гейтс - излишно е да спорим.


Важни са огромният брой хора, които се колебаят. Аз взех моето решение да се ваксинирам, след като говорих с петима лекари. Лекарят ми е казал - рискът много по-голям, ако не се ваксинираш. Моята съпруга, тогава точно се беше родила най-малката ми дъщеря, се ваксинира един месец след раждането, сега и голямата ми дъщеря е ваксинирана - това е изборът.Няма как хем да не се ваксинираш, хем да не спазваш мерки и ако могат да ти дадат и 200 хил. евро за харчене. Няма как да стане.


Няма да минем без цитат от ваша песен, от последната от тази година: "Обществото иска да остане във леглото и да спи дълбоко" - какво е вашето усещане, има ли промяна в това положение?


- Не е илюзия. Казах преди малко, че на тези избори ще има много хора, които не са гласували от дълги години. Ще има и много млади хора, които гласуват за първи път, защото виждат, че този път има шанс нещо да се промени. Затова атаката е толкова силна срещу тези хора.


Каква промяна искате вие?


- Това е прекалено общ въпрос. Всички искаме промяна към по-добро. Искаме да започнат да се спазват правилата. Държавата ни да върви напред. Може би е банално.


Обикаляте много страната - каква България виждате през 2021 г.?


- Когато говори, човек трябва да е обективен, а, както казах, аз съм пристрастен. Аз обичам да пътувам и в България, и извън нея, само че България си е моето. Така че няма как да бъда обективен - харесвам си я, обичам я, виждам, че има неща, които вървят към по-добро. Виждам, че има, които буксуват, и виждам, че има все повече хора, които разбират, че няма как да вървят нещата напред, ако не направиш поне минимално усилие.


Някой ще се откаже от всичко. Ти се откажи от 20 минути и отиди и гласувай. За когото искаш.


Защото апатията е най-силното оръжие на престъпниците. Ако не е апатията - много неща щяха да са различни, но това е оръжието им "седи мирен, от тебе нищо не зависи, седи - гледай си работата, защото ще пострадаш". И някои си седят. Само че някои не могат да седят, защото е по-силно от тях и са готови да загубят всичко.Вие ще се откажете ли от досегашната си работа - концерти, продуцентство, ще пеете ли като депутат?


- Не смятам, че парламентът е място за цирк, без да обиждам това изкуство, това е място, към което трябва да се подходи сериозно - това е важна и трудна работа, ако някой наистина иска да я върши. Така че хората, които очакват нещо такова, ще бъдат разочаровани.


Нямах предвид буквално, а дали ще продължите с музиката?


- Музиката и писането са неща, които обожавам. Това е мое хоби, така се случи, че стана мое занимание. И не виждам причина да спирам да го правя. Ако човек има вдъхновение и има желание - нищо не е в състояние да го спре.


null

© Георги Кожухаров

null


Ще изнасяте концерти?


- На този етап очевидно няма, защото ситуацията не е за концерти.


Питахте и за кампанията - не смятам, че трябва чрез песни да манипулирам хората, че ще бъда полезен в друга сфера. Нека видят, нека дадат шанс.


"Да мълча, да си трая" написахте по повод протестите миналото лято и ги подкрепихте. Каква е цената да не мълчиш?


- Никаква. Никаква цена не съм платил.


Обръщат се срещу вас, критикуват ви, атакуват ви?


- Не мисля, че си струва да го коментирам. Хора плащат много висока цена за свои постъпки, за да го коментирам аз.


Не е въпросът да не си траеш, въпросът е кога наистина започваш да пречиш. Аз не съм забелязал да съм попречил на някой престъпник с това, което правя. Напротив, те им се радват на тези песни. Обичат ги. Тези, за които са писани тези песни - те най-много им се радват. Друго им пречи.


Оценяват иронията или...


- Не знам какво оценяват, но знам, че друго е това, което им пречи. И ще им попречи.


Какво е то?


- Да им бръкнеш в джоба и да им заплашиш свободата.


Вие чувствате ли се свободен?


- Бях го казал навремето с цитат от Казандзакис - "аз не съм свободен, просто въжето, с което съм вързан, е малко по-дълго от това на другите хора".


Много е странно, че си мислех през всички години, когато правех тези песни, че хубавото е, че нямах началник, нямах шеф, но парадоксално е, че сега - когато реших да се впусна в това и когато видях какво се случи, защото не всичко има как да бъде видяно от хората - всъщност аз се почувствах по-свободен.


Защото съм свободен да се погледна в огледалото и да знам, че съм направил това, което е смислено и което трябва. С всичките рискове. Дано хората ме разберат правилно - аз прекрасно знам какво ще загубя и това ме прави щастлив.


А в каква ситуация ще напуснете политиката?


- Аз все още не съм влязъл, за да обсъждаме тази хипотеза. Ако не съм полезен. Ако това, което правя, не дава резултат и се убедя, че няма смисъл.


Оптимист ли сте?


- По-скоро съм реалист.


Каква България искате - задаваме този въпрос на различни хора в търсене на мечтата за България?


- Пак трябва да вляза в лични отклонения, към които нямам особен афинитет. Преди няколко години открих, че съм спрял да мечтая, и това продължава и до днес. За някои звучи тъжно. Аз замених мечтите с цели. Аз си поставям цели.


Това звучи много като политик...


- Така ли е? Последния път, когато си поставих голяма цел, беше да направя албума си, след като толкова години отлагах - направих го и се получи май.


Сега целта каква е?


- Целта ми е да впрегна тази енергия, за да съм полезен на моята страна, с цялата клишираност на това.


Аз ще направя каквото мога и дори да се проваля, знам, че съм се опитал - не съм седял, не съм си траял, не съм писал коментари или статусчета. Или само песни - да псуваш този и онзи. Аз съм отишъл и съм се опитал.
Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно.
  ===
  Харвардското тарикатче ли визира ицето? Или оно е тарикатче на едро и не за него иде реч?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 2. 2 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  О бой

  мъдри мисли на кило..

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  Ицо Хазарта вече може да издаде два тома избрани интервюта...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Разстроено

  Ице, прав си, но нали дори ти знаеш, че онези, които до скоро те харесвахме гледаме, виждаме, четем и чуваме нещата, които вече казваш по различен начин?
  Направи огромна грешка!!!

 5. 5 Профил на zyf581066592
  zyf581066592
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Ицо Хазарта нещо раздава акъл, така ли да разбираме?

 6. 6 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Ицака е пич и много бързо ще се разочарова от "харвардските" шанаджии.

  Sic transit gloria mundi
 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#2] от "diq55699032":

  Там му е мястото ! Успял , осигурен ..с образование ! При мутрите ли да бъде ?? :)

 8. 8 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  А тарикатите на едро се кръщават @хазарт

  и играят на сигурно.

  Предпочитахме да чуеме от ице2 нещо за тарикатите газещи конституцията

  Те дребни? едри? ли са?

  Така е, когато клоун сбърка сцената.. винаги е трагедия

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3177 Весело

  А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.

  И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина.

  И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината.

  И Бог нарече светлината Ден, а тъмнината нарече Нощ.
  И стана вечер, и стана утро, ден първи.

  И така дорде стана вечер, и стана утро, ден седми.

  И са фана Бог с Образованието!

 10. 10 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Христо, ти от тарикатите ли си или се правиш на таркат?

 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Този наркоман всеки ден ли ще ми го изтъпанчват?

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Промяната няма как да продължава с хора като Петков, излъгали в още първия си ден като политик. Не вярвам и Хазарта да се задържи в политиката, прекалено директен е.

 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  “ избрах - всъщност да загубя всичко онова, което имам.”
  ——
  Ма много саможертвени тия, бе! Единият — канадския пашапорт, тоя—“сичко”. Нацията ша ви е вечно благодарна

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "Сега хората не могат да проведат един нормален разговор, една дискусия, вижте дискусиите за ваксините в медиите - от едната страна сяда един лекар, от другата един глупак - глупакът надвиква лекаря, понеже глупакът това умее, суверенът гледа и вика "Евала, тоя го съсипа"."

  +++++ Много точно казано.
  И за образованието също.
  Едно от основните неща, които трябва да се обяснят е, че не всяко нещо има две страни. Това безкрайно глупаво клише продължава да ни играе страхотно мръсни номера, както се вижда и от цитата горе.
  Ако аз кажа, че Земята е плоска, това не е основание за дебат за формата на планетата, а е основание да ми се присмеете с основание, че съм много глупав.
  Това е, фактите нямат две страни. Има факт и лъжа.
  Надявам се Ицо да влезе в парламента, защото там има отчаяна нужда от умни и читави хора.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1876 Весело

  Аз мога да продължа да правя това, което винаги съм правил - да бъда изпълнител, и вероятно това би ми носило успех както и досега. Другата възможност е тази, която избрах - всъщност да загубя всичко онова, което имам.

  С другаря Кире са като две торби цемент. Или пък, тъкулнало се гърнето и си намерило похлупак :)
  Това интервю беше за вчера, деня на Будителите.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1761 Весело

  Процентът на плюещи герберски тролове под интервюто е показателен за това колко шефчетата на въпросните са оцапали гащите от притеснение.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 18. 18 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Това момче говори прекалено много за себе си, вероятно има някакво съзнание и много скоро ще се самоотлюспи от новите си авери.

  Ще се усети, че е влязъл в казан с л_йна и там е още по-безпомощен. Най-много да се направи там на шут като тошковците от чалгата, нищо повече.

  Не е задължително да си вътре, за да промениш нещата. Точно чалгите доказаха това, макар и в негативния смисъл.

 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Другата възможност е тази, която избрах - всъщност да загубя всичко онова, което имам.

  Хазарт, лош ти е залога този път.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Дотук от коментарите, разбрах колко лошо е да завършиш Харвард.
  Моля посъветвайте кое учебно заведение е подходящо за качествени хора, освен Магнаурската школа в Симеоново разбира се - за нея знаем.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Весело

  Ще гласувам за Ицо Хазарта ако обещае да изпее от трибуната на парламента вечния си хит "Ша ви сера в устенцата"!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 23. 23 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  Хазарт,какво ти е мнението за двойното гражданство на висши държавни длъжности?

 24. 24 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Ице, ще гласуваш ли за Румен Радев?

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 25. 25 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1468 Весело

  Кат го гледам, той е продукт на тази система. Кой визира?

 26. 26 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  "Христо Петров - Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно"

  Това не е напълно вярно. Зубрач със висок морал става учител, някои не лоши между впрочем. Зубрача без гръбнак става обслужващ персонал, каквито са се навъдили на кило около Тиквата, разни Ангеловци, Даниел Вълчевци, Близнашки, Митовци. Има и зубрачи без морал, това могат да са изпечени престъпници - Петър Илиевци, Христо Ивановци и останалата плеада политици с преписани от тук от там "трудове".

 27. 27 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Барни Ръбъла беше безобиден зубрач и некадърен обслужващ персонал. Той беше почти с напълно ампутирана способност за мислене. Има различна степен на зубрачество, най-върлите зубрачи са напълно непособни да измислят каквото и да било, дори в лични си живот се затрудняват да свършат каквото и да било без някой да им го каже.

  Леката форма на зубрача е почти отличник, но от време на време мисли и самостоятелно по любимите си предмети. Зубрача е прекрасен изпълнител на поръчения, за него е важно да има ясна формулировка на задачата която трябва да свърши, той я върши педантично, защото ако не се занимава с това му е скучно, защото няма за какво да мисли.

 28. 28 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1718 Любопитно

  Какво мисли Ицко за разпространеното из социалните медии видео от посещението на ПП в Ямбол? В него ясно се вижда как от автобуса на ПП слизат 4-5 души, сред който и млад стегнат мъж, и застават край превозното средство. Пред автобуса чака камера. Мъжът се нагласява, поглежда към камерата и дава знак към автобуса. Оттам слиза и Кирил Петков и с широка усмивка се ръкува с младия мъж с думите:"Много се радвам да се видим!" Този момент (как Петков слиза и бива "посрещнат" от "местни" симпатизанти) е част от предизборните клипчета на ПП. С тези платени симпатизанти Кироасен обикаля с буса села и паланки и разтягат усмивки.
  Та ....как гледа Ицко на подобно театро, на такива почтени фейкове? Какво мисли за подобна предизборна кампания?

 29. 29 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  "Системата на зубренето ражда тарикати на дребно"

  Вярно е.
  Никой не може да обвини г-н Борисов, че е зубрил или че е учил.
  Затова, вместо тарикат на дребно, той стана три мандата
  Министър Председател на България.

  (Има и народна поговорка:
  "Който се учи, той ще сполучи,
  а който не учи, ще му стане Премиер)

 30. 30 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Голям си, Ицо! Евала за пореден път! Няма да гласувам за Продължаваме промяната, но ти си великан!

 31. 31 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Баш па тоя ресорът му щял да бъде образованието. Ей тоя:

  https://www.youtube.com/watch?v=ao4mL6Gl8Q4&t=64s

 32. 32 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#31] от "hocker":

  Не за друго ами защото има деца. Утре ако си купи кола може да стане и за ресор транспорт. Ако отиде на почивка в гърция веднага трябва да го назначат за зам министър на туризма. Изнасяш концерт в НДК - ето ти едно министерство на културата. Внасяш пари в банка - заповядай, министерството на финансите те чака. Ако засееш 2 домата, министерството на земеделието те чака.

  Така стават нещата тук.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  До коментар [#29] от "Боян Баянов":

  Не беше ли:"Учи, мама, да не работиш!"

 35. 35 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 503 Неутрално

  На мен ми изглежда, че и Ицо Хазарта искат да го употребят за политически цели, като му използват популярността и имиджа.

  Обичам да слушам само себе си
 36. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Весело

  при цялото ми уважение, гледайки цитата:

  "Апатията е най-силното оръжие на престъпниците. Ако не е апатията - много неща щяха да са различни, но това е оръжието им "седи мирен, от тебе нищо не зависи, седи - гледай си работата, защото ще пострадаш". И някой си седят. Само че някой не могат да седят, защото е по-силно от тях и са готови да загубят всичко", казва Христо Петров - Ицо Хазарта в обясненията си за влизане в политиката.

  мога да кажа с тъга, че тези някоЙ не могат и да пишат, освен че не могат да седят.

 37. 37 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Хейтърс гона хейт...

  Ицо е велик! Сигурен съм, че с 240 честни Ицовци в парламента щяхме да сме по-добре, отколкото с 240 герберски, депесарски утайки или 240 бесепе мрънкала.

 38. 38 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 596 Неутрално

  ТРОЛИТЕЕЕ ИЗБУХВААААТ!!!

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Весело

  Някой да помни интервю Иванов излъчвано на живо и въртяно два дни? С Кънев? С Атанасов? И после социологията лъжела, шлифер за хващане не трябвал...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Малко безплатна лирика за г-н Петров

  Продължаваме промената
  на чалгата
  със рап
  но заедо
  избираме
  зеления чорап

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 41. 41 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  Ице, с теб сме, недей да се тревожиш за воплите, надигнали се в герберските редици (и не само). Дано успеете да раздвижите блатото на посредствеността, наречена "Народно събрание"...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  За първи път виждам подобно нещо. Нова организират дебат от трима - само Сидеров е в студиото и си говори сам!

 44. 44 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Ицака е пич и много бързо ще се разочарова от "харвардските" шанаджии.
  —цитат от коментар 6 на Hristov


  И шанаджии е добре, но на мен най- много ми хареса определението на В. Вацев в едно интервю, който нарече дуета Петков- Василев , "Остап Бендер и неговия помощник Шура Балаганов".

 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  В България от много време бъркат зубренето с интелекта. 90те години куцо и сакато ми обясняваше колко тъпи били американците например, защото не знаели... столиците на държави по света?! В по-ново време това се проявява в набеждаването на зубрачески игри като Стани Богат за мерило за интелект.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 563 Неутрално

  За честен размисъл: Едно от основните права на всеки гражданин е да избира (и да бъде избиран). Можел ли е Кирил Петков да избира (да бъде избиран) на избори в Канада, след като на 21.04.2021 е върнал канадския си паспорт?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Натурален както винаги жалко, че не е в 23 МИР бих гласувал мза него.
  Успех!

 49. 49 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  До коментар [#45] от "vesolr":

  Колко често си контактувал с американци през 90-те?
  От моя скромен опит мога да кажа, че бяха на светлинни години след нас, говоря за редовите американци, с които съм имал контакти в Щатите.

 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  Христо Петров - Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно

  Добре че си признавате

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#46] от "wkk57607068":

  Може, защото по закон той все още е Канадски гражданин

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  Подобно дълго интервю не съм виждал в "Дневник". Ще го прочета, ама някой друг път...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Каквото и да дрънкат кухите гербоваци, точно успелите въпреки тях, независими от порциите кадърни хора ще ги изхвърлят от властта. Нек реват, нек се тръшкат.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#34] от "Изгубеният":
  "Не беше ли:"Учи, мама, да не работиш!"

  Това беше при социализъма.
  Сега е достатъчно да отговаряш на принципа:
  "Аз съм прост и ти си прост, затова се разбираме".

 56. 56 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Разбирам позицията му и я уважавам. Има и още няколко свестни човека от различни партии, които уважавам и бих дал гласа си за тях. Но масово партийната матилка е пълна със отпадък и като гласуваш за 1 свестен, покрай него ще се промушат още 5 точно такива тарикати, каквито Хазарта спомена. Като нямаме мажоритарна система, ще вкарваме анонимни тарикати, които да ни клатят винаги.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 57. 57 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Хазарт, не си прав, ражда и едри тарикати като лъжливото Хардварче

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Весело

  До коментар [#54] от "Долу Винету":

  При толкова "ако" ти ще трябва да се фокусираш в намиране на лечение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#49] от "choguna":

  Тясната специализация, в широкия смисъл на думата,
  води до масова идиоризация, в тесния смисъл на думата.

  ПП. Не се мъчете да разберете това като каква пропаганда и в кое време е писана

 60. 60 Профил на jeanne_dark
  jeanne_dark
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Какво зубрене.Струва ми се ,че няма ясна представа какво се случва в образованието.Много деца не си купуват уèбници, не искат да четат, липсва дисциплина.С отчèти се представят илюзорни състояния за реалното ниво на възприемане и обучение на подрастващите.Липсва контрол.Нивото е резултат от цялото състояние в държавата.В това бездуховно време се създава осъкатено пококоление.За съжаление.

 61. 61 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Браво Ицо ! На прав път си щом сичкото форумно цървул пръска телесни течности наляво и надясно !

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 483 Неутрално  До коментар [#49] от "choguna":Тясната специализация, в широкия смисъл на думата, води до масова идиотизация, в тесния смисъл на думата. ПП. Не се мъчете да разберете това като каква пропаганда и в кое време е писана
  —цитат от коментар 59 на Изгубеният


  Категорично се съгласявам. Тесният специалист не е връх на технологичната революция, а технологичен отпадък. Не можеш да знаеш всичко - не живеем във времето на енциклопедистите и знанието е много, но можеш да се образоваш, та да имаш тези кодове на културата, които ти позволяват, при необходимост да навлизаш във всяка сфера на съвременната култура.

 64. 64 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 562 Гневно

  Този наркоман всеки ден ли ще ми го изтъпанчват?
  —цитат от коментар 11 на zxp53317185


  Не бе, еднокнижника ще слушаме с тъпотиите му още 12г! 🤮

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#54] от "Долу Винету":При толкова "ако" ти ще трябва да се фокусираш в намиране на лечение
  —цитат от коментар 58 на дерибеев


  Е, физиологията на колегата си е негов проблем!

 66. 66 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Тоя да не стана гуруто на сайта Дневник?
  Без неговите напътствия какво ще правите?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  не че съм бил някога очарован от тоз младеж, ама се оказа доста по-олеле, отколкото изглеждаше

  в политиката се влиза по две причини:
  - за папо
  - от "идеализъм" (т.е. от глупост)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 71 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  В България от много време бъркат зубренето с интелекта. 90те години куцо и сакато ми обясняваше колко тъпи били американците например, защото не знаели... столиците на държави по света?! В по-ново време това се проявява в набеждаването на зубрачески игри като Стани Богат за мерило за интелект.
  —цитат от коментар 45 на vesolr


  Като порастнеш ще разбереш, че "зубър" наричаме този, който знае повече от нас.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Кефи как Ицо им къса нервичките на гербиджа. Стискам му палци в 25-ти, а и се надявам още дискусии да направи. Всяка негова им сваля % на шайката.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "Разчитам на разсъдъка, на съвестта си и на това, че не съм крадец. Това не е никак малко."
  Никак не е малко!

 75. 75 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2624 Весело

  Христо Петров - Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно
  ********************************************

  Звучи толкова иронично от устата на човек с физиономия на натурален тарикат на дребно.....
  Смях с тоя примат!

  Мараба, С-ДС доносници!
 76. 76 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Весело

  Туй момче със средно образование се взело ноо на сериозно.
  Айде да да земе прочете некоя и друга книжка преди да разтяга локуми...

 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2173 Любопитно

  До коментар [#49] от "choguna":

  В кои областти са били на светлинни години след нас? Американците току-що бяха спечелили Студената война, то вярно, че ние българите се имаме за изключителни...


  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#75] от "Манчо":

  Смешно,а? Само дето "тоя примат" е хиляда пъти по-интелигентен от "твоя примат".

 79. 79 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Туй момче със средно образование се взело ноо на сериозно.Айде да да земе прочете некоя и друга книжка преди да разтяга локуми...
  —цитат от коментар 76 на palav_nik


  Ти с виШУ ли си или си тъп и палав само ?!

 80. 80 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2624 Весело

  "тоя примат" е хиляда пъти по-интелигентен от "твоя
  примат".
  —цитат от коментар 78 на beyond_the_frame

  Само хиляда пъти?
  Скромничиш, друже, кажи поне едно "милион", да ти повярваме ;)


  Мараба, С-ДС доносници!
 81. 81 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  полуграмотните елементи имат вроден страх и пренебрежение към лица с по-сериозно образование. Типични проявения са изрази като - то образованието не прави човека, може да имаш много дипломи и пак нищо да не знаеш и т.н. В този ред на мисли Хазарта е типичен представител на този тип полуграмотници.

 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  С тези учители, които са толкова тъпи и прости, че са антиваксъри, каквато и невероятна финландска система да се опиташ да вкараш, дори 1:1, резултатите пак ще са български. Малко по-мащабно трябва да мисли.
  —цитат от коментар 16 на fpyyh


  Финландците, въвеждайки новата си система, правят учителската професия толкова привлекателна, че в нея влизат много интелигентни хора, които дотогава не са били учители.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  С тези учители, които са толкова тъпи и прости, че са антиваксъри, каквато и невероятна финландска система да се опиташ да вкараш, дори 1:1, резултатите пак ще са български. Малко по-мащабно трябва да мисли.
  —цитат от коментар 16 на fpyyh


  Финландците, въвеждайки новата си система, правят учителската професия толкова привлекателна, че в нея влизат много интелигентни хора, които дотогава не са били учители.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#49] от "choguna":В кои областти са били на светлинни години след нас? Американците току-що бяха спечелили Студената война, то вярно, че ние българите се имаме за изключителни...
  —цитат от коментар 77 на vesolr


  Да. Тъпите американци от години обират нобеловите награди, ама са много тъпи, да знаеш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 85. 85 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Туй момче със средно образование се взело ноо на сериозно.Айде да да земе прочете некоя и друга книжка преди да разтяга локуми...
  —цитат от коментар 76 на palav_nik


  Винету? Говори се, че с нея премиер се става.

 86. 86 Профил на ydn091065851
  ydn091065851
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#85] от "etar":

  колега, в оригинал или на български?
  щото ако с оригинала се прескачат стъпалата на пожарникар, бодигард.. да се целя в министърския пост направо.

 87. 87 Профил на jyh13677147
  jyh13677147
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#1] от "clarkv622":

  В Харвард не се зубри. Зубри се в Софийския университет.

 88. 88 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сигурно е нужно в листата да има популярни лица, но Ицо Хазарта няма нужните познания, за да бъде депутат. Не че другите партии не издигат подобни. Но малко става като в социалистическото НС - видни фигури са лицето на НС, а други им казват какво да гласуват. Фен съм му още от Боздугана, но в Парламента не го ща, както не ща и шоуто на Слави

 89. 89 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#68] от "Долу Винету":

  Малко по малко ще вдянат, че Тайпи цивилизования е по продуктивен от Тайпи скапващ теми с коментари извън редакционната линия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 90. 90 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Звучи като честен човек. Но реално съм съгласен със собственото му мнение - че Елисавета Белобрадова изглежда като човек който знае точно защо отива в парламента и какво иска да свърши там. Докато самият той звучи като свестен и добронамерен (което никак не е малко ако го сравниш с Борисов или Нинова), но същевременно като човек който още се чуди как са успели да го убедят да се кандидатира.

 91. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#65] от "gr52":Кажи гербидж чумавия трол,ПрУблем?
  —цитат от коментар 69 на Долу Винету


  Обръщението е към мен - "gr52", но малко трудно ще приема и гербидж, и чумавия, и трол. Все едно да ме опишеш русокос, синеок и с кръгли очи. Няма да ме познаят.

  А за проблема - ми твой си е. Дерибеев ти обясни какъв е. Ако пък смяташ, че не е проблем, ходи си с многото "ако" ... в изреченията, разбира се... Никой не е забранявал мodus ponens. Е, "ако"-то си остава "ако", при това яко, няма как да е "е", ма щом и така добре се чувстваш...

 92. 92 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Браво! От първите 13 мнения - 13 трола от ГЕРБ. Следващите закъснели ще бъдат глобени!

 93. 93 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 53 Весело

  Този има ли завършен 8-ми клас 🤣🎃

 94. 94 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  Тоя се взе насериозно и взе да дава ценни методически указания по всякакви въпроси.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  В България от много време бъркат зубренето с интелекта. 90те години куцо и сакато ми обясняваше колко тъпи били американците например, защото не знаели... столиците на държави по света?! В по-ново време това се проявява в набеждаването на зубрачески игри като Стани Богат за мерило за интелект.
  —цитат от коментар 45 на vesolr


  Значи общата култура била зубрачески интелект.
  Велико!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 96. 96 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Интересно ми е, ти личния мениджър на Хазарта ли си? Би ли казал тогава, колко точно образован е Ицко? Единственото, което аз знам за него е, че е известен... Та разказва.

 97. 97 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#49] от "choguna":

  Светлинни години по Какво?

 98. 98 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gretel":

  Канадския паспорт и най важното - канадската пенсия 😊

 99. 99 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 289 Весело

  Какъв Харвад бре? Това къде се намира, в някоя никому не известна страна ли? Всичко читаво и родолюбиво завършва МВР школа в Симеоново или Библиотекрският. Ето вижте сегашния главен прокурор. Еталон за чест, морал и достойнство. Само от скромност не показва ангелските си крила. Бивши министри също там бяха завършили. Умни хора, а и верни на Повелителя. Е, може някои и да не са толкова умни, но много верни на Главатаря. Вие тук ня'кви завършили Харавард ми вадите. Маскари такива :)))

 100. 100 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#26] от "otrqdnik":

  По повод на "зубрачеството" искам да споделя за един учител на баща ми /бог да го прости-роден 1924 г/. Един от онези българи, които са се изучавали "по Европата" и след това са се връщали да "даскалуват" в Родината си - България /имало е такова време преди култовата дата 09.09.1944./.
  Та неговата реплика, която баща ми често ми повтаряше е:
  "Ти момче, добре си НАУЧИЛ урока, ама не си го РАЗБРАЛ - сиреч НЕ СИ АСИМИЛИРАЛ ФАКТИТЕ !"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK