Христо Петров - Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно

Христо Петров - Ицо Хазарта: Системата на зубренето ражда тарикати на дребно

© Юлия ЛазароваХристо Петров, известен като най-популярния български рапър Ицо Хазарта, се кандидатира за депутат от "Продължаваме промяната". Решението му предизвика много полярни коментари. В разговор с него "Дневник" се опита да изясни мотивацията му да влезе в политиката, какво смята че може да постигне, възгледите му за образованието - сферата, в която иска да работи. И след края на интервюто (видеото може да гледате в края на текста) обсъждаме вероятността да се разочарова от решението, което е взел и от възможностите за промяна. "Подкрепям Кирил Петков, не защото е симпатичен и усмихнат, а защото вярвам, че голяма част от неговите ценности и принципи съвпадат с моите, голяма част от неговите стремежи към смислени промени съвпадат с моите. Надявам се да съм прав. И ако греша, това няма да промени вярата ми, че могат да се правят добри и смислени неща. Ще промени вярата ми в него", обяснява Христо Петров.


Започвам с въпроса защо?


- Отговорът на този въпрос може да е отделен разговор. Ще се опитам да резюмирам - най-общо пред мен има две възможности. Аз мога да продължа да правя това, което винаги съм правил - да бъда изпълнител, и вероятно това би ми носило успех както и досега. Другата възможност е тази, която избрах - всъщност да загубя всичко онова, което имам.
Има момент в живота на човек, не знам дали при всеки е така, но поне аз си зададох въпроса - ще продължиш, ще си правиш песни, както прочетох, че много анализатори казаха "що не си гледаш песничките". Аз мога да продължа да си гледам песничките, но не бих бил честен пред себе си. Защото много пъти съм критикувал властта за нейни решения и след тези години си дадох сметка, че това не е изцяло честно от моя страна, защото не съм бил на тяхно място.


Убедих се за тези години и че промяната не става с интервюта, не става с "Фейсбук", не става с песнички. Става, когато наистина се заемеш с нея. Ако продължа да се занимавам с бизнеса, който имам и много ми харесва, той е мое хоби и по една щедра награда от съдбата изкарвам и пари от моето хоби, но аз знам, че ако бях отказал и бях продължил - щях да бъда страхливец в собствените си очи.


Защото много е лесно отстрани, много е лесно.


В този смисъл, ако не беше дошло предложението на "Продължаваме промяната", щяхте ли да се опитате да се направи нещо различно от това, което правите до момента?


- Вероятно щях. Нямаше да е сега.


Когато дойде това предложение - аз отидох, за да откажа на Кирил Петков, но срещата ми с този човек и това, което стана впоследствие, всъщност дадоха много ясен отговор на въпроса какъв е моят път и какво трябва да правя.


Решението на Конституционния съд за двойното гражданство на Кирил Петков не повлия ли на доверието ви и на бъдещата работа с формацията?


- Погрижиха се решението на Конституционния съд да бъде ясно за всички много преди да излезе. И това е едно от нещата, които при мен подействаха. Аз много внимателно през тези месеци наблюдавах кой го атакува и защо и това беше едно от първите неща, които ми направиха впечатление. Никой не каза какво престъпление е извършил, какво е откраднал, питаха го къде ти е хартията от Канада. Четири месеца цялата държава, всички медии - къде му е хартията на Кирил Петков?


И много ми беше интересно - какво повече трябваше да направи Кирил Петков от това, което е направил? Ако сте вие или аз?! Отиваш пред нотариус, отказваш се от това гражданство, връщаш паспорта - какво е трябвало още да направи. Всъщност Конституционният съд с решението си му казва трябвало е да си траеш, само че той не иска да си трае.


Може би, ако беше някой предишен министър-председател, щеше да отиде и да пребие канадския министър председател, за да му придвижи документите.


Формално е трябвало да се запознае от кой момент се прекъсва гражданството му и не е добре този пример заради контекста да изглежда като поощряване на нарушаването на законите.


- Според много уважавани юристи законът е спазен.


На мен ми повлия позитивно. Убеди ме още веднъж. Защото отново казвам, този човек не е атакуван за нещо друго, а за това.


Защо "Продължаваме промяната"?


- Когато обявих, че съм решил да се кандидатирам - написах и това - познавам доста български политици и мога да кажа, че личност като него не съм виждал в българската политика. Оказа се, че имаме принципи, които съвпадат. Повечето от принципите, които изповядваме, нещата, за които мислим, са в една посока.


Едно от нещата, които много ми направиха впечатление при първия ни разговори - той ми каза: всеки, когото съм поканил да помогне, да стане част от това движение, казва ще помагам с каквото мога, само не ме занимавай да ставам депутат. Никой не иска, защото сме възприели това, че е една сфера мръсна, в която не можеш нищо да направиш - гледай си бизнеса, гледай си песничките, не се бутай, където не ти е работа.


Само че интересното е, че има едни хора, които не им е проблем да се занимават с това, и резултатът е около нас. И аз се надявам, че това, което правя, ще послужи за пример и на други хора. Надявам се да стават повече. И не случайно повтарям - не става с Фейсбук, не става с коментар, не става на маса. Не става на маса.


Един от най-често срещаните коментари е защо не с "Демократична България". Казвали сте, че сте десен и ги подкрепяте?


- Преди години се опитах да помогна на Радан Кънев. Тогава те не бяха "Демократична България", бяха друга партия, но не съм бил част от тях. Не знам дали си струва да споменавам - преди около две седмици един лъжец, за когото не бях чувал, публично обяви, че съм водил разговори с "Демократична България", но те не били съгласни. Водил съм разговори с Христо Иванов.


А Христо Иванов съм го виждал един път в живота си, в студиото на Би Ти Ви на изборите през април - разминахме се, аз му подадох ръка и му казах "Поздравления". Никога не съм водил разговори с тях по тази тема. Нито те са ми предлагали, нито аз съм искал.


Досега получавали ли сте покана да се присъедините към партия или коалиция?


- Да, като общински съветник и като депутат, но не са ме убедили.


От кои политически сили?


- От различни.


Да разбирам, че сега са съвпаднали промяната във вашата нагласа и поканата?


- Аз видях, че тези хора са читави. Видях, че имат способност да направят това, което е нужно. Четирите месеца, в които бяха министри - резултатите им го доказват. Имам навика да работя с факти и аргументи. Този аргумент е силен. Повярвах на тези хора. Смятам, че това е достатъчно.


Доколко опитите за идеологическо определяне - дясно, ляво, либерално, консервативно, центристко - в момента имат значение и къде в тази координатна система стоите вие?


- Има един много лесен отговор - за мен има работещи решения и неработещи. На този отговор знам, че професионалните политици много се присмиват. Само че аз бих ги попитал консервативно ли е това да подкрепяш един престъпник и обикновено отговорът, който ми дават в личните разговори, е различен от този, който дават пред камера. Така че не смятам, че това е важно.


Но по-скоро десен ли сте във възгледите си - с всички условности какво е дясното в България?


- Да. Но, пак казвам, основното е, че хората искат решения, които да работят.


Опитвам се да подредим цялата картина на влизането ви в политиката - защо 25 МИР? Според журналистическото клише е "лидерската битка" - ще се състезавате за гласоподаватели срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова? От "Демократична България" издигнаха също нетипична кандидатура - Елисавета Белобрадова?


- Истината е, че аз не съм бил запознат с това, че г-н Борисов и г-жа Нинова ще бъдат водачи на тези листи. В този район влизат "Надежда", "Люлин", "Овча купел", "Нови Искър", ромските квартали и трябва да вляза в една по-лична тема, извинявам се, че ще го направя, но това ще даде и част от отговора.


Аз съм роден и съм израснал в центъра на София - на улица "Позитано" 34. Първите 22 години от моя живот живях там. Така се случи, че се наложи да продадем апартамента, в който живеехме, и купихме един в "Надежда". Първите години за мен беше странно и ми беше кофти и трябваше да минат доста години, за да разбера, че това е било едно от най-хубавите неща, които са ми се случили в живота, защото всъщност, когато живееш в един такъв квартал, много повече се учиш да живееш, повече виждаш какво е животът, какви са истинските проблеми и как да ги решиш, защото се оказва, че макар разстоянието от центъра до там да не е голямо, всъщност разстоянието е огромно, що се отнася до това с какво трябва да се пребориш и през какво трябва да минеш.


Ходили ли сте скоро в "Надежда"?


- Разбира се, моята сестра живее там.


Разстоянието увеличило ли се е или се е свило?


- Все пак не живея там отдавна. Но има много добри неща, които станаха. Има и проблеми, които продължават и трябва да бъдат решени. Нямам категоричен отговор за разстоянието, по-скоро винаги го е имало.


Каква кампания ще водите там? Ще обещавате ли?


- Кампанията при всички положения е силно ограничена с оглед на това, което се случва. Аз разчитам на едно важно нещо, не само в тези квартали, но и по принцип - хората ме познават. Познават ме огромната част от тях лично. Не от екран или песен.


Хората знаят, че през тези години, ако нещо съм искал да покажа, то не е, че съм голям певец, защото аз не съм. Аз не съм никакъв певец - не голям. И това е добре известно на всеки. Аз съм искал да казвам истината, намерил съм начин и досега това съм правил. Разчитам на разсъдъка, на съвестта си и на това, че не съм крадец. Това не е никак малко. Много често имате самоирония към това, което правите. Ако казвате, че не сте добър певец, какъв народен представител си представяте, че ще бъдете?


- Може би тук е мястото да направя нещо, което никой на мое място не би трябвало да прави. От отговора ще разберете какво имам предвид - как си представям парламента и какво прави един депутат.


На миналите избори аз гласувах за Елисавета Белобрадова, дори успях да убедя и моята съпруга да гласува за нея. Мога да обясня защо - в парламента могат да се правят изключително смислени неща, стига там да попаднат смислени хора.


За тези няколко месеца, в които беше народен представител, тя свърши куп неща полезни, без да води след себе си 20 журналисти, без да разполага с 200 сайта, които да препечатват нейните успехи. Тихо, кротко свърши много работа.


Има страшна ирония, че тя е в тази битка срещу мен. Ако имах възможност, пак щях да я подкрепя. Като човек, който се явява на избори, не трябва да го казвам, но няма защо да си кривя душата.


Парламентът е място, където се гласуват всички важни неща. Едно решение може да е взето на много места. Може да го е взел някой държавник. Може да го е взел мафиот, може всеки. Но за да стане факт, трябва да е бъде гласувано в парламента. Парламентът е институция, в която могат да бъдат гласувани много смислени неща.


Да, България е парламентарна република, макар това да беше унищожено в последните години. Искате да бъдете депутат ли, а не министър или в някоя агенция - ако има коалиционно споразумение, в което "Продължаваме промяната" участва, ще се разпределят и други постове?


- Нямам апетити за изпълнителната власт. Нямам илюзията - много добре съм запознат с нивото си, нивото на образование и с възможностите си. Не смятам, че е правилно да бъда министър или в изпълнителната власт на тоя етап. Нямам необходимите знания и подготовка.


Смятам, че мога да бъда полезен в парламента, защото обсъдих с немалко хора и стигнах до два основни извода - там имам възможността наистина да променям - за разлика от социалните мрежи, интервюта или песни. И второ, вероятно, ако не съм аз, там ще попадне някой, който по-малко го е грижа.


Христо Петров - Ицо Хазарта

© Юлия Лазарова

Христо Петров - Ицо Хазарта


Във властта казват, че повече от всичко апетитът идва с яденето, а ако няма мнозинства - гласът ви не променя, ще бъде ли достатъчно само да заемате позиция?


- На тези избори ще има хора, които ще гласуват за първи път, и много, които ще гласуват за първи път от поне 10 години. Защото най-после има за какво, така че силно се надявам да не стигаме до тази хипотеза, в която ще бъда една безгласна буква там.


Но това не е кратък спринт. Ясно е, че нещата са по-трудни, отколкото изглеждат, не опират до едно обикновено плямпане, ще се постарая да бъда полезен, затова отивам.


Продължавам да съм сигурен, че много от хората не си дават сметка - това е нещо, което казах и на Кирил, как ще ме убедите мен и хората, че вие не сте поредните, които идват от някъде - добре образовани, изкарват едни пари, след което изчезват. Той даде много смислен и личен отговор - това беше едно от основните места, в които преносно се срещнахме - защото в "Продължаваме промяната" от хората, които съм видял, а те не са малко - никой не е искал политическа кариера.


В огромната си част, да не кажа всички, са хора, които са се доказали и влизането в парламента - финансово ще им повлияе силно негативно, както и на мен.


Никой не вярва на това - масовото мнение е, че влизате за повече пари или влизате в кампанията срещу една добра сума...


- Ако хората знаеха истината - може би всички щяха да ме помислят за ненормален.


Какво очаквате да спечелите от евентуалното влизане в парламента и бъдещо управление?


- Да съм спокоен пред себе си, че нещо съм се опитал да направя. Това, което не довърших - Кирил ми каза така - аз мога да си гледам бизнеса, той върви и в един момент всички ние ще си отидем от тоя свят - няма един такъв, който да е дошъл и да не си е тръгнал. В тая секунда, като се обърнеш да видиш какво е било, защо си бил тук - изпитвам ужас, че съм имал възможност нещо да направя и съм си казал - не се занимавай. Трай си. Гледай си бизнеса, не се цапай.


Всичко това, което имам аз, като обич от хората през тези години, усещам я и това е много приятно, меко казано, страхотно, невероятно - аз ще го загубя.


Губите ли го вече, усещате ли го?


- Аз съм повече от сигурен и не знам дали си давате сметка какво струва да се направи това.


Знам какво ще стане. Но знам, че ако не приема това, ако не продължа по този начин, аз ще бъда един страхливец в моите очи и няма да мога да живея така. Материалните блага са супер, но да си имал възможност да направиш нещо - защото аз съм получил много повече, отколкото съм дал, и сега имам възможност да се опитам наистина, а не въображаемо.


Парламентарните групи често действат по команда - има дори популярна схема - как да се гласува спрямо вдигането на определен цвят флумастер.


- Е, няма кой да ми вдигне флумастер.


Затова исках да ви попитам, ако започнете да се разминавате в позициите си с "Продължаваме промяната", как ще действате?


- Една от огромните ми ползи досега е, че успях да се запозная с много качествени хора във всяка сфера и това компенсира моето недостатъчно образование, защото когато нещо не знам - аз знам кого да попитам.


Бих се ръководил от разсъдъка и съвестта си и на базата на информацията, която имам, от това, което чуя от хората, които разбират - аз бих взел решение. Но в тази конфигурация аз нямам началник - няма кой да ми вдига ръка и да ми казва тук ще гласуваш така.


Бихте запазили позицията си дори тя да се се разминава с партията и бихте я изразявали?


- Дотук от разговорите с Кирил и Асен не съм видял нито едно разминаване.


Няколко пъти споменавате за недостатъчното си образование - Кирил Петков обяви, че ще се занимавате в сферата на образованието - защо образованието? Всъщност да изясним първо какво образование имате.


- Имам средно образование - завършил съм Националната гимназия за древни езици и култури в София, след което ме приеха "Публична администрация" в НБУ, но по финансови и други причини прекъснах на втората година. Потръгнаха ми другите неща и така. Но моето семейство е много близко и в сферата на образованието.


Много често говорим как ни трябват нови хора. Това го слушам постоянно - как трябва да дойдат нови хора.


Единствените нови хора, които са в състояние да направят огромната промяна, от която имаме нужда, в момента ходят на училище, детска градина, на ясла. Защото каквото и да говори някой, каквото и да обещава - ние трудно ще се променим, да не кажа никак.  Ако не разберем, че образованието е най-най-важното нещо, на което трябва да се наблегне - от това, което виждам, нас няма да ни има като държава след 20 години. Наистина. И това е безкрайна тема.


Мисля, че малко хора ще спорят или няма да се съгласят с това, но въпросът е как да се случи промяна и не сме ли стигнали и до точка, от която се чудиш откъде да започнеш?


- Не смятам така. Нещо друго, което ми е правило впечатление - много хора, които се опитват да влязат във властта и да привлекат внимание, оплюват всичко преди тях. Аз смятам, че в образованието бяха направени много хубави неща и това, което е добро, не трябва да се разваля, а да бъде продължено. Но трябва да бъде продължено много по-амбициозно и с мощен ресурс. Това може би звучи отвлечено и странно от моята уста, но тъкмо моята липса на образованието, което искам, ми е дала отговор защо е толкова важно.


Имам възможността да познавам сигурно най-добрите учители - канили са ме, неведнъж съм ходил на срещи в училищата, познавам техните проблеми и по-добре от чиновника, който не е мръднал, и знам по-добре за тези проблеми. За които не знам - знам кого да питам. Имам три деца - така се случи, че основно аз ходя по родителски срещи. Това не ми дава илюзията, че, ходейки по родителски срещи, съм капацитет в тази сфера, но имам доста впечатления.


Кое е първото нещо, с което бихте започнали реално и бързо?


- В момента учениците, които ходят на училище, трябва да получат знания, които да им осигурят работа до 2080 г. Начинът, по който се случва всичко това, е неправилен.


Има една хубава дума в български език "зубренето" - това, което искам да премахна, е зубренето. В България човек ходи на училище - сяда, слуша, мълчи, слуша. Трябва да научи нещо наизуст, след това го изпитват на дъската - нещо супер унизително, което трябва да се премахне, и в зависимост от това дали ти си назубрил ти казват - ти си отличен. Ако не си назубрил - ти си слаб. Резултатите са видими. Те не носят нищо, защото назубреното се е забравило след два дни и всъщност тази система ни учи да сме тарикати на дребно. Тя ни учи да преписваме.Тя те учи да имаш шестица, това се пренася в живота ни. След това ходим на шофьорски курсове, за да изкараме книжка, не да се научим да караме. Даваме 500 лв. за фалшив сертификат и, общо взето, целият ни поглед е някак си да избутаме, някак си да мине.


Това, което искам и за което ще се боря най-много, е да направя така, че на децата да им бъде интересно да ходят на училище и да учат наистина важни неща. Не тези, които могат да намерят в Гугъл за около шест секунди. А да учат наистина неща, които са важни за тях, да дискутират.


Години наред коментираме финландската система, нека не само да я коментираме, а да приложим приложимото в България. Много учители го казват. Това преди всичко би научило хората да дискутират.


Сега хората не могат да проведат един нормален разговор, една дискусия, вижте дискусиите за ваксините в медиите - от едната страна сяда един лекар, от другата един глупак - глупакът надвиква лекаря, понеже глупакът това умее, суверенът гледа и вика "Евала, тоя го съсипа".


Начинът, по който учат, е да дискутират, не да бъдат послушни, не да стоят, да мълчат и да наизустяват.


Друга тема, по която колко години си говорим едно и също - моята средна дъщеря продължава да ходи с 15 кг раница - вътре има учебник, помагало, помагало на помагалото. Отваряш учебника и вътре пише "Колко антрацитни въглища има в България?" - 15 кг раница. Сутрин, като видя - "Мальовица ли ще атакуваш, на училище ли ще ходиш".


Това са сред най-лесните неща, които да се променят, но колко време изискват - за следващата учебна година например възможно ли е технологично нещо да се промени в програми, учители?


- Резултатите от тази промяна вероятно ще дойдат след 15 - 20 години, но това, което в началото може да се промени - може да е много бързо - тук разчитам на това, че всяка политическа сила много добре знае силата на образованието, понеже най-ценните й кадри са образованите хора. И едни смислени промени биха били подкрепени от всеки.


Далеч съм и от мисълта, че откривам топлата вода, но едно от нещата, които сме коментирали в този екип, е, че на всяка цена трябва да се работи да се върнат кръжоците - това беше нещо добро - кръжоци и клубове по интереси. Интересно и полезно.


От друга страна, немислещите и нереагиращи хора са удобни за политически сили и системи.


- Вероятно е така, само че ако продължат да се мултиплицират, крадците след 20 години няма да има от кого да крадат.


В сферата на културата ще бъдете ли активен? Участвали ли сте в писането на програмата в тази й част?


- Не, не съм участвал в писането на програмата. Но бих бил активен.


Ще дам пример, че бяха направени много добри неща с театрите, но не с всички. Има малки населени места, в които театрите и местата, които дават култура, са в лошо състояние и малко трябва, за да се помогне. Трябва да бъде подпомогнато, защото там няма как да е пазарен принцип.


В политиката това, което е неизбежно, са компромисите - какви са вашите червени линии, влизайки в политиката?


- Връщам се отново към експертите. Решенията се вземат на база аргументи и да попиташ този, който най-много разбира. Да попиташ неговия опонент защо му е опонент. Какво иска да каже? Защо не е съгласен? И на базата на своя разсъдък да вземеш решение - всичко зависи от ситуацията и какво трябва да се направи. Предварително кой би могъл да каже какви са му червените линии.


Ако например се съставя правителство - коалиционно, каквото се очаква, и участвате в преговори, с кои партии не би трябвало да се преговаря - това е много обсъждана тема в момента?


- Излишно е да казвам, че аз нямам място на масата за преговори. Моята сила е другаде.


Но след това правителството се гласува и имате глас... "Продължаваме промяната" подкрепя кандидатурата на президента Румен Радев - съвпада ли вашата подкрепа или имате друга позиция?


- Абсолютно логична е тази подкрепа. Аз няма да се превърна в агитатор за президентските избори.


Хората, които имат най-големи шансове, са хора много доказали се в своята сфера. Румен Радев - генерал от българската армия, пилот - легендарна професия. Лозан Панов - юристи, с които съм си говорил - според тях той е един от най-добрите български юристи. За съжаление неговият резултат вероятно ще бъде едноцифрен. Проф. Герджиков е кандидатът на ГЕРБ, знам, че е изключителен учен, но това, което ми прави впечатление, е неговият невероятен срам от това, че е кандидат на ГЕРБ - това личи при всяка негова проява.


Така че изборът не е голям.


За да приключим политическите теми - първите (три) неща, които искате да видите от следващото управление (за което евентуално ще имате възможност да гласувате) да свърши?


- Аз искам това, което иска всеки нормален човек. Но този път ще бъда там да го решавам от първо лице. Искам крадецът да бъде в затвора, не да бъде пример за подражание и да дава интервюта и да обяснява кой какъв е. Давам си сметка, че за един ден не става.


Искам бизнесът да тръгне, много малко му трябва, а има хиляди регулации, които му пречат, особено в тази криза. Аз съм се сблъскал с невъобразими глупости, които пречат, а ако не е бизнесът, пари от другаде няма. Трябва да се помогне на малкия и средния бизнес.


Но това са общи приказки, не искам да влизам в ролята на всички, на които се подигравам толкова години. Нямам обещания - безчет са всички неща, които да бъдат направени. Но е важно да ги прави някой с чист разсъдък и чист умисъл.


В момента сме в най-сериозната вълна на ковид кризата и тя ще се задълбочи - каква е оценката ви за мерките в момента (за заведенията, за училищата, за сертификата) и какво е обяснението ви защо стигнахме до ситуация, която беше ясно предвидима?


- Нека хората, които гледат това интервю, не подхождат снизходително към мен. Аз нямам самочувствието на лекар или на медицински експерт или на експерт по овладяване на пандемия. Разговарял съм с няколко много добри лекари и професори и ми се иска да резюмирам проблема с пандемията. Какъв е най-големият проблем, освен че хората умират от тази болест. Най-големият проблем е претоварването и блокирането на здравната система - какво означава това? В един момент лекарите, санитарите, медицинските сестри, както и болничните легла свършват, защото са препълнени с болни. Как се стига до това?


Възрастните хора над 60 години, пенсионерите, когато влязат в болница, средно прекарват по 20 дни - много по-често умират, по-често получават тежки увреждания и смисълът на стратегията и на нормалните държави, които решиха този проблем, е, че ваксинираха първо лекарите и после възрастните.


Ако пенсионерите се ваксинират, 90% няма да са в болница. Това беше начинът да си облекчат здравните системи. Това при нас не беше направено - бабата чакаше на опашка: "Бабо, за теб има "Астра Зенека." "А, вие от фирмата ли сте - елате насам, защото за вас има "Модерна". И бабата се отказа. Не може да й се сърдим. Загубихме една година, ще загубим още една очевидно.


И се видя колко се мразим по темата с ваксинацията. Иска ми се да чувам конкретни идеи, решения, предложения. Г-н Борисов беше министър-председател почти 10 години и съм сигурен, че има немалко опит, и аз очаквах, честно казано, да чуя такова решение, но той месеци наред псуваше Румен Радев. А очаквах конкретно - какво правим.


Ние може да се псуваме, да се мразим, може да се делим на ваксинирани и на неваксинирани, но какво правим. Какво правим - това е въпросът.


Чувате ли такова решение в момента? Адекватни ли са мерките сега, трябва ли нещо да се направи?


- Единствените мерки са тези. След като цяла Европа ги е взела и има тези резултати.


А по-сериозно затваряне?


- Не си въобразявам, че съм експертът по тази тема. Много искам и бих работил в тази посока - българският пенсионер е най-тъжното нещо в цяла Европа. Той е лъган цял живот, мачкан, краден и се ядосвах много, защото знаех още лятото какво ще стане и им се сърдех - но си дадох сметка, че за голяма част от тях е начинът да кажат: гледайте си работата, след като ме мачкахте - сега няма да се ваксинирам.


Много малко лекари се ваксинираха в началото и това подпомогна настроенията и недоверието.


- Много от хората са попитали лекари и те са им казали - изчакай. Неудобно ми е какво трябва да е отношението към тези лекари. Не ми се иска да коментирам.


Христо Петров - Ицо Хазарта

© Юлия Лазарова

Христо Петров - Ицо Хазарта


Ако казвате нещо и сега, то е "ваксинирайте се". Имате ли обяснение защо българите са толкова конспиративно настроени?


- Не са толкова конспиративно настроени българите. Има една част, която ако някой вярва в чипове, 5G намеса, Бил Гейтс - излишно е да спорим.


Важни са огромният брой хора, които се колебаят. Аз взех моето решение да се ваксинирам, след като говорих с петима лекари. Лекарят ми е казал - рискът много по-голям, ако не се ваксинираш. Моята съпруга, тогава точно се беше родила най-малката ми дъщеря, се ваксинира един месец след раждането, сега и голямата ми дъщеря е ваксинирана - това е изборът.Няма как хем да не се ваксинираш, хем да не спазваш мерки и ако могат да ти дадат и 200 хил. евро за харчене. Няма как да стане.


Няма да минем без цитат от ваша песен, от последната от тази година: "Обществото иска да остане във леглото и да спи дълбоко" - какво е вашето усещане, има ли промяна в това положение?


- Не е илюзия. Казах преди малко, че на тези избори ще има много хора, които не са гласували от дълги години. Ще има и много млади хора, които гласуват за първи път, защото виждат, че този път има шанс нещо да се промени. Затова атаката е толкова силна срещу тези хора.


Каква промяна искате вие?


- Това е прекалено общ въпрос. Всички искаме промяна към по-добро. Искаме да започнат да се спазват правилата. Държавата ни да върви напред. Може би е банално.


Обикаляте много страната - каква България виждате през 2021 г.?


- Когато говори, човек трябва да е обективен, а, както казах, аз съм пристрастен. Аз обичам да пътувам и в България, и извън нея, само че България си е моето. Така че няма как да бъда обективен - харесвам си я, обичам я, виждам, че има неща, които вървят към по-добро. Виждам, че има, които буксуват, и виждам, че има все повече хора, които разбират, че няма как да вървят нещата напред, ако не направиш поне минимално усилие.


Някой ще се откаже от всичко. Ти се откажи от 20 минути и отиди и гласувай. За когото искаш.


Защото апатията е най-силното оръжие на престъпниците. Ако не е апатията - много неща щяха да са различни, но това е оръжието им "седи мирен, от тебе нищо не зависи, седи - гледай си работата, защото ще пострадаш". И някои си седят. Само че някои не могат да седят, защото е по-силно от тях и са готови да загубят всичко.Вие ще се откажете ли от досегашната си работа - концерти, продуцентство, ще пеете ли като депутат?


- Не смятам, че парламентът е място за цирк, без да обиждам това изкуство, това е място, към което трябва да се подходи сериозно - това е важна и трудна работа, ако някой наистина иска да я върши. Така че хората, които очакват нещо такова, ще бъдат разочаровани.


Нямах предвид буквално, а дали ще продължите с музиката?


- Музиката и писането са неща, които обожавам. Това е мое хоби, така се случи, че стана мое занимание. И не виждам причина да спирам да го правя. Ако човек има вдъхновение и има желание - нищо не е в състояние да го спре.


null

© Георги Кожухаров

null


Ще изнасяте концерти?


- На този етап очевидно няма, защото ситуацията не е за концерти.


Питахте и за кампанията - не смятам, че трябва чрез песни да манипулирам хората, че ще бъда полезен в друга сфера. Нека видят, нека дадат шанс.


"Да мълча, да си трая" написахте по повод протестите миналото лято и ги подкрепихте. Каква е цената да не мълчиш?


- Никаква. Никаква цена не съм платил.


Обръщат се срещу вас, критикуват ви, атакуват ви?


- Не мисля, че си струва да го коментирам. Хора плащат много висока цена за свои постъпки, за да го коментирам аз.


Не е въпросът да не си траеш, въпросът е кога наистина започваш да пречиш. Аз не съм забелязал да съм попречил на някой престъпник с това, което правя. Напротив, те им се радват на тези песни. Обичат ги. Тези, за които са писани тези песни - те най-много им се радват. Друго им пречи.


Оценяват иронията или...


- Не знам какво оценяват, но знам, че друго е това, което им пречи. И ще им попречи.


Какво е то?


- Да им бръкнеш в джоба и да им заплашиш свободата.


Вие чувствате ли се свободен?


- Бях го казал навремето с цитат от Казандзакис - "аз не съм свободен, просто въжето, с което съм вързан, е малко по-дълго от това на другите хора".


Много е странно, че си мислех през всички години, когато правех тези песни, че хубавото е, че нямах началник, нямах шеф, но парадоксално е, че сега - когато реших да се впусна в това и когато видях какво се случи, защото не всичко има как да бъде видяно от хората - всъщност аз се почувствах по-свободен.


Защото съм свободен да се погледна в огледалото и да знам, че съм направил това, което е смислено и което трябва. С всичките рискове. Дано хората ме разберат правилно - аз прекрасно знам какво ще загубя и това ме прави щастлив.


А в каква ситуация ще напуснете политиката?


- Аз все още не съм влязъл, за да обсъждаме тази хипотеза. Ако не съм полезен. Ако това, което правя, не дава резултат и се убедя, че няма смисъл.


Оптимист ли сте?


- По-скоро съм реалист.


Каква България искате - задаваме този въпрос на различни хора в търсене на мечтата за България?


- Пак трябва да вляза в лични отклонения, към които нямам особен афинитет. Преди няколко години открих, че съм спрял да мечтая, и това продължава и до днес. За някои звучи тъжно. Аз замених мечтите с цели. Аз си поставям цели.


Това звучи много като политик...


- Така ли е? Последния път, когато си поставих голяма цел, беше да направя албума си, след като толкова години отлагах - направих го и се получи май.


Сега целта каква е?


- Целта ми е да впрегна тази енергия, за да съм полезен на моята страна, с цялата клишираност на това.


Аз ще направя каквото мога и дори да се проваля, знам, че съм се опитал - не съм седял, не съм си траял, не съм писал коментари или статусчета. Или само песни - да псуваш този и онзи. Аз съм отишъл и съм се опитал.
Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK