С броенето на всички разписки от машините ЦИК ще съсипе изборите

Технологията намали дела на техническите грешки и манипулациите при отчитането на изборните резултати. Сега това се обзесмисля.

Технологията намали дела на техническите грешки и манипулациите при отчитането на изборните резултати. Сега това се обзесмисля.Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване. За такава промяна в методическите указания настояваха още на предишните избори кандидат-депутати от ГЕРБ. Това предизвика остри критики от страна на експерти - те предлагат контролно броене на извадки и изискват анализ на контролното броене от предишните избори, за да се види цялата картина. Днес Върховният административен съд ще разгледа и жалба срещу решението на ЦИК.


Публикуваме становището на асоциация "Прозрачност без граници" по казуса. Заглавието е на "Дневник".


Асоциация "Прозрачност без граници" изразява своето недоумение от решението на Централната избирателна комисия за преброяване на разписките от машинното гласуване във всички секции, в които то се провежда. Това решение е неадекватно и създава редица рискове за изборния процес, които могат да компрометират допълнително изборните резултати.
Анализът на методическите указания, приети от ЦИК на 29 октомври 2021 г., ни дава основание да изразим силно критична оценка относно решението на изборната администрация.


1. По своята същност решението въвежда втора, дублираща технология за отчитане на изборните резултати, която обезсмисля машинното гласуване и неговите основни позитиви. България ще се окаже единствената страна в света, в която избирателите гласуват електронно с машини, но секционните комисии броят ръчно хартиени разписки. За въвеждането на тази технология, която намали дела на техническите грешки и манипулациите при отчитането на изборните резултати, са платени над 76 милиона лева само през последните три години.


2. Решението за преброяване на всички разписки в 100% от избирателните секции с машинно гласуване представлява дописване на Изборния кодекс, което е нарушение на принципите на административното право. В тази връзка следва дебело да се подчертае, че административните органи могат да действат само в рамките на закона, без да го дописват. Изборният кодекс предвижда ясно каква е технологията за установяване на резултатите от машинното гласуване, която не може да бъде дублирана с прибързано формулирани решения на изборната администрация.


3. Изборният кодекс е предвидил ясно случаите, в които е задължително да бъдат преброени разписките от гласуването с машина - когато машината е блокирала и няма сигурност дали преносимата памет може да възстанови резултата от гласуването до този момент (чл. 269). В този случай е задължително данните от преброяването на разписките да бъдат описани в отделен протокол и да бъдат прикрепени към официалния протокол на секционните комисии. Не е обяснимо, обаче, защо при работещи машинни устройства се прилага същия подход, като се създава подобен протокол.


4. България е една от малкото държави в света, в които машинното гласуване отговаря на изискването за физическа проверка на вота от страна на избирателя чрез разпечатване на разписки - разписките са отпечатват, за да създадат следните гаранции: да се увери избирателят, че машината е регистрирала именно избора, който той е направил; за да може да се проверят разписките в случай на повреда на машината/флаш паметта или за да се извърши преброяване на вота в рамките на съдебни процедури по оспорване на резултатите.


5. В случай че целта е да се провери дали софтуерът на машините отчита коректно резултатите от гласуването, е необходимо да бъдат извършени действия по проверка на софтуера, а физическата проверка на разписките да се прилага като допълнителен инструмент за контрол. В този случай задължително се използват научните методи и познания на експерти - одит на софтуера от специалисти по информационни технологии и утвърдени социологически и статистически методи за определяне на статистически значима извадка на определен брой секции, в които се преброяват разписките.


6. При изпълнение на своите задължения по Изборния кодекс, свързани с гаранциите за сигурност и точност при отчитането на резултатите от машинното гласуване, ЦИК следва да фокусира своите действия върху проверка на правилното функциониране на софтуера, вместо да задължава комисиите в цялата страна да извършват проверка на хартиени разпечатки.


7. Хартиените разпечатки не разполагат със същата степен на защита като хартиените бюлетини и за тях не са предвидени същите условия за съхранение, както при хартиените бюлетини. Хартиените бюлетини се отпечатват в печатницата на БНБ и се съхраняват под строг контрол, а в изборния ден те се поставят в прозрачна урна. Случаят с разписките не е идентичен, като в допълнение следва да се отбележи, че те се поставят в обикновени непрозрачни картонени кутии, доставени от фирмата, изпълняваща логистични дейности при машинното гласуване.


8. Текстовете за преброяването на разписките са механично копирани от раздела, който се отнася до броене на разписките от повредени/блокирали машини (цитирания вече чл. 269), като не държи сметка за разликата между тези ситуации и последиците от този подход. Тук е мястото да се посочат два текста в методическите указания, които създават риск от цялостно компрометиране на изборните резултати:


А) Указанията определят, че се броят само разпечатките с гласовете по партии и коалиции, но не и преференциите. Същевременно текстът от стр. 26, пар. 10 гласи: "Преди отваряне на кутията и преброяване на контролните разписки от масата се отстраняват всички излишни книжа и материали. На масата остават само кутията с контролните разписки, черновите от протокола, бланките-чернови за преброяване на преференциите." Този текст очевидно е механично копиран от друга част на указанията. В този случай, обаче, той създава предпоставки за объркване на членовете на комисиите и за разнопосочни интерпретации дали да бъдат броени само гласовете за партиите или и преференциите за кандидатите.


Б) Значително по-съществени негативни последици могат да възникнат от другия текст на стр. 27, пар. 8, който гласи, че: "Протоколът (Приложение 9-ПВР-кп към методическите указания) е неразделна част от протокола (Приложение № 101- ПВР-м). Протоколът (Приложение 13-НС-кп към методическите указания) е неразделна част от протокола (Приложение № 109-НС-м)". При евентуално разминаване между данните от тези протоколи и протоколите от машинното гласуване членовете на секционните избирателни комисии се поставят в ситуация, при която трябва да поставят подписите си под протоколи, съдържащи различни данни, с всички произтичащи от това рискове - неяснота кои данни са достоверни, кой протокол е определящ за изборния резултат, създаване на недоверие в изборния процес, оспорване по съдебен път и т.н.


В допълнение, в случай че секционна комисия определи за валидни резултатите от хартиените разпечатки, няма яснота от кой документ се отчитат преференциите. Логичният отговор е че тези данни се извличат от машинния протокол, който би бил компрометиран като достоверен източник на данни относно изборния резултат.


9. От гледна точка на администрирането на изборния процес изискването за преброяване на разписките във всички избирателни комисии в страната ще доведе до натоварване на членовете на избирателните комисии на всеки един от следните етапи:


(1) при преброяването на разписките; (2) при съставянето на няколко вида протоколи; (3) при копирането на тези протоколи за застъпниците и наблюдателите; (4) при предаването на изборните книжа в районните избирателни комисии; (5) при обявяването на изборните резултати от ЦИК и при предприемането на организационни действия по отпечатване на бюлетините за втори тур на президентските избори и при изпращането на машините за гласуване в чужбина.


Това неимоверно натоварване на членовете на комисиите се случва в условията на пандемия с висок ръст на разпространение на вируса в момента, при влошаващи се атмосферни условия. Тук е мястото да се отбележи, че секционните комисии предават изборните книжа в областен център, който невинаги съвпада с населеното място, в което те живеят.


10. Ръчното броене на разписките и съставянето на няколко броя протоколи неминуемо ще доведе до объркване, грешки и поправки в протоколите и ще затормози целия процес по приключване на изборния ден и отчитане на резултатите. В секциите с по една машина СИК ще трябва да попълнят на ръка 4 протокола и да прикрепят към тях 2 машинни протокола; в секциите с 2 машини СИК ще трябва да попълнят на ръка 6 протокола и да прикрепят съответните машинни протоколи.


Асоциация "Прозрачност без граници" призовава Централната избирателна комисия да се придържа към закона и да прояви отговорност при неговото разрешаване. Изборният процес в страната е достатъчно натоварен с негативни оценки и с обществено недоверие, за да бъде компрометиран с необосновани, нелогични и незаконосъобразни действия на институцията, която има основна ръководна роля в този процес. При определяне на методическите указания ЦИК следва да се съобрази с възможностите на членовете на комисиите да се справят с поставените изисквания.


Призоваваме ЦИК да ревизира своето решение, като при извършването на проверка на машинното гласуване се ръководи от утвърдени методи за контрол - проверка за софтуера на машините и определяне на научно обоснована извадка от секции, в които да се извърши преброяване на разписките от машинния вот.


Призоваваме ЦИК да не създава предпоставки за възникване на вътрешни противоречия между официалните документи, отразяващи резултатите от изборния процес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Айде латерната се завъртя по точките на групата ТОЙ

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 4. 4 Профил на bqa27649554
  bqa27649554
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Самите машини съсипват изборите и ги правят нелегитимни заради ниската активност, до която води употребата им.

 5. 5 Профил на it
  it
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Предлагам на всички гласували, като излизат от изборната секция, на ръката да се слага син печат с пореден номер. В края на изборния ден да се сравни броя гласували с броя разписки и данните от машината.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1090 Гневно

  За тези нито резултата от парламентарните избори, нито живота и здравето на сънародниците ни имат значение - единственото, което ги интересува са изборите на пРезидента!!!
  НЕДОСТОЕН!!!

 7. 7 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 501 Весело

  Ако изимитирам обслужващите Радев, ДБ и ПП тролове:

  "Страх тресе бандата на фалшификаторите на избори! "

  П. П. Как вместо традиционните 50 000 гласа, на последните избори ДБ получи 350 000? Как подадените за тях гласове успяха да нараснат СЕДЕМ ПЪТИ???

  Защо "ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ", каквото и да е това, ИСКА НЕПРОЗРАЧНИ ИЗБОРИ?

 8. 8 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Да си спомним кои най-много обвиняваха Герб в манипулации. И ако не били манипулациите Герб никога няма да спечелят избори

  Христо Иванов: Апр-21
  Мисля, че всички български избиратели се страхуват от манипулации.
  Правителството и ЦИК не направиха необходимото да убедят хората, че този път могат да имат по-високо доверие в изборния процес, допълни той.
  Относно видеонаблюдението той каза, че именно управляващите трябва да имат най-голям интерес това да се случи, за да докажат липсата на манипулации на вота.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 9. 9 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Предлагам на всички гласували, като излизат от изборната секция, на ръката да се слага син печат с пореден номер. В края на изборния ден да се сравни броя гласували с броя разписки и данните от машината.
  —цитат от коментар 5 на it


  аз пък предлагам да направите не като Путин - електронно гласуване, а направо да напишете като кумира си Срталин необходимия ви резултат, за да не Арчим излишни пари

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 723 Неутрално

  ПРОЗРАЧНОСТ без граници не иска прозрачно да се преброят контролните разписки.
  Хмммм.....

  Every cradle is a grave.
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Да добавя и още нещо - не е предвидена никаква наказателна отговорност за никого, ако броенето на хартиите не даде цифрата от машината.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#1] от "stargate":

  ГЛУПОСТИ

  Прочете ли добре статията, разбра ли смисъла, тогава пиши, че е глупости

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  Воят срещу броенето на разписките от гласуването само показва....че едни манипулатори се разминават с "електрония Костинброд"...Нали другарко Манолова?
  И при изборът за президент вече няма да може младият Тодор Живков да спечели служебно.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Любопитно

  Мииииииии .докто не се осъди или подведе под Б.Борисов за твърденията ,че машините , че софтуера ...са пипани - няма да стане ! Той и сега твърди ,че изборите от ЮЛИ са фалшифицирани с гласовете от чужбина !! Идеята е да има оправдание за резултатите...Разбирам контролното броене да не е 10 , а 15 ...Да се решава в деня на изборите в кои секции ще се броят , да скочат до 15% (контролно броене) ...но друго ??
  След като в предните избори няма нито едно разминаване .....НИТО ЕДНО между протокол и контролно преброени разписки !!!? Какво точно се търси ??

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Явно имат сериозни притеснения, че така ще лъснат несъотвествия с резултатие от машините, иначе не мога да си обясня този рев през последните дни.
  Важното е, че ние искаме да се броят и разписките.
  Мнозинстнвото също.

 23. 23 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Е за оти чак от братската на някои Венесуела машини и софтуер довлякоха? Уйде цялата задруга в канала!
  Нека сравним сега реалния резултат и с този от предишните избори за да разберем кой излъга!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 24. 24 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  интересно какво ще се прави ако машината отчете 50, а разписките излезнат 45????

  някой нещо по въпроса?

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#24] от "kaiser":

  Естествено, че ръчното броене е истинското.
  Не забравяй, че и в САЩ правят ръчно броене при спорове.

 26. 26 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Мимоходом да отбележа - броенето на разписките не променя нищо в изборния процес.
  Протокола пак си е машинния независимо от резултата при броенето.
  Но след като всички грантоеди вкупом изпищяха срешу пустото броене, предричам Бойкииев и Ивайло Мирчев да отбележат необясним спад в изборния резултат..............................

 27. 27 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Ей сега ще видите какво значи лозунгът на бай Тошо: "българската нация - нация техническа".
  Този благороден девиз, подет от ДБ, ИБГНИ и ПП, които си мислеха, че 10%+ са им гаранция и пищят на умрело.

 28. 28 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Ивайло Мирчев : 30-Дек-20

  Ние се нагледахме на страхотни манипулации. На местните избори в София от 10 балотажа с ГЕРБ „Демократична България“ спечели 8..

  и ние по трудния начин научихме как трябва да се правят избори

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4997 Неутрално

  Борислав Цеков:
  Три малки партии (ИБНИ, ПП, ДБ) и техните представители в ЦИК истерично (и много подозрително!) се съпротивляват на проверката на машинните протоколи. Те твърдят, че броенето на контролните разписки щяло много да забави процеса и да попречи на изборите.
  Това е несъстоятелно твърдение!
  Далеч по-сложни и времеемки избори е провеждала изборната администрация и се е справяла. Примерно през 1991 г, в едни все още аналогови времена, се проведоха едновременно избори за парламент, за хиляди кметове и общински съветници. При това с тройно повече партии и коалиции, и не с интегрална, а с отделни бюлетини. И всичко беше ок. Ще се справят още по-лесно с броенето на контролните разписки. Това е гаранция за честни избори. И за доверието на гражданите към изборния процес.
  Но остават със страшна сила въпросите:

  📍 Защо тези партии и техните представители в ЦИК се страхуват от елементарна проверка на честността на изборите ❓
  📍 Какво искат да скрият ❓

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 197 Неутрално

  До коментар [#23] от "Синдбад-мореход":

  Нека сравним сега реалния резултат и с този от предишните избори за да разберем кой излъга!
  --------------------
  Да, точно така
  :)
  Макар че искрено се надявам да няма драма, стига толкова скандали.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#21] от "dejmos":

  Обаче преди това искам да осъдим Х.Иванов, Мая и всички други дето ревяха че ГЕРБ фалшифицирали изборите.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Ако изимитирам обслужващите Радев, ДБ и ПП тролове: "Страх тресе бандата на фалшификаторите на избори! "П. П. Как вместо традиционните 50 000 гласа, на последните избори ДБ получи 350 000? Как подадените за тях гласове успяха да нараснат СЕДЕМ ПЪТИ???Защо "ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ", каквото и да е това, ИСКА НЕПРОЗРАЧНИ ИЗБОРИ?
  —цитат от коментар 7 на gr52


  +++++++++++++++
  'Прозрачност без граници' на ТОЙ иска непрозрачни избори.
  Почти само в България се гласува с машини.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#24] от "kaiser":

  Ами просто ще ги преброят отново и ще коригират грешката. Не забравяйте че всеки публично си е пуснал разписката в прозрачна кутия, няма вариант да си я сложи в джоба и да се изниже. Вече ако се окажат повече разписки и/или резултатите по партии са (много) различни ще бъде голям проблем.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexander97":


  До коментар [#1] от "stargate":ГЛУПОСТИПрочете ли добре статията, разбра ли смисъла, тогава пиши, че е глупости
  —цитат от коментар 17 на Alexander97


  Защо да чета едни и същи тъпотии няколко пъти. Тази седмица вече 100 пъти им чухг аргументите. Пълни ГЛУПОСТИ!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Весело

  До коментар [#31] от "m17":

  Естествено ги фалшифицира !! Ти смяташ ,че Иван Тотев ...и други няма да бъдат осъдени ??? Стой и гледай...:)

 39. 39 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Броенето на 200-300 разписки (средно на секция) с машинно, ясно и четливо попълнен номер и име ще „съсипе изборите"???
  Броене, което ще съпостави дали разписката от машината отговаря на това, което се сборува от разписките, които избирателят преглежда преди да пусне и са гаранцията за вота му, ще „съсипе изборите"???

 40. 40 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 521 Неутрално

  „Прозрачност без граници" се страхува от прозрачно преброяване на разписките!?!?

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#24] от "kaiser":


  интересно какво ще се прави ако машината отчете 50, а разписките излезнат 45????някой нещо по въпроса?
  —цитат от коментар 24 на kaiser


  до колкото разбрах, официални са резултатите от машината, не от преброяването.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 347 Весело

  верно, за киро лъжецо ще бъдат съсипани - ще лъсне истината, че няма и един автобус фенове

 45. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#43] от "skitnik75":

  Те си работят. Сега може да са навън. Но после ще минат по всички статии и ще нацъкат минуси на "неправилните" коментари и обратно. Тролове на щат...

 46. 46 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Асоциация "Прозрачност без граници" изразява своето недоумение от решението на Централната избирателна комисия за преброяване на разписките от машинното гласуване във всички секции
  ============================
  И защо сте се провъзгласили асоциация за прозрачност, като сте именно против прозрачността?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 47. 47 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Какъв позор! ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ протестира срещу ПРОЗРАЧНОСТТА на изборите!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 48. 48 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Ако се намеси и БХК ще лъсне поръчителя на машиното броене и ще знаем кой трябва да спечели. Рева срещу броенето е искредитиращ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 49. 49 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Нито един смислен аргумент против броенето. Другари, наистина ли не разбирате, че този кански рев против него, издава нечистите ви намерения да фалшифицирате резултата?

 50. 50 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Щом протестърчетата пищят, значи трябва да се брои.

 51. 51 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#24] от "kaiser":
  —цитат от коментар 41 на stargate


  Тогава за какво е целият този вой от някои партии и коалиции срещу броенето на разписки, след като за официални ще се приемат резултатите от машините???

  Нека се види дали има разлика, ако няма, другите избори ще минат без броене на разписки.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Velocio
  Velocio
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Ако изимитирам обслужващите Радев, ДБ и ПП тролове: "Страх тресе бандата на фалшификаторите на избори! "П. П. Как вместо традиционните 50 000 гласа, на последните избори ДБ получи 350 000? Как подадените за тях гласове успяха да нараснат СЕДЕМ ПЪТИ???Защо "ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ", каквото и да е това, ИСКА НЕПРОЗРАЧНИ ИЗБОРИ?
  —цитат от коментар 7 на gr52


  Типично за герберското невежество - гарнирано с наглост, задавате въпроси, на които бихте могъл да си отговорите и сам, но при две условия: да можете да намирате нужната ви информация и да сте способен да я четете с разбиране. Е, има и още една възможност - отлично да знаете отговорите, но понеже не ви изнасят, само да тролите. Понеже не ви обвинявам в тролене, остава първата възможност - да сте неук, невеж, и малко, много малко прост.

  Ето, за вас и за останалите като вас, какви са „традиционните“ гласове на ДБ:
  11.07.2021 г. - 345 331 гласа;
  04.04.2021 г. - 302 280 гласа;
  26.05.2019 г. (избори за Европарламент) - 118 484 гласа;
  26.03.2017 г. - ДСБ - 86 984 гласа; ДА България - 101 177 гласа; общо - 188 161 гласа;
  05.10.2014 г. - Реформаторски блок - 291 806 гласа.

  Резултатите ги има на сайта на ЦИК. Както винаги при вашите делюзии приемате желаното за действително. Иска ви се да бяха 50 000, ама на - не са! Останалите ви слюнки и полюции няма да коментирам. Пак ще ви призова - хапчетата! Положението вече отиде на „изуй гащи“. Дано да не е късно!

 54. 54 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6326 Любопитно

  До коментар [#47] от "kahles":

  А едни постове тук се трият усърдно.
  Други постове, със същото съдържание, но насочени към "другата посока", си стоят и греят...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Всеки ден статии против броенето на разписките.
  Дневник, оказва се, че вие ще сте най-засегнатите от това решение. Вашият спонсор създаде две партии, но това броене ще ви разкрие замисъла.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 58. 58 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Страшни доводи :D В никакъв случай не съм привърженик на тезата, че някоя партия държи кода, ще фалшифицира изборите и т.н (особено тези, които най-силно пищят срещу това решение). Предполагам всяка от тях си има доводи, защо сега крещят така (ИБГНИ да има оправдание защо не е минала 4%, ПППП и ДБ, защото са ЗА дигитализацията, а това ни връща една крачка назад и т.н.), но самият факт, че толкова много се противят върху едно решение, което ще афектира в най-голяма степен РИК и СИК, изглежда странно. Особено при наличие на такива невероятни доводи като гореизброените, 4-5 от които могат да бъдат оборени доста лесно и логично.

 59. 59 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Ами тук един беше писал, че модераторът може ако иска да слага и по 20 плюса едновременно, респективно важи и за минусите. Така че не е чудно, че под статии с явно преобладаващи в огромна степен анти ДБ коментари броят на плюсовете и минусите е не правопропорционален на коментарите.ДБ и честност...
  —цитат от коментар 55 на anonimnii


  Това още повече засилва съмнението, че нещо е било замислено. И сега засегнатите протестират.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#47] от "kahles":А едни постове тук се трият усърдно. Други постове, със същото съдържание, но насочени към "другата посока", си стоят и греят...
  —цитат от коментар 54 на Незнайко в Слънчевия град


  Добър олигарх така е заповядал на разсилния!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 62. 62 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1720 Весело

  Аз по рано също бях за тея машини, всички ми давахте само минуси, ся излиза, че най накрая политиците ще се избират сами и най непопулярния кандидат изведнъж ще е най популярния :)) Кат "Lets go Brandon" в САЩ :)))

 63. 63 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  След изтритите коментари тук , още повече и се засилва съмнението, че предишните чисто машинни избори са били манипулирани.

  ДБ и компания, липсва ви много от това между ушите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 64. 64 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#51] от "kaiser":

  Нека се види дали има разлика, ако няма, другите избори ще минат без броене на разписки.
  —цитат от коментар 51 на kaiser


  Защо? Какво ще им пречи на следващите избори да сменят софтуера?!? Контролното броене е точно това, КОНТРОЛНО броене, за да няма манипулации в софтуера. Иначе защо изобщо при гласуване машината издава разписка. За да може да има контролно броене. Няма друга причина.

 65. 65 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 490 Неутрално

  :А едни постове тук се трият усърдно. Други постове, със същото съдържание, но насочени към "другата посока", си стоят и греят...
  —цитат от коментар 54 на Незнайко в Слънчевия град


  Добър олигарх така е заповядал на разсилния!
  —цитат от коментар 61 на Синдбад-мореход


  Странно наистина защо е така? Някой може ли да обясни?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1720 Весело

  До коментар [#64] от "stargate":

  Машините не се свързват към интернет.. Но имат всички нужни компоненти да го направят иначе :)))

  Интересно :)))

 68. 68 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Ами в общи линии недоволството срещу мдераторите и сайта изобщо са правилни.
  ОБАЧЕ
  След като писах и в други сайтове мога да кажа, че независимо от надписаните плюсове, минуси и изобщо триене тука е доста по-демократично
  от други места. Поне в повечето случаи ти пускат коментара.
  Например писах известно време в СЕГА.
  Та там Сталин ако беше жив трябваше на им даде всички ордени и медали. Дори да съобщиш най-обикновен факт без да коментираш
  ака противоречеше на линията на сайта /знае се каква/
  можеше да бъдеш изтрит за един месец.
  Но иначе много претендираха, че у нас няма свобода на словото.
  Така, че Дневник поне още предоставя възможност да се пише.
  Хич не ми се мисли както са тръгнали нещата с Радевия какво ни чака за в бъдеще.
  Може би появата на ново Работническо дело, което да не се коментира.

 69. 69 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6394 Любопитно

  С броенето на всички разписки от машините ЦИК ще съсипе изборите
  ___________________________________________________________

  А това се твърди от Асоциация Прозрачност без граници?

  Точно те, ако наистина искат прозрачност, трябва да приветстват решението на ЦИК да се броят всички разписки!

  Да ама не, оказва се, че "прозрачността" е с двоен морал!

  ДБ: Време е да спечелим България
 70. 70 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  България е една от малкото държави в света, в които машинното гласуване отговаря на изискването за физическа проверка на вота от страна на избирателя чрез разпечатване на разписки - разписките са отпечатват, за да създадат следните гаранции: да се увери избирателят, че машината е регистрирала именно избора, който той е направил; за да може да се проверят разписките в случай на повреда на машината/флаш паметта или за да се извърши преброяване на вота в рамките на съдебни процедури по оспорване на резултатите.
  —цитат от коментар 0 на статия


  То големият проблем е, че България е една от малкото страни, в които има машинно гласуване. Развитите демокрации го изпробваха и се отказаха от него заради недоверието на избирателите в него.

  А недоверието идва от това, че никой от тях не знае какво точно се случва в машината при обработката на резултатите. Изисква се много специализирана подготовка и специален допуск до машините. Тоест, става дума за много малък кръг от хора, на които лесно може да се "въздейства". Възможността за софтуерно фалшифициране на резултатите е съвсем реална, като това много трудно може да бъде установено и още по-трудно е да бъдат възстановени истинските резултати.

  Единственият компромисен вариант в нашето положение към момента е сега приетият от ЦИК - машинно гласуване, но с ръчно броене от изборните комисии на хартиените носители на машинния вот - разписките. Така се контролира обработващия софтуер на машината, като се запазват положителните страни на машинното гласуване - елиминиране на невалидните бюлетини и намаляване възможностите за контролиран вот чрез снимане на попълнените бюлетини и разни други трикове.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 71. 71 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  До коментар [#7] от "gr52":

  "П. П. Как вместо традиционните 50 000 гласа, на последните избори ДБ получи 350 000? Как подадените за тях гласове успяха да нараснат СЕДЕМ ПЪТИ???"

  След изцепките с чекмеджетата на Бойко и корупцията в Столичния общински съвет, начело с неадекватната Фандъкова е много логичен такъв развой!

  В Русия съм! В Русия съм!
 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  До коментар [#21] от "dejmos":

  "След като в предните избори няма нито едно разминаване .....НИТО ЕДНО между протокол и контролно преброени разписки !!!? Какво точно се търси ??"

  Кактв точно е проблема да се броят всички бюлетини? Нали при хартиен вот точно така се правеше и драма не е имало??

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Действията на ДБ, ИМВ и ППППППП единствено пораждат съмнения за честността на последните два избора и за подготвена фалшификация на следващите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 74. 74 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Маските паднаха. Време е за второ действие от пиесата, наречена "Промяна".

 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Весело

  ГЛУПОСТИ!
  —цитат от коментар 1 на stargate


  Аргумените ти са неуборими!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  Предлагам всеки от гласувалите за двата вота да си прибере една от разписките в джоба и да видим тогава какво ще броят.
  Ако някой от комисията ме запита дали съм гласувалза единия или за двата избора аз ще го обвиня, че ми нарушава тайната на вота.

  подпис
 77. 77 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Има нещо нерабираемо във опроводяването на ДЕБЕ феновете

  Отгоре сме цитирали лидерот им в айти сектора и само негатиивни знаци.

  Абе не вярвате ли на лидерите си бре? :)

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 78. 78 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1471 Весело

  Хаха, голям рев за това броене, а? Някой или някои са бая прищипани от него, обущенцата ги стягат, та не могат да мислят и сега ни карат от девет дерета вода, белким, чунким и санким отпадне пустото броене, щото, нали… вземе да излезе съвсем „неправилно“? Толкова външни хора бяха наети да пипкат по машините, толкова пари се похарчиха, за да се манипулират изборите, а сега – нъц! Ах, няма край мъката протестърска и лилава! Ама откъде-накъде ЦИК реши, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване? А е назначена от обитателя на Дондуков 2! Ама какви са тези своеволия? М? Това на нищо не прилича! Ще броят разписките тия ми ти от ЦИК! Я бързо да се сменят! А-а-а-а-ма-ха! И кой се жалва? Асоциация „Прозрачност без граници“! „Прозрачност без граници“ ли? „Затъмнение без граници“ повече ще им отива!

 79. 79 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#24] от "kaiser":
  "интересно какво ще се прави ако машината отчете 50, а разписките излезнат 45????"

  Значи петима човека са си поставили по една от двете разписки в джоба.
  За спомен.

  подпис
 80. 80 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1417 Весело

  Има нещо нерабираемо във опроводяването на ДЕБЕ феноветеОтгоре сме цитирали лидерот им в айти сектора и само негатиивни знаци.Абе не вярвате ли на лидерите си бре? :)
  —цитат от коментар 77 на diq55699032


  +++++
  точно,
  Схемата на хардуера и фирмвера на ДБ са и им сбъркани. А периодичните ъпдейти непрекъснато завъртат позицията им на 180 градуса.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#8] от "diq55699032":

  Абе умчо!
  Обясни как се правят манипулации с машини, които могат съвсем легитимно да бъдат проверени?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#24] от "kaiser":
  "интересно какво ще се прави ако машината отчете 50, а разписките излезнат 45????"

  Значи петима човека са си поставили по една от двете разписки в джоба.
  Значи трябва да ги пребъркваме на излизане.

  подпис
 83. 83 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 830 Неутрално

  до 75
  Какви аргументи за такава вселенска глупост, как щели да се опорочат изборите ако се броят бюлетините.
  ГЛУПОСТИ е много меко казано.
  Това е върховен ИДИОТИЗЪМ, който може да хрумне само в протестърска глава.
  Наистина вече става много съмнително - какво им направиха на машините радевите хора та сега толкова се страхуват някой да не прочете бюлетините?

 84. 84 Профил на veselinbb
  veselinbb
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Защо ЦИК не излезе с решение за резултата от проверката на 1343 секции? Ми, защото не е ясно до какво доведе тази проверка. А щом умно-красивите пискат, значи трябва да се броят разписките!

 85. 85 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  Според мен могат да пищят само тези, които държат достъпа до остаеените в софтуера задни вратички. Те се знаят от американските служби, най-вероятно. Затова пищят партии, пидкрепяни от САЩ.

  За мен колкото повече проверки, толкова пи-добре!
  Обаче остава възможност за целенасочени саботажи, а такива ще има: разпечатва се "разписка" на същата хартия и се пуска в урната вместо истинската. Съответно резултатите не излизат и загубилите партии започват да вият.

  В Русия съм! В Русия съм!
 86. 86 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Ха, ха, Дневник, не се стараете достатъчно. Не ми игнорвайте само пост №43, а направо го изтрийте, че все пак някой все още може да види мнението ми, ако кликне върху него:
  —цитат от коментар 66 на skitnik75


  само ти си го виждаш

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 87. 87 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#78] от "Santos":

  А какво да кажем за представителя на ДБ онзи ден с машина за гласуване на пазара?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  До коментар [#44] от "dlh48570945":

  Кирето на обиколки си носи "местни" фенове и посрещачи от София.Слизат преди него и го " посрещат" ?.

 89. 89 Профил на Velocio
  Velocio
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иван K":

  Наистина има такава възможност, но какво печелим? Напротив, само ще налеем вода в герберската мелница. А и ще създадем излишни проблеми на СИК, които нямат вина.

  Щом искат да броят, да броят. За всеки нормално мислещ е ясно, че от този заек няма да изскочи трънка. Българите сме известни с това, че винаги научаваме нещата по трудния начин. Нищо по-различно този път.

 90. 90 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Асоция прозрачност със точно определени (финансово) граници!!!

 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Гневно

  до 75Какви аргументи за такава вселенска глупост, как щели да се опорочат изборите ако се броят бюлетините.ГЛУПОСТИ е много меко казано.Това е върховен ИДИОТИЗЪМ, който може да хрумне само в протестърска глава.Наистина вече става много съмнително - какво им направиха на машините радевите хора та сега толкова се страхуват някой да не прочете бюлетините?
  —цитат от коментар 83 на cpl40723722

  Нали ги проверявате бе глупако!
  Това, че си нямате понятие от това как действат машините съвсем не значи, че някой може да ги манипулира.
  Само идиоти спорят срещу елементарната логика.
  Особено при положение, че преди вота имат пълна възможност да проверят целия механизъм на действие на машината и така лично да се уверят в невъзможността да се манипулира вота.
  В същото време е ОЧЕИЗВАДНО, че с вкарването на ръчно броене се въвежда напълно реална възможност за манипулация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Гневно

  Как се спори с личности, които тотално не желаят да мислят логически и се подчиняват на неадекватните внушения на техните тартори!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Храбърчо,
  самият факт, че толкова пищите вече поражда въпроси.
  Тва е.
  Можеше и де не се разпищите чак толкова, ама нали всичко оплесквате та и с това така.
  След всичката тази съпротива срещу броенето съмненията остават каквото и да се случи.
  Нали не си мислиш, че тия писъци няма да се отразят на вота ви?

 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  До коментар [#81] от "Храбър":

  И Мадуро,дето със същите машинки го преизибират със 70% в опустошена от него страна,все се пита..

 95. 95 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#78] от "Santos":А какво да кажем за представителя на ДБ онзи ден с машина за гласуване на пазара?
  —цитат от коментар 87 на AModoMio


  Леле-мале, това не го знаех! Най-вероятно е искал да направи някакъв пърформънс като Ристе Лодкарчето! Знам ли какво ще им снесат бръмбарите в главите, че да го претворят в дело?

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "С броенето на всички разписки от машините ЦИК ще съсипе изборите"
  Ами то това е целта на ГЕРБ и ДПС. Но защо до тях се наредиха ИТН и БСП, ще разберем по-късно.

 97. 97 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  Интересно, кански рев против броенето на разписките по партии!!! Защо, та нали въведохме машинен вот заради недействителните бюлетини с излязло от квадратчето мастило или драснати от недобросъвестен член ан СИК? Ето всички бюлетини са действителни, напечатани на машина всеки си е видял на разписката коректно отразен гласа, после СИК брои разписките, точно и ясно. Или реват тези които разбират от програмиране и как въпреки че хората са гласували 80% за Х и има толкова разписки, а само 20% за Y..... на разпечатката от машината и на флашката се озовават 20 % за Х, а 80% заY, защото това не е проблем за софтуера.
  Реват срещу проверката на разписките само мераклиите да фалшифицират изборите.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#93] от "cpl40723722":

  Демонстрираш логика на ненормален.
  "Пищим" защото с това неадекватно решение напълно се отменя смисъла на машинното гласуване!
  Това е съвсем целенасочена провокация срещу честността на вота.
  Ако не вярвате на настройкана на машините, какво ви пречи да ги проверите преди изборите?
  Този въпрос го задавам вече за двадесети път но никой от вас не желае да отговори?
  Не желае или по*скоро не смее!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Пак до Храбърчо.
  Не че нещо ама с това велико "логическо мислене" на протестърите сега вече 6 месеца нямаме правителство, спряха работа пътно строителство, дигнаха цените на всичко, и сега като гледам настроенията се канят пак да продължат в същия стил. А пък за вируса не ми се споменава.
  Протестъри, сър.

 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Логиката на троловете на статуквото е потресаваща!
  По цял свят се знае, че манипулациите са възможни единствено при човешка намеса.
  Машините нямат чувства, за да подменят целенасочено вота.
  Зорът на ГЕРБ/ДПС/ИТН, а очевидно и БСП да се въведе човешка намеса в изборите ОЧЕВАДНО демонстрира желание за манипулиране на вота.
  Слепите тролове на говеизброената банда обаче кой знае защо не желаят да видят тази манипулация!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK