ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" в коалиция: с броене срещу машинното гласуване

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" в коалиция: с броене срещу машинното гласуване

© Георги КожухаровРешението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за въвеждане на ръчно броене на разписките от машинното гласуване е опит за връщането на гласуването с хартиени бюлетини и за създаване на хаос в края на изборния ден. То ще обезсмисли машинното гласуване и ще върне стари проблеми, за решаването на които беше въведено - като грешки в ръчно попълваните протоколи и в отчитането на гласовете, както и безкрайно броене в секционните комисии. Увеличава възможностите за манипулации и противоречи на Изборния кодекс, според който отчитането на резултатите става чрез отпечатване на протокола от машините.


Такива позиции изразяват изборни експерти през последните няколко дни след решението, което показа и неочаквана коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ". Предложението за 100% ръчно броене е било направено от ГЕРБ, обясни зам.-председателят на комисията Емил Войнов (БСП). Гласувалите в ЦИК представители на тези партии, освен че го приеха без дебат, остават мълчаливи по темата. А част от лидерите на подкрепилите го формации коментират, че машинното гласуване е лесно за манипулиране (Бойко Борисов за пореден път), подобно твърдение направи и Корнелия Нинова, която видя "истерия" в реакциите и това според нея също засилвало съмненията за манипулации през машините.


Политическите формации "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме" обжалваха решението пред Върховния административен съд и той се произнесе в четвъртък (4 ноември). Повече за решението на съда четете тук.
Общият ефект според експерти е засилване на недоверието към изборния процес, което може да повлияе и на избирателната активност, а ако това решение бъде запазено, създава и предпоставки да се иска оспорване на резултатите от вота.


Ново мнозинство в ЦИК


Решението на ЦИК беше взето, след като миналия петък (29 октомври) докладът за промените в методическите указания бе представен от Емил Войнов, зам.-председател на комисията от квотата на БСП, и в него е разписано, че разписките ще трябва да се броят (засега секциите с машинно гласуване са 9400 в страната и още 208 зад граница). Той съобщи, че предложението е обсъдено в работна група. След кратко запознаване с текста възражения имаше само от говорителя на комисията Росица Матева ("Изправи се БГ! Ние идваме!) и Любомир Гаврилов ("Демократична България"), които изразиха притеснение, че с ръчното броене ще се объркат секционните комисии и така ще се създаде предпоставка да се оспорят резултатите от изборите.


Въпреки доводите и на двамата дебат по същество в комисията нямаше. Не стана известно и какви са аргументите на т.нар. работна група за въвеждането на 100% броене на разписки. Решението за Методическите указания бе прието с 12 гласа "за" на представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ". "Против" гласуваха Росица Матева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и Любомир Георгиев от квотата на "Демократична България". Другият представител на "Демократична България" в ЦИК, Цветозар Томов, не присъства на заседанието, но в неделя той разкритикува решението и призова колегите си да го отменят, защото така се обезсмисля машинното гласуване.


Преди две седмици същото мнозинство в ЦИК взе решението да подкрепи позицията на районната избирателна комисия в Стара Загора да не регистрира листата на "Демократична България" заради казуса с електронните подписи. (Тогава "за" гласува и Росица Матева).


От записа на заседанието не става ясно какви са били аргументите на комисията за въвеждането на ръчното броене на контролните разписки. "Дневник" попита докладчика по въпроса Емил Войнов, който заяви, че решението било взето, "за да няма съмнение в машинния резултат". Той допълни и че предложението е дошло в работната група от представителите на ГЕРБ и коментира, че за отчитане на резултатите от вота ще се се взимат единствено данните в протокола, който се публикува от машината, съдържащ се и във флаш паметите.


Протоколът от контролното броене само ще бъде публикуван на страницата на ЦИК, но от него няма да се взима информация за крайните резултати. По думите му това е "допълнително средство, с което всеки да може да провери дали има разлика между файла от машинното гласуване и попълнения протокол".


Освен това в приетите нови текстове на методическите указания пише, че ще се броят само гласовете за партиите и коалициите без преференциите. На въпрос от "Дневник" защо това е така Войнов отговори: "Преценихме, че няма нужда да затрудняваме комисиите да броят преференциите."


Политическите аргументи "за" и "против"


Така стандартен текст в методическите указания създаде казус с отчитането на изборните резултати и процеса на обработване, но прерасна и в политически въпрос.


Веднага след решението на комисията за броенето съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова попита какво се е променило в последния месец в позицията на социалистическата партия и формацията на Слави Трифонов, които при предишния вот са били против предложението на ГЕРБ за броене на разписките във всички секции.


Изборният експерт Велко Милоев, който е част от Обществения съвет към ЦИК, също коментира, че според него гласуването в комисията е минало на партиен принцип, при което "ИТН и БСП са сменили плочата, а ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме" са останали в малцинство".


Според Манолова решението "тежко нарушава" Изборния кодекс и е опит за връщане на манипулациите и кражбите на вот в секционните избирателни комисии (СИК). "Машинното гласуване беше въведено, за да не се пипат бюлетините от ръцете на партийните представители в секционните комисии. При управлението на Борисов българите разбраха, че не е важно кой гласува, а кой брои. Когато членовете на СИК пишат резултати, те се дописват, надписват, преправят, задраскват. Вратата за кражба на гласове се отваря широко от мнозинството на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, които приеха това решение", заяви Манолова преди внасянето на жалбата във Върховния административен съд, която бе подкрепена от "Продължаваме промяната".


От "Демократична България" обжалваха с аргумент, че Изборният кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса, смятат от обединението. "Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване", предупреди съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


От "Продължаваме промяната" смятат, че завръщането към ръчно броене на хартиени разписки може да създаде и ненужно напрежение в изборния ден.


От пресцентровете на ДПС и "Има такъв народ" не отговориха на изпратените до тях въпроси, а след като бе потърсена за коментар, Елка Стоянова - член на ЦИК от квотата на "Има такъв народ", също отказа да коментира защо е гласувала "за" с думите, че ЦИК е колективен орган и единствено говорителите могат да вземат отношение по тези въпроси.


Социалистите, които в 45-ия парламент подкрепиха законопроекта на "Има такъв народ" за въвеждане на изцяло машинно гласуване, първо реагираха чрез позиция на кандидата за депутат и водач на листата в Шумен Иван Иванов. Според партийци Иванов е от приближените на Корнелия Нинова, така че становището по всяка вероятност е било съгласувано с нея. То гласи, че решението на ЦИК не противоречи на Изборния кодекс и по-скоро "внася успокоение сред избирателите, че няма да бъдат манипулирани резултатите от изборите". Иванов определя и като "инсинуации" твърдението за взаимодействие между политическите сили. "Ние сме изразили нашата позиция за следизборния резултат - ще търсим съставянето на едно стабилно правителство извън ГЕРБ и ДПС", твърди Иванов.


В петък минути след гласуването на решението от ЦИК лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази подобна теза и поздрави комисията за взетото решение, защото според него това било "крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път".


Докато ГЕРБ бе управляваща партия, а нейни представители оглавяваха изборната комисия, членовете й твърдо отказваха да се вслушат в предложението на президента Румен Радев за контролно преброяване на разписките и защитаваха упорито машинния вот. Няколко месеца по-късно, когато бившите управляващи се оказаха в ролята на опозиция, Борисов многократно разпространяваше тезата, че машинният вот се манипулира и затова трябва да се броят всички разписки от машинното гласуване. Тогава обаче предложението на представителите на ГЕРБ в Централната избирателна комисия, чийто състав бе променен след вота през април, получи подкрепа единствено от ДПС и така идеята беше отхвърлена. От коалицията ГЕРБ-СДС оспориха пред ВАС тогавашното решение на ЦИК, в което не се предвиждаше броене на контролните разписки от машините във всички секции, а само в част от тях, но съдът отхвърли жалбата.


Във вторник вечер Корнелия Нинова коментира пред БНТ, че "с броенето на разписките не се отменя машинното гласуване, то е контрол дали машината отчита вярно резултата". "Имаше съмнения за манипулиране на софтуера, броенето ще докаже, че тези съмнения са неоснователни. Но като виждам каква истерия обхвана някои хора да не лъсне злоупотреба с гласове, започвам да си мисля, че съмненията са основателни."


От пресцентъра на президента Румен Радев заявиха, че няма да коментират сега.


Рисковете от решението


Изборни експерти коментират, че ако ЦИК наистина е искала да провери дали няма вмешателство в софтуера на машините, е трябвало да вземе решение да се броят и преференциите. "Да, няма да гледат преференциите, което е облекчение за СИК, но е логически противоречиво, тъй като в нашата избирателна система преференциите са част от изборните резултати", казва Велко Милоев.


Според него, както и според изборния експерт Стоил Стоилов контролното броене на разписките ще доведе до:

 • забавяне на изборния процес
 • струпване на членове на секционните комисии при предаването на протоколите
 • фалшиво преброяване на разписките
 • опити за саботаж на изборния процес
 • намаляване на доверието в машинното гласуване
 • оспорване на изборните резултати
Стоилов, който също е член на обществения съвет към ЦИК, дава пример защо секционните комисии ще бъдат затруднени: всяка ще трябва да попълва минимум 3 протокола, а ако в комисията има по две машини, протоколите за попълване стават 6. "С това броене ще се върнем към грешките, които се допускат или от неграмотност, или от умора, или злонамерено", допълва Стоилов. Той предполага, че именно изгледите за дълга изборна нощ ще накарат много комисии да не преброят реално разписките, а да препишат резултатите от машинния протокол.


Според Стоилов броенето на хартиените отрязъци създава условия за опити за саботаж на изборния процес.


Винаги някой може да скрие една две-разписки или да извади допълнителни такива. По този начин като започне броенето на разписките се създава съмнение в системата, което може да се използва за последващо торпилиране на доверието в изборния процес.


Стоил Стоилов,

изборен експерт


По думите на Стоилов има разминавания в официалния и контролния протокол, това може да стане основа и за оспорване на изборните резултати.


Предпоставка за това е и фактът, че според Изборния кодекс контролните разписки след гласуването се поставят в непрозрачна кутия, опаковат се и се запечатват с хартиена лента, преди да се премине към отчитане на резултата от машинния вот, а не се броят, и в този смисъл решението на изборната комисия противоречи на Изборния кодекс.


Стоилов повтори тезата си, която и друг път е изразявал, че за да се повиши и затвърди доверието в машинния вот и да се докажат евентуално манипулиране на софтуера на машините, е достатъчно да се направи контролно преброяване на разписките само в някои секции - най-добре в 10% от тях във всички общини.

Дори и Върховният административен съд да отхвърли жалбите от "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната" и "Демократична България", Централната избирателна комисия би могла да преразгледа решението си по всяко време до изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK