Съдът отмени решението за броенето на разписките от машинното гласуване

Съдът отмени решението за броенето на разписките от машинното гласуване

© Лили Тоушек



Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия, с което беше въведено задължението след края на изборния ден във всички секции с машинно гласуване да се броят контролните разписки, а данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.


Аргументът на съда е, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите. Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. То служи само за сравняване от Секционните избирателни комисии на резултата, извлечен от записващото техническо устройство, с установения брой на контролните разписки и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване.


В решението си ВАС посочва, че преброяване на контролните разписки не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване и указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването. Решението е окончателно.




Делото бе образувано по жалби на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които оспориха решението за приемане на методическите указания за секционните комисии, в които се въвежда задължението за броене на контролните разписки в изборния ден. От трите формации изразиха притеснения, че решението на изборната комисия отваря вратата за изборни манипулации. Според тях то противоречи на Изборния кодекс и обезсмисля машинното гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук


На заседанието, което бе проведено вчера (3 ноември) са присъствали само представители на жалбоподателите "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а от ЦИК са изпратили писмено становище, с което са поискали съдът да отхвърли жалбите.
Върховният административен съд вече се е произнасял по сходен казус преди изборите за 46-ото Народно събрание на 11 юли. Тогава от ГЕРБ-СДС обжалваха решението на ЦИК броенето на разписките от машинното гласуване да се извършва на извадков принцип. Магистратите обаче отхвърлиха жалбата с аргумента, че според Изборния кодекс единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата и че той не съдържа изискване за проверка и преброяване на контролните разписки.


Политическите реакции


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който още миналия петък поздрави изборната комисия за решението им, днес първи се изказа по темата като реално отказа да коментира заключението на съда. Той отново атакува опонентите си с думите, че не искат да се броят разписките, защото софтуерът на машината бил "пипан".


Съпредседателят на "Изправи се.БГ!Ние идваме" Мая Манолова и един от жалбоподателите определи решението на съда като "победа" за нейната коалиция и "загуба за Борисов и статуквото". Тя заяви, че така съдът е гарантирал, че ще гласовете на хората ще бъдат отчетени правилно. Манолова призова ЦИК да постанови контролно броене на между 10% и 15% от разписките, което да се извършва от самите членове на изборната комисия, а не от секционните комисии.


От "Продължаваме промяната" също разпространиха позиция до медиите, в която казват, че според тях машинното гласуване се е доказало като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на обществото в провеждането на честни избори в 21-ви век.


"С решението на съда отпадат заплахите от манипулации с контролните разписки, които да доведат до разминаване между електронното и ръчното броене. Предотвратяват се и надеждите на някои политически играчи да всяват обществено недоверие в резултатите от вота", коментира "Демократична България" . "Съдът не позволи на това странно мнозинство в ЦИК, съставено от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, да ни върне в миналото. Благодарение на нашите усилия да защитим закона и благодарение на мъдростта и справедливостта на съда, 50 000 членовете на секционни комисии ще се приберат навреме след изборния ден, а няма да стоят часове наред и да вършат абсолютно ненужното преброяване на разписките", каза ръководителят на юридическия екип на "Демократична България" Надежда Йорданова, цитирана в прессъобщение.


БСП също излязоха с позиция, в която се казва, че решението на Върховния административен съд е в полза на прозрачността и честността на вота. "Макар и да не се вписва в протокола, контролното броене ще гарантира, че резултатът от машината отговаря на действителния вот. При евентуално разминаване ще има основание за обжалване на резултата", пише в позицията на социалистите.


Предисторията


Миналия петък (29 октомври) Централната избирателна комисия прие решение за методическите указания за секционните комисии, в който се посочва, че всички разписки от машинното гласуване ще бъдат броени след приключване на изборния ден. Докладът за промените в методическите указания бе представен от Емил Войнов, зам.-председател на комисията от квотата на БСП. Той съобщи, че предложението е обсъдено в работна група. След кратко запознаване с текста възражения имаше само от говорителя на комисията Росица Матева ("Изправи се БГ! Ние идваме!) и Любомир Гаврилов ("Демократична България"), които изразиха притеснение, че с ръчното броене ще се объркат секционните комисии и така ще се създаде предпоставка да се оспорят резултатите от изборите.


Въпреки доводите и на двамата дебат по същество в комисията нямаше. Не стана известно и какви са аргументите на т.нар. работна група за въвеждането на 100% броене на разписки. Решението за Методическите указания бе прието с 12 гласа "за" на представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ". "Против" гласуваха Росица Матева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и Любомир Георгиев от квотата на "Демократична България". Другият представител на "Демократична България" в ЦИК, Цветозар Томов, не присъства на заседанието, но в неделя той разкритикува решението и призова колегите си да го отменят, защото така се обезсмисля машинното гласуване.


От записа на заседанието не става ясно какви са били аргументите на комисията за въвеждането на ръчното броене на контролните разписки. "Дневник" попита докладчика по въпроса Емил Войнов, който заяви, че решението било взето, "за да няма съмнение в машинния резултат". Той допълни и че предложението е дошло в работната група от представителите на ГЕРБ и коментира, че за отчитане на резултатите от вота ще се се взимат единствено данните в протокола, който се публикува от машината, съдържащ се и във флаш паметите.


За политическия скандал около казуса с броенето на разписките четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK