ГЕРБ видя възможност за изборни манипулации и по сценарий за двойно гласуване

ГЕРБ видя възможност за изборни манипулации и по сценарий за двойно гласуване

© ДневникЗа пореден път лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини политическите си опоненти в опит за манипулация на изборите. След сигнала за допълнителните 228 машини за гласуване, с които според него ще се добавят гласове за Румен Радев, днес в централата на ГЕРБ бе демонстрирана възможност за двойно гласуване с устройство.


Според представители на партията избирателят може да посочи на машината, че ще гласува само за президент, но след като упражни това право да поиска и за депутати, което да предизвика чудене в секционните комисии и след консултация с районните избирателят да получи още една карта за гласуване с машина, с което да повтори и вота за президент. Бойко Борисов гледаше демонстрацията от местата за журналисти и повтаряше: "Покажи на тези хора как ще гласуваме."


В методическите указания на Централната избирателна комисия към секционните обаче не съществува хипотеза за даване на втора карта. Там е посочено, че избирател, който е гласувал само в един вид избор и се е подписал в избирателния списък, няма право отново да гласува в другия вид избор.
Според ГЕРБ обаче, ако не се е подписал, избирателят може да задейства сценария за двойно гласуване и никой няма да разбере.


По-късно от Централната изборна комисия обявиха, че секционните комисии не са инструктирани да дават втора карта.


Бившите управляващи твърдят, че има братство на съдружници, които да осигурят "честните избори за Радев". Според Тома Биков в Централната изборна комисия съветник бил Александър Кирков, а брат му бил в Държавната агенция "Електронно управление". Друг съветник - Пламен Желязков, бил сътрудник на Атанас Шарков - бивш съветник на Стефан Янев и Асен Василев, а сега - член на инициативния комитет за издигане на Лозан Панов за президент. Някои от тях според кандидат-депутата на ГЕРБ се отказали от 10 хил. лв. в IT фирми, за да работят за 2000 лв. като съветници. Сред тях бил и Тодор Цолов. По думите на Бойко Борисов те са свързани с една политическа сила, а можело и ГЕРБ да има такива експерти.


"Що дири чуждият мъж в гардероба. Що дирят чужди машини тук", попита бившият премиер за допълнителните машини на склад и отново поиска разписките от машините да се броят. Той пак говори, че няма банка, за високия брой на починалите от коронавирус, за магистралите и др. Накрая каза: "Ако беше лесно, Тодор Живков щеше да построи "Хемус", а не само до Ябланица."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK