Прокуратурата подгря "Костинброд 2" с информация до ЦИК за нова пратка машини

парламентарни избори 2021, гласуване, урна, машина, бюлетина, машинно гласуване

© Лили Тоушек

парламентарни избори 2021, гласуване, урна, машина, бюлетина, машинно гласуванеИнформация за нова пратка машини - 150 на брой, пристигнали на летище София, подаде прокуратурата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Сигналът идва два дни след акцията на ГЕРБ пред складовете, в които се съхраняват машините, когато те обявиха, че имало доставени повече от предвидените машини и това можело да бъде "Костинброд 2" - подозрения за евентуални измами с вота.


Членовете на ЦИК в понеделник (8 ноември) са получили информацията за новата пратка машини от Софийската градска прокуратура. След което комисията е решила да отговори писмено на прокуратурата и ДАНС, че сега научава за съществуването на въпросните 150 устройства и не знае какво е предназначението им и е поискала машините да не бъдат освобождавани от митническия склад и да не бъдат предадени на фирмата-доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма", с оглед на неяснотата около тях, информира "Сега".


В отговор на запитване от "Дневник" компанията - вносител поясни, че новата пратка машини е на същия производител - "Смартматик", и са пристигнали със самолетен транспорт за нуждите на гаранционното обслужване (това е при нужди за българските избори). От "Сиела норма" не обяснениха защо не са уведомили ЦИК, че очакват такава пратка. Те заявиха, че са получили разрешение да ги освободят от митническия склад.
За какво са 228-те машини в склада


И в понеделник "Сиела норма" отказа да назове какво е предназначението на 228-те устройства, за които през почивните дни бе съобщено, че се намират в същия склад, където се съхраняват и останалите машини, които ще бъдат използвани на изборите "две в едно" тази неделя. В писмен отговор на въпрос от "Дневник" изпълнителният директор на фирмата заявява, че


Тези [228] машини са обект на търговски отношения между производителя "Смартматик" и "Сиела", които не считам за нужно да коментирам, тъй като не засягат изборния процес в България.


Веселин Тодоров,

"Сиела Норма"


Те са били поръчани и доставени заедно с останалите 1600 машини, които бяха купени от българската държава за вота "две в едно" на 14 ноември. "Не виждам нищо нередно в това, че пътуват заедно, предвид факта, че са произведени от един и същи завод и са внос в една и съща държава. Освен това, нека припомня, че нашата оферта за доставка на последните 1600 машини спечели обществената поръчка на ЦИК, защото цената беше по-ниска с 90 000 лева от тази на другия участник. Тази цена се постига с максимална оптимизация на разходите, включително и за транспорт", обяснява Тодоров.


От "Сиела норма" разказват, че се е наложило пратката да бъде ескортирана до България с помощта на различни институции, тъй като заради стачаката на работниците на пристанището в Пирея в Гърция, е имало риск устройствата да не пристигнат навреме в страната.


Машините били без софтуер, внесени законно и е трябвало да бъдат преместени на друго място след доставката им до България, казва Тодоров и допълва, че въпросните устройства все още се намират на територията на склада, където се съхраняват и останалите машини по разпореждане на Централната избирателна комисия. От "Сиела норма" обвиняват ЦИК и в частност нейния председател Камелия Нейкова в това, че комисията е предизвикала скандала, защото не е позволила на фирмата да премести устройствата на друго място извън склада на "Карго партнър".


"Машините бяха натоварени в един и същи камион, който след като разтовари устройствата на ЦИК в склада на "Карго партнър", трябваше да отпътува за друга локация, където да бъдат съхранявани. Ако това не беше забранено от председателката на ЦИК в четвъртък, нямаше да последват всички събития в следващите дни", пише Тодоров.


ГЕРБ отвово видя предизборен "Костинброд"


За проблема с допълнителните несертифицирани машини съобщи в събота (6 ноември) на извънреден брифинг пред складовете на "Сиела Норма" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който застъпи версията, че допълнителните 228 машини ще бъдат използвани за излъчването на 228 хил. манипулирани гласа. Борисов направи аналогия с т.нар. Костинбродска афера от 2013 г., когато в деня за размисъл беше раздухан сигнал за 400 хил. допълнителни бюлетини за гласуване, за които тогавашната опозиция твърдеше, че е трябвало да послужат за купуване на вота на избирателите в полза на ГЕРБ. Прокуратурата организира акция в печатницата, а информация за нея изтече в избрани медии, които започнаха да я предават на живо.


В събота Борисов каза, че е получил сигнал за случващото от висши полицаи, възмутени от действията на вътрешния министър Бойко Рашков.


Тезата за манипулации с машинния вот в полза на настоящия президент Румен Радев Борисов лансира и в понеделник на поредна пресконференция, като разви хипотезата за "двойно гласуване". Нито днес, нито в събота обаче Борисов не спомена дали партията е сезирала органите за готвените според него манипулации.


От пресцентъра на ГЕРБ отговориха на "Дневник" нееднозначно, че каквото е имало да казват, са го представили на брифингите.


ЦИК информира ДАНС, а "Сиела Норма" прокуратурата за 228-те машини


В действителност за внесените в България 228 устройства за машинно гласуване се разбра още в сряда (3 ноември). На заседанието на ЦИК зам.-председателят на ЦИК и докладчик по темата Емил Войнов съобщи за писмо от "Сиела Норма", в което се съобщава за пристигналите допълнителни машини, които се намират в камион на територията на склада на "Карго партнер", и се иска позволение те да бъдат изнесени от там. В писмото пише, че те не са част от доставката за изборите, а устройствата били собственост на производителя им "Смартматик" и щели да се използват за демонстрации в Албания, пред представители на Грузия и за други дейности, които не са свързани с изборите в България.


По време на заседанието си на следващия ден комисията е решила да изпрати писмо до "Сиела" и жандармерията, с което инструктира, че тези 228 машини трябва да се оставят в обособен сектор на склада и да не се допуска да бъдат разопаковани. От ЦИК са настояли да получат информация защо машините са били транспортирани едновременно с машините, закупени от ЦИК, опис на серийните им номера, както и данни колко устройства ще се използват за всяка от посочените от фирмата дейности. Веднага след получаването на писмото ЦИК е информирала Държавна агенция "Национална сигурност" по казуса.


В същото време от "Сиела Норма" са сигнализирали прокуратурата за неправомерно задържане на частна собственост от страна на изборната комисия и са подали сигнал срещу председателя на комисията Камелия Нейкова, която според компанията е разпоредила камионът да бъде върнат и разтоварен в склада. "Ние не сме изпълнили това и машините в момента са в двора на "Карго партнърс" и се охраняват отделно", обясни днес пред "Нова нюз" изпълнителният директор на "Сиела норма" Веселин Тодоров. Той допълни, че това разпореждане е обжалвано в Административния съд като "целта не е някой да бъде осъден, а машините да бъдат освободени, защото са частна собственост".


228-те устройства остават "задържани" до приключването на изборния ден


В неделя вечер изборната комисия е приела официално становище, с което обявява, че няма да се допусне гласуване с несертифицирани устройства и за тази цел задължава "Сиела Норма" да съхранява допълнителните машини в неразпечатан контейнер в обособено за целта място в склада на "Карго партнърс" до окончателното приключване на изборите (т.е. до 21 ноември). ЦИК е била уведомена, че главна дирекция "Жандармерия" към МВР е създала организация така, че да не се позволи изнасянето на 228 -те устройства преди края на изборния процес.


Това означава, че до приключване на проверката и произнасянето на компетентните органи допълнителните 228 машини ще бъдат съхранявани на територията на един и същи склад, но в отделени помещения заедно с останалите устройства, които ще бъдат използвани на вота тази неделя.


Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов увери в неделя, че тези устройства няма да влязат в употреба, дори ако се взети, например, да заменят повредени устройства. "Без разрешение на ЦИК и проверка на тези устройства, те не могат да бъдат използвани", каза Томов пред БНР. Той напомни, че всяка машина е отредена за конкретна изборна секция и няма как машина отвън да замести тази, която има официален номер за дадената зала. По думите му от тази ситуация се създава допълнително напрежение в една неспокойна обстановка.


От "Сиела норма" напомниха, че фирмата се занимава с организацията на машинно гласуване от 2014 г. досега. "Полагаме огромни усилия за честното му протичане, защото твърдо вярваме, че машините не позволяват "купен вот" и манипулации на гласовете. Нямаме интерес от ситуацията, в която сме неволни участници. В проекта са включени стотици професионалисти, които вече имат значителен опит и работят денонощно. Изборите през юли 2021 г. бяха с перфектна организация и ще положим всички усилия предстоящите избори да бъдат организирани още по-добре.", заяви Веселин Тодоров пред "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK