Защо избирателната активност на тези избори е по-важна

Защо избирателната активност на тези избори е по-важна

© Лили ТоушекНа вота на 14 ноември избирателната активност, т.е. броят на упражнилите правото си на глас, ще е по-важна от тази на предишните избори тази година.


От избирателната активност зависи дали може да има избран президент на първи тур. За да бъде избран от първия опит държавният глава, трябва да са гласували 50% плюс един от имащите право на глас, като поне половината плюс един подкрепят конкретния кандидат.


По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души, т.е. за да има необходимата активност за избор на президент на първи тур, на 14 ноември в този вид избори правото си на глас трябва да упражнят поне 3 354 095 души.
На балотажа за президент активността няма значение за резултата.


Избирателната активност няма пряко влияние върху разпределянето на депутатските мандати на парламентарните избори, тъй като протестният вот с "Не подкрепям никого" не влияе на резултатите.


От активността обаче зависи легитимността на следващото управление. Освен това колкото повече хора гласуват, толкова по-малко тежи купеният и контролиран вот, смятат експертите.


На парламентарните избори на 4 април избирателната активност е 50.61%, а гласувалите са 3 334 283 души, докато на 11 юли е едва 42.19%, а гласувалите - 2 775 410 души.


От избирателната активност зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер. По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили "Да". В момента прагът е 2 775 410 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители през юли.


Всичко, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK