Контролно броене на разписките ще има, но само в 30% от секциите

Контролно броене на разписките ще има, но само в 30% от секциите

© Лили ТоушекНа днешното си заседание Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което определи, че контролно броене на разписките от машинното гласуване в крайна сметка ще има, но то ще се извърши в 30% от секциите в страната. Решението беше прието с 10 на 5 гласа, "против" гласуваха представителите на ДПС, "Демократична България" и "Изправи се.БГ!Ние идваме".


Секциите с машинно гласуване в страната са общо 9400, което означава, че в близо 3000 секционни избирателни комисии (СИК) членовете им ще трябва ръчно да броят хартиените отрязъци в късните часове след изборния ден.


До гласуването се стигна след продължила повече от час и половина дискусия, в която отново бе обсъждано дали трябва да има 100% броене на разписките или не. Председателят на комисията Камелия Нейкова, както и говорителите й Росица Матева и Цветозар Томов обърнаха внимание, че не това трябва да бъде фокусът на дебата, а по-скоро да се проведе обсъждане по въпроса кой и кога да брои разписките. Томов предложи броенето да се извършва от ЦИК, а Нейкова - от независими комисии извън секционните. По думите им това значително ще облекчи работата на секционните комисии и така ще се избегнат обичайните масови грешки, които допускат членовете им. Ерхан Чаушев възрази на това предложение с аргумента, че ЦИК не разполага с достатъчно хора, за да брои милиони разписки.
Как ще гласуваме на 14 ноември - четете тук


Спор имаше и по темата какво е предназначението на контролните разписки. Според представителите на ДПС, които през цялото време защитаваха тезата за 100% броене в изборния ден, отрязъците служат, за да се разсеят съмненията за манипулация на машинното гласуване в изборния ден. Росица Матева обори твърдението, позовавайки се на Изборния кодекс, според който целта на хартиените разписки е избирателят да провери дали гласът му е отчетен и запаметен правилно от машината.


Представителите на ГЕРБ настояваха, че решението на Върховния административен съд, който се произнесе миналата седмица по жалбата на три политически формации срещу повсеместното броене на хартиените отрязъци, не отхвърля 100%-то броене, а единствено начина, по който да бъдат отчетени резултатите. Членовете на комисията от квотата на ДПС изтъкнаха, че от излизането на съдебното решение насам няма промяна във фактическата обстановка или в нормативната база, която да налага на ЦИК да измени първоначалната си позиция. По време на дискусията бяха приведени като аргументи в полза на всеобщото броене скандалите с машините от последните няколко дни, като представителите на ДПС настояха, че това налага да се приемат допълнителни гаранции за машинното гласуване, които да успокоят обществеността.


В спора по темата запазиха мълчание единствено представителите на БСП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK