Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Лили ТоушекВ условията на драстично поскъпналите природен газ и електроенергия някои от политическите сили не са си направили труда да включат тези проблеми и да предложат решения в програмите си преди третите за годината избори за парламент. За сметка на това повечето от тях говорят за цялостно реформиране на системата.


Балансиране на енергийната система, стимулиране на производството на ток от възобновяеми източници, повишаване на енергийна ефективност на икономиката, разнообразяване на източниците на доставка на газ. Това най-общо е залегнало в предизборните програми на основните партии, които ще се борят за интереса на избирателите.


Как ще гласуваме на 14 ноември - четете тук


В царството на общите приказки
Управлявалите почти без прекъсване през последните 12 години от ГЕРБ на практика са заложили в програмата си акцентите от енергийната политика на ЕС - декарбонизация, енергийна сигурност и др. Изредили са в документа и изпълнението на проекти, някои от които вече са изпълнени - например свързването на енергийната борса с пазарите от съседните страни, което вече е факт - отскоро с Румъния, а доста преди това с Гърция. Друг е въпросът, че това засега не помага много за понижаване на кошмарните цени на електроенергията в цяла Европа. Сред изредените предизборно проекти е и газовата борса, която вече действа, поне формално, от декември.


Управляващите доскоро, които имаха над десетилетие време да изпълнят немалко проекти, сега обещават реализацията на газов хъб "Балкан". Всъщност се смята, че любимия за бившия премиер проект е изпълнен. Нещо повече - в него са вложени 2.5 млрд. лв., макар да не става дума точно за хъб, а за тръба, по която през територията на България се доставя газ за Сърбия, Унгария и Румъния, напомня "Капитал". Това е трасето, по което имаше авария наскоро.


Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Велко Ангелов


В допълнение отново е употребено любимото през последните повече от 10 години политическо клише за диверсификацията на маршрутите. То се роди след газовата криза от зимата на 2010 г. Заради неизпълнение на набелязаните тогава като спешни газови връзки конкретно с Гърция все още е е невъзможно България да получава по-евтин газ от Азербайджан, който бе вече договорен.

В програмата е предвидено още удвояване на бюджета за енергийна ефективност по Норвежката програма за сътрудничество, безплатно газифициране на над 10 хил. домакинства, намаляване на административната тежест пред създаването на ВЕИ, електромобилност.


Огромен скок и радикална промяна


Очаквано БСП има в програмата си за акцент развитието на ядрената енергетика, макар да е записала и дейности по изграждане на възобновяеми енергийни източници с акцент върху хидроенергийния потенциал на Дунав. Не се уточнява дали има специална причина граничната река да е в центъра на вниманието, или само защото е голяма и в този смисъл има потенциал.


Извън това партията смята за приоритетно за енергетиката изграждането на нова атомна централа в Белене, където са складирани вече от години и два ядрени реактора. В програмата е записано още и поддържане, модернизация и развитие на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй", както и проучване и използване на технологии за внедряването на малки модулни реактори.


В същото време партията се опитва да покаже и че иска да е в крак с времето, поради което предвижда и стимулиране разработването и внедряването на технологии, използващи водорода. Също така "зелено" тя вижда и бъдещето на въглищния комплекс "Марица-изток", доколкото България предлага на ЕС да затвори въглищните си централи в обозримо бъдеще, но това поставя въпроса за съдбата на заетите в сектора и за цената на енергията, която няма да е от въглища. Това вероятно е причината партията на Нинова да вижда зелено бъдеще в комплекса.


Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Лили Тоушек


С очакван за партията размах в програмата е записан "огромен скок и радикална промяна в областта на енергийната ефективност чрез превръщането й в общонационална задача". Разбираемо тук няма детайли. Това се отнася и за частта, в която се предвижда подчиняване либерализацията на енергийния пазар в интерес на хората и гарантиране доставките на енергия за "енергийно зависимите" потребители. България вече трябваше напълно да е либерализирала енергийния си пазар, но поради забавянето във всяка реформа, която прави, това е факт само за бизнес потребителите. Благодарение на това обаче в момента домакинствата продължават да получават регулиран ток, докато този на енергийната борса се повиши в цяла Европа до нива, които създадоха големи финансови проблеми и на бизнеса, и на хората. В този смисъл не е известно как хем може да има либерализация, тоест пазарът да е единственият регулатор, и в същото време да се гарантира, че това ще е в "интерес на хората".


Безядрено използване на ядрена площадка


"Демократична България" очаквано не споделя ентусиазма на БСП по адрес на ядрената енергетика. Визията на обединението е секторът да стане модерен в идните 10 години, като това изключва развитието на нови ядрени мощности. Тази трансформация включва електрически автомобили, ВЕИ производство, умни мрежи, декарбонизирана икономика. Както и подпомагане на хората във въглищните райони не просто да запазят икономическия си стандарт, но и да преминат към нови, устойчиви дейности с висока добавена стойност.


Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Велко Ангелов


Промяната в този сектор е свързана с реформи, технологично обновяване и наваксване на изоставането в енергийната ефективност, децентрализация на производството и създаване на условия за енергийно независими общности, е записано в програмата. А това означава "прекратяване на загробващи мегапроекти тип АЕЦ "Белене", "Козлодуй 7" и "Турски поток", е уточнено в програмата. За постигането на тези цели обединението смята, че максимално ефективно трябва да се използват парите от Европейския зелен пакт, Плана за възстановяване и Механизма за справедлив преход.


Същевременно се предвижда конкурс за безядрено използване на площадката на АЕЦ "Белене", а също и намаляване на загубите от проекта "Турски поток".


В програмата още е предвидено преструктуриране на Българския енергиен холдинг, за да се сложи край на корупцията и сделките на тъмно в енергийния сектор. Тук една от мерките е по 20% от акциите на държавните фирми в сектора да се листнат на фондовата борса. В допълнение на това се предвижда външен, независим годишен одит на енергийните дружества, който да бъде обсъждан и одобряван от Народното събрание.


Формацията предлага и чрез нови закони да се разчисти пътят пред развитието на "чистата", нисковъглеродна енергетика.


След години на съмнения и критики за това как антимонополната комисия върши работата си в частта за забранените по закона картелни споразумения формацията предлага да има пълна прозрачност при разследването на картелни практики на пазарите на горива, природен газ и електроенергия. През последните години комисията направи няколко разследвания конкретно за картел при формирането на цените на горивата, но при някои от тях не откри нарушения, в други дори намери доказателства а споразумения между конкурентни фирми, но последствия нямаше.


"Демократична България" адресира и друг актуален проблем - за това при какви условия се формират цените на енергийната борса в България. Откакто функционира, тя на няколко пъти имаше оплаквания от страна на бизнеса за необяснимо високи цени, а публикации в медиите съобщаваха за некоректни практики. Властите обясняваха това с несъвършенства на правилата, по които работи борсата. Формацията предлага търговията да минава през тръжни процедури.


Тук също има отделен акцент върху алтернативните доставки на газ, което минава през изграждането на нови трасета, както и доставката на водород. В светлината на поскъпналия с над 300% природен газ само за година в програмата е записано в следващите 3-5 години да се свие зависимостта на България от руските газови доставки с 30%. В същото време ще се изготви план за преодоляване на енергийната бедност.


В програмата е предвидено търсенето на решение за особено видим в големите градове феномен - запустели жилища. Предлага се собствениците да бъдат задължени да прилагат адекватна поддръжка на имотите и в случай на неизпълнение - предоставяне на имотите за ползване от непривилегировани домакинства или възрастни хора.


Предлага се също да се реформира програмата за енергийна ефективност, като 100-процентовото покриване на проектите от бюджета да се замени с 25% грант, комбинирани с дългосрочни нисколихвени или безлихвени кредити за финансиране на самоучастието. На практика това означава данъкоплатците да не плащат цялата сума за саниране на сгради, в които живеят някои от тях.


Ядреното гориво става водородно


От програмата на "Има такъв народ" излиза, че хората на Слави Трифонов се опитват да угодят енергийно на всички. В документа е записана "нова балансирана политика" в областта на енергетиката и природния газ и запазване на ядрената енергетика в националния микс като не се посочва дали това включва развитие на проекта "Белене". Предвижда се обаче развитие на площадката на АЕЦ "Белене" в голям енергиен комплекс за производство и износ на водород на база фотоволтаични мощности.


И тази партия предвижда цялостно реформиране на енергетиката, придружено от оздравяване на дружествата в сектора, формиране на балансиране на политика и изпълнение на целите на Зелената сделка. За последното е предвидена година за съставяне на план и 4 години за изпълнение. Това е съчетано с въвеждането на механизъм на национално ниво за защита на енергийно уязвимите домакинства при предстоящата либерализация на пазара.


Бъдеще за "Марица-изток"


"Изправи се.БГ! Ние идваме!" адресира в програмата си конкретно актуални проблеми, но от написаното не се разбира какво ще е тяхното решение. Предвидена е актуализация на съществуващата нормативна база за въвеждане на механизма с официално приета линия на енергийната бедност.


Предвижда се приемане на балансирана национална енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г., основана на реална оценка на националните приоритети и насърчаване въвеждането на иновационни технологии в производството, съхранението и доставката на енергия.


Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Георги Кожухаров


Мая Манолова и колегите й, подобно на БСП, искат да гарантират бъдеще за комплекса "Марица-изток" като то не чертае зелено бъдеще, а такова, в което се запазват работните места или се преобразуват в такива с по-добри условия на труд и по-високи заплати. Съвсем общо е засегнат въпросът и за договорите с т. нар. американски централи, като само е посочено, че купуването на ток от тях трябва да е по правилата на евросъюза за държавните помощи. Както е известно, европейските правила не допускат държавна помощ и в случаите, в които се налага такава, се изисква одобрение от Брюксел. Договорите с двете централи са дългосрочни и по тях държавата има ангажимент да купува скъп ток. През последните години се обсъждаше преждевременно прекратяване на този ангажимент срещу обезщетение. Последно въпросът бе обсъждан два месеца преди края на мандата на ГЕРБ тази година.


В програмата на формацията е предвидено незабавно спиране на политическата намеса в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране и осигуряване на регулаторна независимост. Самата Манолова неколкократно е критикувала работата на комисията в моменти, в които е имало и протести на граждани, някои от които инспирирани политически. В програмата е предвидено и повишаване капацитета и активността на регулатора за разследване и санкциониране на пазарни злоупотреби и пазарна концентрация, осигуряване на баланс между интересите на енергийните дружества и потребителите.


И в този документ не е пропусната диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Тук приоритетите са поставени върху това да се довърши строящата се с голямо закъснение газова връзка с Гърция, ускоряване на работата и по тази със Сърбия, разширение на хранилището в Чирен (за което вече има започнати процедури - бел. авт.). Преди месец Министерството на околната среда започна процедура по екооценка на това разширение. За удвояването на настощия капацитет на хранилището се работи още от 2009 г.


Манолова, която е бивш кадър на БСП, очаквано залага на ядрена енергетика, като в програмата на оглавяваната от нея партия е записано изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" (7-ми и 8-ми блок) при доказана икономическа ефективност на проекта. За бъдещето на "Белене" плановете са по-плаващи, като дипломатично се предвижда да премине през задълбочен икономически анализ, "тъй като това е в интерес на обществото и цената му ще премине през сметките на крайните потребители".


И тук има планове за развитие на хидроенергийния потенциал на страната, законово регламентиране на категорията "енергийно беден" и социално подпомагане на енергийно бедните чрез програми, които да бъдат бюджетно обезпечени.


И в тази програма има старание да се спазват ангажиментите по Зелената сделка и заявка да се въведе прозрачност в дейността на държавните енергийни компании, което включва и листването им на борсата.


България като локален център за съхранение на енергия


Най-новата програма в политическия пейзаж е на "Продължаваме промяната" - проектът, който тръгна с летящ старт и мина през трансформацията на двама министри - Асен Василев и Кирил Петков, в създатели на политически проект. Програмата им бе написана експресно и очаквано в нея намира място това, което бе гвоздей в дейността им като министри - нетърпимост към корупцията.


Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си

© Георги Кожухаров


Извън това в енергийната част от програмата им също се залага на енергийно независима и балансирана национална енергийна система. Предвидено е разработване на единна национална стратегия за енергийното развитие на страната до 2050 г., която защитава интересите на България и води до:

справедливи цени за битовите потребители и бизнеса
до енергийна независимост
постигане на целите за декарбонизация на енергийната система.

Стратегията включва изграждане на пълен микс от нови мощности (ВЕИ, вкл. геотермални източници, ВЕЦ, ПАВЕЦ и нови технологии) и превръщането на България в локален център за съхранение на енергия.


Предвидено е премахване на бариерите пред инвеститорите за изграждане на нови мощности и улесняване на процедурата за присъединяването им към електропреносната система. По проблемната тема с бъдещето на "Марица-изток", когато България престане да използва въглища, формацията предлага в комплекса да се реализират инвестиционни програми, които да превърнат мястото в модерен индустриален и енергиен център. Така се намира възможност за запазването на работните места и "справедливи доходи" на заетите.


Формацията вижда потенциал в изграждането на нови мощности за производство и съхранение на енергия. Заложена е още декарбонизация на производството и транспорта чрез директно електрифициране и водородни технологии. Подробности не са описани.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Ей по тая тема спокойно мога да кажа "Всички са маскари!"
  Най-неадекватни разбира се са ДБ дето в едно клипче обещаваха енергетика базирана на възобновяемите източници (нещо дето не е постигнато никъде по света) и същевременно намаляване на енергийната бедност при все, че баш страните с най-много перки и слънчеви панели имат най-скъпото електричество в света.

 4. 4 Профил на fmf441046451
  fmf441046451
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Разбира се всички програми, свързани с декарбонизацията, са основно популистки. Това се случва не е само в България в момента. Интересното е, че по случайност БСП изглежда са налучкали, че в развитието на ядрената енергия се крие единственото устойчиво преминаване към по-чиста енергия. Всички останали опции ще доведат (всъщност вече водят, по думите на Макрон - това е планът) до огромен скок в цената на енергията, както и периоди на недостиг на енергия.

 5. 5 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#4] от "fmf441046451":

  Да, но проблемът с бесипету е, че имат един стар ангажимент поет с едни вече платени реактори. Да не стане накрая, че да си направим атомна централа и да я закрием след 10-15 години.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  А тия работи със запазването на работните места в Марица Изток с превръщане му в център на зелена енергетика е абсолютна демагогия - в най-голямата фотоволтаична централа в САЩ постоянно работят 12 човека.

 7. 7 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  Декарбонизация... Гледам вчера - сушените ябълки станали "дехидрирани".

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  "Демократична България" очаквано не споделя ентусиазма на БСП по адрес на ядрената енергетика. Визията на обединението е секторът да стане модерен в идните 10 г. като това изключва развитието на нови ядрени мощности. Тази трансформация включва електрически автомобили, ВЕИ производство, умни мрежи, декарбонизирана икономика. Както и подпомагане на хората във въглищните райони не просто да запазят икономическия си стандарт, но и да преминат към нови, устойчиви дейности с висока добавена стойност.
  =====================
  Да бе, да..... И откъде ще вземете тока за тези ел-мобили? Колко от нашите граждани могат да си купят нова ел. кола?
  Какви точно ВЕИ?
  Дори и баба ви Корнела изглежда по-убедителна.

  Еретик
 9. 9 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 826 Гневно

  А тия работи със запазването на работните места в Марица Изток с превръщане му в център на зелена енергетика е абсолютна демагогия - в най-голямата фотоволтаична централа в САЩ постоянно работят 12 човека.
  —цитат от коментар 6 на jazzdevil


  Точно така е !!!
  Вчера Макрон съобщи , че възобновяват строежа на ядрени централи !!!
  А нашите " мъдреци" дремят като мисирки !!!

 10. 10 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Това е безспорно най-важната тема за България - как да се пребори със Зеления Обир. Енергийните програми на ДемБг и Кирчо са пълни с демагогия, 100%-ви лъжи и общи приказки + констатации, но без никакви решения.

 11. 11 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5709 Неутрално

  ДБ: Тази трансформация включва електрически автомобили, ВЕИ производство, умни мрежи, декарбонизирана икономика. Както и подпомагане на хората във въглищните райони не просто да запазят икономическия си стандарт, но и да преминат към нови, устойчиви дейности с висока добавена стойност.
  ______________________________________________________________

  Исканията на ДБ са като тезиси на некой конгрес на БКП, лозунги и пожелания, а как ще се гарантира социалната страна на подобен преход към зелена икономика не става ясно!

  Декарбонизацията означава липса на дърва за огрев, липса на въглища за огрев, единствена възможност за отопление остава скъпият ток!

  Радевата зима идва, обличайте се топло!

  ДБ: Време е да спечелим България
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  България трябва да започне да изгражда 3 ядрени блока един след друг незабавно. Ако иска да се развива.

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Тоест няма нито една партия която да е против "декарбонизацията"?

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#4] от "fmf441046451":

  Дефинирай ми "чиста енергия" и би ли ял риба от района на Фукушима?

 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Мустафата отдавна сложи синджир на държавноста ни.

 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Това е безспорно най-важната тема за България - как да се пребори със Зеления Обир. Енергийните програми на ДемБг и Кирчо са пълни с демагогия, 100%-ви лъжи и общи приказки + констатации, но без никакви решения.
  —цитат от коментар 10 на z_axis


  И онази на Славчо е същата работа...

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#11] от "Полковник Паликъщов":

  Ингересното е, че в София не го осъзнават проблема с дървата. Малоумници, които не са стъпвал в гора творят пълни идиотщини. Играят си с огъня:)

 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  По принцип до ден днешен няма разумна технология която да премахне напълно токът от ТЕЦ от микса.
  Всички тези бъдещи планове на партиите се базират на пожелателното мислене, че до 10- 20 години ще разполагаме с някаква нова технология за евтино и устойчиво производство на електроенергия.
  Само че ако такава технология така и не се намери, реално погледнато си оставаме на ТЕЦ (само че не на въглища а на скъп вносен природен газ).

 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  ...а най - забавното е че докато Европа се "декарбонизира" и дебилизира, китайците изгориха всичкото въглища и сега изстрелват хиперзвукови ракети и правят реактори "изкуствено слънце" .

 20. 20 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#13] от "zxp53317185":

  "Тоест няма нито една партия която да е против "декарбонизацията"?"

  Има, обаче не е модерно да се говори за това. Дневник ни пробута изследване преди дни, че 85% подкрепяли Зеления Обир... Истината е, че много малко хора знаят наистина какво следва. Доказват го малкото коментари и липсата на интерес по най-важната тема. Бъзни ги за шкафчета, машини за гласуване и гражданства и гледай какво става.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  снощи ги слушах в Панорама - само повтарят като зомбирани : "ваксинация" ... и нямат никаква идея за никакви декарбонизации , освен за собствения си келепирец

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#20] от "z_axis":

  Абсолютно!

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  България трябва да започне да изгражда 3 ядрени блока един след друг незабавно. Ако иска да се развива.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  партиите не искат България да се развива, не искат дори и те да са богати
  > искат ние да сме бедни, да нямаме собствен бизнес = за да сме упрявляеми.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Весело

  Декарбонизация вместо въглищата - какво предлагат партиите в програмите си
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Опитах се да схвана нещо смислено,
  всъщност какво предлагат,
  ама някои от тях хайде да не казвам кои,
  само са си запълнили програмите.
  Празни приказки и фантастични глупости!

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#18] от "zxp53317185":

  Може би разчитат на термоядрения синтез, но и това е в бъдеще, доста далечно време. Колкото до водорода, като гориво нека сметнат, колко енергия трябва за добиването му. Иначе всичко е едно голямо бла - бла - бла.

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  тъпотии

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#20] от "z_axis":

  Да а в същото време за разлика от британския си първоизточник в Дневник никога не може и да припари статия като тая:

  https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/07/few-willing-to-change-lifestyle-climate-survey?CMP=fb_gu&utm_medium=Social&utm_source=Facebook #Echobox=1636355196

  дето да показва ясно, че дори тия "зелено ангажираните" не желаят повече данъци, по-скъпи горива, електричество и билети за транспорт и масово отговарят, че вече се ограничават предоволно в "името на природата".

 28. 28 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vlado Nikolov":

  Всичко е пожелателно и за неясно кога. А термоядреният синтез е малко като приказката за жабата и вола.

 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  А тия работи със запазването на работните места в Марица Изток с превръщане му в център на зелена енергетика е абсолютна демагогия - в най-голямата фотоволтаична централа в САЩ постоянно работят 12 човека.
  —цитат от коментар 6 на jazzdevil


  А в Дракс са си увеличили персонала даже ..

  https://www.drax.com/

  https://www.youtube.com/watch?v=Lo6qlkU9xyY&t=24s

  Подобно развитие може да има и в България:

  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  https://bodil.bg/wp-content/uploads/2021/01/2.jpg

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  По принцип до ден днешен няма разумна технология която да премахне напълно токът от ТЕЦ от микса. Всички тези бъдещи планове на партиите се базират на пожелателното мислене, че до 10- 20 години ще разполагаме с някаква нова технология за евтино и устойчиво производство на електроенергия. Само че ако такава технология така и не се намери, реално погледнато си оставаме на ТЕЦ (само че не на въглища а на скъп вносен природен газ).
  —цитат от коментар 18 на zxp53317185


  Биомаса ..

  Biomass sources for energy include:

  Wood and wood processing wastes—firewood, wood pellets, and wood chips, lumber and furniture mill sawdust and waste, and black liquor from pulp and paper mills
  Agricultural crops and waste materials—corn, soybeans, sugar cane, switchgrass, woody plants, and algae, and crop and food processing residues
  Biogenic materials in municipal solid waste—paper, cotton, and wool products, and food, yard, and wood wastes
  Animal manure and human sewage

  https://www.eia.gov/energyexplained/biomass/

  Ето в Швеция, как ползват по 2 милиона тона на година за устойчива енергия ..

  https://www.youtube.com/watch?v=lpp_rDcf7F8

 31. 31 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 684 Разстроено


  Единственото смислено "Де-" е декомунизация и намаляването на отровното руско влияние. Всякакви други приказки са залъгалки и лакърдии, а тези, които ги проповядват - боклуци! 😨🤮🤮🤮

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Така... и в друга статия четем, че Макрон е обявил, че Франция ще строи нови ядрени реактори.
  Като спрат въглищните централи изведнъж ще се окаже, че няма стабилен източник на електроенергия, който да ги замени. Внушенията, че може да се мине само на зелена енергия са погрешни и ще доведат до катастрофа в енергетиката.
  За съжаление ДБ са най-неадекватни.

 33. 33 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 649 Неутрално

  А тия работи със запазването на работните места в Марица Изток с превръщане му в център на зелена енергетика е абсолютна демагогия - в най-голямата фотоволтаична централа в САЩ постоянно работят 12 човека.
  —цитат от коментар 6 на jazzdevil


  Всъщност енергетиците в ММ2 са много малко. Повечето извършват съпътстващи дейсности и при целия глад за работна ръка, едвали ще останат без работа, стигат да имат желание.

  Освен това вече има няколко примера за фабрики за фотоволтаични панели, производстводството на перки е локално анятие по принцип, а и тези ВЕИ-та ще имат нужда от редовна поддръжка и сервизиране. Възможности има предостатъчно.

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Всъщност енергетиците в ММ2 са много малко. Повечето извършват съпътстващи дейсности и при целия глад за работна ръка, едвали ще останат без работа, стигат да имат желание.

  Освен това вече има няколко примера за фабрики за фотоволтаични панели, производстводството на перки е локално анятие по принцип, а и тези ВЕИ-та ще имат нужда от редовна поддръжка и сервизиране. Възможности има предостатъчно.
  —цитат от коментар 33 на Rational


  Перки едва ли ще се произвеждат в Стара Загора (регионът е беден на потенциал за вятърна енергия) , завод за панели имаше май в край Силистра - и явно, ако хората искат да останат в сферата на енергетиката - ще трябва да се местят, със семействата си ..

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Сега е време на импровизациите. Повечето нямат предства, за какво става дума и който говори по-сладко, на него вярват.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "....не е известно как хем може да има либерализация, тоест пазарът да е единственият регулатор и в същото време да се гарантира, че това ще е в "интерес на хората".
  Евроатлантика е в стопроцентов дефицит по отношение на енергията.
  На Брюксел трябва да се забрани да се занимава с енергийния проблем на България. Щетите които понасяме в момента са обица на ухото.
  От години настоявам за построяване на "Белене", а цялото соросоидес ми опонира. В крайна сметка се оказвам прав. "Белене" няма алтернатива. Никаква. Същото е за "Турски поток". Ако в момента го нямаше, ще катастрофираме. Енергийната стратегия на ДБ не е просто "гола вода", тя е неадекватна и даже налудничава. И колкото по-политкоректна, толкова по-вредна. Електричество от "слънце, вятър и .... мъгла" не е иновация, то е по-скоро отживелица. Защото ефективността е ужасяващо ниска и е с природна граница за растеж. Усъвършенстват се само технологиите, но не и ефикасността. Ток от вятър е вятър работа!
  Ако градската десница си има ахилесова пета, тя е най-напред политкоректността над националния интерес и енергийната стратегия. Ако това не се промени бъдещето на ДБ ще е мрачно.

 37. 37 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  В програмата е предвидено търсенето на решение за особено видим в големите градове феномен - запустели жилища. Предлага се собствениците да бъдат задължени да прилагат адекватна поддръжка на имотите и в случай на неизпълнение - предоставяне на имотите за ползване от непривилегировани домакинства или възрастни хора.
  --------------------------------------
  Искам да поздравя гения, сътворил тая гениалност!
  Значи който не си поддържа имота, общината ще му го отнемаи ще го предоставя на цигани и/или пенсионери?!?
  Двете групи, известни с грижите за имотите си, ще възстановяват и поддържат предоставените им жилища - гениално!

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Сега е време на импровизациите. Повечето нямат предства, за какво става дума и който говори по-сладко, на него вярват.
  —цитат от коментар 35 на Роси


  Абсолютно вярно!

  Умнокрасивците са си тъпа, зеленистка паплач - хал хабер си нямат от енергетика ..

 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Имам чувството че никоя от партиите си няма представа какво ще стане ако така да се каже помодерному се декарбонизираме.

  Panta rhei....
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Имам чувството че никоя от партиите си няма представа какво ще стане ако така да се каже помодерному се декарбонизираме.
  —цитат от коментар 39 на Molossian


  Знаят, знаят....!
  Но всички са на принципа "След мене потоп".
  Щото интересът им стига до задника.

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Другарите марксисти от ДБ вярно ли предлагат подобно нещо?!?
  "Предлага се собствениците да бъдат задължени да прилагат адекватна поддръжка на имотите и в случай на неизпълнение - предоставяне на имотите за ползване от непривилегировани домакинства или възрастни хора."

  Направо се чудя, как още хората гласуващи за тези се мислят за десни и за демократи!

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Другарите от ПП пък май мислят, че енергията е като картофите, хахах
  "Стратегията включва изграждане на пълен микс от нови мощности (ВЕИ, вкл. геотермални източници, ВЕЦ, ПАВЕЦ и нови технологии) и превръщането на България в локален център за съхранение на енергия."

  Ще трупаме купчини енергия около Мариците, и ще я продаваме, когато потрябва, но само срещу валута! хахаха :-) Тези другари не бяха ли завършили престижни унита?!? Знаят ли колко трудно се съхранява енергията?!?

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Не ща да знам кво предлагат калинките в БГ политиката, обаче Франция реши пак да наблегне на строежа на атомни електроцентрали.

  мурзилка
 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#9] от "drill":

  Изтърваха прекрасната оферта за 4 Х 1000 мегавата реактора за Белене на изключително ниска цена, сега същите струват почти 5 пъти по-скъпо, отколкото в оная старата оферта, а на България бюджета, не е станал 5 пъти по-голям.

  мурзилка
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Никоя партия не предлага най-правилното решение - партиите да не се месят в енергийните проекта.
  Партиите не притежават компетентност в нито една индустрия, освен ако не считаме корупцията за вид индустрия.

  подпис
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  От какво ще правим ток: въглища, вода, вятър, разпад на атома ..... е работа на инвеститорите. Само им дайте право за избори ясни правила - свободен пазар.
  Инвеститорите искат да останат до края на живота си инвеститори. Те не целят печалба от днес за утре а за дълъг период. Те ще преценят какво става с климата, какви такси и данъци ще плащат след години, на какви цени ще продават след години....
  Който инвеститор сгреши, излиза от играта. Политиците, като им мине времето могат да ги вземат на работа в големия бизнес - Шрьодер.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK