На живо

Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Велко Ангелов, КапиталДневник" следи важните политически новини и реакциите по тях. Статията се обновява.
Всички служители на Районната избирателна комисия (РИК) в Добрич са под карантина, съобщава Би Ти Ви. Петима от тях са с положителна проба за коронавирус, а останалите осем са поставени под карантина, защото са контактни лица. Така, за да се проведат изборите в областта е необходима нова РИК. За да се случи това обаче партиите, които по право излъчват представители в изборната администрация, трябва да се съберат и да изберат нови членове, а Централната избирателна комисия да назначи нова комисия, като за целта ще има изключително кратко време, тъй като президентският и парламентарен вот е след 4 дни.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кандидат-депутат за фалшиви сертификати

Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Юлия Лазарова

Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала обвинение на кандидата за депутат В. Г. в качеството му на помагач за издаване на фалшиви COVID сертификати за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини. В тази роля в свое разследване "Нова телевизия" засне Величко Георгиев, кандидат за депутат от коалицията "Патриотичен фронт", в която участват НФСБ, БДС "Радикали и БДНС "Целокупна България".


Според събраните от прокуратурата доказателства той е набавял лични карти на хора, които не са ваксинирани и е получил парична сума от 1350 лева, срещу която е обещал да съдейства за издаването на цифров COVID сертификат на ЕС.


Обвиненият не се признава за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения, срещу него е взета мярка "подписка".

Христо Иванов внесе сигнал до прокуратурата за новите снимки от спалнята на Борисов

Сигнал до главния прокурор за публикуваните на 9 ноември снимки в спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов внесе съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. В него той иска проверка за сумите в евро и в злато, които по никакъв начин не могат да бъдат обяснени с тогавашните доходи на Борисов така, както той ги е декларирал в продължение на много години в официалните си декларации, изисквани по закон. Според него е много е важно да бъде изяснен механизмът на правенето на тези снимки, защото "лицето или лицата, които са ги правили, биха били свидетели, които да установят по процесуално ангажиращ начин наличието на тези суми и с това да даде повод за разследване на възможна корупция".


Малко преди лидерът на "Да България" да внесе сигнала си, прокуратурата обяви в кратко съобщение до медиите, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала с вчерашна дата за снимковия материал и започва проверка.


Подробности тук

Прокуратурата е завела почти 60 дела за изборни нарушения

Прокуратурата наблюдава 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес, съобщиха оттам. Казва се още, че 12 преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.
Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Юлия Лазарова


По предложение на СГС главният прокурор е внесъл мотивирани искания до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на един кандидат за президент и на двама кандидати за народни представители в изборите.

Борисов: Голямата ни преднина според социолозите кара конкурентите ни да побесняват

Правят ни голяма беля социологическите агенции. Като дават тази голяма разлика, те (президентът и служебното правителство, б.а.) полудяват, озлобяват се. Те са като животни просто. Виждате, ходят мачкат, тормозят, каза днес в Тетевен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той дойде в Тетевен, за да защити кмета на общината, в която ДАНС прави проверка преди дни.


"В нормативната наредба никъде не се говори за резервни части за машините за гласуване" каза Борисов. Във включване във "Фейсбук" той цитира методическо указание от ЦИК до районните избирателни комисии, в което става дума само за смяна на батерии или захранващи кабели, но не и за използване на нови машини, каквито се появиха в склада с вече доставените.


"Нека да обяснят за машините, нека хората се успокоят, да бъде празник. Да не пробутват, че са взели толкова машини повече за кабелчето на батерията", заяви Борисов.

Лозан Панов заподозря подкрепилата го партия, че готви предателство

Опасявам се, че лидерите на партията, която уж ме подкрепя на тези избори, са на път на предадат всички онези, които вярват, че те ще изчистят "угоените паяци" на бившата репресивна машина на комунистическия режим, написа днес във "Фейсбук" кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от формацията, Лозан Панов. Според него предателството ще се изрази в управление съвместно с БСП на Корнелия Нинова, която дала всичко от себе си за безпрепятственото и окончателно завладяване на съдебната система. Панов пита лидерите на "Демократична България" защо не задават въпроси за проекта на Румен Радев за конституционни промени.


Кандидатът за президент посочва още, че директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов е поискал среща с него и го е информирал, че ще обжалва решенията на съда по ревизионните актове за неговите доходи и тези на съпругата му. Панов стана обект на серия от данъчни проверки, след като през 2017 г. подаде имуществена декларация само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, но не и пред Сметната палата.

Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Юлия Лазарова


"Терорът върху семейството ми ще продължи. Очевидно го бяха изпратили, за да ме обработи и да стана по-сговорчив с "промяната". Защото до този момент стоях настрани и не давах признаци, че я подкрепям", посочва Панов. Той уточнява, че в кавички слага промяната, когато говори за работата на служебното правителство.Подробности тук

Христо Иванов: Можем да изработим сложната формула за бъдеща коалиция

Ние трябва да изработим изключително сложна формула, в която партиите да си намерят мястото, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по Nova News. Според него, ако формацията получи мандат, може да я изработи и да направи управленска коалиция.
Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Велко Ангелов


Иванов подчерта, че за да се състави коалиционно управление, трябва да има преговори, а не предварителни анонси. И допълни, че "Демократична България" разполага с компетентни кадри, които могат да поемат отговорност. Иванов подчерта, че всякакви предварителни анонси за постове са неразумни.


По думите му в Народното събрание трябва да влязат хора, които да изчистят законодателството, за да се ограничи периметърът от законодателни вратички от типа на инхаус поръчките.

Взети са всички мерки за честен и прозрачен вот, обяви премиерът

Твърденията, че има нещо нередно в подготовката на изборите са само спекулации, които имат за цел да дискредитират изборния процес. Основната цел е да бъдат демотивирани българските граждани да гласуват, каза служебният премиер Стефан Янев в началото на днешното заседание на Министерския съвет. Той допълни, че служебното правителство е взело всички мерки да има честен и прозрачен вот.
Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Юлия Лазарова


Янев призова българите да гласуват. "Надявам се това да доведе до стабилно правителство, което да извърши необходимите реформи и те да започнат с реформа в съдебната система", допълни още премиерът.

Шест партии в парламента и балотаж за президент според "Тренд"

Според моментните електорални нагласи в новия парламент ще има шест партии - ГЕРБ (22.9%), БСП (15.1%), "Продължаваме промяната" (14.8%), "Има такъв народ" (12.8%), ДПС (10.3%) и "Демократична България" (9.1%). Това сочи последното проучване на агенция "Тренд", направено между 1 и 7 ноември сред 1013 души, поръчано от "24 часа". Според него под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е "Възраждане" с 3.6% и "Изправи се БГ! Ние идваме" с 3.3%. Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%.
Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Юлия Лазарова


Що се отнася до президентските избори - ще има балотаж между двойките Румен Радев - Илияна Йотова, които имат 46.8% подкрепа към момента, и Анастас Герджиков - Невяна Митева (24.4% ). Следват Мустафа Карадайъ - Искра Михайлова (9.9%) и Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе (6.4%). Декларираната активност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните – 53%.

Кирил Петков: Има скрит вот, можем да сме първа политическа сила

"Точно се завърнах от предизборната си обиколка в страната. Това, което ми стана ясно, е, че има един скрит вот от хора, които ни симпатизират, и повярваха, че промяната може да дойде", каза днес пред "Нова телевизия" един от лидерите на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков. Според него ключово значение ще има избирателната активност в деня на вота.
Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Георги Кожухаров


Петков посочи, че проучване на формацията показвало реален шанс "Продължаваме промяната" да е първа политическа сила. "Ние взимаме над 50% от допълнителния вот над тесните партийни ядра. Още сме абсолютно вярващи, че може и да сме първи", категоричен е той.


Според последното проучване на "Галъп" за момента "Продължаваме промяната" е трета политическа сила с 13.7%, точно 2 процентни пункта по-малко от БСП и 10.5% ГЕРБ.

Анастас Герджиков: Не ми се вижда разумно толкова пари да стоят в чекмедже

"Скандалите през последните дни, в които е замесено името на ГЕРБ, са предизборни. По някои от тях вече съм се изказал конкретно. Ако вие имате подобни пари, ще си ги държите ли в чекмеджето - това не ми звучи разумно", каза днес кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ Анастас Герджиков по повод новите снимки, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.
Преди изборите: Христо Иванов обяви, че "Демократична България" може да изработи формула за бъдеща коалиция

© Юлия Лазарова


По казуса с машините за гласуване и скандалите около "Хемус" той смята, че трябва да се разбере всичко, което в момента не било факт.


"Сигурен съм, че на втория тур избирателите на ДПС ще гласуват за кандидата, който е срещу Радев, който и да е той", каза още Гердиков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK