Огромни суми пари в здравеопазването изтичат в неизвестна посока: д-р Таня Андреева пред "Дневник"

Огромни суми пари в здравеопазването изтичат в неизвестна посока: д-р Таня Андреева пред "Дневник"

© Георги КожухаровД-р Таня Андреева е лекар, специалист по педиатрия и детска ревматология. Та е едно от лицата, които стоят зад каузата за изграждане на Национална детска болница, която да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за българските деца. Вносител е на предложения за промени в наредбата за специализация, които да подобрят условията за кариерно развитие и да допренесат за задържане на младите лекари в България.


Става народен представител в 46-ото Народно събрание от листата на "Демократична България" в 24-и МИР София, след като успява да съере 3559 преференции и от пета става трета. За изборите на 14 ноември се явява като кандидат за депутат от обединението от гражданската квота в район Пазарджик и 24 многомандатен избирателен район София.


"Дневник" разговаря с Таня Андреева за овладяването на пандемията от COVID-19, ваксинирането, проблемите в здравеопазването и приоритетите на бъдещия парламент. Цялото интервю може да гледате и във видео в края на текста.
Ще започна директно с въпроси за пандемията от COVID-19. Във вторник Министерство на здравеопазването разреши да се издава т.нар. зелен серификат и за хората, които имат антитела след преболедуване. Одобрявате ли това решение?


- И зеленият сертификат и издаването на зелен сертификат на базата на антитела за мен е една правилна стъпка. Издаването на сертификат базиран на определен титер от антитела е добро решение, но истината е, че в научната общност ние нямаме ясен консенсус колко да бъде тази стойност. Това пораждаше много широка дискусия дали трябва да се издава сертификат на базата на антитела или не, но предвид факта, че в България изключително висок е процентът на хората, които са боледували, но са си купили тест от аптеката, не са се регистрирали в никаква лаборатория, лекували са се в къщи и в момента за тях е по-добре вероятно да изчакат да минат няколко месеца от преболедуването до преди да вземат информирано решение да се ваксинират, за тези хора наистина е подходящо селеният сертификат да се издаде на базата на антителата вече с доказан титър от лаборатория.


Смятате ли, че зеленият сертификат работи за намаляването на разпространението на COVID-19? Има ли нужда да се въведат нови ограничения?


- Ще повторя, че за мен въвеждането на зеления сертификат беше едно едно добро решение и не мисля, че има смисъл да се връщаме назад кой, как, защо, кога е взел това решение. Въпросът е, че в момента аз съм изключително доволна, че цифрите, показващи нововаксинирани хора растат изключително бързо нагоре. Значи този стимул работи в посока ваксинация, което ще ни предпази от едно следваща вълна. Дали мерките са най-сериозните или най-меките, това в момента няма значение. Важно е ние като общество да сме обединени и да знаем, че всъщност чрез ваксинацията, чрез един информиран и базиран на науката избор, който сами трябва да направим, ще предотвратим следващи вълни и последваща за съжаление висока смъртност, каквото наблюдаваме и при предходните вълни на COVID-19.


Какво трябва да знаете за предстоящите парламентарни и президентски избори


Трябваше ли да се стигне дотук, за да се увеличи темпът на ваксиниране? Това ли е най-добрият начин, за да се стимулира ваксинационната кампания?


- Българинът много обича да отлага. Всичко оставяме за последния момент и може би тези хора така или иначе са били готови да се ваксинират. Просто сега е дошло времето, когато благодарение на този сертификат те решават да направят този правилен избор. Аз наистина съм приветствам въвеждането на зеления сертификат и съм убедена, че той ще проработи във времето.


Тоест да разбирам, че няма нужда от пълно затваряне в момента?


- Има нужда от спазване на вече въведените мерки и контрол над тях. Когато се каже зелен сертификат и се въвежда такъв, нека той наистина да бъде изискван още на входовете на ресторантите, на заведенията и да има ясен контрол над наложените мерки, защото ако в едно заведение влизат само преболедували или ваксинирани хора, тогава на практика опасността от тежко боледуване на хората, които са в това заведение за хранене например не е толкова висока. Защото при боледувалите и ваксинираните ние виждаме, че прекарват много леко заболяването. Те не пълнят болниците, ако се заразят, остават вкъщи за един два дни под формата на лека хрема.


А виждате ли връзка между предстоящите избори и отказа от по-сериозни ограничения в пика на вълната, решенията за връщане на учениците в класните стаи и сертификата за антитела?


- За съжаление аз виждам връзка определено. Кризата и до момента се управлява чисто политически, а не базирано на здравните потребности на населението. Беше, според мен, прекалено тежко решение да се затвори напълно цялата страна при 7-8 заболели души, да се насади един страх в обществото, чиито плодове ние берем и до днес и в същото време единствените, които са ограничавани през предишните и при тази вълна на практика са децата. Ако възрастните имат зелен сертификат, няма никакъв проблем те да се събират на големи групи. Но ако децата имат зелен сертификат, защото в момента тестването на практика се приравнява със зеления сертификат като на възрастните, то на практика получава зелен сертификат, дори и да е да няма документ за такъв. Така че ние просто приравняваме правата на децата с тези на възрастните. До момента ние само ограничавахме децата, а те страдат по много по-различен начин. Те страдат емоционално, страдат физически, защото аз последната една година като педиатър виждам изключително тежки последствия не само върху психиката и образованието на децата, но и върху тяхното физическо развитие. Децата се обездвижиха, започнаха много по-често да страдат от гръбначни изкривявания заради принудителната поза пред компютъра, появиха се много офталмологични проблеми и дефицити на вниманието заради постоянното стоене пред екраните...


Казвате, че тестването на децата в училище е равносилно на това да имат зелен сертификат. При въвеждането му заповедта на здравното министерство предвиждаше зелен сертификат да се изисква за деца над 12 години, но после беше променена и включваше само хората над 18 години. Добро ли беше това решение на Министерство на здравеопазването?


- Ние, педиатрите винаги сме по-предпазливи. Всички клинични изпитвания в детска възраст се водят много по-внимателно, а и родителите са доста по-предпазливи за децата си, отколкото за тях самите. Според мен във времето е добро решение да се въведат зелен сертификати за децата, но нека това да стане факт в Западна Европа, нека да се одобри ваксината за деца и под 12-годишна възраст. Тогава самите родители ще бъдат доста по-информирани и доста по-спокойни. Тази мярка няма да е като едно задължение пред тях, просто броят на ваксинираните деца ще бъде достатъчно висок, за да се въведе съвсем спокойно и да не представлява никакъв стрес, както в момента са задължителни всички останали ваксини. Може би след време, да кажем след 10-15 години вероятно това е възможно да стане и за COVID-19, но в момента ваксинирането за COVID трябва да се прави пожелателно и да остане такова в следващите години.


Да Ви върна отново към връзката между политиката и пандемията. Смятате ли, че служебното правителство се справя добре с управлението на COVID кризата?


- Според мен трябваше да има много по-добра информационна кампания, която да започне още преди началото на ваксинационния процес. Още миналата година зимата, когато започнаха първите ваксинации, когато се отвориха зелените коридори, тогава трябваше да има широка информационна кампания по целеви групи, така че ползата от ваксинацията да достигне до всеки един от нас, за да може хората да не се подвеждат по популистки твърдения, да не се подвеждат по фалшиви новини и наистина да вземат едно базирано на науката правилно решение за себе си.


Не е ли вече късно за такава информационна кампания? Ако трябва сега да се опитаме да стимулираме процеса на ваксиниране как трябва да се случи това, има ли нужда от някакви допълнителни финансови стимули, например?


- Ние от "Демократична България" предложихме да се отпуснат 10 милиона за информационна кампания, която наистина да бъде широкообхватна. За съжаление тази тази сума не беше одобрена и не беше гласувана от Народното събрание, затова в момента нямаме информационна кампания. Но това е изключително важно, изключително наложително, както и според мен тук медиите имат решителна роля да се ограничат всички фалшиви новини, които не са базирани на научни данни.


Различните мнения, които понякога медиите лансират, когато са в ущърб на здравето на хората, не могат да бъдат допускани. Както ние лекарите, така политиците, така и медиите са отговорни за общественото здраве, не само за личното такова. И когато определени лекари или политици откровено застрашават общественото здраве, техните медийни изяви, според мен трябва да бъдат цензурирани.


д-р Таня Андреева
Смятате ли тогава, че лекарите, които по време на тази кампания се изявяваха в медиите, носят отговорност за ниското ниво на ваксинация?
- Абсолютно е така. Имаше лекари, които използваха нагласите на обществото да станат популярни, лекари, които са били мои преподаватели.

Доц. Мангъров ли имате предвид?
- Точно така, за доц. Мангъров говоря, който аз много уважавах до преди две години, защото той е мой учител. Той е един от лекарите, който ме е научил колко важни са ваксините, за да бъдем здрави като общество. Тук е моментът да разкажа една история за едно детенце, което ние приехме с менингит. Това беше по времето, когато петвалентната ваксина беше изчезнала от пазара. Никога няма да забравя неговите думи тогава. Той каза: "ако само една доза от петвалентната ваксина беше сложена на това дете, то в момента щеше да има лека хрема, а не тежък менингит".


Как тогава се е променила позицията му с времето?

- Какво се е случило с неговия живот, аз не мога да кажа, но този човек не е същият в последните две години.
Той е една от личностите, които поведоха кампания срещу ваксинацията. Смятате ли, че такива хора като него трябва да претърпят санкции, включително да не им бъде позволявано да практикуват лекарската професия?

- Навсякъде по света, много ми е неприятно да го кажа, защото аз самата съм лекар, но когато лекарят застрашава общественото здраве, при нас не важи правилото невинен до доказване на противното, а виновен до доказване на противното. Защото ние нямаме право да застрашаваме нито личното здраве на пациентите си, нито общественото такова. Затова навсякъде в Европа съсловните организации са много бдителни за подобен тип нарушения на общественото здраве.
В навечерието сме на поредните избори за парламент. Какви трябва да бъдат първите стъпки на едно редовно правителство, за да се пребори с пандемията?
- На първо място трябва да има много стриктен контрол на сега наложените мерки и много сериозна проверка за наличието или липсата на зелен сертификат. Това е първото, което трябва да се вземе като мярка. Второто, което според мен трябва да се вземе като мярка е една наистина добра информационна кампания, която да е много целенасочена и много позитивна. Нека се огледаме какво се случва в Западна Европа. Ваксините не предпазват напълно от предаване на вируса, има отново пик на заболеваемостта в цяла Западна Европа, но нека не забравяме тежките локдауни, при които цяла Западна Европа прекара последните две зими. На практика там хората не можеха да излизат от домовете си. Ние нямахме подобен локдаун, който платихме с цената на много жертви. В Западна Европа хората миналите години спазваха мерките и нямаха жертви. В момента в Западна европа никой не спазва почти никакви мерки, няма почти никакви ограничения, но техният прием в болница е изключително понижен. Техните болници са празни, а тяхната смъртност е почти нулева от COVID-19.
Освен информационна кампания и спазване на мерките има ли нужда от още мерки?
- Мисля, че в следващите седмици тази вълна ще започне да отминава. Има много по-сериозни кризи, които едно редовно правителство по най-бързия начин трябва да започне да мисли, като например да се приеме бюджета за 2022 година. Ние имаме криза в енергетиката, в момента цените хвърчат нагоре, имаме спешна нужда да видим с какви ресурси разполага реално тази държава и да изчислим бюджета за следващата година. Това е най-спешното, което трябва да направим.
На фона на спешните мерки, които трябва да бъдат взети от едно редовно правителство, смятате ли, че има шанс за съставянето на такова след тези избори?
- "Демократична България" ще направи всичко възможно, за да има правителство. България има нужда от редовно правителство, за да може най-накрая да постигнем някаква стабилност в политически аспект, за да можем да започнем да се справяме с всички останали кризи, които са много сериозни. Трябва да има наистина устойчив диалог, който да бъде подкрепен със сериозно коалиционно споразумение. Знаем тези преговори колко са тежки в Германия например, която също в момента се управлява от широко коалиционно правителство, така че ние вървим по тези стъпки. Въпросът е да успеем да говорим с политическите партии, като спазваме нашите ясни разделителни граници, разбира се, но партиите трябва да си говорят, трябва да се разбират и трябва да има наистина обединение на базата на устойчиви политически ангажименти, които да се спазват във времето.
А може ли изобщо да се води такъв диалог с политическите сили, които имат най-голям шанс да влязат в парламента?

- Определено смятам, че това е напълно възможно. Все пак ние сме на прага на поредните избори и хората са тези, които ще решат дали да се запази статуквото, дали да тръгнем да модернизираме страната. Хората ще изберат в неделя. Социологическите проучвания показват доста притеснителни за мен данни, все едно забравихме какво се случваше последните 12 години, забравихме, че една Румъния дръпна рязко напред, а ние продължихме да бъдем най-изоставащата страна в Европа без особени тенденции към бърз възход и лидери, които са доказали своите зависимости в задкулисието, очакваме да се върнат отново на бял кон. Това ли ние виждаме като промяна за България, това ли виждаме като модернизация - отново да сме последни? Аз не мисля, че българското общество желае това и смятам, че ще го докаже в неделя.


Тъй като към момента социологическите проучвания дават превес на ГЕРБ, възможно ли е все пак да се състави редовно правителство от старите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП?

- Искрено се надявам обществото да не гласува доверие на ГЕРБ и ДПС. Ако ние кажем "Нито глас за Пеевски", ако кажем нито глас за корупцията, то тогава ДПС и ГЕРБ ще останат доста назад в политическата класация. Ние не бива да допускаме подобен тип управление отново да остави България на дъното на всички класации.
Ако в най-добрият случай успее да се състави редовно правителство, какъв трябва да бъде профилът на здравния министър в него?
- Здравният министър трябва да бъде изключително балансиран, изключително решителен в своите си действия, да има визия за бъдещето и да е доказал, че не се страхува.
Виждате ли такъв кандидат сред вашите редици?

- Да, определено виждам такъв. Не съм аз, искам да отбележа, но това дали въпросният, според мен, изключително подготвен човек ще се съгласи или не, е въпрос вече на личен избор.

Д-р Симидчиев ли имате предвид?

- Нека да оставим това за след изборите и ако дадете възможност на "Дмократична България" да състави правителство, искрено се надявам, че ще има достатъчно подготвени експерти за всяко едно министерско място.

А какъв очаквате да е 47-ият парламент - по-прагматичен и спокоен или ще се пренесат сблъсъците и липсата на ефективност, недиалогичността, на които бяхме свидетели в предишния?
- Последните два парламента, колкото и кратки да бяха те, ние се върнахме парламентаризма за първи път от 12 години. Нямаше ясни мнозинства, но имаше диалог, имаше смислени политики - нещо, което бяхме забравили. Ние сме парламентарна република и парламентът е най-висшият управленски орган в тази държава. Парламентът е мястото, където трябва да се определя бъдещето на страната ни и аз мисля, че с малки стъпки през последните два парламента ние успяхме да върнем правилната посока в България.
Кои от колегите Ви от останалите политически сили, с които сте успявали да общувате в предишния парламент, бихте определили като ваши съмишленици във връзка с каузите зад които заставате, а именно каузата за изграждане на Национална детска болница и за електронно здравеопазване?
- В общи линии лекарите от всички политически партии ме подкрепят в моите каузи за подобряване на детското здравеопазване и на здравеопазването изобщо. Въпросът е как ние да успеем да убедим всички останали членове на партиите и самите отделни структури да вземат правилните политически решения. Ако трябва да бъда честна, много от партиите се съгласиха с това, че трябва да има детска болница, но само "Демократична България" припозна изграждането на национална детска болница като основен приоритет и заявката за това, че ще се случи всъщност беше моята покана като гражданска квота вече трети поредни избори.
Защо сякаш липсва воля и желание в останалите партии да се погрижат за най-наболелите проблеми в здравеопазването? Може ли да очертаете какви са те според Вас?
- Проблемите в здравеопазването са безкрайно много. На първо място е изтичането на огромни суми пари от здравеопазването в неизвестна посока. От 5 милиарда за здравеопазване повече от половината пари изтичат някъде без те реално да се връщат към нас под формата на здраве и грижа за пациентите в България. Изключително високо е нивото на доплащане от нашия джоб. Ние плащаме на ръка за здраве почти толкова колкото са ни здравните вноски. Няма контрол на регулаторите в здравната система и на практика националната здравна каса е одържавена. Тя е изгубила своя обществен облик, какъвто би трябвало да бъде и поради факта, че липсва дигитализация в здравеопазването е много лесно всички тези злоупотреби да се замитат под килима. Откакто аз съм лекар се чака електронното здравно досие и продължаваме да караме пациентите да се разхождат с едни дебели папки, в които те събират всички епикризи и най-неприятно ми е в моята практика, когато кажа на един родител дошъл от Варна, примерно, за консултация при нас "ти трябва да си донесеш цялата папка с документи от вкъщи". Защо при положение, че ние сме постоянно пред компютрите, постоянно в телефоните, вместо да има цялата информация на пациента, която аз като лекар да мога да проверя, ние продължаваме да караме пациентите да събират епикризи, да събират амбулаторни листове, изследвания и т.н. и пак нямаме цялата информация на едно място.
Вие сте педиатър и като такъв много често сте казвали, че педиатрията е "последна дупка на кавала" в здравеопазването. Защо грижата за най-малките пациенти е изоставена по такъв начин?
- Наистина нямам обяснение. Това е моята болка. Аз преди да завърша медицина работих като медицинска сестра, така че общо 15 години имам трудов стаж в системата на детското здравеопазване. Винаги е било така, винаги детските клинични пътеки са били най-недофинансирани, детските медицински сестри са най-застаряващите медицински сестри, просто защото е изключително трудно да се работи с деца и никой от младите не се съгласява за толкова ниска заплата. Аз и затова работих като сестра още докато бях студентка. Още тогава имаше невероятен недостиг на медицински сестри. В момента ситуацията е плачевна. Детското здравеопазване не е печелившо, няма почти никакви частни болници, които да имат детски отделения и детските отделения във всяка една болнична структура са изключително губещи и на практика функционират на гърба на останалите отделения. Това не бива да е така. Клиничните пътеки са недофинансирани. Личните лекари, които работят с деца не получават потребителска такса нито от държавата, нито от родителите. Те на практика вадят от собствения си джоб тази потребителска такса. Какъв тогава да бъде интересът на един лекар да работи с деца. Няма как да бъде финансов. Единственото, което остава на лекарите и медицинските сестри, които работят с деца е удовлетворението, то е безкрайно, но не всички работят за удовлетворението.

Проблемите, които изброявате могат ли да бъдат решени в рамките само на един парламент?
- Искрено се надявам да кажа да, но не смятам, че отговорът е толкова прост. Здравните политики не търпят резки трусове. Здравеопазването е една устойчива система, която ако бъде нарушена, това ще доведе до много сериозни щети. Затова ние с малки, но постоянни и решителни стъпки трябва да насочим нашето здравеопазване така, че да поставим човека в центъра и общественото здраве. Трябва да има много повече профилактика, така че ние да бъдем много повече здрави, отколкото болни и да се раздели здравноосигурителния модел на три стълба.
Да обърнем фокуса и към Вас, в каква ситуация бихте се отказали от политическата си кариера?


- За мен, когато ме поставят в ситуация на зависимости. Аз не бих влезнал в схеми, не бих влезнал в зависимости, по никакъв начин не бих нарушила личния морал, който нося в себе си. Ако един ден видя, че нещата вървят натам, това ще е денят, в който ще си тръгна от политиката. Няма да изневеря на своите принципи в живота, за да остана в политиката. Това не е моята цел.


А кои са Вашите лични червени линии в политиката?
- Моите лични червени линии са, че никога при никакви обстоятелства не бива да нарушавам принципа да говоря истината и да действам в посока на полза на обществото. Ако стигнем до там, че трябва да шикалкавя, да лъжа, да работя в ущърб на обществото в полза на едни или други интереси, това е моята червена линия, стигам до там.


Искам да Ви попитам и какви са впечатленията Ви от сегашната предизборна кампания. Вие сте кандидат за депутат от двадесет и четвърти софийски многомандатен избирателен район и от Пазарджик. По какво се различава кампанията в София и тази в Пазарджик? Какви са Вашите наблюдения?

- София е много по-свободна. В Пазарджик хората се страхуват. Страхуват се да не изгубят работата си, страхуват се да не изгубят бизнеса си. Бяхме на среща с хората от един малък бизнес. Питахме дали не искат да започнат среден или по-голям бизнес и те казаха "в никакъв случай не искаме нашият бизнес да пораства, те ще ни го вземат. Ние искаме да станем малки и незабележими, но да работим". До такава степен хората се страхуват. Те са затворени в статуквото, затворени в тяхната тясна общност и дори не смеят да мечтаят България да е друга. Те са доволни, че са им направили пътя преди изборите, че са им дали 50 лв. върху мизерните пенсии, с които могат да си купят лекарства. Ние стигнахме дотам, че да се радваме на най-елементарните подобрения в живота, който са ни принудили да живеем.
Как може да се освободи съзнанието на тези хора, за да повярват, че може да има промяна?
- Промяната можем да я направим като отидем и гласуваме в неделя. И гласуваме за нещо различно - за смислени хора, които са доказали устойчивост във времето, защото политиката е отборна игра и няма абсолютно никакво значение кой какво е обещал преди избори, кой колко красиви думи изрича. Важното е да има отбор, който да може да свърши смислената работа и смислените политики. Ако някой друг ме беше поканил да участвам в предизборната надпревара, никога не бих се съгласила, защото знам, че няма да направя компромис със себе си. "Демократична България" има отбор, на който аз мога да разчитам, има здравни експерти, експерти по икономика, има правни експерти. Това не е партия с един или двама лидери, които казват прави това или онова, спускаме се по тази популистка или друга красива идея. Ние имаме ясни цели и ясни политики и сме доказали, че можем да ги отстояваме във времето.


И за да завършим, бих искала да Ви задам въпроса, който задаваме на всички наши събеседници - каква България искате и каква България си представяте да кажем след 3 години?

- Искам България, в която да искам да остана. Искам България, в която да не си мисля какво ще прави сега детето ми, ако нещо се случи, как ще му осигуря добро здравеопазване, как да му осигуря добро образование, кой университет е най-добър, може би някой в чужбина. Искам в България да получа най-доброто за детето си, за да може един ден, когато тя стане на 18 да й кажа "пробвай тук, има смисъл, остани", а не да й купя билета за заминаване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK