Всичко, което трябва да знаете за президентските избори на 14 ноември

Всичко, което трябва да знаете за президентските избори на 14 ноември


Кой ще е новият президент и след балотаж ли ще спечели? Това са сред най-важните въпроси, свързани с предстоящите президентски избори на 14 ноември.


"Дневник" събира в тази статия всичко, което е важно и полезно да знаете за президентските избори. В началото за улеснение има съдържание - въпроси, които при клик ви отвеждат директно към отговора.


Какви са изборите на 14 ноември?
Как ще се гласува на тези избори?


Кой има право да гласува на изборите?


Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?


Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?


Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


Как се гласува с машина на тези избори?


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка или командировка в България?


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка или командировка в чужбина?


Как гласуват българите в чужбина?


Как гласуват хората с увреждания?


Кои са кандидатите за президент и вицепрезидент?


Какви са прогнозите за изборите?


Важна ли е избирателната активност?


Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?


Къде ще се гласува с бюлетина, каква ще бъде? Как отбелязваме гласа си?


Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?


Кога бюлетината е невалидна?


Какво е мажоритарни избори?


Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Какво е касиране на избори?


Колко струват изборите?


Какви са изборите на 14 ноември?


На 14 ноември 2021 г. българите ще гласуват, за да изберат президент и вицепрезидент и 240 народни представители в бъдещото 47-о Народно събрание. Президентските избори са редовни. Ако има балотаж, той ще бъде следващата неделя на 21 ноември.


Как ще се гласува на тези избори?


На 14 ноември ще се гласува 2 в 1 - за президент и вицепрезидент и за народни представители. Гласуването в секциите с 300 и повече избиратели в страната и чужбина отново ще е само и единствено с машини, както бе на 11 юли. Машини ще има в 9399 секции, а по две устройства се очаква да има в 2121 секции.


И за двата вота ще се гласува с една машина и с една карта. Избирателят ще може първо да посочи дали ще упражни правото си на глас и в двата вида избори или само в един от тях (още вижте тук).


Гласуващите за народни представители ще могат да отбележат и преференция в съответната листа.


Карантинираните заради коронавирус ще могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите.


Изборният ден отново ще започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.


Кой има право да гласува на изборите?


Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.


По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души.


Как да проверя адреса и номера на избирателна секция?


Всички български граждани ще могат да проверят по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на изборите за 14 ноември. Справката ще може да се направи в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), както и със есемес.


Мога ли да гласувам не по постоянен адрес, а по настоящ адрес?


Избирателите могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната общинска администрация или онлайн до ГРАО - тук. Крайният срок бе 30 октомври.


След тази дата списъците трябва да бъдат актуализирани, така че проверявайте отново през данните си. След като избирателят бъде вписан в списъка по настоящ адрес, ще бъде заличен от този по постоянен.


Ако сте студент редовно обучение и постоянният ви адрес е в друг град - ще може да гласувате там, където учите, в секция, която изберете. Необходимо е да представите документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка и декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).


Какви са противоепидемичните мерки за гласуването на изборите?


Засега въведените и за 14 ноември мерки ще са като за предишните избори. Основните правила са:


- в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата
- всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 м
- редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности
- прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час
- членовете на секционната комисия да преписват данните от личната карта на избирателя, без да я пипат, а той да сваля маската за кратко, за да се идентифицира
- до машините да бъде поставен дезинфектант, който избирателят да използва, преди да гласува, а самите те да се чистят със спирт
- входът към тъмната стаичка в секциите, където да гласува с хартиени бюлетини, да е в близост до стената, за да няма перде, което хората да докосват
- химикалките да се дезинфекцират след употреба, а избирателят да ги взема сам.


Ще мога ли да гласувам, ако съм в карантина?


И на тези избори карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, които в изборния ден ще обикалят по адресите. Заявления за гласуване в мобилна секция ще се подават и в самия изборен ден (още вижте тук).


Членовете на комисиите ще носят защитни облекла, а карантинираните трябва да са с маска, да са дезинфекцирали ръцете си предварително и да използват собствена химикалка.


Как се гласува с машина на тези избори?


За втори път на парламентарни избори и за първи на президентски в секциите с 300 и повече избиратели ще се гласува само и единствено с машини. В страната с машини ще се гласува в 9399 секции, а по две устройства ще има в 2121 големи секции.


Плюс на машинното гласуване е, че елиминира недействителните бюлетини, т.е. няма как да бъде допусната грешка при самото отбелязване на вота.


На 14 ноември избирателят ще гласува с една карта и на една машина (още вижте тук).


Тъй като изборите са 2 в 1, на екрана на машината първо избирателят ще може да избере дали да гласува и в двата вота. Първо ще се гласува за президент и вицепрезидент, като чрез докосване на екрана избирателят отбелязва глас за предпочитаната двойка. След това избирателят ще може да гласува за предпочитана партия или коалиция в парламентарните избори и да отбележи и преференция за кандидат от листата. Електронните бюлетини и за двата вота ще са на две страници. Накрая машината разпечатва две различни по дължина разписки от гласуването, която се пускат в една избирателна кутия.


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка или командировка в България?


Не. Освен ако нямате настоящ адрес на мястото, на което ще почивате. Тогава трябва да подадете заявление в срок.


Мога ли да гласувам, ако съм на почивка или командировка в чужбина?


Да. В която и да е секция в чужбина, с документ за самоличност и без предварително подадено заявление.


Как гласуват българите в чужбина?


Секциите за гласуване зад граница ще бъдат 751. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина за 14 ноември бяха определени 671 секции в 67 държави, но след подадените 56 668 заявления за закриване на секции (за една по закон са нужни 40 заявления) броят им бе увеличен. В Германия ще има секции само на 40 адреса заради рестрикция от местните власти, но броят на секциите ще бъде 85 (пълен списък вижте тук).


На парламентарните избори на 11 юли се гласуваше в рекордните 782 секции зад граница, но тогава отпаднаха ограниченията за секции извън ЕС. На 4 април секциите в чужбина са били 465, през 2017 г. - в 371, през 2014 г. - в 426, през 2013 г. - 227, през 2009 г. - 274 секции.


Българите зад граница могат да гласуват за президент и вицепрезиденти и за депутати. Избирателен район "Чужбина" обаче няма и затова могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата. В големите секции извън страната (с 300 заявления или избиратели на предишен вот) отново ще се гласува само с машини. Устройства ще има в 208 секции и те ще са по две.


В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.


Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.


Как гласуват хората с увреждания?


Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в избирателна секция, могат да подадат в съответната община заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК). Крайният срок бе 30 октомври.


Кои са кандидатите за президент и вицепрезидент?


Кандидатпрезидентските двойки на изборите на 14 ноември са 23, като някои са партийни кандидати, а други са издигнати от инициативни комитети и подкрепени от партии или коалиции. Номерата им в бюлетината са следните:


1. Йоло Денев и Марио Филев
2. Николай Малинов и Светлана Косева ("Възраждане на отечеството")
3. Росен Миленов и Иван Иванов
4. Валери Симеонов и Цветан Манчев ("Патриотичен фронт")
5. Костадин Костадинов и Елена Гунчева ("Възраждане")
6. Румен Радев и Илияна Йотова (подкрепени от "БСП за България", "Има такъв народ", "Изправи се.БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната" и АБВ)
7. Горан Благоев и Ивелина Георгиева (Национално обединение на десницата)
8. Благой Петревски и Севина Хаджийска ("Български съюз за директна демокрация").
9. Марина Манчева и Савина Луканова
10. Александър Томов и Лъчезар Аврамов ("Българска социалдемокрация")
11. Волен Сидеров и Магдалена Ташева ("Атака")
12. Боян Расате и Елена Ваташка
13. Жельо Желев и Калин Крулев ("Общество за нова България")
14. Светослав Витков и Веселин Белоконски ("Глас народен")
15. Анастас Герджиков и Невяна Митева (подкрепени от ГЕРБ-СДС и БЗНС)
16. Луна Йорданова и Иглена Илиева
17. Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (ДПС)
18. Цвета Кирилова и Георги Тутанов
19. Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе (подкрепени от "Демократична България")
20. Мария Колева и Ганчо Попов (партия "Правото")
21. Милен Михов и Мария Цветкова (ВМРО)
22. Георги Георгиев и Стоян Цветков ("Българско национално обединение - БНО")
23. Веселин Марешки и Полина Цанкова ("Воля")


Какви са прогнозите за изборите?


Прогнозите за президентските избори са, че най-вероятно държавният глава ще бъде избран на балотаж. Според последното изследване на "Алфа Рисърч" подкрепата за Румен Радев е 42.6%, за проф. Анастас Герджиков - 28.1%, а за Лозан Панов - 8.2%.


Важна ли е избирателната активност?


На президентските избори избирателната активност е от особено значение. За да бъде избран президентът на първи тур, трябва да са гласували поне 50% плюс един от имащите право на глас, като конкретният кандидат да са подкрепили поне половината плюс един от тях.


Какво означава, ако гласувам с "Не подкрепям никого"?


Гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност. На първи тур на президентските избори тя е важна, тъй като за да има избран държавен глава той трябва да е подкрепен поне от половината гласуващи, но в изборите трябва да са гласували 50% плюс един от имащите право на глас. "Не подкрепям никого" не може да стане президент.


Къде ще се гласува с бюлетини, какви ще бъдат? Как отбелязваме гласа си?


С хартиена бюлетина, която е интегрална, ще се гласува в малките селски секции с по-малко от 300 избиратели, както и при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната, за които са подадени по-малко от 300 заявления или на предишни избори са гласували толкова избиратели.


Бюлетини ще има и в големите секции, където ще се гласува само с машини, за да може да продължи гласуването при технически проблем или форсмажорно обстоятелство. Те са две отделни - за президентските и за парламентарните избори.


На президентските избори избирателят отбелязва вота си за кандидатпрезидентска двойка или в квадратчето "Не подкрепям никого", като поставя знак "Х" или "V". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.


Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?


Празната бюлетина е на практика невалиден глас. На парламентарни избори невалидните бюлетини се броят само за определяне на избирателната активност, но нямат влияние върху резултатите. На първия тур на президентските избори избирателната активност е важна, тъй като за да има избран държавен глава без балотаж, той трябва да е подкрепен поне от половината гласуващи, но в изборите трябва да са гласували 50% плюс един от имащите право на глас.


Кога бюлетината е невалидна?


Бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване и извън квадратчето.


Невалидни са бюлетини с надписи (някои избиратели оставят послание към системата или шега), със знаци, с различен от син цвят химикал, както и ако е празна.


Какво е мажоритарни избори?


Президентските избори са мажоритарни избори, защото се гласува за определен кандидат.


Парламентарните избори са пропорционални избори с мажоритарен елемент. Избирателите могат да отбележат предпочитание за определен кандидат (преференции) от съответната листа.


Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?


Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 часа.


Централната избирателна комисия трябва да обяви резултатите от президентските избори до 16 ноември. Ако има балотаж, той ще е на 21 ноември, а резултатите ще бъдат обявени най-късно два дни след това.


Могат ли изборите да бъдат манипулирани?


Най-честите манипулации на избори са купеният и контролиран вот и нарушенията при отчитането на резултатите в секционните избирателни комисии.


Какво е касиране на избори?


Касирането е отмяна на избори, решение за която трябва да вземе съдът. Жалба до Конституционния съд за касиране на избори може да подаде партия, участвала в тях. За целта обаче е нужен посредник, какъвто могат да бъдат президентът, Министерският съвет, главният прокурор и върховните съдилища. Няма срок, в който съдът да се произнесе.


Колко струват изборите?


Според одобрената от Министерския съвет изборите 2 в 11 на 14 ноември ще струват 123. 8 млн. лв. Парламентарните избори на 4 април струваха 65 млн. лв., а тези на 11 юли - 57 млн. лв., но без разходите за машини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1337 Весело

  Пабеда Радев! Пабеда БСП!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Пабеда Радев! Пабеда БСП!
  —цитат от коментар 1 на Taiga


  дори да стане ще е за няколко месеца преди да ви изрита пак народа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Пабеда Радев! Пабеда БСП!
  —цитат от коментар 1 на Taiga

  дори да стане ще е за няколко месеца преди да ви изрита пак народа!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  На тези избори е актуално изчегъркването на тикви .
  :-) БСП не са итересни като мимамнс > 3-та или 4-та сила
  ... само Радев може са се спъне в "Зеления сертификат" на първи тур
  и другата неделя да ходи на поправителен изпит

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Весело

  Пабеда Радев! Пабеда БСП!
  —цитат от коментар 1 на Taiga  [quote#2:"lz2"][/quote]

  Е кака ви Корнелия най-много да се оттегли след слаби резултати , но Радев ще изкара още един мандат и ще гледа пълно изчегъртване на калинките и ппадението на Баце!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Румен Радев:
  „Ще продължавам да подкрепям ценностите, които изповядват хиляди български социалисти: свобода, солидарност и справедливост“.

  Г-жа Корнелия Нинова, обаче, основно изповядва ценностите на РМД приватизацията, постъпили под формата на долари в банковата ѝ сметка.

  Путин за социализма:
  „Струва ми се, че дълбоката промяна в обществото е такава, че възстановяването на социализма в смисъла, в който влагате вие, е невъзможно", 20.12.2018 г. news.bg/int-politics/putin-izklyuchi-vazmozhnostta-za-restavratsiya-na-sotsializma-v-rusiya.html
  Тодор Живков за социализма:
  „Социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина – недоносче.“
  www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw
  Антон Кутев за социализма:
  „Социализмът има нещо общо със СПИН.
  Предимно се предава по наследство и по полов път“.
  Захари Стоянов за социализма:
  „В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува.“

 6. 6 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Западният социализъм е реален,
  а комунистическият е фатален.

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Е, ако успеем да изритаме Радев ще има полза от изборите, ако ли не... може да се "радваме" на продължаване мандата на служебното правителство.

 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Весело

  -Тринадесет кандидати воюват за президентския ,,престол". Ясно е, че първият по време и по тежест войн, Радев води в надпреварата и е сигурен победител.
  Пита се кой ще е Тринадесетият войн.

 9. 9 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 455 Разстроено

  Никаква интрига за съжаление.....

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  "На президентските избори избирателната активност е от особено значение. За да бъде избран президентът на първи тур, трябва да са гласували поне 50% плюс един от имащите право на глас, като конкретният кандидат да са подкрепили поне половината плюс един от тях."

  Ако на първи тур някой от кандидатите има над 50% , но избирателната активност е под 50% , то тогава се счита , че той не е избран и ще има балотаж с втория след него? Ако е така , тогава , за да има сигурен балотаж, по-добре на първи тур да не се гласува за президент , за да бъде избирателната активност за този вот под 50%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK