Хората искат промяна на модела. Как да се обединим с крадците на 60 милиона?

Трябва да се гласува задължително за партиите на промяната. За която и да е от тях

© Георги Кожухаров

Трябва да се гласува задължително за партиите на промяната. За която и да е от тяхАдвокат Елеонора Николова коментира по "Дарик радио" - Русе, предизборната кампания, ситуацията преди изборите и решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков.


За машините за гласуване


Явно се търси скандал с машините и голяма политическа сила се опитва да обезвери гражданите и да ги накара да не гласуват. Защото високата избирателна активност е заплаха за мастодонтите. Скандалът с машините е добре режисиран. Има сигурност в машинното гласуване, хората не трябва да се притесняват.
За решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков


В гражданското право едно от основанията за сезиране на касационен съд е "развитие на правото". Какво значи това? Когато една правна норма или правната доктрина изостава от обществените отношения, не ги обслужва адекватно и не води до справедливост, тогава Върховният съд е длъжен да промени практиката. Дори и да изпревари законотворчеството, за да внесе хармония между обществените отношения и правния казус.


Всичко, което е важно да знаете за изборите в неделя - четете тук


Аз съм изненадана от Конституционния съд. Вярно е, че нормата в конституцията е ясна, но времето е различно. Тоест те не си позволиха да слязат на нивото дори на гражданското правораздаване. Аз като адвокат от Русе имам право да сезирам ВКС с твърдението, че практиката не отговаря на моя казус, че тя вече е изостанала, че законодателството е изостанало. А Конституционният съд не можа да стигне нивото на това мислене.


Буквалното прилагане на закона невинаги е добро. Винаги законът има дух, има душа, има тяло. С формалистично прилагане на правната норма не се постига справедливост. Кирил Петков формално е нарушил конституцията.


За президента Румен Радев


Той имаше смелостта да застане до протестиращите и да оглави протеста срещу корупцията, застоя и бандитизма. Критикуват го, че е застанал на тази позиция чак след като прокуратурата нахлу в президентството, но се забравя, че той върна с първия си указ избора на Иван Гешев за главен прокурор. Направи каквото може като президент. Той и преди това имаше изказвания, че не одобрява начина, по който държавата се управлява.


За избора на народни представители от Русе


Представете си от едната страна Екатерина Захариева и от другата - Стефан Тафров. Невъзможно е да се прави сравнение, те са антиподи - и като култура, и като образование, и като поведение. От Захариева ще се запомни фразата "Така или иначе", както от Кунева - "влезнал, излезнал", както от Фидосова остана "входирам, изходирам". Това са крилати фрази на крилати дами. Стефан Тафров е ерудит, достойно представял България и застанал на страната на русенци - например с оценката, че на "отсечката на смъртта" Русе - Велико Търново трябва да се сложи край. Русе е отрязано, нямаме шосеен път.


1984 (Сиела)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

За рационалния избор


Трябва да се гласува задължително за партиите на промяната. За която и да е от тях. Хората този път имат избор между добре стоящи политически сили, които събират надежда и които са задължени да направят правителство. За съжаление партията, която винаги съм подкрепяла - СДС, сега е партия на статуквото. Хората искат промяна на модела, това е най-важното. Как да се обединим с крадците на 60 милиона?


Оруел казва в "1984": "Партията се стреми към власт изключително заради самата власт. Ние не се интересуваме от доброто на другите, ние сме заинтересувани единствено от властта, чистата власт."


Хората казват "не" на това попълзновение към властта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK