"Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" обжалват в съда броенето на разписките

"Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" обжалват в съда броенето на разписките

© Лили ТоушекИзправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" ще внесат днес жалба до Върховния административен съд срещу повторното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за ръчно броене на всички разписки от машинното гласуване, съобщиха двете формации. По-късно към жалбата се присъедини и 4продължаваме промяната".


ЦИК взе това решение късно снощи, 36 часа преди началото на изборния ден по предложение на зам.-председателя Емил Войнов (БСП). "За" гласуваха 12 души (четиримата представители на ГЕРБ, тримата от БСП, двамата от ДПС и тримата от "Има такъв народ"), а трима - двамата представители на "Демократична България и участникът от "Изправи се БГ! Ние идваме", се обявиха против.


Комисията веднъж вече беше решила да се броят ръчно 100% от разписките, но решението падна в съда отново след жалба на двете формации.
Емил Войнов обясни в интервю за Би Ти Ви тази сутрин, че идеята му да предложи 100% броене на разписките е, за да се разсеят съмненията в обществото за възможни манипулации на вота. Самият той увери, че е напълно сигурен, че машинното гласуване ще бъде честно. По думите му резултатите от изборите ще бъдат отчетени като се свалят от техническото устройство, а "преброяването на разписките и вписването в специално приложение, ще помогне на избирателя да се увери, че е еднакъв и ще засили доверието в изборния процес".


На противно мнение е Мая Манолова от " Изправи се БГ! Ние идваме!". В обръщение, излъчено във "Фейсбук", тя отбеляза, че разписките от машините приличат до голяма степен на касови бележки, не са защитени по никакъв начин и лесно биха могли да се фалшифицират. Освен това според нея няма да е възможно да се проконтролира кой какво брои. Тя напомни, че един от аргументите за въвеждането на машинно гласуване е и "да не броят ръчичките на представители на партиите".


Според Войнов преброяването на разписките ще стане бързо и няма да забави обявяването на резултата. Според Манолова - ще удължи престоя на участниците в секционните комисии в затворени помещения в условията на ковид - криза.


"Ако искам да дискредитирам изборите, гласувам за парламент и за президент и после пущам само една бележка. Тогава? СИК не може да ме пита за какво съм гласувал защото е свързано с тайната на вота. Наблюдателите няма как да са до мен, няма как да ме наблюдават", коментира в социалната мрежа секретарят на президента Димитър Стоянов.


Преброяването на ръка е показало в годините си недостатъците си, коментира пред "Дарик" правосъдният министър Иван Демерджиев. По думите му решението "не е грешка, а целенасочена стратегия - замислена, планирана и реализирана", а целта е "да се отблъснат хората от изборния процес, който да остане в затворен кръг". "В лицето на изпълнителната власт държавата направи всичко, за да увери хората, че изборите ще са честни", каза Демерджиев и напомни, че не е добре правилата да се променят в последния момент .


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK