Съдът ще разгледа делото за броенето на разписките в деня след изборите

Съдът ще разгледа делото за броенето на разписките в деня след изборите

© Велко АнгеловВърховният административен съд ще заседава в понеделник, за да разгледа жалбите срещу решението на Централната избирателна комисия да бъдат преброени всички контролни разписки от гласуване с машини във всички секции в страната и чужбина, съобщиха от съда.


Жалбите са две - от "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България - Обединени", както и от кандидата за депутат на "Изправи се БГ! Ние идваме" за 7 МИР - Габрово Теодор Георгиев.


ЦИК взе оспореното решение късно снощи, 36 часа преди началото на изборния ден, по предложение на зам.-председателя Емил Войнов (БСП). "За" гласуваха 12 души (четиримата представители на ГЕРБ, тримата от БСП, двамата от ДПС и тримата от "Има такъв народ"), а трима - двамата представители на "Демократична България и участникът от "Изправи се БГ! Ние идваме", се обявиха против.
Комисията веднъж вече беше решила да се броят ръчно 100% от разписките, но решението падна в след решение на Върховния административен съд след жалба на същите две политически формации. След него ЦИК взе решение да се броят контролно разписките на 30% от машините, но снощи изненадващо реши друга с аргумента, че съмненията в обществото за манипулации на вота трябва да бъдат разсеяни.


Опонентите на това решение пък казват, че разписките не са официални документи, не са защитени, не е възможен контролът върху избирателите колко и какви разписки пускат в урните. Освен това при ръчното броене грешките били твърде чести и така вместо да се разсеят съмненията, можело да се предизвикат нови, в това число и чрез злонамерени действия.


Жалбата на "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България" беше внесена чрез ЦИК в 11.30 ч. днес. Оттам преписките са стигнали до съда в в 15.41 часа. Тогава се оказало, че в тях липсва препис от протокола от заседанието на ЦИК, проведено късно снощи. Липсващият документ е постъпил в деловодството на съда в 16.35 ч.
Веднага след отстраняване на непълнотата ВАС образува и насрочи делата - № 11315/2021 и № 11316/2021, за разглеждане в открито съдебно заседание в 15,00 часа в понеделник, 15 ноември 2021 г., се казва в съобщението на съда. В него се напомня, че съгласно Изборния кодекс срокът за произнасяне е три дни от постъпването на жалбата.


Междувременно кореспондентите на БНР в страната съобщават, че новината за решението на ЦИК се посреща нееднозначно в секционните комисии - някои техни представители смятат, че броенето няма да създаде з0атруднения, според други обаче е твърде възможно забавяне при отчитането на резултата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK