Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

© Лили ТоушекЗа първи път българите ще избират едновременно президент и народни представители. Докато президентските избори са редовни, то парламентарните са извънредни и трети в рамките на седем месеца в опит за постигане на ново мнозинство и стабилна подкрепа за реформи в страната.


Социологическите прогнози са за балотаж на президентския вот и пореден фрагментиран парламент с шест или седем политически формации. Очаква се оспорвана битка за второто, третото, четвъртото и петото място, в която от значение ще бъдат неуловимите за анкетите преди вота гласове в чужбина. Предварителните оценки на агенциите са за избирателна активност между 47 и 58%, което е повече от предишните избори през юли и близо до тази от април.


По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души. Кандидатпрезидентските двойки са 23, а кандидатите за депутати - 5067, издигнати от 27 партии или коалиции.
По закон гласуването е задължително, но санкция за нарушение няма. На парламентарните избори отново може да се гласува с преференция - отбелязване на предпочитание за кандидат за депутат, което позволява да се пренареждат кандидатските листи. Прагът за валидност на преференциите е 7%, т.е. листата ще се размества, ако някой от номинираните е събрал подкрепа от повече от 7 на сто от гласувалите за издигналата го партията или коалиция. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината са от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.


Гласуването започва в 7 ч. и приключва в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но най-много с един час - до 21 ч. Първите прогнозни резултати на социологическите агенции се очакват към 20 ч. днес, официалните резултати от президентските избори - на 16 ноември, а разпределението на мандатите в парламента - на 18 ноември.


Наблюдатели са регистрирали 20 организации. Акредитираните социологически агенции са четири - "Алфа Рисърч", "Галъп интернешънъл", "Маркет линкс" и "Тренд".


Какви са мерките срещу COVID-19


Вотът се провежда отново в условията на извънредна епидемична обстановка и ограничителни мерки, но за гласуване няма да се изисква зелен сертификат, какъвто е необходим за посещаването на повечето публични места на закрито. Удостоверения няма да се изискват и членовете на комисиите.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия (СИК) по постоянен или настоящ адрес (ако е заявил предварително такова желание). Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Поставените под карантина заради коронавируса отново ще могат гласуват с подвижна избирателна кутия, като заявления могат да се подават и в изборния ден.


Заради извънредната епидемична обстановка отново трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно да се дезинфекцират често докосвани повърхности, в т.ч. и машините и химикалките, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват.


За да бъде установена самоличността му, избирателят показва личната си карта и я поставя на масата пред членовете на комисията, а те сверяват данните, без да я пипат. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко.


Химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване в избирателните списъци, ще се дезинфекцират.


Всичко, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 - четете тук.


Екраните на машините периодично ще бъдат почиствани със спирт. На входовете на секциите и в близост до устройствата ще бъдат поставени дезинфектанти, но ЦИК препоръчва да не се използва гел непосредствено преди гласуване, а избирателите да дезинфекцират ръцете си след това или да носят ръкавици.


Как се гласува с машина за два избора


За втори път в големите секции в страната и чужбина - с 300 и повече избиратели, ще се гласува само с машини. Устройства ще има в 9399 секции в страната, като заради големия брой избиратели в 2121 от тях ще са по две, като и в 208 секции в чужбина, където навсякъде ще са по две. В малките секции - т.е. в селата и на повечето места зад граница, отново ще се гласува само с хартиени бюлетини.


И за президент, и за парламент избирателят ще гласува само на една машина и с една карта. Подаването на гласа е като боравене с банкомат, а устройството е с ограничители, за да не се вижда изборът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като в банкомата, и се чува щракване.


Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

© Лили Тоушек


След това на екрана на машината се зарежда и избирателят първо трябва да избере дали да гласува и в двата вота или само за един от тях. Може да се избере само една от възможностите, а при грешка избирателят може само веднъж да се поправи. След "Потвърждавам" се зарежда бюлетината за избор на президент и вицепрезидент, която е от две страници, който се сменят чрез натискане на "Следваща страница" и съответно "Предишна страница". Изборът се маркира с докосване върху екрана в съответното поле, след което се маркира и поле "Към избори за НС".


Така се визуализира бюлетината за избор на депутати, която също е на две страници, които се сменят по същия начин. От лявата страна са разположени имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати за депутати, независимите кандидати, ако има такива в съответния район, както и опцията "Не подкрепям никого". От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция за предпочитан кандидат от листата (номерът може да се провери предварително на разлепените пред секциите списъци с кандидати). Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача. И този избор се маркира чрез натискане върху екрана.


След това избирателят трябва да натисне "Преглед", да види изписан избора си и да продължи с "Гласуване" или "Промени избора", като вторият надпис е възможност да направи корекция, ако е допуснал грешка.


След като гласува, трябва да изчака машината да разпечата две разписки с различна дължина за двата вота, които после пуска в една непрозрачна кутия, и след сигнал от машината да извади картата. Накрая се подписва в избирателния списък - в различни колонки и по двата вота.


Избирателят няма право да заснема вота си. Ако има нужда от съдействие, член на комисията може да му помогне, но само ако стои на поне 2 метра от машината без да има видимост към нея. Очаква се машината да се изключи, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.Как се гласува с бюлетина


С хартиени бюлетини ще се гласува в малките секции - с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и на плавателни съдове под българско знаме.


При извънредни обстоятелства и след решение на ЦИК в големите секции също може да се премине към гласуване с бюлетини.


Изборът на президент и на депутати става с две отделни интегрални бюлетини, като избирателят трябва да каже на комисията в кои избори иска да участва. Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на избирателната комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


Бюлетината за президентските избори включва списък на кандидатските двойки и опцията "Не подкрепям никого". От лявата страна на бюлетината за избор на народни представители са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, имената на независимите кандидати и опцията "Не подкрепям никого"; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре, т.е. за кандидатите за народни представители в съответните листи.


Гласува се само в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за президент и вицепрезидент, като знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него двойка или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.


Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

© Велко Ангелов


Вотът за парламент се отбелязва по същия начин - със знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на партия, коалиция или независим кандидат за депутат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Същото е и условието за действителност - отбелязването с тези знаци да е с химикалка, пишеща със син цвят. По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за предпочитан кандидат за депутат, като постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.


Всяка от бюлетините се сгъва отделно и така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Бюлетините се пускат в различни прозрачни урни. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в тъмната стаичка за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка за гласуване, когато в нея има избирател.


При гласуване с машина други лица освен избирателят да бъдат на по-малко от 2 метра разстояние, да имат видимост към екрана й и отбелязания вот.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Предстои интересен ден. Всички на избори! И Умната!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  ЦИТАТ : "Какви са мерките срещу COVID-19"

  Днес е момента да намаскираме, наваксинираме и насертифицираме политиците и да се приключва с вируса им и мерките им.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Аз мълча,
  ти мълчиш,
  той мълчи,
  ние мълчим,
  вие мълчите,
  те крадат.

  Да гласуваме, за друг цивилизован начин за промяна не се сещам.

 4. 4 Профил на ivailo igov
  ivailo igov
  Рейтинг: 305 Разстроено

  ОТКАЗВАМ СЕ ! НЯМА ДА УЧАСТВАМ ВЕЧЕ В ТОЗИ МАНИПУЛИРАН "ЦИРК" !!!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Третите избори ще са като вторите само че трети.

  Божинката

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  ЦИТАТ : "парламент с шест или седем политически формации"

  Явно това е интригата днес > коя и ДАЛИ ще е шеста и седма в Парламента

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Гласувайте .

  За да сменим чекмеджетата с червени куфарчета.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 9. 9 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Предстои ИБГНИ да не влязат и на тяхно място да влезе Възраждане , а ДА България да си земат почетното препоследно или последно място.

 10. 10 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Стотици легални или нелегални машини вече гласуват.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2289 Весело

  В моята секция с по-малко от 300 избиратели аз ще гласувам "умната" със собствена химикалка, пишеща със син цвят. :)

  Пък каквото сабя покаже.

  Успех всекиму!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Неутрално

  И сега ако пак си изберете Боко направо ще падна от смях.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Сега на третите избори се явяваме,
  за четвъртите се приготовляваме.

 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Зад ББ и Пеевски стои една могъща организация, изградена върху структурите на ДС и създала си много силен инструмент за влияние, етническият, наричан ДПС. Моделът на управление в тази организация е наследен от модела в ДС. Строго йерархичен ред с роли и отговорности. Сиела е продукт на тази организация и истинският бос там е Иван Тодоров - брат на Веселин Тодоров, който като бивш служител на ДС си извоюва правото да заеме висока позиция в йерархията на организацията, пряко свързан с Пеевски и майка му, която се добра до най-високия пост в икономическия сектор на организацията. Цирковете с машините са организирано мероприятие с ГЕРБ и ДПС. Преди се подменяха бюлетини, сега машини. В тясно взаимодействие с организацията е едно друго, силно идеологизирано лоби, с произход от средите на върхушката на БКП, силно свързано с Москва. Особено в предизборно време това лоби е в постоянно взаимодействие с руското посолство. Това представлява в структурно отношение паралелната власт.
  Спойката между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН е точно тази паралелна власт, от която ги е страх всички политици, защото много лошо наказва. Ролята по създаването на ИТН я изпълняваше Красимир Гергов, дължащ високопоставената си позиция в организацията на баща си - видна клечка от някогашното БКП и по-точно, част от превратаджиите, свалили Т. Живков. Преди това обаче превратаджиите си бяха нагласили програмата за овладяването на държавата, вече като демократи. В тази програма ролята на разпределител на порциите в рекламния бизнес пое К. Гергов. Негова заслуга е постоянен приток на рекламни пари в БТВ за дълготрайното задържане на екрана на шоуто на Слави, което създаде една специфична категория със специфична култура бъдещи избиратели за употреба, когато му дойде времето. Цветан Василев, когато беше част от организацията, съгласувано финансира проект Бареков. Когато банката му беше "източена", за което знаеше година преди това и правеше опити да се задържи в играта като банкер, беше изхвърлен от играта, като бяха изхвърлени и близките му партньори, като Тренчев например. Тренчев получи заповед директно от Пеевски до 5 минути да си е подал оставката. Превантивно го елиминираха да не би профсъюзът му да подкрепи протестите тогава, като ги насочи в защита на приятеля си Ц.Василев. На високите нива в йерархията на организацията е бащата на Каракачанов, участвал в създаването на ВМРО и уредил синчето си да властва там. Това му донесе милиони, част от които ги инвестира в имоти, а друга част в различни офшорки на подставени лица от най-близкото му обкръжение. На най-високите нива в организацията като кукловоди е Димитър Иванов. Основно играеше с Любен Гоцев. Последният изпълняваше ролята да поддържа дисциплината в зората на демокрацията, като създаде охранителите и застрахователите като основен инструмент на дисциплинирането. В това обкръжение е и Николай Вълканов. Така наречените крупни бизнесмени са създадени от организацията и тя организира управлението на инвестициите от техните печалби - така наречената кръгова икономика (обръчи от фирми). Типичен пример е Спас Русев - много добър пример в прането на пари на кръговата икономика на организацията. Борисов трябваше да се превърне в цел на задкулисието (организациятта) за дългосрочен план, свързан с налагането на модела на кръговата икономика, кподкрепен от Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки (Любен Гоцев), преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот чрез контрол върху правосъдната система. Властта, парите и Мати Харита му се усладиха и се стигна до момента, когато трябваше да се раздели с привилегиите си на богоизбран некадърник защото важи закона "пусни го под масата, то се качи на масата". Организацията не хареса, как ББ с Пашата, Сталийски, братята Маргини изнесоха огроми суми. Това го прие като загуба и потенциална заплаха. Спретнаха му номера с чекмеджетата. Това превърна ББ в злобно старче и пълната липса на съдържание на втория етаж в онова нещо, поставено на раменете му го превърна в ходещо посмешище. Последното му изявление, че ако ГЕРБ бъде избран на първо място, ще предложи Министър председател, равнопоставен от всички партии, не е негово. Идва от ДПС. Целта е да спечелят колебаещи се гласоподаватели, за да се гарантира следващото правителство на коалиция между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на БСП и ИТН и да се запази Гешеф. Пеевски в последните години се развихри, подкрепен от майка си, която междувременно беше оглавила лидерството при кукловодите, силно обвързани с Москва. САЩ видяха заплаха и леко ги клъвнаха с Магнитски. ДПС веднага реагираха и излъчиха няколко политически послания, от които САЩ разбраха - това е силата, разполагаща с най-силната карта - етническата. Готова е веднага да предизвика социално напрежение на етническа основа и ако американците не мирясат, социалното напрежение да прерастне в сблъсъци, от които Москва още по-силно ще се възползва. И без това вече е почти готова военноморската база, наричана ТЕЦ Варна с прилежащата и пристанищна инфраструктура на две крачки от мощните военни групировки на Русия в Крим. Това е другата поръчка, която ГЕРБ осигури по заповед на Ирена Кръстева, спусната от Москва. Сега американците ще трябва да засилят военното си присъствие в Румъния, България и Черно море.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":

  Ти иди и гласувай, смехът после.

 16. 16 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Любопитно

  До коментар [#12] от "padrino":Ти иди и гласувай, смехът после.
  —цитат от коментар 15 на boevbisser


  Никога не съм гласувал и няма да гласувам. Аз не допринасям с нищо за тази държава, един лев данъци не съм платил там. За себе си нямам моралното право да определям как Вие ще живеете. Всеки определя сам живота си.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Какво предстои ли?
  Предстои повръщащият от месеци насам жаби и змии мафиот да отиде при бай Ставри.
  Те това предстои днес!

 18. 18 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 775 Весело

  Ай, честита баня! Тоя месец ... гласувахте ли?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Айде, дадохме подкрепа за Кирил Петков, надяваме се, особено младите, да оправдае, горе-долу, очакванията! При 18-19 год. има подкрепата от над 50%, голяма част от които на предните избори гласуваха за "ДБ".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  гласувахте ?

 22. 22 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "дедо Андро":
  ". . . аз ще гласувам "умната" със собствена химикалка, пишеща със син цвят. :)"

  Искаш да кажеш с по-тъмносин цвят, нали? Правилно е точно така.

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  И сега ако пак си изберете Боко направо ще падна от смях.....
  —цитат от коментар 12 на padrino


  Не бе, ще гласуваме за тия, дето не натресоха промяната във вид на :Два ялови Парламента-еднодневки. Непосилни цени на тока, инфлация, спрени строежи, неполучени заплати и първото място в света по смъртност от Короната. Голям хаир видяхме от тях!

 24. 24 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 280 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":

  Мутрата в затвора за тва гласуваме !

 25. 25 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  "Никога не съм гласувал и няма да гласувам. Аз не допринасям с нищо за тази държава, един лев данъци не съм платил там. За себе си нямам моралното право да определям как Вие ще живеете. Всеки определя сам живота си."

  В Бурса, Чорлу, Коджаели, Текирдаг и т.н., където голямо част дори не говори езика, камо ли да се вълнуват от бъдещето на страната имат по-голямо морално право, прав си. Купеният вот по махалите е с по-голямо морално право, прав си. Или насилственият под заплаха за оцеляване. Или корпоративният.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  :).....
  Ако коментара ти не бъде изтрит.....беззаконието около тебе продължава.
  Поне този ден не пропагандирай....!
  Днес е ден за гласуване...

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Весело

  Предстои интересен ден. Всички на избори! И Умната!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Бягай да гласуваш Кмете! Аз вече свърших тази работа и се надявам с моят глас Възраждане най-после да влезе в парламента и Костя Копейкин да стане Костя Рубльов.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  "При 18-19 год. има подкрепата от над 50%, голяма част от които на предните избори гласуваха за "ДБ"."

  Как па го сметна това, бе, играч? 😁

 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#16] от "padrino":

  И така да е, малко помощ никога не е излишна. Айде, поразходи се, нищо няма да ти стане. След това ще можеш да коментираш и да псуваш управляващите /които и да са те/ с напълно чиста съвест.

 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  И аз я свърших тази работа. Днес е деня, в който мутрите и тяхната подлога ще си го получат.

 31. 31 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Оня от Банкя ви казА завчера, че машините "са пипани". Гласуваш за него, а гласът ти отива за нЕк'ви си умнокрасавци.
  Аз го послушах и гласувах за тия умнокрасавци, та белким "пипаните мешини" ми прехвърлят гласа къде Банкя. Разгних им фамилията на "пипАлите" машините.

 32. 32 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Ония не участваше ли в тия два парламента?

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":

  Точно ти ли го казваш - дето шотладнците доброволно си избраха да робуват под ингилизки ботуш.

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#28] от "Активист":

  От три последни класа в елитна гимназия, дори подкрепата е и по-сериозна.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  Във доста отношения в момента България е по-добро място за живеене от Шотландия. Даже здравната система все още издържа. Имаме всички продукти. Природата ни е запазена. Българите имат 50 милиарда евро депозити, а правителството дори на Радев не може да изхарчи приходите в бюджета.
  А иначе точно така трябва. Не живееш ли трайно в България не гласуваш.

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#13] от "Michael Jordan":

  Колега, така стоят нещата,
  с едни и същи кандидати

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Пропагандатор на Ердоган да говори за пропаганда (естествено, ако знае значението на тази дума)!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  "от които Москва още по-силно ще се възползва. И без това вече е почти готова военноморската база, наричана ТЕЦ Варна с прилежащата и пристанищна инфраструктура на две крачки от мощните военни групировки на Русия в Крим. Това е другата поръчка, която ГЕРБ осигури по заповед на Ирена Кръстева, спусната от Москва. Сега американците ще трябва да засилят военното си присъствие в Румъния, България и Черно море."

  Какви ги бълнуваш? Тези които не позволиха да се случи нито един руски проект били превърнали ТЕЦ-Варна в руска военна база?! В ред ли си? Не американски и руски, а турски кораби ще ни гостуват и тази провокация с турската гемия Вера Су беше направена именно затова!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Добре, не усещаш ли колко ти е непредставително личното проучване, че да генерализираш? Елитна гимназия?...

 40. 40 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Третите избори ще са като вторите само че трети.Божинката
  —цитат от коментар 6 на deepblue


  😁😁😁😁😁

 41. 41 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 94 Весело

  Най-смешното на тези избори е че Костя ще изпревари ДайБългарянците само с фейсбук реклама, хахах

 42. 42 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Зад ББ и Пеевски стои една могъща организация, изградена върху структурите на ДС и създала си много силен инструмент за влияние, етническият, наричан ДПС. Моделът на управление в тази организация е наследен от модела в ДС. Строго йерархичен ред с роли и отговорности. Сиела е продукт на тази организация и истинският бос там е Иван Тодоров - брат на Веселин Тодоров, който като бивш служител на ДС си извоюва правото да заеме висока позиция в йерархията на организацията, пряко свързан с Пеевски и майка му, която се добра до най-високия пост в икономическия сектор на организацията. Цирковете с машините са организирано мероприятие с ГЕРБ и ДПС. Преди се подменяха бюлетини, сега машини. В тясно взаимодействие с организацията е едно друго, силно идеологизирано лоби, с произход от средите на върхушката на БКП, силно свързано с Москва. Особено в предизборно време това лоби е в постоянно взаимодействие с руското посолство. Това представлява в структурно отношение паралелната власт. Спойката между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН е точно тази паралелна власт, от която ги е страх всички политици, защото много лошо наказва. Ролята по създаването на ИТН я изпълняваше Красимир Гергов, дължащ високопоставената си позиция в организацията на баща си - видна клечка от някогашното БКП и по-точно, част от превратаджиите, свалили Т. Живков. Преди това обаче превратаджиите си бяха нагласили програмата за овладяването на държавата, вече като демократи. В тази програма ролята на разпределител на порциите в рекламния бизнес пое К. Гергов. Негова заслуга е постоянен приток на рекламни пари в БТВ за дълготрайното задържане на екрана на шоуто на Слави, което създаде една специфична категория със специфична култура бъдещи избиратели за употреба, когато му дойде времето. Цветан Василев, когато беше част от организацията, съгласувано финансира проект Бареков. Когато банката му беше "източена", за което знаеше година преди това и правеше опити да се задържи в играта като банкер, беше изхвърлен от играта, като бяха изхвърлени и близките му партньори, като Тренчев например. Тренчев получи заповед директно от Пеевски до 5 минути да си е подал оставката. Превантивно го елиминираха да не би профсъюзът му да подкрепи протестите тогава, като ги насочи в защита на приятеля си Ц.Василев. На високите нива в йерархията на организацията е бащата на Каракачанов, участвал в създаването на ВМРО и уредил синчето си да властва там. Това му донесе милиони, част от които ги инвестира в имоти, а друга част в различни офшорки на подставени лица от най-близкото му обкръжение. На най-високите нива в организацията като кукловоди е Димитър Иванов. Основно играеше с Любен Гоцев. Последният изпълняваше ролята да поддържа дисциплината в зората на демокрацията, като създаде охранителите и застрахователите като основен инструмент на дисциплинирането. В това обкръжение е и Николай Вълканов. Така наречените крупни бизнесмени са създадени от организацията и тя организира управлението на инвестициите от техните печалби - така наречената кръгова икономика (обръчи от фирми). Типичен пример е Спас Русев - много добър пример в прането на пари на кръговата икономика на организацията. Борисов трябваше да се превърне в цел на задкулисието (организациятта) за дългосрочен план, свързан с налагането на модела на кръговата икономика, кподкрепен от Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки (Любен Гоцев), преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот чрез контрол върху правосъдната система. Властта, парите и Мати Харита му се усладиха и се стигна до момента, когато трябваше да се раздели с привилегиите си на богоизбран некадърник защото важи закона "пусни го под масата, то се качи на масата". Организацията не хареса, как ББ с Пашата, Сталийски, братята Маргини изнесоха огроми суми. Това го прие като загуба и потенциална заплаха. Спретнаха му номера с чекмеджетата. Това превърна ББ в злобно старче и пълната липса на съдържание на втория етаж в онова нещо, поставено на раменете му го превърна в ходещо посмешище. Последното му изявление, че ако ГЕРБ бъде избран на първо място, ще предложи Министър председател, равнопоставен от всички партии, не е негово. Идва от ДПС. Целта е да спечелят колебаещи се гласоподаватели, за да се гарантира следващото правителство на коалиция между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на БСП и ИТН и да се запази Гешеф. Пеевски в последните години се развихри, подкрепен от майка си, която междувременно беше оглавила лидерството при кукловодите, силно обвързани с Москва. САЩ видяха заплаха и леко ги клъвнаха с Магнитски. ДПС веднага реагираха и излъчиха няколко политически послания, от които САЩ разбраха - това е силата, разполагаща с най-силната карта - етническата. Готова е веднага да предизвика социално напрежение на етническа основа и ако американците не мирясат, социалното напрежение да прерастне в сблъсъци, от които Москва още по-силно ще се възползва. И без това вече е почти готова военноморската база, наричана ТЕЦ Варна с прилежащата и пристанищна инфраструктура на две крачки от мощните военни групировки на Русия в Крим. Това е другата поръчка, която ГЕРБ осигури по заповед на Ирена Кръстева, спусната от Москва. Сега американците ще трябва да засилят военното си присъствие в Румъния, България и Черно море.
  —цитат от коментар 14 на Анти Шишковци


  Дневник, това не е ли политическа агитация? Разрешено ли е в закона в днешния ден?

 43. 43 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#31] от "Косьо Генчев":

  Минал си се! Въпреки тръшкането на някои партии, ЦИК реши да се броят 100% от разписките и така пресече замисляното прехвърляне на гласове.

 44. 44 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Половин. ммилиард потрошиха да си играят на държавници! Да можеха да се видят отсгтани!

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  До коментар [#39] от "Активист":

  Ако беше гледал едно интервю на К. П. с една инфлуенсърка, което естествено ти не си гледал, най-малкото защото не си в тази възрастова зона, човека даваше отговори на всевъзможни въпроси, в продължение на над 70 минути, въпроси на които никой друг от родните политици не би отговорил, а някои от тях нямаше да знаят и какво ги питат, та, какви бяха отзивите, каква беше подкрепата, там не смея да изчислявам, защото нямаше нужда от изчисления, но проследилите интервюто бяха доста повече от участниците в някое соц. проучвания.
  И сменяйте Христо, с този си външен вид буквалон отблъсква младите, поогледайте се, няма друг такъв охранен лидер на някоя от другите партиии...
  Толкова от мен, ще се включим пак след няколко часа.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#5] от "Zizu":

  Бадера ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#43] от "uvtest":

  Ти пък не разбра ли, че какъвто и да е резултата от това броене, не може да се промени съдбата на шайката.

 48. 48 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 916 Разстроено

  Трети избори за годината и за сега "без правила", защото хората не знаят какво да поискат и май "пак ще настъпят мотиката?!" при гласуване (2 в 1), което не "винаги е добра комбинация?!", но какво предстои?

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Аз и ти-
  Той и тя-
  Ние и вие-
  НЕ мълчим, но те въпреки всичко продължават да си крадат?!!!

  Да гласуваме!
  за друг цивилизован начин на промяна не се сещам, но ако това несвърши работа има и други начини нали??? Хора Събудете се!!!

 49. 49 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#43] от "uvtest":

  Иииии . . . к'во ще стане като бъдат преброени? ЦИК ще разкажат играта не членовете на СИК, да бъхтат и да се карат два часа повече, а официалният резултат е протоколът от машината (която, както казва Умникът от Банкя, е "пипана").

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Весело

   И Умната!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  А защо не Русата?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":... След това ще можеш да коментираш и да псуваш управляващите /които и да са те/ с напълно чиста съвест.
  —цитат от коментар 29 на boevbisser


  То така ако се чисти съвест…

 52. 52 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#49] от "Косьо Генчев":

  Нищо няма да стане, освен, че новия бюрек ще вие жално под магнолията.

 53. 53 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":Точно ти ли го казваш - дето шотладнците доброволно си избраха да робуват под ингилизки ботуш.
  —цитат от коментар 33 на Deaddark


  Още един който ужасно много разбира от неща за които си няма понятие....
  Ако България стане на 20% от това което е Шотландия Вие трябва да сте много щастливи, но уви....първо трябва да си изберете кой да Ви води а не да Ви казва, че се разбирате добре защото и Той е прост и Вие сте прости.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 54. 54 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#45] от "hamiltonf":

  Много нелеп коментар. И аз няма да си губя времето да го подхващам.

 55. 55 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  :Иииии . . . к'во ще стане като бъдат преброени? .
  —цитат от коментар 49 на Косьо Генчев


  Стана, че ЦИК удари през ръчичките тия, дето се канеха да вършат шашми. Ако не беше така, защо едни "почтени" и "радетели за честни и прозрачни избори" другари, така яростно , но за щастие безуспешно, скачаха срещу това решение?

 56. 56 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":Във доста отношения в момента България е по-добро място за живеене от Шотландия. Даже здравната система все още издържа. Имаме всички продукти. Природата ни е запазена. Българите имат 50 милиарда евро депозити, а правителството дори на Радев не може да изхарчи приходите в бюджета. А иначе точно така трябва. Не живееш ли трайно в България не гласуваш.
  —цитат от коментар 35 на Да вярваме на истината


  Явно никога не си бил в Шотландия....😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 57. 57 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ако искате четвърти извънредни избори, гласувайте за Чалгаря. Той ще осигури на Гешев и на Тиквата да глътнат малко въздух и да им се размине.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  И Умната!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  А защо не Русата?
  —цитат от коментар 50 на Незнайко в Слънчевия град


  ... и двете са на кантар да влязат в парламента ...
  ама като нищо умната може и да се пре-ИБГНИ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  За нелегалните машини по складовете изборния ден приключи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 60. 60 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 549 Неутрално

  В 24. МИР трябва да клякате БУКВАЛНО пред машината за да гласуате. Машините са сложени върхучинове на първолаци на има няма 50 сантиметра от земята. Неориентиране членове на секцията, човек влиза вътре и се лута заради неясни указания от всички страни. Сектретярят на секцията отказва да се легитимира, нагла, НАГЛА, НАГЛА и напълно безполезна сбирщина. А се очаква да е обучена. Пуснат е сигнал в ЦИК

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#56] от "padrino":

  Признавам. Бил съм навсякъде в Европа без ОК, Гърция, Италия, Испания и Португалия. Но ОК не ме кефи. Смятам само Италия да посетя.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#56] от "padrino":

  Но и ти имаш супер грешна представа за положението в България.

 64. 64 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Хайде на хаирлия и да видим Суверенът какво ще сътвори тоз път. Щото пред Суверена ние, предполагаемите специалисти, сме като едни първолачета.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 65. 65 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#11] от "дедо Андро":". . . аз ще гласувам "умната" със собствена химикалка, пишеща със син цвят. :)"

  Искаш да кажеш с по-тъмносин цвят, нали? Правилно е точно така.
  —цитат от коментар 22 на Косьо Генчев


  Абе, искрено да ти кажа, не точно това имах предвид, а това, че ще спазя буквичката на закона.
  Но ти ме изненадА с абсолютно точното си предвиждане за цвета на химикалката! Жив и здрав, и ти гласувай с подобна химикалка. :)

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#42] от "foxa55":

  Нека бъдем наясно - Изборния кодекс не забранява политическата агитация, а предизборната агитация.

  Съгласно т. 17 от неговите Допълнителни разпоредби предизборна агитация е призивът да се гласува или да не се гласува за определен кандидат, партия и коалиция.

  Така, че коментарът на "Анти Шишковци" не е нарушение. Иначе моят скъп приятел "uvtest" днес трябва да мълчи като бит з....ник.

 67. 67 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Лека работа на СИК-РИК-ЦИК и дано хората работещи там хабят по малко нерви.Гласувайте.

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Весело

  Аз мълча,
  ти мълчиш,
  той мълчи,
  ние мълчим,
  вие мълчите,
  те крадат.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  В мафиотската държава е друго:
  Аз крада
  ти ЩЕ мълчиш(ако ти е мил живота)
  той ЩЕ мълчи по същите причини
  ние крадем
  вие ЩЕ мълчите, ако искате да си нямате неприятности
  те ЩЕ мълчат по същата причина.

 69. 69 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#55] от "uvtest":
  "Стана, че ЦИК удари през ръчичките тия, дето се канеха да вършат шашми."

  Първо - не се казва "шашма". Умникът от Банкя казва или "уйдурма", или "мошенгия".
  Второ - ЦИК "удари през ръчичките" единствено членовете на СИК.
  И трето - дори не ЦИК, а едни 12 индивида, представители на ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП, по предложение на Емил Войнов - индивид от квотата на БСП, когото познавам от 1995 г. като обратното на остър но крайно упорит . . . както се казваше - става за милиционер.
  Както забелязваш, за такива екземпляри ползвам думата "индивид". В техния случай за хора не може да се говори.

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#69] от "Косьо Генчев":

  Броенето на разписките все пак си има и една добра страна: само да посмее някой да каже, че в изборите има нещо нередно.

  Няма да казвам кого имам предвид, но ако гърне ще му строша едно чекмедже в главата.

 71. 71 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1205 Весело

  Гласувайте, че на всеки 3-и машината пуска и по един зелен сертификат.

 72. 72 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#53] от "padrino":

  Лелче, липсва ли ти указа на БКП да си от по-равните и равните да те слушат мълчаливо. Свърши вече, лелче, сега ти трябва акъл - а там ти е кът, така че с е топли със спомените колко добре е било при Тато.

  DGASSWTFUS!

 73. 73 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#71] от "Petia Nikolova":

  Така е - само че понеже аз имах, ми пусна газирано и шоколад.

 74. 74 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Гласувах за Възраждане.

 75. 75 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 315 Весело

  2022 пак ще гласуваме

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 76. 76 Профил на Булгар
  Булгар
  Рейтинг: 243 Неутрално

  ... Какво предстой!?... предстой оправянето. Е сега ще видите какъв съм пророк. Р.Р. за президент а Да продължим подмяната + БСП (може някой да се закачи в коалицията за цвят) ще са правителството. Гаранция за успех честито на България ! Всички мощно Ууууррааааа!!!

 77. 77 Профил на Булгар
  Булгар
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#55] от "uvtest":

  Ихаааа и ти това сериозно ли го мислиш?

 78. 78 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#76] от "Булгар":

  ГЕРБ+БСП+ДПС ще управляват - дали формално или не, няма значение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK