Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

© Лили ТоушекЗа първи път българите ще избират едновременно президент и народни представители. Докато президентските избори са редовни, то парламентарните са извънредни и трети в рамките на седем месеца в опит за постигане на ново мнозинство и стабилна подкрепа за реформи в страната.


Социологическите прогнози са за балотаж на президентския вот и пореден фрагментиран парламент с шест или седем политически формации. Очаква се оспорвана битка за второто, третото, четвъртото и петото място, в която от значение ще бъдат неуловимите за анкетите преди вота гласове в чужбина. Предварителните оценки на агенциите са за избирателна активност между 47 и 58%, което е повече от предишните избори през юли и близо до тази от април.


По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души. Кандидатпрезидентските двойки са 23, а кандидатите за депутати - 5067, издигнати от 27 партии или коалиции.
По закон гласуването е задължително, но санкция за нарушение няма. На парламентарните избори отново може да се гласува с преференция - отбелязване на предпочитание за кандидат за депутат, което позволява да се пренареждат кандидатските листи. Прагът за валидност на преференциите е 7%, т.е. листата ще се размества, ако някой от номинираните е събрал подкрепа от повече от 7 на сто от гласувалите за издигналата го партията или коалиция. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината са от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.


Гласуването започва в 7 ч. и приключва в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но най-много с един час - до 21 ч. Първите прогнозни резултати на социологическите агенции се очакват към 20 ч. днес, официалните резултати от президентските избори - на 16 ноември, а разпределението на мандатите в парламента - на 18 ноември.


Наблюдатели са регистрирали 20 организации. Акредитираните социологически агенции са четири - "Алфа Рисърч", "Галъп интернешънъл", "Маркет линкс" и "Тренд".


Какви са мерките срещу COVID-19


Вотът се провежда отново в условията на извънредна епидемична обстановка и ограничителни мерки, но за гласуване няма да се изисква зелен сертификат, какъвто е необходим за посещаването на повечето публични места на закрито. Удостоверения няма да се изискват и членовете на комисиите.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия (СИК) по постоянен или настоящ адрес (ако е заявил предварително такова желание). Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Поставените под карантина заради коронавируса отново ще могат гласуват с подвижна избирателна кутия, като заявления могат да се подават и в изборния ден.


Заради извънредната епидемична обстановка отново трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно да се дезинфекцират често докосвани повърхности, в т.ч. и машините и химикалките, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват.


За да бъде установена самоличността му, избирателят показва личната си карта и я поставя на масата пред членовете на комисията, а те сверяват данните, без да я пипат. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко.


Химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване в избирателните списъци, ще се дезинфекцират.


Всичко, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 - четете тук.


Екраните на машините периодично ще бъдат почиствани със спирт. На входовете на секциите и в близост до устройствата ще бъдат поставени дезинфектанти, но ЦИК препоръчва да не се използва гел непосредствено преди гласуване, а избирателите да дезинфекцират ръцете си след това или да носят ръкавици.


Как се гласува с машина за два избора


За втори път в големите секции в страната и чужбина - с 300 и повече избиратели, ще се гласува само с машини. Устройства ще има в 9399 секции в страната, като заради големия брой избиратели в 2121 от тях ще са по две, като и в 208 секции в чужбина, където навсякъде ще са по две. В малките секции - т.е. в селата и на повечето места зад граница, отново ще се гласува само с хартиени бюлетини.


И за президент, и за парламент избирателят ще гласува само на една машина и с една карта. Подаването на гласа е като боравене с банкомат, а устройството е с ограничители, за да не се вижда изборът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като в банкомата, и се чува щракване.


Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

© Лили Тоушек


След това на екрана на машината се зарежда и избирателят първо трябва да избере дали да гласува и в двата вота или само за един от тях. Може да се избере само една от възможностите, а при грешка избирателят може само веднъж да се поправи. След "Потвърждавам" се зарежда бюлетината за избор на президент и вицепрезидент, която е от две страници, който се сменят чрез натискане на "Следваща страница" и съответно "Предишна страница". Изборът се маркира с докосване върху екрана в съответното поле, след което се маркира и поле "Към избори за НС".


Така се визуализира бюлетината за избор на депутати, която също е на две страници, които се сменят по същия начин. От лявата страна са разположени имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати за депутати, независимите кандидати, ако има такива в съответния район, както и опцията "Не подкрепям никого". От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция за предпочитан кандидат от листата (номерът може да се провери предварително на разлепените пред секциите списъци с кандидати). Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача. И този избор се маркира чрез натискане върху екрана.


След това избирателят трябва да натисне "Преглед", да види изписан избора си и да продължи с "Гласуване" или "Промени избора", като вторият надпис е възможност да направи корекция, ако е допуснал грешка.


След като гласува, трябва да изчака машината да разпечата две разписки с различна дължина за двата вота, които после пуска в една непрозрачна кутия, и след сигнал от машината да извади картата. Накрая се подписва в избирателния списък - в различни колонки и по двата вота.


Избирателят няма право да заснема вота си. Ако има нужда от съдействие, член на комисията може да му помогне, но само ако стои на поне 2 метра от машината без да има видимост към нея. Очаква се машината да се изключи, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.Как се гласува с бюлетина


С хартиени бюлетини ще се гласува в малките секции - с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и на плавателни съдове под българско знаме.


При извънредни обстоятелства и след решение на ЦИК в големите секции също може да се премине към гласуване с бюлетини.


Изборът на президент и на депутати става с две отделни интегрални бюлетини, като избирателят трябва да каже на комисията в кои избори иска да участва. Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на избирателната комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


Бюлетината за президентските избори включва списък на кандидатските двойки и опцията "Не подкрепям никого". От лявата страна на бюлетината за избор на народни представители са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, имената на независимите кандидати и опцията "Не подкрепям никого"; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре, т.е. за кандидатите за народни представители в съответните листи.


Гласува се само в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за президент и вицепрезидент, като знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него двойка или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.


Трети избори за годината: правилата за гласуване 2 в 1 и какво предстои

© Велко Ангелов


Вотът за парламент се отбелязва по същия начин - със знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на партия, коалиция или независим кандидат за депутат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Същото е и условието за действителност - отбелязването с тези знаци да е с химикалка, пишеща със син цвят. По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за предпочитан кандидат за депутат, като постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.


Всяка от бюлетините се сгъва отделно и така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Бюлетините се пускат в различни прозрачни урни. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в тъмната стаичка за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка за гласуване, когато в нея има избирател.


При гласуване с машина други лица освен избирателят да бъдат на по-малко от 2 метра разстояние, да имат видимост към екрана й и отбелязания вот.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK