На живо

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

Избрано от редактора
Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Юлия ЛазароваЗа трети път в тази година българските избиратели се явиха на избори - този път 2 в 1 - на редовни за президент и та извънредни за народни представители.


При ниска избирателна активност - под 40 на сто според социологическите агенции, се очаква в парламента да влязат шест партии.


Изборният ден премина спокойно, без съществени нарушения. Единствено съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ще получи глоба след като в изявление за медиите съобщи името на кандидата за президент, за когото е гласувал и обяви номерата на предпочитаните от него бюлетини.
Проблеми на някои места имаше и при машинното гласуване. Избиратели твърдяха, че са избрали погрешно гласуване само в единия вид избори и настояваха да дадат гласа си повторно и за другия вид. Това не е разрешено, но в единични случаи председатели на комисии са го разрешавали. Проследете пода на изборния ден и изявленията на партийните лидери при гласуването в хронологията.


Какви са резултатите от изборите четете тук.
Събитията след края на изборния ден следете на живо тук.
Изборното студио на "Дневник" гледайте тук.

Избирателна секция в Оксфорд.

© Мария Спирова

Избирателна секция в Оксфорд.


Въпреки споровете между Централната избирателна комисия и изборните доброволци, българите зад граница и този път успяха да организират нормалното протичане на изборния ден. Заради големия интерес на места се образуваха опашки от желаещи да гласуват.

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Надежда Чипева


Като "рекордно ниска" определи избирателната активност зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По думите му ако темпото на гласуване се запази същото, то активността, която ще бъде отчетена в края на изборния ден няма да надхвърли 40%. Според Томов изненадващ факт е, че за момента най-високата избирателна активност е отчетена в 23-ти многомандатен избирателен район София (32,74% за паралемент и 32,77% за президент и вицепрезидент)."Никога досега в София не е имало най-висока активност в страната", заяви Томов. На другият полюс е Кърджали, където активността е около 19%. Той обясни ниската избирателна активност с многото избори тази година и пандемията от COVID-19.


Росица Матева допълни, че общо 59 устройства за машинно гласуване са преустановили работа в изборния ден. В чужбина няма сигнали за спрели машини.


Жалбите подадени в ЦИК са 14, а сигналите за нарушения - 131. Те ще бъдат разгледани от Районните избирателни комисии.

Бойко Рашков

© Велко Ангелов

Бойко Рашков


Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, са повече от предишните избори, а натискът към избирателите е увеличен. Това коментира в изборното студио на "Дневник" министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.


По думите му отделните партии са започнали да работят заедно по места, за да получат контролиран вот от избирателите. Какво още каза министърът, четете тук.

Започна Изборното студио на "Дневник". Очаквайте да обявим резултата от вота, анализите и коментарите на гостите.


Избирателната активност към 16 ч. е 25.72%

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Надежда Чипева


Избирателната активност към 16 ч. е 25.72% към 16 часа на изборите за президент и вицепрезидент, съобщи Централната избирателна комисия.


Най-висока е активността на избирателите в 23-ти многомандатен район в София - 32.74% и Смолян 21.54%. Най- слаба е в Кърджали - 19.06% и Силистра - 20.92%25.58% от избирателите са дали вота си за народни представители към този час. Отново най-много хора са гласували в 23-ти МИР в София - 32.57% и в Смолян - 31.13% Най-малък е делът на гласувалите в Кърджали - 19.03% и Пловдив - град - 20.66%


Изборният ден зад граница преминава сравнително спокойно. Българите в чужбина гласуват днес в общо 750 секции в 68 държави. Най-много опашки се образуваха в Турция, където секциите наброяват 126. Основните трудностите, които имат българските изселници там, са с машинното гласуване. Засега голяма активност се наблюдава във Франция, Германия и Великобритания.


Изборният ден в Австралия и Нова Зеландия приключи, а в САЩ и Канада започна преди два часа.


Подробности четете тук.

Избирателната комисия ще глоби Кирил Петков

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Надежда Чипева, Капитал


Централната избирателна комисия (ЦИК) е установила нарушение в изказването на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който след като упражни правото си на вот днес, обяви номерата на кандидатите, за които е гласувал. Това стана известно от втория за деня брифинг на ЦИК. Според изборната комисия изявлението на Петков е разтълкувано като неправомерна агитация, затова ще му бъде съставен акт въз основа на който ще бъде наложена глоба. Размерът ѝ ще бъде определен по-късно.


От изборната комисия съобщиха, че до момента са постъпили 66 жалби и сигнали, свързани най-вече с агитация в социалните мрежи.


Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Лили Тоушек


Продължават проблемите с гласоподавателите, които след като гласуват веднъж в единия избор, настояват да им бъде дадена втора смарт карта, за да гласуват и за другия избор. Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов отново подчертаха, че може да се гласува само веднъж и само с една карта.


Общо при 39 устройства за машинно гласуване са възникнали проблеми. В тази секции се е наложило да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Избирателната активност е по-ниска от предходните два вота към 11 ч.

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Надежда Чипева


Избирателната активност към 11 ч. за изборите за президент и вицепрезидент е 8.65 ч., съобщи централната избирателна комисия. Тя е най-висока в Ловеч - 11.04, а най-ниска в град Пловдив - 3.44.Избирателната активност за парламент е 8.59%. Гласували са малко над 500 хил. души в страната. Отново най-високият показател е в Ловеч - 10.99%, а най ниският - в град Пловдив - 3.35%


Коалиция ГЕРБ-СДС в София подаде жалба за грубо нарушаване на забраната за агитация в изборния ден от страна на Кирил Петков - кандидат за народен представител от ПП "Продължаваме промяната". В нарушение на закона Кирил Петков извърши явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден и ЦИК следва да направи проверка и да го санкционира, твърдят от ГЕРБ-СДС. След като гласува, той призова избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация, се посочва в жалбата.


Какво каза Кирил Петков пред журналисти четете и гледайте във видео в блока в 9:24 ч.

Борисов гласува за "промяна на промяната"

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Велко Ангелов


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е много важно "да се промени промяната", донесла поскъпване на тока в пъти и най-много починали в света от COVID-19.


След като гласува, пред репортери той разви тезата си, че служебният кабинет "всеки понеделник тегли по половин милиард", спрял е всички инфраструктурни проекти и допуска "безотчетното крадене на някои олигарси, свързано с тока" и неправенето на нищо за културата и екологията.


Няма сфера, в която да не е пълен хаос, освен в кражбите, обобщи Борисов.


Лозан Панов към "другарите": Краят ви наближава

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Юлия Лазарова


Издигнатият от инициативен комитет за президент Лозан Панов се обърна с предупреждението "Гответе се, краят ви наближава" към "другарите, чиито пленници сме повече от 32 години".


Чрез репортерите, които го очакваха след като гласува, той се обърна и към симпатизантите си с призива: "Стягайте се, битката тепърва предстои".


Панов добави, че в последните 7 г. (откакто оглавява Върховния касационен съд) е научил как действа задкулисието, а последните отговори, от които се нуждаел, дошли в тази предизборна кампания. Не даде отговор на въпрос на "Дневник" има ли конкретен повод за твърденията му във "Фейсбук" от последните дни по адрес на "Демократична България".


ДПС съобщи, че Делян Пеевски е гласувал в село Бабяк

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© ДПС Пресцентър


Водачът на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград Делян Пеевски е дал гласа си днес в село Бабяк, община Белица, съобщи пресцентърът на ДПС.


"Гласувах за връщане на държавността, за да се развива Родината ни и да заеме своето достойно място в ЕС", е заявил Пеевски, цитиран от пресцентъра. Дългогодишният депутат на движението, който не е партиен член, с ебеше оттеглил от политическия живот тази пролет, но след като САЩ го санкционираха по антикорупционния закон "Магнитски", се кандидатира отново.


Той е цитиран да казва, че най-ценният капитал на България са хората и дълг на политиците е да създават такива условия за развитие на регионите, че гражданите да имат работни места и достойно заплащане на труда, а икономиката да прогресира.


"Политиците са длъжни да постигнат консенсус по определени надпартийни теми", продължава прессъобщението за изявлението на Пеевски. Цитирано е негово мнение, че политиците не само трябва да осигурят нужните условия за развитието на страната, но и за процъфтяване на толерантността и разбирателството между самите граждани.


"Делян Пеевски подчерта също, че е крайно време да бъдат сложени спирачки на олигархичното задкулисие в страната, опитващо се да противопоставя гражданите на България едни на други и спъващо прогреса и развитието на държавата и обществото й", завършва съобщението.


Пеевски засега е единственият водач на листа, за гласуването на когото пресслужбата на ДПС разпространява специално съобщение. Досега са разпространени такива единствено за почетния председател Ахмед Доган и лидера и кандидат- президент Мустафа Карадайъ.

Герджиков гласува "за промяна на политическия стил и отказ от омразата"

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Юлия Лазарова


Кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет Анастас Герджиков се надява след изборите управлението на страната да поемат "истински държавници, които да се интересуват не само от България, но и от всеки от нейните граждани". След като гласува Герджиков изрази надежда утре страната са се събуди "различна, успокоена и щастлива, да имаме редовно работещо правителство и работещ парламент",


Той каза, че е гласувал за да промяна на политическия стил и поведение, "да се откажем от омразата и противопоставянето".


Той очаква коалиционно управление, което работа на коалицията е да изведе страната от политическата криза и оттам от здравната, ценовата и икономическата. Изрази надежда избирателната активност да е висока.


Има случаи гражданин да гласува само в единия избор и след това да поиска друг

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Юлия Лазарова


Има случаи, при които гражданин, избрал да гласува само в единия от двата вида избори, да гласува с машина, а след това да настоява пред Секционната избирателна комисия да премине процедурата втори път. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Той добави, че в някои случаи председатели на комисии са позволявали това и подчерта, че това е забранено.


Томов напомни, че в двата избора - за президент и парламент , се гласува последователно с една карта като избирателят посочва на екрана на машината една от трите възможности:

  • да гласува в двата вида избори последователно,
  • да гласува само за президент,
  • да гласува само за парламент.

32 секции в страната се е преминало към гласуване с бюлетини заради проблеми с устройствата за машинно гласуване, съобщиха от Централната избирателна комисия. Те уточниха, че проблемите са или че самата машина не е заработила, или че е имало проблеми със смарт картите и екраните на устройствата.


Общо устройствата в страна, на които ще може да се гласува са 11 936. Подвижните избирателни секции за хора с трайни увреждания са 339, а за тези поставени под задължителна карантина или изолация - 175. В болници и места за социална грижа са разкрити 167 секции, съобщиха още от ЦИК.


По информация на комисията има подадени 32 жалби и сигнали за нарушения в изборния ден, като 7 от тях за агитация в социалните мрежи. Няма постъпили сигнали за сериозни нарушения. Предстои комисията да вземе решение по сигнал за разкриване на вота на един от претендентите за Народното събрание, който в изявление пред медиите тази сутрин съобщи за кого е гласувал.


Гласуването извън страната също протича спокойно, заяви говорителят Томов. По думите му се наблюдава по-засилена избирателна активност спрямо 11 юли. Единствените проблеми зад граница са отсъствията на членове на секционни комисии на места, но това не е попречило изборния ден да започне нормално, каза Томов.

Рашков гласувал да няма повече кражби

Бойко Рашков, снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Бойко Рашков, снимката е архивна


Нямаме никакви сериозни поводи да мислим, че някой се старае да злоупотреби с машини, с правото на гражданите да гласуват по съвест и убеждение, заяви пред медиите вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков, цитиран от БТА.


Той добави, че има отделни случаи, в които все още продължават опитите да се купуват гласове в някои региони на страната.


Рашков даде пример за случай в Хасковска област, където "един кмет се е опитал да размахва пръст на един от ръководителите на полицейска служба в областта там и да му държи сметка защо противодействат на лице, което навлиза в избирателната секция и плаща за гласуване по един или по друг начин".


По думите на Рашков изборният процес протича нормално и няма "остри сигнали" за проблеми.


"Гласувах да има управление в България, което да не позволи повече кражба като тази, която бе извършена последните години във връзка със строителството на магистралите. Нарекъл съм тази кражба "кражба на века", каза вътрешният министър.

Манолова настоя отново да има Комисия по ревизията


Мая МаноловаСнимка: Изпарави се, БГ!

Мая МаноловаСнимка: Изпарави се, БГ!


Представителят на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова призова гласоподавателите да объркат сметките на говорилите против машинното гласуване. Тя изрази надежда след изборите България да се превърне в страна, където успяват хората, които се трудят, а не мафиотите. "Успехът е възможен, ако сме всички заедно, иначе промяна няма да се случи" каза Манолова. Тя изрази увереност, че ще има управление на промяната, което ще промени България, а в следващото Народно събрание ще има отново Комисия по ревизията.

Радев: Изборите предопределят пътя - към държавността или към задкулисието

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Юлия Лазарова


Днешните избори ще определят дали ще продължат започналите процеси на оздравяването на държавността или задкулисието ще се върне на власт. Това заяви президентът Румен Радев, който е кандидат за втори мандат, след като гласува днес. Той призова всички да бъдат съпричастни с бъдещето на страната и да излязат гласуват.


Най-важното е да се състави правителство с устойчива подкрепа на българския парламент, заяви държавният глава.


Запитан как оценява решението на Централната избирателна комисия да се броят всички разписки от гласуването, отговори: "Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи" и изрази убеденост, че изборната администрация ще си свърши работата.


"Началото на преговорите между Северна Македония и ЕС няма да зависи от следващото ново правителство и нов парламент, а най вече от самата Северна Македония", отговори той на въпрос на македонски журналист. Повтори българската официална позиция, че "пътят на СРМ към начало на преговорите е в спазването на правата на македонските българи и изкореняването на езика на омразата и системната дебългаризация".


Избирателната комисия очаква проблеми в 1% от секциите

Изборният ден в страната, а и в чужбина, започна нормално, а проблемите засега са по-малко от на предходните парламентарни избори на 11 юли 2020 г. Това съобщи за БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов.


Той потвърди, че в три секции не са проработили машините и там е преминато на хартиено гласуване.


"Три от 12 хиляди секции, от които в 9400 се гласува с машини - това е достатъчно малко число. Вероятно ще има и други, които ще се установят. Предварително очакваме, че в около 1% от секциите ще има проблеми, т. е. в около 90-100 секции. Така е било досега и това е свързано с техническата годност и устойчивост на самите устройства. Очакваме до към 10.00 часа да се избистри напълно картината", коментира Томов.


Повече подробности четете тук:

Премиерът призова към осъзнато гласуване

Премиерът Стефан Янев призова всички българи да упражнят правото си на глас. Нашето право на избор е във фундамента на демокрацията, заяви служебният премиер Стефан Янев пред журналисти, след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители.


Министър-председателят каза, че трябва да гласуваме с идеята, че нашият избор е важен, значим и трябва да го правим съвсем осъзнато. Призовавам българските граждани да направят своя избор, защото това е избор за бъдещето на страната, каза премиерът.

Приоритетите на Кирил Петков са смяна на главния прокурор и работещо антикорупционно звено

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Надежда Чипева, Капитал


Гласувах за продължаване на промяната, заяви на излизане от избирателната секция Кирил Петков от "Продължаваме промяната".


Според него трябва да се влезе смирено в предстоящата след изборите дискусия между политическите сили. "Знаем, че коалиционно ще е следващото правителство, а смяната на главния прокурор и създаването на действаща антикорупционна агенция, която действително да се бори с корупцията, са двете политики, без които не можем", добави Петков.


В отговор на въпрос за отношенията със Северна Македония каза, че "трябва да има работен диалог, а историците да са част от него, но да участват и икономистите и хората от културата. "Не нормално да се лети от София до Скопие през Виена и българският бизнес по-лесно да продава в Австралия, отколкото в Северна Македония", каза лидерът на "Продължаваме промяната".


Не нормално да се лети от София до Скопие през Виена


Кирил Петков,

лидер на Продължаваме промяната


Петков обяви пред медиите числата на двете бюлетини с които е гласувал и името на кандидата за президент, който е подкрепил. като в отговор на друг въпрос каза, че е споделил това като гражданин и изрази мнение, че това не е агитация, каквито са отговорите на екзитпол.


Изрази увереност, че ако гласуват над 3 млн. души неговата политическа сила може да бъде номер едно.


Христо Иванов призова избирателите да не се поддават на опитите да ги демотивират

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Юлия Лазарова


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази надежда, че това са последните избори за дълъг период от време след като упражни правото си на глас. Той изрази пожелание "да оставим на следващата генерация страна, която носи надежда и гордост".


Иванов призова всички граждани да се противопоставят на опитите да се потисне избирателната активност. и да гласуват. "Разходете се до урните, лесно е", обърна се той към избирателите.


Освен кризите к коронавируса, енергоносителите и цените пред България има и много възможности, по които трябва да започнем да работим, така че да променим страната в рамките на две - три години, каза Иванов.


Мустафа Карадайъ, снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Мустафа Карадайъ, снимката е архивна


Лидерът на ДПС и кандидат - президент Мустафа Карадайъ гласува в Кърджали като призова гражданите да излязат и да гласуват за отговорни, знаещи и можещи политици с държавническо поведение. Според него служебното правителство не е било на висота и има съмнения в организацията на вота.


Гласувах за възстановяване на държавността в България и за единството на нацията, каза Карадайъ.


Според лидера на ДПС броенето на контролните разписки 100% е задължително. Според него те са въведени именно за да има доверие в електронния вот. "Няма никаква логика да има контролна разписка и да не се брои. За какво ни е тогава" попита риторично той.

Нинова се обяви за повече държава

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Лили Тоушек


Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза пред журналисти на излизане от секцията след като даде вота си, че е гласувала за промяна, стабилност, предвидимост и прогнозируемост, за сигурност на семействата, за управление, което разумно да овладее ковид - кризата и ръста на цените. За държава, която да подкрепя хората във всичко, което е възможно и обобщи - сигурност, стабилност и предвидимост.


Изрази увереност за съставяне на мнозинство, което да реши тези въпроси, и да бъде съставено правителство


Според нея президентската институция трябва да е стабилна, която дава сигурност, обединява и дава посока.


В отговор на въпрос Нинова каза, че броенето на контролните разписки, е за да потвърди, че изборите са истински и няма манипулации. Повтори, че няма договорки между БСП и ДПС.


Доган: Аз не участвам в политиката вече

Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Георги Кожухаров


Почетният председател на Ахмед Доган гласува малко преди 8 ч. в София.
Запитан дали ДПС ще участва в управлението, той каза: Аз не съм в политиката вече".


Той не отговори на въпроса на "Дневник" дали кандидатът за депутат Делян Пеевски, който се върна в политиката след като беше поставен от САЩ под санкциите на антикорупционния закон "Магнитски" е неговият наследник и вече "разпределя порциите" в партията. Не направи и изявление.


Изборният ден: Ниска избирателна активност и раздробен резултат на вота (хронология )

© Георги Кожухаров


Доган дойде в изборната секция придружаван от охрана. През юли 2020 г. се разбра, че Ахмед Доган вече разполага с частна охранителна фирма. "Електрик секюрити" бе основано в дните около началото на напрежението около почетния лидер на ДПС край морските му сараи в парк "Росенец" край Бургас и антиправителствените протести. Решението за създаването на компанията е взето на 10 юли - ден преди плажната акция в "Росенец" и преди Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски да се откажат доброволно от охраната си от НСО, която ползваха дълги години.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK