При висока избирателна активност и с опашки на места протича вотът в чужбина

Опашка за гласуване пред българското посолство в Париж

© Боян Караджов

Опашка за гласуване пред българското посолство в ПарижБългарите в чужбина гласуват днес в общо 750 секции в 68 държави. По информация на Централната избирателна комисия гласуването зад граница преминава спокойно.


Засега проблеми са възникнали основно в Турция, където на места са се образували дълги опашки пред секциите, които този път са 126. Очаква се там избирателната активност да е и по-висока в сравнение с предишните два вота през април и юли. На предишните парламентарни избори на 11 юли в Турция гласуваха 27-29 хиляди души, а през април - 22 хиляди.


До напрежение се е стигнало в истанбулския квартал "Авджълар", където се е образувала опашка още преди началото на изборния ден, предава БНР. Първият гласувал е искал да даде своя вот и за президент, и за парламент. "Натиснах двата бутона, не знам защо така стана. Малко по-трудно е от предишния път", обяснява той. Объркване се е получило и с разписките, защото за всеки вот е имало поставена отделна урна. За да не се блокира опашката, местните са искали от членовете на секционната комисия да им помагат. Те обаче са отказвали с аргумента, че нямат право. Много от избирателите са се отказали от своята секция и са се отправили към друга секция в Истанбул, където се гласува с хартиени бюлетини. "Не можем да управляваме машината", споделят те.
Огромни опашки от желаещи да гласуват са се извили в турския град Измир, съобщи Нова ТВ. Снимки може да видите тук.


Вотът в Европа


По-висока избирателна активност се наблюдава от българите на стария континент, съобщи по-рано днес говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По думите му основният проблем, който е възникнал в секциите в Европа е при съставянето на секционните комисии. Членове на някои комисии са се отказали да се явят в изборния ден, а други изобщо не са знаели, че са назначени за такива, обясни Томов. В крайна сметка всички секции са заработили благодарение на изборните доброволци.


Предиобед се е образувала опашка пред българското посолство в Париж. Времето за изчакване е било между половин до 1 час, предаде Боян Караджов, координатор на Мрежата на изборните доброволци. По негова информация до 14.00 часа в Париж са гласували 865 души. В столицата се намират три от общо 18-те секции, образувани във Франция. Гласуването в Париж е изцяло машинно, така е в още три секции в страната, останалите 12 са с хартиени бюлетини.


Опашка се е извила за кратко и пред българското посолство в Берлин. В една от секциите там изборният ден е започнал със закъснение заради проблеми с членовете на комисията, които не са се явили. Към 16.00 часа българско време пред посолството са се образували опашки, а изчакването е около час, съобщава Катя Костова, председател на секционна комисия в Берлин.


Заради ограничения, наложени от местните власти, на тези избори в Германия може да има секции само на до 40 адреса, извън дипломатическите и консулските служби. Мартин Чилев, който е изборен доброволец в секцията в Дуисбург, съобщи за "Дневник", че избирателната активност на 14 ноември избирателната активност е по-ниска отколкото на изборите през април, но по-висока отколкото на изборите през юли. За него обяснението за по-малкия брой желаещи да гласуват, е в намаления брой адреси, на които може да се гласува.


Малка опашка се е образувала и пред посолството в Берлин.

© Симеон Василев

Малка опашка се е образувала и пред посолството в Берлин.


В Обединеното кралство гласуват в 132 избирателни секции, 46 от които са в Лондон. Ще бъдат използвани общо 92 машини. Беше съобщено за повреда на една от машините за гласуване в посолството, но иначе всичко до момента протича нормално и спокойно на изборите за народни представители и президент. Въпреки някои очаквани проблеми със съставите на СИК, всички секции на Острова отвориха врати тази сутрин. Това бе потвърдено и от посланик Марин Райков, който пусна бюлетината си в посолството. Там вече се забелязва леко струпване на гласоподаватели, съобщава БНР.


Гласуването в Америка


Изборният ден започна и в САЩ и Канада. Първи, в 14 часа българско време, имат възможност да гласуват, българите, които се намират по Източното крайбрежие, съобщиха от Министерството на външните работи.
Българските граждани в САЩ могат да упражнят правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание в 55 избирателни секции, а в Канада в 16. В САЩ в 8 секции ще се гласува с машини, а в Канада - в 2 секции.


Най-късно изборният ден зад граница ще започне и приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отварят в 17 часа българско време, а гласуването ще приключи утре в 6:00 часа българско време.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK