Интригата след изборите: три възможни варианта

В лицето на "Продължаваме промяната" храбрият български избирател отново гласува голямо доверие на нова политическа сила, за която не знае почти нищо.

© Надежда Чипева

В лицето на "Продължаваме промяната" храбрият български избирател отново гласува голямо доверие на нова политическа сила, за която не знае почти нищо.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Ще има ли България най-после редовен кабинет? Краткият отговор гласи: по-вероятно е да има. Основанията за него обаче са свързани не толкова с изборните резултати, колкото с други фактори. Иначе резултатите сами по себе си не звучат много оптимистично.


Три варианта
Не звучат много оптимистично, защото на практика (макар и с някои разлики в списъка на бъдещите парламентарни играчи и тяхната подредба) като цяло съвпадат с резултатите от предишните два избора и в много голяма степен предвещават повторение на ситуацията след тях.


Независимо от това коя партия е първа и коя е втора, големият въпрос на тези избори бе за съотношението на силите между партиите на промяната и партиите на статуквото. Това съотношение в общи линии остава непроменено, така че нищо не е изключено. Оттук нататък са възможни три варианта. България може да поеме по пътя на промяната (която според някои вече е започнала), да се върне назад или да продължи да тъпче на място.


Партиите на промяната


Първият вариант е партиите на (донякъде условно казано) промяната най-после, от третия път, да успеят да съставят парламентарно мнозинство и да излъчат редовно правителство. На изборната стартова линия тези партии бяха с една повече в сравнение с изборите през април и юли. Но накрая в парламента се оказаха пак толкова - три. Които, също както в предишния парламент, не успяха да постигнат основната си цел - да съберат мнозинство от поне 121 депутатски места, за да могат без помощта на някоя от старите партии да съставят правителство


Както можеше лесно да се предвиди, надеждата, че появата на новата партия "Продължаваме промяната" ще разшири присъствието на политическите сили, желаещи промяна на доскорошния модел на управление, се оказа напразна. Ефектът от тази поява излезе нулев за съотношението на силите между двата лагера, след като вместо да привлече допълнителни избиратели, новата партия отне от гласовете на другите реформаторски партии. Една от тях - "Изправи се БГ! Ние идваме" - дори остана извън Народното събрание. Победилата на изборите през юли "Има такъв народ" (ИТН) пък понижи резултата си повече от два пъти. Което, разбира се, е и следствие от досегашното ѝ поведение. Така, между другото, избирателите дадоха ясен отговор на въпроса, занимавал всички през лятото - кой е виновен за проваления опит за съставяне на правителство.


Тук пътьом да отбележим, че в лицето на "Продължаваме промяната" храбрият български избирател отново гласува голямо доверие на нова политическа сила, за която не знае почти нищо (освен за двамата ѝ лидери и още някоя и друга личност).


И така - партиите на промяната отново ще се нуждаят от помощта на БСП. Задачата донякъде се улеснява от обстоятелството, че мандатът за съставяне на правителство ще отиде при "Продължаваме промяната", а не при БСП. Това вероятно би намалило претенциите на социалистическата партия за водеща роля и би я направило по-сговорчива. Но и така, за да се стигне до коалиционно споразумение, ще трябва да се направят много компромиси и да се преодолеят много видими и невидими препятствия. И съвсем не е изключено партиите на промяната (плюс БСП) отново да не се разберат.


Партиите на статуквото


Колкото и на пръв поглед да изглежда малко вероятно, не е изключен и вторият вариант - парламентарно мнозинство и правителство на партиите на статуквото начело с ГЕРБ, каквито заявки се чуват от техния лагер. Трябва да се отбележи, че те потвърдиха резултата си от предишните избори. Въпреки лавината от скандални разкрития за безобразията по време на над десетгодишното управление на партията на Бойко Борисов и въпреки демонстративното връщане на Делян Пеевски в листите на ДПС и в парламента. Което води до доста нелицеприятни изводи за избирателите на тези партии.


Досега всички партии на промяната (плюс БСП) се заричаха, че не биха влезли в каквито и да било отношения с двете партии, олицетворяващи предишния модел на управление. Дали обаче някои от тях не биха се отметнали от думата си и не биха подкрепили компромисно, в името на националното спасение, някой надпартиен експертен кабинет заедно с ГЕРБ и ДПС? Такава коалиция, впрочем, (с ИТН и БСП в състава) преди изборите действаше в Централната избирателна комисия.


Шансовете за реална промяна


Разбира се, в случай че се провалят първите два, не е изключен и третият вариант - нови скорошни предсрочни парламентарни избори още в първите месеци на следващата година. Но е много по-малко вероятен в сравнение с изборите през лятото. Не толкова заради изборните резултати, колкото заради инстинкта за самосъхранение на политическите партии, който най-после ще заработи. Да не послушат обществените настроения и очаквания този път за тях ще е равносилно на самоубийство.


Доколко стабилно и дълговечно обаче ще бъде евентуалното парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство? Ще бъде ли то в състояние да започне и да осъществи необходимите реформи и да отвоюва обратно превзетите институции на държавата? Какви ще са шансовете на реалната, необратима промяна в България?


Струва ми се, че засега отговорите на тези въпроси не са много оптимистични. Тук хубавите неща стават много бавно. А и няма никакви гаранции, че изобщо стават.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Нека дадем път на младежта. Тя има устрема, заряда. А ние отзад с бастуните крепим Идеите и семейството, разбира се ;-))

 2. 2 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Уж анализ, а пък нищо.
  Но пък от немските вълни.

  кратък
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Каквото и да правят да се разбират по - бързо понеже има сериозни проблеми за решаване.

 4. 4 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами то няма много какво да се анализира.
  ПП поне сега ще трябва да покажат дали зад гръмките думи стои нещо. И най-вече дали и кой стои зад тях??

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 5. 5 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Еми явно статуквото си има твърди избиратели, които гласуват винаги за тях. Още помня баба ми, която обесняваше, че нямала за кого да гласува. Питах я: "Нали харесваше този човек?" "Е, да ама той вече не е от партия Х" беше отговора. Та дали ни харесва или не това означава, че и още 5 избори да правим резултата ще е сходен. За мен тези резултати означават, че воля за променя има, но по-скоро промяната се търси през по-диалогични представители на протестите. От там и това преразпределение между протестните партии, а фиксираните фенове си остават при ГЕРБ, ДПС и БСП.

 6. 6 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 538 Неутрално
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":

  Уж пост, пък нищо.
  Поздрави на Севдалина Арнаудова.

 9. 9 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Нека дадем път на младежта. Тя има устрема, заряда. А ние отзад с бастуните крепим Идеите и семейството, разбира се ;-))
  —цитат от коментар 1 на Бланш


  На коя младеж?
  На тази, която показно нарушава Конституция и действащи закони?
  На тази която още не е влязла в управлението, но действа целесъобразно, вместо законосъобразно....и дори не може да допусне, че може да прави грешки?
  Очевидно, Вашата младеж не е нашата младеж....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 10. 10 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 768 Неутрално

  То става ясно, че избори до дупка не е решение... вижда се, че хората гласуват все по-малко...

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  "Струва ми се, че засега отговорите на тези въпроси не са много оптимистични. Тук хубавите неща стават много бавно. А и няма никакви гаранции, че изобщо стават "

  И КОИ са точно ХУБАВИТЕ НЕЩА ?

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Първоначалната идея беше ДБ + Мая + БСП да управляват. Слави ги изненада.

  После се спретна ПП да измести Слави, който беше независим и изненада всички.

  Делението ще бъде на про-президентски партии и не много такива. :)

  ПП + ДБ са такива - ама нямат мнозинство. Затова ще им трябват и БСП и ИТН. Проблемът обаче е, че и двете партии може да обявяват подкрепа за президента, но няма да му играят по свирката. Докато ПП ще правят какво им се каже от там.

  В този смисъл проектът на ДС успя от третия път, а Слави беше пречка но не зацепи горкия.


  Достатъчно е да се проследи наратива срещу избирателите на Слави - тогава бяха чалгари и миячи на чинии. Сега обаче като гласуваха за ПП - изведнъж станаха харвардци - млади, умни и красиви. :)

 13. 13 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 570 Неутрално

  С тези "доста нелицеприятни изводи за избирателите на тези партии" преминавате границата на цивилизования тон, което е безотговорно в и без това напрегнатата ситуация, в която се намираме.

  Правете каквито искате внушения за партийните лидери, но не насаждайте омраза към избирателите. Ако не ви харесва как са гласували, опитайте се да ги привлечете.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Другото хубаво нещо на тези избори е, че влезе копейкин.

  Без копейкин, БСП се виждаха като балансьор и можеха да кажат "Ей, умните и красивите, ако няма да правим с вас правителство, отиваме при лошите и крадливите и правим с тях". Е сега не могат ГЕБР + ДПС + БСП нямат достатъчно гласове, копейкин им развали тази схема. :)

 15. 15 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ядосан Октопод":

  Нещо си се объркал ядосаний, нямам нищо общо с гербеляка.
  Първо чети, а после раздавай определения по картинка.

  кратък
 16. 16 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Никой не е казал, че гласувалите за ПП не са миячи на чинии. Това е проблемът, че отново много хора гласуват за почти непознати хора които организират партия вчера с гръмки лозунги и обещания за спасение. Сред тях има и чалгари и мутри и т.н.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Правителство да, но с няколко важни неща за свършване и на пролет избори отново, иначе компромисите навлизат в сферата на идеологията.

 18. 18 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_flea":

  Да, вашата младеШ е Георг Георгиев, 40 годишния младеШ!

 19. 19 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мариана Кълвачева":

  Да бе ;)
  Аз съм расъл на дървото и не съм ти чел герберопитанията.

 20. 20 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Поредния нищоказващ анализ

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 21. 21 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ядосан Октопод":

  Ами явно не си чел.
  Щракваш върху името ми, после отиваш на постингите ми и преценяваш дали съм от герберастията или не съм.
  Може да се върнеш доста назад и да прочетеш, ако не те мързи.
  А ака ще си приказваш ей така, лаф да става, не си намерил човека.
  Аз коментирам само по същество и с хора, които са надрасли запалянковщината и гледат обективно.
  Капиш ?

  кратък
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":Никой не е казал, че гласувалите за ПП не са миячи на чинии. Това е проблемът, че отново много хора гласуват за почти непознати хора които организират партия вчера с гръмки лозунги и обещания за спасение. Сред тях има и чалгари и мутри и т.н.
  —цитат от коментар 16 на pm


  Така е, но сега никой не нарича избирателите на ПП чалгари или с други обидни имена както беше на предните избори. :)

 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  1. Експериментът приключи успешно за реакцията. Три е щастливо число, правителство ще има. Поне 2-3 години. Няма да ви хареса. Следват глад и унижения. Малце стагфлация, малце набиване на канчета. Абе, няма да ви е до чекмеджета.
  2. Ако Ицето вземе та възкръсне и след тия избори, по-добре да пробва религиозна кариера.
  3. Обективно, най-голямо преливане на гласове има от Слави. Което е логично, това са групата сричащи изчегъртвачи, ядосани на "мутрата", че не получават 3 000 лева на месец, въпреки че знаят почти цялата таблица за умножение и притежават шофьорска книжка. Ясно е, че по същите причини, от ДеБъ също има оттичане. По умно-красива линия. Все пак Кирето е харвардски възпитаник, ако че у Харвард не са запознати с това обстоятелство.
  4. Както многократно се предупреждаваше, единственият победител от премахването на ограничението за максимален брой избирателни секции в страни извън ЕС е...,не Ице, не си ти. Е ДъПЪСъ, почерпихте Карадъйъ.
  5. И накрая, минутка позитивно мислене- трудните времена раждат силни, мислещи хора, може пък най-накрая да се роди истинско синьо в политическата палитра. Така де, какво ли не се случва по време на чума?

 24. 24 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":

  Е, то и за ИТН гласужаха различни избиратели. Сега някои от тях се преляха в ПП, някои във възраждане, някои се върнаха към Герб... Проблемът е, че повечето хора имат много ниска политическа култура и не могат да видят по далече от пропагандните лозунги.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Бойко,бедни ми Бойко,за какво ти трябваше да се захващаш с Радев?Човек с твоят политически усет и футболен талант да си вкара такъв автогол!

 26. 26 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Другото хубаво нещо на тези избори е, че влезе копейкин.Без копейкин, БСП се виждаха като балансьор и можеха да кажат "Ей, умните и красивите, ако няма да правим с вас правителство, отиваме при лошите и крадливите и правим с тях". Е сега не могат ГЕБР + ДПС + БСП нямат достатъчно гласове, копейкин им развали тази схема. :)
  —цитат от коментар 14 на realguru


  Ами първо преброй мандатите в началото за ГЕРБ ДПС БСП - 58+36+27 =121 !
  Така, че не бързай да отписваш такава далавера и не се радвай на Копейкин.

 27. 27 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 907 Неутрално

  ДБ вкараха с геополитическото си невежество 5 мандата повече от Турция за ДПС. Докато сме в ЕС и НАТО, сме обречени да се самоизчегъртваме - от 9 мил вече сме под 7.

 28. 28 Профил на Бай Стоен
  Бай Стоен
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_flea":

  В сравнение с безбройните скандали покрай Герб, ПП са цвете за мирисане. За някои хора, ако ще и Господ да слезе в човешки образ, пак няма да е достатъчно и все ще се търсят кусури.

  st-impex.com
 29. 29 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2286 Любопитно

  Ще има - президентската партия ще ползва няколко патерици /ДБ ИТН и БСП/ и ще го направи. По интересното е колко ще просъществуват при създалата се ситуация.
  Президент с неясна геополитическа партия, антиевропейска партия - Възраждане., устремни младежи, които много не познаваме , променячи от рода на търговеца на шнорхели и т. н. Да видим до къде ще докарат нещата тези хора. Става интересно.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Съставянето и подкрепата на правителство хич нма да е лека работа. Да имаш зад гърба си хора като Слави и сценарстите ( в моите очи трудно поносими дебили, с безкрайно неясен произход и мераци) и Корни с целокупното БСП, което се гърчи във вътрешн противоречия, е много рискова ситуация. Но който го е страх от мечки да не ходи в гората и всеки да си носи кръста.
  Така че вариантите, според мен са ясни - праителство с ПП или следващи избори.

 32. 32 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Нищо не може се предрича още. ПП са пълна загадка, освен двамата водителя. Итн ги знаехме от години, можеше да се очаква поведението им и пак никой не го предвиди, докато ПП са 2ма човека, познати от съвсем скоро.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 33. 33 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#4] от "pm":
  Благодаря! С няколко думи -най-точния коментар.

 34. 34 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  С тези "доста нелицеприятни изводи за избирателите на тези партии" преминавате границата на цивилизования тон, което е безотговорно в и без това напрегнатата ситуация, в която се намираме.Правете каквито искате внушения за партийните лидери, но не насаждайте омраза към избирателите. Ако не ви харесва как са гласували, опитайте се да ги привлечете.
  —цитат от коментар 13 на persifedron1


  ++++++++++++++++
  Вече е твърде късно за каквито и да било призиви-омразата е избуяла!

 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Този, меко казано, несръчен анализ, е направен без изобщо да се взима предвид едно важно обстоятелство – какъв ще бъде изходът от втория тур на президентските избори. Това, което ни е представено тук, са общи приказки на нивото на някой по-ачигьоз таксиметров шофьор. Ефектът от евентуална загуба на Радев на тези избори изобщо не присъства в плитките разсъждения, които ни сервират тук. А подобна загуба ще има ефект, който много хора сега не искат не само да видят, но и да си помислят за такова нещо. Това първо!

  Второ: някой храни ли изобщо илюзията, че не сме навлезли и ще продължаваме още повече да навлизаме в здравна, икономическа, финансова и ред други кризи, придружени с увеличени в пъти цени на енергоносители и горива, на храни, на суровини и материали и на много сериозна инфлация? Ако един политик не мисли за тези заплахи, а само се чуди как да се добере до министерските кресла и държавната софра, ще изживее много, ама много тежки разочарования, да не кажа нещо по-лошо! На мен лично ми е бедна фантазията само да си помисля какво може да им се случи на подобни политици! Така че по-полека с „вариантите“!

 36. 36 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_flea":В сравнение с безбройните скандали покрай Герб, ПП са цвете за мирисане. За някои хора, ако ще и Господ да слезе в човешки образ, пак няма да е достатъчно и все ще се търсят кусури.
  —цитат от коментар 28 на Бай Стоен


  Именно - мирисане......
  Не пиша ЗА ГЛЕДАНЕ, щото още нищо не сме/сте видели. Двама водачи, а зад тях е армия от ......? Как се купува котка в чувал? ....Вероятно с мирисане?
  Толкова за кусурите!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 37. 37 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_flea":В сравнение с безбройните скандали покрай Герб, ПП са цвете за мирисане. За някои хора, ако ще и Господ да слезе в човешки образ, пак няма да е достатъчно и все ще се търсят кусури.
  —цитат от коментар 28 на Бай Стоен


  Именно - мирисане......
  Не пиша ЗА ГЛЕДАНЕ, щото още нищо не сме/сте видели. Двама водачи, а зад тях е армия от ......? Как се купува котка в чувал? ....Вероятно с мирисане?
  Толкова за кусурите!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 38. 38 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 401 Неутрално

  "Има такъв народ" (ИТН) пък понижи резултата си повече от два пъти. Което, разбира се, е и следствие от досегашното ѝ поведение. Така, между другото, избирателите дадоха ясен отговор на въпроса, занимавал всички през лятото - кой е виновен за проваления опит за съставяне на правителство.

  А с колко пада вота на ДБ и ИБГНИ? На следващите избори като сте вън пак ще сте победители, нали? Не е лесно да си промит мозък.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Ами първо преброй мандатите в началото за ГЕРБ ДПС БСП - 58+36+27 =121 !
  Така, че не бързай да отписваш такава далавера и не се радвай на Копейкин.
  —цитат от коментар 26 на marker


  Верно, сега даже са 122.

  Като съм го писал не бяха така. Начи БСП може да го играе балансьор - което на мен лично не ми харесва. :(

 40. 40 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ами то няма много какво да се анализира. ПП поне сега ще трябва да покажат дали зад гръмките думи стои нещо. И най-вече дали и кой стои зад тях??
  —цитат от коментар 4 на pm


  Ясно е кой стои зад тях. Ще ти дам джокер: на герба им има белоглав орел, а паричките им са с маслено-зелен цвят.

  А зад гръмките думи стоят чужди интереси. Интересна е дилимата пред избирателя на тазгодишните избори: от една страна са родните мафиоти представени с 2-3 парти, а от другата страна са глобалните мафиоти, представени с още толкова партии. И тук-таме някой русофил за разкош.

  Смърт за световния ковидизъм!
 41. 41 Профил на rqm431061711
  rqm431061711
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Честно казано и аз се колебаех дали да гласувам за ПП, единствено ме отказа мнението им по отношение на членството на Северна Македония...Трябва да се разберат и да направят правителство, но да внимават с решенията за Северна Македония, че много бързо ще им се стъжни от протести...

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  На някои българи дали им е дошъл вече акъла, дето идва отпосле?

 43. 43 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Всичко е насочено към една единствена цел- зеления кремълски чорап да продължи с лицевите опори! Има ли някой, на който да не му е ясно това?

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 44. 44 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 497 Весело

  Има и четвърти вариант-Гешев иска имунитета на депутата Кирил Петков и го предава на съд по чл.313 НК.Следва присъда (макар и глоба) и наглецът продължава да ни радва ухилен от телевизора.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":Уж пост, пък нищо.Поздрави на Севдалина Арнаудова.
  —цитат от коментар 8 на Ядосан Октопод


  Поздрави на Кутев!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alarmstufe Rot":

  Ей го и другия.
  Абе днес какво ви става.

  кратък
 47. 47 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Имахме възможност поне по едно нещо да ги настигнем германците, те си направиха труда да гласуват и имаха избирателна активност 76%.
  Безразличието е равно на робство!

 48. 48 Профил на lqg071085009
  lqg071085009
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Системата DOMINION VOTING SYSTEM е компрометирана , че от години наред фалшифицира изборите в САЩ.
  Благодарение на г-н Президента беше въведена и в България и резултатите са налице- внесени отвън лица , които ще изпълняват поръчки на Дълбоката държава

 49. 49 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 907 Неутрално

  За Роси с целувка: Животът не е това, което си мислите, че е. Но май не мислите, а си представяте желаното за действително. Но Вие сте си в правото да грешите, не ДРУГИТЕ.

 50. 50 Профил на wsc39546619
  wsc39546619
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#4] от "pm":

  То май няма значение, поне за тези гоито гласуваха за тях.

 51. 51 Профил на wsc39546619
  wsc39546619
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#35] от "Santos":

  Няма проблем ще хвърлят цялата вина на Боце и готово.

 52. 52 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Тук пътьом да отбележим, че в лицето на "Продължаваме промяната" храбрият български избирател отново гласува голямо доверие"

  На тая "храброст" истинското име е Инфантилизъм.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 53. 53 Профил на AnyD
  AnyD
  Рейтинг: 76 Любопитно

  25% подкрепа при 38% избирателна активност, опитайте. Останалите 60% като се събудят от дълбок зимен сън напролет може и да си кажат думата...и дано да го направят, иначе пътят минава през мАсква и Турски поток.

 54. 54 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 863 Любопитно

  Което води до доста нелицеприятни изводи за избирателите на тези партии. ---Така ли бе, д......льо. Я го виж ти, висококултурното немцозойско швайне. И кво ще ги правите тези избиратели, ще ги трепете ли, или ще ги превъзпитавате? За второто отде ще вземете лиценза, от райха или от есесера? Де гиди либерасти -прогресисти- левундери западняшки гадни.

 55. 55 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#42] от "Роси":

  А твоя няма как да дойде никогаж, русалке неземна....

 56. 56 Профил на wpa33573870
  wpa33573870
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Драги събародници,не давайте на такава явно провокативна и реакционна медия като Дойче веле да ви създава внушения за повтаряне на предишни сценарии. Да не би да познавахте предишните , за които гласувахте с ентусиазъм, че ще отсвирят статуквото? Тази медия гони интересите на ЕС и САЩ, които са да се изтрие влиянието на Русия на Балканите. Ние нямаме интерес руските партенки да завунят отново на всеки ъгъл и по-проста и примитивна нация да ни язди, но не бива и сляпо да позволим да ни експлоатират заради нечии други интереси чрез което да си навлечем някоя война. Има начин да се преборим с влиянието на големите геополитически сили използвайки умно и прагматично даденостите в момента без да купуваме вазелин с руски, турски или английски листовки в опаковката.

 57. 57 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Не са три, един е! Връщане назад към крадливите червените правителства!

  Парламента е ПП, БСП, ИТН и ДБ. ДБ един път съгласили се за съставяне на правителство, впоследствие ще бъдат изритани от управлението. Тяхното място неофициално ще заеме ДПС. Т.е. връщаме се към добре познатото крадливо управление БСП-ДПС. Възраждане са новата Атака и ще се вместят в пейзажа по същия начин.

  Ако Радев остане президент, се връщаме и към времето на Първанов и руските енергийни шлемове. Белене вероятно ще бъде построено и едни 15 милиарда ще заминат по разни джобове, за сметка на робите. И още много милиарди, докато роба се сети да разкара червените крадци от властта.

 58. 58 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Въпреки голямото желание на голямата част от народа най после да има редовно правителство,по мое лично мнение за съжаление такова няма да има. Партията на Трифонов отново няма да влезне в коалиция с никого,а без нея няма правителство. Тогава ще попитате тази партия какво прави там? Тази партия е на задкулисието и нейната цел е една. Да отнеме на изборите гласове от партиите на протеста,за да немогат да направят коалиция,която да състави правителство,което да управлява България. Така избори партиите на протеста една по една ще отпадат от парламента и Борисов отново ще се върне на бял кон. Ето една от партии "Изправи се БГ. Ние идваме" вече си отиде,а"Демократична България" рязко намали депутатите си и на следващите избори може въобще да ги няма. При неуспех за съставяне на правителство на следващите избори и на " Продължаваме промяната" депутатите ще намалеят,както се случи с "Демократична България". На едни следващи избори още по малко хора ще излезнат да гласуват,а Борисов има твърд платен електорат в държавната администрация и пътно строителните фирми,които чакат той да се върне на власт и отново да продължат да крадат. Следете от тук на татък поведението на Трифонов. Няма да се учудя,ако той играе отново с" бившия "си приятел...

 59. 59 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Нека да успее с правителство, но като се стигне до служби подкрепата ще стане враждебна и в крайна сметка ще се получи това което се получи с правителството на Слави. Трудно ще му бъде .

 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Ами да, след като германското правителство и германските фондации подкрепяха 12 години една откровена мутра на власт, нормално е сега политиката в България да е доста объркана.

 61. 61 Профил на normalno_siv
  normalno_siv
  Рейтинг: 33 Неутрално

  При следващи избори ДПС с 50%

 62. 62 Профил на normalno_siv
  normalno_siv
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#47] от "petrapetra":

  И кое им е лесното сега - 75% имат право да недоволстват

 63. 63 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  ПП ще прави това, което му кажат от Козяк, а не каквото каже РР. Ако правителство, начело с Киро канадеца се задържи, ще видим как РР се връща в президенството в ролята, която му е отредена по Конституция при действащ парламент- представителна фигура, от която нищо не зависи и никой не се интересува от мнението й. С първите си стъпки това правителство ще обслужи Козяк- по въпроса за Македония и т.н, а за вътрешните проблеми ще са на втори план.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK