Кирил Петков: Бъдещото правителство трябва да е А-отборът на България (обновена)

Кирил Петков: Бъдещото правителство трябва да е А-отборът на България (обновена)

© Надежда Чипева, Капитал"В преговорите за управленска коалиция няма да влезем с нито една червена линия на базата на хора. Ние ще влезем с предложение аз да съм премиер, а Асен Василев финансов министър, но ако нашите партньори ни убедят, че има по подходящи за поста, бихме приели." Това каза днес пред "Нова телевизия" един от лидерите на първата политическа сила след предсрочните парламентарни избори "Продължаваме промяната" - Кирил Петков.


Коментирайки начина, по който ще се избират министри, той посочи, че няма да се тръгва с имена, а с квалификации. "Имената трябва да следват дефинициите. Първо ще кажем какво изискваме за всяка позиция, каква биография трябва да има кандидатът. След това ще търсим най-близкото име за тази позиция. Няма да има дискусия - моят човек, твоят човек. Трябва да направим А-отбора на България, като за него всеки ще може да предложи човек", обобщи Кирил Петков.

Попитан дали Бойко Рашков може да запази поста си министър на вътрешните работи и в бъдещ коалиционен кабинет, съставен около "Продължаваме промяната", той каза, че харесва Рашков, но сега не е моментът да се споменават конкретни имена на министри.


Смените на Цацаров и Гешев са сред основните цели


"Бойко Рашков е независим. Няма кой да му вдигне телефони от сивите сектори или от т.нар. политически инвеститори и да му нарежда. Бъдещият министър на вътрешните работи трябва да защитава интересите на всеки гласоподавател и да има смелостта, когато спрем течовете на публични средства, когато получи заплахи и натиск, да може да издържи. Това виждам и в Бойко Рашков. Но пак казвам, няма да излизаме с имена. Може би не знаем някой невероятен експерт, който някой от коалиционните партньори има", поясни Кирил Петков.
Като задължителни цели пред бъдещото управление той посочи смяната на Сотир Цацаров като ръководител на антикорупционната комисия, превръщането й в работещ орган и смяната на Иван Гешев като главен прокурор. Попитан как вижда смяната на Гешев, Петков не влезе в конкретика, като уточни, че ще се търси мнението на бъдещите коалиционни партньори как може тя да се случи.


Ще въведем лустрация за крадците на публични средства


"Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публични средства и се чувства безнаказан. За всички други теми сме готови да сме диалогични, но не и за промените в прокуратурата и създаването на силен антикорупционен орган. Ако има лустрация, то това ще е лустрация на крадците", допълни Кирил Петков.


Според него един от първите законопроекти трябва да е свързан с промяна в работата на антикорупционната комисия. "Стане ли тази промяна, тогава ще има работещ орган, който дава истински преглед на дейността на публичните личностни. Така и те ще се защитени, ако сме ги обвинили несправедливо", каза още един от лидерите на "Продължаваме промяната".


Публични дискусии за общите цели


В отговор на въпрос бившият министър на икономиката каза, че вече се е чул с лидерите на "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП Христо Иванов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова "Аз им се обадих. Разговорите бяха кратки, за да им кажа, че тръгваме с намерение за обща работа", поясни Петков.


Той уточни, че предстоят и по-подробни лидерски разговори, като тяхната цел ще е да се изгради база за организиране процес за бъдещи преговори за управленска коалиция. Според Петков следващата стъпка е създаване на работни групи, в които има представители на всички партии, готови да влязат в общото управление. В тях ще се водят разговори по теми и политики между експертите от всички партии. "Срещите ще се излъчват он-лайн, което ще е полезно за хората, за да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии", уточни Петков.


Нямаме лукса да се правим на интересни


Според него положителното в случая е, че в страната има голямо мнозинство от хора, които искат промяна, а между потенциалните коалиционни партньори допирните точки са повече от разделителните. "Никой не може да си позволи още веднъж да се ходи на избори и всеки би трябвало да преодолее егото си", каза Петков.


Той смята, че е грешка комуникацията между потенциалните коалиционни партньори да се прави през медиите, а не директно. "Всеки един от коалиционните партньори мисля, че разбира своята отговорност. Трябва да сменим погледа. Ние сме държавни служители, нямаме право да говорим за себе си или партийните си интереси. Хората ни подадоха ръка и те поискаха това от нас. Нямаме лукса да се правим на интересни. Вярвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение, в което има надпартийни цели", подчерта Кирил Петков


Никой не може да вдигне телефона и да ни нарежда


Като голямо предимство на "Продължаваме промяната" Кирил Петков посочи, че както за имената на министри, така и за целите и бъдещата политика няма да може да се оказва външен натиск. "Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни каже "направете това, защото ви казах", ще го направим само ако това е полезно за България."


Попитан как приема твърденията, че "Продължаваме промяната" е проект на президента Румен Радев, целящ да открадне гласове от другите партии, Петков посочи, че харесва сегашния президент и се надява той да запази поста си. Той не скри, че "Продължаваме промяната" и държавният глава имат общи цели.


На обвиненията на ГЕРБ, че служебните кабинети не спират да трупат държавен дълг, Кирил Петков отговори, че дълговете са били заложени още от министъра на финансите в последното правителство на Бойко Борисов Кирил Ананиев. "Правителството на Борисов беше заложило бюджет с дефицит. Тези пари не могат да дойдат от небето", поясни бившият министър на икономиката.


Промени в мерките срещу COVID-19 не са нужни


Коментирайки актуалната тема за мерките срещу разпространението на COVID-19, Петков каза, че за момента промени в тях не са нужни. "Радвам се, че зеленият сертификат се допълни с теста за антителата. Следващата стъпка е вадене на максимално много данни - колко хора са ваксинирани, преболедували, с антитела. Засега не трябва да сменяме нищо по тази тема. Нужна е обаче по-масова информационна кампания за ползата от ваксините", допълни той.


Що се отнася до решаването на споровете със Северна Македония,Кирил Петков смята, че това може да стане със създаването на "правилните работни групи". В тях трябва да има историци, но и хора, свързани с бизнеса, с културата, с инфраструктурата. Не може в работни групи за преговори да има хора, които никога не са участвали в преговори. Най-лошото е темата Македония да се използва за политически цели", каза още Кирил Петков.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK