Преговорите за нов кабинет започнаха с обещание за коалиционно споразумение и ясен план за действия

Преговорите за нов кабинет започнаха с обещание за коалиционно споразумение и ясен план за действия

© ДневникРазговори за политики, съставяне на управленска програма за следващите четири години и детайлно коалиционно споразумение, което да бъде подписано преди излъчването на правителство - с тези предложения неочакваният победител в третите за годината предсрочни парламентарни избори "Продължаваме промяната" откри днес срещите с потенциалните партньори за съставяне на редовен кабинет.


Формацията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев потвърди намерението си да търси в кратки срокове съгласие, като първо се уточняват приоритетните задачи, а след това преминават към обсъждане на имена на министри.


На втория ден след изборите Петков и Василев отидоха лично в централите на формациите, с които ще преговарят за правителство - "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България". От обясненията на двамата пред медиите стана известно, че срещите са били предшествани от "къс и конструктивен" телефонен разговор (по думите на Петков) с всеки от лидерите на партиите вчера.
Стана известно, че ще бъдат създадени работни групи, които ще обсъждат политики в най-важните сфери за страната. Все още не е известно колко ще са тези групи, кои ще са участниците в тях и кога ще започнат да заседават. От най-голямата група уточниха само, че тези разговори ще бъдат съвместни, а не поотделно с всяка партия, какъвто беше форматът при водените в миналия парламент преговори за кабинет на "Има такъв народ". Декларирано беше също, че те бъдат открити за медиите, за да се изпълни заявката за пълна прозрачност. Днешните първи срещи не бяха публични.


Въпреки предварително заявената готовност за преговори от всички страни, отсега е известно, че между евентуалните коалиционни партньори има различия по някои от посочените от Кирил Петков приоритети. Допълнителна трудност вероятно ще са вътрешнопартийните проблеми в "БСП за България" и "Демократична България" , където лидерите са в оставка заради лошите изборни резултати. Следващите дни ще покажат и дали ще се сбъднат двустранните обещания да бъде забравено противопоставянето с партията на Слави Трифонов, която започна атаките срещу Петков за двойното му гражданство и обвини Василев в кражба на интелектуална собственост.


Резултатите от вота създадоха ситуация, в която "Продължаваме промяната" трябва да постигне четворна коалиция, тъй като без някой от партньорите няма да събере необходимите гласове, за да бъде одобрен кабинет. Според резултатите при обработени 100% от протоколите от гласуването, четирите групи ще имат заедно 135 народни представители. За стабилно мнозинство са нужни поне 121. Правителство може да бъде одобрено и от по-малко депутати при по-нисък кворум в пленарната зала, но това ще означава след това да се преговаря мнозинство за всяко важно решение.


Всички искат редовно правителство


Първата среща на Кирил Петков и Асен Василев във вторник (16 ноември) е била с "Има такъв народ". За нея не беше съобщено, но според публикация в профила на лидера на партията Слави Трифонов във "Фейсбук" късно вечерта той лично е бил на нея и е декларирал "пълната си подкрепа към съставянето на правителство с техния мандат". "Има такъв народ" запази пълно мълчание за срещата, а представителите на партията, с които "Дневник" направи опит да се свърже за коментар, не отговаряха на телефоните си. Петков и Василев пък отклониха въпросите за подробности около срещите.


Лидерът на социалистите Корнелия Нинова, с която е имало среща следобед, нарече в интервю за Би Ти Ви разговора "рамков" - по общата идея и без подробности и имена, но допълни, че е оптимистично настроена за бъдеща коалиция.


"Гледаме с оптимизъм на това, което започва. Нямаме никакви съществени разлики с "Продължаваме промяната", коментира след третата среща в късния следобед съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той уточни, че вероятно създаването на кабинет ще отнеме време, "защото целта е да има много добре подготвен план, за да знаят хората накъде се движим и кой носи отговорност". И Иванов, и Нинова обявиха, че ще искат мандат от ръководствата на партиите си, за да влязат в преговори за коалиция, но дадоха да се разбере, че не очакват спънки по този въпрос.


В изявление след срещите Кирил Петков и Асен Василев подчертаха, че са получили общо съгласие по предлагания от тях процес на преговори: определяне на политики, подготвяне на детайлна програма с конкретни срокове за изпълнение, сключване на споразумение и определяне на министрите. "Всяка от партиите осъзнаваше колко е важно да имаме правителство и е съгласна, че процесът е също толкова важен", заяви Петков. А Василев допълни: "Всички са съгласни процесът да протече по този начин".


Първите казуси - Гешев и Цацаров


В интервю за "Нова телевизия" сутринта Кирил Петков посочи сред първите задачи, по които трябва да се намери решение, смяната на Иван Гешев като главен прокурор и на Сотир Цацаров като ръководител на антикорупционната комисия. Попитан как си представя, че може да стане това, той не влезе в конкретика, като уточни, че ще се търси мнението на бъдещите коалиционни партньори.


След срещата с "Демократична България" Христо Иванов потвърди, че темата е обсъждана, като в отговор на въпрос дали са споменавани имена за бъдещ кабинет, отвърна, че единственото споменато в разговора име е било на Гешев, но не за министър.


И четирите формации, които се гласят за съвместно управление са се обявявали за смяна на главния прокурор Иван Гешев, но постигането на тази цел не е никак лесна задача. Освобождаването му може да бъде поискано от най-малко трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Доколкото главният прокурор Иван Гешев се ползва с огромна подкрепа в прокурорската колегия, този вариант към момента изглежда невъзможен. По-реалистична възможност е чрез предложение за оставка от министъра на правосъдието, но и там ще се изисква решение на съвета и то при доказване на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.


Парламентът може да го освободи от длъжност, но с мнозинство от 140 народни представители, като окончателното решение се взима от Конституционния съд или президента. Доколкото ГЕРБ-СДС и ДПС не заявяват съгласие с идеята за смяна на Иван Гешев, евентуалната четворна коалиция би следвало да разчита на представители на "Възраждане" (с общо 13 депутата в парламента). На първия си брифинг след изборите на 14 ноември партията на Костадин Костадинов се изказа "за" смяна на главния прокурор. Тя обаче поставя като предварително условие пред всякакви преговори премахването на всички ограничения срещу COVID-19, което Петков вече обяви за неприемливо.


"Продължаваме промяната" може да разчита изцяло на подкрепата на "Демократична България" за действия спрямо антикорупционната комисия. В програмата на обединението е записано, че настояват за закриването на структурата в "сегашния ѝ вид". "Има такъв народ" също са се изказвали в подкрепа на нов закон за антикорупционната комисия. "Дневник" потърси формацията за становището ѝ дали подкрепя смяната на Сотир Цацаров, но не получи отговори.


В интервюто си за Би Ти Ви тази вечер Корнелия Нинова потвърди, че на срещата с "Продължаваме промяната" е обсъждана работата на антикорупционната комисия. Тя обаче избегна отговора на конкретен въпрос за позицията ѝ за смяна на Сотир Цацаров. Левицата също иска нов закон за антикорупционната комисия, но досега не се е изказвала конкретно за Цацаров, в чието избиране през 2019 г. участва част от парламентарната група на БСП.


Отстраняването на Цацаров може да бъде инициирано от една пета от депутатите в парламента (поне 48 души), но за това трябва да се докаже, че тежко нарушава или системно не изпълнява служебните си задължения или за него има влязъл в сила акт, с който е установен конфликт на интереси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK