"Възраждане": докато има противоепидемични мерки, няма да има преговори

Пресконференция на партия "Възраждане" след предсрочните парламентарни избори.

© Юлия Лазарова

Пресконференция на партия "Възраждане" след предсрочните парламентарни избори.За да има разговори с останалите политически сили, първо трябва да се възстанови нормализацията в страната и да отпаднат всички ограничителни мерки срещу разпространението на пандемията от COVID-19. Такава позиция изрази Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане" на първата пресконференция на партията, която след предсрочния паралментарен вота в неделя успя да прескочи 4-процентната бариера и се превръща в седмата формация в бъдещия парламент.


Костадинов коментира евентуалните преговори като за съставянето на правителство с думите, че не би трябвало да има разделителни линии между политическите сили в бъдещото Народно събрание, но категорично заяви, че сближаване на позициите може да се случи едва след отмяната на заповедта на здравното министерство за зеления сертификат и ограниченията в училищата. "Ще се борим с хората, които подкрепят тези ограничения, защото това е престъпна политика", заяви Костадинов.


Лидерът на националистическата партия определи себе си и колегите си от формацията като "диалогични и изключително отворени за разговори с политическите субекти", но подчерта, че ако се стигне до разговори с останалите политически сили, няма да се допуска компромис с приоритетите на партията.
Като такива бяха посочени забраната за приемане на еврото, забраната на Зелената сделка, незабавна смяна на главния прокурор, приемане на стратегия за решаване на демографския проблем, връщане на учениците в клас и отмяна на всички противоепидемични мерки.


Костадинов не пожела да отговори конкретно на въпрос на "Дневник" кои политически сили в парламента разпознава като свои потенциално партньори, но заяви, че не смята, че "Възраждане" може да бъде в ролята на опозиция, защото "в законодателната власт няма опозиция". Той потвърди, че работи добре с десните формации и БСП в общинския съвет във Варна, но само защото са опозиция на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. "Това обаче трудно би могло да се повтори на нацинално ниво, защото зависи от националните ръководства", заяви Костадинов. По думите му това дали ще има разговори между партиите и коалициите не зависи само от "Възраждане", а и от останалите формации, които трябва да проявят желание за такива. "Ако зависимостите им надделеят няма как да има такива разговори, а това дали имат зависимости или не, ще си проличи буквално в рамките на следващата седмица", допълни Костадинов.


След като бе попитан кой от двамата кандидати "Възраждане" ще подкрепи на втория тур на президентските избори, Костадинов отговори: "непоискана подкрепа не се дава. Освен това не виждам особена разлика в двамата кандидати освен в имената и биографиите им. Няма разлика в техните политики, т.е. на нас ни е отнето правото на избор".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK