На живо

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

Избрано от редактора
След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Юлия Лазарова
След поредицата оставки във вторник и днес денят не остана без подобен акт. Говорителят на правителството Антон Кутев напусна поста си след като бе поименно споменат от лидера на БСП Корнелия Нинова, когато тя мотивира своята оставка преди ден.


ДПС се събра на първото заседание на централното си бюро след изборите, за да обсъди предстоящия балотаж. Без да назовава поименно кого подкрепя, лидерът Мустафа Карадайъ даде да се разбере, че подкрепата на движението и тази на избирателите ще бъде в полза на Анастас Герджиков.
Преди заседанието на кабинета служебният премиер Стефан Янев призова хората да излязат да гласуват в неделя след ниската избирателна активност предния уикенд.


ЦИК не се съгласи с решението на съда да бъдат освободени допълнително внесени машини за гласуване от "Сиела Норма" и обяви, че ще обжалва като поиска спиране на предварителното изпълнение на този акт.


"Да, България" даде мандат на председателя си в оставка Христо Иванов да води разговори за съставяне на правителство. Такива решения се очакват от останалите две в коалицията. "Дневник" проследи актуалните новини от изборите за парламент и президент. Подробностите вижте в хронологията.

ГЕРБ ще дава подкрепа на добри идеи на "Продължаваме промяната", но при поискване

Тома Биков

© Юлия Лазарова

Тома Биков


ГЕРБ е готова да бъде "добра опозиция" и е готова да дава подкрепа на предложения на "Продължаваме промяната", които смята за смислени. Единственото условие обаче е първата политическа сила да поиска такава подкрепа. Това се разбра от интервю за БНТ на Тома Биков от ГЕРБ.


"Ако искат подкрепа, да дойдат да я поискат, да заповядат в централата, ние сме там", каза Биков. И добави: "Ако е нещо добро за България, нямаме проблем да подкрепим, можем да бъдем добра опозиция".


Като първа политическа сила "Продължаваме промяната" започва преговори за коалиционно правителство с три формации, но не и с ГЕРБ, която е втора.

Говорителят на служебното правителството Антон Кутев е подал оставката си днес.


"Във връзка с преднамерено предизвикани предизборни спекулации и воден от нежеланието си да въвличам служебното правителство в излишно напрежение ви уведомявам, че днес депозирах оставката си като говорител на правителството пред премиера Стефан Янев", пише Кутев във "Фейсбук" страницата си, различна от личния му профил.


След изборите на 14 ноември от личния си "Фейсбук" профил членът на Националния съвет на БСП посочи, че "незабавната смяна на председателката на партията е първото условие да продължим напред".


Това предизвика реакцията на Корнелия Нинова, която на брифинга, на който обяви оставката си, заяви, че служебният кабинет иска оставката ѝ чрез говорителя си Антон Кутев. Впоследствие Кутев отговори отново във "Фейсбук", че искането му е било лична позиция, която не е обвързвала правителството на страната.


БСП спечели 10.21% от гласовете и с 26 депутати ще е четвъртата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание.

Централната избирателна комисия представи електронната бюлетина за втория тур на изборите за президент, в който ще участват Румен Радев и Анастас Герджиков.

Избирателната комисия е против задържаните машини да бъдат освободени

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Георги Кожухаров


Централната избирателна комисия (ЦИК) е отправила искане до Върховния административен съд за спиране на незабавното разпореждане на решение на съда за освобождаване на задържаните 228 машини, собственост на "Сиела Норма", съобщават от националното радио. От фирмата са поискали освобождаване на машините от главна дирекция "Жандармерия" и преместването им в склад, собственост на фирмата, като планира да ги запечата.


"Сиела Норма" отправя искане до Дирекция "Жандармерия" да бъде изпълнено разпореждането на Административен съд - София град, като г-н Веселин Тодоров в писмото е заявил, че тези 228 машини, които се намират в запечатания контейнер, ще бъдат преместени в склада на "Сиела Норма". ЦИК отправи искане до ВАС за спиране незабавното действие на обжалваното разпореждане, а днес ще внесем и частна жалба, така че до произнасяне на съда по искането за спиране на незабавното изпълнение на обжалваното разпореждане Главна дирекция "Жандармерия", да не освобождава устройствата", обясни говорителят на избирателната комисия Росица Матева.

Определен е редът, по който кандидатите за президент ще направят обръщения

В Централната избирателна комисия беше изтеглен жребият за реда на обръщенията на кандидатите за президент и вицепрезидент по държавните медии. Според него първи по ред ще бъде двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева, а след тях двойката Румен Радев - Илияна Йотова, съобщи БНР.


В четвъртък в ефира на БНТ ще се състои дебатът между Герджиков и Радев.


След окончателното обобщаване на данните от изборните протоколи от първия тур на изборите Рдев са предпочели 49.41% от гласувалите (1 322 128 души), а Герджиков са избрали 22.82% (610 710 души) от отишлите.

Николай Денков даде заявка да остане на поста и в редовно правителство

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Юлия Лазарова

Служебният министър на образованието Николай Денков би останал в редовно правителство с мандатоносител "Продължаваме промяната", стана известно от негово изказване след днешното заседание на Министерски съвет.


"Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев. Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени. С тях винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси", коментира Денков, цитиран от БТА.


Той добави, че това, което е чул като анонс за разговорите с коалиционните партньори, които предстоят, е, че първо трябва да се обсъдят темите, приоритетите, и тогава да се види кой може да ги изпълни. "Нека видим какви ще са темите. За мен това в момента не стои като тема изобщо. Представете си, че приоритетите, които коалиционните партньори сложат, не са тези, които аз смятам за правилни", коментира Денков. Той подчерта, че неговата сила е в това, че е експерт в науката и висшето образование.


Денков заедно с Асен Василев и Кирил Петков бе поканен в първия проектокабинет на "Има такъв народ", но тримата заедно отказаха поканата.

ДПС призова да се гласува в неделя за обединителя на нацията

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Лили Тоушек


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви на брифинг, че избирателите на движението са много мъдри и ще направят правилния избор на балотажа в изборите за президент в неделя. Той направи изявление след заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС, в което очерта профила, оформен по време на заседанието.


Според него следващият държавен глава на България трябва да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират, да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото. Да бъде полето на съгласие и в нормално време, и по време на кризи, лице на държавността и на държавата пред света. Да бъде глас на националните обединяващи каузи, изреди Карадайъ.


През януари той обяви, че "трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител". През август ДПС обвини Румен Радев в етническа нетолерантност като зададе на лидера на движението Мустафа Карадайъ въпрос коя е неговата родина-майка след като през юни лидерът на ДПС направи изказване в Турция ( бел. ред. че смята Турция за своя родина-майка), цитирано първо в турски, а след това и в български медии, което ДПС обясни с грешка в превода.


Тогава, чрез депутата Йордан Цонев, ДПС хвърли вината за провала отново да се състави правителство на държавния глава. "Причината да не може да се състави кабинет е в президента - институцията е замислена като медиатор, тоест, когато възникнат кризи, да има кой да събере враждуващите на една маса", обяви Цонев тогава.


През септември, в последния ден на 46-тото Народно събрание, атаките към Радев се засилиха. "В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към конституцията и законите на страната: нарушение на конституцията от най-високо ниво – президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на конституцията. Той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история", обяви Карадайъ по повод гражданството на Кирил Петков, който към момента на заемането на поста министър се оказа с канадско гражданство, което представлява нарушение на Конституцията.

"Намери се президент, който смята, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето", заяви още Карадайъ.

Подробностите четете тук.

Ръководството на ДПС дава брифинг след заседанието на централното бюро

Много нови лица, много стари - кой влиза в следващия парламент

Предимно познати лица от "старите" партии и много нови заради резултата на новата формация "Продължаваме промяната". Това показва картината на следващия парламент.


В него "Продължаваме промяната" ще има 67 депутати, ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 34, "БСП за България" - 26, "Има такъв народ" - 25, "Демократична България" - 16, а "Възраждане" - 13. Окончателно броят на мандатите и имената на избраните трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия в следващите дни.


По свои изчисления "Дневник" представя списък на новите 240 депутати.


Подробности четете тук.

Лозан Панов поздрави гласувалите за него, които са свободните хора

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Лили Тоушек

Неуспелият кандидат за президент Лозан Панов благодари от профила си във "Фейсбук" на гласувалите за него. "Изборите, които направих, не могат да спечелят президентски мандат, но са една възможност да се преброим колко сред нас са свободните хора", пише той.


Анализира, че за разлика от други хора той не тръгнал към изборите с неистини и това е било с ясното съзнание, че ще плати цената. "Защото в природата, за да може лозичката да даде хубав плод, преди това тя трябва да се изреже до здраво", посочва той.


По време на кампанията си той нападна няколко пъти основно кандидата за поста Румен Радев и също обединението "Демократична България", което го подкрепи. Според окончателните данни за Панов са гласували 3.68% от далите гласа си в избора на следващ президент.


Общо 20 млн. лв. субсидия ще взимат партиите в парламента

Формациите, които влизат в парламента - "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане" - ще получават годишно общо 19 381 208 лв. държавна субсидия. Това показва изчисление на "Дневник" след справка в окончателните резултати, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи.


Субсидия се полага и на всяка партия, получила на последните избори поне 1% от действителните гласове. Пари обаче не се полагат на коалициите, поради което и "Изправи се. БГ! Ние идваме!" няма да бъде финансирана, макар и да събра 2.29% от вота.


Подробности четете тук.

"Да, България" даде мандат на Христо Иванов да преговаря за правителство

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Националният съвет на "Да, България" е дал мандат на председателя в оставка Христо Иванов и на Изпълнителния съвет в оставка да водят преговори за съставяне на правителство, съобщи БТА.


Изборните резултати на снощното заседание не са били обсъждани. Ще има работна група, която да подготви Националната конференция, на която трябва да бъде избрано ръководство на партията.
Следващата седмица се очаква и ново заседание на Националния съвет, на което ще бъдат анализирани резултатите от вота. Очаква се и да бъде определена датата, на която ще бъде свикан най-висшият форум на "Да, България".


Очаква се и останалите две формации в коалицията "Демократична България" - ДСБ и Зелено движение, да получат мандати за преговори, за да може "Демократична България" да участва като едно цяло в процеса.
Вчера съпредседателите на "Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев проведоха рамкови лидерски срещи с "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".

Премиерът призова българите да гласуват в неделя

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Стефан Янев обяви за притеснителна ниската избирателна активност и призова хората да гласуват на балотажа в неделя.


Снощи Централната избирателна комисия обяви, че след окончателното обобщаване на данните от изборните протоколи Румен Радев са предпочели 49.41% от гласувалите (1 322 128 души), а Герджиков са избрали 22.82% (610 710 души) от отишлите до избирателните секции. Избирателната активност на президентския вот е 40.5%.


Затова ще си позволя още веднъж да призова българите гласуват честно и открито да дадат своя глас и предпочитанията си за тази двойка, която смятат, че най-добре ще уплътни правомощията на президентсакта институция, посочи той.


Независимо от предварителните внушения и инсинуации, че изборите няма да бъдат организирани и ще се създадат предпоставки за изкривявания, нарушения и опорочаване на вота не се сбъднаха, анализира той. Оценката му е, че гражданите имаха възможност да гласуват свободно, честно и открито.


Посочи, че служебният кабинет е направил възможното по организирането и предотвратяването на "грозните явления" по купуването на гласове. Той отбеляза и че неслучайно оценката на външните наблюдатели за организацията е добра.

Вероятно на балотажа няма да се броят разписките от машините

Вероятно няма да има контролно броене на разписките на балотажа на президентските избори в неделя, а ако има би трябвало да има ново решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това каза пред БНТ Велко Милоев, член на обществения съвет към ЦИК.


Обяви, че и комисията, и "Сиела Норма" уверяват, че има достатъчно машини за вота и части, ако се налага да се заменят. "Технически не би трябвало да има никакви проблеми за балотажа", каза Милоев.


"Заповедта на ЦИК за 100% контролно броене в секциите беше неразумна, това трябва да се прави рутинно и публично, пред телевизионни и камери и наблюдатели, не там, а в районите избирателни комисии или в ЦИК. Машините трябва да бъдат контролирани", допълни Велко Милоев.


Според него броенето в секциите дава ненадеждни резултати.

За Герджиков е скандално Рашков да остане министър в редовно правителство

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Кандидатът за президент Анастас Герджиков определи като абсолютен скандал разпространените информации, че се обсъжда настоящият служебен вътрешен министър Бойко Рашков да остане начело на ведомството и в редовен кабинет. Той уточни, че по време на обиколките си в страната преди първия тур на президентските избори е чул много истории за наложени от Рашков репресии срещу невинни хора.


Герджиков, който е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, подчерта, че на балотажа се надява да спечели гласове от всички, които не са доволни от мандата на Румен Радев. Той заговори и за евентуална подкрепа от ДПС, които в самото начало на кампанията обявиха, че няма да подкрепят настоящия държавен глава за нов мандат. Герджиков се позова на данни от една от социологическите агенции, че по-голяма част от избирателите на ДПС са посочили, че биха гласували за Радев на втория тур.


Започвам да си мисля, че е по-добре ДПС да излязат и да ме подкрепят, отколкото да подкрепят Радев, а в това време да се говори обратното.


Анастас Герджиков

Цвета Караянчева и Мика Зайкова не влизат в парламента

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Юлия Лазарова

Председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС отново не влиза в Народното събрание. В Кърджали мандатите са пет и отиват за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателя на предишните два парламента Мукаддес Налбант и досегашните депутати от движението Байрам Байрам и Адлен Шевкед, а ако Карадайъ влезе от Шумен - и за общинския съветник от Ардино Павлин Кръстев. Петият мандат е за "Възраждане" и Георги Георгиев.


От парламента отпада и доайенът на предишните два Мика Зайкова, защото "Има такъв народ" губи мандата си в Смолян.


Кои са депутатите от София четете тук.

Вигенин призова социалистите да подкрепят Радев

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

След като вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради слабия резултат на левицата на изборите, днес в Би Ти Ви смятаният за един от най-приближените ѝ в партията Кристиан Вигенин заяви, че не бива да има никакво разколебаване у социалистите и те трябва да подкрепят Румен Радев на балотажа в неделя. В същото време Нинова отказа да отговори ще гласува ли за Радев на балотажа в неделя.


Държавният глава беше разкритикуван от Нинова за някои от действията си, с които попречил за по-добър резултат на БСП. Тя дори нарече "Продължаваме промяната" "новата президентска партия", която отнела 10-15% от вота за левицата. Според Вигенин трябва да има мобилизация в структурите на БСП преди втория тур на президентските избори, за да може Радев да спечели нов мандат. Изказването на Вигенин беше определено като "кризисен пиар" от Анастас Герджиков, срещу когото настоящият държавен глава достигна до балотажа.


Вигенин бе начело на предизборния щаб на БСП.

"Зелено движение" призовава да не се бърза с даването на мандат за правителство

След изборите: Говорителят на кабинета се присъедини към поредицата партийни оставки (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Да не се бърза при даването на първия мандат за съставяне на правителство. За това призова пред "Нова телевизия" председателят на изпълнителния съвет на "Зелено движение" Борислав Сандов. Партията е част от обединението "Демократична България", което вчера проведе първи разговори с "Продължаваме промяната" за управленска коалиция.


"Вярваме, че първият мандат може да не бъде даден толкова бързо. Ако и останалите партии са съгласни, ще призовем да ни се даде време да съставим коалиционно споразумение", каза Сандов, като уточни, че ще е нужно половин месец или месец, за да се подготвят партиите със споразумение за управление. По думите му преговорите сега са много по-различни от разговорите след предишните избори през годината. "Подходът е много различен, отношението е много различно. Не се поставят червени линии", добави още той.


Сандов добави, че "Демократична България" ще предложи министри на всички позиции, но няма да посочва име за премиер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK