"Чувал ли си думата "компромиси": Слави Трифонов за подкрепата към Петков и Василев

Скрийншот от телевизия "Седем-осми"

© Дневник

Скрийншот от телевизия "Седем-осми"Атаките на "Има такъв народ" към Кирил Петков и Асен Василев, докато бяха министри в служебното правителство, са минало, а партията на Слави Трифонов е готова на компромиси за министерските постове и хората, които ги заемат, в името на това България да има редовно правителство с мандата на "Продължаваме промяната". Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за Българското национално радио (БНР) с водещ Петър Волгин, на когото и преди Трифонов е давал интервю. Преди два дни партийният лидер обяви пълната си подкрепа за правителство на Петков и Василев и с публикация в профила си във "Фейсбук".


От разговора се разбра, че "Има такъв народ" е съгласна и с начина на водене на преговори: с експертни групи от всички партии по сектори, които да бъдат публични, като накрая се сключи коалиционно споразумение. Тази позиция е важна, защото, докато разговорите за правителство бяха организирани от "Има такъв народ" (партията бе първа политическа сила след изборите на 11 юли), преговорите се водеха поотделно с всяка формация, срещите не бяха публични, а след тях имаше само кратки изявления. Имаше отказ и за подписване на документ по договореното.


"Те дойдоха, аз вече бях убеден"


Публикацията на Слави Трифонов във "Фейсбук" за подкрепа към Петков и Василев е произтекла от среща между тях, която инициирали двамата. "Те дойдоха, аз вече бях убеден", заключи лидерът на "Има такъв народ" заради убеждението, че на "България и е необходимо правителство, различно от това, което управляваше през последните 12 години".
През последните месеци представители на "Има такъв народ" редовно атакуваха Кирил Петков и Асен Василев, като темата за двойното гражданство на Петков бе започната от партията на Слави Трифонов, а обвиненията към Василев са за кражба на интелектуална собственост. Хронологично тези събития започнаха, след като Петков и Василев отказали да бъдат министри в първия проектокабинет на "Има такъв народ" с премиер Николай Василев.


Включително преди около седмица в ефира на телевизия "Седем осми" Трифонов определи Петков като симпатичен, но акцентира, че бил излъгал за двойното си гражданство, което "Има такъв народ" не одобрява: "Какво се правим всички на луди, защото е симпатичен! Господин Петков, ако обича, да не раздава постове, защото е подписал декларация с невярно съдържание!", каза лидерът на 12 ноември.


Сега Трифонов обяви, че ще бъде "смирен и ще направя всичко възможно да има правителство", че атаките са "в миналото, защото сега има нови цели и препятствия за минаване".


За смирението и компромисите


"Ти чувал ли си думата "компромис"? Виждал ли си брак между хората, в който няма компромиси? Един човек прави компромиси, за да изпълнява целите си. Човек не бива да бъде краен", отговори Трифонов на въпрос дали при обсъждането на политики и хора за конкретни постове "Има такъв народ" ще демонстрира несъгласие. Не отговори конкретно какъв е пределът на компромиси, на които е готова партия "Има такъв народ".


Това е важно, защото досега позицията, която "Има такъв народ" заемаше, бе, че като първа политическа сила е поела отговорността да предложи правителство, обвиняваше сочените за партньори "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", че са искали да "кадруват".


Трифонов не бе попитан за позицията му за най-важните приоритети, посочени от лидерите на "Продължаваме промяната" - смяна на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, както и за премахването на длъжността главен прокурор.


За лошите резултати от изборите


След като на изборите през лятото "Има такъв народ" бе първа политическа сила, а след изборите на 14 ноември достигна до пето място, Трифонов обясни резултата с неуспеха да назначи редовно правителство, защото формацията нямала самостоятелно мнозинство, а "нашите естествени партньори не се държаха като наши естествени партньори", имайки предвид "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


​​​​​​​Отделям 30% от енергията си, за да разбера защо се е случил даден проблем и 70% от енергията си, за да го разреша.


Слави Трифонов,

"Има такъв народ"


"Една голяма част от хората, които имаха надежда, че правителство ще се реализира с наш мандат, бяха разочаровани и това са хората, които най-вероятно не са гласували за нас", каза Трифонов и отново повтори, че сега е най-важно да има правителство с мандат на Петков и Василев.


"Дневник" следи актуалните новини от изборите за парламент и президент. Най-важните акценти четете тук
Цялото интервю със Слави Трифонов може да чуете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK