Рашков обвини Турция в намеса в изборите, Външно извика посланика на страната

Рашков обвини Турция в намеса в изборите, Външно извика посланика на страната

© Георги КожухаровПо време на изборите за президент и парламент на 14 ноември Турция се е намесила във вътрешните работи на България, каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. "Това, което знам, знам от публикациите", допълни той.


Министърът цитира и заглавие от турски медии: "Турчин е кандидат-президент в България", като в материала пишело, че трябва българските граждани в Турция да се мобилизират, за да не бъдат асимилирани. "На мен не ми е известно някога да е имало обратен случай - български граждани да се намесват по време на избори в Турция", обобщи Рашков.


Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че по време на посещението му в Кърджали български граждани от турския етнос са му се оплакали, че са били заплашени, че "ако не гласуват за ДПС, някой отново щял да им променя имената на български".
Междувременно от Министерството на външните работи съобщиха, че днес е проведена среща между постоянния секретар на МВнР Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок. Тя е била по повод миналите изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 г. и предстоящия втори тур на президентските избори в неделя.


"На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас", се казва в официалното съобщение за срещата на МВнР.


Както "Дневник" писа, в навечерието на изборите на 14 ноември се увеличиха рязко призивите от турски медии към българските турци, живеещи в Турция, да гласуват за Мустафа Карадайъ. Те бяха в диапазона от "Г-н Карадайъ, никога няма да ви оставим, ще ви направим президент!" през "Няма да ни асимилират политически!" до "Гласуването не е просто политически акт, направете го в памет на кръвта на нашите мъченици от няколко геноцида след Балканската война".


В публикациите имаше призиви да се гласува за ДПС и да се помогне на партията да спечели поне 15% от гласовете и 40 депутати, за да заяви отново категорично, че без нея в България не се избира президент и не може да се състави правителство.


Журналистът Илхан Андай от сайта "24 Родопи" коментира по БНР, че негов близък, който живее в Турция от 1989 г., му е разказал, че никога досега не се е работило така за изборите в България. Било много масирано - с есемеси, създадени платформи за изборите в България, с активно участие на валийства, със задължение на бизнесмените да дадат почивка в понеделник на хората, които са гласували.


В крайна сметка партията получи 13% от гласовете на парламентарните избори, като вероятно ще има 34 депутати. В Турция за ДПС гласуваха 85 256 души от общо около до 350 000 души с "двойно гражданство". Това е вторият най-силен резултат на партията в Турция след рекорда от малко над 90 хил. през 2013 г. На парламентарните избори през април гласуваха под 20 хиляди души, а през юли - 30 хиляди.


Това обаче беше достатъчно ДПС да е първа политическа сила на база гласовете от чужбина с 39.23% от гласовете. Мустафа Карадайъ е лидер при кандидатите за президент с 38.75 на сто.


Още за това как работи изборната машина в Турция тук


Актуалните политически новини след изборите тук


Окочнателните резултати от изборите тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK