БСП демонстрира мобилизация след "приятелския огън" на Нинова срещу Радев

БСП демонстрира мобилизация след "приятелския огън" на Нинова срещу Радев

© Лили Тоушек"Преди балотажа Корнелия Нинова май се опитва да направи на Румен Радев това, което Лозан Панов направи на "Демократична България" преди парламентарния вот."


Мнението е на последовател на депутат от БСП в социалната мрежа "Фейсбук" след неприкритите нападки на лидера на левицата Корнелия Нинова към президента Румен Радев, че е причина за изборната катастрофа на социалистите, които останаха на 11 ноември на четвърто място със 100 хил. гласа по-малко от вота през юли и с почти четири пъти по-малко в сравнение с последните редовни парламентарни избори през 2017 г.


Нинова заяви, че отглежданата с обществени поръчки от Бойко Борисов опозиция в БСП получава такива и от назначения от държавния глава служебен кабинет и пак опитва да руши партията; че членове на издигналия го за втори мандат инициативен комитет ѝ искат оставката от "Позитано" 20; че новата партия "Продължаваме промяната", която тя нарича "президентска", е отнела между 10 и 15% от БСП. В същото време отказа дори да отговори кого от кандидат-президентите ще подкрепи на втори тур на фона на очакванията на социалисти, че ще използва телевизионния ефир, за да призове хората да гласуват за Румен Радев.
Според социалисти, с които "Дневник" разговаря, действията на Корнелия Нинова са еднолични и не отговарят на настроенията в БСП, чиито членове са номинирали и подкрепят президента. Някои определят изявленията на лидера като "лека интрига" и опит за прехвърляне на горещия картоф след изборния крах, но са убедени, че дори малко да разколебаят мобилизацията в редиците на партията, няма да се отразят на резултата на 21 ноември и Румен Радев ще спечели балотажа с проф. Анастас Герджиков. (На първи тур настоящият държавен глава има двойно повече гласове.)


Изборите като залог в преговорите за кабинет


Засега изглежда, че в оставащите часове преди деня за размисъл, Корнелия Нинова няма да призове явно за подкрепа на Радев на балотажа. Попитана дали тя самата ще отиде до изборната секция, Нинова на няколко пъти отказа еднозначен отговор, повтаряйки само "Ще видите в неделя".


Според представители на БСП позицията ѝ ще е в нейна загуба. Пред Би Ти Ви в сряда (17 ноември) Костадин Паскалев, едно от най-популярните лица на партията, нарече действията ѝ "опит за разколебаване на избирателите" и коментира, че тя се е поставила в разкрачено положение и вместо да подкрепи възможността за отстраняване на модела "Борисов", влиза в отбора на опонента му Анастас Герджиков.


Неофициални коментари обвързваха поведението на Нинова с анонса ѝ за свикване на Националния съвет на БСП ден преди вота. Лидерът обяви, че ще събере разширеното ръководство, за да се произнесе по два важни въпроса - даване на мандат за преговори за правителство с "Продължаваме промяната" и свикване на висшия орган на партията - конгреса, който на заседание през януари да констатира оставката й.


Социалисти коментираха действията ѝ като опит да си осигури място в преговорния екип на БСП за съставянето на правителство. Така беше разтълкувано и настояването на Нинова да продължи да изпълнява функциите си до януари. Костадин Паскалев опонира, че според партийния устав след оттегляне на лидера Националният съвет трябва незабавно да посочи негов заместник, който да поеме работата му, и не е нужно да се чака конгрес.


Към 18 ч. в четвъртък вечерта (18 ноември) членовете на Националния съвет не бяха получили официална покана за пленум в събота, заради което имаше различни тълкувания - че заседанието се отлага за след балотажа, че ще бъде само "на подпис" (както ставаше в последните месеци заради противоепидемичните мерки) или че ще бъде свикан в последния момент. В петък след заседанието на новата парламентарна група на "БСП за България" се разбра, че заседанието на Националния съвет почти сигурно няма да е присъствено, а решенията ще бъдат взети на подпис.


Неофициално на "Позитано" 20 се коментираше, че е много вероятно опозицията в Националния съвет да поиска главен преговарящ да бъде не лидерът, а някой от заместниците ѝ, като най-често се споменава името на Кристиан Вигенин, който получи добри отзиви за работата си от останалите партии като зам.-председател на 46-ото Народно събрание и ще бъде предложен за същия пост в 47-ото. Според социалисти обаче мандатът със сигурност ще е за Корнелия Нинова - най-малкото тя трябва да подпише евентуалното коалиционно споразумение, тъй като според съдебните регистрации представлява БСП.


В петък рано сутринта (8 часа), Нинова разпространи във "Фейсбук" снимка с един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, с която явно искаше да покаже, че тя вече има втора среща и води разговори още преди да е получила мандат.


Накрая в петък късен следобяд дойде официалното решение на парламентарната група и политическият съвет на коалиция "БСП за България", че Корнелия Нинова е одобрена начело на преговорния екип.


Политическият съвет на коалиция "БСП за България" изразява подкрепа за кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова и призовава да се гласува, се посочва още в съобщението от петък (19 ноември).


Партията отвръща с мобилизация


След отказа на Нинова да призове за подкрепа на Радев, още на следващия ден двамата й най-близки заместници - Кристиан Вигенин и Атанас Зафиров, призоваха в телевизионни интервюта да се гласува за настоящия президент. Според Вигенин изборът е абсолютно ясен, тъй като през Герджиков ГЕРБ има шанс за реванш, а Радев олицетворя промяната. Според Атанас Зафиров първа задача за БСП е мобилизиране за победа на кандидатпрезидентската двойка, а после - да се преговаря за правителство. На другия ден (18 ноември) и Крум Зарков призова да се гласува гласува за Радев. Според него няма противопоставяне между държавния глава и БСП, а една от причините за изборния резултат на партията е "размиването на подкрепата й за кандидат-президента".


В четвъртък най-голямата и влиятелна структура на левицата - БСП-София, излезе със специално обръщение, в което нарече "банална лъжа" съмненията, че партията има колебания за избора на Румен Радев и Илияна Йотова и от името на българските социалисти призова да се гласува за двамата, за "да я има България".


Кампанията е до 19 ноември включително, но в най-популярната социална мрежа в България - "Фейсбук", депутати и членове на ръководството на БСП масово призовават за пълна подкрепа за Румен Радев.


"Задкулисието" и служебният кабинет


Тезата на Корнелия Нинова е, че вътрешната опозиция се е активизирала след две нейни реформи - премахването на "доживотните" депутати и въвеждането на пряк избор на лидер на БСП, което, по думите ѝ, лишило задкулисието от възможността да слага "сламен човек" на поста, който да им изпълнява поръчките.


В интервюто си от 16 ноември Нинова заяви, че носи вина, защото не е оповестила случаите, в които опонентите ѝ са получавали обществени поръчки от кабинета "Борисов" и от наследилото го служебно правителство. Тя не даде примери за такива случаи, спомена единствено "дупката" във Варна. Тази сделка е известна публично отпреди три години, когато общината купи имот в центъра на града от Георги Гергов на астрономическата цена от 43.2 млн. лв. Социалисти коментираха, че не знаят какви други случаи, които да са били прикрити, споменава Нинова.


Сред критиците на лидера са изключените от разширеното ръководство - Националния съвет, по нейно неофициално искане Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Валери Жаблянов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов. Към тях клонят също изключеният след това от партията пловдивски бизнесмен Георги Гергов, бившият лидер Михаил Миков, говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, бившият конкурент на Нинова за лидерския пост Кирил Добрев, евродепутатът Елена Йончева, председателят на женската организация в БСП Дора Янкова, бившият член на ръководството Костадин Паскалев и др.


Социалистите, които са назначени от служебния кабинет, също са известни - това са основно бивши депутати, получили неизбираеми места в листите за вота на 4 април - Антон Кутев за говорител на правителството, Надя Клисурска и Иван Кръстев - за зам.-министри на труда и социалната политика, Виолета Желева - за зам.-областен управител на Хасково и Кристина Сидорова - на същата длъжност в Габрово. Доскорошният правосъден министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов е ключово лице за БСП, но той макар и критик, по-скоро бе от хората, които лидерът слушаше.


Едно дълго тлеещо напрежение


За напрежение между "Позитано" 20 и "Дондуков" 2 по различни теми се говори неофициално сред социалистите от повече от година. Дежурният отговор на Корнелия Нинова на журналистическите въпроси по темата гласи, че не се меси в работата на президента. Въпреки това в редките си публични събития тя се е опитвала да демонстрира добри отношения с Румен Радев.


Първата изненада дойде през февруари т.г., когато кандидатът за втори мандат не получи веднага поисканата подкрепа от социалистите, а чу обяснението, че БСП си има устав и процедури и той трябва да чака. Според някои Корнелия Нинова е изчаквала, за да види дали след парламентарния вот на 4 април ще има опит за широка коалиция, а подкрепа за Радев би попречила на евентуални преговори с ГЕРБ. След изборния крах тогава и падането на БСП до трета сила, в опит да удържи поста на "Позитано" 20 лидерът побърза да подкрепи кандидатпрезидентска двойка с решение на широкото ръководство на БСП.


В края на лятото обаче на "Позитано" 20 се заговори за процедура за номиниране на кандидат-президенти, в която по непотвърдени данни над 80% от структурите на БСП са издигнали настоящия, и вместо бързо да бъде обявена официалната подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова, през медиите близки до Корнелия Нинова социалисти започнаха да настояват държавния глава да обяви подкрепя ли неродения политически проект на тогавашните си служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Румен Радев накрая отговори, че няма да предаде социалистите, но на "Позитано" 20 смятат, че "Продължаваме промяната" е имала благословията на президента.


В предизборната кампания се откроиха и няколко тенденции - агитацията на редовите членове на БСП беше 2 в 1, но лидерът и приближените й агитираха основно за парламентарните избори, а представителите на т.нар. вътрешна опозиция - за президентските избори.


* Преди вота 2 в 1 подкрепеният от "Демократична България" кандидат-президент Лозан Панов изненадващо обвини обединението в договорки с Румен Радев и Корнелия Нинова, което според анализатори може да е отблъснало избиратели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK