Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл": Радев е фаворит на балотажа, но няма да му е леко

Първан Симеонов

© Анелия Николова

Първан Симеонов • Поведението на Корнелия Нинова застрашава повече БСП, отколкото президента
 • Логиката казва, че на балотажа ДПС не би трябвало да демонстрира толкова висока мобилизация
 • Социолозите не предвиждат и не познават, те улавят тенденции
 • Внимателно договорен кабинет може да оцелее по-дълго от очакваното

Първан Симеонов e политолог и изпълнителен директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" . "Дневник" разговаря с него за политическата ситуация преди втория тур на президентските избори на 21 ноември, за шансовете пред кандидатите - Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, както и защо социолозите не успяха да предвидят резултатите на политическите сили на предсрочните парламентарни избори миналата неделя. Интервюто е взето преди дебата между Радев и Герджиков.


Разликата между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков на първия тур на изборите е около 700 хил. гласа. Ясен ли е победителят на втори тур и какво може да повлияе на резултата на двамата кандидати?


- Избори са. Нямаме право да казваме, че нещо е ясно, особено тази година, която показа много неяснота и непредвидимост. Зад Радев на втория тур застава само една партия с твърди структури, а зад Герджиков - две партии. Твърдите структури са важни особено в ситуацията, в която сега се намира БСП. Видя се прехвърчане на искри между съюзници, а това е най-странното нещо, което може да си причини някой или да му причинят преди балотажа.
Друго, което може да повлияе, е, че на втория тур няма парламентарни избори, т.е. част от електоратите няма да намерят особен мотив да гласуват. Не изключвам някои развития и в последния момент, но все пак Румен Радев има по-големи шансове да спечели.


А възможно ли е голямата преднина, която Радев взе пред Анастас Герджиков след първия тур да повлияе на част от подкрепящите го и те да не отидат да гласуват с аргумента, че победата му е сигурна?


- Има такава опасност, да.


Ще се отразят ли нападките на лидера на БСП Корнелия Нинова срещу Румен Радев върху начина, по който ще гласуват избирателите на социалистическата партия?


- Първо беше странно изявлението на Антон Кутев (ден след изборите бившият вече говорител на служебното правителство публично поиска оставката на Нинова заради резултата на БСП - бел. ред.). В каквото и качество да го е направил, последното, което трябва да правиш в решаващата седмица между първия тур и балотажа, е да казваш подобни неща. Съответно Антон Кутев правилно взе решение да напусне. Разбира се, Корнелия Нинова не му остана длъжна, но тя прекали. Редовият социалист няма нищо против Румен Радев, в същото време обаче Нинова внася смут в тези отношения.


Възможно да има някаква ревност при положение, че далеч по-силната, по-авторитетната и по-убедителната фигура в този лагер става Румен Радев, а не Корнелия Нинова, но не е моментът сега лидерът на БСП да напада РадевПо всичко личи, че Нинова е решена да продължи в тази посока, но това застрашава БСП. Не съм сигурен обаче колко застрашава Радев, защото не мисля, че редовият социалист би обърнал гръб на Радев заради вътрешните неразбирателства в БСП.


В неделя ДПС потвърди, че умее много добре да мобилизира електората си при нужда. Това ли е максималният резултат, който партията може да постигне? Каква ще е ролята ѝ за балотажа, при положение че отказа да заяви открито подкрепа за някой от кандидатите?


- Те и не могат да заявят директно подкрепа за Герджиков, защото това би изиграло роля на реклама за Радев. Обикновено в България, ако ДПС е с теб, значи народът е срещу теб. Логиката казва, че сега ДПС не би трябвало да демонстрира чак такава организация, още повече че редовият електорат на ДПС в непредубедена ситуация стои на страната на Радев, отколкото на Герджиков. Освен това едва ли този път вотът в Турция ще е чак толкова мобилизиран, за да гласува за Герджиков.


Но ДПС има сили и това се видя. Видя се и колко наивно беше това с премахването на ограничението на секциите в чужбина, а наивността в политиката не се прощава. Сега не вярвам да се мобилизират чак толкова много, още повече, че има и още един фактор.


ГЕРБ не са в много цветиста форма. Те очакваха, че ще спечелят изборите, но накрая имаше свърхмобилизация срещу тях и то концентрирано в една партия и това обърна резултата. ГЕРБ не са подготвени за този сценарий, малко са увесили носАко бяха спечелили парламентарните избори, щяха да влязат много бодри във всичко това. Според мен даже се канеха да обяснят как президентските избори били манипулирани, но и това не стана. Вместо това те замлъкнаха, т.е. не могат да извлекат политически дивиденти.


Има и още един фактор пак в подкрепа на Радев - неочаквано борбена се оказа общността около "Продължаваме промяната". Тя получи изненадваща подкрепа и това много надъхва. т.е. мога да кажа, че фактори има и в двете посоки, но все пак Радев влиза като фаворит на този балотаж.


"Демократична България" и "Възраждане" също не са отправили до този момент призив за кого да гласуват техните избиратели. Това как ще повлияе?


- "Демократична България" вече стана жертва на този избор. Ясно се видя, че половината от електората, който е гласувал през юли за "Демократична България", отиде при "Продължаваме промяната". Видя се също така, че гласувалите за обединението в по-голяма степен са подкрепили Радев на първия тур, отколкото Лозан Панов. При тях няма нужда да се казва кого да подкрепят, те са интелигентни хора и са наясно, че в тази ситуация едва ли биха подкрепили кандидата на ГЕРБ.


Проблемът е с другите електорати - на "Изправи се.БГ!Ние идваме!" и на "Има такъв народ". Тези електорати трябваше да подкрепят Румен Радев, на тях се разчиташе, но те намаляват. Много е спорно дали феновете на Слави Трифонов ще излязат да гласуват, какъв стимул точно ще намерят.


"Възраждане", разбира се, пък беше една от неприятните изненади за Румен Радев, защото назад във времето партията на Костадин Костадинов проектираше сякаш върху Радев своето доверие, но изведнъж реши, че Радев е американски човек и застана срещу него. После след като служебното правителство на Радев въведе непопулярната мярка със зеления сертификат, "Възраждане" базира кампанията си изцяло срещу тази мярка. Така че от тях не може да се очаква много подкрепа, защото самият им успех и влизането им в парламента, е базиран на това, че не бяха с Радев. Повтарям, няма да му е леко на Радев, но все пак той продължава да е фаворит, предварителните данни сочат именно това и на всичкото отгоре дебатът може допълнително да наклони везните в негова посока.


Какви са очакванията Ви за избирателната активност на втория тур?


- Нямаме очаквания, че активността ще е по-висока. Даже смятаме, че ще по-ниска отколкото на първия тур, а при тази ниска активност се случват крайно нелогични неща. Парламентарните избори го показаха, така че нека не бързаме.


Защо агенциите познаха какви ще бъдат резултатите от първия тур на президентските избори, но не успяха да предвидят подреждането след парламентарния вот?


- Защото агенциите обикновено не предвиждат, не познават и не дават прогнози, но това много слабо се разбира и ние като социолози непрекъснато трябва да го напомняме. Броени дни преди изборите "Галъп интернешънъл" публикува едно изследване, което показваше нагласите сред твърдо решилите да гласуват и по изключение този път публикувахме графиката за колебаещите се, сред които убедително водеше "Продължаваме промяната". Тогава направихме уточнение, че ГЕРБ може и да води, но "Продължаваме промяната" има най-голям резерв. Точно това и стана, но това се нарича улавяне на тенденция. Именно това правят агенциите.


Когато уловиш такава тенденция на 9 или 10 ноември, когато свърши работата ни на терен, няма как да знаеш какво ще се случи на 14 ноември. Между 9-и и 14-и има 5 дни. Тези 20 % колебаещи се решават в последния момент и обикновено много рядко решават в една посока, но този го направиха и посоката беше "Продължаваме промяната".


Това донякъде се дължи и на нашите проучвания, защото много агенции излязоха и казаха: "Въпросът на тези избори е на кого обществото ще възложи да създава правителство." Народът излезе и недвусмислено наклони везните в едната посока. Ние даваме на народа задача и той решава. Това се получи. Аз не помня в изследователката си практика всички агенции да са хванали една и съща тенденция, но тази тенденция толкова да се обостри до края, че да промени нагласите 4-5 дни преди изборите.


Това не е грешка на агенциите, защото поне една все щеше да се справи и със сигурност не е от корист, защото в крайна сметка всички се борим за репутацията сиНяма смисъл да си плюем на репутацията, и то в такава ситуация, в която можеш да блеснеш. Става въпрос за обществено явление на рядка синхронизация, което е отговорът на въпроса защо бяха уловени президентските, но не и парламентарните избори. Президентските са доказателство, че ние правилно сме хванали пропорцията "статукво - промяна". Това, което не сме хванали, е, че всички сили на промяната са се влели само в една формация. Казано другояче, 10-15% от гласоподавателите решават за кого да гласуват непосредствено преди изборите, затова ние може да уловим само тенденциите.


Казвате, че агенциите са наклонили везните за резултата. В този смисъл по-добре ли е в бъдеще да се публикуват заедно данните за твърдо решилите да гласуват и за колебаещите се?


- Понякога има смисъл да се публикуват, но истината е, че ние каквото и да публикуваме, има смисъл повече да се говори на хората за ограничението на този метод и да им се напомня, че този метод не е някаква точна математика, това е обществена наука. Също така трябва да се напомня на хората, че 9 от 10 случая този метод работи идеално, просто годината е много щура.


Тази година всички агенции не спирахме да повтаряме колко непредвидимо е всичко. Особено при по-ниска активност една шепа гласове могат да повлияят и да обърнат резултата. Затова фактът, че 5 дни след нашето проучване нагласите са се променили, въобще не е новина. Но е драма, че за трети път тази година измежду всички екзит половете, само един - на "Галъп интернешънъл", улавя верния резултат.


Откъде се получиха разминаванията в екзит половете на агенциите?


- Според мен разминаванията в екзит половете е също методологичен проблем или поне искам да вярвам, че е така. Всички колеги са професионалисти, но има един друг проблем - тези екзит полове текат в медиите, а не бива. Не бива, защото така съществува изкушението ножицата да е по-отворена за някоя партия и не мога да се отърва от усещането, че в последните години ножицата остава системно отворена в подкрепа на една партия. И това влияе на избирателите, няма какво да се лъжем. Още по-неприятно става, когато в края на изборния ден изведнъж тази ножица се затваря, все едно нищо не е било и всичко е наред. Но тя повлиява на избирателите през деня - като си чел, че ГЕРБ мачка с 7 или 10 пункта, много е вероятно да си се разубедил да ходиш да гласуваш, защото по-новите електорати са така. Това има особено значение за по-малките градове.


А смятате ли, че съществуващата методика трябва да се промени? Не е ли нужна по-голяма извадка поне?


- Извадката може да се направи по-голяма като е по-честа стъпката. Но аз не знам с каква стъпка са работили колегите. Ние работим с доста честа стъпка, за да няма такива изкривявания. За мен обаче се отваря по-голям въпрос и той е защо винаги в последните години голяма част от екзит половете отварят ножицата само в едната посока. Разбирам да кривяха във всички посоки, но те кривят само в едната. И това влияе. Проблемът е, че ние много лековато се отнасяме към тази забрана за публикуване на резултатите от екзит половете в изборния ден. Вече огромна част от социологическите агенции заедно с медии го правят и това има своето влияние в деня на вота. А според мен е много важно избирателят да бъде оставен на собствената си съвест и сърце.


Кои фактори повлияха за разминаванията в прогнозите за избирателната активност?


- Трети избори за годината - това е основният фактор. Хората просто не намират смисъл да гласуват. Видяхте, че тези, които намериха смисъл да гласуват, изведнъж се оказаха победители в изборите. Толкова на другите не им се е гласувало, че дори с едни 700 хил. гласа "Продължаваме промяната" се оказа победител. Избирателите на БСП можеха да излязат да гласуват, но не го направиха заради страх от COVID-19 и машините, които отказват част от възрастните хора да гласуват. Освен това ГЕРБ с тази кампания за дискредитиране на машинния вот също може би не е повлияла за висока активност.


Да разбирам ли, че победата на "Продължаваме промяната" ви е изненадала?


- Изненадваща беше победата, да, но от днешна гледна точка може да си я обясним. Ние казахме на хората в нашите последни изследвания, че е важно при кого ще отиде мандата и те казаха: "Няма да го дадем на Корнелия Нинова, защото тя затапва процеса, за ГЕРБ дума да не става, да отиде при тези, които могат да направят нещо". Логиката казваше, че в ситуация на пандемия, инфлация, политическа криза е възможно е хората да кажат "Да продължим промяната, но да има и малко стабилност", т.е. да върнат малко и ГЕРБ на сцената. Нищо такова. Оказа се, че хората много ясно казаха "Продължавай промяната".


Ако има истинска изненада, тя е, че хората - насред хаоса, кризата, трудностите - казаха, че не искат да се връщат назадТова наистина беше любопитен момент. Иначе ние не сме изненадани от случилото се. Изненадахме се от обрата в последните 3-4 дни.


Защо социолозите подцениха потенциала на "Продължаваме промяната"?


- Не мога да кажа дали другите са я подценили. Аз лично смятам, че след като ние показахме, че тази партия стартира с 15% подкрепа от всички потенциални гласуващи, смятам, че и другите колеги уловиха тази тенденция. А тенденциите са важни в нашата работа и смятам, че всички наши колеги се справиха добре.


На финала каква е прогнозата ви - ще има ли правителство в този парламент?


- Не ми се дават прогнози. Но очакването ми, което е базирано на моето желание, е да има правителство.


А да очакваме ли нови избори скоро?


- Не е изключено, но един внимателно договорен кабинет с внимателно разграфени ресори и територии може да оцелее по-дълго от очакваното. Справка, тройната коалиция. Тя имаше за цел България да влезе в Европейския съюз, но оцеля 4 г. с цената на това, че беше сключена като сделка. И веднъж като е сключена сделката, никой няма интерес да я разваля. Опасността от такива договорени кабинети е, че много малко остават в опозиция. А когато има малко опозиция, има малко контрол. Случаят обаче не е такъв, защото тук има не сделка, а консенсус между политически формации. Второ, ще има ясна опозиция, което гарантира и добър политически процес.


По какви теми дебатираха и какво си казаха Радев и Герджиков вижте тук
На кого могат да разчитат Радев и Герджиков на балотажа четете тук.
Кого ще подкрепи ДПС четете тук.
Какви са окончателните резултати от изборите четете тук.


Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  "- Защото агенциите обикновено не предвиждат, не познават и не дават прогнози, но това много слабо се разбира и ние като социолози непрекъснато трябва да го напомняме." - да де, но все пак дава прогноза за кого, колко, защо ще се гласува. Едно е да прогнозираш, а съвсем друго е да го можеш на база истински данни. Защо ли продължават да се "харчат"?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Цитат от статията: "Социолозите не предвиждат и не познават, те улавят тенденции"


  И каква точно тендеция бяха в купом уловили социолозите в прогнозите си за последните избори, когато изчисляваха прогнозен резултат на ПП"Продължаваме промяната" с около 10% по-нисък от реално получения, което им даваше тогава 2 или 3 място?!

  адв.М.Гроздев
 4. 4 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Те тук в Дневник ако не пишат добро за Радев къде ли ще пишат? Все пак Прокопи му даде доста на Радев, сега Радев трябва да връща жеста.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Интересна анкета във 24 часа, прочетена от 304 000. Кой спечели кандидат-президентския тв дебат:
  24.81% - Румен Радев
  69.26% - Анастас Герджиков
  2.61% -Нито единия, нито другия
  1.10% - Не мога да преценя
  2.22% - Не съм го гледал
  https://www.24chasa.bg/polls/10412396

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 7. 7 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Хахахах на тия агенции им е време да излязат в почивка.

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Весело

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  ++++ :)

 9. 9 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Радев, ако бъде избран за втори мандат ще е под карантина в цивилизованият свят и ще прави посещения в Беларус, Куба, С.Корея и разбира се в Матушката Русия

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Весело

  "Защо агенциите познаха какви ще бъдат резултатите от първия тур на президентските избори, но не успяха да предвидят подреждането след парламентарния вот?


  - Защото агенциите обикновено не предвиждат, не познават и не дават прогнози...."


  Не се ли чува тоя какви глупости плещи ? Та всяка една агенция излиза с " прогнози" и " прогнозни резултати", само че сега резилът е пълен и социолозите ( стъкмисти) се чудят как да се покрият от обществото.....

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Весело

  България си има президент , Герджик ага да ходи в Анадола ..:)

 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2007 Весело

  "но няма да му е леко"

  Ами да, не е зле да се застрахова Първан Симеонов, че тези анкетирани яко лъжат!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Тази неделя ще се реши, ще живеем ли във военна хунта или не.Поради глупавото изказване на Радев снощи за Крим, днес Полша е обявила пълна подкрепа за РСМ срещу България ...Предстои ни 4-та национална катастрофа ...И тогава Кирчо, Мирочо, Лорен и останалите ще избягат като пилци от България

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2007 Любопитно

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Цял ден чакам националната телевизия да обяви някакъв резултат, ама не смеят да питат ли, не смеят да публикуват ли...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  До към средата на дебата Герджиков се колебаеше, към края вече беше убеден, че ще гласува за Радев

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Интересно, много български журналисти, медии, телевизии, за социолози да не говорим, още не могат да разберат, или се правят, че не разбират, какъв колосален гаф, на международно ниво, допусна Радев.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Кога го е ковнал с въпросът за Крим, ако е към края, явно добре си е изиграл стратегията си, и е постигнал целта си, Радев да поддаде, изигран по елементарен начин..

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":


  Тази неделя ще се реши, ще живеем ли във военна хунта или не.Поради глупавото изказване на Радев снощи за Крим, днес Полша е обявила пълна подкрепа за РСМ срещу България ...Предстои ни 4-та национална катастрофа ...И тогава Кирчо, Мирочо, Лорен и останалите ще избягат като пилци от България
  —цитат от коментар 14 на ironhorse


  На две места го пишеш това...да видим какво е казал полският президент:
  "... и тук бих искал публично да заявя, че ако Република България продължи да реагира неконструктивно и отново каже „Не“ за влизането на Северна Македония, аз лично ще се заема и ще се ангажирам да изготвя пътна карта или документ, който да помогне на РСМ за присъединяване към ЕС. Ако не знаеш, то и България точно това иска....

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Весело

  Североизточния се свръща под полите на деса, ако и тя го иска....

 22. 22 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz73":

  Четеш ли ... " че ако Република България продължи да реагира неконструктивно и отново каже „Не“" ...
  Ти си го цитирал, не аз ...
  България загуби и малкото си поддръжници в ЕС в спора с РСМ ... защото Радев е полудял за власт и нему пука за България и българите ...

  Радев според мен вече се моли да загуби изборите ...
  Днес дори ЕК излезе със специално изявление, че Крим е на Украйна !!!
  Сега хем ще има 4-та национална катастрофа, хем няма да му дадат 22 милиарда лева субсидии ...
  България изпадна в тотална изолация заради безумеца Радев !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  Точно този въпрос (очаквано плитко капанче) ще мобилизира вот за Радев. Единствения въпрос е дали Радев ще мине 2 млн гласа отново

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":Интересно, много български журналисти, медии, телевизии, за социолози да не говорим, още не могат да разберат, или се правят, че не разбират, какъв колосален гаф, на международно ниво, допусна Радев.
  —цитат от коментар 17 на hamiltonf


  Те сега се правят на ударени, после на чалнати ... но идва 4-та национална катастрофа и икономическа разруха .. благодарение на Радев и поддръжниците му, вклчително от ДБ ... и спонсори

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Вече и с Полша ли започнахте да плашите?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  “ "Галъп интернешънъл": Радев е фаворит на балотажа”
  ——
  До това заключение човек може да стигне просто като преглежда тоя форум. Някой да си спомня колко тоя Галъп позна за парламентарните избори?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сигурно от един месец не съм влизал, излезе ми някъде, че Кацаров, след като прочел за уволнението на някакъв лекар във 24 часа, веднага се обадил и го върнал на работа, после видях и анкетата. И чак, парцал не е.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Чувството Ви за "хумор" е съизмеримо единствено с титаничният Ви "интелект"- в ляво от нулата!!!!

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#25] от "ironhorse":

  Мечтай си герберче. Както и за белия кон на вожда ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Любопитно

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Това не е същественото, Дерибеев, дори аз ще приема Радев за президент щом по-голямата част от българите евентуално го харесват и си го изберат, ама не мога да приема комунистически и ДС "тикви", точно на такива приличат, да си живуркат в президенството. Кво прави Александър Маринов, този агент на ДС с прякор "Майстора", сложена на мястото председател на президентския Стратегически съвет?! Шаренкова?! Не ми се пишат повече имена на подобни, че наистина ми се повдига.
  Та, кажи, какво правят тези хора, 2021 година сме, 50-години след като някои от тях официално са спрели да работят за ДС, официално

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 32. 32 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  БКП ни докарахте 3-та национална катастрофа, няколко банкрута, колко му е и 4-та национална катастрофа да ни донесете ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 33. 33 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Радев ще спечели с цената на насъскване на българи срещу турци и мобилизация на проруския вот, репликата за Крим ще изкара бабите от БСП и нацистите на Копейкин в неделя да му дадат едно време.
  Щом смятате, че тази цена си заслужава, за да получите президент като Радев - да ви е честит.

 34. 34 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Интересна анкета във 24 часа, прочетена от 304 000. Кой спечели кандидат-президентския тв дебат:24.81% - Румен Радев69.26% - Анастас Герджиков2.61% -Нито единия, нито другия1.10% - Не мога да преценя2.22% - Не съм го гледалhttps://www.24chasa.bg/polls/10412396
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Всички вестници са врагове на Дневник, а тук един всички ни гони когато цитираме някой.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#33] от "еспресо":

  Приеми, че герб отивате на политическото гробище. Дано с вас отиде и ДПС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  " Видя се също така, че гласувалите за обединението в по-голяма степен са подкрепили Радев на първия тур, отколкото Лозан Панов. При тях няма нужда да се казва кого да подкрепят, те са интелигентни хора и са наясно, че в тази ситуация едва ли биха подкрепили кандидата на ГЕРБ."
  Прочетох до тек и спрях. Да си интелигентен и да подкрепяш Радев ? Първан Симеонов явно има някакви изкривени представи какво значи "интелигентен".

 38. 38 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":Интересно, много български журналисти, медии, телевизии, за социолози да не говорим, още не могат да разберат, или се правят, че не разбират, какъв колосален гаф, на международно ниво, допусна Радев.
  —цитат от коментар 17 на hamiltonf


  И какъв гаф допусна ?? ... кой контролира и владее Крим днес ?? Май не е Украйна ?! Аз също съм против руската окупация там, но е факт, че Крим вече е руски. Там управлява Русия.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  "Социолозите не предвиждат и не познават, те улавят тенденции"

  Не знам какви тенденции улавят , но се уливат на всички избори с грешни прогнози.
  Вчера в ютуб ми попадна старо интервю с Нидал Алгафари , който не е социолог , не прави социологически проучвания чрез допитване , но успешно улавя тендецията и прави много точни прогнози. Близо месец преди сегашните избори той , познавайки много добре БСП като бивш пиар на тази партия , направи удивително точна прогноза, предвиди нейния срив и позна, че БСП ще има 25 депутата. Тя действително получи толкова депутати , но след редукцията с гласовете на партиите, неприминали 4%-овата бариера ,станаха 27. Позна , че ДПС е в подем и ще бъде на трето място, маямите ще отпаднат, че сривът на ИТН ще ги отведе на 4-то , 5-то място. Единствено сгреши като размени местата на ГЕРБ и ПП, предвиди ГЕРБ на първо и ПП на второ място.
  Същият Алгафари предвиди , че разривът между Радев и Нинова ще стане явен, но интересното , което каза беше , че Герджиков има много поддръжници в БСП , които ще гласуват за него. Той самият няма обяснение за този феномен.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#39] от "tacheaux":

  За тоя дето се продаде заради сина си ли говориш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  [quote#34:"AModoMio"][/quote]

  Цитати, линкове, линкове към снимки - всичко се трие, щом не е от правилните. Но аз ги пазя, днес също в пресата има твърдения, че ХРИСТО ИВАНОВ ще е министър в правителството на Кирчо, но вчера информацията с моя пост беше изтрита.

 43. 43 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":Сигурно от един месец не съм влизал, излезе ми някъде, че Кацаров, след като прочел за уволнението на някакъв лекар във 24 часа, веднага се обадил и го върнал на работа, после видях и анкетата. И чак, парцал не е.
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  За уволнението на проф. Богов като лекар - Кацаров наредил да не го уволняват. Няма да дам линк нарочно.

 44. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Радев опозори България! За комуниста смяната на собственост чрез кражба е нещо нормално. Това го знаем, но нямаше нужда да забърква България в международен скандал! Радев е опасен за България! Според неговото верую, ако някой анексира българска територия, то тя вече няма да е българска. Що за предателска логика?! И на този човек се надяваме да пази границите на България? Що за абсурд?!

 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  Радев е фаворит на балотажа......е фаворит е де, обаче вие нещо познали ли сте до сега?.....ГЕРБ преднина 9% имаха май.......експертите......

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Имаш ли обяснения , защо голяма част от гласоподавателите на БСП ще гласувате за Герджиков?

 47. 47 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  '''При тях няма нужда да се казва кого да подкрепят, те са интелигентни хора''''

  Хахаха, интелигнертни хора...ела да им видиш писаниците..:)))

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Рекордно ниска активност ще има на балотажа ........ и двамата са дървени......

 49. 49 Профил на BLACK MAN_77
  BLACK MAN_77
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#9] от "Boyko Popov":

  Поплачи си за ректора,както плачеш за пожарникаря!
  Те и Орбан не го харесва половин Европа,ама унгарците си го избират!Не ме интересува какво мисли света за мен,както аз не се интересувам от Байдън,Путин или Макрон!

 50. 50 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тез бесепари още ли не разбраха че Радев ги предаде заради сороските партии.

 51. 51 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#49] от "BLACK MAN_77":

  Радев не е като Орбан. По скоро е като Янукович.

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#48] от "MPetr":

  Не зная за Вашата, но от всички прогнози на социолозите най-много не се сбъднаха прогнозите им за избирателната активност.

 53. 53 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Президента на Полша Дуда е казал,че лично ще участва в договарянето на пътна карта.Останалото са скопски халюцинации.

 54. 54 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":Интересно, много български журналисти, медии, телевизии, за социолози да не говорим, още не могат да разберат, или се правят, че не разбират, какъв колосален гаф, на международно ниво, допусна Радев.
  —цитат от коментар 17 на hamiltonf


  Усещат го, ама нали искат да го избутат до втори мандат?

  Гафовете му станаха много, 2 дипломатически кризи и днес реакцията на комисията!

  ДБ: Време е да спечелим България
 55. 55 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#22] от "ironhorse":

  Поляците много пъти до сега казват,че са за прием на РСМ.И кво от това?Тва гербаджиите сте готови за доброто на Тиквун и пълненето на чекмеджетата,да станете на Мата Хари,само и само да сте на власт :)))

 56. 56 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5794 Весело

  Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл": Радев е фаворит на балотажа
  _____________________________________________________

  Ако познават както прогнозите за 4 ноември означава, че Радев е изтеглил късата клечка на балотажа!

  ДБ: Време е да спечелим България
 57. 57 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 182 Неутрално

  ДА свалим ватенката с миризливите ботуши!

 58. 58 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Тоя смръдляк и да загуби Путин ще се погрижи за него – той извърши раделението на народа ни по поръчение на Кремъл!

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  До коментар [#58] от "yxw38637716":

  Вие да не сте Тома Биков. С този език, нищо чудно.

 60. 60 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Дебатът показа защо Радев е грешният избор, дребнав злобар който не може да преглътне омразата си и да се издигне над нея! За съжаление в България не се уважава толерантост, умереност и липсата на популизъм. Българите му вярват че Радев раздава пари без той да има портфейл, че той има нчкаква власт за главният прокурор, въпреки че той е избор на съдебният съвет в/у който доеи Борисов и ДПС почти нямат контрол,
  Те ли избраха Татарчев, Борис Велчев, Цацаров или Гешев?
  Разбира се че не, но трябва да вярваме на популизма на Радев че е вината на ДПС и ГЕРБ.
  Но ДПС не бяха виновни преди 5г като го предпочетоха пред Цачева?

 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#51] от "rdb41527334":

  По-скоро е като унгарския президент, просто фигурант без много реална власт. Затова не му знам и името. Янукович имаше далеч повече власт, както и наследника му.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 62 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Е, щом Галъп казват че Радев ще спечели, значи няма да спечели със сигурност!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 63. 63 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Съчувствия за Румен Радев. Може би той е стойностен човек, но безпокойството идва от хората, които го заобикалят и съветват. Почти всички са личности свързани с мрачното минало - ДС и БКП. Поставя се въпроса, дали той ги е избрал или някой му ги е наложил?

 64. 64 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Не знам, но Радев снощи нанесе непоправима щета върху репутацията на България. Вчера България успя да развали отношенията си с Украйна, с Турция, с ЕС и със САЩ в името на едни избори, които така или иначе нищо няма да променят.

 65. 65 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Радев е още един проблем, с който българите трябва да се справят!
  В България нищо не е наред, защото в българина нищо не е наред!

 66. 66 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Протеста се саморазпадна и се самоунищожи в омразата си!

 67. 67 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 702 Неутрално

  А, що да не му е леко? Нали на дискусиятя професорът се позиционира като профи русофоб. Е, така мазалото стана пълно!

 68. 68 Профил на id.bulgarian
  id.bulgarian
  Рейтинг: 286 Разстроено

  Изказването на Радев бе за вътрешна консумация. Той и щабът му знаят, че значителна част от населението на БГ са дебилни путинофили. Именно путинофили, а не русофили. И печели червени точки пред тях. Русия ни е освободила (като че ли путьо има главната заслуга), санкциите не работят… музика за нашите мурзылки.
  Не по-добър избор е и Герджиков. Да се съгласиш ГЕРБ да те подкрепя, говори достатъчно за него. Колеото и да се увърта в стил «ама аз не съм те».
  Накратко, спукана ни е работата.

 69. 69 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ти да мълчиш. Одрахте се социолозите

 70. 70 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Със смешната брада, сгреши с 15 пункта. Марш при мишките и да не се обаждаш въздухар

 71. 71 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 592 Неутрално

  В"ъзможно да има някаква ревност при положение, че далеч по-силната, по-авторитетната и по-убедителната фигура в този лагер става Румен Радев, а не Корнелия Нинова, но не е моментът сега лидерът на БСП да напада Радев"

  А не бе .майтал !
  Лелята го заведе го урните , а сега той че и кане он не нея!
  Ма ша си го отнесе кат бръмбар сламка, като куцо пиле -домат, отнася си го и на асковлията да му е кофти , БСП го отряза.
  Толкоз!
  Ако спорите дали Румбата ще спечели - турете ена десетачка от мене , напреки на Румбата, па квото е писано!
  И Кво - БСП в ступор - льотчика ни предаде!?
  И Кака Корнела му прости и сега ще прави правителство с ония МЕНТЕТА???
  Кака , колкото и да е дашна .....на всеки не дава :))
  Ма ще го видим кой ще го гласува .
  Ако на некой Българи не им светне , че вече ще се чекрат от опаката страна в ЕС, то жалко за тех!
  Абе , басета, казаха ни го , в прав текст - тоа не става, веднаж го приехме, щото вие , суверенитет и т.н.
  Ама тоа смотльо , вече 5 години да на прави луди калинки и баш в дебата си да изръси таа глупост,,,,
  Рев и сълзи ....
  А Простьо се изтъпанчва във Филибе и дънва с чифте пищовите - Крим е руски!
  И се питам , толкова ли нямаше , един поне, да се жертва,като Караджата напринер, та го изтърваха в Пловдив?
  А Как би се решил изведнаж проблема - нема Крим , нема човек!
  Абе , г-н Президент , кога смятате за целесъобразно, да си подадете оставката , поради системно нарушаване на Конституцията???
  Питам аз и отговор не искам,,,

 72. 72 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Ох , на него немало да му бъде леко....
  Леле!
  Ми на нас леко ли ни беше ?
  Леко ли ни беше 4 години да ни вкисва зелето на Нова година, и освен зелето , да ми вкисва вчерта??
  Що бе , ненормалници се сбрахте , та па за тоа .....нема казвам, та гласовахте па за него???
  Тука има нещо тъмно...чува се пукот ...стъпки в тъмното и пак :
  _Абе момци , на грешния кон сте заложили

 73. 73 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Анкета -
  За кого ще гласувате ? По принцип, не сте толкова грозен, та да сте самотен довчера...
  За кого ще гласувате?
  "За когото ми е кеф" - така завършват 80% от социологите, но така са и 80 % от данните им - нефелни.
  Младо гадже , изследователка - попада на мен< аре не мен .ама навъсен мъж с мустаци.
  И ква е социологиофренията ?
  Аре в Понеделник, като се наспиме , машините ще ни кажат кого са избрали,,,,Некой си мислеха , че може и да не е Радев!
  И аз си мислех , че Пена, иначе "Попо_Контрол " ООД.

 74. 74 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Анкета -
  За кого ще гласувате ? По принцип, не сте толкова грозен, та да сте самотен довчера...
  За кого ще гласувате?
  "За когото ми е кеф" - така завършват 80% от социологите, но така са и 80 % от данните им - нефелни.
  Младо гадже , изследователка - попада на мен< аре не мен .ама навъсен мъж с мустаци.
  И ква е социологиофренията ?
  Аре в Понеделник, като се наспиме , машините ще ни кажат кого са избрали,,,,Некой си мислеха , че може и да не е Радев!
  И аз си мислех , че Пена, иначе "Попо_Контрол " ООД.

 75. 75 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Анкета -
  За кого ще гласувате ? По принцип, не сте толкова грозен, та да сте самотен довчера...
  За кого ще гласувате?
  "За когото ми е кеф" - така завършват 80% от социологите, но така са и 80 % от данните им - нефелни.
  Младо гадже , изследователка - попада на мен< аре не мен .ама навъсен мъж с мустаци.
  И ква е социологиофренията ?
  Аре в Понеделник, като се наспиме , машините ще ни кажат кого са избрали,,,,Некой си мислеха , че може и да не е Радев!
  И аз си мислех , че Пена, иначе "Попо_Контрол " ООД.

 76. 76 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Как ще познаете тенденциите , бе?
  то кьораво и сакато си купи места !
  Вие ги питахте за кого???
  Ние ,умните и красивите ?
  Що ни за забъсахте ?
  А -аа имате си нови лидери =ППП ппп ППП
  Абе , джанъм , кат сте толкоз светнати , кой ви гаси ламбите???
  Що не си седите дома, да одите за гъби , както "Нормален Гланц" ви каза че е е правилно и той така ще направи???
  Тва за целата демократична общност..
  _
  -"Оня пиян ли бе, или дрогиран, дет моя го докара, бе?
  -де да знам!
  - ма , кажете бе? Тоа тука си отива от Ковид , ако не разберм кво му има!"

  така ли е ???
  Ко не познаете - амин!

 77. 77 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1598 Весело

  кънчовият галъп познавал ли е някога?

 78. 78 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  "Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл": Радев е фаворит на балотажа, но няма да му е леко"

  Тази прогноза и студент първокурсник може да я направи. И аз, без да имам никакви претенции за професионализъм в бранша на ясновидците.

 79. 79 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  "Протеста се саморазпадна и се самоунищожи в омразата си!.."

  Кой от всичките?
  Първо бяха Христо Иванов и Иво Мирчев с лодката. В София излязоха симпатизантите на ДСБ.
  Изведнъж се появи Мая Манолова, закачи се на първата редица, и изгони половината, а Христо се отдръпна.
  Незнайно откъде се появи и щаб, наречен от медиите "Отровно трио", и тръгнаха да обикалят медиите. Появиха се домати, ковчези, гълъбови и щраусови яйца, и изникна образа на Черепа. Дойде и варненско подкрепление, начело с Костя Копейкин. Христо Иванов бе окончателно отстранен. Но медиите продължаваха да дрънкат за "протестни партии", към които неизвестно защо прикрепиха и групата на Слави.

  И накрая всички забравиха за идеята на протеста на Х.И. срещу Доган и руския анклав Росенец.

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Гоци Първан, ти ли си?

  Първане плагитски взаимствал от Gallup.
  Пламен плагиатски се покри в Барбадос.

  Ти държиш празни торби на крадеца подлеца

  "Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл""

 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Опита в 1917 почти успе

  До коментар [#57] от "yxw38637716":

  ДА свалим ватенката с миризливите ботуши!

 82. 82 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  България си има президент , Герджик ага да ходи в Анадола ..:)
  —цитат от коментар 11 на dejmos


  България доказано няма президент последните пет години! Имате само вие комунетата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK