На живо

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

Избрано от редактора
Станев (първият вляво ) и Вълчев (първият вдясно) са размислили и вече не искат да са депутати.

© Юлия Лазарова

Станев (първият вляво ) и Вълчев (първият вдясно) са размислили и вече не искат да са депутати.Преговорите между първата политическа сила "Продължаваме промяната" и поканените от нея за участие в коалиционно управление БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" ще започнат във вторник в 18 екипа. БСП ще бъде представяна от лидера Корнелия Нинова, а "Демократична България" - от четиримата съпредседатели, въпреки че някои от тях са в оставка. "Продължаваме промяната" отхвърли спекулациите за имена на министри.


Останалият с пети резултат на изборите за президент Лозан Панов отново атакува "Демократична България" като обвини обединението за лошия си резултат. Предрече, че който и да бъде избран на поста, няма да бъде сложен край на корупцията. Лидерът на "Има такъв народ" обяви от "Фейсбук" отново подкрепата на партията си за Радев и обяви Герджиков за сламен човек.
ЦИК увери, че бюлетините ще стигнат навреме за изборите в чужбина и не разреши на "Сиела норма" да ремонтира развалени 140 машини в 23 МИР в София.


Фразата на президента Радев за това, че Крим е руски, изречена на предизборен дебат снощи, предизвика реакция от Украйна, която ги определи като "некоректни и недопустими".


"Дневник" проследи политически новини и коментари през деня, които можете да прегледате по-долу в статията.

Лидерът Атанас Атанасов ще представлява ДСБ в преговорите за правителство

Атанас Атанасов

© Юлия Лазарова

Атанас Атанасов


Националното ръководство на Демократи за силна България даде днес мандат на председателя Атанас Атанасов да участва в преговорите на "Демократична България" за съставяне на правителство с "Продължаваме промяната".


По-рано тази седмица националният съвет на "Да, България!" даде мандат на председателя в оставка Христо Иванов да води преговорите от името на формацията, която също е част от коалицията "Демократична България" По-рано днес третият участник в коалицията "Зелено движение" упълномощи да я представляват в преговорите лидерите в оставка Владислав Панев и Борислав Сандов.


"Продължаваме промяната" кани на преговори идната седмица също "Има такъв народ" и БСП.
..

Сценаристите от "Шоуто на Слави" в телевизия "Седем осми" Филип Станев и Ивайло Вълчев няма да бъдат депутати в следващия парламент, се вижда от решения на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Двамата избрани за народни представители от "Има такъв народ" са подали заявления за отказ от депутатските си места в ЦИК, която е одобрила исканията им Те бяха заместник-председатели на парламентарната група на "Има такъв народ" в 45-ото и 46-ото Народно събрание.


Филип Станев бе водач на листите в Добрич и Варна, а Ивайло Вълчев - на листите в Бургас и Сливен.


От решение на ЦИК се вижда, че на мястото на Станев от листата в Добрич влиза Ивайло Христов , а във Варна - Александър Александров. Златомира Карагеоргиева-Мострова заема освободеното от Вълчев място в Бургас, а Иван Клисурски - в Сливен.


Вчера от своето място в парламента се отказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. До неделя се очаква всички, избрани от две листи, да обявят кой избирателен район ще представляват.

Избирателната комисия съобщи неокончателния списък на депутатите

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

© Велко Ангелов


Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви имената на избраните за депутати в 47-ото Народно събрание. Окончателният състав на парламента ще стане известен след като бъде уточнено какви са предпочитанията на депутатите, избрани от два района, както и съответно кои кандидат-депутати от следващите в листите ще попаднат в парламента. Това се очаква да се случи през уикенда.


Пълен състав на избраните депутати – тук.

БСП постави Нинова начело на парламентарната група и преговорния екип за правителство

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

© Лили Тоушек


Политическият съвет на коалиция "БСП за България" и депутатите в 47-ото Народно събрание са избрали Корнелия Нинова за председател на парламентарната група и са я одобрили начело на екипа за преговори за съставяне на правителство, съобщават социалистите.


Предстои Националният съвет на БСП да определи преговорната рамка, да даде мандат за преговори, да избере преговорния екип и да насрочи дата за конгрес на партията през януари. През тази седмица Нинова обяви, че подава оставка като председател на БСП, но ще остане начело до провеждането на конгреса


Политическият съвет на коалиция "БСП за България" изразява подкрепа за кандидат-президентската двойка Радев и Йотова, пише още в съобщението.

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

© Лили Тоушек


"Никакви имена на министри, както и никакви предложения от различните коалиционни партньори не са постъпвали. Това ще стане едва след като бъдат създадени общите приоритети и политики по сектори. Едва тогава ще бъдат търсени и най-компетентните, най-квалифицираните и най-подходящите хора, които да поемат отговорност за осъществяването на тези политики", съобщават от "Продължаваме промяната" във връзка с информации за уточнен персонален състав на правителството с потенциалните коалиционни партньори от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".


Процесът на преговори не е прост. Ще има 18 отбора по 18 теми, разговорите ще се излъчват онлайн. Започваме от вторник и ще продължим до събота=


Асен Василев,

Продължаваме промяната


От формацията напомнят, че изискването за подкрепа на политиката за нулева корупция е и ще остане водещо при избора на кадрите, както и че спазването на тази политика ще бъде неотменимо задължение на следващите министри.

Радев за Крим: Анексията е в нарушение на международното право, но в момента е руски

"Няма никаква драма, въпросът е ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на междунарорното право", каза Румен Радев в отговор на въпрос на журналисти в Пловдив. Той обаче допълни, че има нюанси в политиката и повтори: "Но в момента Крим е руски". Изказването на Радев беше по повод коментарите на негова реплика по време на дебата снощи със съперника му на балотажа на президентските избори Анастас Герджиков. Мнението на Радев от снощи стана причина българският посланик в Киев Костадин Коджабашев да бъде извикан в Министерството на външните работи на Украйна.
Според Илияна Йотова всички теми трябва да бъдат сложени на масата на срещата ЕС-Русия
"Турция е важен съсед партньор и приятел. Отношенията ни трябва да са на равноправни взаимоуважения", каза Румен Радев на въпрос на журналисти.

И "Зелено движение" даде мандат на ръководството в оставка да преговаря за кабинет

И националният съвет на "Зелено движение" даде мандат на лидерите си Владислав Панев и Борислав Сандов да преговарят с представителите на "Продължаваме промяната" за съставянето на редовно правителство. По-рано през седмицата това направи и Националният съвет на "Да, България", който упълномощи лидера си Христо Иванов. Тези процедури се наложиха след като четиримата председатели на партиите в обединението "Демократична България" подадоха оставки заради слабия резултат на формацията от предсрочните парламентарни избори.


До избора на нови ръководства те ще останат начело на партиите си. Националната конференция на "Зелено движение", на която ще се одобрят новите лидери, ще се проведе на 29 или 30 януари.

Рашков обяви, че в университети се правят проверки на похарчени пари за ремонти

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

© Юлия Лазарова

МВР проверява сигнал за изразходени 78 млн. лева за ремонт от висши училища, като това няма общо с кандидатурата на Анастас Герджиков за президент. Това заяви пред Дарик радио министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след като по време на дебата между Румен Радев и Анастас Герджиков снощи ректорът на Софийския университет се оплака, че в учебното заведение имало проверки за покупка на гласове.


От думите на Рашков не се разбра дали има и проверка за ремонт, и за покупка на гласове или опровергава Герджиков.


Добави, че делата за купуване на гласове вече надхвърлят 130 и е убеден, че част от тях ще завършат с осъдителна присъда. Рашков каза още, че следващият парламент трябва да се занимава с гласуването в Турция, като не даде конкретен отговор дали би останал в следващо правителство с мандат на "Продължаваме промяната".


Подробности четете тук.

В 23 МИР са повредени 140 машини

140 устройства за машинно гласуване в 23-ти Софийски избирателен район са повредени и не достигат за балотажа тази неделя. Това е докладвала фирмата-доставчик "Сиела Норма" на Централната избирателна комисия в петък, съобщава Медиапул. От "Сиела" са поискали разрешение да ремонтират машините, но им е било отказано. Вместо това изборната комисия е взела решение, че само в 187 секции в района ще се гласува с по две машини, а в другата половина ще има по едно едно устройство.


ЦИК ще поиска допълнителна информация от фирмата-доставчик от какво естество са повредите по машините. Комисията вече изпрати за балотажа в неделя 80 машини по-малко за секциите зад граница, което означава, че там ще се гласува с 336 устройства.

Трифонов определи балотажа като избор между подкрепил протестите и сламен човек

снимка: Стоп кадър тв 7/8

снимка: Стоп кадър тв 7/8


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви още веднъж подкрепата на партията си за кандидата за президент Румен Радев.


"Изборите въобще, ама въобще не са приключили. В неделя предстои изключително важен избор - кой ще е президент на Република България в следващите 5 години. Дали изборът е предрешен? Aко мислите така и не излезете да гласувате, знайте, че статуквото от последните 12 години разчита точно на това", пише той в най-новата си публикация във "Фейсбук".


Според него изборът е ясен и той е между човек, подкрепил протестите срещу Борисов и Гешев и човек, който не е разбрал "кой е прав на протестите".


"Избираме между човек, който не е плашлив и човек, който плашливо прави стъпка назад при срещата си с опонента. Избираме между човек, който изпълва със съдържание президентската институция и един сламен човек, срам за академичната общност", пише Трифонов.


Петима се отказаха да бъдат депутати

Двамата от ГЕРБ, сред които и Бойко Борисов, и трима от ДПС са се отказали да бъдат депутати, въпреки че са избрани. Централната избирателна комисия е уважила исканията им и не ги е обявила за избрани за народни представители, се вижда от решенията на сайта на комисията.


Сред отказите в редиците на ДПС не е Делян Пеевски, който бе санкциониран по "Магнитски".


Подробности четете тук.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Радев и Герджиков останаха на територии, където се чувстват силни

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

© Анелия Николова

Всеки остана в териториите, в които се чувства най-силен и в които ще върви, но видяхме и неща, по които има много ясно разграничение. Така социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" анализира състоялия се снощи единствен дебат между състезаващите се за поста президент.


Посочи, че е било по-добре да има три отделни дебата по специални теми, защото в случая позициите на двата са били изнесени пред публика, но много от тях е можело да бъдат доразвити. "Колкото не правим дебати, толкова повече се губи желанието на хората да влизат в детайли, а да гласуват на базата на клишета. Важно е, когато говорим за слаба избирателна активност и липса на граждански интерес, трябва да знаем, че те се събуждат и с такива форми", уточни Димитрова.


Тя отбелязва и наличието на волно или неволно противопоставяне между част от декларираните желания и това, което се случва в действителност. Даде пример с проекта за промени в Конституцията, за който Румен Радев казва, че е готов, но в същото време не го показва. В основата на проекта му е въпросът за гражданските права, едно от които е правото да бъдеш информиран и не смятам, че е добре да не бъде изнесен, при положение, че го има от година, посочи тя.


За Анастас Герджиков посочи, че е коментирал редица теми, много от които нямат допир с президентската институция освен в случаите, когато има служебно правителство. "Той изнесе един доста сериозен обсег от проблеми и теми, присъщи на изпълнителната власт, не на президентската. Но пък и показа тази широта от теми. Така че успяхме да видим сблъсък на позиции, въпреки че всеки остана на територията, на която се чувства най-сигурен", каза Димитрова.


Още за дебата четете тук.

Според Панов който и да спечели в неделя, корупцията ще остане

Който и от двамата кандидати да спечели в неделя изборите за президент, няма да има полза за борбата с корупцията. Това казва в поредния си пост във "Фейсбук" Лозан Панов, който също претендираше за поста, но остана с пети резултат.


Проблемите с неясната геополитическа ориентация на България и на г-н Радев, и на г-н Герджиков считам, че са пряко свързани с ширещата се у нас корупция. Затова, който и от двамата претенденти да спечели в неделя, няма по никакъв начин да застраши бъдещето на "угоените паяци" на Задкулисието и те ще продължат да ни оплитат в мрежите си, отбелязва Панов.


Бедата е, че на разкъсвана от корупция клета България ѝ предстои да плува в бурно море, което се надига в геополитиката, а липсата на свободни от външни зависимости лидери може да ни струва твърде скъпо, заключава той.

Коментарът на карикатуриста Чавдар Николов преди балотажа в неделя

ЦИК увери, че бюлетините ще стигнат навреме в секциите зад граница

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

© Георги Кожухаров

До момента няма данни за проблеми с доставката на машините и бюлетините за изборите в отдалечените краища на света, обяви пред БНТ Росица Матева, азм.-председател и говорител на ЦИК. Увери, че бюлетините за Северна Америка вече са пристигнали, откъдето имаше сигнали, че пратките се очакват след изборите. Прави се всичко възможно бюлетините за Австралия и Нова Зеландия също да пристигнат навреме, увери тя.
"В събота трябва да бъдат подредени изборните помещения. В ЦИК се получава съобщение от всяка секционна избирателна комисия, че са получили изборните книжа и всичко е наред. Ако получим съобщение от някоя секционна избирателна комисия, че нямат пристигнали машини или бюлетини, тогава ще се вземе решение", каза Росица Матева.

И на балотажа в неделя ще се броят разписките, но говорителят на ЦИК изрази надежда, че "сега ще бъде много по-лесно и се надяваме доста по бързо да се случи".


Ще бъдат образувани нови допълнителни подвижни избирателни секции в страната, за да могат хората, поставени под карантина, да упражнят правото си на вот, съобщи Матева по повод жалбите на карантинирани граждани, които на изборите на 14 ноември не са успели да гласуват.

Лозан Панов обвини "Демократична България" за резултата си

След изборите: Двама сценаристи от "Седем осми" отказват да са депутати (хронология)

© Лили Тоушек

Кандидатът за президент Лозан Панов, който остана пети на първия тур, обвини "Демократична България" за слабия си резултат на вота. Той беше издигнат от инициативен комитет и подкрепен от обединението. Дни преди изборите обаче председателят на Върховния касационен съд отправи нападки към "Демократична България", като ги заподозря, че готвят предателство към избирателите си заради готвено съвместно управление с БСП.


"Когато един кандидат се ползва със солидна политическа подкрепа, очевидно има шанс да спечели. Аз заложих да говоря истината и да казвам неща, които изглеждат нелицеприятни. За сравнение Костадин Костадинов (лидерът на "Възраждане" - бел. ред.), който ме изпревари на изборите, заложи на антиваксърско говорене. Истината очевидно не е това, което хората подкрепят.


Подкрепа от "Демократична България" не усетих. Нямаше нито един от техните лидери, който дори да обяви номера на бюлетината ми. Подкрепата беше само на една малка група ентусиасти от ядрото на ДСБ", каза Панов, като обвини "Демократична България", че дори не познава вицепрезидента му Мария Касимова-Моасе.


Той разкритикува формацията, че не е издигнала свой кандидат за президент. Според него в избори "2 в 1" да нямаш мажоритарен кандидат означава, че губиш своята идентичност.

Панов добави, че в "Демократична България" са имали възможност да реализират съдебната реформа, за която толкова много се борят, но са изпуснали момента. "В този момент задкулисието успя да създаде два нови проекта. Единият е "Възраждане", а другият е "Продължаваме промяната". Те успяха да изземат от "Демократична България" основния фронт, който е антимафиотският фронт и съдебната реформа", каза той.

Идната седмица започват експертните разговори между партиите

Кадърът е от фейсбук профила на Корнелия Нинова

© Дневник

Кадърът е от фейсбук профила на Корнелия Нинова

През следващата седмица започват експертните разговори за съставяне на програма, която ще изпълнява следващия редовен кабинет, ако бъде успешно съставен. Това се разбира от публикация във "Фейсбук" на лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова. Тя обявява това след поредна среща с Кирил Петков от "Продължаваме промяната" за преговорите за кабинет.


"С Кирил Петков обсъдихме следващите стъпки в преговорите за съставяне на правителство. На 23 ноември започват срещите на експертните групи за изработване на програма. В тях ще участват по трима души от всяка страна", пише Нинова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK