"Чок калабалък". Как гласувах в Измир

"Двама мъже гласуваха за всички - млади, стари, мъже, жени, знаещи и незнаещи български език."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Двама мъже гласуваха за всички - млади, стари, мъже, жени, знаещи и незнаещи български език."Вилхема Дурева е български журналист, работила в бТВ, БНТ, "Господари на ефира". Пише за български и европейски издания. От години живее в Обединеното Кралство. В момента работи по собствен документален проект в Измир. "Дневник" препубликува репортажа й от "Свободна Европа".


Измир е третият по големина град в Турция, с близо 5 милиона население и респектиращи размери. Често е наричан "другата Турция" заради огромната свобода и пъстрота, особено на фона на останалата част от страната, където доминират религиозният консерватизъм и ориенталският манталитет.


Известен е и като "града на неверниците". В него и досега над 5 процента от населението е християнско, с действащи църкви от православната и католическата вяра. Вътрешната миграция от цяла Турция в посока Измир е необратим процес и до днес. Второто по големина пристанище след Истанбул и разположението на море са предпоставка за силна икономика. А близостта на известните турски морски курорти правят града още по-привлекателен.
Няма точна статистика колко са българските изселници по измирските земи. Предполага се, че това са около 50 хиляди души. Повечето от тях са дошли тук заради т.нар. възродителен процес - насилствената политика на комунистическия режим да сменя родните им мюсюлмански имена с християнски. Кулминацията на тази политика е през месец май 1989 г., когато бившият партиен лидер Тодор Живков отваря границата и посочва вратата на българските турци.


В първите месеци близо 300 хиляди български турци пристигат в Турция. След демократичните промени от 1989 г. някои се връщат, други пък тепърва заминават. Повечето български изселници запазват двойното си гражданство и имат право да гласуват на български избори. В Измир избирателите са около 15 хиляди души. Тази година те имаха възможност да участват в три български избора.


11 юли 2021, неделя


Измир. Изборна секция Чамлъкуле 1 (една от 12-те секции в града), училище "Шехит Йомер Саръ". 15:00 часа. България провежда вторите парламентарни избори за годината. Не повече от десетина гласоподаватели чакат на опашка, за да упражнят вота си. Никой не предлага помощ, като например за попълване на декларация за гласуване в чужбина. Всички български граждани, които гласуват извън страната, попълват такава декларация. Целта на това изискване на Изборния кодекс е да има контрол и никой да не гласува повече от веднъж. Именно тези декларации причиняват опашки на много места.


Тук обаче е спокойно. Въведеното за първи път задължително гласуване с машини не затруднява особено. При нужда гласуващите получават само указание от членовете на секционната комисия, които после се отдръпват. Чува се предимно турска реч, но поне две дами от комисията говорят български език. Не се забелязват български дипломатически представители. Не се забелязват и застъпници на друга партия освен ДПС.


Гласуването става за няма и 10 минути. В двора на училището има полицейски екип, а от един фургон се раздава безплатна студена лимонада в горещините. Казват, че го правят от човещина и се представят, че са от местната община, Буджа. Няколко дни по-късно резултатите на Централната избирателна комисия (ЦИК) показват, че през тази секция са преминали 235 гласоподаватели, от които 234 гласа са отишли за ДПС.


Миналата неделя в града бяха отворени отново 12 секции, една десета от общо разкритите в цяла Турция 124 места за гласуване. Този път изборите бяха 2 в 1 - за парламент и президент. За първи път Движението за права и свободи (ДПС) издигна свой кандидат за президент - лично председателя на партията Мустафа Карадайъ. ДПС е партията, която традиционно представлява българските турци и мюсюлмани.


14 ноември 2021, неделя


Отново Измир. Отново изборна секция Чамлъкуле 1, училище "Шехит Йомер Саръ". 15:00 часа. Огромни тълпи от хора чакат пред външния вход на училището, на улицата пред него, из двора му и вътре в сградата. Шумът от оживлението напомня разходка из Капалъ чаршъ.


Още пред вратата на училището се забелязват два училищни чина с по двама души, трескаво попълващи стотици изборни декларации. Безплатно. Казват, че помагат на тези, които не знаят да пишат на кирилица.


В коридорите пред изборната секция има още две места с други четирима доброволци, които попълват декларации. Говори се на турски език. Опашката пред избирателната секция надхвърля сто с, поне още сто чакат за попълване на декларация, разпръснати из цялото училище. И не спират да прииждат нови гласоподаватели.


В секцията се гласува с две машини. Забавяне при самото гласуване няма. Дипломатически представители няма. Няма и застъпници от други партии освен ДПС. Доброволците, които помагат на хората да гласуват, са много - преброих поне 30 души. Те не спират да дават указания на всички присъстващи за всичко. Чакането продължава дълго.


Питам хората до мен на опашката на български език. Те видимо се смущават, но накратко споделят, че този път много хора са дошли и затова е много изнервящо. Но чакат спокойно на опашката. След няколко часа вече съм осма и мога да наблюдавам отблизо какво се случва вътре в секция 325800636.


Тогава става видно защо няма никакво бавене при самото гласуване. Щом дойде ред на чакащ да гласува, той първо подписва декларацията си, подава я с личната си карта и веднага до него застава мъж от секционната комисия, с машинната карта в ръка. Заедно отиват до машината, мъжът бързо гласува вместо всеки един от тях. Взима разпечатките с вота и дори собственоръчно ги пуска в урната. Тази работа се върши от двама мъже - по един за всяка от наличните машини за гласуване.


"Тези двамата за всички гласували досега ли правят същото?!" - питам.


Първоначално получавам само неразбиращите въпросителни погледи от непознатия език на всички в секцията. Задълбочена в списъците, руса дама от секционната комисия вдига глава и обяснява на развален български, че няма нищо нередно.


Те просто асистират, защото хората не знаят какво пише, няма как иначе, обяснява тя. Тонът ѝ се повиши, изправи се и ме избута извън стаята, да си заема отново мястото на опашката. Нарече моя въпрос "конфронтация". Нищо не се промени. Все така двамата мъже гласуваха за всички - млади, стари, мъже, жени, знаещи и незнаещи български език.


Защо избират ДПС


Местните турци наричат българските изселници "булгаристан гьочменлери", тоест българските емигранти. Не били толкова мюсюлмани, ядяли свинско, пиели алкохол - така говорят за тях. Факт е, че рядко може да се види жените да са със забулени глави.


Кварталите в Измир, заселени предимно с българските турци, са наричани "българските квартали". Повечето български изселници работят във фабрики или са строителни работници. Трудолюбието им е пословично. Възхищават им се как няма мъжка, женска работа и жените и дъщерите им също работят за семейния бюджет. Нещо нетипично за повечето от местните турци.


Всяко споменаване в медиите, че гласуват за ДПС заради пари, ги възмущава. Държат да отрекат това обвинение, дори и изобщо да не е станало дума в разговора.


"Починат ли родителите ми, няма повече да се върна в България. Нищо там не ме задържа", казва 53-годишна българска изселничка. Работи като чистачка в жилищна резиденция и най-големият ѝ страх е, че има още 8 години до пенсия, а не се знае дали ще задържат на тази позиция толкова възрастна жена.


"6 дни седмично работя, по над 10 часа на ден за минималната за страната заплата от 2850 лири (около 450 лева по настоящия курс - б.р.). Но съм благодарна, че имам работа", допълва жената, чийто външен вид говори за полагани грижи. Тя няма кърпа на главата си, а косата ѝ е добре боядисана. А защо в единствения си почивен ден отделя толкова часове за изборите?


"За да мога да си ходя спокойно да виждам родителите си, че то не се знае, ако няма от нашите (ДПС - б.р.) във властта, дали няма да ни забранят," споделя своя страх българската изселничка.


"Имам брат в Кърджали, в селата там де. Той има две дъщери, и двете са учителки", разказва не повече от 60-годишен нисък мъж с нетипично за турците много бяло лице и искрящи сини очи. "Аз съм все по строежите, така ми мина животът. Но те, момичетата, ми казват за кой да гласувам. И аз ги слушам, защото те са там и искам да им е добре, да имат работа, да нямат проблеми с българите", обяснява мъжът. И той е готов да чака колкото и да е необходимо, за да упражни правото си на вот.


"Тук съм, за да не стане пак като през "възродителния процес", ужасни времена бяха", казва на развален български език млад симпатичен мъж, наследник на български изселници. Само два пъти е ходил до България, но много истории е слушал от семейството си и затова казва, че е било ужасно. В доказателство ми показва през телефона си публикация от популярния турски сайт MYNET, откъдето ми превежда, че пише за Тодор Живков и "мило" им се напомня кошмарния за всички тях период в края на 80-те години.


"Тук ни викат българи. Там ни викат турци. Но сме си българи всичките", казва още той.


Във вторник, 16 ноември, вече са налични резултатите на ЦИК, които показват, че точно през тази секция са преминали над 4 пъти повече гласоподаватели в сравнение с изборите преди 4 месеца - 1146 души. От тях 1143 са подкрепили ДПС, 1140 - Мустафа Карадайъ.


Какви са прогнозите за втория тур? "Чок калабалък", ми казват хората.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Нямам какво да коментирам.
  Това което ни разказаха в този репортаж си го знаем.
  Трябва да се забрани гласуването в чужбина.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Със свинско и ракия

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 659 Неутрално

  "Някой друг ми е виновен!"
  "Аз съм бял и пухест и съм над нещата!"
  "Чакам да ме оправят!"
  Който не иска да го опрвят- гласува(дори с отвращение), който няма чака някой друг да го оправи.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  Абе да питам, извинявам се за невежеството, ама на българските турци постоянно живеещи в България, позволено ли им е да гласуват на турските избори??

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Някой би ли ни припомнил имената на партиите гласували "за" това решение на НС?

 6. 6 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Скараха България с:
  Армения, Украйна и Туркия.
  Засега.
  Избора на балотажа е като избор между чума и холера.
  Клета майко България.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Най после някой с топки да касира изборите от проблемните секции

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Българските турци като отидат в Турция и направо тамошните турци са в шах... Жените идващи от България са свободни, разкрепостени, отстояват си правата, държат се като равни с мъжете, работят, печелят пари, понякога и повече от мъжете. Мъжете са работливи, могат почти всичко. Семействата са пестеливи и след 10 г. вече имат собствено жилище, а след 20 г. вече второ такова (за децата).
  За турците в Турция това са някакви невъзможни неща само с една заплата. Жената в Турция е "ханъма" ("ев ханъмъ" - домашна ханъма), т. е. не работи. Мъжът е длъжен да изхранва семейството. Жената е длъжна да гледа и възпитава децата и да се грижи за пазаруването из а къщата.
  Турците родени в Турция и до днес все още не могат да разберат как така българските турци само за 20 г. купуват по няколко апартамента (или купуват, строят къща) изучават децата си, и в същото време не са умрели от глад и мизерия и са доволни от живота си в Турция.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Нямам какво да коментирам.Това което ни разказаха в този репортаж си го знаем.Трябва да се забрани гласуването в чужбина.
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805
  Това е най лесното-да се забрани.Ами защо не се активираме ние които сме в България да отидем да гласуваме.60-65% гласували в България и ДПС ще стои винаги в килера.

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":

  Ако имат турска лична карта, да.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 12. 12 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Дневник материала е добър но е повърхностен !
  Просто вземете разрешение и препечатайте интервюто на един познавач и аналитик по темата от радиопр даването Реактивно и там много съществени неща са казани!
  Поздрави и успех !

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":

  Те нямат двойно гражданство. Трябва , на всички с двойно гражданство и не живеещи в страната, да се забрани да ни избират президент и правителство. Правят го и защото няма никакъв контрол. Толкова ли не могат да изпратят 1-2 членове на СИК от България?

 14. 14 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Не е нормално да гласуват хора, които не живеят в България и да определят моята съдба. Това трябва да се промени.

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Най после някой с топки да касира изборите от проблемните секции
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  На това му се вика след дъжд качулка. Първо си отваряме проблеми, а после тичаме да ги оправяме, българска му работа. Отворихме им секции, платихме им ги, а сега се тюхкаме че гласували както им падне и търсим теле под вола. Всичко това звучи направо глуповато.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Не е нормално да гласуват хора, които не живеят в България и да определят моята съдба. Това трябва да се промени.
  —цитат от коментар 14 на papunqk
  Така разсъждават цялата купчина от платени родолюбци и патриоти които вече са извън парламента.Българите в чужбина имат право да гласуват като българите в България.Защо обаче ние в България не ходим да гласуваме!!1???На какво се надяваме?

 17. 17 Профил на tahion
  tahion
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДПС са пиявици, които се хранят от страховете на тия хора. Но ние, българите, имаме страхотна вина за всичко, което се случва. Комунистите ни лепнаха страхотен грях с възродителния процес, това беше отвратително престъпление. Сега вместо да намерим начин да приобщим изселниците към България, ние ги оставяме в мазните ръце на Пеевски и Ко.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално  При 40% избирателна активност всеки става цар, който успее да мобилизира няколко десетки хиляди калпаци.
  Негласувалите киснат у форумите и мърморят.

 20. 20 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Нямам думи.
  Двама турци седят на чиновете и им попълват декларациите.
  После отиват до машината, там един им взима декларацията и гласува вместо декларатора.
  Накрая им връща документите.
  Всичко става много бързо.
  Никъде няма български представител. Поне да види какво се случва.

  И ВСИЧКО ТОВА СЕ ТЪРПИ ОТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ.

  Обаче е много важно ПП, протестъските партии ДБ, БСП, ИТН, и пр. и пр да се наредят до лапачката. Те ни превземат държавата, ние се държим като, че роса вали.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Разстроено

  "...........В секцията се гласува с две машини. Забавяне при самото гласуване няма. Дипломатически представители няма. Няма и застъпници от други партии освен ДПС. Доброволците, които помагат на хората да гласуват, са много - преброих поне 30 души. Те не спират да дават указания на всички присъстващи за всичко. Чакането продължава дълго......................"

  И тези ще ни решават бъдещето!!!!

 22. 22 Профил на Белият кон пак спука гума
  Белият кон пак спука гума
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  Нямам никакъв проблем с гласуването от чужбина.

  Просто трябва да се спазват правилата при гласуване и да се въведат критерии за минимални познания на български език, за всеки български гражданин, ако няма завършено образование в България.

  Казаков - и ТВОЙТА МАЙКА също!
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  Гласуването от чужбина не трябва да се забрани , г-не!Мнозинството сме българи навън, а не такива с турски корени!Трябва да се промени системата на гласуване, т.е. по пощата и онлайн и тогава ще има много по-различен резултат!!!

 24. 24 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1404 Гневно

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  Не гласуването в чужбина изобщо. Трябва да се забрани гласуването в Турция. Защото ДПС нагло злоупотребяват с това.

 25. 25 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Моля братята гербери да подкрепят усилията на "сънародниците" ни, които НЕ ЗНАЯТ български език и да изберат проксито на мутрите, което току виж успял да саботира и без това малкият шанс за пробив в прокуратурата!
  ПОЗОРНО? Неее, гербиджа тази дума не я разбира какво точно означава

 26. 26 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Не е нормално да гласуват хора, които не живеят в България и да определят моята съдба. Това трябва да се промени.
  —цитат от коментар 14 на papunqk


  Освен това трябва да се даде право на хората, които имат имоти в България т.е. плащат данъци тук, да имат право да гласуват за депутати в НС т.е. за тези, които определят данъците в България

  До коментар [#14] от "papunqk":

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Нямам думи.Двама турци седят на чиновете и им попълват декларациите.После отиват до машината, там един им взима декларацията и гласува вместо декларатора.Накрая им връща документите.Всичко става много бързо.Никъде няма български представител. Поне да види какво се случва.И ВСИЧКО ТОВА СЕ ТЪРПИ ОТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ.Обаче е много важно ПП, протестъските партии ДБ, БСП, ИТН, и пр. и пр да се наредят до лапачката. Те ни превземат държавата, ние се държим като, че роса вали.
  —цитат от коментар 20 на cpl40723722
  Не,ние гласувахме за тях за да изгоним финансово икономическата групировка ДПС и милиционер-социалистическата купчина на БМБ от властта.

 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Готина статия макар и от Свободна Европа която обича да представя Голямата екскурзия като насилствено прогонване.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":

  Освен това забравих да добавя, че т.н. "етническа " партия трябва да по законов път да бъде елиминирана/ ппоменена!Ако има поне 50% в Парламента депутати които да гласуват за промяната/ прекратяването на партия / или партии/ с етническа ориентираност, то тогава депесарите "яко ще духат супата"!Другият вариант е да не им се дава достъп до реалната власт/т.е. никой който управлява да не се коалира с тях/ и тази партия , която е отявлен носител на корупцията и ориенталщината у нас "остава зад борда"!Вината за това , че Прасчо/Доганя са толкова силни носят всички партии на власт от НДСВ насам , но най-много и най-вече ГЕРБ!

 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  На това му се вика да си направиш сметката накриво. "Партиите на промяната" привидно взеха по един два мандата от гласове получени в чужбина, които мандати обаче веднага загубиха от това че ДПС си вдигна общия брой мандати поради гласовете от чужбина. ДПС качи точно 5 мандата над предишния си резултат заради подарените им гласове. Мисля че и самото ДПС не са очаквали аджамиите от "партиите на промяната" да я свършат като кучето на нивата. Те обаче този подарък го приеха без да им мигне окото. Сега академично се вайкаме и се правим че не виждаме откъде ни дойде.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Комбинацията от силно гласуване у нас и по-свободен достъп за нас българите навън да гласуваме / по пощата и онлайн/ ще смаже етническата партия у нас!За това трябва политиците да се замислят у нас и то много сериозно!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 151 Неутрално

  за да разберат турците българските им събратя как го правят просто тря сменат шарията с комунизъм за 7 десетилетия строг терор и смърт на тези дето влизат в джамия и готово!

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  "Местните турци наричат българските изселници "булгаристан гьочменлери", тоест българските емигранти."

  Това не вярвам да е точният превод. Знаещите турски могат ли да го преведат с истинският му смисъл.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#28] от "Julian Mall":

  А какво беше?
  Диктаторът излезе по телевизията и каза "Който се чувства турчин да напусне НРБ".
  И горките турци в Турция се видяха в чудо, като за отрицателно време се изляха в Турция 350000 турци от България... И се видяха принудени да затворят границите, защото не бяха подготвени да приемат за толкова кратко време толкова много бежанци.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 36. 36 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Българите в чужбина имат право да гласуват като българите в България.Защо обаче ние в България не ходим да гласуваме!!1???На какво се надяваме?
  —цитат от коментар 16 на chicago514


  Защото хората са отвратени и от тия дето ги управляват и от тия които се репчат на управляващите. 30 години след падането на БКП получиха един тотален хаос без ясна посока и голи обещания. Те и тия дето гласуват и те се въртят като пумпали и се чудят на кое число да заложат. Тоя хаос ние си го създадохме.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  "Известен е и като "града на неверниците". В него и досега над 5 процента от населението е християнско, с действащи църкви от православната и католическата вяра."

  Това не вярвам да е така след като през 1922 градът е опожарен а местното гръцко население прогонено.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Организация. Пък и ЕС изглежда харесва такива работи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#34] от "Julian Mall":

  Ами реално по смисълът това е превода.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 40. 40 Профил на ssp29647806
  ssp29647806
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Агресивна намеса на Турция в българските избори. Единственият адекватен отговор е в страни извън ЕС и Шенгенското пространство да може се гласува само в посолства и консулства. Като задължително всеки попълва декларацията си собственоръчно и на български. Само така България може да гарантира честни избори и да защити своя суверенитет!

 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Задава се реална опасност докато българите разпускат на риболов, за гъби или изтрезняват със шкембе и бира от съботния запой, трудолюбивите пчелички от Анадола да ги изненадат от храстите с едно рамо за ГЕРБ.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#28] от "Julian Mall":А какво беше?Диктаторът излезе по телевизията и каза "Който се чувства турчин да напусне НРБ".И горките турци в Турция се видяха в чудо, като за отрицателно време се изляха в Турция 350000 турци от България... И се видяха принудени да затворят границите, защото не бяха подготвени да приемат за толкова кратко време толкова много бежанци.
  —цитат от коментар 35 на anonimnii


  Анонимни, не се изявявай като турски пропагандист! Бай Тошо тогава се обърна не към българските турци а към турските власти да отворят границата и който желае да отиде в Турция. За насилствено прогонване не може да става дума. Иначе нямаше да ви пуснат обратно както правилно е отбелязано в статията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Не е нормално да гласуват хора, които не живеят в България и да определят моята съдба. Това трябва да се промени.
  —цитат от коментар 14 на papunqk


  Да но мнозинството гласува да ни управляват точно такива

 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#42] от "Julian Mall":

  Има го в ютуб сигурно изявлението на диктатора. Ясно е какво се е имало предвид...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  До коментар [#34] от "Julian Mall":Ами реално по смисълът това е превода.
  —цитат от коментар 39 на anonimnii


  Искаш да кажеш че няма нищо обидно като аналогия на нашето фес би трябвало да е калпак?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Освен това забравих да добавя, че т.н. "етническа " партия трябва да по законов път да бъде елиминирана/ ппоменена!Ако има поне 50% в Парламента депутати които да гласуват за промяната/ прекратяването на партия / или партии/ с етническа ориентираност, то тогава депесарите "яко ще духат супата"!
  —цитат от коментар 29 на bat_plamen


  Всичкатра мара втасала. На Хитлер му пречеха евреите, на Сталин враговете с партиен билет. На нас сега ни пречат 35 депутата от ДПС. На нас бако най ни пречи, че от 20 години в парламента има от 6 до 7 партии които на моменти не се понасят. Някой може ли да ми каже какви са идеологическите разлики между протестните партии та трябва да имаме 3 - 4 от тях в парламента за да се водят трудни преговори и всеки да се прави на интересен? Критериите за гласуване са тоя ми изглежда по симпатичен и тия по ще свършат работа. Това обаче не е партийна демокрация, а е залагане на конни състезания.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 47. 47 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Говореше се за видео наблюдение... че този филм щеше да е интересен.

 48. 48 Профил на ingenious
  ingenious
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Аз съм с постоянно жителство в чужбина и съм напълно съгласен да се забрани гласуването извън България. Не мисля, че имам моралното право да определям посоката на държава, в която не живея. Да не говорим и че нямам толкова добър поглед над политическата обстановка, че да мога да взема добро решение.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  Българските турци като отидат в Турция и направо тамошните турци са в шах... Жените идващи от България са свободни, разкрепостени, отстояват си правата, държат се като равни с мъжете, работят, печелят пари, понякога и повече от мъжете. Мъжете са работливи, могат почти всичко. Семействата са пестеливи и след 10 г. вече имат собствено жилище, а след 20 г. вече второ такова (за децата).За турците в Турция това са някакви невъзможни неща само с една заплата. Жената в Турция е "ханъма" ("ев ханъмъ" - домашна ханъма), т. е. не работи. Мъжът е длъжен да изхранва семейството. Жената е длъжна да гледа и възпитава децата и да се грижи за пазаруването из а къщата.Турците родени в Турция и до днес все още не могат да разберат как така българските турци само за 20 г. купуват по няколко апартамента (или купуват, строят къща) изучават децата си, и в същото време не са умрели от глад и мизерия и са доволни от живота си в Турция.
  —цитат от коментар 8 на anonimnii


  "Тук ни викат българи. Там ни викат турци. Но сме си българи всичките."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":

  Не знам за какво намеквате.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  Агресивна намеса на Турция в българските избори. Единственият адекватен отговор е в страни извън ЕС и Шенгенското пространство да може се гласува само в посолства и консулства. Като задължително всеки попълва декларацията си собственоръчно и на български. Само така България може да гарантира честни избори и да защити своя суверенитет!
  —цитат от коментар 40 на ssp29647806


  То така беше. Промениха го в по-предния парламент.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  До коментар [#42] от "Julian Mall":Има го в ютуб сигурно изявлението на диктатора. Ясно е какво се е имало предвид...
  —цитат от коментар 44 на anonimnii


  Да бе имало е скрит смисъл към милицията да ви гони насила! И защо ви пуснаха обратно ако насила са ви гонили?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4683 Неутрално

  Ако българите в България гласуват масово, гласовете на турците в Турция не биха имали никакво значение! Не са ни виновни турците! Сами сме си виновни!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Като става дума за Измир - интересна историческа подробност е, че на втория тур от изборите за президент през 2016 г. в Измир се е гласувало в 6 секции.

  Гласовете са 1 941 за Румен Радев и 5 600 за Цецка Цачева.

  Не, че нещо, ама понеже някои казват, че през 2016 г. в Турция са гласували за Радев.

  Всъщност както се готвят да направят и сега и тогава ДПС са направили "чок калабалък" за кандидата на ГЕРБ.

  Ето протоколите от шестте секции в Измир:

  https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur2/protokoli_pr/32/326000234.html
  https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur2/protokoli_pr/32/326000235.html
  https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur2/protokoli_pr/32/326000236.html
  https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur2/protokoli_pr/32/326000237.html
  https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur2/protokoli_pr/32/326000238.html
  https://results.cik.bg/pvrnr2016/tur2/protokoli_pr/32/326000239.html

  Противоотровата? "Чок калабалък" в България!

 56. 56 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Някой би ли ни припомнил имената на партиите гласували "за" това решение на НС?
  —цитат от коментар 5 на lodkarski


  И какво от това ?

  Колко секции има в Турция и колко има в Австралия, Англи я и т.н. ?

  Колко от тях отидоха да гласуват ?

  Колко % са гласувалите в България ?

  Виняги някой друг ни е виновен, защото ние сме ходили за гъби

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 57. 57 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Тези декларации са недействителни, ако попълващият не разбира какво пише на тях. Нотариус отказва да приеме подпис на човек, който не говори езика, на който е написан договора, защо тук това минава? Защо другите партии не изпратят наблюдатели? Има много средства да се запазят и свободата, и изборът да е правилно направен, но искат труд.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":

  Ако българите в България гласуват масово, гласовете на турците в Турция не биха имали никакво значение! Не са ни виновни турците! Сами сме си виновни!
  —цитат от коментар 53 на vassilun


  Правилно. Затова в неделя - гласове за Радев чок, за Герджиков - йок.

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  До коментар [#45] от "Julian Mall":Не знам за какво намеквате.
  —цитат от коментар 50 на anonimnii


  Намеквам че това "гьочменлери" не ми прилича на комплимент. Сигурно е синоним на пришълци или навлеци както ние наричаме ислямските мигранти.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":Гласуването от чужбина не трябва да се забрани , г-не!Мнозинството сме българи навън, а не такива с турски корени!Трябва да се промени системата на гласуване, т.е. по пощата и онлайн и тогава ще има много по-различен резултат!!!
  —цитат от коментар 23 на bat_plamen


  Ще получиш пак от същото... Онлайн от Турция ще имаме 300 х. гласа наместо сегашните 90 х.

  Сам съм, други няма...
 61. 61 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#52] от "Julian Mall":

  След като насилствено бяха сменени имената на турците в България през 1984-85 г. (подчертавам на турците, а не на помаците (българо-мохамеданите), защото на помаците са сменяни имената 7 (седем) пъти), през 1989 г. в Лудогорието турци тръгнаха на поход срещу тоталитарната власт, като протест срещу насилствената смяна на имената. И понеже походът (тръгнал от едно село) се разрасна и продължи да нараства от село на село, то тоталитарният режим прати войска да стреля на месо, като имаше и убити мирни граждани. Това беше веднага съобщено от западните свободни радиостанции и веднага и на други места в България започнаха протести на турците, срещу насилствената смяна на имената. Много турци се обаждаха в редакциите на българските секции на западните радиостанции и казваха, че имената им са сменени насила и те не са съгласни с "възродителният процес" и че това е политика на БКП, а не тяхно доброволно желание. Понеже тези случаи се увеличаваха, то от БКП взеха решение да започнат да издават червени паспорти на тези които се обаждат (телефоните се подслушваха) и тези хора да бъдат гонени от НРБ. Така започнаха турци да бягат от НРБ, прогонени от тоталитарният режим. Това беше някъде през в началото на пролетта на 1989 г. Но понеже тези случаи се увеличаваха, то БКП взе решение да изгони наведнъж всички, които не приемат "възродителният процес", и затова беше това обръщение на диктаторът Т. Ж. по телевизията, за да каже на всички, които не са съгласни с насилствената смяна на имената, да напуснат НРБ.

  https://www.youtube.com/watch?v=Jn49a_g_5RQ

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 62. 62 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":

  Не, не им позволено.....щото нямат турско гражданство....

 63. 63 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Любопитно

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Ти пък от чикаго се скъса да гласуваш...а...?

 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#56] от "nessarox":

  За протокола:

  - избори 04.04. - секции в Турция 35, гласове за ДПС - 19 877
  - избори 11.07. - секции в Турция 121, гласове за ДПС - 26 487

  86 секции повече и само 6,6 хил. гласа повече

  - избори 14.11. - секции в Турция 127, гласове за ДПС - 85 256

  Само 6 секции повече и 58,7 хил. гласа повече.

  Очеизвадно е, че не броят на секциите е увеличил броя на гласовете.

 65. 65 Профил на Белият кон пак спука гума
  Белият кон пак спука гума
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":

  Избирателната активност в България не е много по-различна от тази в Европа. Просто базата за изчисление е грешна.

  Гласувалите в Турция, също са избиратели по списъците в България. Ако не гласуват там, ще ги докарат с автобуси.

  Казаков - и ТВОЙТА МАЙКА също!
 66. 66 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Както каза един от Тях в Кърджали ".......искам да живея тук като турчин".

  Мисля, че трябва да помогнем на тия хора. Двойното гражданство само им пречи, така и така са турци, а и така и така правят каквото им кажат там.

  Хайде да се премахва двойното гражданство.

 67. 67 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Любопитно

  До коментар [#13] от "Роси":

  ......и като има членове в СИК там какво ще стане....а..?
  ....или тези членове в СИК там от бг трябва да съ въоръжени рамбовци...а...?
  ....ти, росе....турците от турция познаваш ли ги когато став въпрос за такива работи....а...?...не си мисли, че са като нашите български турци възпитани що годе и разбрани...

 68. 68 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1238 Весело

  Преди само пет месеца ПАРТИИТЕ НА ПОДМЯНАТА гласуваха промените в Изборният кодекс и го разрешиха ЧОК КАЛАБЪЛЪКА.
  Туй го напомням за късопаметните, де...

 69. 69 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 930 Гневно

  ...Българите в чужбина имат право да гласуват като българите в България.Защо обаче ние в България не ходим да гласуваме!!1???На какво се надяваме?
  —цитат от коментар 16 на chicago514


  Аде де....Аде някой да отговори ЗАЩО САМО 38% от имащите право да гласуват в България са гласували?!?

  И после се вайкат че Сорос, Бил Гейтс, КОстов, извънземнити (и евреЙте) им били виновни за дереджето...

  До коментар [#16] от "chicago514":

  ----------

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 70. 70 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 930 Гневно

  ...Българите в чужбина имат право да гласуват като българите в България.Защо обаче ние в България не ходим да гласуваме!!1???На какво се надяваме?
  —цитат от коментар 16 на chicago514


  Аде де....Аде някой да отговори ЗАЩО САМО 38% от имащите право да гласуват в България са гласували?!?

  И после се вайкат че Сорос, Бил Гейтс, КОстов, извънземнити (и евреЙте) им били виновни за дереджето...

  До коментар [#16] от "chicago514":

  ----------

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 71. 71 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#48] от "ingenious":

  Абсолютно съм съгласен.....аз от много години живея в Биариц...и повече в Ещорил, Португалия....българите живеещи вън от бг не бива да гласуват на избори в бг...ние нито допринасяме нещо, нито плащаме данъци в бг....

 72. 72 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  защо лъжеш?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 73. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  А защо другите партии не са пратили представители в избирателните секции? За другия път да знаят.

 74. 74 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#61] от "anonimnii":

  За потушаване на размириците в Лудогорието е изпратен и Бойко Борисов като командир на батальон.

  Според хорската мълва тогава той с комунистически плам е участвал в насилия и дори в убийства на местни жители.

  Доказателствата за тези му престъпления са запазени и предадени от ДС на техните хора в ДПС и са в основата на "сговорчивото" отношение на Бойко Борисов към Движението.

 75. 75 Профил на KLM
  KLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много хубаво написана статия! Дай Боже повече такива журналисти!

 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Нямам какво да коментирам.Това което ни разказаха в този репортаж си го знаем.Трябва да се забрани гласуването в чужбина.
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805


  При 30% изборна активност Турция и Демир Банк ни управляват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#61] от "anonimnii":

  Стига пуска пропагандни димки. Около 24.05.1989 имаше организирани турски протести в цяла Източна България и от никакво село не са тръгнали. Насила са изгонени само организаторите които са десетина души. Ако някой е искал да ви гони нямаше да ви пуснат обратно както никой тракийски българин не може да се върне в Турция. Ама то на вас все геноциди ви се привиждат пък не сте изчезнали нито от България нито в Сребреница.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":

  А това с връщането на някои от турците обратно в България, вече беше последният пирон в ковчега на пропагандата на БКП, че турците не обичали България и я били предали.
  След като се върнаха няколко десетки хиляди турци от Турция, пропагандата на БКП тотално се срина.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 79. 79 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#74] от "Един препатил":

  Командир на батальон? Тоя не е бил командир и на чехлите си даже...
  Па и батальон... Турчулята са ги усмирили две уазки на народната милиция.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#34] от "Julian Mall":

  Местните турци наричат българските изселници "булгаристан гьочменлери", тоест българските емигранти."

  Това не вярвам да е точният превод. Знаещите турски могат ли да го преведат с истинският му смисъл.
  =====+++
  Аз имам достатъчно тренинг и мога да ти кажа, че граматически си прав.
  Гьочмен означава изселник....но мигрант е мюлтеджи (mülteci)....
  Втората дума не е позната сред турцизмите в Бг езика....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#77] от "Julian Mall":А това с връщането на някои от турците обратно в България, вече беше последният пирон в ковчега на пропагандата на БКП, че турците не обичали България и я били предали.След като се върнаха няколко десетки хиляди турци от Турция, пропагандата на БКП тотално се срина.
  —цитат от коментар 78 на anonimnii


  Никаква сериозна пропаганда против вас не е имало освен няколко репортажа на Мария Михнева как турците изкупуват стоката от магазините преди да заминат за Турция. Колкото и да се напъваш няма как да обясниш как хем ви прогониха насила в Турция а след 2 години вече управлявахте заедно със СДС а по времето на тройната коалиция преядохте с власт. Ах, горките изгнаници клети!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 82. 82 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#80] от "eti mehter":

  Точно обратното е...
  Айде един дето живее в Турция и не знае турски...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 83. 83 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Как да ги касира бе, дерибей...ти не разбра ли, че властите в бг откриват секции насам натам, но представители на властите там...няма..........което си е пар екселанс....
  ....бг продължава да бъде една.....не искам да давам определение.....
  Поздрави на всички читави българи от Ещорил.....и умната....аз ще се разходя до Лисабон да гласувам в неделя....

 84. 84 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Касиране на изборите в Турция!

 85. 85 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#68] от "palav_nik":

  По-скоро Вие сте късопаметен, драги. Преди пет месеца не беше въведено нещо ново, а беше отменено ограничението на броя на секциите в чужбина т.е. беше възстановено старото положение.

  Съгласно него секциите в Турция се образуваха както и в страните от ЕС - според подадените заявления и броя на гласувалите на предходните избори.

  Така например на изборите през 2014 г. в Турция имаше 136 секции, ДПС получи общо от чужбина (не само от Турция) 59 хил. гласа и взе 38 мандата. В НС влязоха общо 8 партии и небето въобще не се срути.

  Ограничението на броя на секциите на 35 беше въведено по настояване на "Обединените патриоти". Вижте им резултатите на тези умници на изборите на 4 април когато в Турция имаше само 35 секции за да Ви светне на калпав какъв какво му пречи.

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#82] от "anonimnii":

  Не ми слагай минуси, анонимний......
  Кое е обратното.....?
  Гьочмен идва от гьоч (преселение).....
  Гьочмена може да не е бил прогонен, но някой му е показал най учтиво вратата......
  И ако е възможно да я затвори отвън.....понеже в противен случай може да му се случи случка.....
  В Анадола има от десетки националности гьочмени....
  Арнауди, сърби, македонци, румънци, кримски татари, малакани, поляци, грузинци, чеченци, абхази, афгани,.....
  Със сигурност ще съм пропуснал и други......

  Мигранти са хора прогонени от родните си места, буквално под дулото на оръжието.....
  Може да се каже че мигранти са хора които не са пожелали да бъдат изселници.......

  Bukalemun
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Това с прогонването или не, няма никакво значение за това кой е изселник и кой е мигрант.
  И мигранта може да е прогонен и изселника. А може и мигранта доброволно да мигрира и изселника.
  Онзи те пита дали има нещо обидно в тези думи и ти му се хващаш. Няма обида в тези думи. И още нещо, едно е как се използват тези думи в турските медии, и друго как са дадени в речниците.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 89. 89 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Нямам какво да коментирам.Това което ни разказаха в този репортаж си го знаем.Трябва да се забрани гласуването в чужбина.
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805


  Няма нужда нищо да се забранява, нито да се лежи по границата и да се спират автобуси. Така не се прави. Трябва просто да се направи законно. Трябва да има толкова секции, за колкото имаме ресурс за контрол. Ако не могат да се изпратят толкова нблюдатели, какво пречеше да се сложи по една камера във всяка секция тук и в чужбина и после на случаен принцип да се гледа как е минал избориня ден? Защо не се прие декларациите за гласуване да се попълват и подписват собственоръчно в секцията, а не да се внасят отвън? Нали принципът е изборни книжа да не се внасят и изнасят? Защо най-накрая не премахнахме номерата на партиите, както е в други страни, та който иска да си намери фаворитите, да си направи труда прелисти 2 страници и да ги открие там? Ама това с четене става, не с подсказване и показване на номера.

 90. 90 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Нямам какво да коментирам.Това което ни разказаха в този репортаж си го знаем.Трябва да се забрани гласуването в чужбина.
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805


  Няма нужда нищо да се забранява, нито да се лежи по границата и да се спират автобуси. Така не се прави. Трябва просто да се направи законно. Трябва да има толкова секции, за колкото имаме ресурс за контрол. Ако не могат да се изпратят толкова нблюдатели, какво пречеше да се сложи по една камера във всяка секция тук и в чужбина и после на случаен принцип да се гледа как е минал избориня ден? Защо не се прие декларациите за гласуване да се попълват и подписват собственоръчно в секцията, а не да се внасят отвън? Нали принципът е изборни книжа да не се внасят и изнасят? Защо най-накрая не премахнахме номерата на партиите, както е в други страни, та който иска да си намери фаворитите, да си направи труда прелисти 2 страници и да ги открие там? Ама това с четене става, не с подсказване и показване на номера.

 91. 91 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":Нямам никакъв проблем с гласуването от чужбина.Просто трябва да се спазват правилата при гласуване и да се въведат критерии за минимални познания на български език, за всеки български гражданин, ако няма завършено образование в България.
  —цитат от коментар 22 на Белият кон пак спука гума


  ДПС веднага ще ревнат, че това е езиков и образователен ценз, затова по друг начин трябва да се постигне същото. Вече написах как според мене. Но сигурно има и други начини.Не съм аз най-умния и досетливия в тая държава. Толоква хора толково време се занимават с избори и да не могат да спретнат едни елементарни правила и най-важното да контролират изпълнението им. Без последното правилата са напълно излишни. Историята в Измир го доказва.

 92. 92 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#1] от "jmf29537805":Нямам никакъв проблем с гласуването от чужбина.Просто трябва да се спазват правилата при гласуване и да се въведат критерии за минимални познания на български език, за всеки български гражданин, ако няма завършено образование в България.
  —цитат от коментар 22 на Белият кон пак спука гума


  ДПС веднага ще ревнат, че това е езиков и образователен ценз, затова по друг начин трябва да се постигне същото. Вече написах как според мене. Но сигурно има и други начини.Не съм аз най-умния и досетливия в тая държава. Толоква хора толково време се занимават с избори и да не могат да спретнат едни елементарни правила и най-важното да контролират изпълнението им. Без последното правилата са напълно излишни. Историята в Измир го доказва.

 93. 93 Профил на vfl30357237
  vfl30357237
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Най - точният и уместен коментар по темата!

 94. 94 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#68] от "palav_nik":По-скоро Вие сте късопаметен, драги. Преди пет месеца не беше въведено нещо ново, а беше отменено ограничението на броя на секциите в чужбина т.е. беше възстановено старото положение. Съгласно него секциите в Турция се образуваха както и в страните от ЕС - според подадените заявления и броя на гласувалите на предходните избори.Така например на изборите през 2014 г. в Турция имаше 136 секции, ДПС получи общо от чужбина (не само от Турция) 59 хил. гласа и взе 38 мандата. В НС влязоха общо 8 партии и небето въобще не се срути.Ограничението на броя на секциите на 35 беше въведено по настояване на "Обединените патриоти". Вижте им резултатите на тези умници на изборите на 4 април когато в Турция имаше само 35 секции за да Ви светне на калпав какъв какво му пречи.
  —цитат от коментар 85 на Един препатил


  Това е безумно ограничение и говори за тотална умствена немощ. Като не можеш да направиш нещата умно, ги правиш глупаво.

 95. 95 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#68] от "palav_nik":По-скоро Вие сте късопаметен, драги. Преди пет месеца не беше въведено нещо ново, а беше отменено ограничението на броя на секциите в чужбина т.е. беше възстановено старото положение. Съгласно него секциите в Турция се образуваха както и в страните от ЕС - според подадените заявления и броя на гласувалите на предходните избори.Така например на изборите през 2014 г. в Турция имаше 136 секции, ДПС получи общо от чужбина (не само от Турция) 59 хил. гласа и взе 38 мандата. В НС влязоха общо 8 партии и небето въобще не се срути.Ограничението на броя на секциите на 35 беше въведено по настояване на "Обединените патриоти". Вижте им резултатите на тези умници на изборите на 4 април когато в Турция имаше само 35 секции за да Ви светне на калпав какъв какво му пречи.
  —цитат от коментар 85 на Един препатил


  Това е безумно ограничение и говори за тотална умствена немощ. Като не можеш да направиш нещата умно, ги правиш глупаво.

 96. 96 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  На конвейер - то друг начин там няма :)

 97. 97 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#83] от "chedeuvre":

  Което не пречи с елементарна експертиза да се докаже, че всички декларации са попълнени с два почерка/подписа.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 98. 98 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1238 Весело

  "Ограничението на броя на секциите на 35 беше въведено по настояване на "Обединените патриоти". Вижте им резултатите на тези умници на изборите на 4 април когато в Турция имаше само 35 секции за да Ви светне на калпав какъв какво му пречи."

  Е, аз гледам и други резултати.
  Тези на ДБ, ИТН, Отровето трио и БСП...

 99. 99 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#20] от "cpl40723722":

  "Всичко става много бързо.
  Никъде няма български представител. Поне да види какво се случва.

  И ВСИЧКО ТОВА СЕ ТЪРПИ ОТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ.

  Обаче е много важно ПП, протестъските партии ДБ, БСП, ИТН, и пр. и пр да се наредят до лапачката. Те ни превземат държавата, ние се държим като, че роса вали."
  ===========
  Ако не вярвяш, провери! Предупреждавахме новите почтени, че така ще стане, но те си държаха на гласовете от Британия.
  Само не казвай, че ние сме виновни. Знае се кой какво гласува.

  Еретик
 100. 100 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Аз да попитам: след като се организират избори в Турция държавата изпраща ли представители и на други партии в избирателните секции за да следят изборния процес?
  Не, нали? Т.е. законът се нарушава безнаказано и чак след изборите някой се е загрижил за това.
  И после кой е виновен: този, който яде зелника или който му го дава.
  Чия е отговорността да се допускат такива безобразия на изборите?


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK