Изборите днес ще определят следващия президент на България

Изборите днес ще определят следващия президент на България

© ДневникДържавният глава на България в следващите пет години ще бъде определен днес на балотаж на редовните президентски избори. В него ще участват настоящият президент и кандидат за нов мандат Румен Радев и ректорът на най-авторитетното висше учебно заведение в страната - Софийския университет, проф. Анастас Герджиков. Двамата имаха най-високите резултати на първия тур, преминал преди седмица при рекордно ниска избирателна активност - до изборните секции отидоха едва 40.50% от българите с право на глас.


По данни на Централната избирателна комисия право да участват в гласуването днес имат 6 665 534 души. Гласуването е задължително по закон, но санкция за нарушение няма. В секциите с над 300 избиратели - общо 9399 в страната, гласовете ще се подават само с машини. Така ще бъде и в 208 секции в чужбина.


След миналата седмица, когато се гласуваше едновременно за президенти и парламент, сега устройствата са препрограмирани така, че на екрана да се визуализира бюлетина само с двете кандидат-президентски двойки. Изборният ден започва в 7 ч. и приключва в 20 ч. В случай, че има опашки, той може да бъде удължен с един час.


Мерките срещу коронавируса
За избирателните секции не се изисква представяне на COVID сертификат нито от избирателите, нито от членовете на изборните комисии. Трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно да се дезинфекцират често докосвани повърхности, включително и машините и химикалките, да се проветряват стаите.


Избирателят трябва да свали маската си само, за да бъде установена самоличността му, а членовете на комисията сравняват данните от личната му карта без да я пипат.


Поставените в задължителна изолация и карантина могат гласуват с подвижна избирателна кутия, като заявления могат да се подават и в изборния ден, ако хората фигурират в официалните регистри на заразените с коронавирус. Това означава тестът им да е направен в лицензирана лаборатория, а не в домашни условия.


В списъците за гласуване с подвижна кутия трябва да са включени автоматично хората, които са били в тях за изборите на 14 ноември и задължителната им изолация към 21 ноември не е изтекла, се разбира от съобщение на ЦИК, т.е. не е нужно да подават ново заявление. Подвижна секция се образува, ако до три дни преди изборния ден (18 ноември) е имало не по-малко от 7 подадени заявления до кмета на общината, населеното място или района.


Как се гласува с машина


Подаването на гласа е като боравене с банкомат, а устройството е с ограничители, за да не се вижда изборът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като в банкомата, и се чува щракване.


Визуализира се бюлетина с имената на двамата кандидати и опцията "Не подкрепям никого". (Защо "Не подкрепям никого" не може да стане нито президент, нито депутат четете тук)


Може да бъде избрана само една опция, да се направи преглед на избора, да бъде променен, ако избирателят не е отбелязал желаната от него възможност. Гласуването на машината приключва с натискането на полето "Гласуване" на екрана. След това машината разпечатва разписка, която може да бъде изтеглена след звуковия сигнал от машината. Разписката се сгъва с текста навътре и следва да се пусне в поставената за целта урна. (Симулатор на машинното гласуване за балотажа може да видите тук)


Гледайте студиото на Дневник от 18 часа на 21 ноември!Гласуване с бюлетина


С хартиени бюлетини ще се гласува в малките секции - с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и на плавателни съдове под българско знаме.


При извънредни обстоятелства и след решение на ЦИК в големите секции също може да се премине към гласуване с бюлетини.


Бюлетините са отпечатани на бяла и непрозрачна хартия, включва имената на двете кандидат-президентски двойки и опцията "Не подкрепям никого". На гърба има място за два печата на избирателната комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


Гласува се само в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за президент и вицепрезидент, като знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него двойка или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.


Изборите днес ще определят следващия президент на България

© Надежда Чипева, Капитал


Забраните


В изборния ден е забранено:

  • Предварително раздаване на изборни книжа и материали.
  • Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.
  • Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.
  • Присъствието в тъмната стаичка за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.
  • Присъствието на други лица на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка за гласуване, когато в нея има избирател.
  • При гласуване с машина други лица освен избирателят да бъдат на по-малко от 2 м. разстояние, да имат видимост към екрана й и отбелязания вот.
  • Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв.
  • Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.
  • Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.
  • Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK