Избирателната активност на 14 ноември – в "хартиените" секции е по-висока от "машинните"

Можеше ли да се направи мащабна и детайлна информационна кампания, която да таргетира различните групи избиратели?

© Надежда Чипева, Капитал

Можеше ли да се направи мащабна и детайлна информационна кампания, която да таргетира различните групи избиратели?Текстът е препубликуван от страницата "Отворен парламент". Заглавието е на "Дневник".


На изборите 2 в 1, които се състояха на 14 ноември, бяхме свидетели на рекордно ниска избирателна активност. Според данните, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК), тя възлиза на 40.23% на вота за парламент. По-ниската активност повдига въпроси като например: в каква степен обществото ще има доверие в политиките, за които новото Народно събрание ще работи; ще подкрепя ли или ще се противопоставя гражданската енергия на приеманите в парламента решения; и пр.


Още през юли, когато изцяло машинно гласуване бе въведено във всички секции с над 300 избиратели, се забеляза спад на гласувалите в сравнение с тези през април. Въпреки това нито една от институциите, отговорни за организацията на изборния процес, не работи за дълбочинен анализ на причините за намалената избирателна активност и на практиктика такъв не бе извършен. Така липсва категоричен отговор за причините и тяхната тежест за намалялата с почти 10% избирателна активност в сравнение с изборите от април.
Именно подобен анализ можеше да залегне в основата на създаването и разгръщането на информационна кампания, съобразена с нуждите на избирателите, за да могат те да се включат активно в изборите на 14 ноември. Още повече имайки предвид , който бе разработен и одобрен от ЦИК.


Според данните, публикувани на официалната страница на ЦИК, на изборите 2 в 1 на 14 ноември машинно гласуване беше проведено в 9 350 секции в страната, а хартиено - в 3 089 секции (521 от тях мобилни и една корабна). В изборния ден още 49 секции бяха оборудвани с машини, но комисиите в тях са преминали към гласуване с хартиени бюлетини.


Гласуването с хартиени бюлетини


Гласуване с хартиени бюлетини имаше в 2 567 секции в страната. От тях са изключени подвижните и корабната избирателни кутии. Данните от тези секции показват, че в списъците им са били включени общо 326 514 избиратели, а още 20 612 - дописани под черта. Гласувалите в секциите с бюлетини възлизат на 179 993 души, т.е. избирателната активност е била 51.85%.


Интересно е разпределението на вота от секциите с хартиени бюлетини за седемте партии и коалиции, получили представителство в 47-ото Народно събрание. Тези политически субекти са събрали общо 157 185 гласа (или 90.47% от подадените действителни гласове).


Избирателната активност на 14 ноември – в "хартиените" секции е по-висока от "машинните"

Избирателната активност на 14 ноември – в "хартиените" секции е по-висока от "машинните"


Анализът на гласовете в секциите с хартиени бюлетини сочи, че в тях категорично печели коалицията ГЕРБ- СДС с 29.07%, следвана от БСП за България с 16.99%. ДПС и спечелилите изборите "Продължаваме промяната" също имат висок дял в хартиените секции. Най-малък дял от гласовете в тези секции печелят "Демократична България" и "Възраждане" - съответно 3.2 % и 2.5%.


Точно както и през юли, сред секциите, където най-много избиратели са гласували с бюлетини, е с. Въглен (община Аксаково, област Варна). Преди дни в нея от общо 865 души по списък, 328 са упражнили правото си на глас. Продължава да седи въпросът защо в тази секция отново не е имало машина за гласуване, въпреки че вписаните в избирателния списък значително надвишават прага от 300 души. В допълнение и през юли гласувалите са над 320, което беше водещ критерий за ЦИК за местата, където следва да бъдат поставени две устройства за машинно гласуване.


Точно както и през юли, и миналата неделя имаше секции, които не бяха оборудвани с машини, въпреки че избирателите по списък в тях са били 300 или повече. И отново, точно като през юли, броят на тези секции е бил 83. Избирателите, включени в списъците там, са били 27 041 или средно по 326 на секция. От документите, публикувани на страницата на ЦИК, не става ясно защо тези секции за поредни избори не са включени в машинното гласуване.


Машинното гласуване


Машинно гласуване на територията на страната се проведе в 9 350 секции. В техните списъци беше включен основният дял от избирателите в страната - общо 6 232 591 души. Допълнително, в изборния ден комисиите са дописали още 62 701 имащи право на глас. В тези секции вота си са дали 2 229 467 души, което прави избирателната активност в тях 35.41%.


Това е спад в активността от почти 3% в сравнение с юли, когато в тези секции вота си дадоха 2 400 252 души, а избирателната активност в тях е била 38.01 %.


Проверихме и как седемте партии с депутати в настоящия парламент си разпределиха гласовете от секциите с машини. Тези формации получиха общо 2 021 300 гласа (или 90.71% от подадените действителни гласове).


Гласуването с машини в страната


Избирателната активност на 14 ноември – в "хартиените" секции е по-висока от "машинните"


Според данните на ЦИК в 2 117 секции е имало 2 машини за гласуване. По техни критерии ЦИК две машини бяха поставени в секции, в които на предходните избори са гласували над 320 избиратели.


В секциите с машинно гласуване имаме разпределение на вота, което е почти идентично с това от крайните изборни резултати. Активността в тях обаче е по-ниска в сравнение с "хартиените".


Секцията с най-много потвърдени машинни гласове в страната е в Монтана - там са гласували 716 избиратели (в секцията е имало 2 машини). В Самоков пък се намира секцията, в която най-много избиратели са успели да гласуват на едно устройство - 510 човека. В общо 49 секции са гласували повече от 500 души.


Някои въпроси


В секциите с машинно гласуване имаме разпределение на вота, което е почти идентично с това от крайните изборни резултати. Активността в тях обаче е по-ниска в сравнение с "хартиените". Причините за тази разлика може да са различни. Следва да има сериозен анализ на факторите довели до по-ниското участие в изборите през юли и на 14 ноември. Дали избирателите са се въздържали да дадат своя вот поради въвеждането на задължително машинно гласуване в секциите с над 300 души по списък (каквито са повечето в страната) и дали машинното гласуване носи скрит образователен ценз? Подобна теза вече се лансира в публичното пространство.


Защо активността в секциите, в които се гласува с хартиени бюлетини, отново е значително по-висока от средната за страната? Изигра ли роля недобрият и затрудняващ дизайн на бюлетината за гласуване с машинните устройства? Можеше ли да се направи мащабна и детайлна информационна кампания, която да таргетира различните групи избиратели?


От данните не става ясно дали не е имало избиратели, които не са успели дадат своя вот, тъй като не са били запознати с последователността на екраните на машината и решението на ЦИК да се посочи вида избор/избори още в самото начало. Но наблюдението ни на терен показа и такива случаи.


Остава и въпросът дали натрупалата се умора от изборните кампании имаше роля за по-ниската активност? Какво беше значението на акциите на правоохранителните органи, които очевидно бяха особено активни? Намалиха ли техните действия гласовете, подавани в секции в риск от контролиран вот?


На тези въпроси следва да бъдат потърсени конкретни отговори с числа и факти, защото избирателната активност в сравнение с април е намаляла с над 10%.


Екипът ни счита, че именно такъв анализ ще прекрати и спекулациите относно рекордно ниския брой гласували на парламентарните избори от 14 ноември.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  По познато е на хората. Машините ги стряскат.

 2. 2 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 807 Неутрално

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО машинно гласуване, освен всички рискове е и въвеждане на скрито ограничение на правата на гражданите. това 21 век е недопустимо.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Машинното гласуване, без преброяване на вотовете от разпечатките, няма как безспорно да се смята за честно и вярно отразило волята на гласувалите.

  Колкото е по сложна една процедура, толкова повече начини има тя да бъде компроментирана. Това е простото доказателство.
  Нехакваеостта на коя да е машина е мит.

 6. 6 Профил на vpg08646642
  vpg08646642
  Рейтинг: 24 Неутрално

  А ето го и факторът ковид.

  Машинни секции
  Юли: 38%
  Ноември: 35%

  Хартиени
  Юли: 54%
  Ноември: 51%

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Машинното гласуване, без преброяване на вотовете от разпечатките, няма как безспорно да се смята за честно и вярно отразило волята на гласувалите.Колкото е по сложна една процедура, толкова повече начини има тя да бъде компроментирана. Това е простото доказателство.Нехакваеостта на коя да е машина е мит.
  —цитат от коментар 5 на The Polite Moose


  А-ха, онова гласуване с по 200-300 хиляди невалидни бюлетини, сбъркани протоколи, разнасяне на чували "честно и вярно" отразяваше волята на гласувалите... Откъде ви намират такива гении?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на vpg08646642
  vpg08646642
  Рейтинг: 24 Неутрално

  С машини гласуват само в страни от 3-тия свят заради преобладаващо неграмотното население, което не може да се оправи с хартиени бюлетини. Неслучайно в циганските секции имаше по 1/3 невалиден вот докато се гласуваше с хартиени.
  Народът масово бойкотира машините. Да ги махат.

 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  С машини гласуват само в страни от 3-тия свят заради преобладаващо неграмотното население, което не може да се оправи с хартиени бюлетини. Неслучайно в циганските секции имаше по 1/3 невалиден вот докато се гласуваше с хартиени.Народът масово бойкотира машините. Да ги махат.
  —цитат от коментар 8 на vpg08646642


  Ама тъй бе, да ги махат машините. После хак да ви са еднокнижника и сараите! Иначе неграмотните чудесно се оправяха с бюлетините, вярно, че сега с машините е голям зор, да прелистиш 2-3 екрана, да прочетеш и да потвърдиш...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Машините са чудесен начин да се ограничат избирателните права на неграмотните, пък било и само технически неграмотни.

 11. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Отчетливо се вижда, че драстично спада активността в секциите в ромските махали.
  Това не е заради машините, а от факта, че тези избиратели в годините са свикнали вотът им да бъде купен. По-добре ниска активност, отколкото вот, който не е реален.

 12. 12 Профил на vpg08646642
  vpg08646642
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Какви права? Неграмотници не можещи да си прочетат името да определят бъдещето на България? Или тези, продаващи за по 20-30 лева гласовете си?
  —цитат от коментар 3 на rumen_s

  Всички видехме как в Турция гласуват за под 1 минута на машина, без да могат да четат и пишат на български. Айде сега си помисли и дали е по-различно и в некои български секции, после пак пиши за определяне на бъдещето ти.
  Колкото до 20-30 лева - купения цигански вот го ОГРАНИЧИ (не елиминира) Рашков, а не машините. Спокойно си се купуват гласове и сега.

 13. 13 Профил на vpg08646642
  vpg08646642
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#9] от "rumen_s":

  Машините отказват възрастните хора (и не само) от български произход поради нормален страх да не се изложат като технически неграмотни или най-малкото от нежелание да се занимават с едно непознато устройство. Циганите, продаващи гласа си, немат срам и ако не са обучени от търговците на гласове, ще им покажат в секцията и винаги ще се оправят. Щом е за пари мислиш ли, че нещо може да ги спре? Айде мислете малко преди да пишете.

 14. 14 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 729 Гневно

  До коментар [#3] от "rumen_s":
  "Какви права? Неграмотници не можещи да си прочетат името да определят бъдещето на България? "

  Има стари хора, които са били много по-грамотни от доста като теб, когато са били на твоята възраст. Но тези стари хора са изостанали драматично от навлизането на технологиите. Те не са били длъжни да се образоват в тях. Някои нямат деца около себе си да им обяснят и да ги насърчат.
  Познавам възрастни хора, които са уплашени да отидат в секцията, да не се изложат.
  Миналата седмица едва убедих родителите си, че могат да гласуват. Изчаках баща си пред врата на секцията и когато той дръпна столчето, за да седне пред машината, един млад човек, направи саркастичен коментар към опашката.
  Много възпростни хора са на практика лишени от свое основно политическо право.
  СРАМ за т.н. "омбудсман Мая Манолова"! Цялото й омбудсманство е било едно лицемерие, щом не може да види очевидната дискриминация на своето настояване за единствено машинно гласуване.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#13] от "vpg08646642":

  И ти мисли - всеки възрастен човек, който има желание да гласува, гласува с машина без проблем - първо има центрове дето обясняват как се гласува, второ - помагат на място. Значи циг... рома гласува без да е технически грамотен, а бабата и дядото - не. Оправдания тип: "Исках, ала нямах желание" не вървят. Чаках един дядо две минути - оправи се, който иска намира начин, който не - намира оправдание. Разбирам да не знаеш к'во е телевизор и к'во е вестник - да не се оправиш, но колко са възрастните дето не гледат телевизия и не четат вестници?

 16. 16 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Анализът ви сравнява круши с ябълки: едните секции са по-малки от 300 избиратели, другите са по-големи от триста избиратели. По този начин за обяснение на разликите в резултатите резултатите кандидати са поне два фактора: 1) вида на вота - хартиен или машинен 2) големината на секциите.

  За да може да се сравни ефекта от въвеждането на машинното гласуване трябва да има контролна група секции с хартиено гласуване, които да са избрани на случаен принцип.

 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#12] от "vpg08646642":

  не е било в секциите с машина, напливът е бил в тези с хартия

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1827 Любопитно

  Мда, резултатите в "хартиените" секции съвпадат с предвижданията на социолозите!!!! ГЕРБ- БСП- ПППП.... Това е индикация, че нещо с машините е изненадаза нас, но не и за държащите софтуера! Днес резултатите ще са същите.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1827 Любопитно

  До коментар [#14] от "dorko":

  ++ Предния път писах. Моята пенсионерска пейка сме 12 човека, само двама гласувахме, другите въпреки обясненията и демонстрацията с лаптопа... с жените си не отидоха да гласуват. "Ще се объркам, ще ми се смеят,..." А са обществено активни, четат, гледат ТВ коментират, имат мнение ....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 20. 20 Профил на vpg08646642
  vpg08646642
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deaddark":

  Ти му обясняваш защо не гласуват, то вика ако имат желание ще гласуват. Ами ако имаш силно желание и самолет ще се научиш да пилотираш. Щом не гласуват значи факторите, които ги спират, са по-силни от желанието да гласуват, какво има да се философства? Въпросът е да се направи така, че повече граждани да бъдат мотивирани да гласуват, а не отказани, както се случва сега. Никой не е обсебен от идеята да гласува, това не ти носи нищо на теб лично, ти даваш от себе си - време, усилие и пр. Като ти сложат и машини, пандемия и ето ти активност под 40% при нови месии и силни обществени настроения за промяна. Което значи при нормални скучни избори 30-35%.

 21. 21 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А-ха, онова гласуване с по 200-300 хиляди невалидни бюлетини, сбъркани протоколи, разнасяне на чували "честно и вярно" отразяваше волята на гласувалите... Откъде ви намират такива гении?
  —цитат от коментар 7 на rumen_s  Със сигурност не ни намиат там къде живеете.
  Разпечатките от машините няма как да бъдат невалидни по дефиниция.
  Ако една комисия не може да преброи 1000 разпечатки, как ли изобщо си броят парите ?!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Весело

  Гласуващите на хартия предпочитат ГЕРБ, ДПС, БСП. Те получават по-високи резултати от окончателните. Другите партии получават много по-ниски резултати на хартия от окончатените за тях. Там където е имало избор (две съседни секции в Германия например) гласувалите с машина са били 3 пъти повече от гласувалите на хартия и хартиената е била "предпочетена" за да не се чака на опашка.
  Факторите са много и възрастта не е основна сред тях - политическа линия, контрол от боса раздаващ парите, агитация, негативна кампания пораждаща съмнение в честността, накрая увереност в знанияат си и рационално мислене

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 751 Неутрално

  В нашата секция:

  14 ноември
  934 избиратели
  432 гласа

  ПП - 123
  ГЕРБ - 101
  ДБ - 94
  БСП - 37
  Възраждане - 29
  ИТН - 17
  ИМВ - 11
  ------------------------------------------------
  11 юли
  933 избиратели
  434 гласа

  170 - ДБ
  88 - ГЕРБ
  55 - ИТН
  46 - БСП
  18 - ИМВ
  15 - Патриоти

 24. 24 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Хартиените бюлетини трябва просто да изчезнат, или да се ограничат до някакви изключителни екзотични случаи, и в никакъв случай да не надхвърлят 0.5% от гласовете.
  99% от измамите стават с хартиените бюлетини.

  Освен това машините служат донякъде като неофициален образователен ценз, понеже електоралния добитък на ДПС не е в състояние да се справи с тях.

 25. 25 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 348 Весело

  По познато е на хората. Машините ги стряскат.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  О да, особено тия, дето гласуват с въженце или индианска нишка, голям страх ги тресе :D За да не съм голословен - в последните избори с хартиени бюлетини, в една секция в Турция абсолютно всички бяха гласували за долния номер под ДПС... нали.

  Нещо повече, дори според мен трябва да се премахнат изобщо номерата на кандидати и партии в изборите и машините да ги изкарват на всеки човек в случаен ред!

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  изиграва ролята усещането (все още недобре осъзнато), че между граждани и власт няма нищо общо

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#2] от "sarunka":

  Няма смисъл.Пишеш с тролове и фанатици.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Важното е,че във Венецуела и С.Арабия не се стряскат от машини!

 29. 29 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  По познато е на хората. Машините ги стряскат.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Тия дето се стряскат от машини е по-добре да не гласуват, най-вече за самите тях.

 30. 30 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 807 Неутрално  До коментар [#29] от "Ментор":


  Това ли ви е насраната демокрация . Да се даде право на глас , на колкото може по - малко , но " правилни " избиратели . Да няма възможно най - много представени избиратели и възможно най широки слоеве от населението .

  Ти като си тръгнал по тоя път не ти ли минава мисълта , че един прекрасен ден по - умните от теб може да те обвинят , че си достатъчно тъп и твоето право на глас да бъде отнето ? Или ти си най - умният в България ? 31. 31 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Избирателната активност на 14 ноември – в хартиените секции е по-висока от машинните"

  Очаквано е. Интересно как се определя "избирателната активност". Ако се броят само броя гласували, а не процентът от гласувалите спрямо общия брой гласоподаватели, сравнението е фрапиращо срещу машинните защото в тях потенциалните гласоподаватели са много повече отколкото в хартиените.
  Утешавам се, че от машинното гласуване най-много губи БСП, по чието настояване ни ги наложиха.

 32. 32 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 808 Неутрално

  От анализа се вижда, че резултатите (процентното разпределение между партиите) САМО от машиния вод съвпадат с крайните резултати на изборите т.е хартиеният вод от секциите под 300 души не влияе на крайният резултат или избирателите от този вот 179993 души фактически са отрязани.Но те повишават избирателната активност 35.41% на САМО машинния вот до 40% на крайния вот.Това намалява резултати на системните партии от хартиения вот ГЕРБ от 29.07% до 23.41% Само на машинния вот, за БСП от16.99% до 10.3%,за ДПС от 15.57% до 9.72% какно се вижда от горните данни..Изводът е: Машинното гласуване води до скрит образователен ценз.

 33. 33 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Уау, изненадани ли сте ?

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#32] от "dlagnikov":

  По скоро машинното гласуване е дискриминация по възраст....
  Интересно ако в америка се направят така изборите, че да ограничат гласовете на черните... Как ли ще реват ДБ които бяха за задължително машинно глауване.

 35. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#3] от "rumen_s":

  Неграмотните не може, а ягодоберачите дето 8 години не са стъпвали в България и не са плащали данъци тук може да ни определят бъдещето ?

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#13] от "vpg08646642":

  "Машините отказват възрастните хора "

  Нима? Майка ми, на 79г, която не може да се оправи с банкомат, се справи прекрасно с машината с помощта на член на комисията, който й стоеше отстрани и я упътваше как да сменя екраните. Малко по-бавно стана, но не я затрудни особено. И на предишните избори гласува с машина и на сегашните, а живот и здраве на следващите отново ще е така.

 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#32] от "dlagnikov":

  "Изводът е: Машинното гласуване води до скрит образователен ценз."

  Ами това всъщност е добре.
  Обаче скрит образователен ценз има САМО ако приемем, че има комисия, която следи с машината да гласува самият избирател. Ако от негово име на машина гласува някой друг (каквито свидетелства имаше за Турция) образователният ценз няма значение - и грамотни, и неграмотни все гласуват.

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#20] от "vpg08646642":

  Мисли малко - изкара гласуването все едно е да пилотираш самолет - а въобще не е толкова сложно. Значи може да се оправя със смартфон, с банкомат, със смарт ТВ, с приемник на цифрова и още куп по-сложни от гласуването неща, но не можел да отиде и да се справи с два тъчбутона и да избере 1 или 2 с докосване. Ей заради такива папагали, дето лъжат че за да гласуваш трябва да може да пилотираш самолет, да инсталираш уиндоус и да програмираш сателит, възрастните хора не искат да гласуват. Пред мен днес имаше пет човека над 70 години - как пък един не се замота и не сгафи. Шашнахте хората с лъжи колко сложно е да се гласува, само за да не отидат да гласуват.

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#28] от "wre501051215":

  Ами смятай щом неграмотните венецуелци и араби се оправят, какво му е покритието на самочувствието на Ганьо - нация техническа, една задачка за детска градина ги събаря.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#35] от "rdb41527334":

  За ягодоберачите си прав - но за неграмотните братя, дето не са внесли една стотинка данъци също, а цял живот са на социал и детски - съгласен ли си те да ти решават съдбата. Утре може да поискат да ти вземат данък 90%-та от заплатата/доходите и ти ще си мълчиш ли?

  Ако се направи експеримент дали деца от детската градина ще се оправят да гласуват с машина, какъв ли ще е резултата? И за каква грамотност говорим, ако не може да се оправиш с такова елементарно нещо, като машината за гласуване? Абе остави, другаде е причината да се рита против машините - оправдания 'що некадърни партии губят гласове.

 41. 41 Профил на orz28646643
  orz28646643
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#36] от "areta":

  Как фактът, че даден пенсионер гласувал, потвърждава или опровергава заключението, че машините отказаха огромна част от пенсионерите да гласуват или че не ги отказаха? Никаква логическа връзка. Закономерностите се проследяват по друг начин, не с единични случаи. Естествено, че има гласували пенсионери, никой не го отрича. Е, и?
  Нещо повече. Ти твърдиш, че са упътвали твоята майка. Тоест, тя е имала нужда да я упътят. Не написах ли аз горе, че точно затова и не гласуват много от тях - страхът да не се покажат като технически неграмотни или изкуфели? Мислиш ли, че старите хора нямат гордост и достойнство и им е приятно да ги третират пренебрежително като полуидиоти, немощни, неориентирани, на които трябва да се показва и обяснява като на малки деца?

 42. 42 Профил на orz28646643
  orz28646643
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#38] от "Deaddark":

  Сравнението беше точно с нещо свръх сложно за да покаже, че желанието само по себе си не е аргумент, спрелчо. Нема такъв дебил като тебе. Нали ти се начука в празната глава, че дали е сложно или просто, дали е лесно усвояемо или не, проблемът е психологически на първо место, и чак на втори технически. Те дори нема да отидат до секциите за да видят колко е "просто". Става въпрос за непознат апарат, не за банкомат, телефон и пр. Те знаят, че като са боравили с подобна техника не са се оправили от първия път, затова и сега очакват същото, пък ти си философствай глупости. Явно желанието ти да изтъкнеш колко ти е лесно да гласуваш с машина иде да компенсира нечовешката ти тъпота.

 43. 43 Профил на orz28646643
  orz28646643
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Изводът е: Машинното гласуване води до скрит образователен ценз.
  —цитат от коментар 32 на dlagnikov

  Пълни глупости. Изводът е, че води до възрастов ценз, не до образователен. И колкото по-грамотен и образован е един възрастен човек, толкова по-малка вероятност има да се престраши да гласува за да не се изложи. Има и нещо наречено техническа грамотност, която нема връзка с образованието и грамотността по принцип. Много високо интелигентни и образовани хора са с ниска техническа грамотност. Безумие е да се поставя такова ограничение.
  Нещо повече, точно хартиените бюлетини са образователен ценз и 1/3 от купения вот по циганските секции беше невалиден.

 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Изводът е: Машинното гласуване води до скрит образователен ценз.
  —цитат от коментар 32 на dlagnikov


  Ами чудесно, защото определено има нужда, и то крещяща, от образователен ценз.
  Най-добре би било да е явен, но и скрит става.

 45. 45 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ментор":Това ли ви е насраната демокрация . Да се даде право на глас , на колкото може по - малко , но " правилни " избиратели . Да няма възможно най - много представени избиратели и възможно най широки слоеве от населението . Ти като си тръгнал по тоя път не ти ли минава мисълта , че един прекрасен ден по - умните от теб може да те обвинят , че си достатъчно тъп и твоето право на глас да бъде отнето ? Или ти си най - умният в България ?
  —цитат от коментар 30 на bxr35608444


  Кои сме тия ние?
  Право на глас трябва да има всеки, който разбира какво всъщност прави, когато гласува.
  Ако обаче не е така, не става дума за право на глас - въпросния субект е просто безмозъчна маша. Количество биомаса. Огромното мнозинство от гласуващите за ДПС са точно такива.
  Последното изобретение от 14-ти е да им дават парче канап, където му е края там натискат. Смятай за какви дебили става дума. Има секции със 100% гласове за предишния или следващия номер, щото им раздали канапчета с грешна дължина :)

 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#42] от "orz28646643":

  Смятай щом хора с "нечовешка тъпота" се оправят с машините - тези, които не се оправяте, колко сте тъпи. Е нали от ГЕРБ се скъсахте да лъжете че машините били сложни. Сами си прогонихте електората. А имаше разяснителни кампании как се гласува достатъчно. Всеки можеше да отиде да се пробва на машината и да види как става - и доста хора се пробваха и научиха. Но тези, които бяха по-зле и от "нечовешка тъпота" - не. И как да се научат - те не знаят да броят, дори да говорят - к'во остава да четат с разбиране цели два реда.

 47. 47 Профил на orz28646643
  orz28646643
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#46] от "Deaddark":

  Никой не се вълнува от несвързаната ти дрисня. Кои те, кои ние, кои вие, в главата ти е некакъв шизоиден фонтан, ай чезни с 200, малоумник надъхан.

 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#47] от "orz28646643":

  Ей го поредния един и същи неграмотен трол - при теб оправия няма, държиш да копаеш дъното. Не е лесно да си т... акъв - нищо не можеш и те е яд.

 49. 49 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#32] от "dlagnikov":

  "Машинното гласуване води до скрит образователен ценз."

  мда, излиза че избирателите на дпс са всички програмисти, че разбиха на изборите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK