На живо

Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Георги КожухаровБалотажът за избор на президент и вицепрезидент мина при ниска избирателна комисия и ще се запомни с няколко куриозни моменти, свързани с машините за гласуване, останало несанкционирано нарушение на Изборния кодекс от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и доста спокойна атмосфера. Подробности вижте в хронологията.
ЦИК: Избирателната активност вероятно ще е под 40%

Избирателната активност на балотажа на президентските избори ще остане под 50%, дори при рязко нарастване на активността между 16 и 20 часа, като по-вероятно е тя да е под 40 на сто, прогнозира днес говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По данни на ЦИК до 16 часа са гласували почти 1.6 млн. души или 24.12% от гласоподавателите. На първия тур на президентските избори активността беше 40.50%.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Лили Тоушек

Централната избирателна комисия реши да не глобява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за непозволена предизборна агитация, съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя допълни, че са подадени общо 25 сигнала с искане той са бъде санкциониран.


Пред журналисти днес Борисов агитира да се гласува за подкрепения от ГЕРБ кандидат за президент Анастас Герджиков, като атакува неговия опонент Румен Радев. В крайна сметка 9 членове на комисията са изразили мнение, че той трябва да бъде глобен, но петима са били против, а всички решения на ЦИК се вземат с мнозинство от две трети. "Дневник" научи, че против санкцията са били членовете от ГЕРБ и ДПС, а един от членовете от бившата управляваща партия е отсъствал.

Матева каза, че общо до момента са подадени 5 жалби и 77 сигнала. ЦИК е решила да санкционира собствениците на 7 интернет сайта за нарушаване на Изборния кодекс, а за два сайта е решено да няма глоби.


Общият брой на неработещите машини е 33.

Нинова: Гласувах за държавник, който ще се ръководи от националния интерес

"Гласувах за президент - държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес, който като главнокомандващ ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана във военни конфликти, винаги ще налага вето на закони, за които има и най-малкото подозрение, че има корупция и лобизъм и който ще превърне КСНС в орган, в който държавници ще мислим за България". Това бе първият коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова след като гласува.


На въпрос дали ще има редовно ли правителство, тя посочи, че е обнадеждена от разговорите, които досега са водени и добави, че от вторник започват разговорите в 18 работни експертни групи, на които партиите ще поставят програмите си на масата и ще започнат да преговарят.


Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Лили Тоушек


"Продължавам да смятам, че бюджетът е едно от първите неща, които трябва да дискутираме и да приемем, тъй като през него минават всички политики, особено нашите приоритети по социални политики в кризите, в които се намираме – и за цените на ток, на храни, бизнесът е зле, здравеопазването има нужда от подкрепа. Надявам се да намерим разум и да приемем бързо бюджет за 2022 г. След миналите избори, колкото и да беше трудно, успяхме да актуализираме бюджета. Нека и сега да положим тези усилия, защото много хора чакат помощ от държавата и от редовното правителство", коментира Нинова.


Кабинет на промяната без БСП не може да стане, подчерта още лидерът на социалистите. "Тепърва ще разговаряме за министри, първо ще се разберем за програмата, а след това ще говорим за имена на личности", посочи още Нинова. По думите й, при преговорите левицата няма да прави компромис по две теми - Македония и Истанбулската конвенция. "Това, което ние искахме и предлагаме, е намаляване на ДДС на горива и храни от малката потребителска кошница, а не кардинална промяна в данъчната система.


Това е необходимо, ако искаме да озаптим цените. Мисля, че това е разумно предложение", коментира Нинова на въпрос как може да бъде постигнато съгласие за данъчната политика при различия в програмите на партиите. Помолена да коментира думите на вицепрезидента Илиана Йотова, която сутринта каза, че държавният глава не е предал никого, Нинова каза: "Мисля същото". "Решението на Националния съвет от вчера е аз и екипът, който в предишното Народно събрание, участваше в преговорите, да останем в същия състав", коментира Нинова.

Корнелия Нинова, след като гласува

Избирателната активност в 16 часа е с 1.6 пункта по-ниска от първия тур

Избирателната активност на балотажа за президент в 16 часа е 24.12%, като е с 1.6 процентни пункта по-ниска от същия час на първия тур. Това показват данните на Централната избирателни комисия (ЦИК). Според информацията на комисията до 16 часа са гласували почти 1.6 млн. души.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Активността в чужбина е много по-ниска, особено в Турция

Гласуването в чужбина преминава при по-ниска избирателна активност спрямо вота на 14 ноември. Българите зад граница отново могат да гласуват в 68 държави по света в 749 секции, но интересът към балотажа е по-нисък в сравнение с изборите от преди седмица.


Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Фейсбук на Министерството на външните работи


Най-осезаема е разликата в активността в секциите в Турция, където се очаква броят на упражнилите правото си на глас да достигне едва 20 хил. За сравнение миналата неделя гласовете от Турция доближиха рекордните почти 90 хил. Една от причините за изключително ниската избирателна активност според местните изселнически организации е фактът, че изборите този път са само за президент и не е проведена агитационна кампания сред хората.


В Западна Европа изборният ден минава спокойно и без опашки. Проблеми в началото на изборния ден възникнаха във Великобритания, тъй като някои членове на секционни комисии отказаха да се явят, но въпреки това всички секции успяха да заработят. В Германия на балотажа гласуват при усложнена пандемична ситуация. Две секции в Ерфурт трябваше да бъдат обединени в една заради проблем с помещението.


В САЩ изборният ден започна в 14 часа българско време. В Сейнт Луис, щата Мисури, ще се гласува с бюлетини, разпечатани на място по образец, изпратен от ЦИК по електронен път. Такова решение взе изборната комисия след като хартиените бюлетини не можаха да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния.


Изборният ден в Австралия и Нова Зеландия вече приключи.

Прокуратурата започнала 140 преписки и 29 досъдебни производства за изборни нарушения

От началото на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до 14,00 ч. Днес в прокуратурата са образувани общо 140 преписки и 29 досъдебни производства, свързани с изборни нарушения. Най-много производства има в Пловдив – 15., във Варна – 9, в София – 3, а в Бургас и Велико Търново – по 1, съобщиха от прокуратурата. От държавното обвинение са постановили общо 109 отказа да започнат досъдебно производство, тъй като МВР не са събрали достатъчно доказателства по тези случаи.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Лили Тоушек

Балотажът приключи в Австралия

Започна изборният ден във втория тур за президент и вицепрезидент и за българските граждани в САЩ и Канада, а приключиха изборите за сънародниците ни в Австралия. Последна там преди малко затвори секцията в град Пърт, съобщи Министерството на външните работи.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Лили Тоушек


В 14:00 часа българско време отвориха избирателните секции по Източното крайбрежие. В САЩ българите могат да гласуват в 55 секции, от които 8 с машини. В Канада секциите са 16, като в две от тях може да се гласува с машини. В Америка българските граждани могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, както и в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

Полицията е получила 1176 сигнала за изборни нарушения за седмица

От 14 октомври до днес са получени общо 1176 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Повечето от сигналите (884) са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, съобщават от пресцентъра на МВР. 75 от сигналите са за неправомерна агитация, 19 – за корпоративен вот, 3 са за унищожаване на имущество и др. Съставени са 8897 предупредителни протокола. От тях 2880 са от Областната дирекция на полицията в Пловдив.


Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Областната дирекция в Бургас е съставила 1089 предупредителни протокола, в Благоевград – 760. Най-малко са в Столичната дирекция на вътрешните работи – 665. Образувани са общо 185 досъдебни производства, от които 153 - против политическите права на гражданите. Най-много са в ОДМВР Бургас – 29, на следващо място в Монтана – 14. В Смолян, Сливен, Видин и Хасково – по 10.


В охраната на избирателните секции в страната и гарантиране сигурността в изборния ден участват близо 16 000 служители на МВР.

Избирателната активност към 11 часа е 8.68%

Избирателната активност към 11.00 ч. е 8.68%, съобщиха от Централната избирателна комисия. Това е с 0.7 процентни пункта по-висок резултат от първия тур.


Изборният ден започна в 07.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. На балотажа се гласува в 13 234 секции в България и 749 в чужбина.

Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Лили Тоушек

Бойко Борисов: Надявам се българите да проявят разум

Истински се надявам днес българите да проявят малко разум, каза днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува. В продължение на повече от 10 минути той критикува действията на единия от кандидатите за президент. Борисов уточни, че ГЕРБ не са издигнали свой кандидат, защото са искали да се появят личности, зад които българските граждани биха застанали, личности способни да водят външна политика на добросъседство. Гласувах срещу полицейското насилие и полицейщината ден преди изборите, допълни Борисов.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

Бойко Борисов за изборите

Герджиков: Гласуването е начинът да възстановим доверието към институциите

"Важно е да се гласува, защото това е начинът да възстановим доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото. Гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план". Това заяви кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС, след като упражни правото си на глас.


Той призова всички да гласуват и изрази надежда за справяне а политическата, здравна и икономическата криза, за да бъдат българите "отново усмихнати и щастливи". "Видя се, че за пореден път г-н Бойко Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да подадат гласа си. Всички приказки за масово гласуване в Турция днес се опровергаха - телевизиите показаха кадри от там и се видя, че секциите са празни", коментира Герджиков по повод проверките на МВР през последните дни на границата.


Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Лили Тоушек

Първи коментар за изборите на Анастас Герджиков

Румен Радев: Всеки да намери 15 минути днес, за да не губим 5 години

"Днес искам да призова всички хора за пълна мобилизация. Нека не даваме шанс на миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани. Нека всеки да намери 15 години днес, за да не губим 5 години в бъдеще. Нека постъпим с отговорност към днешния ден и сами определяме съдбата си и своето бъдеще", призова президентът Румен Радев след като гласува. Той отказа да коментира въпроса дали предизборният дебат ще промени изборния резултат като посочи, че за дебата "ще кажат социолозите". "Днес е ден за избори и всякакви политически коментари са неуместни", коментира Радев.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Юлия Лазарова

До момента проблеми има с 21 машини, отчетоха от избирателната комисия

Общо 21 машини са показали различни дефекти и в секциите, в които са монтирани, се гласува с хартиени бюлетини, съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия. В един от случаите машината не е била включена в контакта и след като се изхабила батерията е спряла работа. В друг случай пък и петте карти за устройството не са открити в избирателната секция, въпреки, че вчера са били там.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Юлия Лазарова


По данни на ЦИК на балотажа за президент с машини се гласува в 9399 секции, като в 1981 има по две машини. В чужбина машини се използва в 208 секции, като в 128 те са два.

Коментарът на Румен Радев

МВР: Няма сериозни изборни нарушения

Няма сериозни изборни нарушения. Има такива, които не заслужават да се тревожим за тях", каза днес пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той коментира и засиления контрол по турската граница, като посочи, че причината не е само противодействие на контрабандата. "Проблемите от последните дни ще отшумят без да се отразят на добросъседските ни отношения с Турция", е мнението на Бойко Рашков.


Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


От Централната избирателна комисия съобщиха, че до 11 часа са получени една жалба и шест сигнала за различни проблеми. Само един от сигналите е за неразрешена предизборна агитация,но той още не е разгледан.

Бойко Рашков: Гласувах за президент с опит, нямаме време за експерименти

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че на балотажа за президент е гласувал за ръководител с опит, защото страната няма време за експерименти. "Като министър на вътрешните работи гласувах, за онзи кандидат, за който няма никакво съмнение за връзка със структури, които доста дълго време влияеха върху нашето обществено, икономическо и политическо развитие, и сега се опитват да подкрепят кандидат, който те са издигнали за поста. Надям се, че всички български граждани правят подобни оценки и ще вземат най-правилното решение", допълни Рашков.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Юлия Лазарова

Приключи изборният ден в Нова Зеландия, последни ще гласуват в САЩ и Канада

В 9 часа българско време, приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщиха от Министерството на външните работи. Българските граждани във всички държави в Европа, където са разкрити избирателни секции, вече могат да упражнят правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Заради часовата разлика в 9:00 часа българско време започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Най-голям брой избирателни секции зад граница са разкрити във Великобритания – 132. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

Кирил Петков: Новият президент няма да повлияе на преговорите за кабинет

Според мен най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко и да обединява хората, които слагат България над всичко, коментира след като гласува един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според него президентът, който ще спечели тази вечер, няма да повлияе на преговорите за кабинет, но ще повлияе на бъдещия път на България.


Петков посочи, че вече са уточнени групите, които ще започнат преговори за съставяне на правителство следващата седмица. "Ще има 18 екипа по всяка една от темите, надявам се да има диалогични разговори. Цялата общественост ще има пълният достъп до информацията, как се водят преговорите, защото всичко ще се излъчва онлайн", подчерта Петков.


Подробности тук

Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Лили Тоушек

Гласувайте за двойката, която олицетворява единството, призова премиерът

Премиерът Стефан Янев призова българите да гласуват за президентската двойка, която олицетворява единството на нацията и най-добре въплъщава правомощията на президентската институция. След като гласува, той коментира и напрежението по границата с Турция. "При избори има повече чувствителност и говорене. Това, което е известно е, че от няколко дни там се провежда специализирана операция. Доста хора изпитват неудобство, може да доведе и до обвинения, че се прави нарочно. Не е това случая", увери премиерът.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Велко Ангелов

Кирил Петков с първи коментар след гласуването

Доган гласува без коментар

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган по традиция беше сред най-рано гласуващите политици. Днес той упражни правото си на глас по-малко от час след началото на изборния ден. Доган не каза нищо пред събралите се журналисти.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Първи сигнали за проблеми с машините

Проблем с една от машините за гласуване в Дебелец пречи на нормалното протичане на балотажа във Великотърновският град, съобщи "Нова телевизия". Днес една от машините е работила за кратко и след това е спряла.
От секцията с проблемната машина очакват решение от Районната избирателна комисия дали ще преминат на хартиено гласуване. Първо обаче трябва на място да пристигне техник, който да опита да отстрани проблема.
Балотажът: членовете на ГЕРБ и ДПС в ЦИК спасиха Бойко Борисов от глоба (хронология)

© Юлия Лазарова


Две машини не са сработили и в Горна Оряховица. В една секция в Добринище също е имало проблем с едно от устройствата за гласуване.


31-ва секция в Бургас мина към гласуване с хартиени бюлетини, след като членовете на секционната избирателна комисия не можаха да открият картите за машинния вот, предаде "Нова телевизия".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK