На живо

Изборната нощ: Радев спечели втори президентски мандат, но вероятно с най-малко гласове в историята

Изборната нощ: Радев спечели втори президентски мандат, но вероятно с най-малко гласове в историята

© ДневникПрезидентът Румен Радев спечели втори мандат с убедителна победа над опонента си проф. Анастас Герджиков, но е на път да се превърне в държавния гласа, избран с най-малко гласове в историята, след като балотажът на президентските избори на 21 ноември беше белязан от безпрецедентно ниска избирателна активност. Официални данни от Централната избирателна комисия се очакват утре, но от съдейки по прогнозите на социологическите агенции, може да се окаже, че Радев е спечелил новия си мандат с подкрепата на едва 1.5 млн. българи.


ДПС, която на съвместните избори за президент и парламент миналата неделя мобилизира избирателите си и стигна до третата позиция в новото Народно събрание, сега преля гласове на Герджиков, но при слабото ѝ участие и нееднородния ѝ вот те се оказаха твърде недостатъчни, за да предизвикат някаква интрига в надпреварата.


Според прогнозните данни на социолозите Радев, зад когото застанаха победителят в парламентарния вот преди седмица "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!", печели 66 - 67% от гласовете. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, подкрепян официално от бившата управляваща партия ГЕРБ, взима между 30 и 32%. Според агенциите избирателната активност се очертава между 29 и 33 на сто.
В изявлението си веднага след победата Румен Радев предупреди, че новото Народно събрание няма право на грешка и трябва да излъчи правителство, което да води страната. Преговорите за кабинет се очаква да започнат във вторник, а решението, което президентът трябва да вземе най-спешно, е кога ще свика новия парламент, за да може да се задвижи конституционната процедура по връчване на управленски мандат.


"Дневник" проследи в реално време обявяването на резултатите и първите коментари след балотажа. Хронология можете да прочетете в статията.

Приключи изборният ден на територията на Европа приключи, съобщи Министерството на външните работи. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции – 132, краят на гласуването беше обявен в 22 ч. българско време.


Министерството отчита, че в Турция се е гласувало в 126 секции, в Германия – в 81, в Испания – в 69, в Гърция – в 26.


Заради часовата разлика най-късно изборният ден в чужбина ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър - в 6 часа българско време в понеделник (22 ноември).

Изявлението на лидерите на "Продължаваме промяната":


Зоран Заев, премиерът на Северна Македония, съобщи малко преди 21:30, че е разговарял с президента Румен Радев и го е поздравил за победата.


Изборната нощ: Радев спечели втори президентски мандат, но вероятно с най-малко гласове в историята

Нинова похвали "смазващата победа" и прогнозира 4-годишен кабинет

Корнелия Нинова

© Лили Тоушек

Корнелия Нинова


Председателят на БСП Корнелия Нинова беше от малкото партийни лидери, които коментираха резултатите от президентските избори. Нинова, която след слабия резултат на левицата миналата седмица, първоначално отказваше да призове да се гласува за Радев, днес даде да се разбере, че е пуснала бюлетина за него, а вечерта нарече победата му "смазваща" и го поздрави.


В отговор на въпрос тя заяви, че досегашните разговори между БСП и "Продължаваме промяната" за коалиционно управление са с хоризонт 4 години. По думите й последните разговори са се състояли днес "преди малко" , като БСП е предложила пакет антикризисни мерки за първите 100 дни. "Те са приемливи за тях", каза Нинова.


Дългосрочните политики са за истинска промяна на досегашния модел - образование, здравеопазване, борба с корупцията, изкореняване на лобистките закони, добави партийният лидер. Имена на кандидати за министри не са обсъждани, конкретните разговори в работните групи ще започнат във вторник. В отговор на друг въпрос тя подчерта, че няма нагласата за сформиране на кабинет с първия мандат "на всяка цена", за да не отиде той в ръцете на ГЕРБ.

Герджиков се оплака, че вицепрезидентът го изместила от тв интервю

Загубилият балотажа кандидат - президент Анастас Герджиков заяви, че действащите президент и вицепрезидент са се възползвали от това си качество в хода на предизборната кампания.


Пред БНТ той каза, че разполага с лист от програмата на президента Румен Радев за конкретен ден, в който са вписани негови предизборни изяви. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък "избутала" Герджиков от уговорено предварително телевизионно интервю в последния ден на кампанията като се се възползвала от държавния си пост. "Това са грозни неща и трябва да спрат, въпрос на стил", каза Герджиков пред БНТ.

В щаба на Румен Радев се вие хоро в чест на победата в президентските избори, показа Би Ти Ви. на кадрите се вижда и съпругата на Радев - Десислава Радева, която напоследък рядко се появява публично:БНТ показа кадри от празненства и в родното село на президента Славяново (Хасковско).

ДПС преля гласове предимно към Герджиков, но не гласува монолитно

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува тази сутрин на балотажа. Пресцентърът на партията съобщи това, подчертавайки, че това е станало 15 минути преди осем часа, като числото беше подчертано. 15 беше номерът на бюлетината на Анастас Герджиков.

© Цветелина Белутова, Капитал

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува тази сутрин на балотажа. Пресцентърът на партията съобщи това, подчертавайки, че това е станало 15 минути преди осем часа, като числото беше подчертано. 15 беше номерът на бюлетината на Анастас Герджиков.


ДПС, която през седмицата негласно призова избирателите си да гласуват на втория тур в подкрепа на Анастас Герджиков, е преляла на претендента за президентския пост гласове, но не е гласувала монолитно за него - това сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч", получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции.


Според данните близо две трети от избирателите на ДПС миналата неделя, които сега пак са гласували (63 на сто), били за Анастас Герджиков, зад когото официално застана ГЕРБ. Около една трета от стигналите до секциите и миналата неделя, и днес (35%) са подкрепили Румен Радев.Избирателите на лидера на движението Мустафа Карадайъ, който миналата седмица беше кандидат за президент, се разпределят сега така: 69 на сто за Герджиков и 28 % за Румен Радев.

Вотът за ДПС съдържа винаги две компоненти - хората, които се самоопределят като турци, и тези, които се самоопределят като роми. При първите гласуването е преобладаващо за Герджиков, но при вторите - за Радев, обясни пред БНТ социологът Геновева Петрова, управляващ партньор в агенция "Алфа Рисърч".

Радев печели над две трети от гласовете на привържениците на "Демократична България" и "Възраждане", които са гласували и миналата, и тази седмица. Подробности по темата - тук.
Повече за гласуването по етнос четете тук

Биков: В такава среда няма място за хора като Герджиков

"Средата е такава, че за такива хора няма място в българската политика и президентство. Има място за хора, които се блъскаме от сутрин до вечер и няма никакъв резултат за страната" - така коментира пред БНТ изборния резултат Тома Биков от ГЕРБ. Партията подкрепи Анастас Герджиков за президент, но той губи изборите.


Тома Биков

© Цветелина Белутова, Капитал

Тома Биков


По думите на Биков бившите управляващи не съжаляват, че са подкрепили Герджиков, защото ректорът на Софийския университет е бил достойна кандидатура, а от ГЕРБ са искали да дадат знак, че са готови да протегнат ръка. "Тази ръка очевидно не е приета и оттук нататък ни чакат сложни времена. Но глас народен, глас Божи", каза Биков.

Радев предупреди новия парламент, че няма право на грешка

Изборната нощ: Радев спечели втори президентски мандат, но вероятно с най-малко гласове в историята

© Дневник


Избраният за нов петгодишен мандат президент Румен Радев предупреди, че новото Народно събрание, излъчено сред трети избори в рамките на година, няма право на грешка и трябва да излъчи правителство, което да води страната.


"Новият парламент няма право на грешка, защото хората няма за простят", обяви Радев в официалното си изявление след излизането на първите прогнозни резултати. Те му дават почти два пъти по-висок резултат от този на опонента му Анастас Герджиков.


По думите на Радев очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо мнозинство, което да предприеме мерки за промени в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимата, да се вземат отлагани решения. По думите му борбата с пандемията остава приоритет и да направи борбата COVID пандемията става приоритетна задача. Подробности четете тук.

Изявлението на Румен Радев и Илияна Йотова

"Дневник" излъчва пряко изявлението на Румен Радев и Илияна Йотова:


Герджиков обвини държавния апарат, че е работил за Радев в кампанията

Проф. Анастас Герджиков, който остана втори на балотажа на президентските избори, обвини държавния апарат в работа за действащия президент и негов опонент на вота Румен Радев в предизборната кампания за президентските избори.


Изборната нощ: Радев спечели втори президентски мандат, но вероятно с най-малко гласове в историята

© Дневник


"Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Репресиите на силовите министерства бяха в полза на кампанията на Румен Радев, а вътрешният министър ( Бойко Рашков - бел. ред.) се занимаваше да бъде говорител на щаба му и правеше инсинуации", заяви Герджиков. Той повтори упрека си от кампанията, че е бил обвързван през цялото време с партията, която го подкрепи - ГЕРБ, и личности, вместо да бъде питан за идеите му или да бъде критикуван за грешките му.


Герджиков заяви, че въпреки загубата, направеното от него и Невяна Митева е имало резултат, защото всички кандидати, включително действащият президент Радев, са последвали примера им и са заговорили за обединение.

"Това ще остане. Няма как сега всички, които разбраха, че обединението е правилната посока, да чертаят пак разделителни линии", каза Герджиков.

По думите му този стил е поставил отпечатък и на започващите преговори за съставяне на коалиционно правителство.


В отговор на въпрос Герджиков каза, че пътят му оттук нататък не е в политиката и че възнамерява да се върне в Софийския университет "Св. Климент Охридски", чийто ректор е. Подробности - тук.


Изявлението на Анастас Герджиков и Невяна Митева вижте във видеото:


При значителната динамика от първия тур, в много голяма степен този резултат бе предизвестен както заради значителната разлика между двамата кандидати, така и заради силно определените позиции на партиите, които застават зад тях. Това коментира пред Би Ти Би Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".


Тя анализира, че не е имало голям вот за преразпределяне заради ниските резултати на следващите първите двама от предишния вот. Напомни, че при предишните избори за президент е имало за презапределяне стотици хиляди гласове, докато сега не е така. Данните на агенцията сочат силна мобилизация на избиратели от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ и по.-ниска при БСП, ДПС, "Има такъв наръд", "Демократична България" и "Възраждане". В допълнение избирателите, подкрепящи "Възраждане" и "Демократична България" в най-голяма степен са гласували протестно като са дали вота си за "Не подкрепям никого".

"Ако имаше някаква причина в нас, хората щяха да се възползват и резултатът щеше да бъде друг. Хората се измориха от пандемията, скандали, съкрушителната ни победа в първия тур също успокои много хора" - това бяха първите думи на Румен Радев пред БНТ минути преди да влезе в сградата на НДК, откъдето се очаква даде официално изявление по-късно тази вечер.

Независимите кандидати за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева, които бяха подкрепяни от ГЕРБ, но останаха на второ място на изборите, ще направят изявление около 20.15 ч.

Румен Радев с двойно по-висок резултат от Анастас Герджиков

Президентът Румен Радев си осигури втори петгодишен мандат, след като убедително спечели втория тур на президентските избори, сочат данните на социологическите агенции, получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции (екзитпол). Вотът премина при най-ниската в историята на балотажите избирателна активност - между 29 и 33%. Подробности - тук


Имената на новоизбраните президент и вицепрезидент трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия най-късно в сряда.

Очертава се вот с рекордно ниска активност

Изборната нощ: Радев спечели втори президентски мандат, но вероятно с най-малко гласове в историята

© Лили Тоушек


Предварителните данни са са рекордно ниска за този тип вот избирателна активност. Според Централната избирателна комисия към 16 ч. до изборните секции са отишли 24.12% от имащите право на глас. Преди седмица към същия час вота си бяха подали 25.72% от избирателите. Говорителят на комисията Цветозар Томов прогнозира, че - освен ако няма резки промени в последния час - денят вероятно ще завърши при активност около 40 на сто.


Най-ниската активност на втори тур досега е имало при преизбирането на Георги Първанов през 2006 г. Тогава до урните отидоха 42.80% от избирателите.


От МВР обявиха, че гласуването е преминало без тежки нарушения.

Последните за годината избори ще приключат след по-малко от час. Те ще определят следващия президент на България. В балотажа настоящият държавен глава и претендент за втори мандат Румен Радев се изправя срещу ректора на най-авторитетното учебно заведение в страната - Софийския университет, проф. Анастас Герджиков. На първия тур Радев, подкрепян от победителя в парламентарния вот преди седмица "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", изпревари с над 700 хил. гласа Герджиков, зад когото застана ГЕРБ. Сега ДПС негласно също заяви подкрепа за него.


По закон изборният ден приключва в 20 ч., като може са бъде удължен с час, ако някъде има опашки от желаещи да гласуват. За момента няма информация нито в страната, нито в чужбина да има струпвания на хора пред секциите.


Очаква се резултатите от гласуването в по-голямата част от секциите да станат известни още тази нощ или утре сутрин - доста по-бързо, отколкото миналата неделя, когато първият тур на президентските избори беше съчетан с третото за годината гласуване за Народно събрание. Причината - секционните комисии отново ще правят контролно преброяване на ръка, но този път ще има много по-малко хартиени разписки от машинното гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK