Гласуването на ДПС на балотажа за президент: поръчение или липса на интерес

Гласуването на ДПС на балотажа за президент: поръчение или липса на интерес

© ДневникПри значително по-слаба мобилизация и активност избирателите на ДПС са предпочели подкрепения от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков пред претендента за втори мандат Румен Радев на балотажа за президент в неделя, макар и да има гласували за настоящия държавен глава. Ректорът на Софийския университет печели изборите в Турция и Кърджали, но опонентът му е пръв в останалите смесени райони, както и сред ромския етнос - това показват данните на Централната избирателна комисия и анализите на социолозите в деня след вота, който отбеляза най-ниската избирателна активност на избори в България.


В последната година ДПС обвиняваше многократно Румен Радев в опити да разделя и противопоставя различни групи граждани и в грубо погазване на конституцията, поради което искаше оставката му. Преди балотажа обаче не призова директно избирателите си да гласуват за проф. Анастас Герджиков, а само очерта профил на предпочитания кандидат - да е обединител на нацията, да е стожер на основния закон и да дава поле за съгласия в кризи и нормално време.


Според окончателните резултати Румен Радев печели изборите с 1 539 650 гласа, или 66.72% от гласувалите, а проф. Анастас Герджиков получава 733 791 гласа, или 31.80%.


Какво показват данните
В България проф. Анастас Герджиков печели само в една област в страната - в т.нар. бастион на ДПС - Кърджали, където избирателната активност е много ниска (12.97% по официални данни на Централната избирателна комисия към 16.00 часа на 21 ноември). По окончателни данни в Кърджали ректорът на Софийския университет печели 63.15% от вота, или 30 008 гласа, а настоящият президент - едва 35.27%, или 16 763 гласа.


В Разград, където ДПС също е силна, има паритет - за Румен Радев са гласували 49.37%, или 15 551 души, а за Анастас Герджиков - 48.94%, или 15 418 души. В други три района, където има етнически турци, печели Румен Радев - в Търговище с 55.96%, в Хасково - с 71.35%, и в Силистра - с 60.20%.


Победител при гласуването в чужбина е Румен Радев с 66.97% от гласовете, или точно 86 956, докато проф. Анастас Герджиков има 31.28% подкрепа, или 40 616. Ректорът на Софийския университет обаче печели изборите в Турция, където активността беше много по-ниска в сравнение с вота 2 в 1 на 14 ноември, когато избирателите на ДПС бяха мобилизирани да гласуват за партията и кандидат-президента Мустафа Карадайъ. На 21 ноември там за Герджиков са гласували 22 383 души, а за Румен Радев - едва 1860. Ректорът на Софийския университет побеждава и в Мароко, където има 16 гласа, а настоящият президент - 12.


Нито организирано, нито монолитно


И според данните на "Алфа Рисърч", и според тези на "Галъп" избирателите на ДПС масово са гласували за проф. Анастас Герджиков - по данни на първата агенция става въпрос за 63% от избирателите на движението, а по данни на втората - за 69%. За Румен Радев са гласували 35% от тях (по данни на "Алфа Рисърч") или 28% от тях (по данни на "Галъп"). Според анализа на "Галъп" мобилизацията при ДПС сега е около 6% в страната при около два пъти по-висок дял миналата седмица. По данни на същата агенция 72% от подкрепилите Мустафа Карадайъ на първи тур са гласували за Герджиков на втори, а за Радев - само 24%.


Според данните на "Алфа Рисърч" 59% от представителите на турския етнос, които са гласували на балотажа, са предпочели ректора на Софийския университет, а 38% - настоящия президент. Тенденцията е обратната при ромския етнос - 72% от гласувалите самоопределили се за негови представители са предпочели Румен Радев, а едва 28% - проф. Анастас Герджиков (67% към 28% по данни на "Галъп").


"От тези данни за ДПС нито можем да кажем, че организирано излезе да гласува, нито че монолитно застана зад един от двамата кандидати", коментира в нощта след балотажа пред БНТ управителят на "Алфа Рисърч" Геновева Петрова.


Поръчение или липса на интерес


Пред "Дневник" колегата й Боряна Димитрова каза, че очакванията за свръхмобилизация на електората на ДПС не са се оправдали, но е в традициите на движението да заема амбивалентна позиция - да дава заявки за подкрепа, без да назове кого подкрепя, но и да играе и със заявката, и с активността. "Сред електората на ДПС имаме едно не толкова единодушно решение как да се гласува (63% за Герджиков към 35% за Радев), което показва, че на различни места може би е протекла различна мобилизация", коментира още Димитрова. По думите й от българска страна е имало опит за противопоставяне дали заради страховете от мобилизация в Турция, дали в опит да се вдигне избирателната активност в страната, но е спрян навреме.


Политологът и изпълнителен директор на "Галъп" Първан Симеонов коментира пред "Дневник", че електоратът на ДПС масово е гласувал за Анастас Герджиков, защото такова е било партийното поръчение, но има и негови представители, които са гласували за Румен Радев, тъй като редовият депесар е човек от малко населено място, има по-ниски доходи и е фен на образи като настоящия президент.


"ДПС с половин уста подкрепяше Герджиков. Движението не изигра роля и нямаше как да изиграе, макар че бяха казали, че ще направят всичко възможно да не стане Радев президент. Мантрата, че президент не може да бъде избран без подкрепата на ДПС, не е вярна", коментира пред БНР социологът от "Галъп" Живко Георгиев.


И според Юрий Асланов от "Афис" е мит, че ДПС избира президент на България, като за последно това се е случило през 2001 г. при избора на Георги Първанов. "Няма нищо уникално. ДПС не се интересува толкова от президентските избори, колкото от парламентарните. А според посланието на лидерите част от електората излезе и гласува предимно за проф. Анастас Герджиков", каза социологът пред "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK