На живо

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

Избрано от редактора
  • Министерство на икономиката става и на иновациите
  • Премахва се клас А за инвеститори, които не произвеждат
  • ББР няма да се приватизира
  • България може да стане финансов хъб

Със заявки за съгласие по много теми преминаха проведените днес разговори между победителя в изборите "Продължаваме промяната" и представители на "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП, които се предаваха на живо. След 3-часова дискусия участниците записаха по кои теми са напълно съгласни и по кои има още да се разговаря. Идеята на Кирил Петков, който председателстваше този кръг разговори, и на Асен Василев е първо да има споразумение за отделните политики, а след това да се говори конкретно за правителство и министри.


Последният етап в преговорите премина в записване конкретно на темите, по които има пълно съгласие, тези, по които има какво да се обсъжда и другите, които са за други сектори. Те бяха изписани на екран, който не бе виден за зрителите, поради което и някои от тях не станаха напълно ясни. Преговарящите се разбраха да прегледат записаното под формата на свързан текст и отново да дадат мненията си преди да се запише в програмата на бъдещото правителство


От разговорите се създаде впечатление, че на практика няма големи различия по важните за икономиката на България теми, макар че след като всички партии представиха идеите си в отделен списък попаднаха тези, по чиито детайли изглежда ще се наложат подробни дискусии. Темите, по които никой от четирите партии не изрази несъгласие:

- Никаква толерантност към корупцията и лобизъм
- Администрацията повече да помага на бизнеса, не само да контролира
- Държавните фирми да спазват изискванията за отчетността
- Чиновниците да проверяват фирмите по алгоритъм, за да няма субективизъм
- Индустриалните зони да са за бизнеси, които произвеждат
- Да се повиши ефективността на "София тех парк"
- От Министерството на икономиката да се извадят несвойствени дружества и дейности и да се добавят иновациите
- Икономиката да "позеленее"
- Да продължи действието на програмата 60/40 заради пандемията
- Да се стимулира икономическият растеж, за да може доходите да догонват тези в ЕС.
Кирил Петков лично се ангажира, когато поеме конкретен пост в правителството, да насърчи българите да се ваксинират като обвърза това с нуждата да се преодолее пандемията, за да не се дават излишни пари за мерки в помощ на страдащите от нея бизнеси.


Как минаха преговорите четете по-надолу в хронологията.


Първоначално кой участва разговорите бе оповестено само от "Демократична България". От преговорите днес се видя, че те минаха с участието на:

"Продължаваме промяната": Кирил Петков, Даниел Лорер, Калина Константинова, Ирена Младенова
"Има такъв народ": Пламен Данаилов, Мика Зайкова, Любомир Каримански, Деляна Иванова
"Демократична България": Георги Ганев, Иван Матов, Петър Василев, Кристиян Кирилов
БСП: Димитър Данчев, Петър Кънев, Румен Гечев

Как минаха разговорите вижте в хронологията. Пълен запис на преговорите можете да гледате в края на текста.

Преговорите в следващите дни продължава по различни теми като за петък ще се обсъжда секторът на туризма, а за събота са оставените финансите.


Участващите в преговорите партии и днес дадоха редица предложения, които да влязат в програмата на бъдещото правителство, насочени към данъчни облекчения за стартиращи фирми, как да се формира минималната работна заплата и как да се определя такса смет, чието обсъждане предстои.

Преговарящите за икономиката обявиха нулева търпимост към корупцията

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Дневник

Преговарящите записаха в общите си цели още "нулева търпимост към корупцията" - един от най-често поставяните теми от Кирил Петков докато бе министър, който даде началото и на инициатива, в която общините, които не търпят корупция да се рекламират пред потенциалните инвеститори като такива.


В бъдещата програма за управление представителите на партиите се договориха и да се запише, че помощта на държавата за инвеститори, на които се дава т. нар. клас А да не отива при такива фирми, които не се занимават с производство с висока добавена стойност.


Беше договорено и Българската банка за развитие да не се приватизира, а да създава съвместни продукти с Българската агенция по експортно застраховане в помощ на малките фирми.


Подкрепени от всички идеи, които са в други сектори бяха насочени към тях. Например, нуждата от това минималната работна заплата да се определя като процент от средната за страната, трудовите книжки най-сетне да се дигитализират, а таксата за смет да се плаща на принципа "замърсителят плаща".


Кирил Петков закри този кръг преговори доволен от това, че има толкова общи идеи. Обсъденото днес предстои да се оформи в документ, който отново ще бъде пратен за съгласуване на участниците в днешните разговори.


Ако успеем така да работим следващите 4 г., аз вярвам, че България няма да я познаем.


Кирил Петков

Министерството на икономиката ще включва и иновациите

Калина Константинова, "Продължаваме промяната".

© Дневник

Калина Константинова, "Продължаваме промяната".

Преговарящите в сектор "Икономика" се обединиха около идеята Министерството на икономиката да бъде и на иновациите като по време на дискусията от "Продължаваме промяната" предложиха към ведомството да отиде и намиращият се сега в Министерството на финансите Фонд на фондовете, който управлява европейските средства. Любомир Каримански от "Има такъв народ" предложи на следващ етап да се помисли и дали труда от социалното министерство да не отиде също към Министерството на икономиката, "за да се затвори кръгът".


Кирил Петков допълни, че освен добавяне от това министерство трябва да има и "изваждане" като имаше предвид присъствието на несвойствени структури в него. Даде пример с язовирите за напояване, в ремонта на които той откри нередности докато бе министър, а също и дружества като "Екоантрацит" и "Екоинженеринг".


В списъка на темите, по които всички имат съгласие, бе добавено да се повиши ефективността на индустриалните зони както и конкретно на "София тех парк", която в момента никой не оценява като висока.

Участниците в преговорите правят списък на идеите, които ги обединяват

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Продължаваме промяната

След почивката участниците в разговорите преминаха към съставяне на списъци с идеите, по които нямат спорове и тези, по които имат, които предстои да се обсъдят допълнително от експертите.


Всички партии се съгласиха да продължат помощите за бизнеса заради пандемията с програми като тази, известна като 60/40. Съгласие има и по това, че в администрацията занапред никой не трябва да бъде назначен без конкурс. Кирил Петков отбеляза, че в общия случай администрацията е качествена, но е много важно кой я ръководи.


Реформата в управлението на държавните фирми също получи подкрепа от всички като остана дискусионен въпросът дали непременно трябва някакъв дял в тях веднага да се приватизира или първо да "започнат да работят както трябва", по думите на Кирил Петков. Самият той посочи от опита си, че е въпрос не толкова на това кой е собственик, а дали се справя добре като такъв.


Сред общите идеи на участниците в разговорите е развитие на иновациите както и подпомагане на малките фирми.

"Продължаваме промяната" предлага борд за иновации

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Дневник

В допълнение на вече предложените идеи Калина Константинова от "Продължаваме промяната" изреди няколко от идеите на формацията в сектор "Икономика", сред които е тази Министерството на икономиката да стане и на иновациите, така че да има координираща роля в този сегмент.


В допълнение се предлага и създаването на борд за иновации съвместно с министерствата на културата и на образованието не само за координация, но за да може да се включат и бизнес лидери от чужбина и да се изгради дългосрочна визия, която да не зависи от моментното управление в което и да е от тези ведомства.


Предлага се още да има стимули за университетите да работят заедно с бизнеса отново с цел насърчаване на иновациите.


За формацията е важно и индустриалните паркове вбъдеще да се изграждат на базата на заявен интерес от инвеститори, а също и съществуващи летища в комбинация с безмитни зони да се използват за развитие на карготерминали.


Предлага се идеята търговските вериги да си сътрудничат така че да изнасят навън български продукти.

Сред важните акценти за формацията е и утвърждаването на България като финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на международни компании, за да може страната да се възползва максимално от ниските данъци.


Преговорите са прекъснати за кратка почивка, след което ще продължат.

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Дневник

След като изслуша предложенията на другите партии лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че е оптимист защото всички имат еднаква визия, а различията са само как да се изпълнят изредените цели. "Явно идеи има, въпрос на воля е да бъдат постигнати", посочи той.


Призова и в бъдещия парламент най-важната част от разговорите да не минавана "в бюфета" каквито впечатления има досега и предупреди, че няма да допусне дори и сред своите колеги някой да лобира за бизнеси.


Аз съм голям оптимист, че всички тук са решили, че е време да променим.


Кирил Петков


Подчерта, че докато е бил министър всеки инвеститор е искал гаранции, че няма да бъде обект на корупционни практики или непрекъсната промяна на правилата. Освен това никой не му вярвал, защото е министър "за 1 месец". "Тук номерът е да кажем: всички сме заедно и гарантираме нулева корупция следващите 4 години", посочи той.


Петков се ангажира лично и с това да се повиши ваксинацията


в България след като отчете, че няма как да се развива икономиката, ако не се овладее пандемията. Той обяви, че ако стане министър-председател, приоритет номер едно ще му бъде да се информира обществеността и да се насърчи да се ваксинира.


Смята, че ниската степен на ваксинация се дължи на ниското доверие на хората и чисто здравни притеснения заради други заболявания. Подчерта, че ваксинирането ще си остане въпрос на личен, "но информиран избор".


"Трябва да престанат тия вълни. Не може на всяка вълна да ощетяваме бизнеса и да плащаме едни пари, които са лимитирани", подчерта той.

БСП предлага да се помогне на малките и микрофирмите

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Дневник

Дългогодишният депутат Петър Канев обяви, че трябва да се помогне на малките и микрофирмите като посочи, че през последните години са приети поне 12 закона, които утежняват дейността на бизнеса. Големите фирми успяват да оцелеят, но за малките е трудно, подчерта той.


Предложи от името на партията си да престане практиката проектозакони да се вкарват през депутати като определи това за "смърт за икономиката".


Призова веднъж завинаги да се реши въпроса с определянето на минималната работна заплата, с необлагаемия минимум за всички доходи. Партията смята, че данък уикенд и този върху депозитите трябва ад отпаднат.


Според БСП трябва да се направи група, съвместно с опозицията, и да се направи преглед на функционирането на администрацията като по този начин се прецени от колко и каква е има нужда. В противен случай уж непрекъснато се съкращава, а тя не става по-малко, каза Кънев.

Румен Гечев, БСП: Да се сложи край на обслужването на свои хора от Банката за развитие

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Дневник

Трябва да се сложи край на това Българската банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане да обслужват определени хора, обяви от името на БСП Румен Гечев.


Допълни, че индустриалните зони трябва да обслужват производители, а не да са складове на чуждестранни фирми. Даде пример със зоната в Божурище, където чужда фирма складирала разглобени мебели, с които се съсипвали българските мебелни фирми. "Индустриални зони трябва да има за фирмите, които произвеждат нещо," подчерта той. Колегата му Петър Канев добави, че държавата трябва да подпомага специално тези инвеститори, които са производители.


От името на партията си посочи, че България очевидно трябва да ускори икономическия растеж, за да може доходите да настигат тези в ЕС, но е важно да се промени качеството на растежа.


"Структурата на БВП е неблагоприятна за България, изглеждаме много зле дори в сравнение с другите от Източна Европа", заключи той.

Мика Зайкова: Искаме генерална реформа в образованието

Мика Зайкова, която няма да е депутат в следващия парламенти, обяви от името на "Има такъв народ", че се предлага генерална реформа в образованието заради тежката демографска картина и изтичането на мозъци.


Предлага се да се махнат делегираните бюджети и по нов начин да се оценява работата в училищата и да се плаща "там, където има наистина развитие". Предлага се още да се преразгледат квотите на специалностите в университетите като се акцентира на тези, които допринасят за развитието на икономиката. Партията предлага още да се инвестира в подготовката на преподавателите.

"Има такъв народ" предлага тестов период за новите регламенти

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Дневник

Представителите на "Има такъв народ" в преговорите предлагат държавата да взема мерки при повишаване на инфлацията като се определи при повишение за какъв период ще се прилагат мерки.


Експертите на партията предлагат още да се реши въпроса с междуфирмената задлъжнялост като се въведат законови промени, които позволяват ускоряването на процедурите по несъстоятелност и създаване на регистър на нередовните платци.


Предлага се още преди въвеждането на нови регламенти да има тестов период, в който да се види как действат на практика, а не да се разчита само на теоретични допускания, съдържащи се в предварителните оценки за въздействието.


Партията предлага още дигитализация на административните услуги и обслужване на "едно гише".


Сред другите идеи е освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании като им се осигури и достъпно финансиране.

Пет мерки за промяна в държавните фирми

Да се прегледа статутът на всички държавни фирми като се определи дали са бизнес или изпълняват държавна политика, обяви още Георги Ганев. Концепцията е тези, които са бизнес, да се превърнат в акционерни дружества като се приватизира дял от тях, а тези, които не са бизнеси да се превърнат в агенции.


Предлага се още членовете на управителните тела на тези фирми да се избират с публичен конкурс, да има пълна публичност на финансовите им резултати като се отчита дали е постигната социалната им функция, ако изпълняват в такава.


Предлага се още да се преразгледа нуждата от държавни холдинги като конкретно бяха посочени Българският енергиен холдинг и Държавната консолидационна компания.

Работата на администрацията да се пренастрои, предлага "Демократична България"

"Демократична България" предлага администрацията да пренастрои работата си в посока да подпомага бизнеса, да дава методически указания, а не само да проверява и наказва. Икономистът Георги Ганев посочи, че трябва да има устойчив алгоритъм за проверка на бизнесите, за да се избягват случаите на целенасочена проверка на неудобни конкуренти или непроверяване на близки на чиновниците.


Да се приеме набор от правила за начин, по който ще се регулират малките фирми като правилата се преглеждат преди въвеждането им и има възможност да се налага вето на вредни регулации, предлагат още експертите на "Демократична България".


Обединението предлага и инициативата "100 пречки за 100 дни", при която за този период да отпада по една пречка пред малкия бизнес.

"Демократична България" предлага България да бъде дестинация за иновации

Преговорите за кабинет: Кирил Петков е оптимист, че има много общи идеи за икономиката и въпросът е как да се изпълнят

© Дневник

България трябва да стане икономика на високата добавена стойност чрез системно развитие на иновации, конкурентоспособност, човешки капитал, високо платени работни места. Това е една от основните насоки, които според "Демократична България" трябва да зададе следващото правителство.


България трябва да се ребрандира като инвестиционна дестинация, за което тя ще има нужда от ускорено развитие като привлича и световните спестявания, защото само вътрешните няма да са достатъчни, обяви икономистът Георги Ганев


"Демократична България" предлага възможно най-скоро да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40 като се допуска да се въведат и нови. За целта формацията смята, че трябва да се удвои темпът на ваксинация. Предлага се още бизнесът в пандемията да бъде подпомогнат с поемане от държавата на осигуровките за бизнеси, подложени на ограничения както и за някои от тези, които разкриват нови работни места.

От страна на "Продължаваме промяната" разговорите се водят от Кирил Петков, Даниел Лорер, Ирена Младенова и Калина Константинова. Двете бяха зам.-министри на икономиката, когато Петков бе министър.


В началото на разговорите Петков предложи обемистите си програми партиите да представят с кратки акценти, така че лесно да могат да се оформят всички идеи, по които участниците от различните партии имат съгласие и тези, по които има различия.

Започват разговорите за коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната" и представители и експерти на останалите три партии, с които победителят в изборите даде заявка, че ще преговаря - "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП.


В този час започват разговорите по икономически теми. Вчера само от "Демократична България" обявиха екипа си, който ще участва в разговорите - по икономически теми това са Георги Ганев, Иван Матов, Петър Маринов, Петър Василев.


Изявления от страна на "Продължаваме Промяната" ще има след приключване на пълния цикъл от срещите в края на седмицата, а преговорите се предават на живо какъвто ангажимент бе поет.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Въпросът е дали реалните преговори вече са се случили, или тепърва предстоят след театралното представление?

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1180 Весело

  Цирк дьо Солей :-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Не разбрах от страна на БСП освен Дългия инкасатор и Ташко / ?/ има ли други "експерти " по Русия ????

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Успех на икспертите :)

  Само да вметна, че икономика е имало още преди да има иксперти и се чудя как е работила тогава таз икономика без тях. :)

 6. 6 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Чалгари , комунисти , и крипто-комунисти преговарят за пред населението ... Цирк Буш ...

 7. 7 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 821 Неутрално

  ГЕРБерастите дали напускат кораба вече? 12 години без коректив, сега идва Видов ден и новия ред. Браво на ПП, оправдайте си доверието. ДПС - ВЪН!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 202 Неутрално

  "Партията предлага още дигитализация на административните услуги и обслужване на "едно гише".


  Сред другите идеи е освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании като им се осигури и достъпно финансиране."

  Ето за това говорим! Така се прави! Дано не продължават само на приказки, ами да видим тези промени и на практика!

 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Кога ще има мажоритарна система в два тура? Стига с тия неясноти кой носи отговорност и купищата партийки, които подскачат около парламента.
  Нали имахме референдум и уж народа реши - Слави Трифонов даже прави референдума, да го постави сега като условие, а не да го забравя.

 11. 11 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  По колко теми щяяха да обсъждат ? Че забравих.
  Не ни мърдат два месеца бръщолевене.
  Сигурно целта е да се протака.

 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1328 Разстроено

  "че се предлага генерална реформа в образованието заради тежката демографска картина и изтичането на мозъци."

  Пак ли....Моля ви, на колене ви моля, изчакайте малко детето дза завърши, после си трошете главите....

 13. 13 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Влизаме в хипотезата - Искаме да искаме... Усещам как ще се предложат неща, чийто нормален хоризонт за осъществяване е 2 петилетки минимум... Ще се разджурка всичко така, че до една година ще се държим за главите и ще викаме - баси промяната дето ни споходи

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 14. 14 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Дръж се народе - комунисти се запретнаха да те спасяват.

 15. 15 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgievb":

  Ако референдумът не беше заедно с президентските избори през 2016 г., активността далеч нямаше да е толкова. Народът решил? Убеден съм, че поне 70% от гласувалите "за" абсурдните предложения на Слави, нямат никаква идея нито какво е мажоритарна система, нито какви са нейните минуси. А това, че нямало партии при мажоритарен вот е смехотворно - вижте Великобритания и Франция. Или за тях не се говори по 7/8 ТВ?

 16. 16 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgievb":Ако референдумът не беше заедно с президентските избори през 2016 г., активността далеч нямаше да е толкова. Народът решил? Убеден съм, че поне 70% от гласувалите "за" абсурдните предложения на Слави, нямат никаква идея нито какво е мажоритарна система, нито какви са нейните минуси. А това, че нямало партии при мажоритарен вот е смехотворно - вижте Великобритания и Франция. Или за тях не се говори по 7/8 ТВ?
  —цитат от коментар 15 на d04


  Народа може и да няма, но аз имам представа и истината и че "Има тъкъв народ" и Слави Трифонов си отстъпиха от позициите, предадоха хората, за да са във властта.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  "Демократична България" предлага администрацията да пренастрои работата си в посока да подпомага бизнеса, да дава методически указания, а не само да проверява и наказва. Икономистът Георги Ганев посочи, че трябва да има устойчив алгоритъм за проверка на бизнесите, за да се избягват случаите на целенасочена проверка на неудобни конкуренти или непроверяване на близки на чиновниците."  Браво, така трябва, и дано бъде прието!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  И по един таблет и по едно пони на всеки гражданин (и селянин).

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#12] от "georgievb":

  "Моля ви, на колене ви моля, изчакайте малко детето дза завърши, после си трошете главите...."

  Прати го детето ти в мЮлЮционерското училище в Симеоново! То предлага най-доброто образование! Там са завърщили твоите кумири Бойко Борисов и Каскет гешев!

 20. 20 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1328 Весело

  И по един таблет и по едно пони на всеки гражданин (и селянин).
  —цитат от коментар 18 на smotlixx


  И деца ще ни направят 😊

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Весело

  Дръж се народе - комунисти се запретнаха да те спасяват.
  —цитат от коментар 14 на cpl40723722


  Лъжеш се! Комунистите от ГЕРБ сдадоха властта! :-)

 22. 22 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  Чиста утопия.
  Винаги е имало "наши" фирми, които правят дарение за партията и тях не ги облагаме с данъци като останалите, а има и други "ненаши" фирми, на които им скъсваме шортите от проверки защото тоя бюджет трябва да се пълни.
  Няма такова понятие като равнопоставеност, винаги има деление.
  И е крайно време вече да се изказват ПРАКТИЦИ, а не ТЕОРЕТИЦИ, които нямат един трудов ден в реалния бизнес, а са стояли все зад бюра, като Георги Ганев от ФОНДАЦИЯ ИПИ.

  кратък
 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  "Румен Гечев, БСП: Да се сложи край на обслужването на свои хора от Банката за развитие".
  Край на обслужването на онези свои хора, ние сме наред. Румен Гечев в ролята на антикорупционен боец от първия час на новата ни политика.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Не само партиите, всички българи имат полза от постигане на коалиционно споразумение, с избор на най-добрите предложения, изпълнени от най-добрите специалисти. Достатъчно загуби и изостана България от управление на некадърници.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  И кое точно е новото - администрацията (НОИ, НАП, ...) и досега си дава методически указания по всякакви аспекти - наредби, казуси, файлове за електронен обмен и т.н.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Според БСП трябва да се направи група, съвместно с опозицията"
  Коя опозиция?

 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  "България трябва да стане икономика на високата добавена стойност чрез системно развитие на иновации"

  е как да стане тая работа като единствения ти университет в класациите е след 1000 място, а гърция има 5 преди 1000? другари, дайте да дадем

 28. 28 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Кои и къде са най-добрите специалисти?
  Най-добрия специалист от БСП е Румен Гечев, който ни организира драстичната инфлация при Виденов.
  Слави да прати някой сценарист, те и без това като ви гледат се отказват да са депутати повече.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Лидерите на партиите победители в изборите Бачийски и Ананиев се държат като Ахмед Доган. Изпращат на преговорите депутати като Киро и Асен Василев, а те си стоят по сараите!

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  "Партията предлага още дигитализация на административните услуги и обслужване на "едно гише".Сред другите идеи е освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании като им се осигури и достъпно финансиране."Ето за това говорим! Така се прави! Дано не продължават само на приказки, ами да видим тези промени и на практика!
  —цитат от коментар 9 на themtrx


  Това звучи добре на теория, но на практика ще се възползват едни хора дето на всеки 3 години ще си откриват нова компания.

  Във Франция има закон, който казва че компании с над 50 служителя са длъжни да имат синдикати и те да имат някакъв глас в управлението на компанията.

  Съответно много компании имат до 49 служителя. Ако трябва да се разширяват правят нова компания или наемат на граждански договори. Или па отварят офиси в чужбина. В София има поне една такава френска компания, която вместо да наема във Франция е предпочела да се разшири в България.

  Същата простотия е да ти дадат 6000 Евро ако върнеш много стар автомобил и си купиш нова електричка. Всеки дето иска да си купи електричка ще отиде и ще си купи един пърдялник за 500 лв и ще го върне.

  Сещам се и за случая, в който ограничиха помощите за едрите земеделци. Ми те си разделиха стопанствата на жената, на децата, на брата, на сестрата. И така станаха няколко малки стопанства дето пак приемат субсидии без ограничения.

  Т.е. всичките тези неща звучат страхотно на теория, но се заобикалят много лесно на практика и водят до изкривяване на икономиката.

 31. 31 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Комунистите от ГЕРБ сдадоха властта"
  Точно за това става дума.
  Комунистите извън ГЕРБ имаха 3 правителства до 2009та година. Резултатите ги помним.
  Сега са отворили уста да налапат следващото си управление.
  И като гледам Гечев-инфлацията вече се е курдисал на първа линия.
  Щеше да е смешно, ако не беше трагично.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#30] от "realguru":

  Има и по-брутални трикове, примерно едни известни сладкарници с име на втория ден от уикенда не плащат ДДС. Като просто на всеки 3 месеца се пререгистрират. И това е от години няма сила да ги спре.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#27] от "karatista":

  Това са заклинания тип "нека се обичаме". Силно субективни, трудно измерими и най-вече - супер дългосрочни т.е далеч извън обхвата на едно 4 партийно коалиционно правителство дето трудно ще изкара дори първата година.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#30] от "realguru":Има и по-брутални трикове, примерно едни известни сладкарници с име на втория ден от уикенда не плащат ДДС. Като просто на всеки 3 месеца се пререгистрират. И това е от години няма сила да ги спре.
  —цитат от коментар 32 на m17


  А, да това с прага на оборот 50 хил за регистрация по ДДС-то.

  Ми тя и оная дизайнерка Мегс имаше 10 компании с оборот всяка до 50 хил.

 35. 35 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Мисля, че след като загубихме година и половина по въстания и революции
  сега да се правуят такива пиар кампании на живо си е продължаване на протакането и губенето на време.
  На Киро и Асен им се даде карт бланш да съставят правителство. А то се съставя не по телевизията.
  Това си е чиста социалистическа пиар акция - виждате ли колко сме открити.
  Да правят правителство, да намаляват колкота могат цените на тока, а не като днес - точно в деня когато се обсъжда енергетикта и течат дебатите "на живо", та да се уверим колко са открити,
  тихомълком вдигат цените на тока за бизнеса. ДРАСТИЧНО.
  На това му се вика лъжа и измама отвсякъде.
  Те на това разчитат - социалистически лозунги и зад гърба на хората си провеждат политиката, която са си наумили.
  АЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ!

 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  ДБ: 'администрацията да дава методически указания на фирмите'
  БСП:'едиква си фирма правела това, а не трябвала да го прави'
  'малките фирми да минели на соц държавна хранилка'
  И всичко това управлявано от хора преживяващи от стартъпи финансирани с чужди пари.

  Накратко: дрънчат на кухо

  Не създаване на условия за развитие на свободен бизнес: намаляване на регулации, изграждане инфраструктура, защита на конкуренцията...

  От червените усмихнати чугуни, толкова.
  Белият автобус скоро ще потегли.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Концепцията е тези, които са бизнес, да се превърнат в акционерни дружества като се приватизира дял от тях, а тези, които не са бизнеси да се превърнат в агенции.

  Приватизирай приватизираното.
  Граби награбеното.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 38. 38 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  ББР изобщоне трябва да се занкмава с кредитиране. Тя трябва да определя приоритетните сектори и отраслина икономиката и да предоставя ресурс на търговските банки за инвестиране в тезисектори и отрасли. Сега нейната основна роля просто се губи.

 39. 39 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  ...абе, много Руменовци в тая държава бе...
  Да приветстваме едно от знаковите лица на промяната - Румен Гечев....

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Икономистът Георги Ганев посочи, че трябва да има устойчив алгоритъм за проверка на бизнесите, за да се избягват случаите на целенасочена проверка на неудобни конкуренти или непроверяване на близки на чиновниците.

  Успех на икспертите :)Само да вметна, че икономика е имало още преди да има иксперти и се чудя как е работила тогава таз икономика без тях. :)
  —цитат от коментар 5 на realguru


  Да не забравяме,че ЕС и държавата България от 20г. помпат безвъзмездно обсадния чуждестранен бизнес без свян и то първите проправили път за урожая в скромната ни колония са менторите "Демократи".

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  "Кирил Пеков: Оптимист съм, защото визията е ясна"?!


  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Концепцията е тези, които са бизнес, да се превърнат в акционерни дружества като се приватизира дял от тях, а тези, които не са бизнеси да се превърнат в агенции.

  С зелените чорапки потропва генерал
  Другари веселушки приватизацията дойде при вас.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 43. 43 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#39] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Абе остави,добре че няма повече Цветановци, че по едно време само хора с такива имена бяха назначавани.
  Пу-пу.

  кратък
 44. 44 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  [quote#30:"realguru"][/quote]

  +++++++++++++++
  Точно. Въвеждането на много регулации, създава условия за заобикаляне на основните правила.
  Гечев, съсипителят на икономиката в преговори за ново правителство, в едно с умните красавци, лумпените на слави и харвардските мошеници.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  ...абе, много Руменовци в тая държава бе...Да приветстваме едно от знаковите лица на промяната - Румен Гечев....
  —цитат от коментар 39 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III


  Да напомня, г-н др. Гечев бе министър на "икономическото развитие" в правителството на другаря си Жан Виденов. И, да бъдем честни - в това си качество постигна наистина един забележително реформаторски резултат - успя да докара заплатите на българските граждани до нива от 10-15 $!
  Уникално постижение в новата ни история!
  Нормално е сега отново да му поверим реформите, той вече е доказал колко добре се справя с подобни задачи!

  Мараба, С-ДС доносници!
 46. 46 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#44] от "zz_s":

  Леле какви думи, и това още преди да имаме управление и без да се види конкретен резултат.

  кратък
 47. 47 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Помощ !!!!
  Спасяват ни !!!!

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 48. 48 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#6] от "lemans":

  Комунистите от ГЕРБ и те ли участват в преговорите?

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Трябва силно да се редуцира нивото на държавната администрация.Така ще се освободят средства в бюджета и силно ще се намали възможността за корупционни практики у нас.

 50. 50 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  Мика Зайкова: Искаме генерална реформа в образованието

  Предлага се да се махнат делегираните бюджети и по нов начин да се оценява работата в училищата и да се плаща "там, където има наистина развитие".
  ********************************************************************

  Не е зле, преди да се правят подобни предложения, стрина Мика и подобните й да се разходят до Западна Европа и да видят как изглеждат институциите, натоварени с оценка и сертифициране на учебните заведения. После да попресметнат нужните инвестиции / финансови, организационни, иновационни, законови и кадрови/ а после да говорят как щели да раздават пари само там, "където има наистина развитие"!
  Успех в този вид туризъм за идиоти!

  Мараба, С-ДС доносници!
 51. 51 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#44] от "zz_s":Леле какви думи, и това още преди да имаме управление и без да се види конкретен резултат.
  —цитат от коментар 46 на Мариана Кълвачева


  На колко си години?
  Защото аз резултата от тия и такива съм го гледал.
  Сърбана попара.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 52. 52 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 936 Весело

  Ох ама мутрагардовете много превъзбудени по темата тук.
  Къде по яко е оня да дойде и да раздаде,той много го обича маниера на тартор.
  А Гечев добре е натрупал СВ...но поминим и стената в която се блъснахме след неговото високомерие обладало БСП и до ....преди 2 години.

 53. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Весело

  Какво "квичене" само от ГЕРБ троловете ? :))) Тия ще ви "нацепят чекмеджетата". Не вървят по общи теми , а нещата които трябва да се пипнат ! Разбира ГЕРБ и Икономика
  са .............Според 99% от ВАС , икономиката е нещо " в чекмеджето" , а ... другото е без значение. :)

 54. 54 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Разделителни линии?

  Е щом от към страната на новите управляващи е застанал гурото на икономическия провал Румен Гечев, е много ясно с какво си се разделил и към какво си се приобщил.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 55. 55 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#51] от "zz_s":

  На достатъчно години съм, за да съм свидетелка на Жан Виденовата зима.
  А вие как мислите, защо на Виденов му скроиха този номер с хиперинфлацията ?
  Защото за мен няма съмнение, че той не изпълни някои изисквания на ... американците, не им се поддаде на натиска и те решихада го свалят.
  А после да монтират на негово място "реформатора" Костов, който направи какво, ами масовата приватизация.
  Тоест имаме човек, който не играе по американска свирка, не дава на техни фирми да заграбят икономиката ни.
  И тук вече вие виждате вина на Гечев, а аз виждам вина на посолството.
  Това първо.
  А второ - цитирам ви:
  "Гечев, съсипителят на икономиката в преговори за ново правителство, в едно с умните красавци, лумпените на слави и харвардските мошеници."
  Кои да умни и красиви, явно това са хората на ДБ - ами те неса били на власт.
  А лумпените на Слави - ами и те никога не са били на власт.
  От къде накъде съдите хора, които не са били в управлението ?
  И за финал - харвардски мошеници ?
  Това от къде дойде ?
  Доказателства ?

  кратък
 56. 56 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  В допълнение се предлага и създаването на борд за иновации съвместно с министерствата на културата и на образованието
  ====
  Тез иновации, дето ще навлизат в културата и образованието с иновациите по отношение на новите полове ли ще са?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 57. 57 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Петков, лош знак за началото на преговорите! Аре, днес не се изказвай!

  sen
 58. 58 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Не съм много впечатлен, но трябва да им дадем кредит на доверие. Гласуването приключи, сега остава да се надяваме, че победителите ще свършат работа.

  Все пак да не забравяме, че с население, където повечето учители отказват да се ваксинират, укриването на данъци е национален спорт, а униформите най-почитана дреха, никой няма право да се надява на чудеса. Аз и на малко ще се радвам.

 59. 59 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#33] от "m17":

  е кое му е трудно измеримото. казваш че се целиш да имаш 3 университета в топ 1000 и поне един в топ 500. ту задължително да е от класираните.

 60. 60 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  "Румен Гечев, БСП: Да се сложи край на обслужването на свои хора от Банката за развитие".Край на обслужването на онези свои хора, ние сме наред. Румен Гечев в ролята на антикорупционен боец от първия час на новата ни политика.
  —цитат от коментар 23 на Хелиана


  ===
  Румен Гечев по ПППП ли стреля? Щото кирчо вече уж сложи край на тези работи.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 61. 61 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Във връзка с катастрофата на Струма един македонски журналист каза: "НИЕ СМЕ ПАРТИЙНА ДЪРЖАВА..", сиреч, каквото и да става минава през "обръчи от фирми" на партии, на тоя и на оня! Балканите затова са отвратително място, защото тук е положен един мерзостен модел на КОМУНИСТИЧЕСКО–БОЛШЕВИШКО–КОМИНТЕРНОВСКО–МАРКСИСТКО МОДЕЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА НИ – Партиите на червената номенклатура и олигархия се възпроизвеждат и преливат една в друга и си разпределят всичко, контролират всяка власт, инжинерстват политически и ни грабят неудържимо, а сега са и с ново име ППП!
  Нормално ли е да поканиш провала на провалите БКП/БСП, чалагата ИТН и ДБ – всички преди да изчезнат са повикани да се поупражняват на наш гръб

  АНАТЕМА!

 62. 62 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 896 Любопитно

  бордовете са убаво нящо
  земат са яко манги
  ама ша намаляваме администрацията де

 63. 63 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 672 Гневно

  Македонският парламент спря работа днес. Тия няма ли да се усетят, че да делят баницата точно днес е меко казано отвратително ?

 64. 64 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Така е работила, че България се оказа най-бедна в ЕС, с най-голяма разлика между най-богатите и най-бедните. Но ако това за теб е работеща икономика…

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#59] от "karatista":

  А как се измерва това "целене"? Щото твърд критерии "в топ 1000 по класацията на ..." няма как да се изпълни за следващите 4 години щото сметката взима предвид публикации за които ти трябва сериозна научна работа с години. Отделно, Киро може да се цели в нещо но примерно феодалните старци в БАН и подобните им по другите университети се целят в спокойни старини на държавна хранилка и хич не ги вълнуват някакви класации, как се справяме с тях? А те са ербап старчета, даже Дянков пребориха.

 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Борд за иновации"?! Почнахме с глупостите а още дори не сте на власт!
  Това ли ви е работа сега? Нищо по-важно и належащо ли няма?

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#49] от "bat_plamen":

  А кой ще събира парите с които да се покриват държавните разходи - пенсии, социални разходи, здравеопазване, армия, полиция? Или викате да съкратим примерно екологията - всеки да си прави каквото си иска по горите. Или строителното министерство - няма нужда от пътища. Или може би конкретно примерно персонала на тол система - няма нужда от хора там, всички пътуваме без пари.

 68. 68 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":

  що да няма как? кой ти каза? руснаците преди години го направиха за техните университети, е не стигнаха целите си, но ги подобриха. то стига година за година да се вижда че се напредва в резултат на някакви действия.

  кажи друг начин да правиш иновации и ще млъкна на секундата.

 69. 69 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Мале, мале очаквам да потекът реки от мед и масло. 😁😁😁

 70. 70 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  "Борд за иновации"?! Почнахме с глупостите а още дори не сте на власт!Това ли ви е работа сега? Нищо по-важно и належащо ли няма?
  —цитат от коментар 66 на uq


  Някой от БСП да каже сполука и светло бъдеще.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 71. 71 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Във връзка с катастрофата на Струма един македонски журналист каза: "НИЕ СМЕ ПАРТИЙНА ДЪРЖАВА..", сиреч, каквото и да става минава през "обръчи от фирми" на партии, на тоя и на оня! Балканите затова са отвратително място, защото тук е положен един мерзостен модел на КОМУНИСТИЧЕСКО–БОЛШЕВИШКО–КОМИНТЕРНОВСКО–МАРКСИСТКО МОДЕЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА НИ – Партиите на червената номенклатура и олигархия се възпроизвеждат и преливат една в друга и си разпределят всичко, контролират всяка власт, инжинерстват политически и ни грабят неудържимо, а сега са и с ново име ППП!
  Нормално ли е да поканиш провала на провалите БКП/БСП, чалагата ИТН и ДБ – всички преди да изчезнат са повикани да се поупражняват на наш гръб

  АНАТЕМА!

 72. 72 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  "Партията предлага още дигитализация на административните услуги и обслужване на "едно гише".Сред другите идеи е освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании като им се осигури и достъпно финансиране."Ето за това говорим! Така се прави! Дано не продължават само на приказки, ами да видим тези промени и на практика!
  —цитат от коментар 9 на themtrx


  Това са просто още регулации. Многото регулации в най-общия случей повишават корупцията.

 73. 73 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  [quote#70:"deepblue"][/quote]

  Споко др. Гечев е на линия. 😁😁😁

 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#68] от "karatista":

  Аз съм напълно съгласен с целта за модернизиране на висшето образование, просто не мисля че метода е правилен. Според мен трябва да се продължи с вече започнатите от няколко правителства реформи. Примерно в средното образование трябва да се върви към изпити от тип САТ а не матури по един-два предмета. Във висшето трябва да се продължи диференциране на финансирането по търсени специалности и намаляване на бройки по други. Трябва да се въведат още повече стимули за подмладяване на академичния състав и т.н. Т.е десетки по-малки но смислени стъпки за модернизация. А не грандиозни глупости, тип баба Мика - "премахване на делегирани бюджети" и въвеждане на нещо неясно какво точно.

 75. 75 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Борд за иновации!!!
  На крадеца на интелектуална собственост Василев, ще му сервираме идеи, а той ще си ги продава в САЩ – рапорт даден–рапорт приет!
  МАРКСИСТЧЕТА – свикнали цял живот на рахътлък и далавера!

 76. 76 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#74] от "m17":

  докъде стигнахме с тия стъпки? падаме в PISA и падаме в класациите на университетите? както се казва във вица - момичета, за месо ли ще работим днес или за мляко.

 77. 77 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#70] от "deepblue":

  Позволи ми от твое име да кажа: "ДОБРЕ ДОШЛИ НА ППП И СПОЛУКА ЗА БЪЛГАРИЯ", защото и Виденов и Гечев дойдоха със същи хъс и желания да ни окрадат!
  Хващам се на бас, че "интелектиуалното и образованато" население на България поголовно е забравило какво е "СПОЛУКА ЗА БЪЛГАРИЯ" и колко сполучихме след този слоган!

 78. 78 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Кой ще определя кое е иновация, защото се предполага че става въпрос за финансиране.
  Тези от ПППППППП много обичат да бъдат 'финасирани'.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 79. 79 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Нищо, ще почакаме докато се образовате.
  А ако не се образовате, ами това си е ваш проблем.
  Всеки има право да си остане тъп.

  кратък
 80. 80 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Другари и другарки дайте да дадем на другаря Гечев да "пипне" малко икономиката че така го сърбят ръцете вече да фалира няколко банки също като в добрите стари времена ... :)

 81. 81 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  С твоя експерт Борисов, видяхме докъде ни докара

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 82. 82 Профил на yxw38637716
  yxw38637716
  Рейтинг: 146 Неутрално

  СЪБРАНИЕ НА ПРОВАЛИЛИТЕ СЕ И ПОДАЛИТЕ ОСТАВКИ ДА СИ БЛИЖАТ РАНИТЕ... НЕ ДА УПРАВЛЯВАТ – БКП, ИТН и ДБ!
  Поканете Манолова и отровното трио!

 83. 83 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#57] от "sen":

  И какво е лошото?

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 84. 84 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#80] от "lemans":

  Напротив, човека каза, че си има занимание като преподавател и не желае да заема такива постове.
  И нещо друго - историята никога не се повтаря в същия вид. И да се върне отново, няма да бъде същият.
  Но пък дава основание да се порадват някои хора във форума и да си начешат езиците с празнословие.

  кратък
 85. 85 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#66] от "uq":

  Бъдещето е в технологията, ама плиткоумници като тебе, надали ще го разберат

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 86. 86 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Този Лорер никак не ми харесва. Втори Паси.

 87. 87 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Не разбрах от страна на БСП освен Дългия инкасатор и Ташко / ?/ има ли други "експерти " по Русия ????
  —цитат от коментар 4 на doroteus


  " Преговарящите за икономиката обявиха нулева търпимост към корупцията "
  А ще има ли "корупция " за общини - първенци в състезания за НУЛЕВА КОРУПЦИЯ ???
  / по К. Петков /

 88. 88 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Другари и другарки дайте да дадем на другаря Гечев да "пипне" малко икономиката че така го сърбят ръцете вече да фалира няколко банки също като в добрите стари времена ... :)
  —цитат от коментар 80 на lemans


  И Р. Овч. цъфна.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 89. 89 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Хубаво е да цитирате коректно!
  Човека каза "нулева толерантност" .. идва от северно американски - "zero tolerance".
  Трябва да го разберем, все пак мисли на английски.. добре, че е антуража му да ни превежда инструкциите му на български.

 90. 90 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  "Демократична България" предлага администрацията да пренастрои работата си в посока да подпомага бизнеса, да дава методически указания, а не само да проверява и наказва. Икономистът Георги Ганев посочи, че трябва да има устойчив алгоритъм за проверка на бизнесите, за да се избягват случаите на целенасочена проверка на неудобни конкуренти или непроверяване на близки на чиновниците."Браво, така трябва, и дано бъде прието!
  —цитат от коментар 17 на hamiltonf


  Администрация, издаваща методични ръководства за бизнеса и иноватенето! Много хубаво предложение, ще бъде подкрепено от 80 % население.

 91. 91 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Любопитно

  Ще изчакам края на преговорите и евентуалното гласуване на кабинет, тогава коментари, иначе - нероден Петко. Народът е казал на малко прасе и нов министър да не се радваш. Да видим.

 92. 92 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Нищо, ще почакаме докато се образовате.А ако не се образовате, ами това си е ваш проблем.Всеки има право да си остане тъп.
  —цитат от коментар 79 на Мариана Кълвачева


  Марианче, много си нетърпелива и остра, понякога. Завършването в Харвард иска време, а завършилите търсят загубили се в лабиринтите на прехода електорати.

 93. 93 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Чудиш се а...? Сигурно се чудиш и как ще живеем без Бойко Борисов, нали? :)))

  Бивш tww09306483.
 94. 94 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Сещам се за вица за Петка и Чапай...
  Петка ще скача за първи път с парашут и страхливо пита в самолета Чапай:
  -Чапай, ами ако не се отвори парашута?
  -Спокойно Петка, има втори резервен.
  -Ами ако и той не се отвори?
  -Е, ако и той не се отвори долу ще те чака линейка...
  Петка скача и първият парашут не се отваря... След малко пробва да отвори вторият и той не се отваря... Петка си мисли "Сега долу и линейка ако няма"...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 95. 95 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  " Преговарящите за икономиката обявиха нулева търпимост към корупцията "

  В концлагера "Освиенцим" обявиха нулева търпимост към расовата сегрегация...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 96. 96 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 872 Неутрално

  38 г съм работил в образованието, всеки учител с такъв стаж знае как разбихме системата. Махам, че учениците станаха по-вулгарни и тъпо комерсиални. Знанията спаднаха с над 50 % и ПИЗА го установи. Падението започна с идването на демокрацията. Възлова причина за спада на знания стана липсата на мотивация: печелят повече не експертно образовани, а мошеници. Извратена демокрация. ДБ хубави ги приказват, но са извън реалността.

 97. 97 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  БКП ще дойде на власт, но няма да краде, да взима рушвети, да прецаква другите, да лъже...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 98. 98 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Еми така се прави.Ясно, прозрачно, публично.. Съвсем скоро ще забравим чекмеджета и Бащицата каза... Надявам се обаче, правораздавателните органи да не ги забравят.

  Sic transit gloria mundi
 99. 99 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 672 Весело

  Кирил Петков лично се ангажира, когато поеме конкретен пост в правителството, да насърчи българите да се ваксинират като обвърза това с нуждата да се преодолее пандемията, за да не се дават излишни пари за мерки в помощ на страдащите от нея бизнеси


  Е, защо да чака дотогава ? Освен това, сгазил конституцията да агитира за каквото и да е, звучи трагикомично.

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  "Например, нуждата от това минималната работна заплата да се определя като процент от средната за страната"

  Минималната работна заплата трябва да е свързана със социалния минимум. Минималната пенсия също. Всякакви други фактори водят до непазарно изкривяване от соц тип, което рефлектира негативно върху икономиката. А което рефлектира негативно върху икономиката, е вредно за всички заети в тази икономика, вкл за държавни служители и тези на минимална заплата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK