На живо

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Продължаваме промянатаСходни цели, но много различен поход за постигането им имат политическите формации, които преговарят за коалиционно правителство. Това се разбра от най-дълго проточилата се до момента среща между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Тя дори не завърши с обобщение колко са големи сходствата между политическите сили.


От дебатите, които продължиха повече от пет часа, стана известно, че всички искат да положат усилия за вечните теми в здравеопазването: да има завършена електронна здравна система, да се намалят допълнителните плащания от страна на пациентите, да се промени начина на финансиране в здравеопазването, да има по-справедливо заплащане за лекарите. Спорове и нападки се появиха обаче при обсъжданията как конкретно да бъдат постигнати целите - "БСП за България" и "Има такъв народ" настояват болниците да не бъдат търговски дружества. "Демократична България" защитава тезата, че въпросът е твърде широк и че може да се намерят други подходи към финансирането на болниците, така че състоянието им да зависи повече от качеството отколкото от количеството на здравните услуги. Обединението настоява да има регионални звена на агенцията, която контролира здравните дейности, но социалистическата партия се противопостави на тази идея.


Изходната точка на евентуалния нов опит за реформа в здравеопазването се очертава да бъде изготвяне на т.нар. здравна карта. Това ще представлява обобщение на статистически данни за здравната система в страната - къде, колко здравни заведения и специалисти има, за да може да се вземат бъдещите решения накъде да бъдат насочени усилията за търсене и подготовка на специалисти.
Формациите са единни, че трябва да променят правилата за специализация, така че младите лекари да имат перспектива и желание за реализация в България. Политическите сили не се разминават и в общото искане, че трябва да започне изграждането на Национална детска болница.


Акцентите от разговора четете в хронологията. Видео от срещата вижте в края на текста.

Разговорите между формациите за желаните промени в здравеопазването приключиха около пет часа и половина след началото им, като с това засега са най-дълго продължилите дебати между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".


Срещата приключи със заключение, че за реоформирането на здравната система ще са необходими още средства. Асен Василев обяви, че ако той е министър на финансите, ще положи усилия за допълнителни средства. По думите му пари ще се намерят "като спрем течовете в системата и в другите системи.

Преговарящите искат да променят правилата за специализации за младите лекари

Преговарящите се обединиха около идеята да променят наредбата за специализации на лекарите и уеднаквяването ѝ с правилата на Евросъюза. Единодушно беше одобрено сред приоритетите на бъдещото управление да залегне отпускането на държавно финансирани стипендии за специализации във водещи центрове в света по най-необходимите за здравеопазването специалности. Сред темите, по които преговарящите се ангажираха да работят, е интегрирането на парамедиците, лекарските асистенти и фелдшери обратно в здравната система, като се даде възможност за самостоятелна практика, подобно на медицинските сестри и акушерките.

Новото управление иска да въведе правила за бонусите в болниците

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


Повече от час участващите в преговорите за системата на здравеопазването, инициирани от "Продължаваме промяната" дискутират за заплащането в болниците. "БСП за България" и "Има такъв народ" настояват болниците да не са търговски дружества. Останалите формации са съгласни, че трябва да има промяна статута на болниците, но политическите сили не се разбраха каква точно да бъде.


Определиха обаче пожелателни цели, вечни теми в здравеопазването: да не се гледа на пациентите "като на касичка", лекарите да получават по-добро заплащане, което да е обвързано с качеството им на работа.


Темата за оценките за качеството на работата на лекарите не бе завършена, защото не бяха изчистени въпросите кой тогава ще лекува тежкоболните пациенти, при които рискът от фатален изход е значителен.


Преговарящите засега са единни, че е редно да се въведе "минимално и максимално съотношение между заплащането и бонусите на работещите в лечебните заведения, ползващи публичен ресурс". Идеята е на Асен Василев от "Продължаваме промяната", като целта е да няма драстични разлики в парите. Василев не за първи път дава пример, че в лечебни заведения заплащането на високите постове се формира от бонуси, които не е известно на какъв принцип се формират.

До края на 2022 г. трябва да има анализ на нуждите за детска болница

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Цветелина Белутова, Капитал


Евентуалната коалицията между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" си поставя за цел да започне изграждането на Национална детска болница след анализ на нуждите - колко легла, колко и какви лекари, медицински сестри са необходими. Срокът за анализа, около който се обединиха преговарящите, е до края на следващата година.


Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. Най-актуалната ѝ история е от 2019 г., когато здравното министерство обявява обществена поръчка за строеж на лечебно заведение с реконструкция на съществуващ строеж, изоставен от години наред. След недоволство на граждански организации, лекари и архитекти бившият премиер Бойко Борисов разпорежда скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто", но процесът продължава да е в застой.


Последно през юли настоящият екип на здравното министерство обяви, че е прекратен договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница.

Искане за безплатни лекарства доведе до обвинения в популизъм и детинщина

Скрийншот от преговорите

© Днвник

Скрийншот от преговорите


Искането на "БСП за България" за безплатни лекарства за децата до 14 годишна възраст прерасна в спор и обвинения в липса на политически опит или популизъм.


Социалистическата партия настоява, че всички лекарства (с изключение на медикаментите за редки заболявания) за деца до 14 годишна възраст трябва да бъдат безплатни. Тая Андреева от "Демократична България" настоява за минимално участие на родителите на пациентите в заплащането, защото така имат стимул и отговорност да спазват лечението. Михайлов определи позицията ѝ като "детинщина" и "липса на политически опит", а Андреева отвърна, че "не може да се трупат политически дивиденти на база популизъм".


Асен Василев от "Продължаваме промяната" поиска да разбере как ще се контролира такава мярка, но Георги Михайлов не даден ясен отговор.

Преговарящите спорят за контрола в здравната система

Скрийншот от преговорите

© Днвник

Скрийншот от преговорите


Политическите формации спорят за контрола в здравната система. "БСП за България" се противопоставя на предложенията на "Демократична България" контролиращата здравна система организация да има регионални звена.


Искаме да правим FBI за лекарите ли?


Георги Михайлов ,

БСП за България


Александър Симидчиев обяви в отговор, че не може да се предполага, че "тази агенция ще прави лошо на лекарите" и аргументира, че стремежът е агенцията да контролира по-добре как се харчат парите за здравеопазване.


Участниците в разговора се съгласиха, че контролиращата агенция не следва да е на подчинение на здравното министерство, както е сега.

След половин година може да има "пилотно" нов начин на плащане за лечение

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


През юни следващата година евентуалната коалиция може да въведе "пилотно в една болница" финансирането на лечението на т. нар. диагностично-свързани групи. Участниците в дискусията одобряват постепенно да се премахнат настоящите клинични пътеки.


Всяка клинична пътека представлява пакет от дейности, които се изпълняват в болниците за диагностика и лечение на дадено заболяване. От дълги години проблем в България е, че пътеките не са добре остойностени, както и че има големи разлики между различните диагнози. Освен това така лечебните заведения са поставени в ситуация да лекуват не докогато е най-добре, а докогато стигат средствата от пътеката.


Въвеждането на диагностично-свързани групи би могло да подобри здравната услуга, защото се очаква да се взима предвид цялата картина на здравословното състояние на даден човек.

Политическите формации спорят за бъдещата COVID стратегия

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


Вече около двайсет минути преговарящите спорят за стратегията на евентуалната коалиция за COVID кризата, и за готовността при следваща епидемия.


"Има такъв народ" настояват на идеята да има отделни болници за лечение на COVID-19. Георги Михайлов от "БСП за България" и Иван Маджаров (председател на Българския лекарски съюз, участва в разговора по покана на "Продължаваме промяната") защитават тезата, че около година и половина от началото на епидемията вече е късно за въвеждането на болници само за пациенти с усложнения от коронавируса.


Участниците в разговора изглежда обаче се разбраха, че в името на готовността на страната за следваща пандемия, трябва да се промени начина на финансиране на инфекциозните болници - за тях да се плаща на база какъв капацитет и специалисти имат, а не каква работа извършват.


"БСП за България" и "Има такъв народ" спорят и дали не е по-добре да има настояване за определени групи от населението (уязвими от тежко протичане на COVID-19 и фатален изход, както и работещи в рискова среда) ваксинирането срещу коронавируса да бъде повече от препоръчително.


Участващите в преговорите се съгласиха, че ще правят анализ на високата смъртност.

Преговарящите са единни, че трябва да направят е-здравна система

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС), който е поканен за участник в коалиционните разговори от "Продължаваме промяната" (макар да не е бил в кандидат-депутатските листи на формацията на Кирил Петков и Асен Василев) Иван Маджаров обобщи приоритетите, по които преговарящите политически формации са единни:

  • Подобряване на системата на Спешна помощ
  • Развитие на доболничната помощ (прегледи и лечение извън болници)
  • Ефективна електронна система (електронно здравно досие и национална здравно-информационна система)
  • Ефективно изразходване на средствата
Сред първите задачи е да се събере цялостна информация за здравната система, т. нар. здравна карта, част от която е да се направи обобщение с какви и колко специалисти има в страната, как са разпределени. Този аспект е също сред вечните теми в българското здравеопазване.

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Юлия Лазарова, Днвник


Таня Андреева от "Демократична България" обяви, че решаването на проблемите с липсата на медицински кадри може да започне с по-справедливото плащане на младите лекари.


Посочи, че клиничните пътеки (по които Здравната каса плаща за лечението в болница) може да бъде въведено, че могат да се изпълняват вместо от двама лекари със специалност, от един опитен специалист и двама млади колеги.


Сега заради липсата на кадри този подход се прилага на практика, но тъй като формално в клиничната пътека не е записано, че могат да работят лекари без специалност, остава на преценката на опитния медик дали и каква част от средствата да даде на младия си колега.

Според "Демократична България" може да има здравно е-досие за 100 дни

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Велко Ангелов, Днвник


Александър Симидчиев представя акцентите от предложенията на "Демократична България" за здравеопазването. Обяви, че основен приоритет на обединението е да се намали доплащането от пациентите в системата, като това можело да стане като се подобри значително контрола върху изразходването на средствата (около 10 млрд. лв. годишно).


Симидчиев каза, че "Демократична България" иска да промени настоящата контролираща агенция "Медицински надзор" в държавна агенция "Медицински контрол", като тя да има и регионални структури. За целта трябва да се предвидят допълнителни средства.


В първите сто дни на управлението "Демократична България" смята, че може да се направи електронното пациентско досие. За дигитализирането на здравната информация на всеки човек политически се говори повече от десет години.


Симидчиев обяви, че е редно да се въведе поне 1% от приходите от акцизи на алкохол и тютюневи изделия да се насочват към програми за превенция от зависимости.

Ивайло Христов от "Има такъв народ" обяви предложение агенция "Медицински надзор", която отговаря за контрола върху лечебните заведения, да не бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването, а на Народното събрание. Така щяла да бъде по-ефективна.


Представителите на партията на Слави Трифонов искат и да има "мандатност на завеждащите отделения". Тоест, да има ограничения колко време даден лекар може да е начело на клиника или отделение. "Сегашната система се явява пречка за развитието на колегите", смятат представителите на "Има такъв народ".

"Има такъв народ" иска да няма натиск за ваксиниране срещу COVID-19

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Юлия Лазарова


Имунологът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов иска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19. Изказването ме подкрепено и от Ивайло Христов, също представител на партията на Слави Трифонов.


Трябва да работим по принципа на убеждението, иначе ще влезем в сериозен конфликт с народопсихологията.


Ивайло Христов,

"Има такъв народ"


Чорбанов поиска още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания. От изказването му не се разбра как да се постъпва, ако пациент в лечебно заведение, което не е предназначено за коронавирус, се окаже инфектиран.


Чорбанов поиска и държавата да предлага изследвания за т. нар. Т-клетъчен имунитет (изследването дава информация за ефективността на защитата от COVID-19, но е скъпо).


"Има такъв народ" иска още да се премахнат т. нар. клинични пътеки (набор от процедури и изследвания при всяко изследване или диагноза, за които Здравната каса заплаща), като вместо това се премине към плащане на т. нар. диагностично-свързани групи. Това означава, че финансирането на лечението би било съобразено с придружаващите заболявания на даден човек. Тази идея е част от политическото говорене в здравеопазването повече от десет години.

БСП настоява болниците да не бъдат търговски дружества

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Юлия Лазарова, Днвник


Георги Михайлов от "БСП за България" започна с представянето на приоритетите и исканията на социалистическата партия. Посочи познатото за всеки политик в сектор здравеопазване искане: създаване на електронно здравно досие, за да е достъпна информацията за всеки пациент. Обяви се и за подобряване на възможностите за специализация на младите лекари и оставането им в България, като бъдат обвързвани с договори да работят в дадено лечебно заведение след обучението си.


Друг приоритет е създаването на Национална детска болница, за което спорове се водят от години. По думите на Михайлов "БСП за България" няма да отстъпи от идеята си лекарствата да са безплатни за децата до 14 годишна възраст, независимо какво е заболяването. Социалистическата партия иска и болниците да не бъдат търговски дружества, тоест да не се стремят към печалба.


Това, от което ние няма да отстъпим, е, че болниците не могат повече да бъдат търговски дружества.


Георги Михайлов,

БСП за България

Видео от преговорите за здравеопазване:


Осемнайсет експерти преговарят за здравеопазване

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Продължаваме промяната


Общо осемнайсет са представителите на четирите формации, участващи в разговорите за здравеопазване, се разбира от прессъобщение на "Продължаваме промяната".


Участниците от формацията, станала първа по резултат след изборите на 14 ноември, са: Иван Маджаров, Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер и Асен Василев. Както бе първоначално заявено, по един от двамата лидери на "Продължаваме промяната" ще участва във всяка от срещите.


Участниците от "БСП за България" са: Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски.


Преговорният екип на "Има такъв народ" в здравеопазването представляват: Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов.


Представителите на "Демократична България" са: Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK