На живо

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Продължаваме промянатаСходни цели, но много различен поход за постигането им имат политическите формации, които преговарят за коалиционно правителство. Това се разбра от най-дълго проточилата се до момента среща между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Тя дори не завърши с обобщение колко са големи сходствата между политическите сили.


От дебатите, които продължиха повече от пет часа, стана известно, че всички искат да положат усилия за вечните теми в здравеопазването: да има завършена електронна здравна система, да се намалят допълнителните плащания от страна на пациентите, да се промени начина на финансиране в здравеопазването, да има по-справедливо заплащане за лекарите. Спорове и нападки се появиха обаче при обсъжданията как конкретно да бъдат постигнати целите - "БСП за България" и "Има такъв народ" настояват болниците да не бъдат търговски дружества. "Демократична България" защитава тезата, че въпросът е твърде широк и че може да се намерят други подходи към финансирането на болниците, така че състоянието им да зависи повече от качеството отколкото от количеството на здравните услуги. Обединението настоява да има регионални звена на агенцията, която контролира здравните дейности, но социалистическата партия се противопостави на тази идея.


Изходната точка на евентуалния нов опит за реформа в здравеопазването се очертава да бъде изготвяне на т.нар. здравна карта. Това ще представлява обобщение на статистически данни за здравната система в страната - къде, колко здравни заведения и специалисти има, за да може да се вземат бъдещите решения накъде да бъдат насочени усилията за търсене и подготовка на специалисти.
Формациите са единни, че трябва да променят правилата за специализация, така че младите лекари да имат перспектива и желание за реализация в България. Политическите сили не се разминават и в общото искане, че трябва да започне изграждането на Национална детска болница.


Акцентите от разговора четете в хронологията. Видео от срещата вижте в края на текста.

Разговорите между формациите за желаните промени в здравеопазването приключиха около пет часа и половина след началото им, като с това засега са най-дълго продължилите дебати между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".


Срещата приключи със заключение, че за реоформирането на здравната система ще са необходими още средства. Асен Василев обяви, че ако той е министър на финансите, ще положи усилия за допълнителни средства. По думите му пари ще се намерят "като спрем течовете в системата и в другите системи.

Преговарящите искат да променят правилата за специализации за младите лекари

Преговарящите се обединиха около идеята да променят наредбата за специализации на лекарите и уеднаквяването ѝ с правилата на Евросъюза. Единодушно беше одобрено сред приоритетите на бъдещото управление да залегне отпускането на държавно финансирани стипендии за специализации във водещи центрове в света по най-необходимите за здравеопазването специалности. Сред темите, по които преговарящите се ангажираха да работят, е интегрирането на парамедиците, лекарските асистенти и фелдшери обратно в здравната система, като се даде възможност за самостоятелна практика, подобно на медицинските сестри и акушерките.

Новото управление иска да въведе правила за бонусите в болниците

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


Повече от час участващите в преговорите за системата на здравеопазването, инициирани от "Продължаваме промяната" дискутират за заплащането в болниците. "БСП за България" и "Има такъв народ" настояват болниците да не са търговски дружества. Останалите формации са съгласни, че трябва да има промяна статута на болниците, но политическите сили не се разбраха каква точно да бъде.


Определиха обаче пожелателни цели, вечни теми в здравеопазването: да не се гледа на пациентите "като на касичка", лекарите да получават по-добро заплащане, което да е обвързано с качеството им на работа.


Темата за оценките за качеството на работата на лекарите не бе завършена, защото не бяха изчистени въпросите кой тогава ще лекува тежкоболните пациенти, при които рискът от фатален изход е значителен.


Преговарящите засега са единни, че е редно да се въведе "минимално и максимално съотношение между заплащането и бонусите на работещите в лечебните заведения, ползващи публичен ресурс". Идеята е на Асен Василев от "Продължаваме промяната", като целта е да няма драстични разлики в парите. Василев не за първи път дава пример, че в лечебни заведения заплащането на високите постове се формира от бонуси, които не е известно на какъв принцип се формират.

До края на 2022 г. трябва да има анализ на нуждите за детска болница

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Цветелина Белутова, Капитал


Евентуалната коалицията между "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" си поставя за цел да започне изграждането на Национална детска болница след анализ на нуждите - колко легла, колко и какви лекари, медицински сестри са необходими. Срокът за анализа, около който се обединиха преговарящите, е до края на следващата година.


Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. Най-актуалната ѝ история е от 2019 г., когато здравното министерство обявява обществена поръчка за строеж на лечебно заведение с реконструкция на съществуващ строеж, изоставен от години наред. След недоволство на граждански организации, лекари и архитекти бившият премиер Бойко Борисов разпорежда скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто", но процесът продължава да е в застой.


Последно през юли настоящият екип на здравното министерство обяви, че е прекратен договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница.

Искане за безплатни лекарства доведе до обвинения в популизъм и детинщина

Скрийншот от преговорите

© Днвник

Скрийншот от преговорите


Искането на "БСП за България" за безплатни лекарства за децата до 14 годишна възраст прерасна в спор и обвинения в липса на политически опит или популизъм.


Социалистическата партия настоява, че всички лекарства (с изключение на медикаментите за редки заболявания) за деца до 14 годишна възраст трябва да бъдат безплатни. Тая Андреева от "Демократична България" настоява за минимално участие на родителите на пациентите в заплащането, защото така имат стимул и отговорност да спазват лечението. Михайлов определи позицията ѝ като "детинщина" и "липса на политически опит", а Андреева отвърна, че "не може да се трупат политически дивиденти на база популизъм".


Асен Василев от "Продължаваме промяната" поиска да разбере как ще се контролира такава мярка, но Георги Михайлов не даден ясен отговор.

Преговарящите спорят за контрола в здравната система

Скрийншот от преговорите

© Днвник

Скрийншот от преговорите


Политическите формации спорят за контрола в здравната система. "БСП за България" се противопоставя на предложенията на "Демократична България" контролиращата здравна система организация да има регионални звена.


Искаме да правим FBI за лекарите ли?


Георги Михайлов ,

БСП за България


Александър Симидчиев обяви в отговор, че не може да се предполага, че "тази агенция ще прави лошо на лекарите" и аргументира, че стремежът е агенцията да контролира по-добре как се харчат парите за здравеопазване.


Участниците в разговора се съгласиха, че контролиращата агенция не следва да е на подчинение на здравното министерство, както е сега.

След половин година може да има "пилотно" нов начин на плащане за лечение

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


През юни следващата година евентуалната коалиция може да въведе "пилотно в една болница" финансирането на лечението на т. нар. диагностично-свързани групи. Участниците в дискусията одобряват постепенно да се премахнат настоящите клинични пътеки.


Всяка клинична пътека представлява пакет от дейности, които се изпълняват в болниците за диагностика и лечение на дадено заболяване. От дълги години проблем в България е, че пътеките не са добре остойностени, както и че има големи разлики между различните диагнози. Освен това така лечебните заведения са поставени в ситуация да лекуват не докогато е най-добре, а докогато стигат средствата от пътеката.


Въвеждането на диагностично-свързани групи би могло да подобри здравната услуга, защото се очаква да се взима предвид цялата картина на здравословното състояние на даден човек.

Политическите формации спорят за бъдещата COVID стратегия

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


Вече около двайсет минути преговарящите спорят за стратегията на евентуалната коалиция за COVID кризата, и за готовността при следваща епидемия.


"Има такъв народ" настояват на идеята да има отделни болници за лечение на COVID-19. Георги Михайлов от "БСП за България" и Иван Маджаров (председател на Българския лекарски съюз, участва в разговора по покана на "Продължаваме промяната") защитават тезата, че около година и половина от началото на епидемията вече е късно за въвеждането на болници само за пациенти с усложнения от коронавируса.


Участниците в разговора изглежда обаче се разбраха, че в името на готовността на страната за следваща пандемия, трябва да се промени начина на финансиране на инфекциозните болници - за тях да се плаща на база какъв капацитет и специалисти имат, а не каква работа извършват.


"БСП за България" и "Има такъв народ" спорят и дали не е по-добре да има настояване за определени групи от населението (уязвими от тежко протичане на COVID-19 и фатален изход, както и работещи в рискова среда) ваксинирането срещу коронавируса да бъде повече от препоръчително.


Участващите в преговорите се съгласиха, че ще правят анализ на високата смъртност.

Преговарящите са единни, че трябва да направят е-здравна система

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Надежда Чипева, Капитал


Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС), който е поканен за участник в коалиционните разговори от "Продължаваме промяната" (макар да не е бил в кандидат-депутатските листи на формацията на Кирил Петков и Асен Василев) Иван Маджаров обобщи приоритетите, по които преговарящите политически формации са единни:

 • Подобряване на системата на Спешна помощ
 • Развитие на доболничната помощ (прегледи и лечение извън болници)
 • Ефективна електронна система (електронно здравно досие и национална здравно-информационна система)
 • Ефективно изразходване на средствата
Сред първите задачи е да се събере цялостна информация за здравната система, т. нар. здравна карта, част от която е да се направи обобщение с какви и колко специалисти има в страната, как са разпределени. Този аспект е също сред вечните теми в българското здравеопазване.

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Юлия Лазарова, Днвник


Таня Андреева от "Демократична България" обяви, че решаването на проблемите с липсата на медицински кадри може да започне с по-справедливото плащане на младите лекари.


Посочи, че клиничните пътеки (по които Здравната каса плаща за лечението в болница) може да бъде въведено, че могат да се изпълняват вместо от двама лекари със специалност, от един опитен специалист и двама млади колеги.


Сега заради липсата на кадри този подход се прилага на практика, но тъй като формално в клиничната пътека не е записано, че могат да работят лекари без специалност, остава на преценката на опитния медик дали и каква част от средствата да даде на младия си колега.

Според "Демократична България" може да има здравно е-досие за 100 дни

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Велко Ангелов, Днвник


Александър Симидчиев представя акцентите от предложенията на "Демократична България" за здравеопазването. Обяви, че основен приоритет на обединението е да се намали доплащането от пациентите в системата, като това можело да стане като се подобри значително контрола върху изразходването на средствата (около 10 млрд. лв. годишно).


Симидчиев каза, че "Демократична България" иска да промени настоящата контролираща агенция "Медицински надзор" в държавна агенция "Медицински контрол", като тя да има и регионални структури. За целта трябва да се предвидят допълнителни средства.


В първите сто дни на управлението "Демократична България" смята, че може да се направи електронното пациентско досие. За дигитализирането на здравната информация на всеки човек политически се говори повече от десет години.


Симидчиев обяви, че е редно да се въведе поне 1% от приходите от акцизи на алкохол и тютюневи изделия да се насочват към програми за превенция от зависимости.

Ивайло Христов от "Има такъв народ" обяви предложение агенция "Медицински надзор", която отговаря за контрола върху лечебните заведения, да не бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването, а на Народното събрание. Така щяла да бъде по-ефективна.


Представителите на партията на Слави Трифонов искат и да има "мандатност на завеждащите отделения". Тоест, да има ограничения колко време даден лекар може да е начело на клиника или отделение. "Сегашната система се явява пречка за развитието на колегите", смятат представителите на "Има такъв народ".

"Има такъв народ" иска да няма натиск за ваксиниране срещу COVID-19

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Юлия Лазарова


Имунологът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов иска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19. Изказването ме подкрепено и от Ивайло Христов, също представител на партията на Слави Трифонов.


Трябва да работим по принципа на убеждението, иначе ще влезем в сериозен конфликт с народопсихологията.


Ивайло Христов,

"Има такъв народ"


Чорбанов поиска още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания. От изказването му не се разбра как да се постъпва, ако пациент в лечебно заведение, което не е предназначено за коронавирус, се окаже инфектиран.


Чорбанов поиска и държавата да предлага изследвания за т. нар. Т-клетъчен имунитет (изследването дава информация за ефективността на защитата от COVID-19, но е скъпо).


"Има такъв народ" иска още да се премахнат т. нар. клинични пътеки (набор от процедури и изследвания при всяко изследване или диагноза, за които Здравната каса заплаща), като вместо това се премине към плащане на т. нар. диагностично-свързани групи. Това означава, че финансирането на лечението би било съобразено с придружаващите заболявания на даден човек. Тази идея е част от политическото говорене в здравеопазването повече от десет години.

БСП настоява болниците да не бъдат търговски дружества

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Юлия Лазарова, Днвник


Георги Михайлов от "БСП за България" започна с представянето на приоритетите и исканията на социалистическата партия. Посочи познатото за всеки политик в сектор здравеопазване искане: създаване на електронно здравно досие, за да е достъпна информацията за всеки пациент. Обяви се и за подобряване на възможностите за специализация на младите лекари и оставането им в България, като бъдат обвързвани с договори да работят в дадено лечебно заведение след обучението си.


Друг приоритет е създаването на Национална детска болница, за което спорове се водят от години. По думите на Михайлов "БСП за България" няма да отстъпи от идеята си лекарствата да са безплатни за децата до 14 годишна възраст, независимо какво е заболяването. Социалистическата партия иска и болниците да не бъдат търговски дружества, тоест да не се стремят към печалба.


Това, от което ние няма да отстъпим, е, че болниците не могат повече да бъдат търговски дружества.


Георги Михайлов,

БСП за България

Видео от преговорите за здравеопазване:


Осемнайсет експерти преговарят за здравеопазване

Преговорите за кабинет: сходни цели, но различен подход имат партиите за здравеопазването

© Продължаваме промяната


Общо осемнайсет са представителите на четирите формации, участващи в разговорите за здравеопазване, се разбира от прессъобщение на "Продължаваме промяната".


Участниците от формацията, станала първа по резултат след изборите на 14 ноември, са: Иван Маджаров, Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер и Асен Василев. Както бе първоначално заявено, по един от двамата лидери на "Продължаваме промяната" ще участва във всяка от срещите.


Участниците от "БСП за България" са: Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски.


Преговорният екип на "Има такъв народ" в здравеопазването представляват: Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов.


Представителите на "Демократична България" са: Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Онзи палячо Чорбанов защо продължавате да го бутате напред, ИТН?!
  Не разбрахте ли, че е самозванец в търсене на евтина слава?!
  Не разбрахте ли, че не е нито лекар, нито "професор по имунология", ами е биотехнолог?
  Докога ще ставате за смях?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 881 Любопитно

  След като месеци наред се правиха на приятно разсеяни, американското CDC потвърди, че нежелани странични ефекти от ваксините са миокардит и перекардит (най-често след втора доза и при младежите).

  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/myocarditis.html

  Към момента липсват актуални данни в какъв процент от ваксинираните се наблюдава, но мантрата “рискът е по-малък от ползите” продължава да се подхвърля гръмко. Тук възникват няколко интересни въпроса:

  1. Какви са ползите да налагаш масова ваксинация сред деца и младежи, след като ваксинираните разнасят заразата, колкото и неваксинираните? Опорката, че шансът да влязат в болница е по-малък и така се щади здравната система, издиша. Вече знаем, че процентът на деца и младежи в ковид отделения е пренебрежително малък.
  2. Може ли масовата ваксинация да обясни изключително високата смъртност сред младото население в Европа?
  Погледнете графиките “Excess mortality” за кохортите 0-14 и 15-44 годишни. Смъртноста там е два пъти по висока през 21-ва година, в сравнение с предходната. Ковид не може да обясни и 5% от завишената смъртност за тази група в сравнение с предепидемичните години.

  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

  3. Редно ли да последваме примера на скандиваците и да спрем ваксинирането на хора под 30г. с Модерна? Колко такива ваксини са приложени и ще бъдат приложени на българските младежи?

  https://www.reuters.com/world/europe/finland-pauses-use-moderna-covid-19-vaccine-young-men-2021-10-07/

  4. Редно ли е ня#кой да мери риск и полза (и за кого) вместо вас и децата ви, предвид че всеки ден излиза нова информация по темата, а администрацията видимо е неспособна да актуализира решенията си толкова бързо?

  5. Кога once size fits all и крайностните решения са довели до нещо добро?

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Гневно

  И този същия безумец Чорбанов, който уж разработваше самия той "ваксина", четейки мерките, изброява мерки, които са свързани с промяна на реда в болниците, отделяне на ковид-болници, изследване на антитела, но не обелва дума, че НАЙ-ДОБРОТО и НАЙ-ВАЖНОТО е ПРЕВЕНЦИЯТА чрез ваксинация!
  Не сме знаели каква част от населението било преболедуване.
  Ниски били нивата на заразяемост.
  Статистическа обработка на данните.
  Незабавно премахване на ограниченията.
  Не трябвало да има ваксинация, ако населението не иска.
  Спрете му микрофона на този палячо, който напълно игнорира факта, че по един випуск хора мрат НА ДЕН!!!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Онзи палячо Чорбанов защо продължавате да го бутате напред, ИТН?!Не разбрахте ли, че е самозванец в търсене на евтина слава?!Не разбрахте ли, че не е нито лекар, нито "професор по имунология", ами е биотехнолог?Докога ще ставате за смях?
  —цитат от коментар 2 на pariah


  Почитател на Волтер и просвещението (според подписа) апелира за цензура и тирания - безценно!

 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Какво ще му обсъждат на здравеопазването.
  Да си отворят очите.
  Управляваща шайка от държавните болници ги ползват като бащиния.
  В стремежа си да оцелеят, робите-технократи работят самоотвержено и саможертвено, като пълнят звената с такива болни, дето трябва да се оправят извън болниците. Като капак е по-скъпо, но не и по-качествено, а туземците станаха на луди калинки.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Гневно

  Комунетата никога няма да разберат, че "безплатно" здравеопазване НЯМА!
  Няма и да има!!!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Подобно на Германия и САЩ, тука трябва да има осигурителни пакети.
  Купуващ си малък пакет, доплащащ при по-големи нужди.
  Купуваш си голям пакет, всичко ти е включено.
  Всеки иска да си купи кранта, ама да язди жребец.
  Така никога, ама никога няма да стане.

 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Колега, извади си главата от зад..., от пясъка, и стига с тоя бетон и арматура.
  Къде видя комунизъм, в твоята любима родина Великобритания здравеопазването е безплатно.
  Вярно е, форумът има нужда от своя опърничав идиот, но понякога ни идва в повече.
  Кое е в повече, ами неумението да се възприемат безпристрастно събитията.
  Безпристрастно !

  кратък
 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#6] от "zxe00613919":

  Преди няколко години забелязах как се е сменил моделът на здравеопазване. В момента има пътеки, по които може да лежиш само за някакви супер тъпи и тривиални изследвания, които са под 100 лева и отнемат под 3 часа, после някой лекар с акъл да хвърли едно око и така. Вместо да лекуват, лекарите са изучили кодовете и само мислят по коя пътека да те пуснат. Често хващат по-наивни, особено от селата, и ги докарват вкл. до операции.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Кой бяха тези ....итн...???

 13. 13 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Почнаа с популизма. Изненади няма - публичните дебати са за публична употреба.
  Нищо чудно коалицията да пропадне именно заради публичните дебати.
  Голям смях. Големио Харвард, прави аматьорски грешки.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Двамата нови Харвардски герои ще пробват да ни натресат концлагера понеже така било модерно в Европа...
  —цитат от коментар 1 на jazzdevil


  На Радев к'во кажат от Козяк гледа да не се ослушва вече!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Искаш от джипито талон за специалист. Джипито ти дава талона и ти казва ама точно къде да отидеш. Ти вземеш, че кривнеш и после луд скандал.
  За какво ми се пениш - питам моето. И той не знае.
  А бе знае, ама се прави на разсеян.
  Следващият път изпълнявам. Казвам си, може и за добро да го прави. Напоследък все корупция ни е в главата на всички.
  Отивам там, където ме праща и що да видиш. Един грубиян, дето не го бива. Посреща ме с думите - какво ми го вееш това листче. От него нищо не остава за мене.
  Да ти пикам на талона. И аз да му пикам.

 16. 16 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мариана Кълвачева":

  Ми, не. Не е безплатно здравеопазването във Великобритания. Всеки месец на работещите им се удържат пари за NHS.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 17. 17 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":

  Принципно съм съгласен, но една трета от българите са около прага на бедност (разбирай “малък пакет”). Това автоматично обрича голяма част от тях на сигурна смърт при “голяма нужда”.
  Решението е приложимо за развита държава със силна икономика и нисък коефициент на неравенство (GINI).
  Първо трябва да се спрат течовете в здравеопазването и богатсвата, които натрупаха малка група от хора, благодарение на това. После може да помислим за прогресивен данък за най-заможните (над 100к приходи годишно).
  Пък и САЩ не са най-добрият пример за функциониращата здравна система - огромна част от американците на практика нямат достъп до здравеопазване…

 18. 18 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  А пък тези, дето много ги занимава да не е задължително ваксинирането.
  Бати инфантилите. Да ви имам проблема.

 19. 19 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#10] от "Мариана Кълвачева":Ми, не. Не е безплатно здравеопазването във Великобритания. Всеки месец на работещите им се удържат пари за NHS.
  —цитат от коментар 16 на Хриси


  Уау, никога не съм чувал за подобна система.
  Дали да не го въведем в България?! Може да го кръстим Здравноосигурителни вноски и да се събират в Национална Здравно осигурителна каса.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 20. 20 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чета форума и се чудя. Всички искат правителство, всички искат обединение срещу корупцията и мафията, ама в същото време продължавате да бълвате само глупости? Едни казват, че ИТН са идиоти, други казват, че ДБ са идиоти, трети говорят против ПП. Айде да изчакаме да видим какво ще свършат и дали ще го свършат и тогава да ругаен и плюем! За пръв път от 30 години изглежда се случва нещо в тая държава. Нещо конструктивно. Тук няма място за омраза!

 21. 21 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Хайде стига с това Й, коИ е множественото число, неЙн не е дума, елементарно е, поне някаква полза да има от това безкрайно писане на коментари.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":


  Подобно на Германия и САЩ, тука трябва да има осигурителни пакети. Купуващ си малък пакет, доплащащ при по-големи нужди.Купуваш си голям пакет, всичко ти е включено.Всеки иска да си купи кранта, ама да язди жребец.Така никога, ама никога няма да стане.
  —цитат от коментар 9 на zxe00613919


  Глупости! Тук трябва да има 20 големи болници работещи с касата, а не 2000. Тези 20 болници трябва обаче да са оборудвани и реновирани на макс. Така или иначе всички тежки случаи се поемат от ограничен брой болници, всичко останало е пълнеж. Този пълнеж обаче изсмуква огромни средства.

 23. 23 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хриси":

  Точно така, удържа им се като ... в България.
  А у нас като отидеш в болница задължително доплащаш.
  това е разликата.
  Втората разлика е в корупцията.
  Надписването на извършени дейности, които не са извършени, го има само в България.
  И друго, във Великобритания лекарите не карат джипове и баварски автомобили, чистак нови.
  Защо ?
  Защото там има данъчн4и, които следят какво, точно така, следят РАЗХОДИТЕ , а не декларираните приходи.
  Има и други разлики, но тези са достатъчни засега.

  кратък
 24. 24 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "Чорбанов поиска още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания"

  Да, да - полека болниците да не си дадат току така клиничната пътека.

 25. 25 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#17] от "dwr30648311":

  Мани тоя комунизъм. Качественият кадър трябва да е платен. Инак всички ще са еднакво некадърни. А за тези, дето имат "голяма нужда", ама могат да си платят само за "малка", хората са направили приюти и държавно субсидирани звена, където също може да се получи качествена помощ.

 26. 26 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Почнаа с популизма. Изненади няма - публичните дебати са за публична употреба.Нищо чудно коалицията да пропадне именно заради публичните дебати.Голям смях. Големио Харвард, прави аматьорски грешки.
  —цитат от коментар 13 на Cacafuego


  Съгласен съм , но хич не е за смях !!!

 27. 27 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Комунетата никога няма да разберат, че "безплатно" здравеопазване НЯМА!Няма и да има!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  И да направят нещо, което да е "безплатно", то няма да е здравеопазване, а пародия.
  Така ще лишат всички от възможност да се лекуват, по равно.
  Няма да можеш да си платиш за частна застраховка.
  Един ще плаща 0 за здравна, друг 200-300лв, накрая всички заедно на опашката за конфекционно здравеопазване. Без оглед, че 1я не работи и цял ден е яйляк, 2я е излязъл между срещите и задачите на работа, набързо да се лекува и после обратно на работа, да кове данъци и здравни осигуровки.
  Тепърва ще ревем от червените, които взеха властта.
  Ще посегнат на всичко, което средната класа е изработила с лишения, пот, и загубени години живот. За да може мързеливите и необразованите да са спокойни, че са "равни" и никой няма да получи повече от тях, нищо, че си го е изработил.

 28. 28 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#26] от "drill":

  За смях е, защото всеки с мозък за 5 стотинки можеше да го предвиди.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 29. 29 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Професорът" от БАН Чорбанов искал нещо...
  То и Тиквата иска много неща...

 30. 30 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#20] от "themtrx":

  Така е, но изчакването май няма да бъде дълго, като в нормалните държави е около 100 дни, но ние май нямаме толкова дни да чакаме.
  Положението е тежко.
  Не за всички, но за повечето.

  кратък
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":

  Малкият пакет е държавното здравно осигуряване. По-големи пакети предлагат частни здравноосигурителни компании. Имаш избор!

 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Неутрално

  Снимката е показателна и навява спомени за кръглата маса. Тия буквално ни повтарят сценария на бащите си и замяната на демокрацията с кръгла маса.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "jazzdevil":

  Тук трябва да се има предвид, че имаше предложение (мисля, че от БСП, но не съм сигурен) да се премахнат клиничните пътеки и да се добавят диагностични пътеки.

 34. 34 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Подобно на Германия и САЩ, тука трябва да има осигурителни пакети. Купуващ си малък пакет, доплащащ при по-големи нужди.Купуваш си голям пакет, всичко ти е включено.Всеки иска да си купи кранта, ама да язди жребец.Така никога, ама никога няма да стане.
  —цитат от коментар 9 на zxe00613919


  Абсолютно точно! И ако може в добавка - пушиш - плащаш повече, пиеш - плащаш повече, дебел си - плащаш повече, не си ваксиниран - плащаш повече и прочее. И изобщо може да се въведе задължителен годишен технически преглед - превенцията е най-добрата мярка, а в България масово се ходи на лекар като вече отдавна е късно.

 35. 35 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#5] от "jazzdevil":

  А не ти ли прави впечатление, че цитатът в подписа ми напълно отговаря на изявите на палячото Чорбанов?
  То не са сутрешни блокове, тънки усмивки, алабализми, популизми и полюционизми на един човек, обсебен от собствения си образ на коцкар, играч на сиртаки, ценител на храна, жени и шапки с периферия, съчетани с огледало, за да може да се огледа, когато не го дават на екран, и КОЙТО НЕ КАЗВА НИЩО, същевременно, освен удобни за глупавата част от публиката приказки?
  Аз не съм привърженик на цензурата и тиранията, а на това да не се заблуждават хора от самозвани нарциси с фалшиви титли и още по-фалшиви знания.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 36. 36 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  "Имунологът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов иска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19. "
  ========
  Браво!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Команданте, я се уточнете сега! Радев на Козяк ли е чиляк? Или е на Решетников? Защото и двете не може! :-)

 38. 38 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мариана Кълвачева":

  Нещо, което е рушено системно 30 години и още по-активно последните няколко, няма как да бъде възстановено за 100-на дни. Ще са необходими години и то повече от един цял мандат на правителство. Положителното тук е, че за 100-на дни ще разберем дали вървим към подобряване.

 39. 39 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#22] от "stargate":

  Глупости. Тук трябва да има болници, които туземците предпочитат и да не се поддържат такива, които туземците не харесват. А в отдалечените райони - добре структурирани приемно-транспортни отделения, които хем да задържат положението, щото да няма трупове, хем да осигурят придвижване до можещи екипи.

 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Оформя се антиваксерска коалиция Възраждане+ИТН и българите ще продължат да си умират заради тези лигавщини.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1405 Весело

  До коментар [#8] от "2.5":
  Виолета Лорер - тази няма ли да попадне в конфликт на интереси с мъжа си или за евреите този критерий не ги касае ?

  ++++++++++++
  Е защо се правиш на две и половина- нали знаеш,че за " почтените" законът е врата у поле?!
  ...конфликт на интереси...

 42. 42 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Тези "консултации", предавани директно за публиката много напомнят за Кръглата маса от 1990 г., когато се получи една говорилня, в която се говореха само очевадни неща, без никаква конкретика.
  Тя бе поле за изява на хора, неизказали се досега.
  Лошото бе, че това предизвика досада в публиката, която така и не чу това, което бе неин проблем.
  И сега понамирисва на празнословие, трупане на хартиени идеи, които нямат шанс да се реализират, поради утопичната си същност.
  А вече и на публиката не и е интересно.
  Едва издържа водопадът от купешки думи.

  кратък
 43. 43 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тасков":

  Има го това. Когато си правиш здравна застраховка към частна компания вноската ти се определя на база на риска от реализиране на застрахователното събитие - в случая да влезеш в болница. Избираш си покритие на полицата, а цената й зависи от здравния ти статус който се проверява от лекар НА ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ. Полицата като гаранциите за климатиците и автомобилите важи само при правилната поддръжка, т.е. редовни профилактични прегледи. И ако все пак се случи застрахования да влезе в болница, застрахователя има право да провери дали е било нужно в цялост и конкретните процедури дали са били необходими.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 44. 44 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#38] от "themtrx":

  Така е, прав сте, но важното е накъде се върви.
  Защото ако примерно вие сте в Пловдив, а искате да отидете до Бургас, а сте хванали пътя за София, то очевадно е, че колкото и усърдно да вървите, пак няма да стигнете целта.
  А досега ние 32 години виждаме усърдно тичане в обратна посока.
  Никой не казва какво става с ... търговските дружества, ще формират ли пак печалба, а защо трябва да има печалба в една социална дейност, май вече това не е социална дейност, а търговия.
  И т.н.

  кратък
 45. 45 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Много се надявам да направят ваксинациите задължителни както мислят и правят вече в развитите страни, тъй като се видя че това е единственото решение за изход от ковид кризата.

  Трябва да се въведат малко на брой, но ясни и стриктни правила:

  1 - Задължителна ваксинация за всички, вкл. преболедували
  2 - Тестовете да отпаднат като неефективна мярка
  3 - Зеленият сертификат да стане задължителен за всички обществени сгради, транспорт, заведения и др.

 46. 46 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Между другото, няколко здрави, ама наистина здрави практики могат да свършат по-добра работа от цяла, провинциална болница.

 47. 47 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Чорбата с беуото костюмче що не иде да си води преговорите с новите възрожденци?

  Иначе, ако още една година продължим така, ще почнем да гоним загиналите в балканските войни. Които ги страдаме като тежки национални катастрофи, нали

 48. 48 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#45] от "Андерсен":
  И концлагери за неваксинирани, нали? Накъдето впрочем върви цивилизована Австралия.

  Смърт за световния ковидизъм!
 49. 49 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] ... Надписването на извършени дейности, които не са извършени, го има само в България....
  —цитат от коментар 23 на Мариана Кълвачева

  Надписването го има и в САЩ, и в Германия. Виждал съм дори калкулирани като услуги дезинфекционни КОВИД мерки, принтиране на фактура и всякакви изсмукани от пръстите глупости.

 50. 50 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  ...1 - Задължителна ваксинация за всички, вкл. преболедували2 - Тестовете да отпаднат като неефективна мярка3 - Зеленият сертификат да стане задължителен за всички обществени сгради, транспорт, заведения и др.
  —цитат от коментар 45 на Андерсен

  И патрули да стрелят на месо, който има нещо против, нали? Китайският модел ти е по сърце явно. Баси фашисткото мислене😬.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 51. 51 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#43] от "Cacafuego":

  Ами да - няма да е лошо да го пренесем и на "държавно ниво" - като минимум едни задължителни годишни изследвания не биха били никак лоша мярка според мен.

 52. 52 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#35] от "pariah":

  О, колега, не знаете какви главни и старши икономисти има във фондация ИПИ, примерно, и не е ясно кой им ги дава тия титли, след като фондацията няма статут на академично формирование, няма изпити, няма изисквания за публикации и т.н.
  Днес всеки може да се нарече я експерт, я главен специалист, а защо не и професор.
  С лопата да ги ринеш.
  Това се нарича девалвация на понятията.
  И никак не е нито смешно, нито безопасно.
  това руши устоите на обществото защото е пряко свързано с лъжата.

  кратък
 53. 53 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Явно в ИТН има най - много здрав разум от партиите, които преговарят за коалиция. Това личи не само от тази среща. Ако има партия, с която Възраждане може и да преговаря някой ден, това са хората на Слави. Дано не направят големи компромиси сега.

 54. 54 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  ...Аз не съм привърженик на цензурата и тиранията, а на това да не се заблуждават хора от самозвани нарциси с фалшиви титли и още по-фалшиви знания.
  —цитат от коментар 35 на pariah


  Кристално ясни сте ми такива умнокрасиви "либералчета" дето са за свобода на словото и мненията стига да съвпадат с техните. За "популисти", "лъжци", "антиваксъри" и "ганьовци" - цензура, изолация, забрана, затвор, що не и малко бой...

 55. 55 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":Колега, извади си главата от зад..., от пясъка, и стига с тоя бетон и арматура.Къде видя комунизъм, в твоята любима родина Великобритания здравеопазването е безплатно.Вярно е, форумът има нужда от своя опърничав идиот, но понякога ни идва в повече.Кое е в повече, ами неумението да се възприемат безпристрастно събитията.Безпристрастно !
  —цитат от коментар 10 на Мариана Кълвачева


  Неуместен пример с Англия. За да е безплатно здравеопазването в Англия (то не е всъшност, но е много облекчено), те трябваше да откраднат от много народи. Както и за да имат по 3-4 поколения безработни, пак е трябвало да откраднат от някой. Така че БГ няма от кой да краде, така че краде от собтсвените си.

 56. 56 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тасков":

  Ти къде живееш. Не знаеш ли че това е "медицински фашизъм".
  Шегата настрана, но в момента "будното гражданско общество" в лицето на Възраждане и ИТН смятат медицинските прегледи за недупостимо накърняване на личното пространство и човешките права. Имало е опити и преди в Бг да се въведе глоба за пропуснат профилактичен преглед, но се надигна вой до небесата и беше отхвърлено. После кълнем министрите, че не правят "каквото трябва".

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 57. 57 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#49] от "Густав":

  Сега, да не се заяждаме за подробности.
  Спомням си, че някъде през осемдесетте години гледах един американски филм, кой знае как промъкнал се през социалистическата цензура. та в този филм, освен че ни паднаха чейнетата от вида на американската болница, натъпкана с апаратури и с по един-двама пациенти в стая, невиждано в наша болница, но видяхме и как ... се източва касата!
  Това преди 40 години и повече !
  И се пита в задачката, след като умни хора у нас, са гледали какви са уродливите явления в една система, ЗАЩО Я ПРИЕМАТ , след като тя е доказала корумпираността си ?
  Въпросът е към реформатора в кавички и приватизатора в кавички Иван Йорданов Костов.
  Той е виновен за търговските дружества, за пътеките, за корупцията и за развалената система на здравеопазване /Боже, каква дума/
  ПС-Моля поклонниците на Костов да не скачат като ужилени, нищо лично, само съобщаваме исторически факти.

  кратък
 58. 58 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мариана Кълвачева":

  Вероятно тези теми ще бъдат засегнати в петък и събота:
  26.11.2021 10:00 - 13:00ч. - #Труд и #СоциалниГрижи
  27.11.2021 10:00 - 13:00ч. - #Финанси

 59. 59 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#55] от "ykv43523606":

  Искате да кажете лекари да крадат от пациенти, но се притеснявате.

  кратък
 60. 60 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#3] от "dwr30648311":

  ОТ 02.20 МИСЛЕНЕТО И ПОСЛЕДВАшИТЕ НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ СА СТРОГО ЗАБРАНЕНИ,ЕТО НОВИТЕ ПРАВИЛА:
  1.в ПАРТИЯТА ТРЯБВА САМО ДА СЕ ВЯРВА
  2.НА ПАРТИЯТА МОЖЕш САМО ДА КОЗИРУВАш
  3.Ако някъде има проблеми виновни са НЕВЯРВАщИТЕ В ПАРТИЯТА И НЕЙНАТА НАУКА-ТАКА НАРЕчЕНИТЕ АНТИВАКСЪРИ.

 61. 61 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мариана Кълвачева":Ми, не. Не е безплатно здравеопазването във Великобритания. Всеки месец на работещите им се удържат пари за NHS.
  —цитат от коментар 16 на Хриси


  =И БГ се удържат пари всеки месец, та какво друго са здравните осигуровки! Ама после отиваш Търговското дружество- боолница, с няколко заболявания едновременно, а там ти искат за всяко отделно направление. Зер за тях, кто търговци всяка отделна болест е като отделен асортимент стока в бакалията и щом са търговци трябва да се грижат да имат печалби.. После месец не искат да те лекуват, ако си лкежал там, щото не можело.В болниците трябва да ходят болни хора, не ,,да ходят'' болести..А колко по-просто би било като си болен да те лекуват за всички болести, вместо да се тръшкаш на джипито всяка седмица/ месец, а той/тя да вика свършиха ми бройките за направления. Джипито ми веднъж ми даде хаправлени за три различни неща, хо лекарят в б олницата, като го видя, само каза:,,Къде даваттака? Избери за какво да те лекувам".

 62. 62 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#25] от "zxe00613919":

  Комунизъм е ако всички получават по равно, независимо от качествата им. Не ми слагай думи в устата - не казвам това. Казвам, че България е от страните с най-голямо неравенство, откъдето произхождат и повечето ни проблеми. Естествено , че качественият кадър трябва да е стимулиран. Въпросът е точно колко.
  Дай пример за човек от обществото, който работи/допринася за него 50-100 пъти повече от останалите.
  След това ми кажи какво ще прави този човек ако една трета от служителите/клиентите му си заминат поради липса на достъп от здравеопазване.


  Вярвам, че разликата между приходите на най-бедния и най-богатия в едно общество не трябва да повече от 2000%.
  Ти го наричай комунизъм, аз ще го наричам социална демокрация. Или както сега е модерно леви идеи с десни политики ;)


  “Мани тоя комунизъм. Качественият кадър трябва да е платен. Инак всички ще са еднакво некадърни. “

 63. 63 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#45] от "Андерсен":

  НА КАКВО ОСНОВАНИЕ Г-Н СТАЛИНИСТ ПРЕДВИД ПЛАНИНАТА ОТ ФАКТИ ,КОИТО ПОСТАНОВЯВАТ ПЪЛНИЯ ПРОВАЛ НА Т,НАР ВАКСИНАЦИЯ. ОТКЪДЕ НАКЪДЕ щЕ СЕ ВЪВЕЖДА НОВ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИчНОСТ,КОИТО шЕ СТОИ НАД ВСИчКИ ОСТАНАЛИ ДОКМЕНТИ НА КАКВО БАЗА ????? ВИЕ ТОЛКОВА ЛИ СТЕ МАЛОУМЕН ,чЕ НЕ СИ ДАВАТЕ СМЕТКА КАКВО СЕ СЛУчВА.НЕ МОГА НЕ ИСКАМ ДА ПОВЯРВАМ КОЛКО Е ЛЕСНО ДА ИЗМАМИш ТОЛКОВА ЛЕСНО ХОРАТА.АМИ НЕ НЯМА ДА СТАНА ЛУД,НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ СРЕД ЛУДИ ,ПОчВАТ ДА МЕ ПЛАшАТ, НЯМА ДА СТАНА КОВИД ЗОМБИ ,ЗА ДА ЖИВЕЯ В ДИГИТАЛНИЯ ВИ КОНЦЛАГЕР.НЕ ВИ ПРИЗНАВАМ НИТО СЕРТИФИКАТИТЕ ,НИТО ДРУГИТЕ МЕГАКРЕТЕНИИ. С ТЕРОРИСТИ НЕ ПРЕГОВАРЯМ

 64. 64 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Олигофренията за ваксините е пълно.
  Вчера три бързи теста заради симптоми в семейството положителни.
  Двама от тримата са двойно ваксинирани от края на Юни 2021.
  Чакаме PCR резултатите.
  Коментар на личната лекарка: "Зачестиха случите като вас. Досега ваксините в медицината предпазваха от разболяване със симптоми, тези обаче не...." И замълча.

  Кокорко и другите гремлини около масата могат да си таковат таковата.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 65. 65 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Браво на проф. Чорбанов! Точно така, ваксинацията трябва да бъде доброволна. Който го е страх от коронавирус, да се ваксинира, лошо няма, но тези, които не искат, трябва да имат реално право на избор, а не да ги затварят в лагери като врагове на народа.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  Това за здравната система звучи добре.То по принцип всичко трябва да е - система у нас, за да се намали бумащината и бюрокрацията в пъти

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  Това за здравната система звучи добре.То по принцип всичко трябва да е - система у нас, за да се намали бумащината и бюрокрацията в пъти

 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  Това за здравната система звучи добре.То по принцип всичко трябва да е - система у нас, за да се намали бумащината и бюрокрацията в пъти

 69. 69 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Неутрално

  Имунологът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов иска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19.
  ___________________________________________________________________

  Браво, по този показател ще им следя политиката на коалиционерите!

  ДБ: Време е да спечелим България
 70. 70 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  баничарите нещо е- не предлагат ли :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  ЦИТАТ : "Има такъв народ" иска да няма натиск за ваксиниране срещу COVID-19

  ... Трябва да работим по принципа на убеждението, иначе ще влезем в сериозен конфликт с народопсихологията.

  Няколко пъти когато съм се чувствал здрав и в кондиция съм стигал до извода, че трябва да се ваксинирам ... и първия ваксър - тъпанар по медиите който иска да ме усуква с изнудване ме е разубеждавал с наглостта си = ТОЙ НАМЕНЕ НЕ МОЖЕ ДА МИ КАЖЕ .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":Принципно съм съгласен, но една трета от българите са около прага на бедност (разбирай “малък пакет”). Това автоматично обрича голяма част от тях на сигурна смърт при “голяма нужда”. Решението е приложимо за развита държава със силна икономика и нисък коефициент на неравенство (GINI). Първо трябва да се спрат течовете в здравеопазването и богатсвата, които натрупаха малка група от хора, благодарение на това. После може да помислим за прогресивен данък за най-заможните (над 100к приходи годишно). Пък и САЩ не са най-добрият пример за функциониращата здравна система - огромна част от американците на практика нямат достъп до здравеопазване…
  —цитат от коментар 17 на dwr30648311


  А колко от българите плащат реални вноски според доходите си?
  Защо никой нищо не казва за събираемостта?

  Докога мошениците ще се лекуват за сметка на честните платци?

  Аман от комунизъм и простащина! Първо съберете парите, бееееееее!!!!

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#62] от "dwr30648311":

  +++ да се ограничим сега до 1 : 20 е добра идея, при соца беше 1 : 9

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3064 Гневно

  "Чорбанов поиска още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания"Да, да - полека болниците да не си дадат току така клиничната пътека.
  —цитат от коментар 24 на jazzdevil


  И как останалите болници ще приемат пациенти за които е сигурно, че не са ковидясали?!

  Или първо ще държат всички в 8- дневна карантина и кой е чист, тогава ще го лекуват при тях.

 75. 75 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Браво на проф. Чорбанов! Точно така, ваксинацията трябва да бъде доброволна. Който го е страх от коронавирус, да се ваксинира, лошо няма, но тези, които не искат, трябва да имат реално право на избор, а не да ги затварят в лагери като врагове на народа.
  —цитат от коментар 65 на andreas_hofer


  =Ако не те е страх да караш пиян/ дрогиран и с превишена скорост, какво би станало с возещите се заедно с теб в колата и с другите- онези по улиците и на пътя. И ТЕ ЛИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРАХУВАТ СОЛИДАРНО С ТВОЕТО БЕЗСТРАШИЕ? Или трябва да те ограничат и спрат от движение. Най, най- безстрашните са обикновено в спецзаведения за медицинска помощ.

 76. 76 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  "Има такъв народ" настояват на идеята да има отделни болници за лечение на COVID-19.

  Отделни лекари за ковид, ще има ли ?

 77. 77 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#45] от "Андерсен":

  Ти лекар имунолог ли си? Защото доста имунолози по света предупреждават да не се ваксинират преболедували за да не умрат от цитокинова буря или да не отключат автоимунни заболявания. Да не говорим за твърде големия брой на случаи на хора със странични ефекти, според официалните статистики на държавите. Твърде голям процент за нещо претендиращо да е ваксина. Апропо, това още ваксина ли се води? СЗО май наскоро сменя дефиницията на ваксина и пандемия. СЗО, която апропо се финансира само от два източника, след като Тръмп им спря кранчето - фондациите Рокфелер и Бил и Мелинда Гейтс. Дето най-големият им проблем и това което не им дава да спят е твърде многото население на земята. Никой не знае какви ще са дълготрайните ефекти от тези препарати. Иначе qr кодът е мокрия сън на глобалната върхушка, ковид е просто предтекст да се въведе. Когато достатъчно голям брой бъдат принудени да го използват а тези които не искат бъдат маргинализирани и остракирани, там ще се запазва не само здравния статус на всеки човек, но и социалния рейтинг, програмируемите цифрови пари, които ще бъдат програмирани да можеш да купуваш само определени стоки от определени места. Естествено това не може да стане изведнъж, трябва да стане на стъпки, за да може населението да свикне с тях, иначе ще има революция. Но крайният срок е 2030, когато според сайта на Световният икономически форум "няма да притежаваш нищо и ще бъдеш щастлив."

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Ама чакайте сега. Ако вземе да се развие доболничният бизнес, какво ще стане с болничният, питам аз.

 80. 80 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":Принципно съм съгласен, но една трета от българите са около прага на бедност (разбирай “малък пакет”). Това автоматично обрича голяма част от тях на сигурна смърт при “голяма нужда”. Решението е приложимо за развита държава със силна икономика и нисък коефициент на неравенство (GINI). Първо трябва да се спрат течовете в здравеопазването и богатсвата, които натрупаха малка група от хора, благодарение на това. После може да помислим за прогресивен данък за най-заможните (над 100к приходи годишно). Пък и САЩ не са най-добрият пример за функциониращата здравна система - огромна част от американците на практика нямат достъп до здравеопазване…
  —цитат от коментар 17 на dwr30648311


  И особено "приятно" се получава, когато от средната класа се получи някое сериозно заболяване...
  Тогава трябва да избираш или да умреш, или да ти занулят спестяванията и дори да си ипотекираш къщата, за да живееш.

 81. 81 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#63] от "bnc59488372":

  Моля вижте моя коментар номер 77.

 82. 82 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Защо пак трябва да откриваме топлата вода.
  Здравните системи са много сложни и страни като САЩ и Великобритания имат много дефекти в тях. Не бива да ги копираме.

  В Европа, най-доволни от здравната си система са жителите на Франция и Испания, малко зад тях Германия.
  Какво пречи да се погледнат тези системи в детайли и да се види кое е приложимо у нас.

  По-евтини добри примери има например в Коста Рика, която няма средствата на европейските държави, но залага много силно на превенция. Посещения по домовете, периодично "сканиране" на населението. Една много приложима мярка за българските по-слабо населени региони. Освен превенция, повишава и усещането за грижа в обществото.

 83. 83 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Ти къде живееш. Не знаеш ли че това е "медицински фашизъм".
  —цитат от коментар 56 на Cacafuego


  Аз живея в прогнилия запад от години и макар още да нямам 40 всяка година си нарушавам правата с един обстоен профилактичен преглед.

  ...в лицето на Възраждане и ИТН смятат медицинските прегледи за недупостимо накърняване на личното пространство и човешките права.
  —цитат от коментар 56 на Cacafuego


  За това не могат да бъдат винени - те защитават гледната точка на тези, които са гласували за тях (тук не става въпрос дали тя е напълно, или частично неадекватна, а че си е тяхна)

 84. 84 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#75] от "Бенк-Бенк":

  Ти като си ваксиниран какво те вълнува дали другите наоколо са? Нали си предпазен вече и не можеш да прихванеш? Па ако излиза, че всъщност можеш да прихванеш вируса това дето си си го сложил не е никаква ваксина и реално няма никакво значение дали и другите наоколо са си го наболи.

 85. 85 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1282 Весело

  До коментар [#75] от "Бенк-Бенк":
  Добър опит, Бенкчо, но няма как да ти мине манипулацията при мен. Примерът ти е като да сравняваме съветско магаре с ултразвуков самолет.
  Ако 80% от населението е ваксинирано и ваксината е работеща, не експериментална и наистина работи тя ще те защити от вируса. Ако си ваксиниран и те зарази неваксиниран и стигнеш дори до болница, значи нещо не е наред с тази ваксина. И тогава какъв е смисълът да си я слагаме?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Интересно защо ограничението на правата не залегна по време на предизборната кампания, защото според мен това щеше да промени доста гласове в една или друга посока, защото обществото ни явно е поляризирано независимо кое е правилно от здравна гледна точка по същия начин както в Англия преди референдума за ЕС. Иначе наскоро четох една статия за това какво е ставало в Германия преди втората световна война и автора завършваше с това какво ще стане ако заменим думичката евреи с неваксинирани. Ако ваксините работят добре то претоварените болници са проблем за неваксинираните и след като сме дали информация на хората защо изведнъж се загрижихме за вероятно грешния избор на част от населението

 89. 89 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Истината е, че няма как здравната криза да бъде решена без масова ваксинация. Дали тя ще се случва напълно доброволно, както Португалия успя да достигне 98 процента ваксинирано население, или ще се стигне до принуда като в Австрия - няма как да знаем отсега. Че хората в едно общество имат права, но имат и задължения и опазването на общественото здраве е сред тези задължения. И че понякога стратегията с моркова и тоягата се изчерпва и идва ред само на тоягата. Дали подобен подход е краен? Със сигурност. Можем да сме убедени, че в близките дни по улиците на Австрия ще наизлезе немалко гневен народ, който смята, че ИМА КАПАЦИТЕТА И ЕКСПЕРТИЗАТА ДА РЕШАВА МЕДИЦИНСКИ КАЗУСИ ОТ ПАНДЕМИЧЕН ПОРЯДЪК. Но тази тълпа, можем да сме също толкова убедени, няма да наклони везните в обратна посока. Е, неизбежното се случи... Насред всички оплаквания, че задължителната ваксинация срещу коронавирус граничи с фашизъм и дори отива отвъд него, тя вече е факт. Първо в Австрия, но, можем да бъдем сигурни, скоро и в други западни държави. И все пак Австрия първа си отваря очите за неоспоримото - понякога не е разумно "всеки сам да си преценя". "Твърде много хора показаха липса на солидарност", аргументира решението си канцлерът Александър Шаленберг. Така той на практика признава това, което мнозина не смеят и да изрекат - с добро, молби и красиви клипове вече не става. Който е повярвал в ползата от ваксините, вече е имунизиран. И след като останалата част от гражданите не желаят доброволно да се ваксинират, разсъждават във Виена, остава само едно - да бъдат принудени законово. Ще ви оставим за един момент, за да въздъхнете дълбоко за загубената свобода, демокрация и погазените права на австрийските граждани. След това продължаваме с разсъжденията...Според списание Nature в живота съществуват субективни и обективни фактори. По съвсем субективни доводи ние избираме партньора си, любимата си музика или любимия отбор. Материи като физика, химия и медицина обаче не подлежат на субективизъм. Въпросът с ваксините срещу коронавирус първоначално либерално беше оставен на съвестта на хората. С течение на времето явно във все повече страни си задават въпроса не е ли време за смяна на стратегията. Да се живее от локдаун до локдаун не е дългосрочно решение, а виждаме, че българският подход - мерки на хартия и слободия до шия - дава прекалено много жертви. Ако ние с хладнокръвие посрещаме новините за 100-150 жертви на ден, то в други държави далеч не са толкова спокойни с подобни статистики. И бавно, но сигурно осъзнават, че гръмките фрази за граждански права и свободи няма да спасят нито един живот, докато ваксините със сигурност ще го направят. За миналото денонощие починалите с Ковид са "само" 254 човека, но никой не го е грижа!

 90. 90 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Мерките срещу Ковид в момента са най-ефективния инструмент за строежа на нациите в Европа. Всяко правителство залага на нещо, което строи националния наратив.

  Австрия заложи на най-твърдите мерки, посланието е за твърда ръка и липса на компромис.
  Франция и Италия тестват червените линии на демокрациите си със задължителните сертификати.
  Португалия заложи на непрекъснати мерки - дори извън пика, маските и дезинфектантите са задължителни. Ваксинацията е висока, но не задължителна.
  Малта искаше да затваря за неваксинирани първа.

  Като цяло, в Западна Европа националния наратив е "Всеки живот има смисъл, независимо от възрастта", 'Ваксинацията (и на деца) е граждански дълг", "Медиите не бива да дават трибуна на критиците".

  В Източна Европа, която преди пандемията току-що бе започнала да придобива някакъв по-добър стандарт, пандемията макар и ужасна няма същата тежест за нациите, които все още си спомнят или живеят в прехода след мраобесните си режимите. Хората по-трудно се плашат от един такъв "невидим" враг. На пиадестал е не толкова живота на възрастните, колкото работата, непрекъснатостта на живота на младите (по-малко локдауни) и най-вече младите хора и децата (които масово не се ваксинират). Това има своите позитиви в психилогически план.

  Така фокуса на националния наратив в Западна Европа са възрастните, заради които младите се ваксинират, а в Източна - младите, заради които възрастните са готови да се жертват.

  Няма нищо толкова страшно, това е осъзнат избор на мнозинството във всяка нация.

  В България трябва да се повиши културата на евтините и лесни мерки - миене на ръце, носене на маска, дезинфектант. Ако направим това, независимо от ваксинацията, която е само един фактор от микса, ще постигнем добър ефект.

  Както са казали и ИТН, народопсихологията е такава. И това има много позитиви - по-ниска цензура, повече различни мнения, по-малко локдауми и нисък риск от психически отклонения (което е спящият проблем сред младите в Западна Е, която е де факто в локдаун от година и половина), по-нисък риск от авторитаризиране на властта, повече натиск към увеличение на капацитета (България постигна отлични резултати тук).

  Но българската народопсихология позволява добра хигиена и там трябва да е фокуса на една кампания, която да направи пиковете по-ниски и разпространението да не излиза от контрол. Така както българите го правят всяка зима с пиковете на грипа, ще сътрудничат и за това, но се иска национален наратив, който не копира моделите на Западна Европа. Пакетирането на ваксинацията с останалите мерки играе много лоша шега в нашия регион.

 91. 91 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#75] от "Бенк-Бенк":Ти като си ваксиниран какво те вълнува дали другите наоколо са?
  —цитат от коментар 84 на jazzdevil


  Докато не пренасочват персонал и ресурси предназначени за друго за лечение на Ковид и не спират планов прием за други неща лично на мен ми е абсолютно все тая.

  Определяме лимит от легла за ковид (примернно 6000) - от тях 30% само за неваксинирани, 30% само за ваксинирани и останалите за всички. И като свършат - ми сори, елате по-късно. И разбира се махаме всички мерки.

 92. 92 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  О не тоя от бесипету е умопомрачаващ. Безплатното здравеопазване било в конституцията..... я кой не е чел. " при условия и по ред, определени със закон." е някъде в небитието.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 93. 93 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1077 Весело

  нема я Маяма да опраи преговорите!
  а ДБ толку си я аресваха
  даже я подкрепиха за кмет на софия

 94. 94 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Хубави планове, но ми бяга момента кой ще плаща всичко..
  Безплатни лечения, стабилно разплащане ...

  С дупката, която наричаме бюджет, всички тези неща по-скоро се записват/изговарят за да звучат добре за ушите на хората..

 95. 95 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1077 Весело

  Онзи палячо Чорбанов защо продължавате да го бутате напред, ИТН?!Не разбрахте ли, че е самозванец в търсене на евтина слава?!Не разбрахте ли, че не е нито лекар, нито "професор по имунология", ами е биотехнолог?Докога ще ставате за смях?
  —цитат от коментар 2 на pariah


  па там сички са палячовци
  и добри партнери на ДБ

 96. 96 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1077 Весело

  Хубави планове, но ми бяга момента кой ще плаща всичко..Безплатни лечения, стабилно разплащане ... С дупката, която наричаме бюджет, всички тези неща по-скоро се записват/изговарят за да звучат добре за ушите на хората..
  —цитат от коментар 94 на svetlio_rm


  е па как кой ша плати?
  веке 4 милиарда дълг изтеглиха
  ние ша платим

 97. 97 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1077 Весело

  До коментар [#92] от "Deadpudding":Безплатното здравеопазване било в конституцията..... я кой не е чел.

  Киро я е чел ))))
  даже са е клел

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#90] от "observador":

  "Така фокуса на националния наратив в Западна Европа са възрастните, заради които младите се ваксинират, а в Източна - младите, заради които възрастните са готови да се жертват."

  Въпросът е защо трябва младите да се ваксинират заради възрастните, след като пак могат да са преносители на вируса? Отдавна е напълно ясно, че тези препарати предпазват единствено от летален край за срок от около 5-6 месеца. Хората от най - рисковите групи спокойно могат да ги използват, за да спасят живота си. Хипохондриците също. Но не виждам логически смисъл и останалите да се принуждават да го правят. Това е напълно излишна "солидарност".

 100. 100 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  О не тоя от бесипету е умопомрачаващ. Безплатното здравеопазване било в конституцията..... я кой не е чел. " при условия и по ред, определени със закон." е някъде в небитието.
  —цитат от коментар 92 на Deadpudding


  ужасен! все едно е бащата на цялата медицина в държавата. едвам го траят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK