На живо

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

© Скрийншот/Фейсбук/Продължаваме промянатаПолитическите сили определиха на между 80 и 95% сходствата си по време на дискусиите за коалиционно споразумение на тема земеделие. Тя продължи повече от 5 часа. Разговорът между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" протече в позитивен дух с благодарности за организацията и положителни оценки за инициативата.


Водещият на срещата Кирил Петков накрая обобщи, че ако бъдат приложени уговорените мерки, то секторът ще придобие съвсем различен вид след няколко години. Посочи, че има много работа за вършене, а земеделието е сред сферите с най-много сигнали за корупция. Изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев пък посочи, че назначенията в тях се правят от ДПС и ГЕРБ.


Участниците се обединиха около модернизация и дигитализация на сектора, научни иновации и инвестиция в профилирано образование, провеждане на конкурси и задължителна квалификация на администрацията.
Евентуално коалиционно правителство би насърчило биопроизводството, както и би гласувало политика за ползването на пестициди в земеделието.


Структурните промени, включващо независимостта на Агенцията по горите, изваждането на Агенцията по безопасност на храните от министерството и нови закони за горите и лова и опазване на дивеча бе решено да бъдат обсъждани допълнително. Нямаше дебат обаче за въвеждането на конкурси и задължителна квалификация на администрацията.


Нямаше възражения по повод нуждата от хуманно отношение към животните, за разлика от темата за зоополицията. Най-често включвания с неодобрение или искания за допълнителни консултации правеше Пламен Абровски от "Има такъв народ", който бе предложен за министър на земеделието от Слави Трифонов в рамките на 46-ото Народно събрание.


Присъстващите се консолидираха и за повишаване конкурентноспособността на малките производители и създаване на пазар за тях.


Широка подкрепа срещна популяризирането на пчелните продукти и тяхната консумация, както и контролиране на риск от нелегален внос на пестициди.


За горите бе решено да се направи инвентаризация, да се ограничи незаконната сеч, с правилно управление да се създаде контрол върху пожарите.


За допълнително обсъждане останаха таван на субсидиите, създаването на единен електронен поземлен регистър, даване на повече правомощия за горските инспектори, ревизия на горските предприятия, разваляне на сделките за замяна, оптимизиране на служба за съвети в земеделието за старт на нов бизнес, както и влизането на рехабилитацията на напоителните системи в Плана за възстановяване и устойчивост

Срещата продължава след кратка почивка. В заключителната ѝ част политическите сили коментират около кои действия са се обединили и кои трябва да бъдат обсъждани допълнително.

Дунчев заяви, че назначенията в горите се правят от ДПС и ГЕРБ

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

© Цветелина Белутова, Капитал


Изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, който бе избран за депутат от "Продължаваме промяната", заяви, че има 95% припокриване между политиките на партиите.


Отличи нагласата агенцията да е самостоятелен орган, а в бъдеще да стане част от Министерство по климатичните промени с ресорен вицепремиер. Горският и дърводобивният сектор са се обединили, че управлението трябва да е независимо от Министерството на земеделието, храните и горите.


"Голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия, като отзад стърчи ръката на ДПС и в по-малка степен на ГЕРБ", сподели Дунчев наблюденията от работата си.


Посочи, че според проучвания опазването на горите е най-важната екологична кауза за обществото.

За "Продължаваме промяната" приоритет са инвестиции в иновативни храни и профилирано образование

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

© Продължаваме промяната


Иван Христанов от "Продължаваме промяната" подкрепи необходимостта от изграждане на магистрални тръбопроводи за поливни системи. Обърна внимание и на дългата административна процедура от подаване на документи до водоползване и тя трябва да бъде оптимизирана.


"По всички теми имаме пълно разбиране. Разликите са най-вече в степента на техническо изпълнение на мерките. Не дали, а как, кога и колко", каза Христанов.


Той посочи нуждата от приоритизиране на инвестициите в образование, като изтъкна лошото състояние на Лозаро-винарския институт и техникум в Плевен.


"Трябва да се увеличат инвестициите и тези специалности да станат търсени. Не можем да си позволим повече компромиси по отношение на образованието. От 26 специализирани училища 13 са затворени", заяви Христанов, който е предприемач и магистър по аграрна икономика.


Според него трябва да се насърчат инвестициите в иновативни хранителни продукти, сортово разнообразие и нови породи.


Христанов каза, че форматът трябва да намери отговор на въпроса "дали се обезлюдихме защото спряхме да произвеждаме плодове и зеленчуци или спряхме да произвеждаме плодове и зеленчуци защото се обезлюдихме".

Кирил Петков поиска борба с политическите инвеститори в земеделието

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

© Лили Тоушек


"На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години", заяви един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той благодари на представителите на останалите политически сили за конструктивните коментари.


"Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет - ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови", посочи Петков.


Добави, че е било очевадно използването на Министерството на земеделието и агенциите по храните и горите като политически инструменти за контролиране на голяма част от населението под някакъв вид.

Като приоритети очерта борбата с корупцията и политическите инвеститори в земеделието. Според него секторът ще е сред основните приоритети на новата антикорупционна комисия.


"Вносът на нелегална земеделска стока е безумен. Не е ясно кой как пуска камионите, които влизат на границата и как работят лабораториите на границата. Трябва да се направи нова схема на контрол", каза той.

Спас Тодоров от БСП представи четири точки, според него изпълними в рамките на 6-8 месеца:


- Актуализиране на закона за горите, за лова и опазване на дивеча и наредба 18 за инвентаризация и планиране на горските територии.
- Необходимост от оптимизиране дейността на държавните горски предприятия. Функционален анализ на състонието им.
- Национална стратегия за горския сектор, който трябва да се управлява предвидимо и прозрачно.
- Провеждане на национална горска инвентаризация

БСП видя 80% съвпадение в приоритетите за земеделието

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

© Юлия Лазарова


От БСП обявиха, че при приоритетите им има 80% съвпадение с "Демократична България" и "Има такъв народ"
"Имам хубавото усещане, че философията ни е една и съща", каза бившият депутат Стефан Бурджев


Евродепутатът Момчил Неков също като Пламен Абровски поиска информиране за ползата от консумация на мед. Той препоръча и мерки за защита и на други автентични български храни.


Приоритети на социалистите са създаване на гаранционен фонд от 500 млн. лева за хората, които кандидатстват по проекти, както и изграждане на още напоителни съоръжения.


Според БСП трябва да се създаде единен електронен поземен регистър, а младите фермери да имат достъп до земя.


Залесяване и забрана за износ на дървесина при необходимост са мерките за защита на българската гора.

"Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

© Скрийншот/ Фейсбук/


Пламен Абровски от "Има такъв народ" очерта двата основни приоритета на партията в сектор земеделие - създаване на средна класа земеделски производители, както и забавяне концентрацията на производствен ресурс.


Идеята му е малките производители да станат средни, а не големите да станат малки.


Според него всички браншови организации трябва да се структурират като единен партньор на изпълнителната власт.


Абровски посочи и нуждата от преструктуриране на службата за съвети в земеделието.


Няма кой в държавата да ви даде съвет как да започнете бизнес.


Пламен Абровски,

експерт по земеделие от "Има такъв народ"


"Има такъв народ" предлага и забрана за даряване на идеални части на земеделска земя, освен ако не е между роднини.


Абровски поиска подобряване на ветеринарното обслужване и безопасността на храните. Той смята, че пчелните продукти и тяхната консумация трябва да бъдат популяризирани. Предложи и спешни мерки за сектора на лозарството и винопроизводството.


За мерките за действие спрямо горите голяма част от посочените от Абровски приоритети се припокриха с акцентите от програмата на "Демократична България", като от "Има такъв народ" акцентираха върху залесяването.

Тома Белев: Горите се управляват под икономически и политически натиск

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

© Юлия Лазарова


Тома Белев от "Демократична България" представи 4 краткосрочни и 14 средносрочни мерки за горския сектор. Той съобщи, че горите се увеличават като площ и запаси, като има 7.5 млн. куб. м дървесина. Посочи, че горите се управляват под икономически и политически натиск.


Търговията влезе в храма на гората.


Тома Белев,

общински съветник от "Демократична България"


Предложи бюджетът за горската администрация да се увеличи с 1/3 и да достигне 40 млн. лева към 2022 г. Друго предложение е да се промени структурата на управление и стопанисване - Агенцията по горите да бъде на пряко подчинение на Министерски съвет


Според експерта трябва да има план за поетапно извеждане на търговията на дървесина от държавните гори и да има конкурсно начало на управленския персонал в горската администрация.


Сред 14-те средносрочни мерки са промени в Закона за горите, извършване на национална горска инвентаризация, спиране на заменките, създаване на публични дигитални карти на горите, промени в Закона за лова, с които ползването на държвния дивеч да се изравни финансово за всички потребители, укрепване и институционализиране на зоополицията.

"Демократична България" поиска помощ за местните и биопроизводителите

Преговорите за кабинет: в земеделието борбата ще е с корупцията, а в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ

Помощ за местните производители чрез допълнително финансиране за тях и модернизиране на стопанската инфраструктура, както и осигуряване на конкурентно ценообразуване на стоките им - върху тези идеи акцентира "Демократична България" в сектор "Земеделие". Албена Симеонова посочи, че в страната има сериозен дисбаланс във финансирането на производителите на земеделска продукция - заради сериозния ресурс, който получават едрите арендатори, те стават още го-големи, а малките стават по-малки и изчезват.


Симеонова подчерта, че фермерите имат нужда от подпомагане с противоградни съоръжения и решаване на проблема със засушаването. "Системата за напояване в България е остаряла и ние трябва да променим политиката в тази област към модернизация и дигитализация", каза тя.


Според коалицията липсват достатъчни адекватни пазари за българска земеделска продукция - местните продукти не са залегнали в българските пазари, намират трудно място в големите вериги и имат проблем с ценообразуването, защото чуждите стоки са по-евтини. От коалицията държат да бъде акцентирано и на пчеларството.


Зелената сделка дава предимство на производителите на биохрани, у нас те са най-засегнати, а производството на екологично чисти храни трябва да бъде насърчено, посочи Симеонова.

От "Демократична България" настояха и за промени в туристическия бранш, който в момента той е ориентиран към ол инклузив сегмента и страда силно от COVID кризата. Трябва да се направи комбинация между туризма, земеделското производство и винопроизвоството, смятат от обединението.

Гергана Кабаиванова обобщи предложенията за подпомагане на производителите на местни храни и улесняване на достъпа им до пазарите. Тя акцентира и на необходимостта от обучение и развиване на регионални професионални центрове за развитие на производителите, както и за маркетингова подкрепа.

Участниците в разговора

Представители на БСП в този разговор за политиките в земеделието са бившият евродепутат Момчил Неков, Стефан Бурджев, Владимир Маринов, Спас Тодоров и Свилен Атанасов.


"Има такъв народ" е изпратил кандидатите за земеделски и за екоминистър във втория проектокабинет на "Има такъв народ" Пламен Абровски и Силвия Бакърджиева, както и експертите Петър Петров и Данаил Найденов.


"Демократична България" е представена от депутатите в миналия парламент Албена Симеонова и Зорница Стратиева, експертът Тома Белев, един от създателите на фермерските пазари - Гергана Кабаиванова, Димитър Сяров.


От името на най-голямата група в бъдещия парламент участват доскорошният шеф на агенцията по горите Александър Дунчев, Иван Христанов,, Петъо Бошнаков, Христо Даскалов и Венеция Нецова - Ангова.

Вторият ден на преговорите за приоритетите в управленската програма на евентуално коалиционно правителство започва с темите "Земеделие" и "Здравеопазване".


Водещ на панела за земеделските политики е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Разговорите се излъчват директно в интернет, а регламентът включва:

 • кратко представяне на излъчените от партиите експерти,
 • експозе на всяка от формациите за ключовите политики в сектора,
 • формулиране на мерките и определяне на степента на съгласие по тях

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Най-големите пари отиват при зърнарите, а не бива.
  Докато субсидиите за зърно надвишават субсидиите за зеленчуци и плодове, ще ядем евтини чуждш боклуци, а уж традиционното българско градинарство ще отмре съвсем. Трябва да има максимален и минимален лимит на обем субсидии за да се възстанови отрасъла.

 2. 2 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Хубави неща приказват, но е важното какво правят.
  Ето един подвиг на новата власт - новоназначен управител на горското, с протекция на президентски съветник.
  https://www.dnevnik.bg/zelen/2021/11/09/4275165_dve_divi_kozi_ot_zashtiten_vid_sa_otstreliani_i/
  Вярвате ли наистина, че ще го махнат?

 3. 3 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Трябва да е ясно на всички, че в България земеделие като в Западна Европа, Полша, Австрия и дори Чехия и Унгария няма как да има. Там земеделците са такива от поколения, както и земята и инфраструктурата върху нея. Но дори и там тече процес на окрупняване, като само в Германия и дори Холандия всяка година изчезват по 10-15% от дребните стопанства. Всичко друго е глупав популизъм.
  Тук първо 3 поколения са изгонени от земята от комунистите и НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ НИКОГА. Работната ръка вече е кът дори и като механизатори (отидоха шофьори в Западна Европа), да не говорим за ръчна работа, а и само мангалите останаха по селата.
  Второ, земеделската техника вече е толкова скъпа и сложна, че изобщо не може да се тръгне с едно дребно стопанство. Първоначалната инвестицията е за милиони и каквото да разправят разни идеалисти с лопати и мотики само не може да се тръгне. Кооперативи като в Холандия или Дания тук няма да станат поради особеностите на характера на българите (съзнателно не използвам други термини).
  Да не говорим за някои особености на климата в България, които ограничават доста култури, които са се отглеждали преди 50-60 години.
  Единственото, което интересува стотиците хиляди дребни собственици на върната земеделска земя е каква рента ще получат и хич не ги е еня за земята какво се прави върху нея.
  По-добре да помислят как да се повиши производителността и да се инвестира в повишаване на квалификацията и производителността на сегашните работници и да се инвестира в автоматизация.
  Казвам го като човек, който е в бранша, в средната част от сегмента на животновъдството.

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  "Тома Белев: Горите се управляват под икономически и политически натиск" НПО екоталибаните издигат правата на гадините над човешките права.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  "Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители

  И изпращането им в космоса.

  Няма неискам.. как е казал шефа

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 391 Неутрално

  ""Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители", бас държа, че тоя никога не е стъпвал в земеделски район. Какво изобщо значи това? Кога си "среден клас" производител?

  В нашия край, почти всички земи се държат от кооперации, които ги сеят само с култури, за които има субсидии, те винаги са на плюс. Винаги се оплакват, как цената била паднала, но продължават да сеят една и съща култура. Последните години от толкова обработка нивите им са пълни с камъни, които излизат отдолу.

 7. 7 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 858 Любопитно

  "Има такъв народ" предлага и забрана за даряване на идеални части на земеделска земя, освен ако не е между роднини.

  Чудя се, как ще докажа 5-6ти братчед ?!

 8. 8 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Изчегъртайте депесарската измет от ДФЗ и Регионалните подразделения най-напред.

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  "Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители


  Да бъде. До година и средна европейска класа потребители.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  "Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители
  =======================
  От това, което аз съм чел - със земеделие трябва да се занимават едри производители, обработващи площи от над 1000 декара.
  Иначе не можеш да излезеш на печалба.
  Това не е в ресора на средната класа.

 11. 11 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  "Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители

  Ми ноо лесно ве. За тва акъл ни са иска. Праите един закон, от днес се създава средна класа земеделие, в нея членуват сички земеделци и край. Готово средната класа е създадена

 12. 12 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Горе доле такива неща се приказваха навремето по откритите комсомолски и партийни събрания.
  Щото имаше и закрити. За които можем само да гадаем.
  Може да са си говорили как да се борят с класовия враг.
  Някой бивш партиен член няма ли след 30 години да ни каже?
  Или това все още е "класифицирана информация"?

 13. 13 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Био-мио, истината е, че ако не бяхме в ЕС със гарантирана свободна търговия и нямахме големи чужди вериги , устойчиви на ценово картелизиране, щяхме да ядем патриотични родни домати по 3 евро и родно свинско по 7-8 евро.

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Био-мио, истината е, че ако не бяхме в ЕС със гарантирана свободна търговия и нямахме големи чужди вериги , устойчиви на ценово картелизиране, щяхме да ядем патриотични родни домати по 3 евро и родно свинско по 7-8 евро.
  —цитат от коментар 13 на ruse_island


  Ниските цени не са заради големите вериги, а заради субсидиите в тия сектори.

 15. 15 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Пламен Абровски може и да има добри намерения, ама явно е глупак щом си въобразява, че със закон или декрет се създават класите. Създайте условия и те сами ще възникнат. По времето на управлението на ОДС (1997-2001) бяха регистрирани и заработиха 860 хил. фирми. Защото бяха създадени условия. Някои от тях в последствие станаха средни, а други и големи. Но повечето прекратиха дейността. Към края на управлението на НДСВ (2004) бяха останали около 250 хил. Защото вече липсваха условия. В момента т. нар. "зърнари" са мега- гига-хипер- защото държавната политика провеждана от ПП ГЕРБ (2009-2021) създаваше условия само на тях. А малките и средните селскостопански производители се занимават с лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, дребно животновъдство и др. под. Създайте им условия и средната класа сама ще възникне.

 16. 16 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет - ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови", посочи Петков.
  —цитат от коментар 0 на Лъжлив Кирчо


  Радевите аватари Кирчо и Кокорчо искат да сложат ръка на всички пари в държавата. Само че отнемат ли автономността при вземането на решенията при разпределянето на земеделските евросубсидии, те просто ще бъдат спрени, както обичайно се случва, когато червените са на власт.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 17. 17 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#14] от "chepokalipsis":
  А ако не бяха големите чужди вериги, как щяха да стигнат тези субсидирани стоки до нашия пазар, без огромна надценка за местния търговец/ци на едро, изравняващи крайните цени към високите нива на местните стоки?

 18. 18 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  По-важно е това което се говори да се изпълни. Да не се остане само на приказки.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 19. 19 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 72 Неутрално

  И докато тези по горе на седянката не нагазят в лайната от животните всичко ще е празни приказки и демагогия

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Весело

  "Иновативни храни"... пайде още 20-тина млн за Насекомо и още толкова за фирмата на Кирето Лъжеца продаващ сушето кисело мляко.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 21. 21 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  За "Продължаваме промяната" приоритет са инвестиции в иновативни храни.

  Айде Кирчо си пробута пробиотиците.
  Сега остава ок коалиционния партньор ИТН да пуснат шнорхели ,плавници и почивки в Барбадос.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  "За "Продължаваме промяната" приоритет са инвестиции в иновативни храни и профилирано образование" и жителите на Лозен ето протестират срещу смрадта от Насекомото да духат супата. Кире агресивно мачка искащите чист въздух. Русе диша втора серия, изпълнена от лаком за печалби харвардец.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Тия се хвърлят на такива далечни статегии, все едно ще векуват.
  Четворна коалиция, която ще се разпадне още при новото вето за РСМ.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  По-важно е това което се говори да се изпълни. Да не се остане само на приказки.
  —цитат от коментар 18 на AModoMio


  Ъхъм.

  Например тези "магистрални тръбопроводи за напояване" - някой смЕта ли каква инвестиция са?

  Про соца, през 80-те, фонд "Мелиорации" беше 11% от заработката. Преди данъци.
  Т.е. грубо 8 - 10% от БВП.
  Което значи, че за тези "магистрални тръбопроводи за напояване" трябва да се заделят милиарди, мн.ч.!
  И то в продължение на години!

  Та ... сервират ви маниловщини.
  Или откровени лакардии ...

 25. 25 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "Иновативни храни"... пайде още 20-тина млн за Насекомо и още толкова за фирмата на Кирето Лъжеца продаващ сушето кисело мляко.
  —цитат от коментар 20 на chichka


  Като няма хляб, да ядат насекоми и кокичета.

 26. 26 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 290 Любопитно

  Силно се съмнявам в способността на една агенция за иновации да произвежда иновации, както и във възможността една "идея" да превърне едва ли не автоматично малките производители в средни, без големите да станат по-малки. По кварталните градинки ли ще пасат стоката и сеят реколтите?

 27. 27 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Тва с "иновативните храни" сериозно ли е?

 28. 28 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  "Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители
  ===
  Да не е чрез разграбване земите на съществуващата в момента земеделска класа
  ПП
  Добрич, кажи му на господина за каква класа става въпрос по твоя край, че тоя май не знае за какво говори.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  До коментар [#13] от "ruse_island":

  Вие не си спомняте сигурно, че в края на 80-те години ние внасяхме голяма част от селскостопанската продукция-картофи, чесън лук и др.

 30. 30 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Тва с "иновативните храни" сериозно ли е?
  —цитат от коментар 27 на 4okuto


  Ще стигнем и до реки от мед и масло.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  Тва с "иновативните храни" сериозно ли е?
  —цитат от коментар 27 на 4okuto

  Ще стигнем и до реки от мед и масло.
  —цитат от коментар 30 на deepblue


  Само дето ще са от муха мляко и мед от соя.
  А за вкус и цвят на разположение е пълен набор от Е-та ...

 32. 32 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 83 Весело

  НАСЕКОМО ЕООД ще намаже най-много, хахах.. До края на мандата на Корчо и Кокорчо, българите трябва 2 пъти седмично да набиват пържолки от пресовани термити и кавърма от дъждовни червеи...

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Всяка от партиите си има приоритетни сектори и си държи на тях.

 34. 34 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  "Има такъв народ" поиска създаване на средна класа земеделски производители
  ===
  Бас държа, че като дойде време да преговарят за образование и култура, ДБ ще поискат създаването на художествено-творческа интелигенция.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  ++ Утре ще ни копират "Зелената книга" на Кадафи....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 36. 36 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Всяка от партиите си има приоритетни сектори и си държи на тях.
  —цитат от коментар 33 на Роси


  ===
  Ма те не трябва ли първо да гледат приоритетите на гражданите.
  Къде във списъка на приоритетите (на гражданите) са иновативните храни
  До коментар [#33] от "Роси":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Весело

  До коментар [#26] от "jappy68":

  Ще повторят в огромен мащаб далаверите с агенциата за насърчаване инвестициите, държавни дотации, бюджетни субсидии... както през 2013 далаверите на Кирето, Василев, Лорер.... имат богат опит какза 3 часа се става инвеститор клас А, как се цоца бюджет, как се вадят разрешителни с вчерашна дата.... Интересно жената на Кирето, канадката, ще бъде ли пак консултант на Василев срещу 5 цифрен хонорар?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 38. 38 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Весело

  Срещата ще продължи след кратка почивка.
  ===
  Ей, снимайте какво става в почивката инак ще почнат едни съмнения...

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Весело

  До коментар [#16] от "kahles":

  "Радевите аватари Кирчо и Кокорчо искат да сложат ръка на всички пари в държавата. "
  Те вече успяха. Вкараха си НХО-то във управата на Фонда на фондовете, промениха устава така че никой да не може да направи нещо без тях. Евромилиардите вече се командват от тях. Спомнете си как Ковачки беше сложил ръка на Общинска банка и с 29% никой не можеше да направи нещо без той да разпише... Тук7 е същата правна схема. Държиш 10% но рещения се взимат с 91%! примерно.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  В Нормалните държави на ЕС това са семейни ферми, тука едни станаха милионери от чуждата земя.

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Весело

  Каква средна класа в отсъствието на свободна пазарна икономика?
  Всеки самостоятелен земеделец ще бъде смачкан за секунди от агромафията!

  klimentm
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#36] от "clarkv622":

  Според мен "иновативни храни" е журналистическа "орнаментация, в текста не видях кое ще е иновативното в храните, по- скоро контрол на вноса на недекларирани и непроверени храни от източниците. Аз съм за възстановяване на специализираните техникуми и прозрачност на системите за финансиране на земеделието, но политически явно става въпрос за ограничаване влиянието на структурите на ГЕРБ/ДПС в тази област.

 43. 43 Профил на Marin Midilev
  Marin Midilev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма информация и дебат за бъдещето на земеделието- Земеделие 4.0(Индустрия4.0), което е решението на липсата на работна ръка!

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#40] от "Роси":

  За други неща говорят, за брашно от щурци, четинест пирей, "месо" от растения, водорасли, пилешко, говеждо и гъши дроб произведени в лабораторни условия, и т. н., и т. н.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  " Голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия, като отзад стърчи ръката на ДПС и в по-малка степен на ГЕРБ", сподели Дунчев наблюденията от работата си."

  Това се знае от години, но не се вижда какви са мерките срещу престъпното използване на горите от ДПС и компания !

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  До коментар [#35] от "chichka":

  Не, че нещо, ама "Зелената книга" е по-подходяща за ИТъНъйците.
  Джамахирията си е форма точно по тяхната "идеология" за "пряка демокрация".

  Брюселският прогресивизъм е друга работа.
  По-скоро аналог на "Червената книжка" ... Обаче "осъвременена" с троцкизми и гретенизми ...

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":

  По-вероятно е да се поставя въпроса за комасация.
  Политическото изтласкване на ГЕРБ и ДПС от земеделието си е башка, но е съвсем друга писта ...

 48. 48 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Всяка от партиите си има приоритетни сектори и си държи на тях.
  —цитат от коментар 33 на Роси


  Ами да, продължаваме премяната се пременя в нови дрешки - да откраднат и те нещичкоде....

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Прогресивни храни са например “протеините от черни мухи и скакалци”, примерно.

  Като видите в съдържанието добавени “протеини”, може да са от тези “прогресивни” технологии!

  Колко хиляди тона храни се изхвърлят всеки ден в ЕС?

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#36] от "clarkv622":Според мен "иновативни храни" е журналистическа "орнаментация, в текста не видях кое ще е иновативното в храните, по- скоро контрол на вноса на недекларирани и непроверени храни от източниците. Аз съм за възстановяване на специализираните техникуми и прозрачност на системите за финансиране на земеделието, но политически явно става въпрос за ограничаване влиянието на структурите на ГЕРБ/ДПС в тази област.
  —цитат от коментар 42 на daskal1

  ===
  Офф, най сетне разбрах какво ознчава иновативни храни
  иновативни храни=ограничаване влиянието на структурите на ГЕРБ/ДПС в тази област
  Правилно съм разбрал нали ?

  До коментар [#42] от "daskal1":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":По-вероятно е да се поставя въпроса за комасация.Политическото изтласкване на ГЕРБ и ДПС от земеделието си е башка, но е съвсем друга писта ...
  —цитат от коментар 47 на xm...  ——-

  Нали ЕС ни натиснаха да разрешим продажбата на земеделска земя на чужденци. Сега ще “изтласкат ГЕРБ и ДПС” и земята ще я купи кой..... познай!

  Ще оглозгат България!

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  " Голяма част от назначенията в горите се правят по политическа линия, като отзад стърчи ръката на ДПС и в по-малка степен на ГЕРБ", сподели Дунчев наблюденията от работата си."Това се знае от години, но не се вижда какви са мерките срещу престъпното използване на горите от ДПС и компания !
  —цитат от коментар 45 на samoedin


  Не, че нещо, ама Дунчев им е Баш Шеф от май месец. Вече повече от половин година.

  Та ми е твърде странно след половин година да се жалва като лукова глАва, че някой му бил назначавал хората в неговата нахия.

 53. 53 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#42] от "daskal1":По-вероятно е да се поставя въпроса за комасация.Политическото изтласкване на ГЕРБ и ДПС от земеделието си е башка, но е съвсем друга писта ...
  —цитат от коментар 47 на xm...

  ===
  Имам познат, който е член на ГЕРБ и земеделски стопанин. Знам колко много труд е положил през последните 15 години за земите които обработва.
  Сега, ще го изтласквате щото е член на ГЕРБ... ?
  Както казва колегата Политическото изтласкване е друга писта. Комунягите се състезаваха на нея след 44 г.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#47] от "xm...":

  Вероятно и за това сте прав, ако са решили да приложат американския модел за навлизане на банките във формиране на съвременни ферми като икономически единици с определен профил... Интересно ми е да прочета вашето мнение. А иначе комасациите са повсеместна практика пак по причините свързани с кредитирането на селскосопанската дейност.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  До коментар [#50] от "clarkv622":

  За да не сбъркаме и двамата, нека да попитаме г-н Хаджийски като автор на текста.
  Може пък да правим храни за космонавти и астронавти, май имаше такова нещо в миналото... :-)

 56. 56 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 64 Неутрално

  https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/value_added_agriculture_dollars/ България е като труп. Кзва Zawracamy z Grecji! Let’s head back from Greece! Iwona Blecharczyk - като сравнява Румъния и България - в 6-та минута. В Румъния имало живот, живец по хората и селата, а България и селата са труп. Добра енергия в Румъния. В Румъния работят в селското стопанство 21,24%, в Полша 9,15%, България 6,6%, Турция над 18%, 15,6% в Сърбия, Гърция 11,6%, като процент от заетите. Тук европарите за селско стопанство отиват само за няколко фамилии милиардери. И банките не отпускат за дребно фермерство, семейно. А ББР? https://youtu.be/0cv_c4prJFo?t=329

 57. 57 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Можем и без селско стопанство. Износ или внос към 40 милиарда долара, а селско стопанство с добавена стойност под НРБ и само 2,3 милиарда. Който е измислил комасацията да го гилотинират. https://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/value_added_agriculture_dollars/

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Любопитно

  До коментар [#53] от "clarkv622":

  Аз нямам никакво отношение към политическите партии в България, но в семейството имаме 200 декара които сме дали с договор за обработка от зърнопроизводител, който пък работи за някакво сдружение с палестинско финансиране или поне ръководител. Практически всяка година плащанията се забавят по половин година, че и повече. Любопитен съм да чуя нещо компетентно по въпроса?

 59. 59 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 64 Неутрално

  https://chitanka.info/text/2795/21 Мафията иска да „откаже“ от земеделие и скотовъдство тези, които все още имат мерак за това. Защото в перспектива е замислено създаването на огромни частни латифундии, аналог на предишните промишлено-аграрни комплекси (ПАК), където днешните земеделци ще бъдат ратаи. Това ще стане „от само себе си“, а засега е строго охранявана тайна.

  Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) — негова е „Мултигруп“ и др. — и Второ главно управление на ДС (Контраразузнаване) — негова е Първа частна банка и др. Останалото е бутафория. Не е тайна също, че всички ръководни кадри на „едрия капитал“ са бивши офицери от ДС.

 60. 60 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  От това, което аз съм чел - със земеделие трябва да се занимават едри производители, обработващи площи от над 1000 декара.Иначе не можеш да излезеш на печалба.Това не е в ресора на средната класа.
  —цитат от коментар 10 на atmanpg


  1000 декара какво? Пщеница, ечемик, оранжерийни домати...? Добива от декър оранжерия може да са 20 тона домати или 30-40 тона краставици.

 61. 61 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Изглежда, ДПС начело със Савата добре са захлебвали от земеделието и горите.
  Резултатът: родното земеделие е в упадък, горите се секат здраво и ядем вносни млека, салами и пр.

  Затова пък Савата си строи сараи където му хрумне, по-малките аги си строят къщи за гости, бацето целува ръка и т. н.

 62. 62 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#50] от "clarkv622":За да не сбъркаме и двамата, нека да попитаме г-н Хаджийски
  —цитат от коментар 55 на daskal1

  ====
  Оффф, зафоргети.
  1. Те самите не знаят за какво дрънкат в момента
  2. Дори и да знаят, няма да ни гажат
  3. Дори и да н кажат, пак ще си послужат със същите кухи фрази
  4. Go To 1.

  [#55] от "daskal1":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 63. 63 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  Добре е, на първо време, внимателно да прочетеш договора за аренда, ако това е договора, който си сключил. Това са отделен вид доста специфични договори. Не съм юрист но според мен, по много начини са по-скоро в полза на арендатора, отколкото в полза на двете страни. Ако забавените плащания са единствения проблем, няма проблем. На датата на падежа имаш право да си ги търсиш.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#60] от "courage.tcd":

  Много точен коментар. Още през 1930-те в САЩ се установяват не само общи, но и регионални критерии за ефективността на селските стопанства съответно с профила им. Не може да се сравнява инвестиция в 10 декара оранжерийна площ със 100 декара зърнени.

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#63] от "clarkv622":

  Имаме добри телефонни отношения с арендатора. Той се оправдава със забавяне на плащанията от купувача на зърното. Честно казано за нас това е по-скоро доход със символично значение за самочувствието на възрастен член на семейството отколкото значим за нас като семеен източник. Мислехме да сключим договор с друг арендатор, но в селските райони няма голям избор и структурите са доста дълбоко вкоренени в практиката. Надявам се, след като се извършат политическите промени да не "изхвърлят бебето заедно със сапунената вода", както казват някои.

 66. 66 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#63] от "clarkv622":Имаме добри телефонни отношения с арендатора. Той се оправдава със забавяне на плащанията от купувача на зърното.
  —цитат от коментар 65 на daskal1

  =====
  Междуфирмената задлъжнялост в страната е на изключително високи нива. До един момент слядх точните данни, но вече не.

  арендатора дължи на теб, купувача на зърно на арендатора, на купувача на зърно купувача му дължи на купувача на зърно и пр. пр., освен това, често се чакат пари по програми и финансирания, правилата по програмите и финансиранията се променят.
  Веригата е доста дълга.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 67. 67 Профил на Raia Petrova
  Raia Petrova
  Рейтинг: 30 Неутрално

  "в горите - с назначенията на ДПС и ГЕРБ" Стани да седна ли ще е политиката или пълна забрана на сечта . Зелена ли ще е зелената сделка или само кадрова ?

 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Дано изчегъртването да е успешно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK