На живо

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© ДневникЧетирите партии, които преговарят по приоритетите на бъдещото редовно правителство се оказаха съмишленици по много теми и в сектора на туризма, но немалко са и въпросите, чието разрешаване предстои да се обсъжда. Една от причините е, че на този етап не се предлага решение или пък има противоречия как да стане това.


Кирил Петков разказа как е успял да спечели университетско състезание, като привлече туристите в България, вместо те да решат да отидат в Патагония, на фестивала в Рио де Жанейро или на Карибите.


Преговарящите се съгласиха, че:
- докато има пандемия, бизнесът трябва да се подпомага по 60/40
- визите трябва да са електронни и безплатни
- административната структура на ресорното министерство трябва да се ревизира
- да се направи преглед на режима за свободно къмпингуване
- да се развие велотуризмът чрез изграждане и на трасета
- да се прецени по какъв начин да продължи концесионирането на плажовете
- капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете и ски зоните
- България да се позиционира като държава, предлагаща качествен туризъм
- да се търси решение за кадровия проблем в сектора
- да се преосмисли националната туристическа реклама.
В папката за обсъждане остава идеите на БСП ваучерите за храна да нараснат до 100 лв. на служител и да могат да се ползват за почивки в България и ДДС за ресторантите да остане 9% до края на пандемията, както и идеята на "Демократична България" туристически данък да се налага на всички бизнеси в туристическите курорти. В тази графа остава концепцията на "Има такъв народ" работата на ресорното министерство да се сегментира в 5 групи според вида туризъм и на този принцип да се финансира и рекламата им.


Пълен запис от преговорите вижте в края на текста. Надолу можете да прочетете и хронология на дискусията.


"Дневник" проследи на живо преговорите между експертите на четирите партии, които се очаква да съставят правителство.

Много въпроси останаха за дообсъждане

Преговорите в сектора на туризма приключиха на този етап с немалко точки, които се нуждаят от допълнителна дискусия.


Сред тях е предложението на "Демократична България" всички работещи в туристически зони да плащат туристически данък, като приходите отиват в общините и се ползват само за поддръжка на инфраструктурата. От "Има такъв народ" репликираха, че няма логика с туристически данък да се облагат магазините за хранителни стоки в курортите.


Допълнително ще се решава дали облекчението от 9% ДДС за ресторантите да остане и занапред. Кирил Петков смята, че този въпрос трябва да се обвърже с допълнително изсветляване на сектора, като се забрани плащането на заплати в плик.


Оживена дискусия предизвика темата за това дали трябва да има национална резервационна система, за да бъдат обложени и настаняванията, които в момента минават през съществуващите платформи.

Визите за туристи ще са електронни

Преговарящите се съгласиха, че българските визи трябва да се издават електронно и цените им да бъдат намалени, за да се насърчи посещението на туристи от страни, с които България има визов режим. По предложение на БСП в Българската банка за развитие ще има кредитна линия за сектора. Бе постигнато съгласие учениците да бъдат водени на екскурзии по исторически места.


Предстои да се дообсъди как да се насърчи браншът да окрупни организациите си, за да има национална представителност. Кирил Петков се съгласи, че това е голям проблем, защото сега има много организации, които претендират за представителност.


Предложението на БСП ваучерите за храна да се вдигнат до 100 лв. и да се използват и в туризма предстои да бъде обсъдено, както и това дали да има безплатни бързи тестове за клиентите. Сред предложенията, които са дискусионни, остава и това туроператорите, чиято дейност се налага временно да спре в ситуации като пандемията, да не се налага за времето на спиране да плащат задължителните застраховки.


Бяха одобрени и идеите на "Продължаваме промяната" да се довършат започнатите гранични пунктове, да се насърчи браншът доброволно да се сертифицира, да бъдат декриминализирани дейностите по посрещане на собствените туристи с нелицензиран транспорт, да се развиват веломаршрути.

Преговарящите се съгласиха капацитетът на хотелите да отговаря на инфраструктурата

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Продължаваме промяната

Участниците в преговорите се обединиха около няколко от предложенията на "Демократична България". Сред тях са развитие на здравния туризъм, съобразяване на капацитета на легловата база с този на инфраструктурата, създаването на гаранционен фонд за изходящия туризъм, да се развиват веломаршрути.


Обект на допълнителна дискусия е преразглеждане на административната структура и функции на Министерството на туризма, прецизиране на това кой участва в Националния съвет по туризъм, както и наредбата за къмпингуване. "Демократична България" смята, че дивото къмпингуване трябва да е разрешено при определени правила.


Ще продължи да се обсъжда и въпросът какво да се прави с концесиите на плажовете. Повечето експерти коментираха, че е по-добре да се управлява от местните власти и бизнеси, но Кирил Петков отбеляза, че на местно ниво има доста проблеми, свързани с влиянието на "местните феодали", и преди да се реши този въпрос, трябва да се изчисти системата.

След почивка започна обсъждане на конкретните ангажименти, по които преговарящите са напълно съгласни. В отделен списък се поставят темите, които имат нужда от дообсъждане.

"Продължаваме промяната" залага на туризма с високо качество

Любомир Попйорданов

Любомир Попйорданов

"Продължаваме промяната" смята, че България трябва да се превърне в предпочитана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнообразни услуги.


Илин Димитров, който е и председател на Варненската туристическа камара, посочи, че години наред се говори, че България трябва да предлага целогодишен туризъм, но реално резултат няма. Не е геройство да напълниш морските хотели през лятото, но е геройство това да стане през април, май и юни, даде пример той по темата, превърнала се в "дългогодишна дъвка" за развитие в "крилата" на летния сезон. Посочи, че едно от възможните решения е да има комбинирани пакети продукти.


И формацията на Кирил Петков и Асен Василев смята, че трябва да поевтинеят визите и да станат електронни, което едновременно ще ги направи по-атрактивни и ще се издават по-бързо.


За рекламата на туризма от формацията смятат, че трябва да има акценти, а не да се предлага всичко.


Любомир Попйорданов също подкрепи от името на формацията нуждата от гаранционен фонд, но подчерта, че той трябва да е за изходящия туризъм.

Кирил Петков привлякъл туристи със солеността на Черно море

Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата, без да ви люти. Това е едно от посланията, които Кирил Петков като студент използвал в своя презентация на туризма на родината си. Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония, е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности, може да се види за общо 10 дни.


Петков разказа историята, за да покаже, че България може да няма най-красивите планини, фестивали и море или нощен живот като в Рио, но може да ги рекламира като симбиоза.


Мисля, че това ни е конкурентното предимство, а ние в момента не използваме тази симбиоза. А имаме даже и традиция със 100-те национални туристически обекта, можем да я продължим като една дестинация - сто експириънса, даде пример той.


Подчерта, че е важно да се преосмисли подхода към представянето на сектора, като даде пример с идеята да може при ползване на теснолинейката на гарите да може да се купят от сергии местни продукти.


Трябва да преосмислим как мислим за туризма в България.


Кирил Петков


Той каза и за свои познати от Канада, които са дошли в България и 20 души са похарчили "колкото 100 англичанина", но са избирали по-различни забавления, като например да карат кайт сърф на Корал, а не са отишли в Слънчев бряг.


Според него България трябва да "продаде невероятния си ресурс" по най-умния начин.

БСП предлага схемата 60/40 в туризма да се върне в предишния си вид

БСП предлага няколко краткосрочни мерки в туризма - енергийни помощи за бранша заради скъпия то к(подкрепено и от "Демократична България") и запазване на схемата 60/40, което подкрепят и всички останали. БСП обаче настоява схемата да се върне в първоначалния и вид, в който обхващаше всички компании, чиито оборот е спаднал с 20% средно спрямо съответния период на 2019 г. Сега прагът е вдигнат на 30-40% и схемата не работи, уточниха експертите на БСП.


Подобно на "Демократична България" и те предлагат ДДС да се запази на ниво от 9% за още една година. От партията настояват за облекчени кредитни линии за хотелиери и ресторантьори заради пандемията, както и безплатни бързи тестове за клиентите им, които нямат зелен сертификат. Според Емил Хумчев това е практика и в други европейски страни.

Две партии предлагат гаранционен фонд в туризма

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Продължаваме промяната

И "Демократична България", и "Има такъв народ" предлагат да се създаде гаранционен фонд, който да се задейства в кризисни ситуации като тази с пандемията, при която големи суми за предплатени ваканции и екскурзии останаха блокирани заради невъзможността на затворените туроператори и хотели да ги върнат на клиентите им.


Според "Демократична България" този фонд трябва да е на принципа на този в автомобилния сектор, отколкото като държавна гаранция. За "Има такъв народ" на какъв принцип да е трябва да се обсъди с бранша, като може да е чрез банкова гаранция или чрез процент от приходите на компаниите.


За разлика от обединението обаче "Има такъв народ" подкрепя да продължи подкрепата от 35 евро на турист, пристигнал в България с чартър, които се изплащат на туроператорите. От БСП предложиха дори помощта да продължи и догодина, като обаче отпадне ограничението, въведено с решение на предходното Народно събрание, помощта да е валидна само ако превозвачът е българска авиокомпания.

"Има такъв народ" предлага туризмът да се рекламира по сегменти

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Дневник

Представителите на "Има такъв народ" предлагат туризмът в България да се раздели по сегменти - морски, планински, СПА и т. н., и на тази база да се гради маркетингова и рекламна стратегия, а също и финансирането да е на този принцип.


Трябва да утвърдим вдъхновяващ брандинг, допълнен с отделните видове туризъм. Ако играем на дребно и всеки един обект търси начин да излезе наяве, няма как да стане, коментира Ивайло Кожухаров.


Партията на Трифонов предлага още опростяване на визовите процеси чрез ускорена дигитализация.


Наясно сме с всички възможност и невъзможности като страна от ЕС, но дигитализиарнето ще спести доста такси и ще скъси времето за издаване на визи", обясни Ивайло Кожухаров.


Ивайло Кожухаров,

"Има такъв народ"


Той обяви от името на партията и че трябва да се сложи край на "порочните и корупционни практики" за разпределение на парите за реклама. Според него с предлагана реорганизация ще се постигне този ефект. Посочи и че трябва да престане участието на България "по инерция" на туристическите изложения, тоест да се ходи всяка година на едни и същи, и освен това призова да се модернизират щандовете, с които България се представя на тях. Същото важи и за инерционната практика страната да се рекламира с туризма чрез клипове по утвърдени телевизионни канали.


"Това, че някога е вървяла реклама по Би Би Си, не означава че и в момента ще върви. Трябва активна дигитална стратегия", подчерта той.


Обяви и че чрез различни мерки трябва да се повиши атрактивността на бранша като място за работа. Даде пример с това, че във Великобритания не е срамно да си сервитьор, след като си навършил 50 години.

Развитие на веломаршрути и на къмпинг туризма предлага "Демократична България"

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение"

© Дневник

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение"

Експертите на "Демократична България" предлагат още да се развие велотуризмът в България. Михаил Михов напомни, че по цялото горно течение на Дунав има добре разработени и ползвани маршрути за разлика от България. В плана той предлага да се включи и цялата западна и южна граница на България, които са продължение на европейския веломаршрут 13.


Обединението предлага още да се стимулира развитието на къмпинги, като това включва и да не се изисква от собствениците на кемпери над 3.5 т да купуват винетка на границата и да въвеждат маршрути за всеки ден като тировете.


Според формацията е важно и да се прекатегоризират хижите.

"Демократична България" предлага плажовете да не се дават на концесия

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Дневник

"Демократична България" предлага да се напише нова стратегия за туризма, като в нея се включи развитието на всички региони. Според обединението България трябва да успее да връща чуждите туристи отново, но не чрез евтин алкохол, а чрез преживявания, обвързани с устойчивото развитие на сектора, което означава опазване на околната среда.


Напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи, обяви Виолета Донева. В програмата на обединението не се предвижда да има концесии на плажовете и разрешаването на временни постройки по плажовете, като не бе дадена алтернатива как да се поддържат плажовете.


Освен това се предлага капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните. Бе даден пример, че леглата в Банско надхвърлят два пъти капацитета на ски зоната, а тези в Слънчев бряг са няколко пъти над капацитета на плажовете. Не се казва какво да се прави със завареното положение.


"Демократична България" предлага още и спешни мерки заради пандемията, с които да се осигурят енергийни помощи заради поскъпването на тока и запазване на ДДС на 9% в сектора до края на пандемията.

Преговорите води Кирил Петков

Преговорите ще води съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, като от формацията ще участват още Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Теодора Жилкова, Борис Борисов.


От "Демократична България" по темата идеите на обединението ще представят Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева и Михаил Михов.


От БСП е заявено участието на Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Атанас Маджарски и Петя Цанкова, а от "Има такъв народ" са Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева, Диан Желязков, Красимир Димитров и Златомира Карагеоргиева.

Започват разговорите по проблемите на туризма

скрийншот

© Дневник

скрийншот

Днес е предпоследният ден от преговорите между спечелилите изборите "Продължаваме промяната" и представители на "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП по приоритетите на бъдещото правителство. "Дневник" следи на живо предложенията на отделните политически сили в сектора на туризма - един от най-засегнатите от пандемията. Засега няма индикации дали ще се запази съществуващото от няколко години ресорно министерство, от работата на което браншът не е доволен от самото му създаване независимо кой е начело.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK