На живо

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© ДневникЧетирите партии, които преговарят по приоритетите на бъдещото редовно правителство се оказаха съмишленици по много теми и в сектора на туризма, но немалко са и въпросите, чието разрешаване предстои да се обсъжда. Една от причините е, че на този етап не се предлага решение или пък има противоречия как да стане това.


Кирил Петков разказа как е успял да спечели университетско състезание, като привлече туристите в България, вместо те да решат да отидат в Патагония, на фестивала в Рио де Жанейро или на Карибите.


Преговарящите се съгласиха, че:
- докато има пандемия, бизнесът трябва да се подпомага по 60/40
- визите трябва да са електронни и безплатни
- административната структура на ресорното министерство трябва да се ревизира
- да се направи преглед на режима за свободно къмпингуване
- да се развие велотуризмът чрез изграждане и на трасета
- да се прецени по какъв начин да продължи концесионирането на плажовете
- капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете и ски зоните
- България да се позиционира като държава, предлагаща качествен туризъм
- да се търси решение за кадровия проблем в сектора
- да се преосмисли националната туристическа реклама.
В папката за обсъждане остава идеите на БСП ваучерите за храна да нараснат до 100 лв. на служител и да могат да се ползват за почивки в България и ДДС за ресторантите да остане 9% до края на пандемията, както и идеята на "Демократична България" туристически данък да се налага на всички бизнеси в туристическите курорти. В тази графа остава концепцията на "Има такъв народ" работата на ресорното министерство да се сегментира в 5 групи според вида туризъм и на този принцип да се финансира и рекламата им.


Пълен запис от преговорите вижте в края на текста. Надолу можете да прочетете и хронология на дискусията.


"Дневник" проследи на живо преговорите между експертите на четирите партии, които се очаква да съставят правителство.

Много въпроси останаха за дообсъждане

Преговорите в сектора на туризма приключиха на този етап с немалко точки, които се нуждаят от допълнителна дискусия.


Сред тях е предложението на "Демократична България" всички работещи в туристически зони да плащат туристически данък, като приходите отиват в общините и се ползват само за поддръжка на инфраструктурата. От "Има такъв народ" репликираха, че няма логика с туристически данък да се облагат магазините за хранителни стоки в курортите.


Допълнително ще се решава дали облекчението от 9% ДДС за ресторантите да остане и занапред. Кирил Петков смята, че този въпрос трябва да се обвърже с допълнително изсветляване на сектора, като се забрани плащането на заплати в плик.


Оживена дискусия предизвика темата за това дали трябва да има национална резервационна система, за да бъдат обложени и настаняванията, които в момента минават през съществуващите платформи.

Визите за туристи ще са електронни

Преговарящите се съгласиха, че българските визи трябва да се издават електронно и цените им да бъдат намалени, за да се насърчи посещението на туристи от страни, с които България има визов режим. По предложение на БСП в Българската банка за развитие ще има кредитна линия за сектора. Бе постигнато съгласие учениците да бъдат водени на екскурзии по исторически места.


Предстои да се дообсъди как да се насърчи браншът да окрупни организациите си, за да има национална представителност. Кирил Петков се съгласи, че това е голям проблем, защото сега има много организации, които претендират за представителност.


Предложението на БСП ваучерите за храна да се вдигнат до 100 лв. и да се използват и в туризма предстои да бъде обсъдено, както и това дали да има безплатни бързи тестове за клиентите. Сред предложенията, които са дискусионни, остава и това туроператорите, чиято дейност се налага временно да спре в ситуации като пандемията, да не се налага за времето на спиране да плащат задължителните застраховки.


Бяха одобрени и идеите на "Продължаваме промяната" да се довършат започнатите гранични пунктове, да се насърчи браншът доброволно да се сертифицира, да бъдат декриминализирани дейностите по посрещане на собствените туристи с нелицензиран транспорт, да се развиват веломаршрути.

Преговарящите се съгласиха капацитетът на хотелите да отговаря на инфраструктурата

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Продължаваме промяната

Участниците в преговорите се обединиха около няколко от предложенията на "Демократична България". Сред тях са развитие на здравния туризъм, съобразяване на капацитета на легловата база с този на инфраструктурата, създаването на гаранционен фонд за изходящия туризъм, да се развиват веломаршрути.


Обект на допълнителна дискусия е преразглеждане на административната структура и функции на Министерството на туризма, прецизиране на това кой участва в Националния съвет по туризъм, както и наредбата за къмпингуване. "Демократична България" смята, че дивото къмпингуване трябва да е разрешено при определени правила.


Ще продължи да се обсъжда и въпросът какво да се прави с концесиите на плажовете. Повечето експерти коментираха, че е по-добре да се управлява от местните власти и бизнеси, но Кирил Петков отбеляза, че на местно ниво има доста проблеми, свързани с влиянието на "местните феодали", и преди да се реши този въпрос, трябва да се изчисти системата.

След почивка започна обсъждане на конкретните ангажименти, по които преговарящите са напълно съгласни. В отделен списък се поставят темите, които имат нужда от дообсъждане.

"Продължаваме промяната" залага на туризма с високо качество

Любомир Попйорданов

Любомир Попйорданов

"Продължаваме промяната" смята, че България трябва да се превърне в предпочитана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнообразни услуги.


Илин Димитров, който е и председател на Варненската туристическа камара, посочи, че години наред се говори, че България трябва да предлага целогодишен туризъм, но реално резултат няма. Не е геройство да напълниш морските хотели през лятото, но е геройство това да стане през април, май и юни, даде пример той по темата, превърнала се в "дългогодишна дъвка" за развитие в "крилата" на летния сезон. Посочи, че едно от възможните решения е да има комбинирани пакети продукти.


И формацията на Кирил Петков и Асен Василев смята, че трябва да поевтинеят визите и да станат електронни, което едновременно ще ги направи по-атрактивни и ще се издават по-бързо.


За рекламата на туризма от формацията смятат, че трябва да има акценти, а не да се предлага всичко.


Любомир Попйорданов също подкрепи от името на формацията нуждата от гаранционен фонд, но подчерта, че той трябва да е за изходящия туризъм.

Кирил Петков привлякъл туристи със солеността на Черно море

Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата, без да ви люти. Това е едно от посланията, които Кирил Петков като студент използвал в своя презентация на туризма на родината си. Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония, е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности, може да се види за общо 10 дни.


Петков разказа историята, за да покаже, че България може да няма най-красивите планини, фестивали и море или нощен живот като в Рио, но може да ги рекламира като симбиоза.


Мисля, че това ни е конкурентното предимство, а ние в момента не използваме тази симбиоза. А имаме даже и традиция със 100-те национални туристически обекта, можем да я продължим като една дестинация - сто експириънса, даде пример той.


Подчерта, че е важно да се преосмисли подхода към представянето на сектора, като даде пример с идеята да може при ползване на теснолинейката на гарите да може да се купят от сергии местни продукти.


Трябва да преосмислим как мислим за туризма в България.


Кирил Петков


Той каза и за свои познати от Канада, които са дошли в България и 20 души са похарчили "колкото 100 англичанина", но са избирали по-различни забавления, като например да карат кайт сърф на Корал, а не са отишли в Слънчев бряг.


Според него България трябва да "продаде невероятния си ресурс" по най-умния начин.

БСП предлага схемата 60/40 в туризма да се върне в предишния си вид

БСП предлага няколко краткосрочни мерки в туризма - енергийни помощи за бранша заради скъпия то к(подкрепено и от "Демократична България") и запазване на схемата 60/40, което подкрепят и всички останали. БСП обаче настоява схемата да се върне в първоначалния и вид, в който обхващаше всички компании, чиито оборот е спаднал с 20% средно спрямо съответния период на 2019 г. Сега прагът е вдигнат на 30-40% и схемата не работи, уточниха експертите на БСП.


Подобно на "Демократична България" и те предлагат ДДС да се запази на ниво от 9% за още една година. От партията настояват за облекчени кредитни линии за хотелиери и ресторантьори заради пандемията, както и безплатни бързи тестове за клиентите им, които нямат зелен сертификат. Според Емил Хумчев това е практика и в други европейски страни.

Две партии предлагат гаранционен фонд в туризма

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Продължаваме промяната

И "Демократична България", и "Има такъв народ" предлагат да се създаде гаранционен фонд, който да се задейства в кризисни ситуации като тази с пандемията, при която големи суми за предплатени ваканции и екскурзии останаха блокирани заради невъзможността на затворените туроператори и хотели да ги върнат на клиентите им.


Според "Демократична България" този фонд трябва да е на принципа на този в автомобилния сектор, отколкото като държавна гаранция. За "Има такъв народ" на какъв принцип да е трябва да се обсъди с бранша, като може да е чрез банкова гаранция или чрез процент от приходите на компаниите.


За разлика от обединението обаче "Има такъв народ" подкрепя да продължи подкрепата от 35 евро на турист, пристигнал в България с чартър, които се изплащат на туроператорите. От БСП предложиха дори помощта да продължи и догодина, като обаче отпадне ограничението, въведено с решение на предходното Народно събрание, помощта да е валидна само ако превозвачът е българска авиокомпания.

"Има такъв народ" предлага туризмът да се рекламира по сегменти

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Дневник

Представителите на "Има такъв народ" предлагат туризмът в България да се раздели по сегменти - морски, планински, СПА и т. н., и на тази база да се гради маркетингова и рекламна стратегия, а също и финансирането да е на този принцип.


Трябва да утвърдим вдъхновяващ брандинг, допълнен с отделните видове туризъм. Ако играем на дребно и всеки един обект търси начин да излезе наяве, няма как да стане, коментира Ивайло Кожухаров.


Партията на Трифонов предлага още опростяване на визовите процеси чрез ускорена дигитализация.


Наясно сме с всички възможност и невъзможности като страна от ЕС, но дигитализиарнето ще спести доста такси и ще скъси времето за издаване на визи", обясни Ивайло Кожухаров.


Ивайло Кожухаров,

"Има такъв народ"


Той обяви от името на партията и че трябва да се сложи край на "порочните и корупционни практики" за разпределение на парите за реклама. Според него с предлагана реорганизация ще се постигне този ефект. Посочи и че трябва да престане участието на България "по инерция" на туристическите изложения, тоест да се ходи всяка година на едни и същи, и освен това призова да се модернизират щандовете, с които България се представя на тях. Същото важи и за инерционната практика страната да се рекламира с туризма чрез клипове по утвърдени телевизионни канали.


"Това, че някога е вървяла реклама по Би Би Си, не означава че и в момента ще върви. Трябва активна дигитална стратегия", подчерта той.


Обяви и че чрез различни мерки трябва да се повиши атрактивността на бранша като място за работа. Даде пример с това, че във Великобритания не е срамно да си сервитьор, след като си навършил 50 години.

Развитие на веломаршрути и на къмпинг туризма предлага "Демократична България"

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение"

© Дневник

Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение"

Експертите на "Демократична България" предлагат още да се развие велотуризмът в България. Михаил Михов напомни, че по цялото горно течение на Дунав има добре разработени и ползвани маршрути за разлика от България. В плана той предлага да се включи и цялата западна и южна граница на България, които са продължение на европейския веломаршрут 13.


Обединението предлага още да се стимулира развитието на къмпинги, като това включва и да не се изисква от собствениците на кемпери над 3.5 т да купуват винетка на границата и да въвеждат маршрути за всеки ден като тировете.


Според формацията е важно и да се прекатегоризират хижите.

"Демократична България" предлага плажовете да не се дават на концесия

Преговорите за кабинет: партиите се договориха за електронни визи, веломаршрути и гаранционен фонд в туризма

© Дневник

"Демократична България" предлага да се напише нова стратегия за туризма, като в нея се включи развитието на всички региони. Според обединението България трябва да успее да връща чуждите туристи отново, но не чрез евтин алкохол, а чрез преживявания, обвързани с устойчивото развитие на сектора, което означава опазване на околната среда.


Напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи, обяви Виолета Донева. В програмата на обединението не се предвижда да има концесии на плажовете и разрешаването на временни постройки по плажовете, като не бе дадена алтернатива как да се поддържат плажовете.


Освен това се предлага капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните. Бе даден пример, че леглата в Банско надхвърлят два пъти капацитета на ски зоната, а тези в Слънчев бряг са няколко пъти над капацитета на плажовете. Не се казва какво да се прави със завареното положение.


"Демократична България" предлага още и спешни мерки заради пандемията, с които да се осигурят енергийни помощи заради поскъпването на тока и запазване на ДДС на 9% в сектора до края на пандемията.

Преговорите води Кирил Петков

Преговорите ще води съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, като от формацията ще участват още Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Теодора Жилкова, Борис Борисов.


От "Демократична България" по темата идеите на обединението ще представят Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева и Михаил Михов.


От БСП е заявено участието на Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Атанас Маджарски и Петя Цанкова, а от "Има такъв народ" са Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева, Диан Желязков, Красимир Димитров и Златомира Карагеоргиева.

Започват разговорите по проблемите на туризма

скрийншот

© Дневник

скрийншот

Днес е предпоследният ден от преговорите между спечелилите изборите "Продължаваме промяната" и представители на "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП по приоритетите на бъдещото правителство. "Дневник" следи на живо предложенията на отделните политически сили в сектора на туризма - един от най-засегнатите от пандемията. Засега няма индикации дали ще се запази съществуващото от няколко години ресорно министерство, от работата на което браншът не е доволен от самото му създаване независимо кой е начело.


Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Ще видим какво ще излезе, но като гледам "експертността", ми се струва, че реалността ще е далеч от "А-отбор".
  Надявам се да не съм прав и добрите намерения да се осъществят професионално и в полза на бизнеса

 2. 2 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  Тия хора не се ли умориха вече ?
  Отметнаха работа за поне 4 мандата.
  Крайно време е да отпразнуват успешното управление и отпочинат за 4-5 години.

 3. 3 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  "Демократична България" предлага плажовете да не се дават на концесия

  Очевидно, държавата ще трябва да се грижи за тях, тогава.
  'Дясна' партия да предлага подобна идея е наистина покъртително.

  Какво да очакваме още - по-високи данъци, национализация ?

 4. 4 Профил на Данчо
  Данчо
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Плажовете трябва да се отдават на концесия за да има поддръжка, заведения, удобства, вип зона, обслужване.
  Не искам пусти плажове без обслужване.

 5. 5 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Стига с това ляво и дясно, в България тези неща не работят. Добре е плажовете да минат към общините, като те в никакъв случай не трябва да могат да преотдават на фирми каквото и да било свързано с управление на плажни ивици и прелижащи зони. Само така може българските плажове да станат едно хубаво място

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  "Демократична България" предлага плажовете да не се дават на концесия

  Аз предлагам плажовете да се дадат на общините и те да си ги стопанисват както намерят за добре и приходите да отиват в общините, а не в София.

  Местните някак си знаят кое е по-добре за тях, отколкото един чиновник или политик в София. Освен това ако объркат нещо, местните ще се сърдят само на себе си. Докато сега мрънкат против политика или бюрократа. :)

 7. 7 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#5] от "Niko Kostantinov":

  Изобщо не е добре.
  Инициативността, предприемачеството и желанието за риск при частния бизнес, никога не може да бъде приложено от коя да е държавна структура.
  Държава грижеща се за плажове означава пенсионерски плажове, със скромни и забавни опити да бъдат атрактивни за туристите.
  Всяко действие на държавни структури ще бъде критикувано от поне стотин гласовити съвестни граждани, с мощен рев за 'техните' данъци.
  За сметка на това, частникът изобщо не му пука от мнението на такива 'граждани' и може да експериментира бързо и адекватно на пазарните нужди/очаквания на туристите/.

 8. 8 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Демократична България" предлага плажовете да не се дават на концесияОчевидно, държавата ще трябва да се грижи за тях, тогава.'Дясна' партия да предлага подобна идея е наистина покъртително.Какво да очакваме още - по-високи данъци, национализация ?
  —цитат от коментар 3 на The Polite Moose


  Дясна партия - хаха ?!? Ти сериозно ли ? :) Особено ония зелените талибани дето официално гласуваха за резидента ... Ако ДеБъ бяха дясна партия дали щяха да водят преговори за съвместно коалиционно управление с БКП ?

 9. 9 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Плажовете трябва да се отдават на концесия за да има поддръжка, заведения, удобства, вип зона, обслужване. Не искам пусти плажове без обслужване.
  —цитат от коментар 4 на Данчо

  Точно така, чистенето на плажа след любителите на морето струва пари, пари струват и шезлонгите, чадърите и спасителите.
  Плажуващите ще искат и да пийнат студена бирка, да боцнат цацичка и пържени картофки, децата ще искат сладолед, кифлите - бело фрапе и пр. и пр.

 10. 10 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Любопитно

  "Демократична България" предлага плажовете да не се дават на концесия
  ?????????????????????????????????????????

  За да са възможни десантите с гумена лодка по всяко време на денонощието?

  ДБ: Време е да спечелим България
 11. 11 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Любопитно

  Напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи, обяви Виолета Донева.
  ____________________________________________________________

  И как ще привличаме туристи? С алабала не става!

  ДБ: Време е да спечелим България
 12. 12 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Любопитно

  Освен това се предлага капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните.
  _________________________________________________________

  Излишните хотели да бъдат събаряни за държавна сметка? Популизмът е обхванал ДБ!

  ДБ: Време е да спечелим България
 13. 13 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  Напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи, обяви Виолета Донева.____________________________________________________________ И как ще привличаме туристи? С алабала не става!
  —цитат от коментар 11 на Полковник Паликъщов


  Сами ще идват, като разберат, кой управлява.

  Нещо като сафари ще си правят.

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru":

  а, да те точно селските кметове с безкрайни врътки и номера съсипаха, каквото имат за съсипване, а сега и плажовете да им дадем да ги ошетат.

 15. 15 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#5] от "Niko Kostantinov":

  Едил Лапачев, примерно, би бил доволен - всички плажове от Резово до Приморско под негово командване !

 16. 16 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Въпреки, че принципно съм десен и съм за частно управление, при плажовете има нюанси.
  Те са изключително ограничени като количество.

  Голяма част от т.нар. "Вип" зони ми идват малко в повече. 200лв за разни оградени балдахини и палатки, които само мутри могат да си позволят.
  А като махнеш и зоните с чадъри, барове и тн, обикновената част от плажовете, която е малък %, е претъпкана.

  Може би, компромисен вариант би било, 50% от плажовете на концесия, 50% общински. И да се наблюдава как вървят нещата. Като се надяваме платени общинари да не саботират нарочно общинските плажове.
  Аз, като роден на морето, обичам традиционния плаж. Пясък, море, хавлия.
  И винаги съм предпочитал плажовете извън града. Друг е въпросът, че ги осраха и застроиха.

 17. 17 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#13] от "The Polite Moose":

  Това е блестяща идея, за пореден път - моя :)))

  На сафари хората гледат диви животни, тук ще могат да гледат диви политици.

  Естествено, отстрел няма да се позволява - само снимки.
  Но, може да се организират забавни игри
  - забавни чатове с правосъден министър, по повод едни пари
  - хвърляне на яйца по парламента
  - носене на ковчег
  - бесене на политическите врагове, символично представени чрез кукли
  - министър на МВР посочва 600 м пропаднала АМ
  - ролева игра - подписване на декларация с невярно съдържание
  - кръшно хоро на спечелил президентската роля
  - акустична версия на известни хитове в неформална обстановка

  .....

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#7] от "The Polite Moose":

  " Изобщо не е добре.
  Инициативността, предприемачеството и желанието за риск при частния бизнес, никога не може да бъде приложено от коя да е държавна структура."

  Бъркате заучени понятия от общата икономическа теория с мутренската реалност по нашето Черноморие, вие от съпорта на сараите ! Концесиите по нашето Черноморие нямат нищо общо с предприемчивост или инициативност, освен ако под тези понятия нямаме предвид как вместо подпорна стена се появява хотел, например ! Да, там виждаме голямо......хм......как да се изразя, " желание за риск" ! Толкова голямо, че и съда не може да го разколебае !

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru":

  Местните (покрай Морето) отдавна са доказали, че биха е.али майката на цялото крайбрежие за няколко лева повече.

 20. 20 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Преговарящите действат на принципа на Youtube знаменитостите. Занимават публиката със сложни, неизпълними, революционни и шокиращи идеи. Какво ако Земята се удари в Плутон или Извънземните вероятно вече са сред нас. Истинска промяна е неосъществима докато приемаме заповеди от чужди губернатори. Докато съдбата на България зависи от една комисия и едно посолство, всички преговори са нищожни и предизвикват усмивка у хората. Плажове, концесии... А хотелите, хотелите? Цели квартали построиха кредитните милионери.

 21. 21 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Коалицията между ДБ и комунягите на виденов ми се вижда стабилна! Щом е за крадене, защо да не се разберат?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 22. 22 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Освен това се предлага капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните._________________________________________________________Излишните хотели да бъдат събаряни за държавна сметка? Популизмът е обхванал ДБ!
  —цитат от коментар 12 на Полковник Паликъщов


  Това е мислено от хора, които не са ходили никога на море.
  Ако бяха ходили, щяха да знаят, че има туристи, които НЕ СТЪПВАТ НА ПЛАЖА.
  Спят цял ден, а цяла нощ са по дискотеките.
  И така е от пам ти века, още от соца и няма нищо общо с "алкохолния" туризъм.

 23. 23 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Отново демонстрация на нискобюджетна фентъзи сага.
  Държавата има няколко цели/предназначение
  - изграждане на инфраструктура
  - ред, сигурност, спазване на законите, контрол
  - равен старт и възможности за всички
  - изграждане на услуги, постигнати чрез локалния обществен договор. В нашия случай 'безплатно' здравеопазване, образование

  Т'ва, че някой е издигнал подпорна стена за 200-300 туриста с преспиване е повод за търсене на отговорност и наказание. Тоест, съдебната власт трябва да влезе в действие и тя влезе, както се вижда.

 24. 24 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#5] от "Niko Kostantinov":Едил Лапачев, примерно, би бил доволен - всички плажове от Резово до Приморско под негово командване !
  —цитат от коментар 15 на Тони КОСТОВ

  Лапчев е чудесен кмет, вземи се разходи до Царево да видиш какво уредено, чисто и уютно градче е Царево, ненапразно там все по-трудно се намират хубави квартири.

 25. 25 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#22:"Тангра"][/quote]

  В допълнение, има туристи, ходят на плаж от 8 до 10ч. Други от 10 до 14ч. Трети от 14 до 17ч. Четвърти от 8 до 12 или 12 до 17 и тн и тн и тн.
  Други не ходят на плаж.
  Защо да има връзка 1 към 1 легла- места на плажа!?
  Малоумно е, откъдето и да го погледнеш

 26. 26 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тангра":
  Аз, като роден на морето, обичам традиционния плаж. Пясък, море, хавлия.
  И винаги съм предпочитал плажовете извън града. Друг е въпросът, че ги осраха и застроиха.
  ----------------------
  Ами пич, такива като теб ги осраха, любители на дивото плажуване.
  Такива оставят след себе си тонове боклуци, които очакват кмета да им извози, за да могат догодина отново да осерат дивия плаж.
  Не казвам, че лично ти го правиш, изглеждаш възпитан човек, но такива сте единици.

 27. 27 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#24:"Toshko Afrikanski"][/quote]

  Доста празно ми се стори Царево, ходих преди 1-2 години за през деня един ден.

 28. 28 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1586 Весело

  [quote#24:"Toshko Afrikanski"]
  —цитат от коментар 27 на Тангра
  Доста празно ми се стори Царево, ходих преди 1-2 години за през деня един ден.[/quote]
  Ми празно е било, щото хората през деня са на плаж, а извън сезона мнозина ходят на работа.
  Миналото лято не можеше да хванеш ръка по заведенията, градчето беше фул.

 29. 29 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Изобщо не е добре.
  Инициативността, предприемачеството и желанието за риск при частния бизнес, никога не може да бъде приложено от коя да е държавна структура
  Лапчев бил лош
  _______________________________________
  Викате по-добре частния собственик Маргините, Доган и т. н.
  Борци срещу мафията😁. Май си нямате и на идея кой държи много от плажовете като концесионер

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Предложенията на ДБ са най-качествени.
  1. Новата стратегия за развитие на туризма би могла да разгледа отделните обекти в тяхната взаимозависимост.
  2. Премхване даването на плажовете на концесия би отменило каткотрайните интересчийски интереси, които водеха до разрушаване на природните дадености.
  3. Развитето на веломаршрути и къмпинги би разнообразило предлаганните услугии така би било възможно по-голямо привличане на туристи....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Дневник, тези алабализми са ни ясни.
  Кажете Кирил и Асен какво са правили вчера по нощите на Позитано 20 в централата на БСП.

 32. 32 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Изобщо не е добре.Инициативността, предприемачеството и желанието за риск при частния бизнес, никога не може да бъде приложено от коя да е държавна структураЛапчев бил лош_______________________________________Викате по-добре частния собственик Маргините, Доган и т. н.Борци срещу мафията😁. Май си нямате и на идея кой държи много от плажовете като концесионер
  —цитат от коментар 29 на Niko Kostantinov

  Ми земи ги ти бе, Нико, ти нали си честен?

 33. 33 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Предложенията на ДБ са най-качествени.1. Новата стратегия за развитие на туризма би могла да разгледа отделните обекти в тяхната взаимозависимост. 2. Премхване даването на плажовете на концесия би отменило каткотрайните интересчийски интереси, които водеха до разрушаване на природните дадености. 3. Развитето на веломаршрути и къмпинги би разнообразило предлаганните услугии така би било възможно по-голямо привличане на туристи....
  —цитат от коментар 30 на Храбър

  Ъхъм, особено първа точка, такъва мисла може да роди само некой харвардски мозък.
  Щом си я осмислил, би ли ни я обяснил на нас?

 34. 34 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1077 Весело

  ве ногу прозрачни тие преговори
  ногу публични открити
  за балъци
  “Точно в полунощ Киро и Асен отидоха на крака при Корнелия на "Позитано", озъртайки се като шумкари.
  Фотографите на ПИК обаче бдяха.
  Ето това е задкулисието - кълнат се, че всичко се случва на показ и пред камерите в молчето, но всъщност спазаряват министрите при кака си, по тъмна доба, в партизански стил.
  Истината е, че правителството се реди в централата на БСП от ченгета и розови комсомолци. Онова в мола е камуфлаж, легенда за промяната, сервирана на наивници.”

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#23] от "The Polite Moose":

  " Отново демонстрация на нискобюджетна фентъзи сага.
  Държавата има няколко цели/предназначение
  - изграждане на инфраструктура
  - ред, сигурност, спазване на законите, контрол
  - равен старт и възможности за всички
  - изграждане на услуги, постигнати чрез локалния обществен договор. В нашия случай 'безплатно' здравеопазване, образование"

  Нищо от пожелателните фрази няма общо с мутренската реалност по Бетономорието у нас ! Живеете в свят на самоилюзии, където на всеки квадратен метър от нашите курорти се е разположил мутробарокът ! А за подпорната стена - хотел - ами тя е символа на вашето управление, както и много други дерибейства навсякъде по места от феодалите на ГЕРБ и ДПС !

  Равен старт за всички ? 😂😂😂

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  За БСП знаем, те искат да се харчи, колкото може повече, но парите кой ще ги изкарва, не казват.

 37. 37 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  При тази минерална вода и СПА туризъм в БГ даже онези от Гълфа с роклите викат ,че в ''нефт'' газим -жадни ходим. В същото време от нашето бетоново лайноморие никой с пари не се интересува.

 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  На тая сбирка всички дават и раздават. Няма ли някой да тегли калема, ще имат ли приходите за това.
  Наддават като в предизборното време.

  Страшна теза на ДБ: един ограничен обществен ресурс (детските градини) да се разпределял не по жребий, а по 'административен път' и хоп проблема ще се реши, дефицита ще изчезне и недоволните също.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  я, киро почна да продава кайт в българия. дето всички кайтаджии търчат към гьокчето, лимнос и парос. тук само клечат да чакат вятър прецаканите.

  от пусто в празно

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  А пари за схемата, предлага ли от къде да се намерят?

 41. 41 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Тия преговори все повече не ми вдъхват доверие и си мисля, че и да има кабинет няма да доживее много. ДБ искат все нещо, ИТН не са много сигурни къде се намират, ПП тепърва се ориентират, а БСП...си е БСП, знаем си ги що за стока са.

 42. 42 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1271 Весело

  Кога ще се приемат тезисите на XV конгрес на БКП'тата от мола.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Мисля, че дебатите много почнаха да се разводняват. Абе, решавайте за важните неща, после останалото.

 44. 44 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Тези седянки щяха да са прекрасни, ако бяха проведени ПРЕДИ, а не след изборите. Дано поне инициативата на ПП се закрепи и за следващите местни и европейски (ако не и за поредните парламентарни) избори, да видим подобно обнародване на идеите на идейотите от политическите партии и формации, борещи се за доверието на избирателите. И дано избирателите, най-накрая, да станат злопаметни и да наказват всеки, който после отстъпи от прокламираните цели, с които е бил избран или просто се откаже от поста, за който се е преборил, измествайки други, възможно по-качествени хора.

 45. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Мисля, че дебатите много почнаха да се разводняват. Абе, решавайте за важните неща, после останалото.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  Те точно това и правят - а ние си правим изводите, кое е важното за тях и кое - не.

 46. 46 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  "Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата без да ви люти."
  Това е едно от посланията, които Кирил Петков като студент използвал в своя презентация на туризма на родината си.
  ========================================================

  А, от това, което ще видите под водата, наистина ще ви потекат сълзи.

 47. 47 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#37] от "log_on":

  България притежава 60% от горещите минерални извори в Европа, дотук идея за тяхното развитие не чух.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 48. 48 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Тези седянки щяха да са прекрасни, ако бяха проведени ПРЕДИ, а не след изборите. .
  —цитат от коментар 44 на ivanpopov


  Все още са прекрасни, защото се провеждат ПРЕДИ съставяне на правителството.
  Защото, ако започнат след това, ще продължат преди или след скорошни следващи избори.

 49. 49 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Дневник, тези алабализми са ни ясни.Кажете Кирил и Асен какво са правили вчера по нощите на Позитано 20 в централата на БСП.
  —цитат от коментар 31 на Stoyan Kostov


  Как какво, Далавераимпекс на среща с Техноимпекс.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 50. 50 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Предишната схема 60/40 нали не работеше, защо искат да се връща?

 51. 51 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1077 Весело

  я, киро почна да продава кайт в българия. дето всички кайтаджии търчат към гьокчето, лимнос и парос. тук само клечат да чакат вятър прецаканите. от пусто в празно
  —цитат от коментар 39 на karatista


  е па основен спонсор требе да задоволи!!
  туй е кайтаджията Чохаджиев къде беше замминистер на Трайчо
  и къде Бацко го изволни след 45 деня за далаверки )))
  същиот кой е първи по ред у списъка на КТБ с милионери - с осем милиона ))
  и кой участва с Велислав Величкоф у она фирмичка с компютрете за случаено разпределение на съдебните дела
  къде прокуротурата ги залови за далавери
  на същио Чохажиев лозенскио кмет Комитата му рЕди ся един имот да лапне
  фоопште ДБпрокоп МАФИЯ

 52. 52 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#37] от "log_on":България притежава 60% от горещите минерални извори в Европа, дотук идея за тяхното развитие не чух.
  —цитат от коментар 47 на proventuss


  Ами напрай сметка колко сме тъпи след като лично го чувам от кувейтчани и от другите емирати. Болни са на кучета и се чудят къде да се възстановяват санаториално. По случайност били в наши бази по БГ - по- популярните и реклами ни правят по Гълфа ,а ние тук се ослушваме за стинките на руснаци по морето. А санаториалното лечение и кефове е целогодишно. И колко пари могат да свалят само от чужденци...
  Пък и ние сме си болна нация ,та верно ''нефт'' газим - гладни и умряли вървим...

 53. 53 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  БСП предлага схемата 60/40 в туризма да се върне в предишния си вид!

  Как може, другари! Тази схема беше въведена от др. Борисов, а той е враг на Тутраканската селищна система!

 54. 54 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Кирил Петков привлякъл туристи със солеността на Черно море"
  Предлагам др. Петков да се превърне в рекламно лице на българския туризъм!

 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Весело

  До коментар [#46] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Е, не всички се гмуркат във Варненския залив.
  Иначе Кирил е прав, и добро сравнение е направил, тази соленост, уникална, за това и която и да е черноморска риба е с невероятни вкусови качества, се дължи на това, че е море тип почти езеро, и същевременно в него се вливат две огромни реки - Дунав и Днепър.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 56. 56 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  БСП предлага схемата 60/40 в туризма да се върне в предишния си вид

  по моделът Борисов? признайте си бе, не боли

  признайте си че сте лъжяи и измамници...

  .. докато не ви хванали.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 57. 57 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Високо качество, а с какъв персонал ?
  А с какви заплати ?
  А с какви ... собственици на заведения ?

  кратък
 58. 58 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  "Продължаваме промяната" залага на туризма с високо качество"

  Туризъм с високо качество предоставен от молдовци на 3 месечна виза работещи за 600лв?!?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Предложенията на ДБ са най-качествени.1. Новата стратегия за развитие на туризма би могла да разгледа отделните обекти в тяхната взаимозависимост. 2. Премхване даването на плажовете на концесия би отменило каткотрайните интересчийски интереси, които водеха до разрушаване на природните дадености. 3. Развитето на веломаршрути и къмпинги би разнообразило предлаганните услугии така би било възможно по-голямо привличане на туристи....
  —цитат от коментар 30 на Храбър


  По най-бързия начин да се разкарат всички "вело алеи" (изрисувани в средата на пешеходните алеи) в морската градина в Бургас, също и всякакви електро тротинетки и триколки.

  Това е парк за разходка, не писта!

 61. 61 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#47] от "proventuss":

  Горещите извори допринасят за глобалното затопляне.
  Да се зарият !

 62. 62 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тангра":Аз, като роден на морето, обичам традиционния плаж. Пясък, море, хавлия.И винаги съм предпочитал плажовете извън града. Друг е въпросът, че ги осраха и застроиха.----------------------Ами пич, такива като теб ги осраха, любители на дивото плажуване.Такива оставят след себе си тонове боклуци, които очакват кмета да им извози, за да могат догодина отново да осерат дивия плаж.Не казвам, че лично ти го правиш, изглеждаш възпитан човек, но такива сте единици.
  —цитат от коментар 26 на Toshko Afrikanski


  Ми, не!
  Откакто се помня има и е имало традиция хората от морските градове да ходят на плаж извън града за през деня. 30 минути с кола е пътят. И винаги е било чисто и приятно. Още от 60те и 70те години.
  Не говоря за палатки и биваци.

  Но когато окрадоха земята и заградиха плажовете с бариери, тогава стана все по-невъзможно това.
  Плажовете са на всички, по конституция.
  Не е готино мутрите да си ги присвояват.

 63. 63 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#13] от "The Polite Moose":Това е блестяща идея, за пореден път - моя :)))На сафари хората гледат диви животни, тук ще могат да гледат диви политици.Естествено, отстрел няма да се позволява - само снимки.Но, може да се организират забавни игри - забавни чатове с правосъден министър, по повод едни пари- хвърляне на яйца по парламента- носене на ковчег- бесене на политическите врагове, символично представени чрез кукли- министър на МВР посочва 600 м пропаднала АМ- ролева игра - подписване на декларация с невярно съдържание - кръшно хоро на спечелил президентската роля- акустична версия на известни хитове в неформална обстановка.....
  —цитат от коментар 17 на The Polite Moose


  Много яко :)))))))

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 64. 64 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Весело

  Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни.


  10 години да обикаляш, пак няма да видиш всичко.

 65. 65 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  "Демократична България" предлага плажовете да не се дават на концесия. Очевидно, държавата ще трябва да се грижи за тях, тогава. 'Дясна' партия да предлага подобна идея е наистина покъртително....
  —цитат от коментар 3 на The Polite Moose


  Противното е шезлонг + чадър за 20 лв., ресторанти, барове, и всякакви"временни" обекти на бетонни "възглавници". 66. 66 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Това е мислено от хора, които не са ходили никога на море.
  Ако бяха ходили, щяха да знаят, че има туристи, които НЕ СТЪПВАТ НА ПЛАЖА.
  Спят цял ден, а цяла нощ са по дискотеките.
  И така е от пам ти века, още от соца и няма нищо общо с "алкохолния" туризъм.
  —цитат от коментар 22 на Тангра


  Съжалявам, но ще те поправя. По време на соца (изобщо не съм носталгик) имаше норматив - на всеки летуващ в комплекса да му се осигуряват 8 кв.м. пясък (плаж). Точно по тази причина капацитетъ на Златни пясъци бе ограничен до 16 500 легла, на Слънчев бряг до 22 000-24000. В Златни пясъци последният хотел бе завършен през 1972г., а в Сл. бряг някъде около 1975077г. ако не бъркам

 67. 67 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  През 70-те години Испания направи голям бум в туризма благодарение на евтини вина (тип сангрия, обикновени и шампанизирани). Много ми се иска да се предлагат наливни вина и пелин, наистина на добри цени, за сметка на алкохолните напитки. Не че не можеш да се напиеш с вино и пелин, но е доста по - трудно.

 68. 68 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Polite Moose":

  в австралия няма сонцесии, даже покрай плажовете има безплатни газови барбекюта...и да не са пенсионерски плажове

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 69. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  "Кирил Петков привлякъл туристи със солеността на Черно море"Предлагам др. Петков да се превърне в рекламно лице на българския туризъм!
  —цитат от коментар 54 на balkantourist


  Привлякъл цели двама или трима! Тоя страда от мания да се хвали!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 70. 70 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Предложенията на ДБ са най-качествени.1. Новата стратегия за развитие на туризма би могла да разгледа отделните обекти в тяхната взаимозависимост.....
  —цитат от коментар 30 на Храбър

  ===
  Ох недей. Аз съм си от морето и много добре помня, когато в средата на 90 те започнаха да говорят за туризма, като за "стратеически отрасъл". др. Костов пое властта и почна да претворява решенията в дела. За две-три години Зл. Пясъци стана неузнаваем. Малките, скрити в гората хотелчета западнаха и на техно място се появиха бетонните блокове на първа линия.

  Тааа.. викам да не рискуваме с нови стратегии, особено такива дето идват от наследниците на Костов.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 71. 71 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 373 Неутрално

  ,,20 души от Канда изхарчили, колкото 100 англичани”.
  Този вече започва да губи приличие и на моменти говори откровени глупости. На всяко издание на преговорите говори за “Харвард”, а всъщност е прекарал там по-малко от година. Според мен трябваше да се започне със закона за бюджета, като от него ще стане ясно какво от всичко ще започне да се изпълнява. 90% от разговорите са изключително абстрактни, други изискващи конституционно мнозинство, а трети продължителен период, надхвърлящ 4 годишен мандат

 72. 72 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Polite Moose":

  от 2017та не са десни, но трябва да се чете и да се наблюдава.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 73. 73 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#68] от "sarunka":

  Австралия е цял континент с 4-5 пъти повече население и над трилион долара БВП. Всяка жаба требе си знае гьола. Ако ти дам пример със САЩ как искат да си назначат за банков регулатор откровена комунистка (лично предложение на байдън) и как приемат прокурорски наредби които да не преследват, влизане със взлом, продажба на наркотици и прочие(има го в Ютюб, Тед Круз ги разката). Аджеба требе ли да скачаме от мосто, щото някой луд с пари скочил ?

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 74. 74 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 725 Весело

  ""Продължаваме промяната" смята, че България да се превърне в предпочитана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнообразни услуги."

  Иронията е че именно Хазарта сега от ПП, преди години хулеше Валери Симеонов, затова че се опита да намали пиянскитя изпълнения на любимия слънчак -място символ с евтиния туризм на колограм- като спре смазващият шум до ранни зори.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 75. 75 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 725 Весело

  През 70-те години Испания направи голям бум в туризма благодарение на евтини вина (тип сангрия, обикновени и шампанизирани). Много ми се иска да се предлагат наливни вина и пелин, наистина на добри цени, за сметка на алкохолните напитки. Не че не можеш да се напиеш с вино и пелин, но е доста по - трудно.
  —цитат от коментар 67 на pontius_glarus


  С днешната глобализация можеш дори от Кауфланд да си купиш евтино вино от другият край на света.

  Файда от износ на евтини продукти вече няма. Само и единствено с висококачествени такива.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 76. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Преговорите за кабинет:
  Кирил Петков привлякъл туристи
  със солеността на Черно море"

  Небивали фейк нюз.

  Нема вменяем турист тръгнал за да му излезе солено!
  Освен това, за беда, световните Океани са по-солени от Черното.
  Да не говорим за солено Мъртво море.
  Там жив турист (въпреки усилията) не може потъна.

  Черно море се радва на пасторална затвореност.
  Никакъв Океан в околната среда.

  Могъщи сладководни реки като Дунав, Днепър, Дон и Волга
  разреждат солта (евентуална).
  Допринасят с калта... наноси всъщност.
  От околни среди за планктон във вода.

  Обкръжението на море т.нар. Черно доставя и
  зелени лодки платноходки туристическа атракция.

  Естествено ударение (фокус) за промоциите

 77. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защо бе дерибейчо?
  Защо бира оскъпена с ненужно електрическо охлаждане?

  Бирата е естествено газирана и при отваряне
  се дегазира естествено и сама охлажда.

  До коментар [#9] от "Toshko Afrikanski":

  Плажуващите ще искат и да пийнат студена бирка,

  да боцнат цацичка и пържени картофки, децата ще искат сладолед, кифлите - бело фрапе и пр. и пр.

 78. 79 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Разстроено

  "Продължаваме промяната" залага на туризма с високо качество"

  А дано, ама надали... Доста трудно ще е да се промени един бизнес модел зад който вече стоят конкретни хора със собственост и интереси. Няма да е лесно и с кадрите, които дори за не дотам качествен туризъм не достигат. Да не говорим за утвърдения образ на България сред туристите, които търсят у нас предимно слободия и беззаконие. Това с облекчаването на визите (за тези, които въобще имат нужда от визи) няма да помогне да привлечем повече клиенти за "туризъм с високо качество".

 79. 80 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни.10 години да обикаляш, пак няма да видиш всичко.
  —цитат от коментар 64 на The Polite Moose


  Не ме учудва тази идиотия на К.Петков. Той явно не познава добре България, не говори правилно езика ни, манталитетът му е на нахален кариерист...

 80. 81 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Хахах, така става като хипари застават начело на държавата. Тотал щета!

 81. 82 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Спасени сме! ДееБъ и другите БСП-та се договориха за веломаршрутите!

 82. 83 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "да се насърчи браншът доброволно да се сертифицира, да бъдат декриминализирани дейностите по посрещане на собствените туристи с нелиценцзиран транспорт" много интересно предложения, като се има в предвид че 60% от хотелите се притежават от групи със съмнително минало. Е долу корупцията, да живее корупцията!

 83. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#79] от "plamen_b":

  " А дано, ама надали... Доста трудно ще е да се промени един бизнес модел зад който вече стоят конкретни хора със собственост и интереси. Няма да е лесно и с кадрите, които дори за не дотам качествен туризъм не достигат. Да не говорим за утвърдения образ на България сред туристите, които търсят у нас предимно слободия и беззаконие. Това с облекчаването на визите (за тези, които въобще имат нужда от визи) няма да помогне да привлечем повече клиенти за "туризъм с високо качество".

  .....да не говорим и за вече излятия бетон дотук, който ни обрича да си останем евтина алкохолна дестинация, където туризмът се върти все около баровете и леките каки, а масовия турист отвън е в ниския, понякога и средния, сегмент като платежоспособност, за интелект и култура няма даже и нужда да повдигаме въпроса......

 84. 85 Профил на C B
  C B
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кирил Петков говори пак пълни глупости. Сълзите са точно толкова солени колкото другите телесни течности, 1%. Солеността на водата в Черно море, от друга страна, варира но е 1,6% до 2,3%. Този човек се оказва също толкова неграмотен като онзи от Банкя, само е по-симпатичен - засега!

 85. 86 Профил на Bogidar Danailov
  Bogidar Danailov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#14] от "karatista":

  Има ли още на плажовете какво още да се ошашави.То от капанчета място за печене няма,или с резилите на каваците,дюни се заравняват,златистия пясък се превърна в сребрист баш в средата на Каваците.Трябват концесионери но не нагли-нери

 86. 87 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  4/5 от тия мерки са абсурдни.

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Весело

  "За рекламата на туризма от формацията смятат, че трябва да има акценти, а не да се предлага всичко."

  "Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни"

  Само дето се получава леко противоречие между двете изречения.

 89. 90 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  "каза и за свои познати от Канада, които са дошли в България и 20 души са похарчили "колкото 100 англичанина", но са избирали по-различни забавления като например да карат кайт сърф на Корал, а не са отишли в Слънчев бряг."

  Да ама те са дошли защото са му познати първо. И второ, важно е не само кой колко харчи, а колко такива може да поеме инфраструктурата. Тия 20 души и 200 да са, и 2000 да са, като се сравнят с десетките милиони човеколеглохранодни в големите курорти, то приказките му звучат като поредната манипулация да си пробута палаткаджийството, бидейки от тая секта. А и точно България и Корал едва ли са конкурентни дестинации за кайт сърф, че да се наврат точно там. Алабализми с една дума.

 90. 91 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  ДБ са опасни и вредни за България с идеологическата си вманиаченост. Какво колоездене по Дунав? Това, че имало в горното течение как води до извода, че и долното е подходящо? Що за идиотизъм? България има идеални условия за колоездене около планините - Стара планина, Пирин, Рила, Родопи, Черноморието и пр., той се сетил за полетата с царевица, за комарите и змиярниците по Дунав с мизерните западнали градове и села. Това не ти е Австрия и Германия със замъците бе, уйо!
  После, къде ще ги навреш тия къмпинги? Сред дивата природа ли? Или ще отделиш от късата ни брегова ивица за да натресеш наркомани и клошари, вместо заможни туристи? Защото се съмнявам, че от квадратен км. къминги ще генерираш повече пари от същата площ хотели.

 91. 92 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#70] от "clarkv622":

  Лъжеш! Голямото строителство започна през 2003г., почти 30 големи хотела (някои от тях с ваканционни апартаменти) едновременно.

 92. 93 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  ДБ са опасни и вредни за България с идеологическата си вманиаченост. Какво колоездене по Дунав? Това, че имало в горното течение как води до извода, че и долното е подходящо? Що за идиотизъм? ......
  После, къде ще ги навреш тия къмпинги? Сред дивата природа ли? Или ще отделиш от късата ни брегова ивица за да натресеш наркомани и клошари, вместо заможни туристи?....
  —цитат от коментар 91 на ldt32646647


  1. По цялото протежение на реката в Германия има велоалея, и организирани групи се движат по нея. Инвестицията ще се ползва и от местни хора, но със сигурност ще привлече и други..
  2. по-добре е да има къмпинги, които да обхващат екотуристите, отколкото те сами да скитат, и да оси.ат всичко, без и 1 лв да оставят. Не си мисли, че един добре оборудван къмпинг ще е безплатен! А и навлеците няма да имат право да се оплакват, че свободното къмпингуване било забранено.

 93. 94 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#93] от "pontius_glarus":

  Шопите "еколози" не одобряват платените къмпинги. Предпочитат цял месец да живеят в палатки на Кара дере, или на Арапя, без лев да оставят, но да задължават общините да им чистят мръсотиите.

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 96 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 671 Весело

  Корни, бий тревога! ДеБъ по левичарство бият БСП.

 96. 97 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Кирил Петков говори пак пълни глупости. Сълзите са точно толкова солени колкото другите телесни течности, 1%. Солеността на водата в Черно море, от друга страна, варира но е 1,6% до 2,3%. Този човек се оказва също толкова неграмотен като онзи от Банкя, само е по-симпатичен - засега!
  —цитат от коментар 85 на C B


  "Онзи" от Банкя има достатъчно умни съветници, и е достатъчно умен за да ги следва.
  Докато "този нито има умни съветници, нито акъл да ги следва.
  Очаквам "гръм и трясък".
  За сега сме на "приказки и плясък".

 97. 98 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#47] от "proventuss":Горещите извори допринасят за глобалното затопляне.Да се зарият !
  —цитат от коментар 61 на yzc341083545


  Зелени еколози на смени около изворите и да духат, докато изстине.

 98. 99 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#73] от "Deadpudding":

  ми не знам, но определено плажовете в сидни са по-готини от тези на черноморието. а там няма концесии.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK