На живо

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

© Скрийншот/Фейсбук/Продължаваме промянатаКоалиционно правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" ще има. Изцяло в такъв дух бяха проведени разговорите в панел "Труд и социални грижи". Най-силно това си пролича от разбирателството между политическите сили ключовите действия по пенсионната реформа, помощите за млади семейства и грижата за хора с увреждания, да бъдат обсъждани по-обстойно в следващите 6 месеца.


Въпреки ненавлизането в дълбочина по тези основни параметри, присъстващите се обединиха около 50 точки. Сред най-важните от тях е борбата със сивата икономика и плащанията на ръка извън официалната заплата. Предстои да бъде проведена информационна кампания сред обществото, след което ще започнат проверки на НАП и Инспекцията по труда.


Асен Василев пое ангажимент след преизчислението от 25 декември пенсиите да не са по-ниски от това, което получават хората сега, включвайки и добавката от 120 лева. Това би означавало минималната пенсия да стигне 420 лева, макар последният парламент да прие увеличението ѝ до 370.
Друг общ приоритет е осигуряването на детски градини и ясли за всички деца, като предложенията на политическите сили за реализацията на тази цел бяха различни, а от БСП настояваха те да са безплатни.


БСП започна първа изложението си по време на продължилия над 4 часа дебат, като един от представителите на партията бе бившият социален министър Емилия Масларова. Наскоро прокуратурата се отказа от делото срещу нея, започнало през 2010 г. за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, свързани с ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора.


Мика Зайкова прекъсна представянето на приоритетите на БСП с думите, че за тях на страната е нужен бюджетът на САЩ. Въпреки началния анонс на Георги Гьоков разговорът да не прилича на наддаване, то подобни моменти не отсъстваха, а социалистите не пропускаха всеки удобен случай да заявят от колко време настояват за определени политики. От "Има такъв народ" пък повтаряха колко са подготвени, докато Асен Василев играеше по-скоро ролята на арбитър.


Политическите сили намериха допирни точки в продължаване на COVID мерките, увеличаване на максималния осигурителен доход (който ще е обвързан с коефициент към средната заплата), увеличаване на минималната заплата (тя ще е процент от средната за предишната година), минимална добавка за нощен труд, регламентиране на дистанционната работа в кодекса на труда, ревизия и постоянен контрол на качеството и ефективността на социални услуги, действия за намаляване на оставянето на деца в институции, по-строг контрол на отпускането на социални помощи.


За разлика от други панели, тук никой не определи процентна съвместимост на предложенията, но цялостното впечатление бе, че общ език може да бъде намерен. Част от обсъжданите точки ще бъдат прехвърлени към групите за финанси и здравеопазване.

И политиките за хора с увреждания останаха за допълнителни обсъждания

Присъстващите решиха политиките за хората с увреждания да се анализират през следващите шест месеца, като единствената мярка, около която имаше временно обединение бе в бюджета за 2022 г. да бъде заложена Агенция за хората с увреждания. В този момент се включи Емилия Масларова от БСП, която се изказа против. Твърдо "за" създаването на агенцията беше Теодора Пенева от "Има такъв народ". Тя се обоснова с промени в Закона за личната помощ, които ще изискат допълнителни бройки за администрация. Влизайки в ролята на арбитър Асен Василев предложи в бюджета да бъде предвиден резерв за създаването на такава агенция.


Въвеждането на мерки за облекчение на работодателите за наемане на хора с увреждания обедини политическите сили.

Асен Василев и представителите на БСП влязоха в противоречие и за максималния осигурителен доход. Според социалистите той трябва дори в някакъв момент да отпадне, с което съпредседателят на "Продължаваме промяната" не се съгласи.


След диалог бе записано максималният осигурителен доход да бъде обвързан с коефициент към средната работна заплата, като дебатът ще продължи и утре на панел "Финанси".

Преговарящите политически сили ще коментират пенсиите през следващите 6 месеца

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

© Скрийншот/Фейсбук/Продължаваме промяната


Асен Василев смята, че пенсиите трябва да се изчисляват индивидуално, а не през общ коефициент. По негово предложение бе записано, че след преизчислението, гласувано от 46-ото Народно събрание и влизащо в сила от 1 януари 2022 г., няма да има хора, които да получават по-ниски пенсии от настоящите (в които е включена добавка от 120 лева). Това би означавало минималната пенсия да стане 420 лева, след като вече бе повишена на 370.


Георги Гьоков настоява, че преизчислението трябва да е със средноосигурителния доход от 2018 г., но Василев му отговори, че това ще изкриви пенсионната система.


Мика Зайкова поиска да бъде предвидена актуализация на пенсиите на всеки 5 години.


И по тази точка не се взе окончателно решение, а бе прието, че през следващите 6 месеца ще се прави анализ за справедлива индексация и актуализация на пенсиите. Ще се прави и пълен анализ на пенсионната система.

Политиките за семейства с деца ще бъдат дискутирани в следващите три месеца

Асен Василев пресече нагласите на БСП политиките за семействата с деца да бъдат уточнени по време на днешната среща. Той заяви, че бюджетът за следващата година чука на вратата и така или иначе няма как сериозни промени да бъдат заложени в него.


Василев поиска и по-обширен анализ предимно на предложенията на БСП, които изискват голям финансов ресурс.


Политическите сили се разбраха да приоритизират обсъждането на този сегмент през следващите три месеца.

Политическите сили не са единни по какъв начин да бъде осигурен приемът на всички деца в градини и ясли.


БСП настоява те да са безплатни.


Асен Василев посочи, че пари за строеж на сгради са осигурени, но не се използват.


"Демократична България" иска по-бързи решения – ваучерна система за неприети деца, улесняване на възможността на откриване на детски години в заводи за работещите там, както и узаконяване на родителските кооперативи.


В крайна сметка всички мерките на обединението бяха приети като краткосрочни, а строежът на нови сгради като дългосрочна, но без да се концентрира изцяло в София.

Ива Руйчева от "Продължаваме промяната" коментира, че между политическите сили има много допирни точки във вижданията им за социалните политики.


Асен Василев каза, че социални помощи не трябва да се дават на трудоспособни. Поиска големи глоби и криминализиране на доплащане на ръка на заплати над официалните. Те да важат за работодатели, служители и счетоводители.


След изложението на бившия финансов министър присъстващите излязоха в кратка почивка, преди да започнат дебатите по направените предложения.

"Демократична България" предлага премахване на ТЕЛК

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

© Юлия Лазарова


Системата за ТЕЛК да бъде премахната, а на нейно място да се въведе международна система за функциониране на човека, предложи "Демократична България" чрез Елисавета Белобрадова.


Формацията поиска и изготвяне на пътна карта за уязвимите групи и съответните социални услуги. Работодателите пък да бъдат насърчавани да наемат хора с увреждания чрез поемане на част от осигуровките, както и да водят курсове по преквалификация.


Кристина Петкова заяви, че трябва ускорено да се изграждат детски градини и ясли, а предложението на БСП те да са безплатни определи като романтично. Добави, че не трябва да има система за кандидатстване в тях, а децата да бъдат приемани административно.


Владислав Панев допълни, че здравноосигурителните права трябва да зависят от реалния принос на хората към системата. Смята за позитивно предложението на "Има такъв народ" за повишаване на дела на втория стълб.

"Има такъв народ" си поставя за цел да се намали изоставянето на деца в институции, като предлага това да се случва за период до 2 години, а детето да се върне в семейството, след като бъде разрешен проблемът.


Цветан Предов поиска създаване на регистър за насилници и педофили. Теодора Пенева го допълни с искане за създаване на държавна агенция за хора с увреждания

"Има такъв народ" поиска минималната заплата да е 50% от средната

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

© Дневник


Мика Зайкова заяви, че "Има такъв народ" иска минималната заплата да е 50% от средната. Тя предлага да се извърши цялостен анализ на пенсионната система и промяна на категориите на труд, а в средносрочен план минималната пенсия да приближи издръжката за живот. Максималният осигурителен доход пък трябва да расте.


Бившият депутат смята, че частните фондове трябва да получат възможност да управляват по-рисково половината от средствата в индивидуалните партиди с цел по-висока доходност.


Според партията има нужда от спешно преразглеждане бюджета за делегирани държавни дейности, без да се ощетяват работниците. От партията на Слави Трифонов предлагат премахване на ТЕЛК решение като достъп до лична помощ, както и повишаването на минимума й от 12 на 15 ч., увеличаване на ставката от 1.2 до 1.4.

Теодора Пенева поиска приемане на официална дефиниция за енергийна бедност.


За семействата с деца до 7 години партията предлага разсрочена помощ от 24 минимални работни заплати разпределена поравно в рамките на 7 г., а тази за по-големите деца да е за всички записани в училище.

Според Мика Зайкова за социалните предложения на БСП е нужен бюджетът на САЩ

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

© Юлия Лазарова


БСП започна да представя предложенията си за пенсиите, основното от които е във формулата за изчисление да бъде заложен средноосигурителният доход за 2018 г.


Георги Гьоков и Емилия Масларова бяха прекъснати от Мика Зайкова, която в свой стил заяви:


"Извинете, но става въпрос за бюджета на Съединените щати ли?"


Водещият формата Асен Василев все пак поиска да чуе всичките предложения преди последващи обсъждания, а на финала обобщи, че за тях ще трябват 10 млрд. лева на година.

БСП поиска безплатни ясли и детски градини

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

© Скрийншот/Фейсбук/Продължаваме промяната


Георги Гьоков от БСП изрази опасение дискусията да не се превърне в наддаване. Добави, че ако до края на годината не бъде приет бюджет за 2022 г., с който да бъдат обезпечени политиките, присъстващите си губят времето.


След това предложи въвеждане на семейно подоходно облагане, целева подкрепа за семейства с ниски доходи, месечна субсидия от 200 кВтч електроенергия до края на март за отоплителния сезон за енергийно бедни. Поиска да има възможност за разсрочено плащане на енергийните сметки и осигуряване на дърва за огрев.


Сред другите начални акценти в исканията на социалистите са безплатни лекарства за всички деца до 14 години, безплатни детски градини и ясли, диференцирани намалени ставки на ДДС.


За работещите БСП предвижда еднократна помощ от една минимална работна за самостоятелно наетите в области с ограничителни мерки, както и на родители, останали да гледат децата си вкъщи.


БСП иска и удължаване добавката от 120 лв. на пенсионерите до края на извънредното епидемично положение.


За младите семейства се предвижда 500 лв. за първо дете, 1000 лв. за второ и 1500 за трето, както и безплатни ин витро процедури.

"Насърчаваме модела на три деца в България", каза Гьоков
.
Еднократна помощ от 10 минимални работни заплати за майки студентки, както и за второ и трето дете на работещи, осигурявали се през последните 24 месеца, предлагат социалистите.


БСП иска и еднократна помощ от 300 лева за всички деца от 1 до 4 клас, а за тези от 1 до 12 клас безплатни учебници.


Като ключово предложение определи данъчно облекчение за работещи родители - необлагаем минимум от 500 лева за дете.


Нулев данък на доходите от труд на хората до 26 години предлагат също от БСП.

От името на най-голямата група в бъдещия парламент участват Асен Василев, Ива Руйчева и Андрей Гюров.


Представители на БСП в този разговор за социалните политики са бившият социален министър Емилия Масларова, Георги Гьоков, Десислава Петрова, Таня Георгиева и Катя Георгиева.


"Има такъв народ" е изпратил доайенът в 45-ото и 46-ото Народно събрание Мика Зайкова, която не попадна в следващия парламент, както и Теодора Пенева, Цветан Предов.


"Демократична България" е представена от един от водачите на листите в София - Елисавета Белобрадова, съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев, Стоян Михайлов и Кристина Петкова.

Преговорите за кабинет: социалният панел донесе силни заявки за правителство и борба със сивата икономика

© Надежда Чипева, 15min.lt


Четвъртият ден на преговорите за приоритетите в управленската програма на евентуално коалиционно правителство започва с темите "Труд и социални грижи" и "Туризъм".


Водещ на панела за социалните политики е съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Разговорите се излъчват директно в интернет, а регламентът включва:

  • кратко представяне на излъчените от партиите експерти
  • експозе на всяка от формациите за ключовите политики в сектора
  • формулиране на мерките и определяне на степента на съгласие по тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK