"Играеше си с детска книжка". Как се гласува в мобилна избирателна секция

Според сигналите, подадени в МВР, по този начин избирателите се държат в зависимост, тъй като са наблюдавани от мобилната секционна комисия, докато гласуват.

© Надежда Чипева, Капитал

Според сигналите, подадени в МВР, по този начин избирателите се държат в зависимост, тъй като са наблюдавани от мобилната секционна комисия, докато гласуват.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Гледаше ме и се усмихваше, играеше си с детска книжка за баня - знаете ги, онези гументите илюстрации, с които се забавляват децата във ваната. Беше около 50-годишна, лежеше на легло, беше много спокойна и приветлива. Не разбираше нищо. Роднините ѝ гласуваха вместо нея, вотът ѝ е отчетен".


Думите принадлежат на Теодора Върбанова, член на Подвижна секционна избирателна комисия №6 в Сърница.
В телефонния разговор гласът на Теодора трепери. "Не искам да казвам каква беше тази жена, не искам да я определям, но предполагам вие се сещате. Роднините ѝ гласуват от нейно име, нали ме разбирате? Ние [членовете на комисията] излизаме от стаята, за да има тайна на вота", продължава Теодора.


Освен 50-годишната жена, която описва Върбанова, в подвижна секция №6 има още поне 20 души. "Някои бяха слепи, някои глухи, някои не разбираха какво им се случва - гледат в точка, нали разбиратре", продължава Теодора. И повтаря непрестанно: нали разбиратре, гласът им е отчетен, те гласуват.


В подвижна секция №6 на изборите на 14 ноември в Сърница са вписани 147 трудно подвижни избиратели. Гласували са 146 души. От тях 143 са подкрепили Движението за права и свободи (ДПС).


По думите на Върбанова, която е влязла във всеки дом на хората, подали заявление за гласуване от вкъщи, в тази секция, в която е работила, "всички гласове са напълно реални".


"Събух се пред 101 къщи, откъснах стотици бюлетини и за двата вида избори. Имаше всякакви хора - трудно подвижни, или пък възрастни, наистина всякакви", каза Върбанова.


Къде е проблемът


Уточнението си Теодора прави след редица въпроси, свързани с процеса по гласуване в мобилна урна.


Темата стана актуална след разследване на "Свободна Европа" за област Разград, публикувано преди 14 ноември, базирано на достъпни данни от протоколите от изборите за парламент през април и юли тази година.


То разкри, че в разградския район сякаш е имало бум на болести, предизвикващи трайна неподвижност. Именно на такива диагнози се позовават над 2500 души от различни общини в областта преди изборите на 11 юли.


Тогава те са поискали властите да им осигурят подвижни избирателни урни, за да гласуват от вкъщи.


Полицията в Разград по-късно е установила, че сред тях има хора, които "дори не знаят, че са подали заявления за гласуване от дома си".


В мобилните избирателни урни се гласува с хартиени бюлетини, а не с машини, както в по-голямата част от секциите, в които избирателят отива лично, за да подаде вота си.


Едно от обясненията за този начин на гласуване е в това, че някои избиратели са неграмотни и за тях е много трудно да гласуват на електронните устройства. Така осигуряването на мобилна урна, дори и да е на ръба на закона, дава възможност на тези избиратели да упражнят правото си на глас.


Друго обяснение гласи, че това е "схема". Според сигналите, подадени в МВР, по този начин избирателите се държат в зависимост, тъй като са наблюдавани от мобилната секционна комисия, докато гласуват.


Анализ на резултатите в мобилните секции в Разградско показва, че над 90% от гласувалите в тях са подкрепили ДПС. Резултатът на движението за областта е малко над 45%. Т.е. партията получава двойно повече в мобилните урни и "схемата в Разград" очевидно е полезна за ДПС.


Контролът върху автентичността на медицинската документация, с която се заявява искане за мобилна секция, е отговорност на кметовете. В Разградско повечето от тях са избрани от ДПС.


"Схема" в Сърница


След публикуването на разследването стана ясно, че в Пазарджик (където се намира и община Сърница) е възможно да стане същото. За това предупреди преди изборите на 14 ноември кандидат-депутатът Антоанета Цонева ("Демократична България") във фейсбук. Седмица преди вота тя публикува части от свой разговор с кандидата на ДПС за Пазарджик Йордан Цонев.


Според нейна публикация във фейсбук тя е предупредила Цонев, че в Пазарджишко е забелязала същата схема като в Разград и ще даде "отпор" срещу този начин за държане на избиратели в зависимост.


Проверка на "Свободна Европа" показа, че бумът на избиратели с "трайна неподвижност", които преимуществено гласуват за ДПС, е имало и в Сърница, и в Батак.


Освен гласуването "под строй" на изборите през пролетта и лятото в тези общини прави впечатление необяснимата скорост, при която огромен брой хора са обслужени от подвижната избирателна урна.


Такъв се оказа случаят със секция 13390006 (секция 6) на изборите през юли. Тогава тази секция е обслужила цели 198 души. 173 от тях са гласували за ДПС.


Голямата бройка гласуващи за твърде кратко време стана причина тази и още няколко мобилни секции в общините Сърница и Батак, област Пазарджик, да са обект на разследване от полицията.


Как избирателите намаляха


По стечение на обстоятелствата Теодора Върбанова е член на същата секция 6, само че няколко месеца по-късно - на вота през ноември.


"От формална гледна точка няма нарушение", казва тя. "Наистина минахме през всички къщи. Откъсвахме бюлетини, подпечатвахме ги, събувахме се и влизахме, гласуването върви бързо, населеното място е малко", обяснява тя.


При сравняване на резултатите от трите избора за настоящата година обаче се вижда тенденция - избирателите в секциите са намалели за изборите през ноември. Специално в секция 6, сега те са с около 50 души по-малко, отколкото на вота през юли.


Същото показва проверка и на другите секции както в селата край Батак и Сърница, така и в тези в разградските общини Исперих и Кубрат.


В Кубрат за изборите през ноември са разкрити 10 подвижни избирателни секции, а в в Исперих са шест.


Преглед на гласуването в тях сочи сочи запазване на тенденцията - въпреки че общият брой гласоподаватели са намалели, те масово гласуват за ДПС.


"Станаха по-прецизни"


Такова е и наблюдението на шефа на ОД МВР Разград комисар Диян Минков. Той коментира пред "Свободна Европа", че разследванията, които са започнали в областта преди изборите, продължават.


"На последните избори обаче смятам, че е видимо - има спад в броя на трудно подвижните избиратели. Не знам как да си го обясня, но вероятно след нашите проверки, изземане на документи и прочие, са станали по-прецизни в подаването на документацията, удостоверяваща неподвижност", каза той.


Освен в Разград, разследванията на полицията продължават и в Пазарджик, Кърджали, Хасково и други градове на страната, където МВР установи сходни схеми, казаха от пресцентъра на МВР пред "Свободна Европа".


"Не го вярвам"


Като член на подвижна секционна комисия Теодора Върбанова не знае дали документацията на "трудно подвижните" избиратели е изрядна. Тя е проверена от кметовете, а секционните комисии трябва само да проведат гласуването. "Знам само, че наистина имаше хора, които не можеха да се движат, а искат да гласуват", казва Върбанова.


И добавя: "помня обаче и лицето на онази жена, която си играеше с гумената детска книжка и няма как да гласува сама изобщо".


По закон гласуването в България се случва само лично. Правото на вот не може да бъде преотстъпвано, или упражнявано от друго лице освен от титуляра.


"В такива случаи е ясно - роднините гласуват вместо такъв тип хора", казва Теодора. И подчертава резултата на ДПС в секцията, в която е била тя: от 146 гласа 143 са за движението.


Потърсихме по телефона водача на листата на партията за Пазарджик Йордан Цонев. "Не го вярвам това", каза той. И добави: "не вярвам, че изобщо се е случило, няма такова нещо".


А на въпрос дали ДПС има начин да държи в зависимост избиратели или техните семейства в малките общини на България Цонев отговори лаконичното: "Не. Няма такъв начин", след което прекрати разговора.


Бумът на мобилните урни и още малко смущаващи данни


Проблемът с мобилните избирателни секции е обект на изследване и на изборните наблюдатели в България.


След въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели за изборите от юли тази година, се открои тенденция да се откриват по-голям брой мобилни секции за хора с проблеми в двигателно-опорния апарат, обобщава Ива Лазарова от "Института за развитие на публичната среда" (ИРПС).


По данните, събрани от организацията, тези секции са концентрирани най-вече в областите Шумен, Пазарджик, Търговище, Кърджали, Благоевград, Разград. Във всички тези региони ДПС имат традиционно силни изборни резултати.


"По-смущаващо е например и, че има места, в които тези секции [мобилните] надвишават броя на "стационарните" места за гласуване. Такъв пример е гр. Върбица, област Шумен. В града от 7 секции през юли, 4 са подвижни секции (докато през април са едва 2), като в тях са гласували общо 552 избиратели, от които 94% са подкрепили ДПС", казва Лазарова.


И на 14 ноември секциите за тези избиратели са 4, като в тях са гласували 579 души, от които 545 (отново 94%) за ДПС.


Показателни са и места като Белица и Якоруда, в избирателен район Благоевград, където в подвижните секции са гласували 216 и 118 избиратели, като подадените гласове за ДПС са съответно 200 и 118.


"Лесно е да се обясни подобно гласуване с т.нар. етнически вот. Такова гласуване в малките населени места може да се обясни и с пряка връзка с определени кандидати в партийните листи", обяснява Лазарова.


По думите ѝ върху вота на избирателите обаче може да има и различни форми на натиск - административен; корпоративен; натиск над избирателите по линия на социалния статус на отделните общности и др.


"Всъщност изборните нарушения най-често се случват там, където населението е изпаднало в някаква форма на зависимост - било то икономическа, образователна, корупционна", коментира още тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Какво трябва да се направи за да не се допускат такива нарушения?

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 3. 3 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  Какво трябва да се направи за да не се допускат такива нарушения?
  —цитат от коментар 2 на Lee Gier


  Премахват се мобилните избирателни секции! Друго да питаш?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Ако си беше играла с разяснителна третополова книжка, тази гласоподавателка щеше да бъде обявена за светица като Гретито Тунбергерицата!💋👧🤡🥳👍
  —цитат от коментар 1 на Контрол на съзнанието


  Естествено,
  ако пък и в личната карта и пишешпе,че е от )не се чете) какъв пол щяха да я направят шефка на ЦИК!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сред като повечето такива избиратели били неграмотни и не могат да гласуват с машини, как гласуват с хартиена бюлетина, могат ли да прочетат името на избраника си?

 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ИМА ЗАПИС НА ЕДИН ЧОВЕЧЕЦ НЕ ГО ЗНАМ ПО КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ БЕШЕ ДЪРЖЕШЕ БЮЛЕТИНАТА НА ЖЕНА СИ В РЪЦЕТЕ СИ БЪРЗАШИ ДА Я ПУСНЕ ПОДСМИХВАШЕ СЕ СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ , НА ВЪПРОСА ЗАШО ТЯ НЕ Я ПУСКА ОТГОВОРА МУ БЕШЕ МИ НИЕ АТ ГОДИНИ ТАКА СИ ГЛАСУВАМЕ , ТЯ НЕ ВИЖДА НЕПОДВИЖНА Е А И НЕ РАЗБИРА НИЩО ПОРАЗТЪРСЕТЕ СЕ В АРХИВИТЕ ЩЕ ГО НАМЕРИТЕ ВИДЕОТО

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Сред като повечето такива избиратели били неграмотни и не могат да гласуват с машини, как гласуват с хартиена бюлетина, могат ли да прочетат името на избраника си?
  —цитат от коментар 5 на ikar_01


  Ми па така.
  Тука много хора си мислят че по малките градове и селата единият Член е от Герб другият е от БСП например и се контролират взаимно.
  Глупости там всички са роднини и се познават има пълна Омерта какво става на изборите.
  Могат да изкарат какъвто се разберът Резултат.
  После като съветници се дивим на невероятни коалицйи.
  Защото партйите там са само за фасада.
  Там важи Племето Родът като в Авганистан.
  Помислете къде щеше да е България днес ако имаше образователен ценз.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#7] от "dedoliben":

  Не само образователен, но и данъчен – само който плаща данъци тук, той гласува, плюс пенсионерите! Има едно нещо още от времето на Жан-Жак Русо, което се нарича „обществен договор“, ама кой ти обръща внимание сега на такива подробности! Що да затормозяват хората? Хем много от тях не могат и да четат, само смятат рестото, а по телевизията не гледат новини, ами нещо кючеци, гюбеци, Слафчу и компания – ей такива шукаритети! Нали?

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Всеки ще захапе новината и ще коментира, но... който е запознат да коментира. Според мен в Сърница турци няма. Там са помаци (българо-мохамедани). А помаците не знаят турски. Или поне старото поколение не знае. Знаят по няколко думи турски и толкоз. Вече младите знаят турски, защото в българските училища учат в училище турски.
  Та малко не виждам как ще стане това, което е описано. Сред младите няма такива дето да не знаят български, защото все пак са ходили на училище. Освен някоя туркиня да е отишла да живее при помаци, но се съмнявам. Турците не се мешат с помаци. Турците мразят помаците. Може и да не е разбираемо, но е така. Турци и помаци не се женят помежду си (може да има и изключение, но това са изключения).
  Възможно е жената да е имала проблеми със слуха и затова да не може да говори. Но в статията не се уточнява, а това е долно. Манипулация, която странно как се промъква в DW... Тъжно е, че демократичните медии се побългариха и в търсене на сензации, заприличаха на някакви парцали. Ако в България имаше закони можеше да дам под съд авторката на статията за писане на лъжи.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 10. 10 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Потомците на ордите на Сюлейман паша са надценили прозявките на потомците на шипченските опълченци. И са "грабнали телата".
  Иронията е в това, че и след тази баталия ще ни "оправи" външен "чичо" ( или "дядо", или ...)

  От идиоти отговор не чакам
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lee Gier":

  Трябва да се разбие монопола на ДПС ГЕРБ в малките общини. Там е феодализъм. Членовете на комисиите се познават и си затварят очите.

 12. 12 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Много болно и трудно подвижно население. Затова сигурно и България е на първо място по смъртност от Ковид - никакви грижи от населението за здравето си.

 13. 13 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Баце, джендърите те чакат на границата, и аха си преминал, аха...

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Да се забранят подвижните секции

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#5] от "ikar_01":

  "Сред като повечето такива избиратели били неграмотни и не могат да гласуват с машини, как гласуват с хартиена бюлетина, могат ли да прочетат името на избраника си?"

  Не могат, но важното е, че този, който подава хартиената бюлетина може много добре да чете и подава ПРАВИЛНАТА.

 16. 16 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  джипката?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 17. 17 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Аве Дневник, никой не чете и не коментира Паунова, стига сте ни я натрапвали.

 18. 18 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  И в крайна сметка какво излиза, че когато ГЕРБ организираха избори,по старите изборни закони, няма проблем!!! Когато служебните правителства организират избори (което е и уж основната им задача),по новите правила, отвсякъде никнат проблеми!?!?!?

 19. 19 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1383 Весело

  Премахват се мобилните избирателни секции! Друго да питаш?
  До коментар [#3] от "Santos":

  Да, мастиката с бира ли я пиеш или с мента?

  Недей да премахваш подвижните секции, ромляните имат нужда от тези пари, предложи им друг доход, поне.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Любопитно

  Значи в Сърница близо 90% от гласувалите с мобилна урна са за ДПС. А гласувалите в нормална сакция пак са 90%. Това трябва ли да ни очудва?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 21. 21 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  ++++++Вие сте нормален човек , говорите за обективни факти и по тази причина не се котирате във форуми като този, да не говорим за медии, финансирани директно от Държавния департамент и ЦРУ. Ако бяхте дебела , грозна лесбийка тогава щеше да е друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK