На живо

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© ДневникПо повечето от обсъжданите теми в сектора на финансите преговарящите за правителство партии имаха съгласие, но няколко теми се оказаха червена линия за някои от тях и бяха оставени или за обсъждане на ниво лидери, или за дискусия какво да се прави по тях в следващ момент. Днес е последният ден на преговорите, които се провеждат публично, като се очаква съпредседателите на "Продължаваме промяната" да направят изявления след края, но все още не е известно кога ще стане това. Кирил Петков обяви, че и занапред преговорите между коалиционните партньори ще бъдат пред камерите.


Партиите се договориха, че занапред харченето на пари ще е съобразено с възвръщаемостта, а не на принципа, че е "стратегически" важно. Данъците на практика остават непроменени за догодина, което означава, че понижената ставка на ДДС заради пандемията също се запазва. Ще се обнови обаче формата на месечната декларация по ДДС, а също и плавно ще се върви към вдигане на прага за задължителна регистрация по данъка. Остава непроменена и помощта от 4500 лв. за дете за семействата. Програмите от типа 60/40 ще се адаптират и ще продължат да се прилагат и догодина.


Еднократното теглене на суми над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладва на ДАНС, тъй като това е прагът за разплащане в брой. В момента банките са длъжни да сезират службите при транзакции над 30 хил. лв. и такива, които им изглеждат съмнителни. Също, сигнал на ДАНС да се дава и при преводи в чужбина за над 1 млн. лв.
Партиите си поставиха срок да приемат бюджета за догодина до края на януари като в него заложат дефицит в рамките на 3.5-4.5%, а през лятото, когато предвидените работни групи по различни теми излязат с резултати, да се направи актуализация, която да включва и нужните промени. С този аргумент не бяха приети някои искания за големи харчове, тъй като не е известно какви ще са приходите, с които има да се покриват нуждите в редица сфери.


Минималната работна заплата ще бъде поне 700 лв. догодина и ще започне да се обвързва със средната за страната. От нея ще се определя вбъдеще и стойността на ваучерите за храна, които са с таван от 50 лв. месечно на човек в момента.


Обвързването на максималния осигурителен праг със средната заплата в страната доведе до бурни спорове като само "Демократична България" бе непреклонна, че максималният осигурителен доход в страната трябва да се вдигне по тази логика, което в момента означава за хората с доходи над 3 хил. лв. да плащат по 78 лв. повече за пенсия спрямо последните 3 г., в който прагът не бе променен. И в края на преговорите обединението обяви, че са против това, а Асен Василев видимо се ядоса на аргументите им.


Бе прието, че няма смисъл и занапред да съществуват данъците върху лихвите, каквито почти няма и т. нар. данък "уикенд", с който се облагат фирмените активи, ползвани за лични цели и в почивните дни.


Бе прието да се провери дали не се прави вторично разграбване на фалиралата КТБ чрез дейността на синдиците, да се ревизират отпуснатите заеми от Банката за развие за 5 г. назад и да се проведе информационна кампания преди приемането на еврото.


"Дневник" проследи на живо преговорите по финансовата програма на бъдещото редовно правителство между партиите, които са склонни да го формират. Хронология на дебатите можете да проследите надолу. Пълен запис от преговорите вижте в края на текста. Как протичат преговорите по темата "Външна политика" можете да следите тук.

Остава ограничението за плащанията в брой до 10 хил. лв.

Преговарящите се разбраха да остане ограничението за праг от 10 хил. лв. за разплащане в брой като не се прие предложението на Асен Василев дивидентите задължително да се плащат по банков път, а като критерий и в този случай да се ползва прага.


По предложение на "Има такъв народ" се прие да се уеднаквят механизмът и критерии при провеждане на данъчни проверки.


Бе договорено да се промени формата на подаваната всеки месец ДДС декларация като от нея се виждат и касовите наличности на фирмите.


Бе обявено, че до пролетта ще бъде сложен край на Наредба Н-18, най-проблемната част в която бяха опитите на управляващите досега да въведат специални изисквания за софтуера за отчитане на продажбите на търговците.


С промени в Закона за обществените поръчки ще се предвиди публичност на инхаус поръчките, тъй като сега действащата уредба не позволява информация за тях да се публикува в регистъра на останалите. Въпросът с тези поръчки нашумя откакто властта е в ръцете на служебното правителство и бе публично признато за нередности в тях. Най-нашумелият случай е дострояването на автомагистрала "Хемус".


Драгомир Стойнев, БСП, възрази на автоматичното приемане, че процент от държавните фирми трябва да се приватизира през борсата.

© Дневник

Драгомир Стойнев, БСП, възрази на автоматичното приемане, че процент от държавните фирми трябва да се приватизира през борсата.


Участниците в преговорите се разбраха да се направи преглед на Закона за публичните предприятия с цел да се засили контрола върху управлението им като заради несъгласие на БСП не се прие, че непременно процент от тях ще се раздържавява през борсата.


По идея на "Има такъв народ" се прие, че ще се направи преглед на регулацията на финансовите пазари и на дейността на самите регулатори. Любомир Каримански обяви, че сега Комисията за финансов надзор не защитава ничий потребителски интерес добре.


Бе одобрено предложението на същата партия преди приемането на еврото да има мащабна разяснителна кампания. За такава настояваше и самият Асен Василев докато още бе министър.

"Има такъв народ" настоя и се прие от всички да има ревизия на дейността на синдиците на КТБ след фалита й, за да се установи дали няма вторично разграбване на банката. Бе прието да се ревизира и дейността на Българската банка за развитие за поне 5 г. назад, за да се установи статуса на отпусканите заеми.

По предложение на "Има такъв народ" и без противници на идеята партиите се съгласиха, че данъка върху лихвите и данък "уикенд" ще отпаднат. Данъкът върху използването на фирмени активи за лични нужди бе въведен през 2016 г. и носи до приходи от едва 16 млн. лв. годишно в бюджета. Участниците в преговори коментираха, че е особено безмислен в условия на пандемия, при която много хора работят от дома си.


Мерките в подкрепа на бизнеса 60/40, 80/20 ще се запазят и адаптират, ще бъде направено допитване до БНБ дали е възможно отново да се въведе временен мораториум върху плащането на кредитите.


Минималната работна заплата да е минимум 700 лв. за идната година по настояване на БСП, а след това ще се определя като процент от средната заплата. В момента размерът се определя по неясни критерии с решение на правителството. Размерът на ваучерите за храна, които са с лимит от 50 лв. на човек на месец в момента също да се обвърже с размера на средната заплата.


Предвижда се още да се прецени на колко процента (при 1% сега) да се увеличат активите на пенсионните фондове, които те могат да влагат в по-рискови активи. Предложението е на БСП, а идеята е тези вложения да станат по-доходни. Партията посочи, че е важно да се насърчи и влагането в български активи.


Да се премахнат административните пречки пред бизнеса да дарява храни, чиито срок на годност предстои да изтече бе записано в договореното по предложение на "Демократична България".


Бе договорено и да се разработи работещ механизъм за финансова децентрализация на общините, в срок, който позволява да бъде включен в бюджета за 2023 г.

Максималният осигурителен праг се обвързва със средната заплата

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

Нежеланието на "Демократична България" да се повиши максималният осигурителен доход доведе до дълъг спор, с който се повиши и напрежението в залата. Предложението за вдигане дойде от БСП за качване от сегашните 3000 на 3400 лв. догодина. За това "Продължаваме промяната" предложи не да се вдига с произволни суми, а да има връзка с нарастването на доходите. за това предложиха този праг да се актуализира с коефициент от 2.3 спрямо средната работна заплата за предходната година. Промяната бе мотивирана с изчислението, че с около 15% е нараснала средната заплата за последната година. Това означава, че догодина този праг ще се вдигне на около 3400 лв. или със 78 лв. ще се увеличи вноската на хората с такива доходи. Изчислението бе направено на момента от Василев и Петков.


Икономистът на "Демократична България" Георги Ганев възрази, че такъв подход е в полза на тези, които сега тичат по тъча и не плащат полагащите им се вноски. Обясни, че пенсионната система гарантира на пенсионираните, че няма да зависят в оцеляването си от други хора, а не им гарантира добър живот. С колегите му приемат това за увеличаване на данъчното бреме в ситуация на криза заради пандемията.


Асен Василев определи като "глупости" тезата, че такъв ръст ще утежни бремето на хора с високи заплати.


В крайна сметка се прие със заявката за компромис от страна на "Демократична България" и "Има такъв народ", че се приема коефициент, но се върви и към въвеждането на индивидуални партиди в НОИ, за да се вижда приносът на всеки в осигурителната система. Не се разбра дали това означава индивидуални партиди по подобие на тези в частните пенсионни фондове, които могат да се наследяват след като в край на сметка бе записано в общия документ, че ще се популяризира наличието на такава информация, защото се прие, че и сега приносът на всеки може да се види в НОИ.

Облекченията за деца остават и догодина, бюджетът ще се актуализира през юли

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

Преговарящите за съставяне на правителство партии се обединиха около това догодина ДДС да остане с единна ставка с изключение на секторите, които получиха намаление до 9% заради пандемията. Догодина обаче ще се направи анализ заради предложението на БСП да има няколко ставки като те да са ниски за лекарствата и основни стоки и услуги.


В бюджета за догодина ще се заложи дефицит в рамките на 3.5-4.5%. Договорено бе да започне да се прави бюджет за години напред на капиталовите разходи, което към момента никога не е правено.


Прагът за задължителна регистрация по ДДС плавно да се вдига до записаните в европейските правила 165 хил. лв. като за начало са вдига до 100 хил. лв, а максимумът ще се достигне през 2024 г. Това бе обвързано с проверки за свързаност на фирмите, за да не се отбягва това.


За 2022 г. се запазва настоящото семейно подоходно облагане, което предвижда приспадане на 4500 лв. от данъчната основа за всяко дете в семейството.

За юли бе записано да се подготви актуализация на бюджета, която да включи резултатите от работата на комисии в различни сектори, така че да бъдат отразени евентуални промени. Междувременно преговарящите се договориха, че е реалистично бюджетът за 2022 г. да бъде приет до края на януари като в него ще бъде отразена и променена структура на правителството.

Кирил Петков: Коалиционно трябва да сменим реалността как се харчат парите

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Лили Тоушек

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петково обяви след почивката, че сега е моментът коалиционно да се смени реалността, по която се харчат парите. "Оттук нататък държавата не е собственик на тези пари, ние сме разпределители с 2 задължения: да не се откраднат някъде по пътя и да се харчат ефективно", обясни Петков.


Оценката му след като бе министър е, че държавата плаща 3 пъти повече за това, което получава.


Даде отново пример с това, че съпругата му трябва да произведе хиляди торти, за да внесе в бюджета 1200 лева. "Всички тези хора работят от сутрин до вечер като пчелички, за да внасят в бюджета 1200 лева, а после се харчат милиони", посочи той.


Обяви, че ще се следи за кражби без да се делят министрите на "наши и ваши". Обяви, че трябва да се заравят идеи за "стратегически важно" или "държавнически важно" да се харчат пари, защото обикновено в тези случаи ставало дума за нещо много скъпо. Посочи, че принципът е да се прецени възвръщаемостта на всеки разход.


Призова да не се приемат с лека ръка предложения, които ще лишат бюджета от приходи, защото не е известно като се затегне контролът колко пари ще останат за всички важни за обществото неща.


"Не може преди да знаем какви пари да спрем от кражби да спираме приходите, защото във всички сфери сме изостанали жестоко. В някои от тях все едно започваме отначало. Който е министър в тях тежко му и горко, това ще са най-тежките 4 г. в живота му.


Кирил Петков


Обяви, че дискусиите пред камера занапред ще бъдат стандарт.

Василев и Петков искат тегленето от банките и преводи в чужбина на големи суми да се докладва на ДАНС и данъчните

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

"Продължаваме промяната" предлага тегленето на суми над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладва на ДАНС, тъй като това е прагът за разплащане в брой. В момента банките са длъжни да сезират службите при транзакции над 30 хил. лв. и такива, които им изглеждат съмнителни. Също, сигнал на ДАНС да се дава и при преводи в чужбина за над 1 млн. лв.


Наскоро служебното правителство, от което преди бе част и Асен Василев обяви, че бюджетни пари, предназначени за дострояването на "Хемус" са били теглени от банки и изнасяни в чували, а също и превеждани в чужбина.


Формацията предлага също подаваните всеки месец ДДС декларации да включват информация и за касовите наличности и да се уточнява дали ДДС фактурата е била платена, за ад може по-лесно да се контролира.


Освен това се предвижда плащането на данък дивидент да става само по банков път, в момента практиката била да става в брой. Формацията настоява и да се сложи край на безотчетните пари, давани за работата на депутатите.


Този филм с безотчетните пари в Народното събрание трябва да спре.


Асен Василев


На масата е сложено и обсъжданото вчера по социалните мерки да се криминализира или да има много високи глоби за фирмите и техните счетоводители, които дават част от заплатите в плик.


Предлага се още нередовните изпълнители на обществени поръчки да се вкарат в публичен регистър, така че никой възложител да не попада отново на тях.


След обявената почивка ще започнат дебатите по предлаганите мерки.

"Демократична България" предлага 500 лв. необлагаем минимум и запазване на данъците и осигуровките

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

"Демократична България" има много общи виждания за финансите с тези на "Има такъв народ", обяви икономистът Георги Ганев.


Отбеляза, че бюджетът трябва да се стреми към балансиране, а харченето на БВП през него не трябва да надхвърля засега 40% като стремежът е да спадне до една трета. Посочи, че не всичко, което се прави в Европа е добро и за България и освен това напомни, че в рамките на континента има доста различни практики.


Важно е къде искаме да бъдем и се забравя, че Европа е изоставаща икономическа зона спрямо света и това е от десетилетия. Нека да взимаме практиките на тези, които настигат и изпреварват.


Георги Ганев


Обединението е против вдигането на данъци и осигуровки и предлага 500 лв. месечен необлагаем минимум, което е изчислено, че ще струва 1 млрд. лв. годишно на бюджета.


Увеличаването на задължителния праг по ДДС до 85 хил. евро трябва да стане едновременно с повишаване на капацитета за проверки на НАП и Комисията за защита на конкуренцията за проверка на свързани лица. Ганев обясни, че причината е да не се стигне до създаването са множество дружества с цел да се избегне регистрацията.


Влизането в еврозоната е основен приоритет за "Демократична България" като също се настоява за информационна кампания, която да адресира различните типове аргументи срещу приемането на еврото.

Ганев отбеляза и нуждата от обявяването на публични конкурси за попълването на постовете, където има изтекли мандати - управители двама подуправители на БНБ, във Фискалния съвет, в Комисията за защита на конкуренцията.

От името на обединението Венцислав Бенов поиска пълен одит на дейността на Българската банка за развитие за поне 5 г. назад, за да се види кои кредити са обезпечени и кои са разсрочени. Настоява се и за одит на несъстоятелността на КТБ, за да се провери дали не се прави вторично разграбване. Това включва одит на дейността на синдиците на обявената във фалит банка и на делата, които водят те по събиране на вземанията й.

Каримански: 1 г. преди приемането на еврото да има разяснителна кампания

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

Любомир Каримански, който в последното Народно събрание оглавяваше бюджетната комисия, обяви, че настоява от името на "Има такъв народ" "дефинитивно да се запише" в коалиционното споразумение, че партията настоява 1 г. преди приемане на еврото в България да има разяснителна кампания. Той посочи, че тя трябва да е съобразена с възрастовите особености на хората, а не да е една за всички.


Освен това трябва да се запише, че курсът, по който ще стане приемането на еврото, ще е в съотношението, при което в момента левът е фиксиран за него. Целта е да не се допуска възможност да се обсъждат изобщо други нива, подчерта той.


Партията настоява и през бюджета да не се разпределят повече от 40% от БВП - каквото е записано и в Закона за публичните финанси.

"Има такъв народ" предлага необлагаем минимум и по-висок праг за регистрация по ДДС

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

Партията на Слави Трифонов също предлага като БСП да има семейно подоходно облагане, което включва и помощи спрямо броя деца. В допълнение се иска да има необлагаем минимум на доходите като той се определи като процент от средната заплата. Номинираният за финансов министър при втория опит на партията да състави правителство Пламен Данаилов обясни, че трябва да се прецени какъв да бъде този процент.


Предлага се още максималният осигурителен доход да е обвързан също със средната заплата, а не да се определя административно. Даде пример с това, че в Европа обичайно е 1-2 пъти над размера на средната заплата.


Експертите на партията предлагат прагът на задължителна регистрация по ДДС да се повишава на стъпки до достигането на максималния размер, предвиден в директива на Брюксел от 165 хил. лв.


Междувременно се предлага ставката на ДДС за някои основни храни да се намали като засега не се предлага с колко и за кои храни, тъй като в малката потребителска кошница има 140 продукта. Според партията това ще доведе и до изсветляване на бизнеса и конкретно на хлебопроизводителите, което се смята, че ще компенсира намалените приходи от ДДС в този сектор.


Предлага се още да отпаднат данък "уикенд" и върху лихвите по депозитите.

"Има такъв народ" иска по-балансиран бюджет

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

За "Има такъв народ" бюджетът трябва постепенно да се балансира и затова партията предлага бюджетният дефицит за 2022 г. да е максимум 3-3.5%, а в рамките на мандата на следващото правителство да се сведе до 1.5%.


Партията предлага още излишъците в бюджетите да се разпределят не с решения на правителството, каквато практика бе наложена от кабинетите на ГЕРБ досега, а с решение на Народното събрание. Друго предложение е да се интегрира работата на приходните агенции, за да може по-лесно да се координират. Деляна Иванова от партията обяви и че е важно да се подобри работата на НАП като не само се подобрява събираемостта на данъците, но и да се ускори срокът на проверките и да се уеднакви практиката на проверяване.


Любомир Каримански предложи и да се заложи демографска цел в мандата на следващото правителство, както и да има съвет, който да следи промяната в основни параметри на тримесечна база и при отклонение - например повишаване на инфлацията, да предлага коригиращи мерки.

БСП иска 9% ДДС за лекарства и основни стоки и семейно подоходно облагане

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Дневник

Преговорите започнаха по традиция с представяне на програмите като първи получиха думата представителите на БСП. От името на партията Румен Гечев призова още следващата година Българи яда заложи подобно на други европейски страни на по-голям дефицит в бюджета като използва парите да плати повече социални помощи и такива за бизнеса в условията на продължаваща пандемия. Посочи, че не би трябвало да е проблем 4-5% дефицит.


Партията предлага още ДДС да падне на 9% за лекарствата и стоките от първа необходимост, което би струвало 300 млн. лв. на бюджета, обясни Орлин Ваташки. Гечев допълни, че само в България и Дания има единна ставка на ДДС в Европа.


В БСП настояват минималната работна заплата още догодина да се увеличи до поне 700 лв., а след това да е около 50% от средната заплата за предходната година. Предлага се още въвеждането на семейно подоходно облагане като за всяко дете се предвиди помощ от 550 лв. до навършването на пълнолетие.


Да се увеличат вноските за пенсия, за да се укрепи пенсионната система като още от догодина максималният осигурителен доход да се вдигне поне на 3400-3500 лв. при 3 хил. лв. в момента, обясни Румен Гечев.


В допълнение, за да се задържат в България младите хора, се предлага хората до навършване на 26 г. да не плащат данък върху доходите си.


Безплатни детски градини и ясли, предлагат още от БСП.

Започват разговорите за финанси

Днес е последният ден от преговорите между четирите политически формации, които се очаква да съставят следващото редовно правителство. По идея на спечелилите най-много гласове на третия за годината вот за парламент "Продължаваме промяната" първо се водят преговори по политиките, които следва да изпълнява бъдещият кабинет, а едва след това, когато се уточнят всички детайли ще бъде подписано коалиционно споразумение и ще се говори по конкретните имена за постовете в кабинета.


За днес са оставени преговорите по международна политика и финанси. От всички преговори досега редица въпроси бяха пренасочени тъкмо към финансите заради нуждата от преценка кое е възможно и смислено да се финансира от бюджета и кое - не. Очаквано тези разговори ръководи Асен Василев, който до неотдавна бе министър на финансите.


В преговорите участват и Асен Василев, и Кирил Петков

Преговорите за кабинет: бюджет за 2022 г. до края на януари, актуализация - през юли

© Лили Тоушек

В тях от името на "Продължаваме промяната" в преговорите по финансови въпроси участва и Кирил Петков, който досега се редуваше с Василев. Тук са още Андрей Гюров и Георги Клисурски.


От "Демократична България" тук са икономистите Георги Ганев, Мартин Димитров и Владислав Панев както и Венцислав Бенов.


"Има такъв народ" са представлявани от Любомир Каримански, който оглавяваше бюджетната комисия в предното Народно събрание, Пламен Данаилов, който бе номиниран за финансов министър при последния опит на партията да състави правителство, Деляна Иванова.


БСП праща Орлин Ваташки, бившите министри Драгомир Стойнев и Румен Гечев, както и Георги Ангелов и
Минчо Казанджиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK