На живо

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

Румен Гечев

© Юлия Лазарова

Румен ГечевДневник" следи новините след парламентарните и президентските избори и развитието на политическата ситуация в страната. Статията се обновява.
Разпределението на министерските постове в следващия коалиционен кабинет ще е 8 от "Продължаваме промяната", четирима от БСП, трима от "Има такъв народ" и двама от "Демократична България". Това съобщи пред БНТ избраният за депутат от левицата Румен Гечев. В отговор на уточняващ въпрос той добави, че разпределението е съгласувано на първата среща с първата политическа сила "Продължаваме промяната", която ще е мандатоносителят, а в разговорите си с останалите партии той не е чул възражения.


"Не съм сигурен, възможно е", коментира формулата, обявена от Гечев, в същото предаване съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев. По думите му "това изглежда като отправна точка за разговор" и са възможни промени в хода на следващите консултации. Затова и не навлезе в коментар, какъвто, според него би бил спекулация.

Преди разговора за министрите Нинова иска коалиционно споразумение

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

© Пресцентър на БСП

На среща със социалисти на "Позитано" 20 лидерът Корнелия Нинова е обявила, че първо трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики, а едва след това да се определи структура и персонален състав на Министерския съвет, съобщи партийният пресцентър.


Днес Корнелия Нинова е събрала ръководителите на работните групи от "БСП за България", участвали в първите преговори за правителство, за да обобщят и детайлизират постигнатото дотук. На нея лидерът е казала, че за БСП на първо място е важно да бъде социалният стълб в бъдещото управление и да защити децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, както и малкия и среден бизнес.


"По време на дискусиите с другите партии беше постигнато съгласие по редица въпроси, но остават и такива, които са спорни. По тях предстоят допълнителни разговори и лидерска среща", се посочва в съобщението.

Хасан Адемов, ДПС: В преговорите досега липсват стратегически цели

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

© Цветелина Белутова, Капитал

Преговарящите по програмата на бъдещото правителство не са предложили стратегически цели, а са влизали излишно в детайли. Това е оценката на Хасан Адемов от ДПС. Движението не е поканено да участва в разговорите за кабинет.


"В тези над 50 позиции, около които се обединиха преговарящите бъдещи коалиционни партньори, липсват стратегическите мерки. Една такава дискусия не трябва да влиза в детайли. Липсват стратегически цели, социални индикатори, няма натурални показатели, разчети. Всичко предстои в бъдеще време. Тези дискусии са просто говорилни... Необходимо е по-ефективно съдържание, което да помогне за изготвяне на програма на управление на следващо управляващо мнозинство", коментира дългогодишният депутат пред БНР.


Според него прави лошо впечатление, че участници в дискусията са демонстрирали непознаване на действащото законодателство.


Адемов подчерта, че ДПС са за правителство, което да решава проблемите в секторните политики и заяви готовността на движението да бъде съветник на бъдещите управляващи.


Според него в преговорите за социалната политика не е даден отговор на въпроса какво се прави с увеличените пенсии след Нова година, когато ще се харчи 1/12 от настоящия бюджет, защото новият няма да е приет. "В Кодекса за социално осигуряване е записано, че след 25 декември 2021 година коефициентът за година стаж от 1.2 на сто се увеличава на 1.35 на сто, което означава увеличаване на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има само за 6 дни. От къде ще се вземат тогава необходимите пари", попита Адемов.

Очаква се коалиционното споразумение да е готово до петък

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

© Цветелина Белутова, Капитал


Съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов изрази надежда, че до петък, когато ще е първото заседание на парламента, ще има подписано коалиционно споразумение, а дотогава трябва да се изчистят спорните моменти.


Пред "България он ер" той коментира, че не може да се обсъждат имена на потенциални министри преди да е завършило самото коалиционно споразумение.


"Нямаше нито един скандал, нямаше остри нападки. Това смени огледално начина, по който се прави политика в България", допълни още той за проведените през миналата седмица преговори по съставяне на програма на бъдещото правителство.


Въпреки това смята, че няма да е лесно да има коалиция с 4 формации.


В Министерството на околната среда и водите първите мерки трябва да са насочени към преодоляване на всички 16 наказателни процедури в Европейската комисия, свързани с непокриване на критериите на европейското законодателство, обясни Сандов, за когото се смята, че е възможно да оглави това ведомство. Допълни, че четири от процедурите са във фаза наказателни дела и са застрашени между 2 и 4 млрд. евро, тъй като България не е приела целите за "Натура 2000".


Какво се договориха досега партиите и какво остана за обсъждане четете тук.

Владислав Панев: Очаквам още след седмица да се види съставът на кабинета

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

© Юлия Лазарова

Буквално в следващата седмица се очаква и съставът на правителството, и неговата програма да бъдат в голяма степен ясни, коментира пред БНР Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение, което е част от "Демократична България". Той е оптимист, че е възможно новото правителство да остане на власт четири години.


Посочи, че звучи логично постът на министър на околната среда да отиде при неговата партия, и определи кандидатурата за поста на Борислав Сандов, също съпредседател на Зелено движение, за добра. Отбеляза все пак, че всичко е на масата, но няма нищо договорено.


"Избирателите така ни подредиха, че сме длъжни да направим компромис, всяка една от формациите, в определена посока", изтъкна още Панев. По думите му компромисът се постига лесно в този формат.


"Успешните държави се управляват от такава амалгама от изявени, силни политически лица, които са и експерти в съответните области", заяви Владислав Панев.

Договореният дефицит в бюджета догодина означава поемане на нов дълг от 5-6 млрд. лв.

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

© Цветелина Белутова

Договореният между преговарящите за правителство партии дефицит в бюджета за догодина означава, че ще трябва да се поеме нов дълг, за да се финансира той. "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП се разбраха, че този показател ще бъде в рамките на 3.4-4.5%.


Това означава, че ще трябва с дълг да се финансират около 5-6 млрд. лв., но това не е много различно от ситуацията тази година, коментира пред БНТ икономистът Георги Ганев. Той е част от преговорния екип на "Демократична България" и участва в разговорите в сектор "Финанси". Как минаха те четете тук.


В Закона за бюджета за 2021 г. бе записан лимит на поетия нов дълг от 4.5 млрд. лв., напомни икономистът. Допълни, че е възможно част от дефицита догодина да се финансира от фискалния дефицит тоест от спестяванията на държавата.


Като има дефицит, няма как да няма дълг, те са скачени съдове.


Георги Ганев

В отговор на въпрос посочи, че вижда себе си в парламента, а освен това трите партии от състава на "Демократична България" обсъждат дали трябва да имат министри в бъдещия кабинет, или само да го подкрепят.


Какво се договориха досега партиите и какво остана за обсъждане четете тук.

Явор Божанков: Играещите хоро в БСП са готови да саботират преговорите за кабинет

След изборите: Разпределението на министрите между партиите щяло да е 8-4-3-2

© Юлия Лазарова

"Вчера бях много притеснен, защото представители на БСП от вътрешната опозиция обикаляха студиата и говореха, че БСП не трябва да участва в управление", заяви пред "Нова телевизия" Явор Божанков от социалистите. Според него ако те, "Има такъв народ" или "Демократична България" не са в управлението, ще означава, че 47-ото Народно събрание ще има кратък живот, предстоят нови избори, а страната ще навлезе в тотална социално-икономическа и политическа криза. "Всяка сила, която е коалиционен партньор, трябва да поеме ясна отговорност чрез пряко участие", заяви Божанков.


Според него вътрешната опозиция в партията, която нарече "играещите хоро", са искали оставката на Корнелия Нинова, но тя не им стига и сега искат смяна на преговорния екип. За хорото поясни, че голяма част от тях са се хванали на хоро в нощта на президентските избори. По този начин щабът на Румен Радев отбеляза победата в балотажа на 21 ноември.


"Нито веднъж за 200 дни не съм ги видял на протест срещу ГЕРБ и Гешев. Нито веднъж, докато прокуратурата не нахлу в президентството, не съм ги виждал да поискат оставката на Гешев. Единственият протест, на който съм ги виждал, е на "Позитано", единствената оставка, която са искали, е на Нинова. Тези хора са готови да саботират преговорите. Искат бъдещият кабинет да се договаря от тях", заяви Божанков, като не пожела да назовава поименно. Според него неподходящи хора се опитват да употребят Крум Зарков. Юристът заяви наскоро, че би се кандидатирал за председател на БСП .

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK