"Можем ли да живеем с това": политиките на бъдещото правителство

"Можем ли да живеем с това": политиките на бъдещото правителство

© ReutersПовишаване на минималната заплата до 700 лева от следващата година, отпадане на данък "уикенд", увеличаване на максималния осигурителен доход чрез коефициент, почти безплатни лекарства за децата до 14 години, лични карти с чип, глоби за плащането на ръка "в плик"... Това са само част от съвсем конкретните мерки, които пряко ще засегнат българските граждани и бизнес, ако бъдат финално приети от бъдещо коалиционно правителство между победителя в изборите "Продължаваме промяната" и формациите, които покани на преговори "Демократична България", БСП и "Има такъв народ".


Други са свързани с малки или големи реформи в почти всички сектори, много от които подчинени на целта на "Продължаваме промяната" за "нулева (толерантност към) корупция" - често припомняна в срещите и която се подкрепя и от останалите партии (основна и за "Демократична България"). Партньорите в евентуалната управляваща коалиция потвърдиха, че подкрепят смяна на главния прокурор Иван Гешев и реформа в антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, закриване на спецправосъдието (обсъждано и в миналия парламент). Промени в съдебната система и сектор сигурност всъщност са ключови за възможностите за реформи в други сектори.


За много решения и политики четирите партии постигнаха съгласие по време на срещите, проведени през миналата седмицата (общо 18 за 5 дни, продължили средно по над 5 часа, а най-дълга беше тази за международна политика - почти 7 часа в събота вечер). Направените компромиси на този етап изглеждаха малко/малки.
Някои големи въпроси бяха оставени за обсъждане допълнително през тази седмица или веднага след като има правителство, за да не спъват или бавят съставянето на кабинет, и тогава да се търсят възможните промени. Така че някои политики могат да са критични точки по-скоро в бъдещата работа и подкрепата за коалицията, отколкото сега.


Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев (бяха си разделили участието и воденето на срещите, на финанси и международна политика бяха заедно) много пъти коментираха, че обсъжданите задачи са за правителство с четиригодишен мандат. Но Василев отчете, че много работа са натрупали и за първата половина на 2022 г.


Структурата на бъдещия Министерски съвет ще бъде променена и с това бившият служебен финансов министър Асен Василев ("Продължаваме промяната") обвърза и допълнителни промени в бюджета за 2022 г. и че е реалистично да бъде приет в края на януари. Ще има отделно министерство за електронното управление, това на икономиката вече ще бъде и на иновациите, но други размествания засега не са потвърдени извън обсъжданото място на политиката за горите, както и на агенции (като АПИ) и други държавни структури.


Част от въпросите вероятно ще бъдат коментирани и на срещите на лидерите на четирите партии, които предстоят тези дни. Повечето участници оцениха обсъжданията и живото им излъчване онлайн като положителен нов подход в политиката.


От "Продължаваме промяната" често демонстрираха удовлетворение от това по колко много теми се разбират и как работят с експертите и че ако така продължат, "за четири години България няма да я познаем" (по Кирил Петков). А Асен Василев няколко пъти по въпроси, по които по-трудно се постигаше съгласие, успяваше да обедини участниците с въпроса "можем ли да живеем с това" (т.е. с такава формулировка и условия на политиката на този етап).


"Дневник" обобщава най-важното по теми от всички срещи.


Здравеопазване: Ваксинирането е спешният приоритет


Разбирателство какво, но не и как. Така могат да бъдат обобщени близо шестчасовите разговори за здравеопазване. Четирите политически сили са единни, че ще променят начина на финансиране в здравната система, но проличаха и значителни различия.

За COVID кризата политическите сили искат бързи действия и нова информационна кампания за ваксините, като Кирил Петков дори обяви, че "лично ще се заема с нея".
"БСП за България" и "Има такъв народ" настояват болниците да не бъдат търговски дружества, т.е. да не се стремят към печалба, докато "Продължаваме промяната" и "Демократична България" смятат, че "да не се гледа на пациента като на касичка" може да бъде постигнато по различен начин.


Всички формации искат лечението в болница да не минава през клинични пътеки, а през диагностично свързани групи. Заложиха, че "пилотно в една болница" това може да бъде въведено още до средата на следващата година, но тъй като цялостният процес ще отнеме много време, първо трябва да се променят стойностите на клиничните пътеки.


Спор предизвика и идеята за безплатни лекарства на децата до 14 години, като мярката се очаква да бъде приложена при заплащане от родителите на 5% от цената, за да няма злоупотреби.


Политическите сили са единни и че всеки трябва да има електронно здравно досие (една от вечните теми в здравеопазването), но първо ще се направи анализ дали и какви промени в закона трябва да се направят. Представителите на "Демократична България" настояваха, че за въвеждането на здравно е-досие са достатъчни 100 дни, но останалите формации отказаха целта да бъде точно фиксирана във времето.


Още за 2022 г.: До края й трябва да бъде направен анализ от каква детска болница се нуждае България, за да се премине към проект. А до юни - обновена структура на Спешна помощ.


Всичко за преговорите за здравеопазване - тук


Финанси: Минималната заплата става 700 лева, бюджет 2022 ще бъде приет през януари


Бюджетът за догодина ще бъде приет до края на януари, а дефицитът в него - в границите 3.5-4.5%. През юли ще се подготви и актуализацията му, ако няколкото работни групи в различни сектори имат предложения за допълнителни разходи за важни политики.


Партиите се договориха още, че занапред харченето на пари ще е съобразено с възвръщаемостта, а не на принципа, че нещо е "стратегически" важно. Данъците на практика остават непроменени за догодина, което означава, че понижената ставка на ДДС заради пандемията също се запазва. Ще се обнови обаче формата на месечната декларация по ДДС, а също и плавно ще се върви към вдигане на прага за задължителна регистрация по данъка.


Минималната работна заплата ще бъде поне 700 лв. догодина и ще започне да се обвързва със средната за страната. От нея ще се определя в бъдеще и стойността на ваучерите за храна, които са с таван от 50 лв. месечно на човек в момента.


Обвързването на максималния осигурителен праг със средната заплата в страната доведе до бурни спорове, като само от "Демократична България" не са съгласни да се повишава в условията на пандемия и хората с доходи от около 3 хил. лв. да доплащат още 78 лв. за осигуровки. В предложенията беше заложено актуализирането да е с с коефициент от 2.3 спрямо средната работна заплата за предходната година.

Отпадат данъците върху депозитите и данък "уикенд". Остава непроменена помощта от 4500 лв. за дете за семействата. Програмите от типа 60/40 ще се адаптират и ще продължат да се прилагат и догодина.
Еднократното теглене на суми над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладва на НАП, тъй като това е прагът за разплащане в брой. Сигнал ще се дава и при преводи в чужбина за над 1 млн. лв.


Още за 2022 г.: До края на годината трябва да бъде направен независим одит дали не се източва повторно фалиралата КТБ. Ще бъдат проверени и раздадените през последните пет години заеми от Банката за развитие.


Всичко за преговорите по финанси - тук


Икономика: Министерството става и на иновациите, България да се превърне във финансов хъб


По предложение на "Продължаваме промяната" Министерството на икономиката ще стане и на иновациите, а борд по иновациите съвместно с министерствата на образованието и културата ще ги стимулира.


Участниците в тези преговори демонстрираха единомислие по основните теми: толерантност към корупцията не трябва да има, а стимулите за инвеститорите трябва да се преоценят. Затова решиха, че държавата няма да дава сертификат "Клас А" (който осигурява помощ от държавата за по-бързо придобиване на терени, облекчени административни процедури и др.) на компании, които не произвеждат продукти с висока добавена стойност.


Противно на идеите на "Има такъв народ" в предишен момент за приватизация на Българската банка за развитие с цел решаване на проблемите с ръководството й, сега партиите се съгласиха, че няма да се продава, а ще подпомага малките фирми, каквато е функцията й по закон.


Сред темите, по които вече има съгласие, е край на назначенията в администрацията без конкурс, минималната работна заплата да се определя като процент от средната и икономиката да "позеленее".


Помощта за засегнатите от пандемията бизнеси ще продължи чрез програми като 60/40.


Цел: България да стане финансов и логистичен хъб


Всичко за преговорите в икономика - тук


Правосъдие: Потвърдени промени за главния прокурор и антикорупционната комисия


Оставка на главния прокурор Иван Гешев, промяна в правомощията и намаляване на мандата му, реформа на Антикорупционната комисия, закриване на специализираното правосъдие, разделяне на Висшия съдебен съвет на два съвета - на съдиите и на прокурорите, въвеждане на възможност за индивидуална конституционна жалба, както и възможност за съдебен контрол над някои актове на прокуратурата, като например отказа за образуване на досъдебно производство.


Това са само част от темите, по които се споразумяха партиите на срещата за съдебния ресор. Позиционирането на всички срещу корупцията даде съгласие по почти всички теми и че реформите в този сектор са ключови за реформирането и на останалите. За някои политики партиите се обединиха, но оставиха детайлите как ще бъдат реализирани за следващи срещи и работа в парламента.


Още: Приемане на законодателство за случаи като санкциите по "Магнитски" и на закон за личния фалит


Всичко за преговорите по правосъдие - тук


Вътрешна сигурност: Ревизия и анализ на МВР и ДАНС за ново законодателство


Пълна ревизия и анализ на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност", на базата на който да бъде изготвено ново законодателство, е голямата задача в тази сфера.


Партиите искат от МВР да бъдат извадени и несвойствените дейности, като например издаването на документите за самоличност и шофьорските книжки, а тези и други подобни административни услуги да се извършват в обособени центрове.


Договорени бяха промени в Закона за специалните разузнавателни средства и ограничаване на кръга от органи, които имат право да искат прилагането им, както и прецизиране на основанията за искането на СРС. Подробно ще бъде прегледан и законът, по който работи Националната служба за охрана (НСО), и по какъв начин да бъде преодоляно дублирането на функциите с МВР.


Още: Обсъждане дали пожарната и гражданска защита да бъдат обособени в отделно министерство за бедствия и аварии.


Всичко за преговорите по вътрешна сигурност - тук


Социална политика: Санкции и за работодател, и за работник за парите в плик


Първо ще има кампания от НАП и Главна инспекция по труда, която да обясни промяната (около три месеца) и след това за плащането на част от заплатите в плик ще бъдат глобявани не само работодателят, но и самият работник, както и счетоводителят на компанията.


Това е една от промените в социалната сфера. Асен Василев проведе разговорите по начин, който минимизира различията между политическите сили в името на подписване на коалиционно споразумение. Той предложи ключови теми като пенсионната реформа, помощите за млади семейства и грижите за хора с увреждания да бъдат интензивно обсъждани през следващите 6 месеца. По този начин бяха парирани социалните предложения на БСП, за които Мика Зайкова от "Има такъв народ" обобщи, че на България би бил нужен бюджетът на САЩ. "Демократична България" очаквано се държа по-консервативно, като намери повече сходства с политиките, предложени от партията на Слави Трифонов, основно за социализацията на хора с увреждания и превенция на изоставяне на деца в домове.


Все пак партиите се обединиха, че след преизчислението от 25 декември пенсиите няма да бъдат по-ниски от настоящите (включвайки и добавките от 120 лева). Бе заложено също повишаване на минималната заплата (потвърдено и от групата по финанси - на 700 лева), ревизия и контрол на социалните услуги и отпускането на помощи. Обсъжда се и реформа на ТЕЛК.


Още: Детски градини и ясли за всички деца, но как тепърва ще се решава. Те обаче ще бъдат безплатни и ще има ваучерна схема за тези, които не са били приети в държавна или общинска. Ще се обсъжда и финансиране на родителски кооперативи.


Всичко за преговорите по социална политика - тук


Земеделие: Борба с корупцията и "политическите инвеститори" в земеделието


Една от големите задачи за земеделие е борбата с корупцията. По думите на Кирил Петков от "Продължаваме промяната" от сектора трябва да изчезнат "политическите инвеститори", като според него ресорното министерство и агенциите по храните и горите са били използвани като политически инструменти за контрол.


Ключовите структурните промени, включващи изваждането на Изпълнителна агенция по горите и Агенцията по безопасност на храните от министерството и нови закони за горите, както и лова и опазване на дивеча, обаче бяха оставени за обсъждане допълнително.


Участниците се обединиха около модернизация и дигитализация на сектора, научни иновации и инвестиция в профилирано образование, провеждане на конкурси и задължителна квалификация на администрацията. Както и за повишаване конкурентоспособността на малките производители и създаване на пазар за тях, за подкрепа на българското производство.


За горите бе решено да се направи инвентаризация, да се ограничи незаконната сеч, с правилно управление да се създаде контрол върху пожарите.


За допълнително обсъждане останаха таван на субсидиите, създаването на единен електронен поземлен регистър, даване на повече правомощия за горските инспектори, ревизия на горските предприятия, разваляне на сделките за замяна, оптимизиране на службата за съвети в земеделието за старт на нов бизнес, както и влизането на рехабилитацията на напоителните системи в Плана за възстановяване и устойчивост.


Още: Насърчаване на биопроизводството.


Всичко за преговорите по земеделие - тук


Регионална политика: Ограничаване на инхаус поръчките


Има консенсус по почти всички важни теми в бъдещата управленска програма в сектор "Регионално развитие" - от близо 40 точки съгласието е по над 30, сред които промени в Закона за обществените поръчки за ограничаване на инхаус поръчките и възлагането на инженеринг. Нужен и нов закон за устройство на територията и контролът върху незаконните строежи трябва да се затегне.


Общините трябва да имат по-голяма финансова самостоятелност, като обаче се засили контролът на харченето на отпуснати от държавата пари за конкретни проекти. За целта те ще се одобряват от парламента заедно с бюджета, а не от Министерския съвет.


Общо е и виждането, че трябва да се работи за сближаване на стандарта на живот в отделните области, като ще се обсъжда и ново райониране на страната. Няма спорове и за това кои инфраструктурни проекти са приоритетни. Всички партии искат ревизия на ВиК холдинга и всички големи държавни дружества в сектора, пълна проверка на състоянието на язовирите и въвеждане на по-големи отговорности на проектантите и строителния надзор.


Още: Дирекцията за национален строителен контрол да направи преглед на всички обекти, защитени територии, и дали има нарушения при изграждането им. А в бюджет 2022 да се предвидят средства за финансиране на всички заповеди за премахване на незаконни строежи, като похарчените от държавата пари после ще се търсят по съдебен ред.


Всичко за преговорите по регионално развитие - тук


Екология: Може да има вицепремиер по климата, действия по наказателните процедури


Корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия, съгласиха се преговарящите партии. Промените срещу нея са ключови, а приоритетните области са действия по наказателните процедури срещу България (общо 16) и работа по новите технологии във връзка с въглеродните емисии.


Дискусиите бяха дали да има вицепремиер по климата, инсинератор за горене на RDF в София и кой да отговаря за горите (обсъждано и в срещата за земеделието).


Партиите обявиха съгласие на 99%, по политиките в сферата на отпадъците (сред които и създаване на информационна система, но и закриване на сметища, стимулиране на рециклирането, преизчисляването на такса смет), въздуха, водите, опазването на биологичното разнообразие. Споровете са за мястото и съответно контрола върху "Държавна агенция по горите" и контролния орган по оперативна програма "Околна среда".


Малки стъпки: Премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.


Всичко за преговорите по екология - тук


Енергетика: Спорове за ядрени мощности


Преговорите по тема енергетика приключиха с първи списък от над 30 точки, по които има или отсъства съгласие. Най-много и най-разгорещени спорове предизвика бъдещето на ядрената енергетика.


БСП бе най-настойчива изрично да се запише, че евентуална АЕЦ "Белене" ще се строи. Единствено "Демократична България" се обяви против подобен ангажимент - не категорично, а с условието първо да има подробен анализ за смисъла от такава мощност. "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" подкрепиха нов блок в Козлодуй или най-малкото да се запише, че няма да има период на прекъсване на ядрената енергетика в България, защото това било въпрос на национална сигурност. Крайното решение бе оставено за срещата на лидерите.


БСП бе източникът и на идеи, гарантиращи на практика руските газови доставки и по принцип бъдеща ключова, а не преходна, роля на природния газ и ядрената енергетика още преди Европейският съюз да се е договорил дали тези два източника ще бъдат признати за подпомагане с еврофондове по линия на Зелената сделка. Социалистите предложиха и да се разговаря с Брюксел за влиянието на Третия енергиен пакет на ЕС върху сигурността и цените на доставките (пакетът блокира монополизирането на преносни мрежи от един доставчик и се очаква регулация част от капацитета на тръбопроводите да се заделя за пренос на водород).

Обсъден беше и уведомителен, а не разрешителен режим и подкрепа чрез опростено администриране на монтирането на възобновяеми източници единствено за собствено потребление.
Предстоят сериозни промени в КЕВР (спомена се и пълна смяна на ръководството) с цел по-ефективна работа с граждани, повече професионален и административен капацитет за контрол и регулиране.


Още: Запазване на "Марица-изток" като енергийна база, но без да се поставя акцент на въглищата, а да се въвеждат нови източници на енергия; създаване на държавно предприятие за конверсия на минните райони.


Всичко за преговорите - тук


Транспорт: Uber ще продължи да се обсъжда


"Пускаме Uber и какво правим с целия таксиметров бранш", попитаха от БСП в отговор на предложението на "Демократична България" да се въведе отново услугата. След спорове беше записано да се проведе широка обществена дискусия по темата с Uber, както и за споделените пътувания.


Различия имаше и дали Агенция "Пътна инфраструктура" да мине към транспортното министерство, или да остане в Министерството на регионалното развитие и накрая идеята не беше подкрепена от "Има такъв народ".


Единомислие обаче пролича по други теми като сигурността по пътищата, одит на изградената инфраструктура, приоритетни големи инфраструктурни проекти, контрола на концесията на летище София и оздравителните планове за БДЖ и "Български пощи". Тол системата да се управлява от държавата и вероятно ще се увеличат цени и пътища в нея, обсъдиха също партиите.


Още: Увеличаване на часовете по кормуване и създаване на 28 специализирани областни полигона. Регистри на сервизите и на автомобилите на хора с увреждания.


Туризъм: Електронни и по-евтини визи


Визите за туристи да са електронни и по-евтини, се договориха преговарящите. Сред одобрените точки е и предлаганият от поне 2 години от бранша гаранционен фонд, който да обезщетява български туристи в чужбина при катаклизми, подобни на пандемията, или фалити. Формата и финансирането на фонда предстои да се уточнят.


Обект на дискусии остава концесията на плажовете, която по идея на "Демократична България" не трябва да е в този вид. Остава да се реши и как да се окрупни представителността на бранша по организации, които в момента са много.


Беше обсъдено, но не категорично решено да има енергийни помощи за хотелиери и ресторантьори заради поскъпването на енергията, както и пускането на специални кредитни линии от Българската банка за развитие за хотелиерите. Има спор и дали България трябва да продължи да плаща по 35 евро на турист, пристигнал с чартър, и дали помощта трябва да се отпуска само ако авиокомпанията е българска, тъй като тя е само една.


Другата посока, която сближи всички, е в България да се развива качествен туризъм и за това да бъдат заложени стимули и програми.


Още: Предстои да се направи преглед на режима за свободно къмпингуване. Партиите записаха да се развие и велотуризмът чрез изграждане на трасета.


Всичко за преговорите - тук


Електронно управление: Лични карти с чип след шест месеца


След шест месеца лични карти с чип, в който да се съдържа и електронен подпис, замяна на най-ползваните хартиени удостоверения с електронна услуга, създаване на ново министерство, което да отговаря за електронното управление - това са част от темите, по които постигнаха съгласие по време на преговорите за електронното правителство.


Сред одобрените предложения са още премахване на мокрия печат и сканираните документи, въвеждане на електронно правосъдие, подобряване на онлайн комуникацията между администрацията и гражданите и комуникацията вътре. Без разногласия бъдещите партньори се съгласиха за въвеждането на електронното управление да се използват и "Български пощи", които имат офиси и в селата.


Намаляване на таксите, след като услугите станат електронни, предложи "Продължаваме промяната", но по време на дискусиите не се разбра дали и кога идеята ще бъде реализирана.


Спорните въпроси бяха основно технически, в т.ч. по интеграцията на системите, свързаността на регистри и ползването на държавния облак. Не бе изяснено как ще се казва новото министерство и точно кои структури ще влязат в него освен съществуващата държавна агенция "Електронно управление".


Още: До края на 2023 г. да се изгради инфраструктура за електронно дистанционно гласуване.


Всичко за преговорите - тук


Образование: Промяна във финансирането и в преподаването


Нов начин на преподаване в клас, повече свобода за учителите, мандатност за директорите, финансиране на образованието спрямо качеството. Това бяха част от идеите, по които се постигна съгласие. По много предложения беше уточнено, че ще има допълнителен дебат.


Една от първите задачи е да се намери бързо решение за връщането на децата в клас, като присъственото обучение беше посочено като безалтернативно.


Друга тема, около която всички се съгласиха, е, че трябва да се промени начинът на преподаване - от една страна, учителите да имат повече свобода да избират как и какво, от друга, да се използват повече технологии и изкуствен интелект, както и всяко дете да има достъп до устройства. Да има преглед на учебните програми и да се ограничи броят учебници по всеки предмет, както и да се промени стилът в програмите и да се развиват уменията за критично мислене.


"Продължаваме промяната" обявиха, че предлагат нова система за финансиране, която да е на базата на качество и да бъде въведена през 2024 г., като при нея всяко училище ще се оценява за това колко е допринесло за образователните резултати на своите ученици. Партията на Слави Трифонов също се обяви за "нова система за финансиране", защото тази на делегираните бюджети е довела до училища мастодонти в големите градове и закриване на училища в малките населени места. От "Демократична България" смятат, че финансирането на образованието трябва да е обвързано с БВП и 4% да отиват за средното образование, 1% ­за висшето образование и 1% за науката.


Още: Съгласие има, но ще се уточняват детайли за идеята директорите на училища да имат ограничение в мандатите.


Всичко за преговорите за образование - тук


Международни отношения: Северна Македония - старото решение "с надграждане"


Това бяха най-продължителните - почти 7 часа - преговори. Постигнато бе съгласие по близо 30 точки за това как трябва да изглежда външната политика на България в следващите 4 години, но списъкът с точните формулировки няма да бъде публичен, защото е предварителен (както от всяка среща). Какво окончателно са се разбрали ще е ясно в евентуалното крайно коалиционно споразумение.


Нямаше тема, по която да има сериозни разногласия. Оформи се консенсус за нуждата от външнополитическа стратегия, която да се обсъди и приеме от парламента и да се прилага от правителството, който и да е на власт. След основен преглед значително трябва да се подобри ефективността на администрацията на МВнР, включително чрез повече професионализъм, кариерно развитие на младите хора, по-добро заплащане, цифровизация на консулските дейности за улеснение на българите в чужбина и др.

Най-много време, внимание и детайлни предложения събраха отношенията със Северна Македония. Резултатът обаче е на практика връщане към потвърждаване на записаното в Рамковата позиция на последния кабинет на Бойко Борисов и позицията на парламента до април 2021 г., а те съдържат много повече искания от изготвените в събота на коалиционните преговори. Крайната формулировка е "Запазване на единната позиция на България и надграждане в конструктивен дух". Никой не предложи решение точно какви и в какъв срок да се направят стъпки за сегашния блокаж на преговорите.

За Турция бяха записани най-общи неща (добросъседски отношения на равнопоставена и принципна основа и защита на човешките права), като имаше предложение на БСП да се запише и обезщетяване на "тракийските изселници", а на "Демократична България" - да не се допуска намеса на Анкара във вътрешните работи на България през политически партии. Нито веднъж не стана дума за южния съсед като една от най-големите икономики в света и какви ползи може да извлече България от това.


Доста повече време участниците отделиха на Русия, като БСП систематично държеше да се впише, че България ще работи за намаляване на напрежението НАТО - Русия и отмяна на санкциите на ЕС, на което бе напомнено от ние сме НАТО и ЕС и тези решения се взимат на колективно ниво. Останалите партии поставяха акцент на сигурността в Черно море (ИТН) и че отношенията трябва да са принципни и основани на международното право (последното се разчита като непризнаване анексирането на Крим).


Появи се въпросът за външната ни политика към Китай, но се прие най-обща формулировка за взаимноизгодно сътрудничество в синхрон с подхода на ЕС.


Още: За българите в чужбина ще е нужен съвсем нов закон, а съответната държавна агенция ще се понижи до статут на изпълнителна и ще се върне във външното министерство.


Всичко за преговорите - тук, а още за обсъжданията за Северна Македония - тук.


Национална сигурност: Модернизиране на армията


Основен фокус на преговорите по национална сигурност беше модернизирането на армията. Темата беше обсъждана в няколко насоки - увеличаване на заплатите на военнослужещите, да се дигитализират голяма част от дейностите в управлението, да се търсят начини за използването на изкуствен интелект. Една от първите общи допирни точки беше, че модернизацията на армията трябва да бъде съчетана и със зелената сделка.


Идеите за това дойдоха основно от "Демократична България", но получиха подкрепа и от другите участници - да се модернизират сградите, да се увеличи енергийна ефективност, да се въведат ВЕИ в отбраната, да има устойчиво управление на отпадъците, намаляване на въглеродния отпечатъкът върху въоръжените сили.


Ще бъде направен стратегически преглед на отбраната, ако се окаже, че настоящият анализ на ситуацията не е пълен.


Още: Подготовка на нов закон за въоръжените сили и за военния резерв, изграждане на национална гвардия (предложение на БСП) и възстановяване на Гражданската защита (идея на "Демократична България").


Всичко за преговорите за отбрана - тук


Култура: Финансиране с до 1.5 % от БВП


До 1.5 процента от БВП да бъде отделен култура, но само ако има пари. Така най-кратко може да се обобщи дебатът между политическите сили на тема култура. В хода на разговорите преговарящите демонстрираха почти пълен консенсус по основните секторни политики. Единомислие възникна за нуждата от промяна в нормативната база - за промени в законите за авторското право, за радио и телевизия, за меценатството, за читалищата. Преговарящите обаче се съгласиха, че най-напред е нужно да се изработи цялостна 10-годишна културна стратегия, която да се изготви от експертна група и да бъде в основата на всички желани законодателни реформи.


Нямаше спорове и за засилването на връзките между културата и образованието, актуализацията на мерките за подкрепа на културата в пандемия, създаване на регистър за самоосигуряващите се артисти, дигитализация на информационната база в сектора, минимална заплата и справедлива пенсия за артистите, стимулиране на копродукции и фестивали.


Проблем пред разговорите по същество се оказа и липсата на компетентност у самите преговарящи по отделните теми, а на зам.-министъра на културата в служебния кабинет Весела Кондакова, която присъстваше на преговорите от страна на "Продължаваме промяната", често ѝ се налагаше да обяснява, че някои от предложените мерки всъщност вече съществуват. Консенсус не бе постигнат по темите за изваждането на фонд "Култура" и Националния институт за културно наследство от Министерството на културата, за създаването на закон за българския език, запазването на 9% ДДС върху книгите и др.


Още: Актуализация на учебните програми на училищата по изкуствата.


Всичко за преговорите за култура - тук


Спорт: Първо ревизия на спортното министерство


Участниците в обсъждането се обединиха около намерението за пълна ревизия в министерството на спорта за десетилетие назад. Те дадоха и заявка за проверка в държавните дружества, отговарящи за спортните обекти, както и в спортния тотализатор (БСТ).


Общата оценка е за необходими големи промени. Ключовите точки са свързани с привличането на хората към спорта и стимулиране на масовия спорт, с увеличаването на средствата и контрола при разпределението и разходването им, както и с осигуряването на облекчения за компаниите, обвързани със спорта.


Разминаване имаше покрай предложението за облекчаване на елитни спортни клубове от наем на съоръженията, които ползват.


Още: Обсъждане на идеите за прехвърляне на още повече средства от тотото, както и за вземане на процент от приходите от продажби на акцизни стоки.


Всичко за преговорите в спорта - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Можем ли да живеем с това": съгласие и детайли в политиките на бъдещо правителство

  Съгласие на база дайте да крадем и обещаваме

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Борбата с парите в плик и сивата икономика ще е тотална катастрофа с тази корумпирана администрация. Ще стане същото като със закона за пушенето на закрито. Работодателите приближени до властта и тези, които са тарикати, ще продължат да плащат в плик, а честните работодатели, които ще излязат на светло, ще бъдат наказани с по-високи разходи за осигуровки.

 4. 4 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Гневно

  "По този начин бяха парирани социалните предложения на БСП, за който Мика Зайкова от "Има такъв народ" обобщи, че на България би бил нужен бюджетът на САЩ. "Демократична България" очаквано се държа по-консервативно, като намери повече сходства с политиките, предложени от партията на Слави Трифонов, основно за социализацията на хора с увреждания и превенция на изоставяне на деца в домове."

  ДБ се е държала по-ЛИБЕРАЛНО, а не консервативно!

  Дневник, моля, без умишлени подвеждащи грешчици!!!

  Ще си мечтаем за консервативно (дясно) управление!

 5. 5 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Любопитно

  "Можем ли да живеем с това":
  - сгазил конституцията за премиер.
  - откраднал интелектуална собственост за министър.

 6. 6 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivan92":

  не си прав, и парите могат да бъдат проследими, и услугата

 7. 7 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Гневно

  Аз като непрофесионалист питам най-простичко, какво толкова лошо е направил този Гешев, та цялата политика и партии се въртят около него, и неговата оставка!

  Водите повишаване на данъци, осигуровки, проверки и тормоз на хората, а в замяна с какво "добро" ги компенсирате!?

  Със или без Гешев, моят живот ще е все същия.
  Виж, за някой червен олигарх от типа Божков може да има разлика, но с какво моят живот ще се подобри, че аз да плащам с данъци и кризи за неговото благоденствие, и да може да се върне от Дубай или където там е избягал.

 8. 8 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  Снимката на кирчовцитге е уникална.... като от детско коледно шоу е...

  Надолу не четох, всичко това съм го чел с годините ....сигурен съм, че пак ще го чета след години...

 9. 9 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Гневно

  4.5 % дефицит при 110 милиарда БВП.

  Ама има "спортен дух" в новите управляващи!

  Нали щяхте да спирате кражбите и щяхме да сме залени от пари!?

 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Весело

  "След шест месеца лични карти с чип, в който да се съдържа и електронен подпис, замяна на най-ползваните хартиени удостоверения с електронна услуга, създаване на ново министерство, което да отговаря електронното управление - това са част от темите, по които постигнаха съгласие по време на преговорите за електронното правителство."

  Това наистина ми беше много спешно!
  Евала!
  По 100лв на месец повече осигуровки са нищо работа.
  Важното е, че личната ми карта ще е с чип!
  Как съм могъл да живея без такава, до сега.
  Оправихме се!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  По онтошение на т.н."здравна реформа " . Диагностично свързаните групи , което е нещо много добро в същност е "претоплена манджа " от 2010 година :

  " От 2012 г. клиничните пътеки, по които сега се лекуват болните и по които Националната здравноосигурителна (НЗОК) каса плаща на лечебните заведения, ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Това съобщи днес здравният министър д-р Стефан Константинов, след като правителството прие неговата концепция за по-добро здравеопазване.

  За пациентите това ще означава, че няма да се налага болниците да ги изписват след лечение на определено заболяване и след една седмица да ги приемат за друго или съпътстващо заболяване, обясни министърът. Лекари и пациенти отдавна се оплакват от ограниченията, които поставят клиничните и пътеки и от липсата на възможност за долекуване, каквото обикновено не е предвидено в пътеките.
  Д-р Ст. Константинов: Необходим е диалог, а не протести
  CredoWeb
  1 minute

  Искрено се надявам, че през 2012 г. ще заменим клиничните пътеки с диагностично свързани групи.

  Това заяви здравният министър д-р Стефан Константинов при откриването на обновения център по хемодиализа във варненската Университетска болница „Света Марина”.

  Той подчерта, че методиката по разпределението на средствата за здраве трябва да се промени и то не само по отношение на болниците, но и при личните лекари, и при специалистите от доболничната помощ.

  „За да подобрим нещата в здравеопазването обаче, е необходим диалог, а не протести”, изтъкна министърът, визирайки националния протест на медиците в столицата
  И да не сте съгласни - ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ !

 13. 13 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Интересно ми е как така бат Боко заяви пълна подкрепа към новите партии, а в същото време тролетариата тук се амбицира и активира да слага стотици минуси под всяка подобна статия, която показва че преговорите преминаха успешно :)
  Ревете гербидж - сега ви е паднало. Скоро няма да го има това недоразумение на политическата карта!

 14. 14 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Истински реформи не виждам, пак ще лепят една скъсана гума !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тангра":

  При инфлация 4,5% дълг е нищо, смисълът на дълг е да се осигури растеж на икономиката.
  На въпроса кой ще връща дълга, отговорът е, който го е взел - държавата. От къде от събрани данъци. При непипане на корпоративен 10% и плосък 10% за физ лица нещата са ок.

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Много бла-бла.
  Вече видяно.
  Бог да пази България!

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Весело

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Пепи Еврото хареса това :)

 18. 18 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 306 Весело

  4.5 % дефицит при 110 милиарда БВП.Ама има "спортен дух" в новите управляващи!Нали щяхте да спирате кражбите и щяхме да сме залени от пари!?
  —цитат от коментар 9 на Тангра


  8 милиарда установили че се крадат на година :) Всички чакаме да спрат тая кражба на 8 милиарда и тогава ще имаме един солиден излишък вместо дефицит :)

 19. 19 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  На хартия, всичко може да е уредено,
  в действителност ще е провалено.

 20. 20 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Старите специалисти пак се появиха,
  те добре знаят как народа го ограбиха.

 21. 21 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Весело

  Нещо в политиките има ли за мажоритарен вот. ИТН искаха само това и нищо друго.
  Може пък и коледно да направите нещо за шнорхелите и плагиатите.

 22. 22 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Атанас Зафиров: Много отдавна не споделям, а и въобще не разговарям с Кирил Добрев

  Кирил Добрев излъга в ефира на БНТ, че съм му „споделил“ в личен разговор желание да бъда кандидат за председател на БСП.

  По думите му той и Кирил Добрев са се разминали по много важни теми.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Спецпрокуратурата приключва проверката срещу Кирил Петков до 15 декември"

  Дали ще имаме осъден премиер?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Този ако е наистина толкова способен,
  няма начин от Канада да бъде подгонен.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivan92":
  ". . .а честните работодатели, които ще излязат на светло, ще бъдат наказани с по-високи разходи за осигуровки."

  Оооо, Иванчо! За теб плащането на законово-регулираните осигуровки е вид наказание ли? Майкооооо . . . колко си "честен"! Браво Иванчо! Брааааво!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Много оптимистично до тук, дано да продължи така. Аз лично съм приятно изненадан от отговорния подход на участниците в преговорите, който не използваха публичността на дискуссите за партийна агитация, а заложиха на разбирателство.

 30. 30 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  "Позиционирането на всички срещу корупцията даде съгласие по почти всички теми и че реформите в този сектор са ключови за реформирането и на останалите. "
  Не знам как са се позиционирали всички. Но само с промяна в Прокуратурата нищо няма да стане от позиционирането им. НИТО ДУМА за съдии и следствие, които също имат много трески за дялане.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#24] от "diq55699032":

  ако се съди по резултатите на спеца до сега, надали.
  като се махнат тия решени със "споразумение" нямат завършено дело за 10 год съществуване.
  Т.е. спеца няма да изкара като съществуване, докато напише обвинителния акт.

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2781 Любопитно

  Като намерения - много добре, с изключение на по-високия дефицит. Как обаче ще го направят и кой конкретно ще го прави - засега не се знае. Все още се надявам, че това коалиционно споразумение ще е официален документ, за да може по точки клетите данъкоплатци да гледаме кое изпълняват и кое не.
  На мен обаче ми се губи основополагаща според мен точка - стратегия и тактика с конкретни мерки за борба с демографската катастрофа. Даването на пари на калпак не е точно стратегия, а Бойко Борисовщина. Щото ако намаляваме като население с тези темпове, нищо няма да има значение след 20-30 години.

 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#24] от "diq55699032":

  Самата глупост спеца да се занимава с това дело, което е от компетенцията на СРП, трябва да ти говори, че е "кьорфишек"

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#32] от "boevbisser":

  няма да има по-голям дефицит и Асен Василев го знае. Ще се влезе в 3%.

 35. 35 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Можеше и да е по - зле...

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#1] от "diq55699032":

  Краденото отиваше в онова чекмедже! Но вече секна!

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Разстроено

  За културата малко и под сурдинка , а всичко тръгва от образованието и културата.

 38. 38 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "Можем ли да живеем с това": - сгазил конституцията за премиер. - откраднал интелектуална собственост за министър.
  —цитат от коментар 5 на The Polite Moose


  и президент издаващ противоконституционни укази

 39. 39 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 870 Весело

  Много оптимистично до тук, дано да продължи така. Аз лично съм приятно изненадан от отговорния подход на участниците в преговорите, който не използваха публичността на дискуссите за партийна агитация, а заложиха на разбирателство.
  —цитат от коментар 29 на Oleg Iliev


  ш са разплача от умиление

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тангра":

  "Изключително гнусна снимка!"

  Бойко Борисов, ти ли си?! :-)

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Дискусиите бяха дали да има вицепремиер по климата, инсинератор за горене на RDF в София и кой да отговаря за горите (обсъждано и в срещата за земеделието).
  *
  А заместници по слънчевото греене, дъжда, вятъра и снега няма ли да има?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#38] от "bruno__dante":

  гулю ..гулю..гулю....

 44. 44 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#1] от "diq55699032":Краденото отиваше в онова чекмедже! Но вече секна!
  —цитат от коментар 36 на vassilun


  С парите вече всичко е точно, нали ?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Това така наречено правителство ще бъде пълна катастрофа.
  Още не са започнали работа, а дълговете растат в геометрична прогресия!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  До коментар [#34] от "doctor.no":

  И.... какво ако е 4 % ?? Да слушам икономическото светило Борисов ли ? Прави се нова политика , защото ГЕРБ политиката е СХЕМА .........ГЕРБ оборотите са държавни пари , превъртени през ИН ХАУС ...Трябва подкрепа за РЕАЛНИ ПАЗАРНИ неща. ГЕРБ фирмите да бъдат наритани и разследвани ...

 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "БСП бе най-настойчива изрично да се запише, че евентуална АЕЦ "Белене" ще се строи. Единствено "Демократична България" се обяви против подобен ангажимент - не категорично, а с условието първо да има подробен анализ за смисъла от такава мощност."

  Времето на анализите мина. Ако на тези от ДБ продължават да им плащат да "тупат топката" да си кажат направо цената.

  I Want To Believe
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  До коментар [#9] от "Тангра":При инфлация 4,5% дълг е нищо, смисълът на дълг е да се осигури растеж на икономиката.На въпроса кой ще връща дълга, отговорът е, който го е взел - държавата. От къде от събрани данъци. При непипане на корпоративен 10% и плосък 10% за физ лица нещата са ок.
  —цитат от коментар 15 на doctor.no


  А сега ако можеш да обясниш как така с тая бясна инфлация и обезценка на парите вашите другари задържат БВП ръста на 0ла!?
  Значи реално ПАДА с 10%. Защото стойността на парите се обезценя.

 53. 53 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  'Пускаме Uber и какво правим с целия таксиметров бранш", попитаха от БСП "

  Предполагам почват да се конкурират бе, другари.Така работи пазарната икономика, единственият вариант, който не фалира периодично. Да работят при равни правила и данъчни условия е един друг въпрос, но се съмнявам, че БСП са способни на толкова задълбочени разсъждения

  Не ме търсете преди обяд
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "Обсъден беше и уведомителен, а не разрешителен режим и подкрепа чрез опростено администриране на монтирането на възобновяеми източници единствено за собствено потребление." - туй да стане факт, барабар с лични карти=електронен подпис за целия безсмислен документооборот и ще сме дръпнали необратимо напред.
  Всичко друго звучи добре, но е гарнитура към отърваването от административен и енергиен диктат.

 56. 56 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Мисля, че се прекали......

 57. 57 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Парад на популизма и комунизма. Това безплатно, онова безплатно. Безплатните лекарства за децата ще изядат парите за увеличаване на възнаграждениепо на л;екари и медсестри. Защото бюджетът на НЗОК е константна величина и всичко е скачени съдове при такова жалко ниво на бюджет 22 пъти под този на Австрия за здравеопазването. Вместо да си пазят персонала , който утре не могат да си намерят нито от Виетнам, нито от Судан, нито някой ше им дойде. А на докторите ще се мъкнат консуматори с повод и без повод да се изписват безплатните сиропчета (имаме спомени от 90те години, когато имаше подобно нещо -75-100% безплатни лекарства) при тотално НЕЗАПЛАТЕН медицински преглед от никого, нито от НЗОК, нито от родителя ,нито от здравен фонд. Както и днес ни се водят деца с хрема за преглед -чудо невиждано в Северна Европа примерно, където никой няма да си заведе на лекар детето за една хрема, след като нищо не му е дал ,не му е почнал никакви капки за нос или един панадол не му е дал преди това и няма и температура. Тук това става ,защото никой не плаща това посещение по никакъв начин. И така н се натоварва здравната система с банални неща и едни 40 прегледа дневно, а отвън чакат пациенти със стенокардни оплаквания, чакащи да минат дечицата с хремката. Безумие.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 58. 58 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Много оптимистично до тук, дано да продължи така. Аз лично съм приятно изненадан от отговорния подход на участниците в преговорите, който не използваха публичността на дискуссите за партийна агитация, а заложиха на разбирателство.
  —цитат от коментар 29 на Oleg Iliev


  ш са разплача от умиление
  —цитат от коментар 39 на bruno__dante


  Да пращам ли кърпички е експрес доставка?

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Всичко звучи прекрасно, да видим, кой ще го изпълнява.

 60. 60 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Апостолите на Промяната" първо трябва да обявят министрите защото точно там коалицията може да не се съгласи с тях и чак тогава да заседават и обмислят другите належащи въпроси. Ако те нямат платформа по която обмислят да работят може би много трудно ще достигнат до някаква без съставено правителство.

 61. 61 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Червени, комунистически мърши!

 62. 62 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За културата малко и под сурдинка , а всичко тръгва от образованието и културата.
  —цитат от коментар 37 на hodounski


  Е как стига да е лява културата от онази с човешките права и толерантността. Нали така?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 63. 63 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Дневник, поздравлеиня за снимката! вероятно, психоанализаторите ще се заинтригуват. Може да добавите и третия гл,пак, гуруто на тези двамата!

 64. 64 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5709 Любопитно

  "Можем ли да живеем с това": - сгазил конституцията за премиер. - откраднал интелектуална собственост за министър.

  —цитат от коментар 5 на The Polite Moose


  и президент издаващ противоконституционни укази
  —цитат от коментар 38 на bruno__dante


  И със шеф на НАП спеца по данъчни еквалибристики Спецов?


  Някаква еуфория е обзела форума, а трябва определено да се притесняваме, какви политици си избрахме пак да ни "оправят"!

  ДБ: Време е да спечелим България
 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Е,като е секнал.краденето,къде са 3-4 милиарда,амни оше заеми взимате?!

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#58] от "Oleg Iliev":

  Само по Министерството на Еконт!

 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  откачена работа
  стремежът да се угоди на всички поражда... нещо неописуемо
  и глупаво

  бъдещите управляващи са наясно с този факт
  следователно ще карат така, както са си набелязали, но без да ни уведомяват (и дотук с театрото "прозрачност")
  демек - лъжат ни
  нищо неочаквано
  правителство, което не лъже, не е правителство, а научно-фантастичен сюжет

  фентъзиен по-скоро
  защото допускането за "добро правителство" е антинаучно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Любопитно

  Абе защо днес уволниха от ДКК хищната калинка, която Кирето Лъжеца намести там?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 69. 69 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Когато ви се казваше че тези са некомпетентни случайници, рев , че били новото начало: https://faktor.bg/bg/articles/uvolniha-shefka-v-dkk-za-mesets-izvarshila-kup-narusheniya
  това за сега без съдебна процедура, но и те ще почнат.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 70. 70 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1181 Весело

  Абе защо днес уволниха от ДКК хищната калинка, която Кирето Лъжеца намести там?
  —цитат от коментар 68 на chichka


  +

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 71. 71 Профил на Quandt
  Quandt
  Рейтинг: 557 Неутрално

  А можем ли да оценим плодовете на краткото пребиваване на КП в Министерство на икономиката на първо място, преди да заживяваме с нещо ново?

  https://www.mediapool.bg/vtoriyat-shef-na-dkk-uvolnen-za-mesets-karaganeva-izvarshila-kup-narusheniya-news329486.html

  Горният преглед на Медиапуул дава интересни детайли относно едно от назначенията на КП в борбата за "нулева корупция". Та да, сигурно можем да живеем с такива неадекватни назначения. Герб добре ни приучиха, та сега не е нищо чак толкова ново. Можем ли да живеем с това да имаме по-неадекватни министри от селекцията на ГЕРБ? Да, можем, щом Кики Петков ги избира.

  Ще ми е интересно дали това ще се отрази по някакъв начин от Правдата на Да, БГ/ПП и дали ще има някакъв коментар от зализания променящ променител.

  In Vino Veritas
 72. 72 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 448 Неутрално

  май ще трябват още 20 000 униформени към сектор сигурност ,и 5 специализирани цистерни за водни струи , едните ни ощавиха с енергийна борса сега тия с данъци и чипове , незнам на къде ще тръгне лудоста ни

 73. 73 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  "глоби за плащането на ръка "в плик"

  Юнаци тая работа с глоби не се оправя. Ето как тия неще се оправят в нормални държави.

  - Затвор за длъжностно лице получило подкуп
  - Затвор за гражданин предложил подкуп на длъжностно лице
  - Уволнение за длъжностно лице искащо подкуп за услуга
  - Уволнение за длъжностно лице не докладвало за гражданин който му е предлагал подкуп

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 74. 74 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Като гледам коментарите, бюджетът за тролове е май май изчерпан.

 75. 75 Профил на Ognyan Petkov
  Ognyan Petkov
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Ще, ще, ще, ще... в неизвестното, далечно бъдеще.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 594 Весело

  малко конкретика за т.нар съдебна рИформа

  на европейски ниво
  за т.нар европейски съд за правата на човека

  в какви тежки корупционни схеми в вкаран + конфликти на интереси

  и това са менторите на нашенските не0либерални недоносчета за

  само за четящи с разбиране !

  "Изключително насърчаващи са резултатите от даването на гласност на новината и петицията, в която много от вас се включихте, за доклада на Европейския център по право и справедливост (ECLJ), разкриващ конфликта на интереси сред съдиите в ЕСПЧ.

  Следствие на изнесените факти ЕСПЧ промени редица свои вътрешни процедури и за първи път тази пролет служител на Отворено общество не е одобрен за съдия в Страсбург.

  Пубикуваният миналата година доклад разкри, че поне 22-ма от последните 100 съдии в ЕСПЧ са бивши служители на седем неправителствени организации (НПО) и че те многократно са отсъждали по дела, подкрепени от организацията, в която са работили, в ситуация на явен конфликт на интереси.

  Сред тези частни организации се откроява "Отворено общество" на Джордж Сорос. Освен че 12 от нейните служители са станали съдии в Страсбург организацията участва във финансирането на останалите 6 НПО.

  Масовото присъствие на съдии от една и съща мрежа показва огромното влияние на тези организации върху европейската система за защита на правата на човека и предизвика редица въпроси за нейната безпристрастност, съдебната процедура и етика. Тези въпроси бяха представени на вниманието на Съвета на Европа.

  ЕСПЧ не реагира публично, за разлика от много политици и няколко министри, в т.ч. и българският правосъден министър, които изразиха загриженост за ситуацията. Медиите също отразиха новината.

  Наложи се Комитетът на министрите, върховен орган на Съвета на Европа да признае публично, че докладът е верен, като посочи на 8 април т.г., че ще направи нова оценка "до края на 2024 г., в светлината на по-нататъшния опит, на ефективността на настоящата система за подбор и избор на съдии на Съда". Преразглеждането на Правилника на Съда е вече в ход!

  Следствие на доклада ЕСПЧ публикува нова версия на своята "Резолюция относно съдебната етика” в начаото на септември. Тя съдържа промени, които завишават изискванията за почтеност, независимост и безпристрастност на съдиите.

  Резолюцията задължава съдиите да бъдат независими от всяка институция, включително от всеки "орган" и "всеки частен субект", имайки предвид организации и фондации като "Отворено общество".

  В текста се добавя, че "те трябва да се пазят от неправомерно влияние от всякакъв вид, независимо дали е външно или вътрешно, пряко или непряко. Да се въздържат от всякаква дейност, изразяване на мнение и сдружаване, отказват да изпълняват всякакви инструкции и избягват всяка ситуация, за която може да се счита, че пречи на съдебната им функция и че влияе неблагоприятно на общественото доверие в тяхната независимост."

  По отношение на безпристрастността новият текст добавя изричната забрана съдиите "да не участват в разглеждането на дело, по което имат личен интерес", като по този начин засилва предотвратяването на конфликти на интереси. Съдиите трябва също така да се въздържат от "всякаква дейност, изразяване на мнение и сдружаване, за които може да се счита, че могат да повлияят неблагоприятно на общественото доверие в тяхната безпристрастност".

  Още за направените промени следствие на доклада вижте на: https://www.sva.bg/105310861074108010851080/5667841

  Постигнатото до момента е огромна крачка напред, макар да предстои още много работа, за да има повече прозрачност и справедлив съдебен процес.

  Вярваме, че и данните за финансирането на експерти към ООН, за които алармирахме преди три месеца, на база новия доклад на Европейския център по право и справедливост, ще допринесат за нужните промени в международните органи, които определят световната политика в областта на човешките права."

 78. 78 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 594 Весело

  хммм
  било обидно ;)

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  естествено,че структурата трябва да бъде променена

  И Така Нататък вече изразиха несъгласие да има по-малко министерски кресла от БСП, нали ?

  Ицо Тулупът и антоанетките от Продай България не може да не вият също

  Така,че Кирето Ментата и Кокорко ще преструктурират администрацията
  за наша сметка!
  за чия да е !?
  по същата причина в ибщина Пловдив има ... 9 заместник кмета ;)


  Нямат програмка , но имат заповед с ясни инструкции от водещите им офицери !

  Всичките им поръчения вредят на България и Българите !

 79. 79 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 594 Весело

  а ето подсказване за съдебните рИформи направо от менторите на Продължаваме Подмяната на Промяната и сПродай България :
  „Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията ..."
  https://bnr.bg/post/101213163/deivid-heil-sasht-sa-protiv-vtorata-linia-na-turski-potok

  не сме забравили ,че конституцията на САЩ е писана изключотелно от робовладелци, нали ?
  сред които поне 66,6 % са били и масони !

  не сме забравили,че Главният прокурор на САЩ е и правосъден министър , нали ?
  или обратното ;)

  да внимаваме с избора на менторите и на подлвасните им уж наши държавници !

  време е Суверенът да взема всички стратегически решенеи - чиновниците , служебните лица и институциите да си заработват заплатите с тяхното навременно и професионално изпълнение

  е-референдуми върху блокчейн !

 80. 80 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#79] от "eip52315793":

  точно така, не трябва да има главен прокурор. Щом изпълнява само административни функции и методическо ръководство, както Гешев сам каза- правосъдният министър може да ги върши.
  А нашата конституция е писана от 99% комунисти,90 % от които са и сътрудници на ДС.
  Сравнението в стандарта на живот показва нагледно коя от двете конституции е по-добра.
  Това за референдумите и елктронното гласуване и броене на резултатите е добра идея, независимо от технологията. Само че кой е този Суверенът, щото ако си го представяш под формата на тълпа лумпени, каквито се оказва че са поне 60% вярващи в чипирането, далече си от идеята за суверенитет. Тънкостта тук е как са написани въпросите на референдумите, как са написани проектозаконите, които ще се гласуват, и някой да може да ги приложи- съответно- суверенитетът все пак се упражнява от знаещите и можещите, които са малцинство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK