"Можем ли да живеем с това": политиките на бъдещото правителство

"Можем ли да живеем с това": политиките на бъдещото правителство

© ReutersПовишаване на минималната заплата до 700 лева от следващата година, отпадане на данък "уикенд", увеличаване на максималния осигурителен доход чрез коефициент, почти безплатни лекарства за децата до 14 години, лични карти с чип, глоби за плащането на ръка "в плик"... Това са само част от съвсем конкретните мерки, които пряко ще засегнат българските граждани и бизнес, ако бъдат финално приети от бъдещо коалиционно правителство между победителя в изборите "Продължаваме промяната" и формациите, които покани на преговори "Демократична България", БСП и "Има такъв народ".


Други са свързани с малки или големи реформи в почти всички сектори, много от които подчинени на целта на "Продължаваме промяната" за "нулева (толерантност към) корупция" - често припомняна в срещите и която се подкрепя и от останалите партии (основна и за "Демократична България"). Партньорите в евентуалната управляваща коалиция потвърдиха, че подкрепят смяна на главния прокурор Иван Гешев и реформа в антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, закриване на спецправосъдието (обсъждано и в миналия парламент). Промени в съдебната система и сектор сигурност всъщност са ключови за възможностите за реформи в други сектори.


За много решения и политики четирите партии постигнаха съгласие по време на срещите, проведени през миналата седмицата (общо 18 за 5 дни, продължили средно по над 5 часа, а най-дълга беше тази за международна политика - почти 7 часа в събота вечер). Направените компромиси на този етап изглеждаха малко/малки.
Някои големи въпроси бяха оставени за обсъждане допълнително през тази седмица или веднага след като има правителство, за да не спъват или бавят съставянето на кабинет, и тогава да се търсят възможните промени. Така че някои политики могат да са критични точки по-скоро в бъдещата работа и подкрепата за коалицията, отколкото сега.


Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев (бяха си разделили участието и воденето на срещите, на финанси и международна политика бяха заедно) много пъти коментираха, че обсъжданите задачи са за правителство с четиригодишен мандат. Но Василев отчете, че много работа са натрупали и за първата половина на 2022 г.


Структурата на бъдещия Министерски съвет ще бъде променена и с това бившият служебен финансов министър Асен Василев ("Продължаваме промяната") обвърза и допълнителни промени в бюджета за 2022 г. и че е реалистично да бъде приет в края на януари. Ще има отделно министерство за електронното управление, това на икономиката вече ще бъде и на иновациите, но други размествания засега не са потвърдени извън обсъжданото място на политиката за горите, както и на агенции (като АПИ) и други държавни структури.


Част от въпросите вероятно ще бъдат коментирани и на срещите на лидерите на четирите партии, които предстоят тези дни. Повечето участници оцениха обсъжданията и живото им излъчване онлайн като положителен нов подход в политиката.


От "Продължаваме промяната" често демонстрираха удовлетворение от това по колко много теми се разбират и как работят с експертите и че ако така продължат, "за четири години България няма да я познаем" (по Кирил Петков). А Асен Василев няколко пъти по въпроси, по които по-трудно се постигаше съгласие, успяваше да обедини участниците с въпроса "можем ли да живеем с това" (т.е. с такава формулировка и условия на политиката на този етап).


"Дневник" обобщава най-важното по теми от всички срещи.


Здравеопазване: Ваксинирането е спешният приоритет


Разбирателство какво, но не и как. Така могат да бъдат обобщени близо шестчасовите разговори за здравеопазване. Четирите политически сили са единни, че ще променят начина на финансиране в здравната система, но проличаха и значителни различия.

За COVID кризата политическите сили искат бързи действия и нова информационна кампания за ваксините, като Кирил Петков дори обяви, че "лично ще се заема с нея".
"БСП за България" и "Има такъв народ" настояват болниците да не бъдат търговски дружества, т.е. да не се стремят към печалба, докато "Продължаваме промяната" и "Демократична България" смятат, че "да не се гледа на пациента като на касичка" може да бъде постигнато по различен начин.


Всички формации искат лечението в болница да не минава през клинични пътеки, а през диагностично свързани групи. Заложиха, че "пилотно в една болница" това може да бъде въведено още до средата на следващата година, но тъй като цялостният процес ще отнеме много време, първо трябва да се променят стойностите на клиничните пътеки.


Спор предизвика и идеята за безплатни лекарства на децата до 14 години, като мярката се очаква да бъде приложена при заплащане от родителите на 5% от цената, за да няма злоупотреби.


Политическите сили са единни и че всеки трябва да има електронно здравно досие (една от вечните теми в здравеопазването), но първо ще се направи анализ дали и какви промени в закона трябва да се направят. Представителите на "Демократична България" настояваха, че за въвеждането на здравно е-досие са достатъчни 100 дни, но останалите формации отказаха целта да бъде точно фиксирана във времето.


Още за 2022 г.: До края й трябва да бъде направен анализ от каква детска болница се нуждае България, за да се премине към проект. А до юни - обновена структура на Спешна помощ.


Всичко за преговорите за здравеопазване - тук


Финанси: Минималната заплата става 700 лева, бюджет 2022 ще бъде приет през януари


Бюджетът за догодина ще бъде приет до края на януари, а дефицитът в него - в границите 3.5-4.5%. През юли ще се подготви и актуализацията му, ако няколкото работни групи в различни сектори имат предложения за допълнителни разходи за важни политики.


Партиите се договориха още, че занапред харченето на пари ще е съобразено с възвръщаемостта, а не на принципа, че нещо е "стратегически" важно. Данъците на практика остават непроменени за догодина, което означава, че понижената ставка на ДДС заради пандемията също се запазва. Ще се обнови обаче формата на месечната декларация по ДДС, а също и плавно ще се върви към вдигане на прага за задължителна регистрация по данъка.


Минималната работна заплата ще бъде поне 700 лв. догодина и ще започне да се обвързва със средната за страната. От нея ще се определя в бъдеще и стойността на ваучерите за храна, които са с таван от 50 лв. месечно на човек в момента.


Обвързването на максималния осигурителен праг със средната заплата в страната доведе до бурни спорове, като само от "Демократична България" не са съгласни да се повишава в условията на пандемия и хората с доходи от около 3 хил. лв. да доплащат още 78 лв. за осигуровки. В предложенията беше заложено актуализирането да е с с коефициент от 2.3 спрямо средната работна заплата за предходната година.

Отпадат данъците върху депозитите и данък "уикенд". Остава непроменена помощта от 4500 лв. за дете за семействата. Програмите от типа 60/40 ще се адаптират и ще продължат да се прилагат и догодина.
Еднократното теглене на суми над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладва на НАП, тъй като това е прагът за разплащане в брой. Сигнал ще се дава и при преводи в чужбина за над 1 млн. лв.


Още за 2022 г.: До края на годината трябва да бъде направен независим одит дали не се източва повторно фалиралата КТБ. Ще бъдат проверени и раздадените през последните пет години заеми от Банката за развитие.


Всичко за преговорите по финанси - тук


Икономика: Министерството става и на иновациите, България да се превърне във финансов хъб


По предложение на "Продължаваме промяната" Министерството на икономиката ще стане и на иновациите, а борд по иновациите съвместно с министерствата на образованието и културата ще ги стимулира.


Участниците в тези преговори демонстрираха единомислие по основните теми: толерантност към корупцията не трябва да има, а стимулите за инвеститорите трябва да се преоценят. Затова решиха, че държавата няма да дава сертификат "Клас А" (който осигурява помощ от държавата за по-бързо придобиване на терени, облекчени административни процедури и др.) на компании, които не произвеждат продукти с висока добавена стойност.


Противно на идеите на "Има такъв народ" в предишен момент за приватизация на Българската банка за развитие с цел решаване на проблемите с ръководството й, сега партиите се съгласиха, че няма да се продава, а ще подпомага малките фирми, каквато е функцията й по закон.


Сред темите, по които вече има съгласие, е край на назначенията в администрацията без конкурс, минималната работна заплата да се определя като процент от средната и икономиката да "позеленее".


Помощта за засегнатите от пандемията бизнеси ще продължи чрез програми като 60/40.


Цел: България да стане финансов и логистичен хъб


Всичко за преговорите в икономика - тук


Правосъдие: Потвърдени промени за главния прокурор и антикорупционната комисия


Оставка на главния прокурор Иван Гешев, промяна в правомощията и намаляване на мандата му, реформа на Антикорупционната комисия, закриване на специализираното правосъдие, разделяне на Висшия съдебен съвет на два съвета - на съдиите и на прокурорите, въвеждане на възможност за индивидуална конституционна жалба, както и възможност за съдебен контрол над някои актове на прокуратурата, като например отказа за образуване на досъдебно производство.


Това са само част от темите, по които се споразумяха партиите на срещата за съдебния ресор. Позиционирането на всички срещу корупцията даде съгласие по почти всички теми и че реформите в този сектор са ключови за реформирането и на останалите. За някои политики партиите се обединиха, но оставиха детайлите как ще бъдат реализирани за следващи срещи и работа в парламента.


Още: Приемане на законодателство за случаи като санкциите по "Магнитски" и на закон за личния фалит


Всичко за преговорите по правосъдие - тук


Вътрешна сигурност: Ревизия и анализ на МВР и ДАНС за ново законодателство


Пълна ревизия и анализ на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност", на базата на който да бъде изготвено ново законодателство, е голямата задача в тази сфера.


Партиите искат от МВР да бъдат извадени и несвойствените дейности, като например издаването на документите за самоличност и шофьорските книжки, а тези и други подобни административни услуги да се извършват в обособени центрове.


Договорени бяха промени в Закона за специалните разузнавателни средства и ограничаване на кръга от органи, които имат право да искат прилагането им, както и прецизиране на основанията за искането на СРС. Подробно ще бъде прегледан и законът, по който работи Националната служба за охрана (НСО), и по какъв начин да бъде преодоляно дублирането на функциите с МВР.


Още: Обсъждане дали пожарната и гражданска защита да бъдат обособени в отделно министерство за бедствия и аварии.


Всичко за преговорите по вътрешна сигурност - тук


Социална политика: Санкции и за работодател, и за работник за парите в плик


Първо ще има кампания от НАП и Главна инспекция по труда, която да обясни промяната (около три месеца) и след това за плащането на част от заплатите в плик ще бъдат глобявани не само работодателят, но и самият работник, както и счетоводителят на компанията.


Това е една от промените в социалната сфера. Асен Василев проведе разговорите по начин, който минимизира различията между политическите сили в името на подписване на коалиционно споразумение. Той предложи ключови теми като пенсионната реформа, помощите за млади семейства и грижите за хора с увреждания да бъдат интензивно обсъждани през следващите 6 месеца. По този начин бяха парирани социалните предложения на БСП, за които Мика Зайкова от "Има такъв народ" обобщи, че на България би бил нужен бюджетът на САЩ. "Демократична България" очаквано се държа по-консервативно, като намери повече сходства с политиките, предложени от партията на Слави Трифонов, основно за социализацията на хора с увреждания и превенция на изоставяне на деца в домове.


Все пак партиите се обединиха, че след преизчислението от 25 декември пенсиите няма да бъдат по-ниски от настоящите (включвайки и добавките от 120 лева). Бе заложено също повишаване на минималната заплата (потвърдено и от групата по финанси - на 700 лева), ревизия и контрол на социалните услуги и отпускането на помощи. Обсъжда се и реформа на ТЕЛК.


Още: Детски градини и ясли за всички деца, но как тепърва ще се решава. Те обаче ще бъдат безплатни и ще има ваучерна схема за тези, които не са били приети в държавна или общинска. Ще се обсъжда и финансиране на родителски кооперативи.


Всичко за преговорите по социална политика - тук


Земеделие: Борба с корупцията и "политическите инвеститори" в земеделието


Една от големите задачи за земеделие е борбата с корупцията. По думите на Кирил Петков от "Продължаваме промяната" от сектора трябва да изчезнат "политическите инвеститори", като според него ресорното министерство и агенциите по храните и горите са били използвани като политически инструменти за контрол.


Ключовите структурните промени, включващи изваждането на Изпълнителна агенция по горите и Агенцията по безопасност на храните от министерството и нови закони за горите, както и лова и опазване на дивеча, обаче бяха оставени за обсъждане допълнително.


Участниците се обединиха около модернизация и дигитализация на сектора, научни иновации и инвестиция в профилирано образование, провеждане на конкурси и задължителна квалификация на администрацията. Както и за повишаване конкурентоспособността на малките производители и създаване на пазар за тях, за подкрепа на българското производство.


За горите бе решено да се направи инвентаризация, да се ограничи незаконната сеч, с правилно управление да се създаде контрол върху пожарите.


За допълнително обсъждане останаха таван на субсидиите, създаването на единен електронен поземлен регистър, даване на повече правомощия за горските инспектори, ревизия на горските предприятия, разваляне на сделките за замяна, оптимизиране на службата за съвети в земеделието за старт на нов бизнес, както и влизането на рехабилитацията на напоителните системи в Плана за възстановяване и устойчивост.


Още: Насърчаване на биопроизводството.


Всичко за преговорите по земеделие - тук


Регионална политика: Ограничаване на инхаус поръчките


Има консенсус по почти всички важни теми в бъдещата управленска програма в сектор "Регионално развитие" - от близо 40 точки съгласието е по над 30, сред които промени в Закона за обществените поръчки за ограничаване на инхаус поръчките и възлагането на инженеринг. Нужен и нов закон за устройство на територията и контролът върху незаконните строежи трябва да се затегне.


Общините трябва да имат по-голяма финансова самостоятелност, като обаче се засили контролът на харченето на отпуснати от държавата пари за конкретни проекти. За целта те ще се одобряват от парламента заедно с бюджета, а не от Министерския съвет.


Общо е и виждането, че трябва да се работи за сближаване на стандарта на живот в отделните области, като ще се обсъжда и ново райониране на страната. Няма спорове и за това кои инфраструктурни проекти са приоритетни. Всички партии искат ревизия на ВиК холдинга и всички големи държавни дружества в сектора, пълна проверка на състоянието на язовирите и въвеждане на по-големи отговорности на проектантите и строителния надзор.


Още: Дирекцията за национален строителен контрол да направи преглед на всички обекти, защитени територии, и дали има нарушения при изграждането им. А в бюджет 2022 да се предвидят средства за финансиране на всички заповеди за премахване на незаконни строежи, като похарчените от държавата пари после ще се търсят по съдебен ред.


Всичко за преговорите по регионално развитие - тук


Екология: Може да има вицепремиер по климата, действия по наказателните процедури


Корупцията в тази област води до животозастрашаващи бедствия, съгласиха се преговарящите партии. Промените срещу нея са ключови, а приоритетните области са действия по наказателните процедури срещу България (общо 16) и работа по новите технологии във връзка с въглеродните емисии.


Дискусиите бяха дали да има вицепремиер по климата, инсинератор за горене на RDF в София и кой да отговаря за горите (обсъждано и в срещата за земеделието).


Партиите обявиха съгласие на 99%, по политиките в сферата на отпадъците (сред които и създаване на информационна система, но и закриване на сметища, стимулиране на рециклирането, преизчисляването на такса смет), въздуха, водите, опазването на биологичното разнообразие. Споровете са за мястото и съответно контрола върху "Държавна агенция по горите" и контролния орган по оперативна програма "Околна среда".


Малки стъпки: Премахване на пластмасата за еднократна употреба от министерствата.


Всичко за преговорите по екология - тук


Енергетика: Спорове за ядрени мощности


Преговорите по тема енергетика приключиха с първи списък от над 30 точки, по които има или отсъства съгласие. Най-много и най-разгорещени спорове предизвика бъдещето на ядрената енергетика.


БСП бе най-настойчива изрично да се запише, че евентуална АЕЦ "Белене" ще се строи. Единствено "Демократична България" се обяви против подобен ангажимент - не категорично, а с условието първо да има подробен анализ за смисъла от такава мощност. "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" подкрепиха нов блок в Козлодуй или най-малкото да се запише, че няма да има период на прекъсване на ядрената енергетика в България, защото това било въпрос на национална сигурност. Крайното решение бе оставено за срещата на лидерите.


БСП бе източникът и на идеи, гарантиращи на практика руските газови доставки и по принцип бъдеща ключова, а не преходна, роля на природния газ и ядрената енергетика още преди Европейският съюз да се е договорил дали тези два източника ще бъдат признати за подпомагане с еврофондове по линия на Зелената сделка. Социалистите предложиха и да се разговаря с Брюксел за влиянието на Третия енергиен пакет на ЕС върху сигурността и цените на доставките (пакетът блокира монополизирането на преносни мрежи от един доставчик и се очаква регулация част от капацитета на тръбопроводите да се заделя за пренос на водород).

Обсъден беше и уведомителен, а не разрешителен режим и подкрепа чрез опростено администриране на монтирането на възобновяеми източници единствено за собствено потребление.
Предстоят сериозни промени в КЕВР (спомена се и пълна смяна на ръководството) с цел по-ефективна работа с граждани, повече професионален и административен капацитет за контрол и регулиране.


Още: Запазване на "Марица-изток" като енергийна база, но без да се поставя акцент на въглищата, а да се въвеждат нови източници на енергия; създаване на държавно предприятие за конверсия на минните райони.


Всичко за преговорите - тук


Транспорт: Uber ще продължи да се обсъжда


"Пускаме Uber и какво правим с целия таксиметров бранш", попитаха от БСП в отговор на предложението на "Демократична България" да се въведе отново услугата. След спорове беше записано да се проведе широка обществена дискусия по темата с Uber, както и за споделените пътувания.


Различия имаше и дали Агенция "Пътна инфраструктура" да мине към транспортното министерство, или да остане в Министерството на регионалното развитие и накрая идеята не беше подкрепена от "Има такъв народ".


Единомислие обаче пролича по други теми като сигурността по пътищата, одит на изградената инфраструктура, приоритетни големи инфраструктурни проекти, контрола на концесията на летище София и оздравителните планове за БДЖ и "Български пощи". Тол системата да се управлява от държавата и вероятно ще се увеличат цени и пътища в нея, обсъдиха също партиите.


Още: Увеличаване на часовете по кормуване и създаване на 28 специализирани областни полигона. Регистри на сервизите и на автомобилите на хора с увреждания.


Туризъм: Електронни и по-евтини визи


Визите за туристи да са електронни и по-евтини, се договориха преговарящите. Сред одобрените точки е и предлаганият от поне 2 години от бранша гаранционен фонд, който да обезщетява български туристи в чужбина при катаклизми, подобни на пандемията, или фалити. Формата и финансирането на фонда предстои да се уточнят.


Обект на дискусии остава концесията на плажовете, която по идея на "Демократична България" не трябва да е в този вид. Остава да се реши и как да се окрупни представителността на бранша по организации, които в момента са много.


Беше обсъдено, но не категорично решено да има енергийни помощи за хотелиери и ресторантьори заради поскъпването на енергията, както и пускането на специални кредитни линии от Българската банка за развитие за хотелиерите. Има спор и дали България трябва да продължи да плаща по 35 евро на турист, пристигнал с чартър, и дали помощта трябва да се отпуска само ако авиокомпанията е българска, тъй като тя е само една.


Другата посока, която сближи всички, е в България да се развива качествен туризъм и за това да бъдат заложени стимули и програми.


Още: Предстои да се направи преглед на режима за свободно къмпингуване. Партиите записаха да се развие и велотуризмът чрез изграждане на трасета.


Всичко за преговорите - тук


Електронно управление: Лични карти с чип след шест месеца


След шест месеца лични карти с чип, в който да се съдържа и електронен подпис, замяна на най-ползваните хартиени удостоверения с електронна услуга, създаване на ново министерство, което да отговаря за електронното управление - това са част от темите, по които постигнаха съгласие по време на преговорите за електронното правителство.


Сред одобрените предложения са още премахване на мокрия печат и сканираните документи, въвеждане на електронно правосъдие, подобряване на онлайн комуникацията между администрацията и гражданите и комуникацията вътре. Без разногласия бъдещите партньори се съгласиха за въвеждането на електронното управление да се използват и "Български пощи", които имат офиси и в селата.


Намаляване на таксите, след като услугите станат електронни, предложи "Продължаваме промяната", но по време на дискусиите не се разбра дали и кога идеята ще бъде реализирана.


Спорните въпроси бяха основно технически, в т.ч. по интеграцията на системите, свързаността на регистри и ползването на държавния облак. Не бе изяснено как ще се казва новото министерство и точно кои структури ще влязат в него освен съществуващата държавна агенция "Електронно управление".


Още: До края на 2023 г. да се изгради инфраструктура за електронно дистанционно гласуване.


Всичко за преговорите - тук


Образование: Промяна във финансирането и в преподаването


Нов начин на преподаване в клас, повече свобода за учителите, мандатност за директорите, финансиране на образованието спрямо качеството. Това бяха част от идеите, по които се постигна съгласие. По много предложения беше уточнено, че ще има допълнителен дебат.


Една от първите задачи е да се намери бързо решение за връщането на децата в клас, като присъственото обучение беше посочено като безалтернативно.


Друга тема, около която всички се съгласиха, е, че трябва да се промени начинът на преподаване - от една страна, учителите да имат повече свобода да избират как и какво, от друга, да се използват повече технологии и изкуствен интелект, както и всяко дете да има достъп до устройства. Да има преглед на учебните програми и да се ограничи броят учебници по всеки предмет, както и да се промени стилът в програмите и да се развиват уменията за критично мислене.


"Продължаваме промяната" обявиха, че предлагат нова система за финансиране, която да е на базата на качество и да бъде въведена през 2024 г., като при нея всяко училище ще се оценява за това колко е допринесло за образователните резултати на своите ученици. Партията на Слави Трифонов също се обяви за "нова система за финансиране", защото тази на делегираните бюджети е довела до училища мастодонти в големите градове и закриване на училища в малките населени места. От "Демократична България" смятат, че финансирането на образованието трябва да е обвързано с БВП и 4% да отиват за средното образование, 1% ­за висшето образование и 1% за науката.


Още: Съгласие има, но ще се уточняват детайли за идеята директорите на училища да имат ограничение в мандатите.


Всичко за преговорите за образование - тук


Международни отношения: Северна Македония - старото решение "с надграждане"


Това бяха най-продължителните - почти 7 часа - преговори. Постигнато бе съгласие по близо 30 точки за това как трябва да изглежда външната политика на България в следващите 4 години, но списъкът с точните формулировки няма да бъде публичен, защото е предварителен (както от всяка среща). Какво окончателно са се разбрали ще е ясно в евентуалното крайно коалиционно споразумение.


Нямаше тема, по която да има сериозни разногласия. Оформи се консенсус за нуждата от външнополитическа стратегия, която да се обсъди и приеме от парламента и да се прилага от правителството, който и да е на власт. След основен преглед значително трябва да се подобри ефективността на администрацията на МВнР, включително чрез повече професионализъм, кариерно развитие на младите хора, по-добро заплащане, цифровизация на консулските дейности за улеснение на българите в чужбина и др.

Най-много време, внимание и детайлни предложения събраха отношенията със Северна Македония. Резултатът обаче е на практика връщане към потвърждаване на записаното в Рамковата позиция на последния кабинет на Бойко Борисов и позицията на парламента до април 2021 г., а те съдържат много повече искания от изготвените в събота на коалиционните преговори. Крайната формулировка е "Запазване на единната позиция на България и надграждане в конструктивен дух". Никой не предложи решение точно какви и в какъв срок да се направят стъпки за сегашния блокаж на преговорите.

За Турция бяха записани най-общи неща (добросъседски отношения на равнопоставена и принципна основа и защита на човешките права), като имаше предложение на БСП да се запише и обезщетяване на "тракийските изселници", а на "Демократична България" - да не се допуска намеса на Анкара във вътрешните работи на България през политически партии. Нито веднъж не стана дума за южния съсед като една от най-големите икономики в света и какви ползи може да извлече България от това.


Доста повече време участниците отделиха на Русия, като БСП систематично държеше да се впише, че България ще работи за намаляване на напрежението НАТО - Русия и отмяна на санкциите на ЕС, на което бе напомнено от ние сме НАТО и ЕС и тези решения се взимат на колективно ниво. Останалите партии поставяха акцент на сигурността в Черно море (ИТН) и че отношенията трябва да са принципни и основани на международното право (последното се разчита като непризнаване анексирането на Крим).


Появи се въпросът за външната ни политика към Китай, но се прие най-обща формулировка за взаимноизгодно сътрудничество в синхрон с подхода на ЕС.


Още: За българите в чужбина ще е нужен съвсем нов закон, а съответната държавна агенция ще се понижи до статут на изпълнителна и ще се върне във външното министерство.


Всичко за преговорите - тук, а още за обсъжданията за Северна Македония - тук.


Национална сигурност: Модернизиране на армията


Основен фокус на преговорите по национална сигурност беше модернизирането на армията. Темата беше обсъждана в няколко насоки - увеличаване на заплатите на военнослужещите, да се дигитализират голяма част от дейностите в управлението, да се търсят начини за използването на изкуствен интелект. Една от първите общи допирни точки беше, че модернизацията на армията трябва да бъде съчетана и със зелената сделка.


Идеите за това дойдоха основно от "Демократична България", но получиха подкрепа и от другите участници - да се модернизират сградите, да се увеличи енергийна ефективност, да се въведат ВЕИ в отбраната, да има устойчиво управление на отпадъците, намаляване на въглеродния отпечатъкът върху въоръжените сили.


Ще бъде направен стратегически преглед на отбраната, ако се окаже, че настоящият анализ на ситуацията не е пълен.


Още: Подготовка на нов закон за въоръжените сили и за военния резерв, изграждане на национална гвардия (предложение на БСП) и възстановяване на Гражданската защита (идея на "Демократична България").


Всичко за преговорите за отбрана - тук


Култура: Финансиране с до 1.5 % от БВП


До 1.5 процента от БВП да бъде отделен култура, но само ако има пари. Така най-кратко може да се обобщи дебатът между политическите сили на тема култура. В хода на разговорите преговарящите демонстрираха почти пълен консенсус по основните секторни политики. Единомислие възникна за нуждата от промяна в нормативната база - за промени в законите за авторското право, за радио и телевизия, за меценатството, за читалищата. Преговарящите обаче се съгласиха, че най-напред е нужно да се изработи цялостна 10-годишна културна стратегия, която да се изготви от експертна група и да бъде в основата на всички желани законодателни реформи.


Нямаше спорове и за засилването на връзките между културата и образованието, актуализацията на мерките за подкрепа на културата в пандемия, създаване на регистър за самоосигуряващите се артисти, дигитализация на информационната база в сектора, минимална заплата и справедлива пенсия за артистите, стимулиране на копродукции и фестивали.


Проблем пред разговорите по същество се оказа и липсата на компетентност у самите преговарящи по отделните теми, а на зам.-министъра на културата в служебния кабинет Весела Кондакова, която присъстваше на преговорите от страна на "Продължаваме промяната", често ѝ се налагаше да обяснява, че някои от предложените мерки всъщност вече съществуват. Консенсус не бе постигнат по темите за изваждането на фонд "Култура" и Националния институт за културно наследство от Министерството на културата, за създаването на закон за българския език, запазването на 9% ДДС върху книгите и др.


Още: Актуализация на учебните програми на училищата по изкуствата.


Всичко за преговорите за култура - тук


Спорт: Първо ревизия на спортното министерство


Участниците в обсъждането се обединиха около намерението за пълна ревизия в министерството на спорта за десетилетие назад. Те дадоха и заявка за проверка в държавните дружества, отговарящи за спортните обекти, както и в спортния тотализатор (БСТ).


Общата оценка е за необходими големи промени. Ключовите точки са свързани с привличането на хората към спорта и стимулиране на масовия спорт, с увеличаването на средствата и контрола при разпределението и разходването им, както и с осигуряването на облекчения за компаниите, обвързани със спорта.


Разминаване имаше покрай предложението за облекчаване на елитни спортни клубове от наем на съоръженията, които ползват.


Още: Обсъждане на идеите за прехвърляне на още повече средства от тотото, както и за вземане на процент от приходите от продажби на акцизни стоки.


Всичко за преговорите в спорта - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK