На живо

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

Избрано от редактора

Кратко, без остри реплики и с почти единодушни гласувания - така започна работа третото за годината Народно събрание. Откриването на сесията изглеждаше напълно предвидимо и равно след острите пререкания в предишните две Народни събрания, които работиха рекордно кратко, проваляйки се в опитите да излъчат редовно правителство.


Парламентът, в който най-голямата и най-малката група ("Продължаваме промяната" и "Възраждане") са дебютанти, тръгна с обещания за видима промяна на държавата към по-добро и уверения от опозицията за толерантност в името на тази цел. Лидерите на четирите формации, които преговарят за съставяне на управленска коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", декларираха готовност да формират бързо кабинет и да изкарат пълен 4-годишен парламентарен мандат, което да спре поредицата от предсрочни избори през 2021 г.
Соченият за най-вероятен бъдещ министър-председател Кирил Петков демонстрира увереност, че до края на следващата седмица ще има правителство, макар всички участници в преговорите упорито да повтарят, че имена за министри още не се обсъждат. Според официалните изявления до това ще се стигне едва след подписването на коалиционното споразумение, което се очаква в началото или средата на седмицата. Големият въпрос е дали дотогава формациите ще успеят да постигнат съгласие - засега това очевидно не става, ако се съди по неофициалните информации за обсъждането на постоянно променящи се варианти.


Изборът на новия председател на Народното събрание също е косвен знак, че първоначалните идеи за разпределение на ключовите властови позиции, които се обсъждат заедно с министерските кресла, не са се осъществили. Когато преговорите започнаха, почти сигурна за поста изглеждаше председателката на предишните две кратки народни събрание Ива Митева от "Има такъв народ". В последните няколко дни изтече неофициална информация, че е взето друго решение - мястото да бъде заемано на ротационен принцип за по една година от представител на всяка от четирите формации. В последния момент "Продължаваме промяната" като най-многочислена парламентарна група посочи свой кандидат - Николай Минчев. Оттеглянето на всяка номинация, независимо от причините, обаче изисква пренареждане на пъзела.


Преди началото на заседанието президентът обяви, че в понеделник ще свика консултации за съставяне на правителство. Така ще бъде задвижена конституционната процедура, в рамките на която посоченият от "Продължаваме промяната" кандидат за премиер ще получи първия управленски мандат и ще разполага със седем дни, за да предложи Министерски съвет.


Обобщение на първия пленарен ден четете в хронологията в статията.

Николай Събев от "Продължаваме промяната" е единственият депутат, отсъствал от първия работен ден на новото Народно събрание, се разбира от справка на администрацията на парламента. Той е собственик на куриерската компания "Еконт" и неколкократно е посочван от Кирил Петков за предложение на министър на транспорта.


Според неофициална информация причината за отсъствието на Събев е, че е под карантина заради COVID-19, като не е известно дали е контактен или заразен. Досега за отсъстващи народни представители е било организирано да участват онлайн в заседанието.

Да се води разумна, конструктивна дискусия по същество, без Народното събрание да се превръща в място за скандали - такава заявка направи пред журналисти новоизбраният председател на 47-я парламент Никола Минчев. Той обяви, че ще разчита на опита и помощта на зам.-председателите на Народното събрание в бъдещата си дейност, наричайки екипа "доста сериозен".


Знаейки, че това е голяма отговорност, ще се опитам да отговоря максимално на изискванията, които тази институция поставя


Никола Минчев,

председател на Народното събрание

Традиционната "семейна" снимка отново остана непълна

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Традицията за "семейна снимка" на депутатите от всички парламентарни групи, с която завършва първото заседание, и този път не беше спазена напълно.


Депутатите бяха поканени от председателя Никола Минчев да се снимат в пленарната зала, тъй като срещу официалния вход на Народното събрание, което е обичайното място за това, продължава шумен протест на противници на ваксините и COVID ограниченията. Половината от депутатите обаче напуснаха залата след последния звънец и така на снимката са предимно новите депутати от "Продължаваме промяната" и отделни техни колеги от ГЕРБ и "Има такъв народ".


Предишният парламент също остана без семейна снимка, след като депутатите от "Има такъв народ" и ГЕРБ отказаха да се включат.

Заседанието приключи

Заседанието беше закрито. Следващото ще е на 8 декември (сряда), а дневният му ред ще бъде допълнително уточнен.

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Председателят на парламента обяви ръководствата на парламентарните групи:


Председател на "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, а негови заместници ще бъдат Яна Балникова и Калоян Икономов. Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде водена от Десислава Атанасова, чиито заместници са Александър Ненков, Румен Христов и Тома Биков. Мустафа Карадайъ е начело на ДПС, заместван от Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид.


БСП е водена от Корнелия Нинова. Зам.-председатели ще са Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев, Христо Проданов. Начело на групата на "Има такъв народ" остава Тошко Йорданов, ще го замества Виктория Василева. Председател на "Демократична България" е Христо Иванов, заместници: Атанас Славов, Иван Димитров, Владислав Панев. "Възраждане" ще бъде водена от Костадин Костадинов със заместник Петър Петров.

Парламентът ще има 14 секретари

Единодушно бяха избрани и 14-те депутати (по двама от всяка група), които ще бъдат парламентарни секретари:
 • Юлия Иванова и Юрий Козлов ("Продължаваме промяната")
 • Илтер Бейзатов и Стефан Шилев (ГЕРБ - СДС)
 • Павлин Кръстев и Сезгин Мехмед (ДПС)
 • Филип Попов и Вяра Емилова (БСП)
 • Александър Тодоров и Пламен Николов ("Има такъв народ")
 • Зорница Стратиева и Петър Маринов ("Демократична България")
 • Искра Михайлова и Стоян Таслаков ("Възраждане")

Избрани са и зам.-председателите на парламента

Без дискусии и с пълно единодушие бяха избрани и седем зам.-председатели на Народното събрание. Това са:
 • Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната")
 • Росица Кирова (ГЕРБ-СДС)
 • Мукаддес Налбант (ДПС)
 • Кристиан Вигенин (БСП)
 • Ива Митева ("Има такъв народ")
 • Атанас Атанасов ("Демократична България")
 • Цончо Ганев ("Възраждане")
Седмината заеха места на трибуната от двете страни на председателя. Вбъдеще те ще стоят на местата на ротационен принцип, тъй като на трибуната няма достатъчно място за всички. По този начин беше уреден въпросът в 43-ото Народно събрание, когато зам.-председателите бяха осем.

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Видимо развълнуван, Никола Минчев благодари от трибуната за оказаното му доверие. "С одобрените седем парламентарни групи избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля се роди в качествената и разумна дискусия в парламента", призова той колегите си в първото си изказване като председател на парламента.


Минчев увери, че ще работи за това парламентът да е място за свободни и градивни дискусии, в които да се създават закони, ускоряващи развитието на страната. "Само така ще се осъществи промяната, за която всички мечтаем".


Парламентът преминава към обсъждане на кандидатурите за зам.-председатели. те ще са седем, а номинациите се гласуват наведнъж, а не име по име.

Никола Минчев е новият председател на Народното събрание

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Юристът от "Продължаваме промяната" Никола Минчев е новият председател на Народното събрание.


Той беше избран със 158 гласа "за", 1 - "против" и 72 "въздържал се". Зад кандидатурата му застанаха
групите от новото управленско мнозинство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", подкрепени и от ДПС.


ГЕРБ и 12 от 13-те депутати но "Възраждане" бяха въздържал се". Единственият гласувал "против" е Николай Дренчев от "Възраждане".


Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и преди да влезе в екипа на "Продължаваме промяната" е бил корпоративен адвокат в кантората "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков". Кантората беше наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие.

Заседанието е подновено.


От името на групата на "Възраждане" за председател беше предложен Цончо Ганев. Той е завършил Стопанската академия в Свищов, мениджър в голяма международна компания, човек с непримирима обществена позиция, който винаги е отстоявал българщината, представи го колегата му Петър Петров.


Това е единствената новоиздигната номинация.

Делян Пеевски отказа да отговаря на въпроси

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


От нищо не се притеснявам, заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание, като това бе единственият му конкретен отговор на въпросите на журналистите. Въпреки заявката му отпреди седмици, че ще има много публични изказвания, депутатът не отговори на въпросите какви ще са законодателните му инициативи, нито как смята да получава заплатата си. Въпросът е важен, защото заради санкциите по международния закон "Магнитски" банковите сметки на Делян Пеевски би трябвало да са запорирани. Депутатът от ДПС обаче отказа да отговаря по тази тема, обвинявайки за пореден път журналистите, че задавали "въпросите на Прокопиев" (съиздателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев - бел.- авт).


Парламентът излезе в половинчасова почивка преди гласуването за председател. Единствената предложена до момента номинация е на юриста Никола Минчев, издигнат от "Продължаваме промяната".


Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Кандидатурата на 34-годишния юрист беше представена от лидера на групата Кирил Петков с аргумента, че е "отличен професионалисти и непримирим борец за каузи с активна гражданска позиция, с доказани почтеност и постоянство". Минчев е завършил право в Софийския университет и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора, сочи справката, прочетена от Петков.


В отговорна изненадващата номинация Хамид Хамид от ДПС поиска почивка, за да могат "депутатите да се запознаят с кандидатурата".

Излизайки на трибуната за втори път след словото си от името на парламентарната група, Кирил Петков започна изказването си с думите "Здравейте отново", които бяха посрещнати с бурен смях от ГЕРБ. "Преди да продължите да се хилите отдясно, ще ви кажа нещо много по-важно", отговори на опозицията Петков.

"Възраждане" се обяви за единствен борец срещу статуквото

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви за единствен борец срещу политическото статукво и защитник на интересите на българите в страната и чужбина.


В словото си той повтори основните предизборни тези на партията си и обяви, че тя ще се бори срещу ратифициране на Истанбулската конвенция, чуждите военни бази на територията на страната, недопускане на влизането на Северна Македония в Евросъюза.


Костадинов се обяви срещу мерките на държавата за въвеждане на т.нар. зелени сертификати за посещение на публични места на закрито, които нарече "модерен фашизъм", както и срещу носенето на маски. заяви, че няма да допусне задължителна ваксинация, въпреки многобройните уверения на властите, че такава никога не е обмисляна. От името на "Възраждане" се обяви още срещу "Зелената сделка" на Евросъюза, за запазване на ТЕЦ-овете и построяване на атомна централа в Белене. Подробности - тук.

"Демократична България" призова за път на новото

Веднага след излизането на Христо Иванов на трибуната депутатът от ДПС Делян Пеевски напусна залата.

© Дневник

Веднага след излизането на Христо Иванов на трибуната депутатът от ДПС Делян Пеевски напусна залата.


"Надежда" беше ключовата дума в изявлението на лидера на "Демократична България" Христо Иванов, който посочи, че новото Народно събрание и очертаващото се управленско мнозинство дава шанс на страната за истински промени.


На първо място сред приоритетите на коалицията очаквано той посочи съдебната реформа, подчертавайки, че се оформя все по-голямо съгласие за нея. Като важен акцент за "Демократична България" той посочи
въвеждането на електронно управление, което да доведе до намаляване на административното бреме върху гражданите и бизнеса. "Ще имаме принос в поставянето на природното наследство и богатство в центъра на политиката като основа на постигането на високо качество на живота в България", каза Иванов.


Той допълни, че "Демократична България" ще продължи да работи за правата и възможностите на българите в чужбина да се чувстват част от страната си, ще защитава геополитическата ориентация към Евросъюза и НАТО и ще подкрепи амбициозни действия на бъдещо управление България и Северна Македония да станат членове на общото европейско семейство, въпреки различията си. Подробности тук.

В името на надеждата Христо Иванов призова партиите да направят крачка встрани от обичайното и да дадат път на новото. Като пример за това той посочи своето решение да не бъде министър и призова колегите си с опит да отстъпят място.

"Има такъв народ" призова депутатите за "съзидателна мощ" за промяна

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Неочаквано от името на парламентарната група на "Има такъв народ" на трибуната излезе Любомир Каримански, въпреки че досегашният парламентарен лидер на партията на Слави Трифонов - Тошко Йорданов, е в пленарната зала.


Каримански призова колегите си да впрегнат цялата си съзидателна мощ и да предложат на обществото промяна. Той увери, че "Има такъв народ" ще направи възможното да бъде съставено правителство, а парламентът да работи цял мандат. Пожела "здраве, целомъдрие, почтеност и отдаденост в реформите за по-справедлив и достоен живот на българите". На финала Каримански цитира историка Ннколай Генчев: "Няма нищо по-важно от човечността". Подробности - тук.

БСП поиска мерки срещу ръста на цените и растящите неравенства

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Лидерът на БСП Корнелия Нинова увери, че партията ѝ ще направи всичко необходимо за съставяне на стабилно и работещо коалиционно правителство. Тя посочи три големи приоритета за левицата:
 • възстановяване на държавността и принципа на разделение на властите
 • превеждане на държавата през кризите с грижа за хората
 • активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с други държави от Евросъюза
Като най-голям проблем пред страната Нинова очерта "ръста на цените, обедняването и растящите неравенства" и призова за спешни мерки за преодоляването. Тя посочи, че България е в уникална ситуация, когато служебният кабинет е внесъл проект за държавен бюджет за догодина, очертаващото се правителство подготвя друг, защото вече има нови приоритети, и нито един от двата проекта няма шанс да бъде приет до края на годината. Още по темата - тук.

ДПС настоя за бърза промяна на плана за възстановяване и приемане на бюджет

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посвети голяма част от словото си на отминалите избори, отправяйки остри критики към предишните парламенти, изпълнителната власт и изборната администрация.


По думите му решението за въвеждане на изцяло машинен вот е "откъснало" близо 500 хил. избиратели от процеса по избиране на народни представители. "На всички е ясно, че по-възрастните и необразованите хора имаха затруднение да упражнят правото си на глас", заяви Карадайъ.


Той критикува остро служебното правителство за организацията на изборите, като повтори тезата, че под лозунга "Да не се допусне търговията с гласове", властта е погазила основни човешки и граждански права. Обвини Централната избирателна комисия, че не е отчела всички действителни гласове и се зарече, че "ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай на нарушение или престъпление ненаказан".


Лидерът на ДПС обяви, че България фатално закъснява с националния си план за възстановяване и устойчивост, поради което съвсем скоро ще има повод да осмисли понятието бедност. Допълни, че страната губи и битката с COVID пандемията поради безотговорното поведение на изпълнителната власт.


"България трябва в кратък срок да си напише домашното по плана за устойчивост и държавния бюджет за 2021 г.", каза Мустафа Карадайъ и допълни, че ДПС ще даде своя принос за защита на доходите на българите и за лоялно партньорство с европейските и натовските партньори. Подробности - тук.

ГЕРБ обеща толеранс на новото правителство

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


От името на втората по численост група в Народното събрание - на ГЕРБ-СДС, председателят ѝ Десислава Атанасова обяви, че бившите управляващи ще са "конструктивна и работеща опозиция". "Разбираме ролята на опозицията не непременно като способност да се излъчва шум и агресия. В днешните тежки времена ролята ѝ е не само да критикува, но и да дава предложения и да участва активно във взимането на решения", заяви Атанасова.


Тя призова всички политически сили да концентрират усилията си в решаването на големите задачи за преодоляване на различните кризи и поне в следващите месеци да не се хаби време в политически нападки.

Ако бъде сформирано правителство, то ще получи необходимия толеранс и по желание може да получи нашата експертиза за подготвянето на държавния бюджет


Десислава Атанасова,

председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС


Атанасова посочи като приоритети на ГЕРБ качественото образование, борбата с кризите, ускорен растеж, увеличаване на доходите. Предупреди, че групата ще се противопостави на концепцията доходите на гражданите да бъдат увеличаване чрез взимане на данъци и повтори, че първият проект за решение, внесен от ГЕРБ, ще е за мораториум за взимане на държавен дълг до избиране на правителство.


От името на групата Атанасова настоя държавният бюджет за 2022г. да бъде приет до края на годината. От мнозинството вече обявиха, че това най-вероятно ще стане през януари 2022г. Още по темата - тук.

Кирил Петков: Време е всички да си свършим работата

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


В емоционално слово лидерът на най-голямата формация в парламента и вероятен бъдещ премиер Кирил Петков призова депутатите да изпълнят с нов смисъл понятието народен представител.


Петков разказа за срещите си в страната по време на предизборната кампания, в която най-честото желание било политиците да върнат младите хора в страната. Напомни за възрастните хора, които нямат средства за живот, болницата в Ямбол, където пренасят болните по етажите върху одеала, за скъпите автомобили по пътищата, които принадлежат не на успешни бизнесмени, а на политици. В обобщение Петков заяви, че на всичко това трябва да се сложи край, а страната да премине към нов етап от развитието си. И призова:

"Време е за нулева толерантност към корупцията, за нетърпимост към кражбите, време да защитаваме интересите на избирателите си. Време е да направим България, с която да се гордеем. Време е да бъдем активен член на Евросъюза, който да помага за развитието му, време е България да е лидер в региона, време е за България, където младите се връщат, а възрастните имат достойни старини. Време е за иновации. Време е да вложим нов смисъл в понятието народен представител. Време е за всички нас да си свършим работата"

Още по темата - тук.

Започват изявленията на лидерите на парламентарни групи.


Поредността на изявленията от името на групите се определя от числеността им. Първи ще говори лидерът на "Продължаваме промяната" в Народното събрание, а последен - водачът на "Възраждане".

Президентът поиска устойчиво, реформистко, социално управление

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили и около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление, обърна се към депутатите президентът, и допълни, че от това съгласие зависи съдбата на парламента и на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори посред зимата и съдбата на хиляди хора, които не могат да понесат трудностите.


"Загубата на доверие в политическата класа, във всички нас, пролича от отдръпването от урните. Не можем да допуснем повече пилеене на политическото време, нито да бъдем подвластни на популизма", каза Румен Радев.


Като приоритетна задача пред страната държавният глава посочи "демонтажа на прокурорския чадър над корупцията".

Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси реванш


Румен Радев,

президент


"От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода", завърши обръщението си към народните представители Румен Радев. Той повтори, че България не може да си позволи да пилеем политическо време и изрази надежда, че най-младият парламент има сили да върне доверието на българите. Подробности - тук.

Президентът Румен Радев излиза на трибуната, за да започне обръщението си към парламента. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" останаха седнали, докато другите групи ги посрещнаха с аплодисменти.

Депутатите се заклеха

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Дневник


Депутатите положиха записаната в Конституцията клетва, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." В пленарната зала звучат химните на България и на Европейския съюз.
Групата на "Възраждане" седна по време на химна на Европа

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Юлия Лазарова


Най-възрастният депутат - Силви Кирилов, удари първия звънец.


В словото си пред колегите си той заяви, че страната се намира в безпрецедентна ситуация на недоверие и трудности. Обърна се към младите хора, мнозина от които емигранти и им напомни максимата "Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш каквото не искаш"


Кирилов призова за обединение и настоя депутатите да оправдаят оказаното им доверие в името на България и българите.

Церемонията започва

"Дневник" излъчва на живо церемонията по откриването на първата пленарна сесия на 47-ото Народно събрание:


Консултациите за кабинет ще са в понеделник

Президентът Румен Радев обяви на влизане в парламента, че ще свика в понеделник консултациите преди началото на конституционната процедура по връчване на управленски мандат за съставяне на правителство. Той не уточни дали разговорите ще са поотделно с всяка парламентарна група, или заедно.

Никола Минчев ще бъде предложен от "Продължаваме промяната" за председател

Никола Минчев

© Велко Ангелов

Никола Минчев


Юристът Никола Минчев ще бъде предложението на "Продължаваме промяната" за председател на Народното събрание - това съобщи на влизане в парламента лидерът на формацията Кирил Петков. Той не уточни дали има постигнато съгласие с останалите три групи, с които се водят преговори за управленска коалиция, за тази кандидатура.

Кирил Петков очаква да има кабинет до края на следващата седмица

Кирил Петков

© Лили Тоушек

Кирил Петков


Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изрази увереност, че в началото на новата седмица ще бъде подписано коалиционното споразумение между четирите формации в бъдещото управление, а до края ѝ ще има избрано правителство.


Той потвърди, че ще е номинацията на най-голямата партия за министър-председател.

На влизане в Народното събрание лидерът на националистическата формация "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви за опозиция на статуквото. Сред първите си цели той посочи премахването на т.нар. зелени сертификати, които са необходими за посещение на повечето от публичните места на закрито.


Все още не е известно дали Народното събрание ще спази изискването за сертификати в сградата.

В новото Народно събрание ще има седем групи - с една повече, отколкото предишното. Договаряната коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" ще осигури общо 134 гласа - с 13 над нужните за мнозинство. Бившата управляваща партия ГЕРБ и ДПС, които са момента са оставени в изолация, разполагат със 93 гласа. Националистическата формация "Възраждане", която за първи път влиза в парламента, е най-малката група.


Ето разпределението на мандатите в парламента:

Протест срещу ваксините и COVID мерките посреща депутатите

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Цветелина Белутова


Малоброен, но шумен протест срещу ваксините е свикан пред паметника на Цар Освободител, който се намира срещу главния вход на Народното събрание.


Участниците посрещат с вувузели и развети знамена депутатите. От мегафона звучи женски глас, който призовава Народното събрание да отмени "тоталитарната диктатура, въведена на 13 март" - датата, на която през 2020 г. беше обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. То беше отменено два месеца по-късно, но и до днес България е в извънредна епидемична обстановка, която дава възможност на здравните власти да регулират повечето от ограничителните мерки срещу разпространението на вируса без санкция на парламента.


На служебния вход на парламента - откъм катедралата "Св. Ал. Невски", също има двама протестиращи с микрофон и мощна тонколона. Възрастен мъж нарича депутатите предатели и настоява да бъдат съдени.

Церемонията по откриването на първото заседание на 47-ия парламент ще започне в 9 ч. Обичайно депутатите започват да пристигат малко след 8 ч., последвани от официалните гости. След отсъствие в предишните клетви за тази година, в залата ще се върне депутатът от ДПС Делян Пеевски, санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски".


В залата по традиция са поканени президентите и досегашните председатели на Народното събрание, представители на основните вероизповедания в страната, на Конституционния съд и двете върховни съдилища, дипломати. Служебният кабинет също ще е в залата.

Ива Митева: Не очаквам да бъда номинирана за председател на парламента

Ива Митева

© Юлия Лазарова

Ива Митева


Председателят на предишните две Народни събрания Ива Митева заяви, че не ѝ е предлагано да заеме отново поста и не очаква да бъде номинирана.


На влизане в парламента Митева, която е депутат от "Има такъв народ", коментира, че не намира за подходяща формулата за ротационен председател от всяка от четирите групи в бъдещото управление и че е нормално мястото да бъде заето от представител на най-голямата група - "Продължаваме промяната".

Първият знак за коалиционните уговорки ще е името на новия председател

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Асен Тонев


Поне две въпросителни се очаква да отпаднат на първото заседание на парламента. Първата е


каква е степента на съгласие за коалиционно споразумение


и кога четирите преговарящи за него формации ще го подпишат. Планът на "Продължаваме промяната" беше текстът да е принципно одобрен за откриването на парламента, но вече е сигурно, че предстоят още разговори. Лидерите на формацията-победител в изборите - Кирил Петков и Асен Василев, запазиха пълно мълчание по време на продължилите две седмици преговори на ниво експертни групи. Днешното заседание на Народното събрание ще е първата им публична поява от началото на преговорите и се очаква двамата да обявят кога се очаква да има съгласие за политиките и правителството, което ще предложат.


Втората неизвестна е


името на новия председател на парламента,


което е част от пакета управленски позиции, договаряни между участниците в бъдещото управление. До преди седмица почти сигурно изглеждаше постът отново да бъде зает от юриста Ива Митева ("Има такъв народ"), която ръководеше последните две Народни събрания. Последваха информации, че в хода на преговорите са обсъждани и други кандидатури, включително и всяка от четирите формации да излъчва председател на ротационен принцип за една година. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова, чието име беше сочено като първо за временния пост, отрече да е обсъждана подобна идея.

Последната неофициална информация от снощи е, че след като не е постигнато съгласие, "Продължаваме промяната" ще предложи свой кандидат за председател на парламента.

Очаква се финалните разговори да бъдат водени тази сутрин на заседание на т.нар. председателски съвет, в който влизат лидерите на парламентарните групи.

Нинова: До неделя трябва да изчистим спорните въпроси по споразумението

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че вчера е разговаряла с Кирил Петков и Асен Василев и е била постигната уговорка до неделя да се изчистят всички спорни въпроси от коалиционното споразумение.


Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Лили Тоушек


"От останалите партии са съгласни да изчистим спорните въпроси, да подпишем коалиционно споразумение и тогава да говорим за имена на министри", каза още Нинова. Тя уточни, че няма нищо вярно в информациите, че е номинирана за един или друг пост - председател на парламента или вицепремиер.

Надеждите са, че този път политическите формации ще успеят да излъчат редовно правителство и ще прекъснат серията от предсрочни избори. Предишните два парламента имаха рекордно кратък живот - 45-ият заседава едва девет пъти, а наследникът му работи по-малко от два месеца. Сега заявките на победителя в изборите - "Продължаваме промяната" на бившите служебни министър Кирил Петков и Асен Василев, са за пълен четиригодишен мандат.


Това до голяма степен ще зависи от осигуряването


на стабилно парламентарно мнозинство


от над 121 гласа, което - при силната фрагментация на парламента - изисква коалиция от четири формации. Преговорите между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" продължават интензивно от първите дни след изборите, а анонсът на най-голямата група беше, че днес ще бъде постигнато съгласие по коалиционно споразумение, което да "закрепи" трайно отношенията им и да гарантира стабилност на нов кабинет.

Новият парламент: опит за стабилно управление и редовен кабинет от третия път

Началото на 47-ия парламент: неочакван нов председател, въпросителни за кабинета и обещания за промени

© Велко Ангелов


Третото избрано в рамките на тази година Народно събрание на България ще започне работа днес. Депутатите, които предстои да положат клетва, бяха избрани на предсрочните избори на 14 ноември.


По традиция първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат в залата - този път това е Силви Кирилов от "Има такъв народ". Церемонията предвижда веднага след клетвата президентът да направи обръщение към народните представители. След него парламентарните групи ще обявят приоритетите си.


Официалното сформиране на групите ще позволи началото на конституционната процедура по съставяне на правителство, според която президентът връчва проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на най-многобройната фракция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (360)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Каквито и да ги приказват, накрая винаги забравят за какво са изпратени там.
  И за "Приказката за стълбата" забравят.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  "След него парламентарните групи ще обявят приоритетите си." - каквито и да са, важното е да са в полза на България, затова са избрани за депутати. Важно е да са наясно, че са само едни депутати, а дали са хора ще си проличи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Никаква цена не е прекалено висока, когато става дума за отстраняване на тумора ДПС и неговата метастаза ГЕРБ, успели за 15 години да превземат почти целия организъм на държавата и обществото.

  Правителството има категоричен мандат да се справи с болестта - със скалпел, лъчетерапия, с каквото върши работа.

  Взаимните компромиси са неизбежни, но целта ги оправдава.

  На добър час!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Някой ще понесе ли отговорност, че се тръгна с голяма кошница, а накрая се клекна на правителство с БСП. Едно е да се дуеш с обещания за големи изборни победи и след като си бутнал народа си по стълбите надолу да вземеш едни 6% и да допълниш нуждите на БСП. Ще се носи ли някога политическа отговорност и добрият морал не изисква ли поне едно извинение от сбъркалите?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Ще бъде наистина "опит"!
  Най- късно в ранната пролет на следващата година отново сме на избори!

 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#1] от "ggot":

  Защо да е наркоман? Слави е изключително болен и се тъпче с лекарства, за да оцелее, не му симпатизирам нито на стила, нито на поведението, но не е като Бареков или Кошлуков например.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#3] от "hrx16647690":

  На Борисов не му трябва да връща изобщо, всички калинки са си по местата и не отговаря за нищо.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":

  Няма работници с червени потници ама някак си кака Нинова гони социални министерства, ромския електорат ще са доволни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Някой ще понесе ли отговорност, че се тръгна с голяма кошница?
  —цитат от коментар 6 на emil


  Избирателите на ПП са интелигентни хора. Нормално е да приемат коалиция с БСП. А тези от ДСБ са кариеристи и в тази партия няма виновни.
  За Танас и Иван Костов виновни са винаги другите.

  До коментар [#6] от "emil":

 13. 13 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Анкетна комисия за ДКК и импийчмънт за г-н Радев... първите неща които трябва да направи ГЕРБ

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Имам един технически въпрос: Защо НС отново е в старата си сграда? Да не би новата, ремонтирана от правителствата ГЕРБ срещу десетки милиони, да е отново затворена за ремонт?

  Нищо не би било по-естествено от това...

  Всъщност, нека "новата" си остане затворена - мястото на Народното събрание е срещу Коня, а не в оня зловещ сталинистки зандан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  За тях е голяма конкуренция, иначе откъде 30% гласували на изборите.

 17. 17 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Имам един технически въпрос: Защо НС отново е в старата си сграда? Да не би новата, ремонтирана от правителствата ГЕРБ срещу десетки милиони, да е отново затворена за ремонт?Нищо не би било по-естествено от това...Всъщност, нека "новата" си остане затворена - мястото на Народното събрание е срещу Коня, а не в оня зловещ сталинистки зандан.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Затова ли ДБ се прегръща с БКП/БСП ?

 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  До коментар [#3] от "hrx16647690":

  Викате, важно не аз да съм добре а Вуте да е зле. Уви не вярвам точно на Бойко да му е зле, ако естествено не влезне в затвора. Интересен срок от 5 години сте дали, при условие че редовните избори са през четири. А на новите им желая успех от сърце, защото сме опрени до стената всички- ток, горива, газ, ковид, инфлация брутална са за всички. Отделно безумията в образованието, което е заложена бомба с деситилетия.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":

  Не се оплаквайте. Да сте гласували, а не да ходите за гъби, или да си пиете ракията.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#17] от "The Polite Moose":

  Обичат се хората, а както е известно любовта е велика сила...!

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  Чудя се дали след толкова приказки и заклинание накрая ще го видим това прословуто коалиционно споразумение. Би било едно добро начало, но е рано да се радваме.

 22. 22 Профил на ganymede
  ganymede
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Наистина е време парламента да заработи по начина, който гражданите очакваме.
  Цирковете от предните две НС са излишни и едва ли някой ще има полза от тях.

  Спорна работа на депутатите и на "бойкоборисовчетата" всеки ден да им се напомня мястото, на което принадлежат. В ъгъла.

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Важното е, че Бойко Борисов – Тиквата в следващите 5 години ще е извън правителството. Няма значение дали това ще е Коалиционно правителство заедно с Партията (БСП) или Служебно правителство на избрания от БСП за президент Румен Радев
  —цитат от коментар 3 на hrx16647690


  Мечтай! Мечтите поне са безплатни! Тия тяма да изкарат и година а ти им слагаш пет-една година над мандата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#22] от "ganymede":

  "Спорна работа на депутатите и на "бойкоборисовчетата" ..."

  Бойко Борисов, както навремето преди всеки турнир по карате, получи "разтяжение" на поредния менискус и си бегá с 200.

  Парламентарната работа, писането, четенето (и разбирането) на закони не е като да обикаляш с джипа по строежите и да се снимаш с ухилени лелки пред селските читалища.

  Важното е, че е задал Априлската линия: отсъствие от парламента само при смърт, сватба и развод.

  Интересно, кое от трите го е сполетяло лично него, та отново предаде избирателите си?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 632 Весело

  Филип Станев, ИТН: ,,Ние не сме влезли в политиката, за да се обичаме или да говорим с някого. Да се води разговор с ДПС, БСП и ГЕРБ е не само несъстоятелно, но и нечестно към избирателите, защото същите тези партии провалиха тази държава. Коалиция с тях би звучало като предателство към българския суверен. Няма как да работим с тях, ние воюваме срещу тях''

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73
 26. 26 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  "Срещнах се с Асен Василев и Кирил Петков, до неделя ще бъде изготвеноо и подописано коалиционно споразумение. По моя информация и останалите партии, участвали в преговорите са съгласни да се подпише такъв документ", заяви пред медиите лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова


  Представете си, ИТН и ДБ, подписващи коалиционно споразумение с БСП/БКП.
  Двете партии се кълняха, че с БСП - никога.
  Според, мотото на годината е 'Мощен Катарзис'

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Весело

  Няма я другарката МаяМа, няма я тьотка Татянка, няма го "адвоката", но ще има поне 1:30 ч. спестено парламентарно време, и то при всеки един парламентарен ден.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#17] от "The Polite Moose":Обичат се хората, а както е известно любовта е велика сила...!
  —цитат от коментар 20 на selqnin


  Така е... но нека не забравяме, че между любовта и омразата стои една тънка червена линия. Много тънка и златна в конкретният случай.

 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  ...." - мястото на Народното събрание е срещу Коня, а не в оня зловещ сталинистки зандан.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz

  Ако ДБ не се прегърне с Нинова мястото му е под опашката на Коня.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  [quote#14:"Norman Granz"]Всъщност, нека "новата" си остане затворена - мястото на Народното събрание е срещу Коня, а не в оня зловещ сталинистки зандан./quote]

  Още нещо. Последните тенденции сочат, че мястото на НС е в Мола.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на ganymede
  ganymede
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Колега, споделям мнението ти. Само в часта за ББ, изглежда не си ми дочел предния коментар..
  Имах предвид да им се напомня всеки ден, че мястото им е в ъгъла..

  :)

 35. 35 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#24] от "Norman Granz":Колега, споделям мнението ти. Само в часта за ББ, изглежда не си ми дочел предния коментар.. Имах предвид да им се напомня всеки ден, че мястото им е в ъгъла.. :)
  —цитат от коментар 34 на ganymede


  В ъгъла на Мола ли ?

 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  АЙДЕ ТОЗИ ПЪТ СЕ СТЕГНЕТЕ!
  КРАЙНО ВРЕМЕ Е!

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Срещу Коня я!Да знаете кой Ви е дал властта!

 38. 38 Профил на ganymede
  ganymede
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#35] от "The Polite Moose":

  На килията с южно изложение.
  Знаеш Бай Ставри е "строг, но справедлив".

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  А онанплан на Йордсн Цонев,"Плана Орешарски" видяхте ли го?!

 41. 41 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#35] от "The Polite Moose":На килията с южно изложение.Знаеш Бай Ставри е "строг, но справедлив".
  —цитат от коментар 38 на ganymede


  Не зная, но вие явно знаете.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 632 Весело

  До коментар [#30] от "Ваксиниран Петърчо":"...пряк наследник на БКП..."Чийто член, от 19-годишен, та до днес, е ...Да, той. ;)
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz


  Цялата ни политическа класа по един или друг начин е тръгнала от Партията майка. Просто няма как по друг начин, 45 години е управлявала еднолично.
  А ти си на ниво футболен трол. Никаква обективност. Зиро. Нада. Зилч.

  Да си ме чул някога да обяснявам, че Бойкикиев е комунист, понеже е от комунистическо семейство? Не?

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73
 44. 44 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Весело

  До коментар [#26] от "The Polite Moose":

  Не че се заяждам, но и Борисов се кълнеше, че с Доган никога. Пък и пристанището му удълбочи, даде му парички да си има за студен резерв на неработеща централа, не му придиряше за разни незаконни постройки, а пред твърденията на заблудените хамериканци за едно дебело момче мълчеше като бит .едераст.
  Ще ги съдим единствено по делата, да видим.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#34] от "ganymede":

  "Имах предвид да им се напомня всеки ден, че мястото им е в ъгъла.."

  Да, прочетох го.

  Няма да е задълго дори в ъгъла, защото ГЕРБ не е партия, а далавера. Когато разберат, че вече няма чекмедже, че няма келепир, те ще се разбягат кой откъде е.

  Като първи ще си тръгнат дошлите последни - ренегатите.

  НДСВ 2.0.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 632 Весело

  [quote#43:"Ваксиниран Петърчо"][/quote]

  *Бойкикев

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73
 47. 47 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Polite Moose":Не че се заяждам, но и Борисов се кълнеше, че с Доган никога. Пък и пристанището му удълбочи, даде му парички да си има за студен резерв на неработеща централа, не му придиряше за разни незаконни постройки, а пред твърденията на заблудените хамериканци за едно дебело момче мълчеше като бит .едераст.Ще ги съдим единствено по делата, да видим.
  —цитат от коментар 44 на boevbisser


  Не е удълбочено пристанище а канала. Проектът е поне от 20 години, ако не и повече. Чистенето на каналите (два са) се прави регулярно, поради естествените наносни процеси.
  За този резерв, така и не разбрах - ако г-н Доган не го беше купил тоя ТЕЦ, щеше ли да е правилно да получи резерва ?

 48. 48 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  Последни сделки: Лена Бориславова става шеф на парламента?

  Депутати от "Продължаваме промяната" обявиха, че формацията ще издигне кандидат за председател на 47-ото Народно събрание от своята група.

  Най-вероятната кандидатура е на адвокат Лена Бориславова.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#44] от "boevbisser":

  "Не че се заяждам, но и Борисов се кълнеше, че с Доган никога."

  Е, как "с Доган никога", като той през цялото му беше обслужващ персонал?! Нещо като кетъринг.

  Да не би Бойкикев да даде на Доган милионите "консултантски" за Цанков камък, ТЕЦ, летен сарай + прилежащата територия, пристанище, Булгартабак, разширяване на пристанището и т.н., и т.н.?

  При Бойко Борисов, а не при Бойкикев и Костов, Доган превзе цялата държава с институциите и икономиката й.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Ива Митева: Не очаквам да бъда номинирана
  ______________
  Е нали беше казала,че се отказва от политиката?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Ива Митева: Не очаквам да бъда номинирана______________Е нали беше казала,че се отказва от политиката?
  —цитат от коментар 51 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Мощен Катарзис.

 53. 53 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  В зора да остраним Герб, дали не си набихме нещо още по-страшно? Но пък герб е дъно, което трудно ще стигнем пак. Поне тази 4на коалиция ще е достатъчно нестабилна за да не прави кардинални завои и мегагафове. Но ако продължат да играят по ковидсвирката, може и да паднат.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 54. 54 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Весело

  До коментар [#47] от "The Polite Moose":

  Абе откакто Доган взе централата, и двадесетгодишният проект внезапно се забърза, и студен резерв се плати. Не се прави на луд и не казвай на черното бяло, то даже и клетите български избиратели след 12 години най-накрая попрогледнаха.
  Така че за новите - само по делата, какво говорят няма никакво значение, поне за мен.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#47] от "The Polite Moose":Абе откакто Доган взе централата, и двадесетгодишният проект внезапно се забърза, и студен резерв се плати. Не се прави на луд и не казвай на черното бяло, то даже и клетите български избиратели след 12 години най-накрая попрогледнаха.Така че за новите - само по делата, какво говорят няма никакво значение, поне за мен.
  —цитат от коментар 54 на boevbisser


  Преди това, ТЕЦа не е кандидатствал за студен резерв. Защо, питайте ЧЕЗ.
  Няма как да се е забързал, закъснял е.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Тия тяма да изкарат и година а ти им слагаш пет-една година над мандата!
  —цитат от коментар 23 на lz2


  Мандатът на избрания от БСП президент е 5 години.
  Затова казвам, че ни очакват 5 години правителства
  (коалиционни или служебни) с участие в тях на БСП

  До коментар [#18] от "stoiank":


  До коментар [#23] от "lz2":

 59. 58 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  За Цанков камък милионите му ги дадоха едни "реформатори", но пък те сега са желан коалиционен партньор, така че тази тема не е добре да се коментира. Както и скорошните послания, че ИТН са проект на ДПС.

  Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета.
 60. 60 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  ДПС не може да приеме всички, ще трябва и Обединени Патриоти да помагат

 61. 61 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Весело

  До коментар [#56] от "The Polite Moose":

  тъй, тъй, харно....

 62. 62 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  На добър час на новия парламент!
  Бог да пази България!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 63. 63 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  Не виждам проверки за сертификати на входа на НС. Да не говорим за маски.

  г-н Кацаров, някакви мерки и теглилки ще има ли ?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Гневно

  Антиваксърството е ДИАГНОЗА!!!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#60] от "doctor.no":

  "ДПС не може да приеме всички, ще трябва и Обединени Патриоти да помагат..."

  Вярно, че Деница и Томата само във ВМРО не са били досега... :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Анкетна комисия за ДКК и импийчмънт за г-н Радев... първите неща които трябва да направи ГЕРБ
  —цитат от коментар 13 на The Polite Moose


  Кво стана ве, шиши не го ли зе тоя дунарит?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 762 Неутрално

  "Протест срещу ваксините и COVID мерките посреща депутатите"

  Не разбрах как може да протестираш срещу нещо, което има напълно доброволен характер.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  Кой е Никола Минчев - предложението на ПППП за председател на НС.

  Никола Минчев е част от политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков".

  Кантората беше наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие.

 73. 73 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Протест срещу ваксините и COVID мерките посреща депутатите"Не разбрах как може да протестираш срещу нещо, което има напълно доброволен характер.
  —цитат от коментар 70 на Индиана


  Тези са по-смешни от протеста на „умнокрасивите“

 74. 74 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Любопитно

  Един въпрос имам.
  Днес когато г-н Петков се закълне в Конституцията, това обвързва ли го по някакъв начин или е просто ритуал в името на остарели традиции ?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Гневно

  "Все още не е известно дали Народното събрание ще спази изискването за сертификати в сградата."

  Разбира се, че това НС няма да спази изискванията за наличие на сертификати в сградата на събранието! Тези хора винаги са смятали, че те са нещо повече от обикновените хора! И че правилата и законите не важат за тях!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#75] от "xso16686927":

  "Харвардските мушмороци се скриха..."

  Къде се скриха, като единият ще е премиер, а другият - министър на финансите?

  Скри се оня в заешката дупка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#2] от "jmf29537805":

  Добър съвет! За мен "Приказка за стълбата" е най-великото българско творение в литературата.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Абсолютно!!! Това трябва да бъде основната задача на бъдещето коалиционно правителство! И аз му пожелавам успешна работа в аванс.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  " Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изрази увереност, че в началото на новата седмица ще бъде подписано коалиционното споразумение между четирите формации в бъдещото управление, а до края ѝ ще има избрано правителство."

  Това е единствената възможност да се състави правителство при сегашната ситуация в страната, а и хората отдавна вече не желаят нови поредни избори, съдейки по избирателна активност на последните.... .

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  От новото НС се носи смрад на комунизъм, неомарксизъм и загниващ либерализъм!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#82] от "The Polite Moose":"Може би не го видяхте, но сега докато се заклева гласно, г-н Петков беше кръстосал пръсти.Всеки харвардец знае, че тогава клетвата не важи."Опитите ти за хумор стават все по-постни, на твое място бих поискал почивка от началниците.
  —цитат от коментар 84 на Norman Granz


  За вас хумор, за нас документално кино.

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Весело

  "И им напомни максимата "Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш каквото не искаш"

  Що за странна максима е избрал този Силви!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#47] от "The Polite Moose":Абе откакто Доган взе централата, и двадесетгодишният проект внезапно се забърза, и студен резерв се плати. Не се прави на луд и не казвай на черното бяло, то даже и клетите български избиратели след 12 години най-накрая попрогледнаха.Така че за новите - само по делата, какво говорят няма никакво значение, поне за мен.
  —цитат от коментар 54 на boevbisser


  Точно! Понеже досега го удряха единствено на гръмки приказки, сега е време за действия. Дано кокорчо се случи по дълбок, защото лъжльо много обича да плува по повърхността.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Весело

  Нов ден - нов късмет! Нов парламент - нов късмет! Ха на хаирлия!

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#90:"chicho_gosho"][/quote]

  Това с акъла не е много сигурно, но ще видим де...

 92. 92 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Пеевски ще става примерен, че опря до депутатската заплата.

 93. 93 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#90] от "chicho_gosho":

  С тоя акъл, г-н Петков за 6 месеца успя да свали 10 пъти икономическият ръст на България, сравнено с ГЕРБ.
  Какво ли ни очаква, когато поеме още по-голяма власт ? Радева зима ? Кирова зима ?

 94. 94 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Интересно, че лидерите на партиите от Продължаваме промяната - Нонева, Бачийски и Ананиев не коментират нищо управляваща коалиция!?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Да пожелаем успех на новия парламент. Каквито и да са партийните ви пристрастия, не забравяйте едно, успешен мандат на парламента означава най-вече успех за България, за всеки един от нас, за децата ни.Звучи патетично, но е факт. Парламента е млад, пълен с ентусиазирани, необременени, млади хора. Това е бъдещето. Доверието обяснимо е на дъното и само от тях зависи дали ще спечелят доверието на народа или не.

  Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета.
 97. 97 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  ловят
  —цитат от коментар 95 на БМЗ


  ровят

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 98. 98 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#87:"von_seeckt"][/quote]

  Кой е кокрчо?! Оня Барни Ръбъл дето целуваше ръка на кръстника на мафиотите ли?

 99. 99 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Гневно

  г-н Радев просто е изумителен.
  Отново нарежда на НС какво да прави и какъв бюджет да приеме.

  Импийчмънт !!!

 100. 100 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#84] от "Norman Granz":

  "Опитите ти за хумор стават все по-постни, на твое място бих поискал почивка от началниците."

  Обзалагам се, че "колегата" Polite Moose ще е рекордьор по коментари днес. Стотина мисля, че няма да му се опрат, с които да ни дари. Няма как - има много какво да ни каже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK