БСП се обяви за истинска промяна, превеждане през кризите и ускорено възстановяване

БСП се обяви за истинска промяна, превеждане през кризите и ускорено възстановяване

© Юлия ЛазароваЛидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обяви в речта си пред новото Народно събрание, че партията има програма за първите 100 дни управление и обяви за най-важен приоритет на новите управляващи сега да се подпомогнат хората през идващите зимни месеци.


Посочи, че за партията й най-големият проблем са повишаващите се цени, обедняването и растящите неравенства. Според нея не трябва да се допуска поскъпване на тока за бита от януари, на хората да се осигурят дърва, да се запазят работните места, а институции като училища, болници, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток. В спешните мерки включи и стабилизиране на болниците и медиците.


Обяви, че партията влиза в този парламент с три приоритета:

- започване на истинска промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир
- превеждане на държавата и народа през кризите с грижа за хората
- активна проевропейска външна политика на равноправно партньорство с другите в ЕС за ускорено приемане на Плана за възстановяване и за придвижване напред на оперативните програми

Определи, че промяната се състои в три "прости неща" - закони, приети с грижа за хората, а не в нечий личен интерес, контрол върху прилагането им и справедливо правосъдие за всеки, които ги е нарушил. "Ако пресечем корупцията в зародиш, ако направим бърза и ефективна администрация с електронно управление и реформа в съдебната система, то промяната е станала", заключи Нинова.
Каза, че преди 5 години е обявила тогавашния модел на управление като държава на задкулисието и народ, поробен от свои. Тогава се оказало, че не ГЕРБ е най-големият враг, а страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени.


Обяви за предимство на БСП това, че има натрупан опит, който позволява да знае какво трябва да се прави стъпка по стъпка. "Готови се с конкретна антилобистка управленска програма. Едновременно с това трябва да се справим с три кризи - здравна, социална, енергийна, и да не допуснем четвърта - политическа", посочи тя.


Според нея страната е в безпрецедентна ситуация, при която служебното правителство е подготвило проект на бюджет, а бъдещите управляващи имат свои идеи за него и нито един вариант не може да бъде приет до края на годината.


Няма как да допуснем всичко, за което се борим от години, да останат просто празни думи. Всичко, с което сме се ангажирали, трябва да бъде облечено в числа и ще положим всички усилия това да стане максимално бързо, увери тя. Ангажира се с усилия за съставяне на стабилно мнозинство и редовно правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK